Header

Ingredienser:
200g salt fläsk eller bacon
1 stor gul lök
3-4 stora potatisar
1-1,5 L mjölk
Ca 1 kg kokt öring, rensad
Salt och peppar
Smör

Gör så här:
- Skär små bitar och stek fläsk/bacon krispigt, häll på papper för att dra ur fettet.
- hacka löken i små bitar och bryn på medelvärme tills den är mjuk.
- tillsätt fläsket/bacon.
- skala och skär potatisen i mindre bitar
-tillsätt mjölken, låt sjuda i 10-15 min eller tills potatisen är genomkokt.
-Salta och peppra efter smak.
- häll i fiskbitarna ca 1 min innan servering. Rör om försiktigt så att inte bitarna går sönder.
- servera med en klick smör i soppan.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 20 readers

Likes

Comments

Ingredienser:
100g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
2-3msk vatten
Lite salt

1 pkt bacon
1/2 lök
Lite purjolök
Några skivor skinka
1dl riven ost

3 ägg
2,5dl
Salt och peppar

Gör så här:

Blanda smör, mjöl, vatten och salt till en smidig deg.
Tryck ut jämt i en form och låt den vila i kylskåpet i 30min.

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär upp baconet och börja stek det.
Skär upp löken i skivor och skinkan bitar.
När baconet börjar bli krispigt blanda i löken och stek tills löken blir mjuk. Blanda i skinkan på slutet.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar. Till sist osten.

Förgrädda degen i 10 min. Fyll sedan formen med fyllningen och häll över äggstanningen.
Grädda i ca 25min.

God med en sallad till 😊

  • Mat
  • 49 readers

Likes

Comments

Till ca 4 portioner


Ingredienser:
1 fläskfilé
salt och peppar
1 msk smör
1 msk curry
1 banan
2 msk mango chutney
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1msk redning
jordnötter (till garnering)


Gör så här:
- skär skivor av fläskfilen, stek dem i smör, salta och peppra. Lägg dem sedan i en ugnsform.
- Krydda med curry och lägg på skivad banan
- blanda grädde, mango chutney, vatten, fond och redning, häll över fläskfilén
- Grädda i 20-30 min på 200grader
- Garnerna med jordnötter


Servera med sallad och pressad potatis


Alla trädlevande är hemgjorda 😊

Gångna och kolla på Per-Anders sida på esty. Länk Här

Likes

Comments

Ingredienser:
4 Kycklingfiléer
1 Ädelost
4 smördegsplattor
1 ägg
ca 10-15st Champinjoner
1 purjolök
1 pkt sockerärtor
1 tärning hönsbuljong
2dl vatten
2 tsk majsenamjöl
2 msk soya
4 msk rött vin


Gör så här:
- Stek kycklingfiléerna, inte helt färdigstekta (dom gräddas färdigt i ugnen) och låt svalna.
- När dom svalnat gör ett snitt längs med filén och fyll med ädelost.
-Kavla ut smördegen, lägg i kycklingen och vik ihop kanterna, pensla ytan med ägg.
- Grädda i ugnen 15-20min i 225 grader.
- Koka ris till om man vill. (det behövs inte, själva smördegen är ganska mättande.
- Skiva och stek champinjonerna, krydda med lite salt och vitpeppar.
- Skölj och skär purjolöken i skivor och stek.
- Stek till sist sockerärtorna. Blanda sedan med champinjoner och purjolök.
Sås:
- Koka upp buljongtärningen i vattnet.
- När den löst sig, blanda i soya, vin och majsenamjöl.
- Den ska inte vara så tjock.


Tips: Champinjonblandningen är väldigt god till stekt eller grillat kött också. Det har jag ofta som tillbehör :)



Likes

Comments

Ingredienser:
Botten
150g smör
250g digestivekex


Hallonmousse
5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
250 g hallon

1 ½ dl strösocker

1 citron, rivet skal
2 dl naturell yoghurt, 3 procent


Citronmousse
4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 st äggulor
1 st citron, finrivet skal och saft (4 msk)
2 dl yoghurt, naturell (10 %)


Gör så här:

Botten:

- mixa digustivekexen

- smält smöret och blanda med kexen

- tryck ut i en springform (ca 24cm)

- grädda i ugnen i 5-10 min på 200 grader, låt svalna.


Hallonmousse:

- lägg gelantinbladen i kallt vatten (minst 5 min innan)

- koka hallon och socker en stund, passera sedan genom en sil för att få bort kärnorna

- ta gelatinbladen, kläm ut lite av vattnet, lägg ner dem i hallonpurén och rör om tills gelatinet smält, låt svalna något

- vispa grädden hårt

- riv skalet från en citron, och pressa ur saften

- blanda grädden med hallonpurén, citronskalet + saft och yoghurten till en slät smet.

- häll ut i springformen med digestivebotten och låt stå i kylen i minst 3-4 timmar, men helst över natten.


Citronmousse:

Likes

Comments

Contains affiliate links

Varje gång jag ska försöka mig på att göra bearnaisesås från grunden så gruvar jag mig ett bra tag innan jag faktiskt gör den. Idag var det en sådan dag så jag såg till att jag hade gott om tid på mig så den inte skulle skära sig ännu en gång. Men det gick vägen! :D

Jag testade även att göra en "snabb" bea, bara för att testa, en kall bearnaise som är väldigt enkel att göra. Den äkta, vanliga är fortfarande godast, men den kalla är lätt och smidig om man vill ha en sås som går snabbt och är god till kött.


Recept:

Äkta bearnaise:

Ingredienser:
300g smör
2msk finhackad lök (gul eller scharlotten)
10 krossade vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon
6msk vitvinsvinäger
6msk vatten
6 äggulor
2 msk finhackad persilja
lite salt och vitpeppar


Gör så här:
Smält smöret på svag värme, låt det stå så saltet sjunker till botten.
Koka ihop lök, peppar, dragon, vinäger och vatten, reducera till hälften. Sila blandningen i en annan kastrull och sätt den i vattenbad med varmt vatten, inte kokande.
tillsätt äggulorna, vispa tills det tjocknar.
Ta kastrullen ur vattenbadet, vispa ner det smälta smöret i en tunn stråle eller matsked för matsked. Rör hela tiden så att inte såsen skär sig.
Smaksätt med persilja, lite salt och vitpeppar.


Kall bearnaise:

Ingredienser:

2 dl crème fraîche 1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad färsk persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå och dra innan servering.


Likes

Comments

Ingredienser:

3 msk olivolja

2 stjälkar selleri

1 gul lök

1 liten/0,5 röd paprika

1 liten/0,5 grön paprika

1 liten/0,5 gul paprika

1-2 jalapeno, fint hackade (mer/mindre beroende på hur starkt man vill ha det)

4 vitlöksklyftor

2 kycklingfiléer

400-500g chorizo

7,5dl kycklingfond

1 burk krossade tomater

4dl ris

1-2 msk cajunkrydda (mer/mindre borrande på hur starkt man vill ha)

1 lagerblad

1 tsk timjan

1/4tsk cayennepeppar

500g räkor (skalade)

salt och peppar


Gör så här:

- Hacka lök, paprika, selleri, jalapenos och vitlök i mindre bitar. Värm 2tsk olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i allt i kastrullen med oljan och stek tills grönsakerna blivit mjuka.

- skiva chorizon i runda skivor, dela kycklingen i bitar. Stek tillsammans med grönsakerna tills kycklingen är nästan färdig.

- Tillsätt kycklingfonden, krossade tomaterna, ris, cajunkrydda , lagerblad, timjan och cayennepeppar, rör ihop och låt puttra på låg medelvärme i ca 25-30 min, eller tills riset är klart. (Glöm inte att röra lite då och då, annars kan riset bränna fast i botten.

- När riset är klart rör du i räkorna. Låt puttra en liten stund tills dom är klar. Smaka av, krydda lite med salt och peppar. Vill du ha det starkare, tillsätt mer cajun krydda, lite i taget.


Servera gärna med nybakat bröd (eller rostat i brist på annat) ;)

En av Per-Anders hemgjorda slevar. Gå in på hans etsy sida och kolla. :) Ni hittar sidan här.

Om ni vill handla, kontakta mig så får ni 20% på priset. :)


#jambalaya #recept #räkor #chorizo #kyckling #cajun #cajunmat #etsy #gblcarving #hemgjordaträslevar #20% #lagamat #kärlekiköket

Likes

Comments

Ingredienser:

5tsk paprikapulver
1tsk chilipulver
1tsk cayennepeppar
1tsk oregano
1tsk timjan
1tsk svartpeppat
1tsk vitpeppar
1tsk vitlökssalt
1tsk lökpulver


Blanda ihop allt och häll i en kryddburk.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Jag har varvat vanlig marängbotten och hasselnöt/marängbotten i tårtan. Denna har jag gjort på beställning.

Ingredienser till en tårta på ca 30x40 cm

(1 marängbotten)

4 äggvitor

2dl socker

(100g hasselnötter)

Fyllning/dekoration:

2 L vispgrädde

400-500g mörk choklad

kakao


Gör så här:

Börja med att sättaugnen på 100 grader.

vispa äggvitan hårt, tillsätt lite socker i taget. Vispa i minst 5 min, så du kan lyfta skålen upp och ner utan att marängen glider.(vänd försiktigt ner fint hackade hasselnötter).

Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper, försök att hålla ungefär samma mått.

Grädda i en timme.

Gör om det tre gånger till. 2 vanliga marängbottnar och 2 med hasselnötter.

Smält chokladen över ett vattenbad.

Pensla lite choklad över bottnarna och börja göra chokladdekorationerna. Jag har använt mig av Lékué's sprits för att göra mina chokladdekorationer. (kolla tagg i bilden)

Börja vispa lite av grädden. Jag tycker att det är bäst att vispa lite i taget, annars tar det sådan tid.

varva sedan botten-grädde-smält (eller riven) choklad. Se till så att bottnarna har samma mått, för utseendets skull.

Spritsa grädde runt och ovanpå tårtan. Om man vill kan man pudra lite kakao på grädden. Dekorera med chokladen.

Likes

Comments

Ingredienser:
50g jäst
7dl vatten, 37 grader
50g smält smör
2tsk salt
2 ägg
18dl vetemjöl
1-2 ägg till pensling
vallmofrön till dekoration


Gör så här:
Blanda jästen med vatten. Arbeta in smör, salt och uppvispat ägg. Tillsätt mjölet lite i taget, knåda till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord. Rulla ut två längder, dela varje i 10 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Klipp två djupa snitt i varje bröd. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrö och grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Låt svalna på galler.

Bästa hjälpen under bakningen. Aina strör vallmofrön på bröden. :)

Likes

Comments