Header

Livet som mamma

Jag Àr sÄ himla glad och tacksam över att min amning gÄr sÄ bra som den gör. Jag hade bestÀmt innan förlossningen att jag skulle amma om allt gick bra, vissa fÄr ju inte tillrÀckligt med mjölk och har en redigt jobbig början med amning men sÄ blev det inte för min del, Alvin hittade bröstet direkt och fick Àven in rÀtt teknik pÄ första försöket och det tog inte mÄnga dagar för sen mjölken hade runnit ner ordentligt och det riktigt stramade i brösten pÄ mig !

Alvin vÀgde inte sÄ mycket nÀr han kom ut 2950 g en liten pojk men ingen lÄg ÀndÄ sÄ bra i kurvan ! PÄ tisdagen alltsÄ fyra dagar efter förlossningen hade han gÄtt ner till 2675 g, spÀdbarn gÄr tydligen ner i vikt efter förlossningen och innan mjölken rinner ner ordentligt !
Dagen dÀrpÄ tog vi vikt igen och dÄ hade han gÄtt upp till 2740 g och tvÄ dagar efter de pÄ fredagen en vecka exakt efter förlossningen sÄ vÀgde han 2850 g den sista mÀtningen som gjordes pÄ hem besöket visade 3010 g och nu pÄ tisdag har vi en ny tid pÄ BVC för vikt och undersökning ! Barnmorskan var förvÄnad över att han gÄr upp sÄ bra i vikt och sa att jag skulle köra pÄ som vanligt med amningen och vara glad för att jag har en nÀringsrik och tjock mjölk. Jag hoppas verkligen att de kommer fortsÀtta gÄ bra med amningen !

Det Àr inte bara pÄ Alvin som amningen gör susen utan Àven pÄ mig ! Jag gick upp 15 kilo exakt under graviditeten och nu tvÄ veckor efter förlossningen sÄ har jag gÄtt ner 8 kilo vilken amningen har hjÀlpt mig me ! Helt fantastiskt vad kvinno kroppen kan göra !

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Blivande Mamma, Förlossning

Jag passar pÄ att skriva om min förlossning sÄhÀr mitt i natten nÀr Alvin ligger och snarkar sÄ gott bredvid mig i soffan och jag sitter hÀr klar vaken och vÀntar pÄ nÀsta amningstillfÀlle, har fÄtt mÄnga förfrÄgningar om hur förlossningen gick till sÄ jag tÀnkte att ni skulle fÄ lÀsa om den hÀr !

Fredagen Den 7/10-16

Vi vaknar upp som vanligt, Micke Àr ledig frÄn jobbet och vi har ingen aning om att vi ska bli förÀldrar idag ! Vi Àter frukost och sedan lÀgger jag mig och vilar i soffan ! Dom sista dagarna som höggravid var jag extremt trött hela tiden sÄ jag passade pÄ att vila upp mig inför förlossningen, jag hade alltid kÀnslan av att Alvin skulle komma ut tidigare Àn berÀknat datum men nÀr var frÄgan! Jag vaknar till lite dÄ och dÄ nÀr jag ligger och vilar ... klockan blir 12 sedan 12:30 nÀsta gÄng jag vaknar till sÄ Àr det som om de knÀpper till i magen ! SvÄrt att beskriva kÀnslan men min första tanke va shit nu gÄr vattnet ! Reser mig snabbt upp frÄn soffan och springer in pÄ toa men inget vatten kom, dÀr emot kom en sÄn himla vÀrk men jag tÀnkte att de berodde pÄ min snabba reaktion vid soffan, den gick över efter en halv minut och jag bestÀmmer mig för att Àta lite mat.

13:00 börjar vÀrkarna
Jag sitter i soffan och Àter och kÀnner Äter igen en himla vÀrk ! Varar ca 40 sekunder sen börjar den avta, nu börjar jag fÄ tanken att de kanske Àr vÀrkar pÄ g vilket jag hade rÀtt i, fÄr vÀrkar efter vÀrkar men ÀndÄsÄ ganska oregelbundna mellan 8-5 minuters mellanrum, sÄ mÄnga förlossningshistoria som jag hade lÀst och hört att deras latensfas hade varat i flera timmar sÄ tÀnkte jag att de hÀr kommer jag fÄ stÄ ut med hela dagen och natten innan de Àr nÄn idé för mig att Äka in till förlossningen !
Jag Àter upp min mat och gör i ordning mig lite och tar en vÀrk i taget ! Jag blev sÄ himla sugen pÄ lös godis sÄ jag övertalar Micke att vi ska Äka och handla men han tycker egentligen inte att jag ska springa i affÀrer nÀr jag har sÄnna vÀrkar !
Skit samma tÀnker jag och vi Äker ner till Coop, Jag tar 3 vÀrkar i affÀren och försöker hÄlla minnen inför allmÀnheten ! Ser att min mamma stÄr i kassan och springer fram till henne ! Jag tar en vÀrk med henne pÄ vÀg ut till parkeringen och bÄde jag och hon inser att nu Àr det pÄ g !

NÀr vi vÀl Àr hemma igen sÄ har vÀrkarna blivit vÀrre men jag tÀnker fortfarande att de Àr lÄngt kvar tills jag kan börja tÀnka pÄ förlossning sÄ jag tar en vÀrk i taget ! Klockan gÄr och vid 18 ringer jag in till förlossningen och rÄdfrÄgar dÄ vÀrkarna kommer med 3-4 mellanrum, dom vill att jag vÀntar lite och tar ett bad hemma, kom in nÀr det kommer 3 vÀrkar pÄ 10 minuter sÀger dom ! Micke hÀller upp ett bad till mig och kÀnner direkt att de hjÀlpte mig att hantera vÀrkarna bÀttre ! Men nu blir dom vÀrre i smÀrtan och kommer tÀtare ! Tar tre vÀrkar frÄn badkaret upp och ut i hallen ! FÄr en magkÀnsla att nu mÄste vi in, SÀger till Micke och vi förbereder oss för att Äka ! FÄr 3 vÀrkar pÄvÀg till bilen och jag börjar Àven fÄ minnesluckor pÄgrund av hög smÀrta, Bil resan in till förlossningen minns jag knappt dÄ jag var helt bortkopplad frÄn omvÀrlden! Fokuserade bara pÄ att va lugn och ta vÀrkarna sÄ gott jag kunde !

20:16 inskrivning pÄ förlossningen
Jag Àr livrÀdd att dom ska skicka hem mig igen men dom gjorde en undersökning pÄ mig och sÄg att jag var öppen 4 cm sÄ jag fick stanna ! Jag Àr helt i min egna vÀg och ber Micke att prata Ät mig dÄ vÀrkarna kommer tÀtt och jag vill fokusera pÄ att ta dom i lugn och ro ! Blev omhÀndertagen av en barnmorskestudent som hette Maria ! Kunde inte fÄ nÄgon bÀttre !

20:25
ber jag om smÀrtlindring och fÄr testa lustgas 30/70 jag önskar Àven att fÄ EDA sÄ dom börjar förbereda med pvk och dropp!

21:05
VattenavgÄng i samband med en vÀrk! DÄ kÀnner jag Àven att jag mÄste krysta !

21:10
Görs en ny undersökning och jag Àr fullt öppen ! Dom avblÄser EDA
Minns att jag fick panik nÀr dom sa Ät mig att jag inte hinner fÄ nÄn smÀrtlindring ! Jag tyckte inte alls att lustgasen hjÀlpte mig men jag kunde dock ta vÀrkarna bra nÀr jag fick fokusera pÄ att andas i den ! Dom sÀger att jag fixar förlossningen utan nÄn smÀrtlindring dÄ jag har gjort de vÀrsta jobbet hemma! Lagom uppjagad och irriterad fÄr jag dom att höga lustgasen 50/50 ett tag iallfall !

22:05 förlossningsförloppet
Det blev personal byte och Maria skulle egentligen gÄ hem ! Men eftersom mitt förlossnings förlopp gick sÄ fort sÄ stannade hon kvar under hela förlossningen ! En ny handledare kom i namn Madelene och en undersköterska Linda ! Alla gjorde ett fantastiskt jobb med oss ! Dom stÀnger av lustgasen och ger mig oxytocininfusion pÄ grund av korta vÀrkar i utdrivningsskedet
Fick byta stÀllning nÄgra gÄnger för Alvin tyckte inte om nÀr jag lÄg pÄ rygg !

23:02 födelse
Minns sÄ vÀl nÀr jag ligger dÀr bortkopplad frÄn omvÀrlden och dem Ànda jag lyssnar pÄ Àr Micke som sitter och hÄller min hand och min undersköterska som hÄller upp benet Ät mig sÄ hör jag pÄ avstÄnd hur barnmorskan sÀger att jag fÄr nog ta tvÄ tre krystar till innan han Àr ute ! I helv*** tÀnkte jag sÄ nÀr nÀsta krystvÀrk kom sÄ tog jag i som aldrig förr Àven om vÀrken hade gÄtt över och till slut hör jag bara ett skrik och kollar ner och dÀr var han lilla Alvin ! Jag och Micke kollar pÄ varandra i chock sedan ner pÄ Alvin igen ! Herregud vÄran son kom till vÀrlden helt obeskrivlig kÀnsla !

23:31
lossnar moderkakan och den Àr hel och fin ! Micke klipper navelstrÀngen ! Jag fick klass 1 i bristning och fick sy pÄ tvÄ stÀllen ! Förlorade inte alls mycket blod 175 ml sammanlagt och jag kunde gÄ in till BB rummet !

VÀl inne i vÄrat BB rum fick vi fika lite cider och varm oboy ! Vi informerade omvÀrlden om vÄrat underverk och myste ner oss i sÀngen ! Sov inte mÄnga timmar den natten dÄ jag lÄg och kollade pÄ min son för de mesta !

Hade aldrig klarat av min förlossning om inte Micke hade varit med ! Han fick mig lugn och höll om mig sĂ„ gott han kunde och gav mig bĂ„de vatten saft nĂ€r jag bad om de ! Även barnmorskorna och undersköterskan var helt fantastiska !

Allt gick sÄ snabbt och bra ! Vid 15-16 tiden dagen dÀr pÄ Äkte vi hem !

Likes

Comments

Livet som mamma , Familjeliv

Jaha nu Àr Alvin 11 dagar redan! BVC har varit hÀr idag pÄ hembesök och allt gick bra ! Vi fick ta del av mycket bra information och fick lite böcker och reflexer nu till höstens mörker ! Alvin gÄr upp bra i vikt och hon rÀknade med 1 besök nÀsta vecka med sen kunde vi Äterkomma om en mÄnad ! Dagen har annars varit lugn, jag har halv sovit i soffan med lilleman och lÀst lite i böckerna. VÀntar pÄ att Alvin ska vakna nu och Àta lite !

Ville tacka igen för alla fina blommor och presenter som vi fÄtt under helgen dÄ folk har varit pÄ besök ! TÀnkte göra iordning i garderoberna i Alvins rum i veckan och lÀgga in alla klÀder som vi fÄtt ! Har sÄ mycket klÀder nu sÄ mÄste göra om lite haha !

Likes

Comments

Familjeliv , Livet som mamma , Vardag

Idag Àr lilla Alvin 8 dagar och imorgon Àr datumet som han egentligen var berÀknad ! Herregud för en vecka sedan kom vi hem frÄn BB överlyckliga för detta lilla undervÀrk och fortfarande lite i chock efter fredagens upplevelser ! Det kÀnns som att det var igÄr men en hel vecka har gÄtt vi har bÄde varit pÄ Äterbesök i Eksjö BB och pÄ BVC och allt Àr bra med vÄran lilla son, amningen gÄr bra och Alvin gÄr upp i vikt för var dag som gÄr !

Helgen har bestÄtt av besök ifrÄn slÀktingar ! Alvin har sovit igenom bÄda besöken och vaknat lagom nÀr alla Äkt hem ! Han Àr en liten kvÀlls/nattuggla som han Àven var i magen! Men vi vaknar 2-3 pÄ nÀtterna dÄ vi Àter och byter blöja sen somnar vi om! Och vi vill sova lÀnge pÄ morgonen/förmiddagen ! Vilket Àven mamma och pappa vill ! Alvin Àr en vÀldigt lugn och tyst liten kille som Àlskar nÀrhet och mys !

Just nu ligger vi i soffan och myser med katterna ! Vi ska invÀnta nÀsta amning sedan gÄ och lÀgga oss! Hoppas ni alla har en bra helg !!

(Min telefon Àr trasig ifall folk försöker fÄ tag i mig fÄr ni skriva pÄ fb eller till Micke)

Likes

Comments

Familjeliv , Blivande Mamma

Hej gott folk nu har man börjat landa lite efter helgens hÀndelser ! Har fortfarande lite svÄrt att smÀlta att jag blev mamma sent i fredags kvÀll ! Allt gick sÄ fort frÄn första vÀrken tills att Alvin var ute ! Men samtidigt gick allt bra och hela familjen mÄr bra ! Vi valde att Äka hem pÄ lördag eftermiddagen dÄ vi bÄda hade landat lite duschat och Àtit pÄ BB , min amning kom igÄng direkt och lilleman mÄdde bra sÄ vi ville bara komma hem och börja vÄrat nya liv ihop ! BÄde jag och Micke har svÄrt för att sova över och vistas pÄ sjukhus sÄ att fÄ komma hem med vÄran bebis gjorde oss mycket lugnare och tryggare !

Dom första dagarna nu har gÄtt bra, Àta sova bajsa hihi försöker passa pÄ att sova nÀr Alvin sover och hitta bra rutiner men de tar ett tag ! Om 3 timmar ska vi upp och ivÀg till Eksjö igen har tid kl 08 för Äterbesök ock göra prover pÄ lilla Alvin ! Har precis ammat och ligger och lyssnar pÄ en liten Bebis som snarkar lite försiktigt och fiser hihi kan inte önska mig nÄgon bÀttre förlossning eller början pÄ vÄrat nya familjeliv !

Vi gick Ă€ven ut med vĂ„ran förlovning i helgen, mycket har hĂ€nt i vĂ„rat liv dom senaste tvĂ„ veckorna ! Vi hade planerat att gĂ„ ut med de tidigare men dĂ„ valde Alvin att komma ut istĂ€llet sĂ„ de blev tvĂ„ chockar för vĂ€nner och familj i helgen ! NĂ„n mĂ„ste ju skaka om det lite hihi ! đŸ‘¶đŸŒđŸ’™đŸ’

Lite mer förlossnings berÀttelser kommer senare ! Nu ska jag passa pÄ att somna om ! Natti natti

Likes

Comments

Fredag 7/10 Kl 23:02 kom lilla Alvin till vÀrlden !
Han vÀgde 2950 g och var 48 cm lÄng

Blir mer inlÀgg nÀr allt har lagt sig !

Vi alla mĂ„r bra och tĂ€nker njuta av bebis bubblan nu â€ïžđŸ˜

Likes

Comments

Blivande Mamma, Familjeliv , Vardag

Dagen började med barnmorskebesök vid kl 08, det sista besöken nu innan berÀknat datum ! Vi bokade Àven in ett datum för ett besök ifall jag skulle gÄ över tiden.

Allt var iallafall bra med bebisen hans hjÀrtslag var helt normala och Àven livmoderns mÄtt, han Àr fixerad sen nÄgra veckor tillbaka och ligger lÄngt ner med huvudet sÄ jag hoppas att jag inte behöver gÄ över tiden ! SÄ skönt att allt ser bra ut !

Efter barnmorskebesöket Äkte jag hem för att sova ett par timmar till och vaknade upp runt 11-12 tiden, Äkte dÄ till min moster för att hÀmta prydnads pumor och gÄ en svÀng pÄ stan med henne! Och efter vi hade rett ut lite Àrenden pÄ stan sÄ begav jag mig hem igen!

HÀmtade Micke nu pÄ kvÀllen sÄ Àntligen Àr han hemma igen ! Vi hÀmtade Àven upp en sÀngram med madrass som vi hade köpt av en killkompis ! SÄ kvÀllen har bestÄtt av att testa vÄran relation till topp med att bygga ihop Ikea sÀngram haha men vi klarade de me och blev hur nöjd som helst. Denna sÀngram var lite högre vilket jag tycker om och hade Àven en sÀnggavel vilket jag lÀnge viljat ha! Nu blir det att ta de lugnt framför tv tills jag ska gÄ och lÀgga mig !

Likes

Comments

Blivande Mamma, Familjeliv

4 oktober och tiden gÄr allt lÄngsammare ju nÀrmare man kommer det berÀknade datumet !

Har haft lite vÀrkar i natt med inga regelbundna sÄ jag tror att lilleman spelar ett spratt med mig dÀr inne. Har sovit som ett stock dom sista dagarna nu och idag har jag nog sovit sammanlagt 15 timmar hihi ! MÀrks att kroppen förbereder sig pÄ förlossning, som att den slÄr pÄ vilolÀge sÄ fort jag sÀtter mig ner sÄ skulle jag kunna sova haha!

Men visst snart Àr han vÀl pÄ G har haft mycket förvÀrkar och sammandragningar plus att magen sjunker för varje dag som gÄr ! Och blir allt mindre och mindre!!
LÄt tiden gÄ fortare !!

Vaknade av en kall höstmorgon och det verkar inte ha blivit sÄ mycket bÀttre vÀder nu under tiden jag vilat ! Idag blir det bara att ta de lugnt och vila upp mig !

Hoppas ni andra fÄr en bra dag !

Likes

Comments

Familjeliv , Blivande Mamma, Vardag

Helgen har varit bra och lugn ! Började fredagen med egen tid i soffan med katterna hela kvÀllen, behövligt och fÄr vÀl passa pÄ nu dagarna innan lilleman tittar ut att vila upp mig bÄde fysiskt och psykiskt ! Lördagen bestod av firande hos faster sen Àven en svÀng till Jönköping pÄ bio med Micke och nÄgra vÀnner !
Idag har jag ocksÄ bara tagit de lugnt, tvÀttat, handlat lite och hÀmtat ut mitt paket som hade kommit ! BestÀllde faktiskt tvÄ adventsljusstakar frÄn Halens.

Jag har aldrig varit mycket för jul och julpynt men har fÄtt en helt annan kÀnsla över de nu nÀr man sjÀlv vÀntar barn och ska bli mamma, vi Àger bara nÄn enstaka julstjÀrna och pynt, sÄ jag har börjat kollat liten smÄtt pÄ lite julpynt och stakar och hittade tvÄ jÀtte fina pÄ Halens som bara var ett mÄste hihi ! SÄ nu kommer vi fÄ en mysig jul med dessa fina adventjustakar ! Testade dom i köks fönstret dÀr jag hade planerat att ha dom och dom passade perfekt ! Men Àn Àr det för tidigt att ha dom framme sÄ dom fick Äka ner igen ett tag !

Nu Ă€r allt klart inför lilleman ock vi Ă€r redo för att bli förĂ€ldrar ! SĂ„ nu Ă€r det bara han som fattas ! Hihi lĂ€ngtar đŸ’™đŸ‘¶đŸŒ

Likes

Comments

Blivande Mamma, Familjeliv

Kroppen: BestÀm dig för att du Àr klar att föda ditt barn! Nu Àr du klar med förberedelser och du Àr redo. KÀnslomÀssigt kÀnner man ofta blandade kÀnslor, man Àr otÄlig samtidigt som man kan kÀnna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlÀtta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det Àr ingen garanti att förlossningen Àr pÄ gÄng. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med Äterbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingÄngen till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrÄn genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfÀrgad. Den kan Àven komma ut i smÄ omgÄngar och vissa mÀrker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hÄr som hittills tÀckt barnets hud försvinner och hudens rynkor Àr utslÀtade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna bestÄr av en blandning av lanugohÄr, gallpigment, utsöndringar frÄn matsmÀltningssystemet och celler frÄn tarmvÀggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla pÄ sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igÄng.

Likes

Comments