Header

Nu kommer äntligen inlägget som jag lovade att skiva för en månad sen. Jag tänkte skiva lite om hur skolan är i USA, den är definitivt annorlunda jämnt emot svensk skola.

Lektioner och "the bell";

För det första så har man samma schema varje dag, det är uppdelat i olika perioder som är exakt lika långa, 50 minuter, och emellan har man 5 minuter på sig att ta sig till nästa lektion. Under lektionerna så förväntas man att inte prata när läraren pratar och sitta still på sin plats, man får inte heller prata med andra om annat än skolrelaterade ämnen. När lektionen är slut ringen en klocka, och när nästa börjar ringer den igen. Om man inte är i nästa klassrum när klockan ringer så skriver läraren upp en som sen, även om det bara är 10 sekunder.

Regler och dresscode:

I skolan har man mycket mer regler än i svensk skola, man får inte har sin mobil påslagen och den ska vara nerpackad i en väska(även fast ingen faktiskt stänger av telefonen, och alla använder dem när läraren inte tittar), under lunchen är det enda tillfället man får använda den. Man får inte heller vara sjuk och borta från skolan i mer än 1 dag utan ett läkarintyg. Dresscode är nog det som jag stör mig mest på, man får inte bära shorts eller kjolar kortare än 5 cm ovan knät, man får absolut inte visa axlarna (för att distrahera killar tydligen, sjukt löjligt) eller ha en tröja med för låg urringning. Inga hattar eller kepsar, man får inte använda tröjor med "olämpligt" tryck. Dem kollar allt varje dag och om du bryter dresscode blir du skickad till expeditionen och måste byta kläder. Det är helt sjukt tycker jag.

Hur man klär sig;

Alla klär sig mycket mer vardagligt här än vad vi gör i Sverige. I Sverige gillar vi att "klä upp" oss när vi går till skolan och tar mycket tid på oss att sminka oss på morgonen. Inte här, inget konstigt om man kommer klädd i jeans och en tröja med skolans tryck på.

Människorna;

I Sverige gillar vi att hålla oss till samma vänner hela dagen, eftersom vi går i samma klass. Så är det definitivt inte här, dels eftersom alla inte har samma schema och man är tvungen att umgås med andra människor, men också för att man är mer "outgoing" och gästvänliga än vad vi svenskar är.

Betyg;

Det är löjligt lätt att få ett A här, lämnar du in saker och ting i tid och svarar på frågorna så har du i princip ett A. Allt här är ihop räknat i procent, A = 100-90% B = 90-80% C = 80-70 % D = 70-60% E = 60-50% F = 50-0%. Allt nedanför C är dock räknat som underkänt, vilket är väldigt annorlunda jämfört med Sverige.

Jag har säkert glömt att skiva om någonting, men jag får spara det till en annan gång. 

Ha de!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag träffade precis en av världens bästa akustiska gitarrspelare. Jag skojar inte, Tommy Emmanuel är framröstad som en av dagens bästa gitarrspelare.

I'm freaking out, vem får egentligen den chansen under sitt utbytes år? Hur sjukt som helst. Allt tack vare Joe, som håller i ett event nu under helgen som hyllar gitarrspelare över hela världen. Hur coolt som helst att få den här chansen.

Likes

Comments

Jag vet att jag inte bloggat på jättelänge och jag ber om ursäkt, men jag vill inte leva det här året genom en mobilskärm. Mycket har hänt sedan senaste inlägget och jag är inne på min andra månad i USA.

Saker och ting börjar bli vardag här, när jag pratar om hemma, pratar jag inte längre om Sverige, utan Greenville, Kentucky. Skolan, familjen, vännerna och livet. Allt börjar falla på plats. Det känns till och med konstigt att skiva på svenska nu.

Det har hänt ganska mycket sedan sist, förra veckan var det audition för höstens drama produktion, jag gick på den och tyckte inte att det gick så bra. Dagen efter så satte dem upp "the cast list" och det visar sig att jag fått en roll. Det var flera andra som inte fick roller, som har hållit på med drama och teater i flera år.

Denna vecka var det SPIRIT WEEK och det var meningen att man skulle klä ut sig, men spririt week och homecoming är ingen big deal här, utan prom och winter formal tas på större allvar.

På helgerna har jag mest tagit det lugnt och vi har varit till en av värdfamiljens bekanta och badat i deras pool, det är sjukt hur varmt det fortfarande är, en bra bit in på september. 

Igår spenderade jag natten hos Alora och vi tog oss till Dairy Queen, efter vi åkt till ett område där jag fick köra hennes bil, en automat, det var en jätterolig kväll. Det känns bra att äntligen känna att jag börjar komma in i skolan och in i kompisgänget. Som sagt, allt börjar falla på plats. 

Har inte så mycket mer att tillägga,

ha de!

Likes

Comments

Igår så hade vi en sleepover hos Alora. Vi körde makeovers, film och junkfood. Helt klart godkänt.

De är så härliga hela högen, tror jag skrattade så mycket att jag får snart magrutor, kanske va bra då med tanke på hur mycket skräp jag äter här.

Madison var tvungen att åka tidigare än oss andra för hon skulle jobba. Men jag, Kristen och Alora körde på ett tag in på eftermiddagen. Vi bestämde oss för att montera Aloras nya bokhylla, tack gode gud för att man har monterat en del IKEA möbler i sitt liv. Det slutade med att jag fick sätta ihop den själv i stort sett.

Hela kvällen var supermysig!

Ha de!

Likes

Comments

Skolan här i USA är väldigt annorlunda, kommer skriva mer om det i ett separat inlägg.

Men ville bara meddela att skåpen här är omöjliga, för det första så var jag tvungen att byta skåp för att det inte gick att öppna, sen så är kombinationen sjukt svår att få rätt på, men har i iallafall lärt mig att öppna det.

Men sen, sen går jäveln och försöker ha av hela min tumme när jag skulle sträcka mig efter en bok i skåpet.

Som sagt skåpen här är omöjliga.

Likes

Comments

Igår spenderade jag kvällen med Alora och Madison, några utav mina bästa vänner här i USA, och vi drog till Dairy Queen där jag för första gången provade pommes och glass, konstig kombination men det funkade underligt nog.

Efter det tog vi bilen till Central City och shoppade födelsedagskort och frosting på en "dollar store" (mindre walmart). Sen drog vi tillbaka till DQ och hängde där ett tag.

Alora, Madison och Kristen är mina bästa vänner här och är verkligen hur snälla och trevliga som helst. Vi umgås mest under luncherna i skolan eftersom alla har olika scheman med vi har iallafall theatre performance tillsammans.

Jag gick idag även med i drama klubben, de gör inte så mycket där, chillar mest. Var tvungen att gå med i något eftersom att istället för homeroom 1:a och 3:e onsdagen i månaden så är det club meetings. Men det känns bra och alla mina vänner är med där.

Har inte mycket mer att tillägga idag, ha de!

Likes

Comments

I torsdags hade jag min första dag på MCHS, träffade en tjej som heter Kristen några dagar innan skolan började så hon hämtade mig på morgonen. Det kändes skönt att åtminstone känna någon första dagen. Dagen gick väldigt bra, alla var jättesnälla och hjälpsamma, gillar verkligen de flesta av mina kurser och lärare. Har även kommit på att jag verkligen gillar min teater klass. Det var en av kurserna jag fick lov att ta för att fylla ut mitt schema, men det visade sig vara en av mina favorit kurser. 

Andra dagen gick mycket bättre när man väl hittar och känner lite folk, och det känns bra att gå tillbaka på Måndag. Kristen och hennes kompisar har även samma Lunch period som mig så vi åter även tillsammans. Har även matte och teater med henne och Alora. Allt känns super bra verkligen. 

Igår upptäckte jag för första gången att engelskan verkligen börjar komma naturligt, skulle skriva ett sms till min mamma och började skriva på engelska och fick sedan tänka till hur man skulle skriva för att skiva om det till svenska, det kändes konstigt men ändå bra på något sätt. 

Annars så händer det inte så mycket, imorgon ska jag och min värdsyster till min värdmammas syster och fiska och sen åka och ut och äta. 

Ha de!

Likes

Comments

Var igår och valde mina kursen inför skolstarten på torsdag. Fick byta ut några av dem jag egentligen ville ha, men är för övrigt nöjd med mitt schema.

På vårterminen kommer jag att läsa:
1. English 4
2. Math for business & industry
3. Home room/ college and career ready/study hall
4. Yearbook production 1
5. U.S. History (double period)
6. Culinary 1
7. Theatre pathway performance 2
Och höstterminen är det samma förutom att jag kommer läsa General Sociology (sociologi) istället för US History.

-Home room är typ där man får reda på information om college och så och en tid där man kan göra läxor.
-Kommer att ha historia och sociologi på en så kallad double period, vilket betyder att lektionen är dubbelt så lång eftersom jag endast läser kurserna halva året.
-Ser fram emot yearbook väldigt mycket, jag tror att jag kommer ha jätteroligt i den kursen.
-Culinary och theatre ser jag också fram emot, dem kommer nog va grymt roliga.
-Anledningen att jag har Math for business and industry är för att egentligen så skulle jag ha läst Trig (svåraste matten innan AP) men den passade inte med mitt schema, men det var lugnt med skolan så länge man tog någon form av matte kurs.

Var även och tog mina senior pictures idag, hade tid klockan 9.30. Dem tog vanliga "head shots" som ska vara med i yearbook och sedan andra bilder som man kan få köpa och ha på sina inbjudningar till graduation. Ska tillbaka den 18:e och välja vilka bilder jag vill ha. Det var iallafall roligt.

Annars så stannade vi på donken på vägen tillbaka då varken jag eller min värdmamma hade ätit frukost, och sen vidare till hennes lilla inrednings butik där min värdpappa hämtade mig efter någon timme och vi drog en drive på Dairy Queen innan vi åkte hem.

Har inte så mycket mer att säga, ska vila upp mig inför skolan de sista dagarna och ikväll kommer även min värdsyster tillbaka från att ha varit borta i 3 dagar, och så blir det fullt ös igen. Annars så ha de.

Likes

Comments