Header

Först var det inte helt klart om vi skulle ta landvägen eller flyga till Laos, men vi bestämde oss för att flyga från Phnom Penh och reste då en dag innan så vi skulle hinna med att besöka killing fields och S21.

Killing Fields: Vi hyrde en tuktuk för dagen och efter ca. 30 minuters färd från staden var vi framme, köpte våra biljetter och tog på oss headsetet för en Audio Tour. Sedan fick man vandra omkring från stopp till stopp medan berättaren förklarade vad som skett här. Hit skickades människor för att dödas, därav namnet killing fields.

Det är nog inte för den känsligaste då det verkligen är brutalt, det värsta stoppet där både jag och Gabriel stannade upp med en extremt obehaglig känsla var då de berättade om The killing Tree som låg brevid en massgrav. (VARNING FÖR OBEHAGLIG TEXT) Berättaren förklarade hur de som "jobbade där/vakterna" tog upp barnen i fötterna och slog ihjäl dem mot träden. Gud det är så hemskt att skriva om den, men så mycket hemskare att det faktiskt hänt.

Både jag och Gabriel konstaterade hur sjukt det var att man knappt har hört talats om Kambodjas historia, då allt detta ägde rum så nyligen. Men med tanke på att kambodjas gränser var stänga för omvärlden hade ingen någon aning om vad som skedde i landet, men man kan tycka att vetskapen om det såhär i efterhand bör vara större.

För er som inte vet någonting om detta kan jag skriva lite kort historia: från 1975 till 1979 styrdes Kambodja av röda khmererna som förslavade landets befolkning på ett brutalt och hänsynslöst i ett försök att skapa ett kommunistiskt utopiskt bondesamhälle. De ville att landet skulle vara självförsörjande och ansåg därför att människor skulle inte ha utbildning, de skulle jobba på landet. Människor som ansågs smarta, bar glasögon eller hade utbildning, till och med människor med mjuka händer ansågs vara ett hot mot ledaren Pol Pot's vision och fängslades och/eller dödades. Pol Pot ansåg även att om en människa var ett hot var det nödvändigt att döda hela dennes familj, "bli av med grässtråna måste man dra ut roten" då han påstod att det var viktigt att inte lämna någon kvar som kunde komma att söka hämd. Under denna tid var det var ca. 3 miljoner människor som dog, vilket var en tredjedel av hela deras befolkning.


S21 hade varit ett fängelse där människor som var ett hot mot ledaren Pol Pot, fängslades och torterades tills de tillslut "erkände" sitt "brott". Man fick vandra omkring i byggnaderna och cellerna medan man lyssnade på vad som skett. Det var ett väldigt bra sätt att se både killing fields och S21 på genom att själv få gå omkring på platsen, man fick en sån bra beskrivning av att både höra och se. De hade även med berättelser från vittnen som överlevt båda ställena, utdrag från rättegångar då de ansvariga döms osv. Samma sak här var vissa saker extremt obehagliga att föreställa sig då allt var så otroligt brutalt.

Det var en lite tyngre dag med det kändes både viktigt och intressant att lära sig mer om landets historia. Jag förstår däremot att det kan vara svårt för er som läser detta att förstå vad det var som hände, då knappt vi själva greppade hela bilden efter dagens slut, men jag hoppas ändå att ni förstod någorlunda av min korta beskrivning.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Instagram@my.gabrielsson