Planen på att lägga laminatgolv på det fula golvet i köket har skridit till verket och är faktiskt redan klart.
Jag och sambon kom fram till att, även om det skulle bli väldigt billigt att lägga ett laminatgolv i ek så skulle ingen utav oss tycka att det var något vidare snyggt även om det skulle vara en klar förbättring jämfört med det gamla golvet.
Vi tänkte om och valde ett lite dyrare men ändå i våra ögon snyggare golv.
Det skiljde lite över en tusenlapp i priset men både jag och sambon tyckte att det var värt det och nu när golvet är på plats så känns det som att vi valde rätt.
Översta bilden är vårt nya golv och bilden under är det gamla golvet som inte bara är slitet, fult och gammalt utan dessutom väldigt svårstädat då det suger upp smuts och går trögt att moppa eftersom det på vissa ställen är mer slitet än på andra (tror att det suttit sedan husen byggdes och är ca 40 år gammalt) så har man snåla hyresvärdar så får man tyvärr fixa saker själv...men desto snyggare blev det ju😃

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu börjar det bli ljusare utomhus och det känns att våren är på väg.
Jag märker det själv genom att jag fått mer energi och lust att fixa hemma.
Jag har målat och grejat så mycket i lägenheten att det känns som att det borde räcka men lägenheten är gammal och sliten , vilket gör att jag aldrig blir nöjd.
Samtidigt så vill man väl inte lägga massa pengar på att renovera i en hyresrätt så jag tänker lågbudgetrenovering.
Man ska inte känna att man vantrivs där man bor och för min del känns det värt att lägga lite pengar för trivselns skull.
Ett rum i taget får det bli och jag börjar med det gamla köket.
Det jag tidigare gjort i köket är att måla om köksluckorna.
Någon gång för 30 år sedan så var de vita men när jag målade om dem så var de missfärgade gula och färgen var bortskavd i alla ändar.
Jag målade om dem i grå lackfärg och använde en skumgummiroller för att få ett så slätt resultat som möjligt och det blev en rejäl förbättring i utseendet.
Jag har även målat över tapeten i köket ett antal gånger.
Från början var den orange och jag målade om den i ljusblått och några år senare i en vit köksfärg som var avtorkningsbar, vilket är nödvändigt i ett hem med småbarn😉.
Jag har också målat dörrkarmar och kakellisten i köket eftersom de hade avskavd färg nästan överallt.
Nu tycker jag att köket är klart, eller iallafall att jag inte kan göra mer åt hur det ser ut förutom två saker.
Det ena är att golvet är ett förskräckligt slitet och repigt gammalt linoleumgolv som suger upp smuts.
När man moppar det så blir vattnet smutsgrått fast inte utav smuts utan av att små partiklar ifrån golvet åker med ner i vattnet.
Golvet har suttit i 40 år minst och aldrig skötts som ett linoleumgolv ska.
Jag funderar på att lägga ett laminatgolv ovanpå det gamla golvet men det svider lite eftersom golv kostar en del.
Det billigaste golven jag hittat är inte vidare snygga men ändå en rejäl standardhöjning jämfört med det befintliga golvet.
Jag har inte riktigt klurat färdigt på om jag ska göra det eller inte.
Något som jag däremot redan har påbörjat är att fixa till de gamla innedörrarna.
De har en grågul nyans som bara ser äckligt och smutsigt ut.
Har skurat dörrarna med skurmedel men det ser inte fräschare ut för det så nu står jag inte ut längre.
Måtten på dörrarna är gamla standardmått som inte är vanliga längre vilket gör att det inte går att byta ut dem mot nya billiga dörrar som går att hitta i bygghandeln utan för dessa mått får man punga ut med 1200 kronor per dörr.
Det är för dyrt, så jag renoverar de gamla istället.
Tyvärr så är det inga kvalitetsdörrar utan spånskivor med papp i mitten men det kan inte hjälpas utan det blir till att limma där de skivat sig, spackla skav och bucklor, samt måla och byta dörrhandtag.
Första dörren utav sex har jag påbörjat och är snart klar med.
Det blir en rejäl standardhöjning även för dörren, kolla bara första bilden jämfört med den andra...
Hörs...

Likes

Comments

På frågan om det inte är jobbigt att ha fem barn? (det är en vanlig fråga, jag får) så blir mitt svar: Det beror på vilken dag det är.
Lediga lov tycker inte jag det är jobbigt alls.
Tvätta, städa och sådant som blir mer utav ju större familj man har, är en sådan sak man vänjer sig vid.
Dagar utan stress tillsammans med mina barn, tycker jag är de bästa dagarna jag har, så nej jag tycker inte det är jobbigt att ha fem barn.
Det jag däremot tycker är jobbigt är att gå på fem barns olika utvecklingssamtal, tandläkarbesök, läkarbesök, hälsokontroller och föräldrarmöten.
Ett tag körde jag på och planerade in sådant den eller de dagarna i veckan som jag var ledig från jobbet.
Det är inte att rekommendera och jag lärde mig den läxan genom att känna mig helt orkeslös och dränerad på energi under en ganska lång tid.
Nu lägger jag in sådana möten på dagtid, när jag jobbar kväll istället och även om det kan bli mycket att göra på en dag så är det värt det.
För de lediga dagarna jag har från jobbet behöver jag till återhämtning och jag måste ha det om jag ska fungera.
Jag städar inte heller på mina lediga dagar utan ser till att ha det gjort innan.
Idag jobbar jag kväll och har bara en kort tur på 3 timmar.
Imorse klockan 07.40 hade dottern tid hos tandsköterskan och vid 12.50 så ska jag på utvecklingssamtal i skolan för äldsta sonen som är 15.
3 av de yngre barnen får jag ta med mig och det kanske inte låter som en bra idé,men så är det för mig och jag klagar inte över det, utan tycker det är ett bra sätt att få läraren att skynda på samtalet och inte lägga tid på onödigt prat😂😂😂
Utvecklingssamtal tycker jag är rätt så onödiga, det har under mina 15 år som mamma aldrig kommit upp någonting på de där samtalen, som jag inte redan vetat om och lärarna håller med mig men de är tvungna att hålla samtalen ändå.
Bilden är från när vi var på väg hem från tandsköterskan...lilleman kunde inte ha mössan under cykelhjälmen så jag valde mössa eftersom han är lite sjuk och jag gick med cykeln så tänkte att det inte är så petigt.
Lillemannen slet av sig mössan 8 gånger trots att jag knöt den ordentligt under hakan så tillslut gav jag upp.
Vantarna kastade han också av sig, så ena försvann på vägen men jag hade en "backup" i fickan så därför blev det så här snyggt med en rosa och en grå vante.
Lillemannen gillar varken att åka barnvagn eller cykel så han sitter oftast och skriker men det brukar jag lösa med en banan för det gillar han och det är svårt att gnälla när man tuggar😉
Dottern var jätteduktig hos tandsköterskan, hon fick bananlack på tänderna och fick inte äta eller dricka efteråt så hon var lite sur för att inte hon kunde äta banan som lillebror på hemvägen men det gick över fort och nu är kaffet klart så nu ska jag ta det lugnt en liten stund.
Tjingeling

Likes

Comments

Eftersom mina barn haft magsjukan två gånger runt jul och influensan/ förkylning gick ett varv i familjen för bara ett par veckor sedan så trodde jag att vi skulle klara oss undan "vabruari".
Idag skulle jag ha jobbat hela dagen så klockan ringde 04.30.
Jag gick upp och satte in frallor i ugnen som hade jäst över natten, drack kaffe och gjorde mig själv iordning inför jobbet, sedan väckte och hjälpte jag de större barnen att göra sig iordning inför dagis och fritids, lät den minsta sova under tiden för att det är enklast att ta upp honom när de andra redan är klara.
Idag när jag skulle väcka lilleman så behövde jag bara stoppa ned handen i hans säng för att förstå att det inte inte skulle bli något jobb för mig idag för han var så varm över hela kroppen att det inte var någon tvekan om att han hade feber.
Jag tog upp honom ändå, bytte blöjan och lät honom äta en fralla men han var hängig och alldeles glansig i ögonen så när han ätit upp sin fralla så fick han en flaska välling och lägga sig och sova igen.
Vi klarade oss alltså inte undan vabruari som jag trodde att vi byggt upp ett bra försvar inför...
Tjingeling

Likes

Comments

Jag tjatar en massa om aktier ofta och mina vänner tycker att det är jättetråkigt när jag gör det, för ingen utav dem är intresserad utav aktier...tyvärr för min del för därför får jag oftast bara gå och tjata för mig själv och även om jag tycker att det går bra att prata med mig själv (man får ju bäst svar då😉) så hade det varit roligare att få lite mer oväntade svar ifrån någon annan liksom😂
Att man kan bli väldigt rik på aktier, det har nog alla hört och vet om men att vem som helst kan bli det...det tror jag att iallafall mina vänner inte tror på när jag säger det.
De kommer alltid dragandes med något tråkigt svar på det som t.ex. " det är ju stora risker" " man kan förlora sina pengar" och sådant.
Ja...det kan man...men det finns två risker.
Den ena är att bolaget man köpt aktier i går i konkurs och då förlorar du de pengarna du har lagt in i det bolagets aktier.
Den andra risken är att du köpt en ( eller flera) aktier som sedan har fallit i kurs och aldrig kommer tillbaka upp till det priset du köpte dem för.
Det är de riskerna som finns och det finns sätt att minska riskerna på om man tar sig lite tid att lära sig och läsa på om hur man gör det.
Att ett bolag går i konkurs går inte att göra någonting åt, händer det så händer det.
För att se det ifrån den ljusa sidan så är ju just risken att ett aktiebolag på börsen går i konkurs inte så stor eftersom det bara är de mest framgångsrika bolagen som får vara med på börsen medan de andra får stå utanför.
Det är inte heller så att man behöver hoppa fallskärm ut på börsen och köpa aktier i bolag som man inte känner till eller vet något om, utan det går jättebra att läsa på om bolagen innan man köper aktier.
Det är inte heller så att hur det går för ett bolag vinstmässigt är någon hemlighet utan det går jättebra att ta en titt på historiken, ta del utav nyheter om bolaget och ta tid på sig att fundera på hur man tror att bolaget kommer utvecklas i framtiden med de mål de har, fråga sig själv om deras tjänster kommer vara eftertraktade i framtiden o.s.v.
Man kan också ta sig en titt på P/E- tal och vad det innebär.
Den andra risken- att kursen faller under priset du köpt aktien för och sedan inte når tillbaka dit, vilket gör att du ligger på minus är en risk som jag själv anser är en större och vanligare risk.
En aktiekurs går upp och ned hela tiden så att aldrig hamna under inköpspriset och ligga på minus skulle bli svårt att undvika men det finns sätt att minska risken även här.
Den första är att sprida risken.
Det betyder att du inte ska satsa alla pengar du har på att köpa aktier i ett och samma bolag utan istället dela upp dina pengar på aktier i flera olika bolag.
När det går dåligt för ett utav dina bolag så kan det gå bra för ett annat och på så vis jämnas fallet och risken ut eller åtminstone dämpas.
Det har visat sig att de som klarar sig bäst på börsen i snitt, är de som äger aktier i minst 12 olika bolag.
Ett till sätt att sprida sin risk på, är att se till att de bolagen man äger aktier i inte liknar varandra för mycket utan tillhör ganska olika branscher.
Som exempel kan vi säga att om man skulle äga aktier i flera olika bolag som alla säljer kläder men vädret gör att höstförsäljningen går dåligt för att det varit varmt och folk inte köpt så mycket höstkläder så kommer det att drabba alla dessa bolag samtidigt vilket gör att kurserna går ned och du kommer hamna på minus.
Hade du istället bara haft ett sådant bolag och de andra inom andra branscher (som t.ex. fastighet, energi ,sjukvård ,bank m.m) så hade du minskat risken på så sätt också.
När man väl kommit så långt att man bestämt sig för att köpa aktier i ett bolag så brukar jag inte ha bråttom med det heller utan först titta på hur kursen ligger till just nu och jämföra det med hur kursen legat bakåt i tiden.
Om kursen (priset) för aktien just nu är det högsta priset aktien har haft på 3-5 år så köper inte jag den aktien nu även om jag tror att kursen kommer stiga ytterligare utan istället tittar jag efter vilket pris/kurs aktien har legat på oftast och mest historiskt sett och därifrån bestämmer jag hur mycket aktien bör kosta när jag köper den för helst vill jag ju köpa aktien lite under det priset för att känna mig något så när säker på att jag köper billigt och har en större möjlighet när kursen sedan stiger att kursen oftare håller sig över mitt inköpspris och allra helst långt över det.
Det här blev visst ett långt inlägg men nu ska jag sluta tjata och gå och lägga mig istället.
Godnatt😃

Likes

Comments

Idag har jag börjat jobba igen.
För första gången har lillemannen varit på förskolan en hel dag och fått vara med och äta frukost där.
Lämningen gick bättre än jag hade förväntat mig och han gnällde lite när jag gick men han skrek inte för full hals som han brukar göra vilket gjorde att det kändes lite lättare för mig att tillbringa dagen på jobbet.
6-åringen fick för första gången vara på fritids, vilket han har längtat efter då han vill vara en "stor" kille och "stora" killar går tydligen på fritids.
När jag lämnade honom där så blev han lite blyg för det var ingen där som han kände som hade kommit ännu men jag frågade om det gick bra och det skulle det sa han och log.
Sedan styrde jag cykeln mot jobbet.
När jag nästan var ända framme så fick jag punktering på cykeln och tänkte att det måste vara något slags tecken som visar mig att jag inte ska till jobbet...
Suck.
Arbetsdagen gick ändå bra och även fast jag inte varit så positivt inställd på att komma tillbaka till jobbet så finns det ju lite bra saker med det.
T.ex. så blir vardagsrutinerna i hemmet mycket bättre.
Barnen kommer äntligen kunna sova i tid om kvällarna och inte orka hålla sig vakna 2,5 timme efter läggdagstid som de gjort när jag varit mammaledig.
En annan bra sak är att lönen är lite större än föräldrarpenningen och att jag vet precis vad jag ska göra med "överskottet".
Eftersom jag klarat mig bra på föräldrarpenningen så är min plan att fortsätta leva på samma summa och använda överskottet till sparande.
Första dagen på jobbet gick alltså bra, jag var inte totalt slutkörd när jag kom hem och det känns okej att jag ska jobba hela helgen.
Barnen hade också haft en bra dag förutom dottern som blivit biten i armen av ett annat barn på hennes avdelning.
Barnet som bet henne har bitit flera barn på förskolan tidigare och en gång vid hämtning så såg jag det själv då barnet sprang fram mot ett annat barn och bara högg till i kinden, helt oprovocerat.
Det är ju svårt för personalen att kunna förutse när det ska hända eftersom det sker oprovocerat och utan att det bitande barnet är ledsen eller arg så jag klandrar inte dem för det men samtidigt tycker jag att det är viktigt att de tar reda på vad det är som gör att barnet agerar på det viset.
Jag vet att barn som är sena i språket eller har svårt att genom ord göra sig förstådda oftare än andra kan ta till bitande mot andra i situationer som får dem att känna sig frustrerade men just detta barnet har inga problem med att prata eller bli förstådd och det är inga andra barn på förskolan som bits heller så därför är det nog ännu viktigare att reda ut vad det är som ligget bakom beteendet.
Som tur var så gick det inte hål och dottern hade inte ont efteråt men det syns ett litet bitmärke och jag är inte okej med att ett och samma barn gör illa andra barn igen, igen och igen så jag måste nog tala om för personalen att jag kräver att de får stopp på det nu.  Dottern var iallafall slutkörd efter dagen och somnade på en prydnadskudde i ena hörnet av vardagsrumsgolvet klockan 18.30.
Känner jag henne rätt så vaknar hon väl till runt 22.00 när alla andra gått och lagt sig men det får vi ta då för just nu går hon inte att väcka och hon måste ju få tid på sig att komma in i rutinerna så jag låter henne sova och hoppas att det räcker med en vecka för att hon ska få in rutinerna.
Tjingeling

Likes

Comments

Utmaningen om att bygga en sänggavel själv är påbörjad.
Det tar ju inte så lång tid att få ihop en träram av reglar eller spika fast en spånskiva på ramen samt spika fast en del utav en skummadrass på själva ramen.
Om man däremot vill ha såna där knappar för att göra det där lilla extra lyxiga mönstret på sänggaveln ja då tar det en sjuhelsikes tid...och tålamod...som jag för tillfället inte har något.
Jag försökte med en knapp som jag klätt in i samma tyg som jag spikat fast på sänggaveln.
Vilket pill...och vilket jobb.
Jag tröttnade så fort att jag hann sätta fast en knapp och sedan ångra mig.
Helt plötsligt kändes det så mycket snyggare att inte ha en massa knappar på gaveln...eller jag låtsades det iallafall för att jag ärligt talat tyckte att det var för tråkigt att pyssla med det.
Alltså får jag nog erkänna att N vann vadet om att jag inte skulle kunna göra en likadan sänggavel som vi såg på Mio själv.
Eller jag är säker på att jag kan egentligen men det var för tråkigt😂
Att man kan själv finns det ju massa bevis för om man googlar lite så att inte just jag fixar det betyder ju inte att man inte kan...
Så nu har jag iallafall knåpat ihop en sänggavel...utan några knappar och krusiduller och den fungerar den med😉

Likes

Comments

Idag har jag inte gjort något särskilt.
Lilltjejen var bjuden på födelsedagskalas från 11-12.30 och 6-åringen hade sedan fotbollsträning så dagen gick åt till det.
När lilleman sov middag så passade jag på att greja klart i sminkhörnan.
Jag köpte i veckan ett svart litet plåtskåp på stadsmissionen för 20 :- och tyckte att det skulle passa in bra, så nu har jag därinne foundations, concealers,puder och countouring.
Den lilla minibyrån har jag köpt på maxi för ett tag sedan och där i har jag lagt rouger,bronzers och alla flytande läppstift.
Jag var på maxi igår också och då köpte jag två svarta pennställ som jag nu förvarar sminkborstar och mascaror i.
Jag hoppas att detta kommer fungera för att hålla iordning.
Det är ju lättare att ha ordning när allting är kategoriserat och har en egen plats och ännu bättre att man har en bra överblick på grejerna tror jag.

Likes

Comments

Jag har i ett tidigare inlägg berättat att jag gillar W7:s foundations HD och Photoshoot som jag tycker täcker precis lagom utan att kännas eller se ut som att man har lagt en mask på ansiktet och den jämnar ut min hudton väldigt fint samt så är den så billig att man blir fundersam och frågar sig hur det egentligen kan hänga ihop...iallafall så hade mina flaskor nära på tagit slut i så i veckan satte jag mig och skulle beställa nya och hittade då ännu en W7 foundation som jag aldrig testat tidigare.
Genius feather light heter den.
Jag blev såklart nyfiken på att testa den så jag tog en i samma nyans som jag har på mina andra (natural beige).
Grejen med den här foundationen är att den är rejält flytande och när man borstar på den så känns det som att man borstar in olja i huden och det ser också ut så...helt oljig i hela ansiktet och det känns hemskt...men sedan så ska den torka i några minuter och blir då väldigt lätt och väldigt matt.
Vanliga foundations brukar vara lite klibbiga om man känner efter i ansiktet även efter flera timmar men den här blir matt och torr ungefär som om man bara borstat lite puder i ansiktet.
Jag har "normal" hy i ansiktet, alltså varken torr eller fet så jag vet inte hur den fungerar på olika hudtyper men för min egen del så måste jag säga att jag nog aldrig blivit så imponerad av någonting i sminkväg som jag blev av den här foundationen.
Resultatet är nog det närmaste jag har kommit till att se naturligt ut.
Jag har inte testat hur länge den sitter men det ska jag göra idag.
Av det jag än så länge sett så är detta utan tvekan min nya favoritfoundation.
Och...den kostar bara 49 kronor

Likes

Comments

Inte för att just tacos verkar så himla lyxigt kanske men idag i affären när jag skulle köpa tomater så hade personalen satt upp en skylt vid grönsakerna där det stod att de beklagade de höga priserna men då vädret i Europa gjort att det är brist på odlade varor så kunde de bara beklaga detta.
Fredagstacosen består då idag av grönsaker från 54 kronor kilot och uppåt.
Dags att bygga växthus och få gröna fingrar snarast...

Likes

Comments