View tracker

Idag har jag inte gjort något särskilt alls.
Gått och plockat lite här hemma, gått en liten promenad med lilleman i vagnen, tjatat med barnen och försökt klura på hur jag ska få lite bättre ordning i min sminkhörna.
Jag gjorde om våran klädkammare till min egen garderob/sminkhörna för inte så länge sedan och jag tycker det i stort sett blev väldigt bra men just i sminkhörnan tenderar det till att bli väldigt stökigt jämt.
Det är lite för mycket grejer på en för liten yta och det är det jag behöver lösa på något sätt men jag får nog ta tag i det ikväll när barnen har lagt sig...om jag orkar.
Sambo lagade en jättegod middag (Potatisgratäng, kött och grekisk sallad) så jag tror att jag åt lite för mycket och därför blev jag så trött efter maten att jag inte orkar göra någon nytta alls 😂
Tjingeling😃

Likes

Comments

Då jag har en stor familj men en begränsad mängd utrymme så har jag på ett sätt blivit tvungen att tänka till och vara kreativ för att hitta lösningar på förvaringsproblemet i hemmet.
Ifrån början så har nog detta ingenting att göra med att spara pengar men det har blivit så ändå.
Som ett exempel så kan jag ta problemet med att förvara en hel familjs skor i en vanlig skohylla...i min familj så räcker inte ens två skohyllor till för att lösa detta och det är utav den anledningen jag har fått tänka "utanför boxen" så att säga.
Jag använder ofta möbler till något annat än vad de egentligen är tänkta att användas till och eftersom jag har en liten kärlek till att flippa möbler genom att måla om/bygga om/fixa till dem så har det redan blivit så att jag köper begagnade möbler i trä för det syftet då man inte gärna vill köpa helt nya möbler och göra om dem.
Ikeas spånskive-möbler klarar inte av att bo i vårat hem då det är en tuff miljö att tåla spralliga barn så det är därför vi bara köper robusta möbler i riktigt trä.
Jag hittar mina begagnade möbelfynd på stadsmissionens secondhand och det bästa med den butiken förutom att pengarna går till välgörenhet är att det finns så mycket olika möbler i olika stilar att jag iallafall 8 av 10 besök hittar just exakt en sådan möbel jag söker.
Hittar jag inte det just den gången så hittar jag det garanterat vid nästa besök eftersom de hela tiden får in nya möbler.
Här är en gammal bokhylla jag fyndade där för 40 kronor.
Den var missfärgad och sliten men jag gillade formen, stilen och att det är en sådan robust möbel som kommer hålla i många,många år trots att den redan levt ett långt liv innan.
Jag slipade den och målade om den med lackfärg jag redan hade hemma och så färgade jag toppskivan med svart thé/ vinäger/ stålull precis som jag gjorde med vårat köksbord och vips så hade jag en perfekt skohylla helt i min stil med plats för alla skor och så sparade jag ju en massa pengar på att inte köpa flera skohyllor att ställa ovanpå varandra eftersom de skohyllorna som jag tycker är snygga kostar ca 300 kronor styck i butik och jag minst hade behövt 3 stycken.
Tjingeling😃

Likes

Comments

Jag fortsätter på ämnet hushållsekonomi och tänkte dela med mig av hur jag gör för att spara mer pengar.
Eftersom jag är mamma till fem barn som alla behöver kläder och skor så skulle det kunna bli en väldigt stor kostnad, speciellt inför höst och vinter då alla vinterkläder måste köpas.
Det viktigaste jag tänker på när det gäller sådana köp är att kläderna måste hålla! De måste hålla värmen och tåla att bli blöta, tåla att hängas i torkskåp och också tåla att ta stryk.
För barn klättrar, rullar på marken, åker på rumpan nedför backar, springer och hoppar i gyttjepölar...iallafall gör mina barn det.
Alltså måste kläderna hålla en viss standard och hålla minst en säsong men helst flera säsonger.
Oftast är kläder som tål de kraven väldigt dyra och bara barnens overaller kan kosta ca 700 till 1000 kronor styck...eller mer.
Jag har dock hittat en ganska bra lösning på det tycker jag.
Inför varje vinter så åker vi till Gekås i Ullared och köper in några lager vantar, mössor och halsdukar när vi ändå åker dit för att köpa julklappar.
Vi brukar också titta på jackor och overaller där och det är av väldigt blandad kvalitét så man får liksom stoppa in händerna och känna efter hur bra de kommer att hålla värmen och oftast så kan man hitta riktigt bra overaller för bara 300 kronor.
Inför denna vintern köpte jag overallen till yngsta sonen där och den kostade bara 199 kronor men den är verkligen jättebra.
Den är tjock och varm men lätt att ta på eftersom det är dragkedja på två sidor så det inte blir alls krångligt att få ned de små benen i byxbenen och det går också väldigt lätt att trä på armarna eftersom man inte behöver böja hans små armar tack vare den smarta dragkedjan.
Jag vill också slå ett slag för att handla begagnat.
Jag själv har turen att bo väldigt nära en stadsmissionens secondhand och där har jag gjort väldigt många fynd.
Barnskor kostar där bara 20 kronor styck och där har jag köpt ett par Timberland- kängor till yngsta sonen som sitter perfekt på hans små fötter.
Nya från butik kostar de 799 kronor så att spara 779 kronor känns lika bra som om man hade fått dem gratis för det är ju nästan så.
Där hittade jag också ett par fodrade Kavat allvädersstövlar till honom som jag tänkte att han kan ha på förskolan.
De brukar kosta mellan 300-500 kronor nya så jag sparade minst 280 kronor där också.
De lite större barnen har denna vintern kunnat använda samma overaller som året innan eftersom de fortfarande passade och  de overallerna köpte jag också begagnade.
4-åringen har en overall ifrån Didriksons som jag betalade 300 kronor för men ny hade den kostat ca 700 kronor så 400 kr sparat.
Min 6-åring har en overall från kaxs som jag betalade 200 kronor för men som ny kostade 799 kronor vilket sparade mig 599 kronor.
Båda dessa overaller var helt i nyskick när jag köpte dem och de ser faktiskt fortfarande helt nya ut om man bortser ifrån att mina barn verkar tillbringa dagarna med att trampa runt i knädjupa gyttjepölar vilket gör att de alltid är smutsiga från knäna och nedåt😂
Som ni ser så sparar jag ganska mycket pengar på det här viset och ändå är mina barn varma och torra tillskillnad ifrån ett år för några år sedan då vi kom på den dumma idén att köpa vinterkläder på en stormarknad och vinterskor i en skoaffär där man får 3 par skor för priset av 2 par vilket slutade med att barnen frös för att overallerna inte höll värmen och skorna läckte in vatten inom mindre än en vecka och det var bara att bita i det sura äpplet och köpa nytt och bättre...dyrt.

Likes

Comments

Sista inlägget om smink och ekonomi för idag kommer här.
När man hittat sminkprodukter som man verkligen uppskattar, tycker om och som är väldigt prisvärda så bör ju den ekonomiske ändå ställa sig ett par frågor...hur mycket smink behöver man egentligen?
Jag kan ju ärligt säga att jag absolut inte behöver varken läppstift eller så många ögonskuggspaletter som jag har.
Inte heller behöver jag nagellack eftersom jag arbetar inom ett yrke som inte ens tillåter att jag har det på mig på grund utav hygienskäl.
Jag tillåter mig ändå att köpa sådant smink som jag tycker mycket om bara för att det gör mig glad och ögonskuggor blir jag väldigt glad utav 😃
Även om jag ju inte kan använda allihop på en gång så älskar jag att mixa och matcha färger ifrån olika paletter och eftersom jag har så många olika färger att välja på så är det inte heller svårt att få till alla möjliga stilar eller att helt enkelt kopiera en look som man pinnat eller kanske har sett någon annanstans😉
Om man nu ska tänka ekonomiskt som ju var poängen här så måste jag säga att, nej det är inte ekonomiskt att köpa någonting som man inte behöver alls och så är det med det,men man kan vara ekonomisk på så många olika sätt och därför tycker jag att saker som man verkligen tycker om och som man blir glad av varje gång man ser dem, kan man få lägga pengar på.
Inte för mycket pengar och inte för ofta men en förutbestämd summa i hushållsbudgeten som kanske kallas " övrigt" tycker iallafall jag att man ska få konsumera lite utav även om det bara är saker som man egentligen inte behöver.
Man kan alltid ursäkta sig med att det är genomtänkta och prisvärda köp om man köpt något som man verkligen vill ha😉

Likes

Comments

Jag har nog redan gjort klart för er ungefär hur jag tänker angående smink och vad smink kostar i mina tidigare inlägg så det är nog ingen hemlighet att jag inte blir särskilt imponerad av påkostat märkessmink...det kan hända någon gång men det är så sällan att det inte är värt att notera.
Prisvärt smink däremot är en helt annan femma och det är klart att det finns dyrt smink som också är värt sitt pris...det är ju mest en fråga om vad man själv tycker är prisvärt.
Saker som jag inte köper så ofta eftersom jag inte använder det dagligen är läppstift.
Jag gillar läppstift och jag använder det när jag gör en full ansiktsmakeup för jag tycker att det ser naket ut utan annars men jag tar inte på mig läppstift om jag t.ex. ska till jobbet och bara har en lätt sminkning på.
Av den anledningen känner inte jag att jag är i behov utav dyra läppstift utan jag klarar mig bra med billigare sorter som sitter på bra, någorlunda längre tid och som inte kladdar för mycket. Jag kräver inte att det ska sitta kvar tills jag ska lägga mig på kvällen ( det gör nog de flesta inte iallafall dock men ni fattar😉😂)
Jag har hittat väldigt billiga läppstift i 20-30 kronors klassen som klarar de kraven ganska bra men tyvärr så finns det oftast då inga mängder utav nyanser och färger att välja emellan utan då finns det liksom fem färger och ingen utav dem är sådär jättefin.
I 100-150 kronors klassen däremot brukar jag hitta mina favoritläppstift och där finns det också desto fler färger att välja på och det räcker bra för min del men...jag är ju inte dummare än att när jag vet vad jag vill ha så letar jag också fram vart jag kan köpa produkten till bäst pris och jag är inte heller dummare än att jag också har lite koll på vilka nätbutiker som ofta rear ut just de läppstiften jag vill köpa till ett pris på 25-29 kr istället för det ursprungliga priset som oftast är 129 kronor för de jag gillar mest.
Det finns dock ett stort problem med dessa reor och det är att de flesta köper mer just för att det är så billigt och det är där man måste tänka till om man vill vara ekonomisk.
Om man vet vad man vill ha innan man köper så har man ju tänkt igenom just den nyansen/det märket/ det förmodade resultatet av produkten ,men om man hittar mängder av billiga produkter och passar på att köpa när det ändå är så billigt så är frågan om man egentligen gjort ett särskilt bra köp.
Förmodligen så har man inte det utan istället har man köpt produkter som man väldigt sällan kommer att använda överhuvudtaget och även om läppstiftet bara kostade 25 kronor så var det onödigt slösade 25 kronor iallafall😉

Likes

Comments

View tracker

Jag fortsätter i samma tänk och gör ett nytt inlägg om smink och pengar eftersom jag har mer att säga men inläggen skulle bli alltför långa om jag bara tjatade på utan paus😉😂
Nästa grej jag vill ta upp är sminkborstar.
Vi har ju lite krav när det gäller dessa eftersom det märks rätt snabbt om de är av dålig kvalité ,då man ju behöver tvätta dem ofta.
Precis som med smink så finns det borstar att köpa där man får betala mer för namnet på borsten än på för själva borstens värde.
Det finns också määääängder med billiga borstar av usel kvalité som går sönder vid första tvätten och de är ju inte värda att köpa hur billiga de än är.
Jag har prövat ganska många borstar i olika prisklasser både med och utan namn och jag har kastat så många borstar att jag skäms över hur mycket pengar jag faktiskt har slösat men för att se det positivt så har jag lärt mig vad jag inte ska köpa också.
Billiga no-names köper jag aldrig mer då jag har haft för många dåliga erfarenheter av dessa.
Lite dyrare och kända borstar har jag också en hög utav och de har absolut varit av bra kvalité men oftast har jag ändå inte varit helt nöjd med de flesta utav dem iallafall vilket gör att jag inte använder dem tillräckligt ofta för att de ska kännas som ett köp värt sitt pris.
Det är såklart väldigt olika vad man gillar för borstar men jag använder mest borstar för ögon och jag tycker att väldigt många utav dem oavsett pris och kvalité är lite för stora och klumpiga för min smak.
Jag gillar mest små, fluffiga och mjuka borstar som man kan blanda ut skuggan med på locket utan att man har skuggan ända upp i ögonbrynet när man är klar vilket jag ofta har om jag använder någon utav de populäraste borstarna som finns på marknaden.
De borstarna jag faktiskt använder mest är ju de som ger bäst resultat när jag sminkat färdigt och tro det eller ej men de borstarna kommer ifrån ett lågbudgetmärke och kan köpas för ca 30 kronor styck i nästan varenda online- butik som säljer smink och jag gör inte reklam för någonting så den som undrar vilka borstar som är mina favoriter kan få googla " eye defining brush" så hittar man nog ändå för det är en utav flera ögonborstar från samma märke som är mina absoluta favoriter 😉😂
Jag tycker inte att de är bättre bara för att de är billiga utan för att det är de jag helst och mest använder och fast att jag faktiskt har bra borstar som kostar ganska mycket mer så använder jag dem egentligen bara när alla mina favoritborstar står på tork efter tvätt och mina favoriter råkar bara vara ett par borstar som kostar 30 kronor styck och för mig är de värda mer än sitt faktiska pris 😃
Tjingeling

Likes

Comments

Jag fortsätter prata pengar och i detta inlägg tänkte jag ta upp hur man kan spara pengar genom att tänka smartare när det gäller smink.
Jag gillar smink och framförallt gillar jag ögonskuggor, vilket gör att det är sådant jag har lite problem med att motstå ifrån att köpa då jag väldigt lätt blir lockad eller förförd av nyheter, reor, reklam o.s.v
Jag tycker inte att man ska sluta göra saker som man tycker är roligt bara för att det kostar pengar.
Däremot så kan man minska kostnader genom att helt enkelt bara inse att företagen som tillverkar och säljer saker självklart vill få oss att köpa just deras produkter och det är deras jobb att locka oss till att göra det.
En del utav dessa företag lägger väldigt mycket pengar på att marknadsföra sina produkter medan andra inte alls lägger ned samma summor.
Oavsett så har marknadsföringen ingenting med att göra hur bra produkten faktiskt är även om det lätt går att tro att en produkt som syns överallt är mycket bättre än en produkt man hittar längst bak i skylthörnan i butiken man köper sitt smink.
Nu vill man ju inte gärna slösa massa pengar på att köpa en massa produkter som kanske visar sig vara en flopp och testa sig fram på det viset men det behöver man inte heller göra för det finns redan massa andra som redan har gjort detta och delar med sig utav sina åsikter i vloggar, bloggar och recensioner på olika nätsidor.
De som arbetar som makeupartister och konsumerar stora mängder utav smink har såklart en bra koll på prisvärda produkter och deras jobb är ju att göra så bra sminkningar som det är möjligt till ett så bra pris som möjligt eftersom det annars skulle bli svårt för dem att tjäna pengar på sitt arbete och många utav dem delar faktiskt med sig mängder utav tips på prisvärda produkter.
En sak som många delar med sig av är så kallade " dupes".
Alltså billiga kopior på de stora, kända märkenas produkter.
En del tycker att det är fel att köpa dessa kopior eftersom de faktiskt snor ett koncept av någon annan som har lagt ned mycket arbete bakom sin produkt och jag har tyckt likadant men ändrat mig.
Anledningen till att jag (till viss del)ändrat inställning beror på att jag har fått mer förståelse till hur marknaden faktiskt fungerar.
Kopior kan man ju se som billiga fejkprodukter av mycket låg kvalitét när det gäller det mesta och så är det även när det gäller smink men nu kommer jag till det stora MEN...det finns företag som lägger sina pengar på att framställa bra smink ISTÄLLET för att lägga de pengarna på reklam och marknadsföring och där kan man börja tänka efter lite.
Jag som är en sucker för ögonskuggor t.ex. kan ju erkänna att jag mer än en gång blivit extremt sugen på att klicka hem paletter ifrån stora kända märken som inte säljs där jag bor eller online överhuvudtaget i Sverige utan isåfall får jag skicka efter dessa ifrån USA vilket gör att de redan dyra paletterna blir ännu dyrare eftersom frakten kostar massa pengar också.
Sådant gör mig sur och av ren princip och missnöje av orättvisan så köper jag inte smink som bara säljs i speciellt utvalda butiker endast i de allra största städerna.
Det gör mig dock ingenting längre då jag upptäckt hur mycket pengar dessa stora och kända företag faktiskt lägger på marknadsföring istället för på sina produkter och vad är det egentligen vi betalar för?
Jag säger inte att de stora märkena gör dåligt smink för så är det sällan utan det jag säger är att själva produkten kostar oss köpare mycket mer än dess egentliga värde eftersom vi måste betala för företagets marknadsföring och det priset läggs ju på produkten.
Kändisar som sätter sitt namn på produkter gör det inte gratis heller och någon får betala...men inte är det jag.
Det finns smink som är lika bra som de stora märkenas och i vissa fall till och med av högre kvalitét fast utan de extra kostnaderna för reklam och det är dessa " dupes" som jag kan köpa utan att jag känner mig särskilt omoralisk mot de stora märkena eller bryr mig så mycket om att jag betalar någon annan för en idé som egentligen tillhör de stora märkena.
Om jag kan välja mellan 2 väldigt lika produkter av i stort sett samma kvalité men får betala 500 kronor plus frakt för den ena eller 99 kr och gratis frakt för den andra så är inte valet alls svårt för mig så länge jag vet att jag betalar för en bra produkt och inte för namnet som är tryckt på förpackningen.
Tjingeling😃

Likes

Comments

Nu ska jag dela med mig av hur jag gör för att spara pengar i vardagen
Om man googlar spartips så kan man hitta mängder av tråkiga förslag som inte riktigt passar mig som t.ex. byt elbolag, flytta till en mindre bostad, m.m
Så gör inte jag utan jag sparar i vardagen varje dag istället.
T.ex. så äter min familj en pågenlimpa om dagen.
I vår närmaste butik så kostar den 28 kr och på en månad blir det över 800 kronor...(i bröd?!😨) 
Jag tycker att det är lite väl mycket pengar så jag kan välja att köpa pågenlimpan i en billigare butik lite längre bort från hemmet där den kostar 24 kr och då spara 120 kr i månaden eller så kan jag faktiskt baka bröd själv, vilket jag också har börjat göra.
Det godaste brödet tycker jag är surdegsbröd och det är som jag förstått det också nyttigare men det är också billigt eftersom man inte behöver någon jäst.
Mina barn gillar inte fullkorn och sådant så jag bakar mest på vetemjöl och rågmjöl och jag har räknat ut att det kostar mig lite mindre än 300 kronor i månaden.
Alltså kan jag ta 500 av de ursprungliga 800 kronorna jag lagt på brödköp och lägga i sparbössan vilket ger mig +6000 kronor på ett år.
Detta tycker jag är ett sådant spartips som gör livet lite lyxigare på alla sätt, för hembakat är ju mycket godare och som jag förstått det så är det också nyttigare då man slipper stoppa i sig en del konserveringsmedel.
Flera sätt att spara pengar i vardagen är de vanliga att ta med sig matlåda till jobbet, ta med sig kaffe i termosen o.s.v men det är sådant som alla redan vet tänker jag.
Som förälder däremot så vet jag att flera med mig oftare än planerat råkar hamna på olika snabbmatställen när orken till att laga mat tryter.
För vår stora familj kan ett besök på mac donalds kosta mellan 300-400 kronor och ibland tänker jag att det är värt det bara man slipper laga till något själv men jag har hittat en lösning på det problemet också och det är att alltid ha snabbmat hemma. Alltså snabbmat som man redan lagat själv och bara kan värma eller mat som går eväldigt snabbt att tillaga som t.ex. pasta med ost och skinksås (vilket jag gjorde av rester från julskinkan sist) eller så använder jag ofta färdigstrimlad kyckling och wokgrönsaker från frysen , slänger ned i stekpannan och häller över en burk cocosmjölk och en sked röd currypasta och vips så har man en redcurrychickengryta på bara några minuter och det är definitivt billigare än att äta på snabbmatställen även om jag inte räknat ut exakt hur mycket vi sparar på detta men kan höfta lite och säga att det minst är en tusenlapp i månaden.
Såklart att man ibland vill äta ute men jag tycker det är bättre och trevligare att göra det sällan och för att man vill göra det än att göra det ofta bara för att man är trött och inte har ork och lust att laga mat.
Veckohandlar man så vet de flesta att man sparar massa pengar eftersom man då har planerat sin matsedel och vet vad man ska handla men det är iallafall för min del alltså bra att lägga till ett par sådana " snabbmatsrätter" på inköpslistan redan när man planerar matsedel och inköpslistan.
Bara genom dessa två väldigt enkla saker kan vår familj spara 18000 kronor om året.
Det finns massa fler saker att göra för att behålla fler kronor i sparbössan och jag har flera grejer att dela med mig utav men det tar jag en annan gång. 😃

Likes

Comments

Just den här helgen anses vara årets fattigaste helg för många efter jul och nyårsfirande och innan löner kommer in på kontot.
Då passar det väl bra att prata pengar tänker jag.
För min del så har jag aldrig varit så ekonomisk som jag är just nu.
Det beror mest på att jag i höstas började handla med aktier och blev lite smått besatt utav den sortens sparande, vilket ledde till att jag verkligen ansträngde mig för att hitta vägar till att öka mitt sparande.
När man stoppar in sina kronor på ett vanligt sparkonto så händer det inte så mycket...pengarna finns där, jag vet att de finns där och risken att jag tar ut dem för att köpa något särskilt jag vill ha är ganska stor.
På ett aktiekonto händer det däremot spännande saker som gör att de där kronorna man stoppar in får ett helt annat värde.
Aktiekurserna går upp och ned , utdelningar gör sitt och man blir engagerad i sitt sparande.
För min egen del så ser jag mitt aktiekonto som en plats där varenda krona kan göra skillnad och just därför är jag väldigt mån om att alltid ha pengar över för att kunna minska det genomsnittliga anskaffningsvärdet vid dippar genom att köpa fler utav de aktierna när börsen går ned vilket ju gör att vinsten blir desto större när vindarna vänder.
Jag har hållt på med detta i fem månader nu och för tillfället så har jag en utveckling på + 14%.
Jämför det med ett sparkonto så förstår man vilken skillnad man kan göra i plånboken.
Den största skillnaden är dock inte min vinst på aktiekontot utan hur jag själv har ändrat min inställning till att spara och värderar varje krona jag kan lägga undan på ett annat sätt än tidigare.
Visst har man hört att många bäckar små gör skillnad i slutändan men det är inte förrän man ser det som man förstår det.
Varje månad när jag får in min lön så har jag ett förutbestämt belopp som jag för över till sparande.
Jag gör detta innan jag betalar mina räkningar och utgifter och summan har varit 20% av min lön varje månad.
Detta året har jag dock ökat min inkomst lite grann och kommer då spara 25 % istället.
En del tycker att det låter som väldigt mycket och därför måste jag tala om att för ett år sedan så skulle jag inte kunnat spara ens 5 % av min lön för då tänkte jag inte som jag gör nu.
Det blir ett väldigt långt inlägg om jag ska tala om hur jag ändrat på min ekonomi så jag ska visa det lite senare men poängen här är att det går att göra skillnad om man är beslutsam och bestämmer sig för det.
Jag är fortfarande ingen expert på området och det finns alltid saker man kan bli bättre på men huvudsaken är väl att man överhuvudtaget börjar tänker jag 😃

Likes

Comments

Jag älskar att göra om saker och framförallt möbler.
Jag vet oftast hur jag vill att saker i hemmet ska fungera och hur jag vill att de ska se ut och om jag letar så hittar jag säkert just det jag söker i någon butik...
men jag är också sådan att jag ogärna betalar dyrt för någonting som jag kan fixa själv.
Jag tröttnade på vårt matbord för länge sedan.
Jag trivs med formen på det, gillar att det är robust och tål att barn bankar med gafflar i bordsskivan men ett gammalt gulnat furubord är inte så roligt att titta på så jag målade om det i vitt med en grå bordsskiva en gång...
Efter det tyckte jag att det var lite snyggare än innan men det tog inte lång tid innan färgen nötts bort och jag tröttnade igen.
Jag gick så långt att jag var redo att åka och inhandla ett nytt bord men jag förberedde mig genom att söka på nätet efter något som passade och hittade då flera fina bord med vitt underrede och mörkbetsad skiva.
Tänkte direkt att det där kan ju jag göra själv och så satte jag igång med att slipa bordet.
Sedan målade jag underredet vitt och så började jag leta efter en bets med "rätt" nyans.
Jag ville att träet skulle vara ganska mörkt och se gammalt ut , sådär lite gråbrunt men jag hittade ingen bets som liknade det jag var ute efter så istället letade jag reda på ett recept för att färga trä och hittade då ett där man färgar trä med thé, stålull och vinäger.
Jag använde svart thé som fick stå i vatten i ett dygn och sedan la jag stålull (tog vanlig svinto och tvättade ur tvålen) i en burk och hällde äppelcidervinäger över stålullen som också fick stå och dra så i ett dygn.
Sedan målade jag bordet med det bruna thévattnet, lät det torka och målade efter med stålullsvinägern som gjorde det bruna från théet mer gråaktigt samt gjorde så att det blev mörka fläckar i träet och verkligen gjorde så att det såg gammalt ut.
Jag gjorde så några gånger efter varandra tills bordet var så mörkt som jag ville ha det.
Sedan lät jag det torka i ett dygn och lackade därefter hela skivan med ett klarlack.
Jag har ingen bild på bordet före men det är väl bara att föreställa sig ett gulnat furubord tänker jag 😂

Likes

Comments