Jag tycker det är så himla viktigt att vi pratar om detta. Jag tycker det är så viktigt att vi kan öppna oss och stå för våra olika sjukdomar och "störningar".

Psykisk ohälsa är någonting som många lider av, men som de flesta skäms över. Men varför ska vi behöva skämmas? Varför ska vi skämmas över att vi har en psykisk sjukdom?

Generell ångest är när man under en längre tid, varje dag har känt sig orolig eller haft en "ångestkänsla". Man blir lätt rastlös, stressad, spänd och lättirriterad. Detta påverkar ganska mycket i livet, då det väldigt ofta leder till att man blir uttröttad, får ont i magen och inte orkar ha något direkt socialt liv.

Panikångest är mer panikartat (ganska logiskt). Man går in i en flyktställning, vilket ofta leder till panik. Jag personligen har känt på tryck i bröstet, stickningar i händer, skakningar, svettningar och fått svårt att andas.Panikångest är väldigt obehagligt, då det är svårkontrollerat. En attack kommer ofta plötsligt och ibland har den ingen direkt orsak till varför den kommer. 

Depression är när man under en längre tid känt sig nedstämd eller orkeslös. Det finns många orsaker till att människor hamnar i en depression. Men en av de största orsakerna är stress. Stress över skola, jobb, vänner, familj eller vad som helst. När man är i en depression känner man sig sällan glad, inte ens när man gör någonting som man tidigare har tyckt om. Man orkar knappt ta tag i de dagliga sysslor, för man tycker det är alldeles för jobbigt. 

Jag personligen har lidit av depression, panikångest och generell ångest väldigt länge. Det är någonting som jag har skämts över, då samhället säger att man helst inte ska ha någon sjukdom. Människor med olika sjukdomar, både psykiska och fysiska anses oftast svagare och på något sätt mindre värda. För mig är det helt obegripligt hur en individs värde kan hänga på om den är frisk från sjukdomar eller inte.Det syns sällan på en person som lider av psykisk ohälsa att den mår dåligt, då personen i fråga är expert på att sätta på sig den där "masken".

Våga prata om era sjukdomar, och se det inte som ett hinder. Se det som en slags möjlighet att kunna växa som person. När ångesten, känslorna eller paniken kommer så kan man knappt tänka positivt. Eller när det känns som om bröstet slits i 2 delar, när man knappt får någon luft och det känns som om någon sticker en kniv i hjärtat så är det så jäkla svårt att se det där lilla ljuset som behövs. Men du kommer lära dig att leva med den, och det kommer kännas lättare. Du är inte mindre värd bara för att du inte kan se allt det positiva som andra kan!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår började jag på mitt sommarjobb.Det har varit full fart och ganska stressigt, men samtidigt väldigt nyttig träning. Vi gör sårvårdsprodukter, så jag och en annan tjej har vikit ungefär 2 500 "plåster" på dessa 2 dagar. Jag trivs väldigt bra och har absolut inte tråkigt :)

Likes

Comments

Jag är äntligen tillbaka till bloggen efter en lååång paus. Jag har sommarlov fram tills måndag, då jag börjar sommarjobba :) Det ska bli så himla skönt att jobba, istället för att bara vara hemma hela sommarlovet :D Mitt sommarjobb kommer vara på Abiog i Askersund (mammas jobb).

Hur som helst tänkte jag berätta lite om torsdagen och fredagen, då det både var min skolavslutning och studenten.
I torsdags slutade jag första året på gymnasiet, vilket var väldigt skönt. Det har varit väldigt stressigt nu i 1:an, pga lite olika skäl. Dock vet jag att 2:an kommer bli stressigare, jobbigare och svårare, men det är någonting som jag får ta senare.

Igår, fredag tog Bea äntligen studenten! Det är helt sjukt att hon är klar med gymnasiet nu och går in i vuxenlivet. Jag är så himla stolt över henne.
Vi åkte runt 11, då studenterna gick ut klockan 12. Vädret var helt okej när vi var där, dock blev det sämre senare på eftermiddagen/kvällen.
Efter att studenterna hade gått ut och åkt flak, åkte vi mot Gålsjö, till Beas farmor och farfar. Där firade vi både Bea och Ellen som också tog studenten. De 2 fick köra 5-kamp mot varandra, där de b.la fick köra bowling med en hjälm och flaskor, kasta pil och lägga ett barnpussel på tid.
Det var en jättemysig dag! :)

Likes

Comments

idag har jag studiedag, så därför hämtade jag Gustav från förskolan. När vi kom hem, satt vi bara och kollade på youtube och lekte litegrann. När jag märkte att han blev väldigt trött, la jag honom i vagnen och gick en sväng. Han ligger nu och sover och jag har lite egentid :)

Jag hade inte tänkt och göra så mycket idag, bara ta det lugnt inför skola och nationella prov imorgon!
Ikväll tänkte jag försöka lägga upp lite bilder från dagen, om jag kommer ihåg ;)

Det blev ett väldigt kort inlägg idag, men det betyder att det förmodligen kommer komma upp ett inlägg till imorgon :)
Ha det bra, hej!

Likes

Comments

Som ni kanske har märkt. har jag inte bloggat på väldigt länge. Detta beror på att jag har haft fullt upp med att ta hand om mig själv och mina psykiska delar. Det har varit så himla mycket stress kring skolan och min familj, att det har blivit för mycket i min hjärna. Mina sovproblem har blivit ännu värre, och därav även mitt humör. Jag har helt enkelt inte mått bra och är inne i en period där jag tycker allt är stressigt och jobbigt.

Men jag ska försöka komma igång med bloggen igen nu, dock inte varje dag som jag har sagt tidigare.
Hur som helst har jag iaf kommit hem efter en välbehövlig promenad med mammi. Så nu har jag satt mig i soffan och ska skriva lite på mitt tal i svenskan och läsa min engelskabok :)

Hoppas ni har fått en liten inblick på varför jag har varit borta från bloggen och varför jag inte orkar blogga varje dag. Ta hand om varandra, så hörs vi när vi hörs! :)

Likes

Comments