Hej! Denna veckan på onsdag åker jag till Sydafrika och kommer att vara borta drygt två veckor. Alltså missar jag två bildlektioner men för att inte missa för mycket hade jag tänkt att fota mitt tredje projekt i Sydafrika! Jag tror att det kommer bli superbra då det är mycket finare miljöer där än vad det är här! Jag har en egen systemkamera så jag kände mesta att, varför inte ;) Men mer om detta projekt senare!

/My

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Minnets envishet

Konstverket som jag har valt heter Minnets envishet på svenska. Men den har flera olika översättningar på olika språk, till exempel heter målningen The Persistence of Memory på engelska. Den målades färdigt år 1931 och är ett av Salvador Dalis mest berömda verk.

Målningen är en surrealistisk målning och föreställer fyra olika klockor, som håller på att smälta. En av klockorna rinner ner för en gren och en annan flyter ner för en kant, till exempel. När man kollar på Dalis andra målningar är det ju mycket saker som händer i hans bilder, men jag tror att han ville ha klockorna i fokus speciellt på denna målningen. Annars hade nog bakgrunden varit mer färgglad och händelserik tror jag. Jag får som känsla att tiden rinner iväg, bokstavligt talat. Men att man ska ta vara på tiden då den snabbt försvinner. Som människa har man ju bara en begränsad tid jorden och man måste ta hand om den. Annars rinner den iväg och man hinner kanske inte med allt som man hade velat. Därför tror jag också att klockorna på bilden har runnit olika mycket. Till exempel så har ju den bruna klockan runnit mindre än den som rinner ner för kanten, ser det i alla fall ut som enligt mig. Det kanske symboliserar att man ska ta vara på tiden som sagt för annars kanske den försvinner. Desto mer klockan har runnit, desto mindre tid har man kvar.

Denna målningen är en oljemålning med både mycket ljus och mörker. Hörnet längst ner till höger till exempel är väldigt mörkt medan himmelen i mitten av tavlan är väldigt ljus. Jag tror att Dali har velat ha mycket mjuka former i denna målningen. Klockorna blir ju väldigt runda/ har mjuka kanter när dem smälter och omgivningen med himmeln och berget i höger bakgrund gör ju tavlan ganska mjuk att titta på. Dock är ju kanten på bordet där den bruna och den liggande klockan som hänger över kanten inte så mjuka. Hörnet är ju rakt och kantigt, likaså det svarta bordet som ser ut att stå bakom det andra bordet bakom mini- trädet. Därav tror jag att han har försökt blanda lite ändå. Så att målningen inte ska bli för mjuk eller för hård.
Tavlan är ju målad från riktningen som om man står rakt framifrån. Det är alltså inte någon speciellt spännande vinkel egentligen. Dali har ju dock gjort målningen spännande ändå genom sin surrealism.

När jag tittar på bilden tänker jag på tid som jag nämnde tidigare. Men även lite förvirring då bilden inte ser helt verklig ut. Det ser liksom ut som att bilden är konstig och mystisk.

Jag tror syftet med denna bilden är fokus på tid. Man behöver inte alltid stressa och gå igenom saker snabbt. Sedan tror jag också att Dali har haft en annan tanke med målningen som jag också tycker låter logisk. Han har ju döpt målningen till Minnets envishet. Han kanske tycker att vissa minnen eggar sig fast i minnet och tar lång tid att smälta eller glömma av, och om man nu vill göra det är det enda som funkar och krävs är tid. Det är lite som ordspråket "Tiden läker alla sår". Såklart läker inte tiden sår, men när man går vidare med sitt liv, träffar nytt folk och får nya minnen så känns det alltid bättre. Även fast själva händelsen i sig fortfarande har hänt. Lite så tror jag at det är med minnen med, dem svalnar lite, man hinner att få massor av nya minnen och så vidare. Men om man har upplevt en hemsk sak till exempel kommer man ju aldrig att glömma det. På så sätt kan ju minnet vara väldigt envist, eftersom att man bara inte kan glömma vissa saker. Därav tror jag att han har döpt sin målning till det.

Salvador Dali

Salvador Dali föddes 11 maj 1904 och dog 23 januari 1989. Dali föddes i staden Figueres i Spanien, nära den franska gränsen. Han bodde tillsammans med hans föräldrar och yngre syskon. Han hade haft en storebror, men som har avlidit innan Dalis födelse i ung ålder. Dali gick på konstskola som ung där han bland annat upptäckte det modernistiska måleriet.

Redan vid 18 års ålder flyttade Salvador till Madrid där han fortsatte att studera konst på Academia de san Fernando. Dali var speciell både för sin personlighet och sin konst då, och han gillade att sticka ut. Först experimenterade Dali mycket med kubism, som då inte var så vanligt. På grund av det fick han som allra mest uppmärksamhet. Efter ett tag började Dali studera på Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Det var då han började bli riktigt känd och fick ha utställningar i bland annat Barcelona. Dali började nu bli nationellt känd i Spanien.

1927 började Dali på riktigt jobba med surrealism. Han bodde då även under vissa perioder i Paris. Där mötte han många olika kända konstnärer. I Paris träffade Dali sin fru Gala. Dem gifte sig 1934 och var tillsammans ända till Galas död år 1982. Det var i Paris år 1931 som Dali målade sin mest kända målning Minnets envishet. 1940 när kriget närmade sig Dali i Bordeaux där han bodde flydde han och Gala till USA, där hans karriär tog fart på riktigt. Det var i USA han hade sina största utställningar och där målade han också många av sina mest kända verk. 1948 flyttade han tillbaks till Spanien och konverterade då tillbaks till den Katolska tron. Han och Gala bodde i ett fint hus där men hon dog som sagt 1982. Efter det blev Dalis hälsa mycket sämre och de sista åren drog han sig bort helt från omvärlden. Hand dog av en hjärtsjukdom och lunginflammation år 1989.

Dali var känd för sin surrealistiska konststil där han avbildade saker på ett annorlunda och lite overkligt sätt. Man kan nästan säga att det var lite dröm- aktigt med lite orealistiska saker. Det som var speciellt med just Dalis surrealism konst var att han gillade att måla saker som smälte, till exempel med klockorna. Det som kännetecknar surrealism är ju just det här overkliga. Det ska inte vara verkligt och det ska absolut inte vara helt normalt och tråkigt. Det ska hända saker i bilden som gärna får vara lite konstiga.

Jag har valt denna målningen av Salvador Dali som jag tycker berörde mig. Jag tycker att många av hans målningar är ganska underliga, mörka och kanske till och med lite ledsamma. Denna målningen däremot tycker jag är jättefin och färgglad för alla fjärilar och färger. Så det är en målning som gör mig glad! Jag älskar fjärilar och tycker att dem är så fina! Dem betyder också sommar för mig och då är det ju varmt och soligt vilket ger mig värme och glädje. Just att ha massor av fjärilar som segel tror jag också kan vara som ett budskap att allt är möjligt om man vill. För egentligen ska ju inte ett par fjärilar kunna vara segel för ett skepp. Eller så kan budskapet i denna målning vara att allt går om man hjälper till. För att det hade ju inte gått om det bara hade varit en fjäril med en fjärils kraft men med många fjärilars kraft går det kanske. Alltså att allt går om man är många och hjälper till. Samtidigt som bilden kanske har ett djupare budskap så blir den mycket roligare att titta på, bara för att det är fjärilar istället för ett vanligt gammalt tråkigt segel! Det är ju absolut en av fördelarna med surrealism.

Jag valde just Dali därför att jag tycker att han har gjort många mycket spännande och intressanta målningar. Såklart är han också väldigt begåvad då jag tycker att många av grejerna han målade ser väldigt verkliga ut, samtidigt som man måste vara väldigt påhittig för att komma på alla de surrealistiska grejerna som han gör i sina målningar. Man måste ju vara väldig kreativ klart sagt! Samtidigt visste jag inte så mycket om honom och därför ville jag lära mig mer om honom, hans liv och verk.

Jag hittade denna målningen som jag tror att Dali är ganska känslomässigt kopplat till. Under Andra världskriget året 1940 var han och Gala tvungna att fly till USA som jag nämnde tidigare. Eftersom att året var just 1940 förstår man att det var på grund av andra världskriget och allt däromkring. Nazisterna, Frakrikes ockupation och så vidare. Det måste ha varit väldigt svårt att lämna allt man har bakom sig och lämna all trygghet och komma till ett nytt land och en helt ny kontinent, som han var tvungen att göra. Han måste ha varit väldigt ledsen och också väldigt rädd tror jag. Det hade i alla fall jag vart om jag inte hade vetat vad som hade kommit härnäst.

Hans målning heter ju till och med The face of War och man ser ju att detta ansiktet inte direkt ser glatt ut. Jag tror det var så Dali uppfattade Andra världskriget och det var det han tyckte om krig över huvud taget. För helt ärligt tror jag inte att det är speciellt många som tycker om krig. Jag tror inte att Dali gjorde det i alla fall.

Likes

Comments

Hej!! Denna veckan startade jag upp det nya projektet. Jag ska nu gå över till tema drömmar och jag ska använda mig av tekniken graffiti. Jag tycker att graffiti är en väldig cool och spännande teknik då jag rycker att den inte liknar någon annan teknik inom bilden så mycket. Därav så valde jag denna teknik till detta temat.

Idag satt jag mest och planerade. Jag letade efter bilder att kunna skriva ut eller rita av och ha som mall till min graffiti målning. Det tog ganska lång tid att hitta de perfekta bilderna då jag är ganska bestämd och jag visste redan vad jag ville ha för bilder. Alltså hur personerna på bilderna skulle stå osv, och det är ju inte alltid så att Google kan läsa ens tankar! Men tillslut hittade jag som sagt bra bilder som jag är nöjd med. När jag hittat bilderna ändrade jag storlek på dem i datorn och skrev ut bilderna på skrivaren för att ha som mall. Den första bilden blev bra till storlek och när jag skulle skriva ut den andra bilden minskade jag på storleken lite då jag ville att den skulle vara lite mindre än den första bilden. Men när den andra bilden kom ut ur skrivaren såg den alldeles för stor ut i jämförelse med den första bilden, dock gillade jag storleken på den andra bättre, även fast att den storleken inte var planerad.

Jag löste problemet genom att skriva ut ett till, ännu större första papper så att nu matchar figurerna varandra bra.

Min plan och tanke är att personerna ska vara sprayade som siluetter. Man ska alltså bara se deras siluetter, inte hela kroppar. Den ena kroppen ska vara ett barn och den andra en kvinna. Barnet ska vara sprayat i olika, färgglada färger medan kvinnan ska vara spray- målad i svart. Mitt budskap är att barn till 99% har mycket roligare, galnare och konstigare drömmar än vad vuxna har. Barn har liksom inte hunnits tagit ifrån sig sina drömmar än och därför vågar man drömma större. Vågar man att drömma större blir man en gladare, mer självständig och nytänkande person. Man bryr sig inte heller om vad andra tycker lika mycket och man vågar ta för sig mer. Till exempel så var jag i alla fall mycket mer obrydd om vad andra skulle tycka om mig när jag var liten. Jag brydde mig inte vad folk trodde, tyckte och tänkte om mig och därför vågade jag ju vara mig själv till 100 % i alla lägen, vilket jag inte gör nu i alla situationer när jag är "mer vuxen", eller asså, jag är ju inte 5 år längre i alla fall ;) Om man vågar att vara sig själv mer tror jag att man man blir en gladare och spralligare person vilket ledde till min nästa idé. Jag blev nämligen inspirerad av Sims där alla simmar har gröna diamanter över huvudet. På mina personer ska det istället vara smileysar eller emojisar. Barnet ska ha en glad smiley över huvudet och den vuxna kvinnan ska ha en ledsen smiley över huvudet. Man behöver såklart inte vara ledsen bara för att man har färre och mindre drömmar. Jag tror dock att som vuxen har man i regel inte lika galna drömmar, utan mer realistiska. Man drömmer till exempel kanske inte att man ska dansa på moln ;) Därför ska också kvinnan vara svartsprayad då svart är en mer normal färg och inte så utskickade.

Jag valde att ha samma kön på båda människorna då man mer också kan tolka det som en uppväxt kanske. Barnet är studsande glatt med massor av drömmar medan den vuxna personen är mer normal och bekymrad. Man får fler problem desto större man är och ens drömmar kanske svalnar. Jag valde att ha två tjejer då det blir större igenkänningsfaktor för mig personligen eftersom att jag är tjej.

Jag blev förresten också lite inspirerad av Banksy att göra detta projekt då jag tycker att han gör väldigt fina och coola konstverk. Hans blandning mellan människor och text gör hans verk väldigt coola tycker jag! Jag blev väldigt inspirerad av hans siluett- människor och det var då jag bestämde mig för att måla mina personer på liknande sätt på graffiti.

Det jag blev mest nöjd med denna lektionen var att jag hittade såpass bra maller. Enligt mig var dem superbra och precis vad jag ville ha! Jag tror att detta kan bli superbra!

/My

Banksys siluett- verk!

Mina maller som jag tillslut bestämde mig för att använda! Som barnet ska jag ha det som är till höger, jag ska inte ha båda!

Likes

Comments

Hej! Idag hann jag faktiskt göra klart mitt identitetsprojekt, vilket jag är nöjd över!! Det var lite fix kvar och så behövde jag göra några mer saker men nu är allt klart. Detta är alltså tema identitet och mina tekniker är akvarell blandat med tusch.

Direkt började jag måla dit pupillen. Jag använde mig av akvarell och blandade brunt och blått o försökte att använda så mycket färg som möjligt för att få pupillen så mörk som jag ville ha den. Först var jag lite skeptisk för när jag hade målat klart såg pupillen väldigt brun ut, men när det sedan hade torkat såg det nästan svart ut, så jag blev nöjd med det ändå! Eftersom att jag målade irisen förra lektionen hade den nu torkat så jag började tänka på ord att ha i irisen. Orden ska beskriva mig och det jag gillar. Både i stort och smått. Jag skrev ner 15 ord på anteckningar och sedan började jag fördela ut detta med små hjälpsträck i blyerts runtom på ögat. Detta tog lite tid men jag ville ändå få det jämt, så att det är lika mycket mellanrum mellan alla bokstäver. Sedan skrev jag orden i blyerts och därefter skrev jag ut orden i tunn, svart tusch. Detta tog ganska lång tid då jag ville vara noggrann och att jag inte ville råka skriva fel, det går ju liksom inte att sudda tusch ;) Därefter gick jag återigen tillbaks och gjorde lite uppiff på ögonfransarna med tuschen. Jag hade först tänkt att sudda ut all blyerts som bara var skiss för ögonfransarna (som man brukar göra) men jag gjorde faktiskt inte det längst ner i rötterna då jag tycker att det blev mycket mörkare och såg naturligare ut. Däremot tog jag mitt finger och suddade ut blyertsen lite. Man ser inte alls blyertsen på grund av all tusch men ändå fint med lite skugga därnere! 


Därefter gick jag till lysbordet och mätte om vart jag skulle klippa på irisen. Mina gamla linjer hade försvunnit lite när jag målat och efter jag ritat ut linjerna igen klippte jag ut den. För att limma fast irisen på själva ögat använde jag mig av ett kameralim och då penslade jag på lim både på irisens baksida och ögats framsida. Irisens papper var inte riktigt helt rakt så därför fastade inte hela papperet. Vilket skulle kunna leda till att kanterna inte fastar så att kanterna viker sig eller att irisen åker av. Detta löste jag med att ställa en tung burk över hela irisen, så att papperet trycks ut när limmet torkar.

Jag blev faktiskt nöjd med mitt projekt. Jag tycker att irisen hamnar i fokus vilket var målet. Jag tyckte att färgerna är fina och har en bra blandning, det är även en bra blandning mellan ljus och skugga enligt mig. Jag tyckte verkligen att sprätta lite färg gjorde mycket. Det gav en liten touch till ögat och gjorde det mer speciellt, det ser liksom inte ut precis som om jag har försökt efterlikna ett vanligt öga, vilket jag inte har velat göra heller.

Jag blev nöjd med tuschen och jag tyckte att det blev fint med mycket ögonfransar. Själv tycker jag att det är jättefint med långa och mycket ögonfransar i verkligheten så därför ville jag ha det här också.

Sedan med texten, eftersom att det är identitet vill jag ju att det skulle vara personligt. Jag fick ju min inspiration till detta projektet av en annan elev som hade använt sig av ett fingeravtryck och skrivit i alla "streck" skrivit saker som hon själv gillar och som beskriver henne. Jag blev väldigt inspirerad och jag tycker att idéen är väldigt cool.

Jag gjorde ett öga då även det är helt personligt, för ingen kan ha ett exakt likadant öga som en själv. För identitet står ju ändå för något som är speciellt för en själv tycker jag. Med texten valde jag ut 15 saker jag jag gillar och som beskriver mig. Vissa av sakerna är väldigt viktiga såsom familj och andra mindre viktiga kanske men jag gillar ändå blandningen. Jag tycker att texten gör ögat mer speciellt och också mer intressant att titta på överhuvudtaget.

Men jag är som sagt nöjd över mitt projekt och ska börja med nästa projekt "Tema drömmar" nästa lektion.

/My

Likes

Comments

Hej!! Denna lektionen jag fått gjort två stora saker. Men båda har tagit väldigt lång tid. Så jag tycker ändå att jag har fått gjort mycket! Jag började med att ta fram akvarellfärger och målade min iris. Jag målade hela cirkeln, och så tänker jag att jag ska måla dit själva pupillen senare. Det blir mycket bättre och enklare så enligt mig! Jag använde mig utav mörkblå, en varmare grön och sedan en mörkgrön för "standardfärger". Sedan ljusade jag upp vänstra kanten med vit och mörkade ner högra kanten med lite brunt. Det tog en stund då jag verkligen ville få det bra, men nu är jag nöjd! Jag försökte använda både mycket ljust och mörkt men då tuschen som jag ska skriva i irisen inte syns om det är för mörkt, fick jag ta hänsyn till det. Annars hade jag gärna gjort lite mörkare och skuggat lite mer. Ljuset gjorde jag för att få lite mer liv i ögat. Jag försöker inte direkt efterlikna ett riktigt öga exakt men jag tycker ändå att det ser mer levande om man inkluderar mörkt, ljust och färg i ögat. Tillskillnad mot om jag bara hade använt blått till exempel hade det ju såklart blivit fint, men ändå lite tråkigare att se på enligt mig! Sedan som pricken över i: et sprätte jag lite färgstänk på ögat som en sista touch. Jag tror och hoppas att detta kommer att bli jättebra! Jag kan hålla med om att irisen kanske inte ser så bra ut nu men jag tror att sedan när hela bilden är klar att den kommer att bli fin och mer personlig!

När akvarellmålningen var klar började jag med att rita övriga ögat. Jag kommer endast att rita själva ögat har jag tänkt. Inte massa veck och liknande som egentligen gör att det ser verkligare ut, finns runt ögat också. Jag hade gjort det om jag hade använt mig av blyerts men då jag ska använda tusch (om jag använder blyerts kan lätt bara irisen hamna i fokus, och det vill jag inte, därför använder jag tusch) är det ju inte så lätt att sudda, skugga osv. Därför tror jag att det är bäst att jag bara ritar ögat nu när jag använder mig av tusch. Jag använder mig av en bild som jag hittade på Google som mall. Jag ritar först ögat i blyerts för att ha som riktlinje. När jag sedan kände mig klar med det gick jag över till tunn tusch, för att få mer precision. Jag vill att detta ögat ska ha mycket och långa ögonfransar då jag tycker att det är fint. Men det tar också väldigt lång tid att måla alla ögonfransar. Därför var det bara det som jag hann göra resten av lektionen. Men jag blev nöjd med det också!

Det jag fick problem med denna lektionen var att det var väldigt svårt att få akvarellen att inte bli för vattnig, så att papperet veckar sig. Samtidigt ville jag ju att irisen skulle vara typiskt "akvarellig" med mycket ihop blandad färg (alltså mycket vatten). Trots att jag använde ett speciellt akvarellpapper försökte det ändå vecka sig vilket gör att all färg hamnar i fårorna och sedan torkar det så, vilket jag inte tycker är så fint. Jag löste problemet med att måla, pausa, måla, pausa så att färgen och vattnet hann torka lite hela tiden så att papperet inte blev jätteblött när jag kom på med mer färg och vatten. Jag tejpade också papperets kanter i bordet så att papperet hela tiden skulle vara utsträckt.

Jag blev mest nöjd med irisen. Jag tyckte att jag fick till alla färgkombinationer bra och att jag lyckades blanda ihop alla färger fint. Samtidigt som det faktiskt "händer" lite i bilden.

/My

Likes

Comments

Hej!! Denna lektionen var väldigt bra och effektiv enligt mig. Jag tänkte till ännu mer och utvecklade mina idéer ännu mer. Jag började även fundera på olika tillvägagångssätt och i vilken ordning jag ska göra alla projekten. Just nu känns det jättebra och det känns som att jag kommer att hinna med allt jag vill. Jag utvecklade mitt foto- projekt genom att tänka ut nya, olika vinklar som kan ge bra budskap, men som samtidigt är fina och titta på. Nu fattas bara själva fotograferingen, som ska äga rum i Sydafrika!! Jag tror att det kommer bli superbra och jag tror egentligen bara att det var positivare för själva projektet. Då landskapet är sååå mycket finare där än vad det är här på hösten/ vintern. Jag tror att det kommer bli mycket mer liv i bilden och en finare och behagligare bild överlag! Jag fick inspiration till detta projektet från olika bilder som cirkulerar runt på sociala medier. Dessa tränings- bilderna som har ett motiverande citat och man verkligen ser att personen kämpar och har det jobbigt, men som ändå fortsätter. Citatet på bilden på nätet ska nu vara dolt som ett budskap bakom bilden. Men nog om det, jag kommer prata mer om detta projekt när jag faktiskt jobbar med det.

Vidare till drömmar- projektet. Det är inte det jag ska fokusera på nu de närmsta lektionerna, men jag sökte ändå runt på Google för lite inspiration. Jag fick inspiration från dels min egen fantasi- haha men också från konstnären Banksy. Jag har bilden framför mig att jag vill göra något liknande honom , fast på mitt egna sätt såklart! Jag googlade i alla fall runt lite på honom och hans verk.

Nu det som jag ägnade mest av lektionen till. Det projektet som jag ska jobba med nu är identitets- projektet. Jag ska måla ett öga och sedan skriva text i det, och jag tror att det kommer bli väldigt bra och coolt. Mitt budskap kan vara lite diffust, men jag tycker ändå om min idé jättemycket och jag tror att slutresultatet kan bli väldigt bra. Mitt budskap är att alla ska vara och är sig själva, och att alla är unika, vilket är en fin sak. Jag blev inspirerad av en elev då hon hade ritat ett fingeravtryck, men skrivit saker och sig själv i själva "strecken". Jag tyckte att det var väldigt häftigt och unikt. Det var ju också väldigt personligt eftersom att alla de grejer hon skrev beskrev henne. Jag ville dock utveckla denna idéen och ta den ett steg längre. Något annat som också är unikt är ögonen. Ingen på hela jorden kan ha exakt samma färg, storlek, ljudkänslighet och så vidare som dig, i hela världen, vilket betyder att ett öga är unikt. Precis som att jag är unik, och att det är min identitet, som är unik. Jag kommer sedan att skriva text i ögat då jag gillade den idén väldigt mycket. Texten kommer vara om mig och mitt liv, så att det blir personligt och unikt för mig. Jag kommer använda tekniken akvarell för att rita själva irisen i färg, sedan kommer resten av ögat och texten vara ritad/ skriven svartvitt i tunn, svart tusch, allt för att irisen ska hamna i fokus. Irisen ska vara ritad i akvarell som sagt med mycket vatten i ena hörnet och mer skugga i det andra, allt för att försöka efterlikna det här naturliga utseendet i ett vanligt öga och få mer definition. Sedan kommer jag att skvätta akvarellfärg på irisen så att det blir coolare och får en coolare effekt på teckningen. Jag tror att detta kommer bli väldigt bra och något speciellt, något som ingen har gjort förut, vilket också är en sak som jag strävar efter med detta projekt. Det jag hann göra nu denna lektionen med detta projekt var att testa olika tekniker med akvarell. Jag testade hur mycket vatten det skulle behövas till en viss mängd färg, vilka färger jag skulle använda och hur mycket färg jag skulle använda och så vidare. Därefter hittade jag en bild på ett öga som jag kommer att använda som mall. Jag började rita av formen av det med blyerts, som jag sedan kommer att rita i tusch. Därefter ritade jag ut irisformen (fortfarande i blyerts) och sedan använde jag ett ljusbord för att rita av irisens storlek på ett akvarellpapper, som jag sedan kommer att måla akvarellen på. Längre än så här hann jag inte, men jag blev väldigt nöjd med allt jag hann med!

Det jag fick problem med var att jag började först testa akvarellen på ett vanligt papper. Papperet började då skrynkla sig som ni ser på bilderna nedan så att allt vatten rann ner i fårorna.. Detta löste jag genom att ta ett papper som är gjort för akvarellmålning och målade på det. Men egentligen gjorde detta inte så mycket då det hela tiden var uttänkt att bara vara ett test- papper. Det jag blev mest nöjd över med denna lektionen är att jag nu har kommit igång ordentligt med mitt/ mina projekt. Jag vet exakt vad jag ska göra nästa lektion jag kommer och det är bara att börja arbeta direkt, vilket jag gillar!

/My

Några av Banksys verk.

De olika teknikerna jag testade att måla akvarell på och ögon- mallen jag kommer att följa.

Likes

Comments

Hej!! Förra veckan satt jag egentligen bara och planerade kommande projekt. Jag kände att det var bäst så, så att jag får ett hum var jag ska göra under terminen. Jag tyckte ändå att jag hann långt med mina idéer då ca 1 timme gick åt att kolla på "Bild-filmen". Jag tyckte att jag hann utveckla alla mina idéer till de olika projekten bra. Jag har satt upp olika planer och tillvägagångssätt på alla olika projekt och jag tycker att jag har ett bra budskap med alla projekten, som än så länge bara är planeringar och skisser.

Det var inget direkt problem den lektionen då jag kom på alla idéer väldigt fort och började nästan direkt skriva ner och planera mina arbeten.

Jag är mest nöjd över att jag kom på alla idéer och att jag fick gjort tre olika, utförliga papper med planeringar till de olika projekten. Att jag gjorde detta i förväg gör ju att jag har en tydligare plan på hur jag ska börja när jag väl ska börja med just det utvalda projektet.

(Jag går in mer detaljerat på budskap och tema när jag kommer till just det specifika projektet).

Här är mina 3 olika papper med de tre olika projekten. Ganska mycket är bara brainstorm men jag vet samtidigt vad jag ska göra väldigt tydligt. Denna veckan (v.38) lade jag till lite på alla skisser. Men det var såhär dem såg ut förra veckan.

Likes

Comments

Hej! Här är min bildmapp som tog lite drygt två lektioner att göra.

Jag satt ganska länge och funderade på vad jag ville ha för motiv. Förra året gjorde jag en mapp som visade alla grejer som representerade mina intressen och vad jag gillar. Det blev väldigt personligt på många olika sätt men enligt mig blev det för "plockigt". Alltså att det var många olika grejer som egentligen inte har någon gemensam nämnare, för utom att dem är mina intressen då. Därför körde jag en annan metod detta året. Jag valde ett specifikt tema och designade mappen utefter det. Innan jag bestämde mig stod det främst mellan choklad och frukt. Min tanke var hela tiden att jag skulle ha olika material och kombinera det på ett snyggt sätt, men då fick grejerna inte vara för krångliga att måla/ ha i olika material, annars hade det tagit för lång tid.

Jag beslutade mig till sist för att köra frukt- tema då jag älskar nästan all frukt och grönt. En utav mina absoluta favorit- frukter är vattenmelon, (och speciellt på sommaren när den är i säsong). Vattenmelon och är också väldigt färgglatt och har en väldigt fint och härlig färg. Jag gillar färger väldigt mycket så därför tyckte jag att vattenmelon var ett perfekt val! För att hela bakgrunden ska vara färgtäckt målade jag med vattenfärg i rosa. För att toucha upp det gjorde jag det i en ombre variant. Alltså att färgen var som ljusast i vänstra kanten och att det tonade upp sig mörkare till nästa, diagonala kant. Jag använde mig alltså av vattenfärger, jag målade med färgpennor och tusch på vissa ställen och sedan tog jag färgpapper och klippte ut till vattenmelons- former, allt för att variera material och metoder. Bokstäverna är gjorda i färgglatt papper och M: et har massor av melonkärnor på sig medan Y:et mer har färgerna av ett skal. Så att mappen ska innehålla mitt namn men ändå passa in i mitt tema.

Mitt mål med mappen var alltså att skulle använda olika material och metoder, fast med samma tema, för att ändå ha en röd tråd med lite olika variationer som ändå gör mappen intressant. Samtidigt ville jag att mappen skulle representera mig på ett sätt också, då mappen tillhör mig och det är jag som har gjort den. Jag tyckte att jag lyckades bra med allt faktiskt och jag är nöjd över slutresultatet. Såklart hade jag kunnat utveckla ännu mer med fler material men då jag vill fokusera mer på dem större projekten nu nöjde jag mig med detta. Men jag blev absolut nöjd! Det jag blev mest nöjd över är att mappen blev så färgstark och rolig att se på. Enligt mig väcker den ett intresse och ser liksom "glad" ut, vilket alltid är kul! Jag tror att mycket beror på bakgrunden. När hela mappen är fylld med stark färg gör det mappen mer sprakande, än om den hade haft en vit bakgrund.

Jag stötte inte direkt på något problem. Dock var denna mappen såpass lätt att göra så det var inte jättemycket som hade kunnat gå fel. Det enda svåra var egentligen att bestämma mig för just denna idén då jag velade ganska länge fram och tillbaka.

/My

Likes

Comments

Hej! Jag heter alltså My Magnuson och går i 9B på Kapareskolan. På denna bloggen kommer jag att lägga ut inlägg där jag visar/ reflekterar och skriver om mina bildprojekt och allt som har med bild att göra!

/My

Likes

Comments