Aktivt liv, Denar, född 2010, Övrigt, Utmattningsdepression

Ja nog känns det härligt att se hästarna på gräs de första dagarna. Denar har njutit lika mycket som mig. Idag låg han och chillade i hagen vid flera olika tillfällen. Han kommer alltid nyfiket fram och hälsar, men jag anammade den finstilta signalen om att jag inte alls behövde ta in honom för att rida eller så, inte just idag.

Efter ett par helgkurser här i månaden har det varit ganska skönt för mig också att ta det lugnt. Återhämtning är viktig när man slungats in i väggen tidigare.

Stjärnutflykt
Igår hämtade jag upp mamma för att åka iväg på en utflykt. Målet var att åka och köpa ett begagnat Mylerbett till Denar. Säljaren var ägaren till min förra häst Lilla Grå, född Starlight, numera Stjärnan. Alltså passade vi på att besöka Stjärnan samtidigt.

Innan vi åkte till Sjuntorp tog vi vägen om Överby Köpcenter och tittade på vårens kläder som kommit in. Riktigt mycket snyggt i affärerna tyckte både jag och mamma. Jag hittade en kavaj och en tröja på Street One som blir perfekta på konsultjobbet. Mamma hittade en kavaj, tre fina toppar och ett par fräscha capribyxor i samma butik och på Esprit. Innan vi drog vidare till Sjuntorp åt vi lunch.

Det var lätt att hitta fram till gården dit Stjärnan flyttat tillsammans med sin familj. Hon gick i en hage tillsammans med två hästkompisar och jag fick tillfälle att mysa med henne en god stund. Tänk när jag köpte henne 2010 då var hon nära nog svart och nu är hon nära nog bitvis vit. Det blev ett känslosamt men bra möte oss emellan. Morötter, kliande och en och en annan maskros. Ingen är gladare än jag att Stjärnan trivs och har det så bra hemma hos Anne.

Mamma och jag fortsatte sedan utflykten i riktning mot Lilla Edet och stannade till vid älven där vi drack kaffe med choklad till i solskenet.

Det blev en bra dag, för oss båda!

Chillar i gräset

Vackra Stjärnan!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

En helgkurs går i raketfart och det är inte alltid lätt att hinna med att blogga mitt under pågående kurs fastän intentionen finns där. Därför blir det en summering av hoppkursen på Grevagårdens Hästsportcenter.

PASS 1, dag 2
På hoppkursens andra dag, söndagen, började dagen med ett markarbetespass. Vi galopperade över bommar och hoppade över bommar som låg på cavalettiblock (sockerbitar). Övningen gick ut på att variera galoppsprångens längd och antal och att få en känsla för rätt tempo. Mellan sockerbitarna fick ekipagen in allt emellan 5-8 galoppsprång och bitvis såg det riktigt proffsigt ut. Galoppbommarna längs med ena långsidan var nyttiga, men svåra. Denar har aldrig galopperat över så många bommar i rad och blev aningens paralyserad och förstod inte riktigt uppgiften. Efter några försök blev det bättre, men även piloten måste inverka bättre för att ge hästen det stöd han behöver för att lösa uppgiften. Efter passet skrittade vi ut runt Grevagården. Vilket vårväder vi möttes av och ett hav av blåsippor lyste i skogskanten.

PASS 2, dag 2
Efter en god lunch med kycklinggryta och hallonpaj med vaniljsås till efterrätt var det dags att bygga fram banan för pass två. Det andra passet hoppade ekipagen banor på olika höjder. Höjden varierade från ca 60 cm till ca 130 cm beroende på ekipagens erfarenhet. Trots att hästar och ryttare var trötta såg man en härlig utveckling från helgens första till sista pass. Varje ekipage fick feedback och träningstips av B-tränare Lotta Wahlborg efter avslutad bana. Denar och jag avstod sista passet till förmån för att orka hemresa och lastningsprocess.

Kurshelgen bjöd på kyligt aprilväder, men det gör absolut ingenting på Grevagårdens Hästsportcenter som erbjuder så fina faciliteter inomhus. Det blev mycket hästsnack under helgen, en kurshelg är verkligen rätt forum att utbyta erfarenheter med likasinnade. Tränare Lotta Wahlborg är också fenomenal på att hjälpa kursdeltagarna med frågor som rör allt från utrustning, hästarnas hull och muskler, hur man tränar dålig frambensteknik till träningsupplägg inför tävling. Ingen fråga känns fel att ställa till Lotta.

Lastning och hemresa med Denar
Vi väntade tills det var helt lugnt på anläggningen och påbörjade därefter lastningen. Den tar alltid extra tid på hemresan. På ditvägen lastade vi på ca 30 sek, men lastningen hem tog närmare 1 tim. Jag lastar alltid själv, vilket har visat sig fungera bäst. Bäst av allt med både resan till Grevagården och hem var att Denar stod lugnt och stilla och vare sig var svettig eller skakade vid ankomsterna. Det känns som om vi är på god väg att kunna resa på ett bra sätt. Med viss kreativitet har jag också lyckats fästa hönätet så det sitter hela resan. När Denar blir stressad rycker och drar han i saker så de går sönder, allt från hönät till mellanvägg. Nu sitter nätet spänt över höseglet och är fäst med kapellstroppar och karbinhakar i alla fyra hörnen. Två karbinhakar går upp i fästena längst fram i trailern och två karbinhakar i kapellstroppar som rundar frambommen. Jippie, det höll hela hemresan!

Vi ser redan fram emot höstens hoppkurs på Grevagårdens Hästsportcenter!


Fantastiska inomhusfaciliteter

Utomhusmiljön går inte av för hackor den heller!

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Det blev en fantastisk dag från start till mål. Första passet på hoppkursen började med markarbete. Travbommar, galopp över bommar på rakt spår och volt. Lydnad helt enkelt! B-tränare Lotta Wahlborg lägger upp kursinnehållet med en röd tråd och är fenomenal på att anpassa svårighetsgraden efter ekipagen som består av allt från unghästar till hästar som startat 1,,40.

Denar och jag red med på båda passen och även om galoppen har blivit bättre är det svårt med tighta vägar i framförallt vänster galoppen. Men så nyttigt att få nyttja den stora ytan i ridhuset.

Efter en god lasagne till lunch var det dags för andra passet. Passet bjöd på hinder på en båge, kombination med mera. Olika hindertyper som t ex grindar, plank, oxrar, med mera. Passet avrundades med en bana som alla hoppade på sin för ekipaget anpassade höjd.

Denar gör sitt jobb men det är dags för piloten att rida och inverka mer och att våga hoppa högre. Med bättre galopparbete kommer också flytet att bli bättre. Denar verkar ta tag i hindren som är något rejälare bättre och blir tyvärr lite nonchalant på de små hindren. Kanske kan vi bli kompatibla med tiden. Han är iallafall oerhört trygg och modig min vän.

Kvällen bjöd på gott hästsnack med lika god gulaschsoppa. Nu har vi alla fått utmaning och utveckling och sängen väntar. Morgondagens första pass startar redan 9.00. Ikväll har My Challenge Häst- & Ridarrangemang nått 900 gilla på Facebooksidan, värt att fira! Målet 1000 gilla känns inte så avlägset längre.

Vi hörs imorgon!

Värt att fira 900 gilla!

Likes

Comments

My Challenge Häst & Ridarrangemang

Just vaknat till liv på Ryttarhotellet på Grevagården. Ser ut genom rumsfönstret och solen skiner starkt.

April växlar. Igår när vi red ut i skogen på eftermiddagen blåste det men vi hade uppehåll och bitvis sol. Vilken härlig tur på sandmark och trots blåsten njöt både hästar och ryttare. Skogen gav oss bra vindskydd. Under middagen igårkväll haglade det men det märktes knappt när vi satt inomhus, snackade häst och åt god mat i ett härligt gäng. Vi var 7 ekipage igår plus medföljande personer. Idag kommer ytterligare 6 ekipage plus fler ivriga påhejare och publik.

Första passet blir ett markarbetes-pass i det gigantiska ridhuset med fibersandunderlag. Så Grevagården håller måttet i alla väder och vi ser fram emot riktigt bra träning idag!
Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Idag är det dags att lasta Denar, fikakorgar och utrustning och köra mot hoppkursen på Grevagården. De två veckorna som följde efter Energibomben har vi tagit det lugnt. Varvat uteritter med dressyrarbete i paddocken. Senaste veckan har vi lasttränat. Det lugna tempot har inte varit för att Denar behövt vila, snarare för att jag själv har behövt återhämta mig.

Pälsfällningen är i full gång nu. I veckan avmaskades hästarna och betestillvänjningen kan starta. Under veckan har vi också köpt en ny sadelgjord i rätt längd för Denar, en ELT-gjord som såldes till 50%. Det passar utmärkt då hans gamla gjordar antingen var för korta eller med sadelgjordsförlängare blir för långa. Just nu har Denar tunnat ur något, troligtvis p g a pälsfällningen och rätt längd på gjorden känns bra med fartfyllda aktiviteter som terränghoppning, hoppning och strandgalopp.

Vi återkommer direkt från Grevagården med en bloggrapport, det här ska bli roligt!

Lastträning under veckan

Likes

Comments

My Challenge Häst & Ridarrangemang

Ja som rubriken säger. Hur lägger man egentligen upp sin tävlingstermin? Samarbetar föreningarna eller slänger man bara tanklöst in ett datum i TDB som passar föreningen? I veckan läste jag ett inlägg på Fälttävlansringens facebooksida av Linda Algotsson om Uddens RK som har måst ställa in sin fälttävlan p g a att en annan arrangör som ligger "mer geografiskt rätt" har lagt sin tävling samtidigt. Tävlingarna kolliderar och anmälningarna blir för få. De är nu fortsatt tveksamma till att arrangera.

Nu står My Challenge Häst- & Ridarrangemang inför samma faktum. Hermanstorps Kör- och Ridklubb har plötsligt flyttat sin tävling till dagen efter vår tvådagars fälttävlanskurs med ett tiotal deltagare inbokade. Banan var bokad för kursen redan i januari och en vettig alternativ lösning har inte kunnat erbjudas från föreningens sida. Skälet till att tävlingen har flyttats är att den kolliderar med annan arrangörs tävling.

Att arrangera en fälttävlan innebär mycket arbete på banan, delvis med maskiner. Vanligtvis stängs banan av helt en vecka innan tävlingen. Klubben kan förstås inte heller garantera vår säkerhet på banan under tiden de arbetar. Att försöka flytta en kurshelg till en annan bana, att hitta ett nytt ledigt boende, ett nytt ledigt gäststall eller att helt enkelt byta datum innebär massor av merarbete. Med kort varsel har det inte ens visat sig genomförbart utan en avsevärd kvalitétsförsämring. Därför har vi i samråd med A-tränare Ulf Johansson beslutat oss för att ställa in fälttävlanskursen.

Min vädjan som arrangör till föreningarna är att synkronisera sig bättre vad gäller tävlingsterminen. Ska vi förlora tävlingsarrangörer, ideella krafter och företagsamma entreprenörer på grund av en alltför amatörmässig planering?Vattenhindret på Hermanstorp

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Det här blev ett rekordarrangemang då vi var närmare 20 personer inklusive medföljande personer. Det har varit en intensiv helg, så pass intensiv att jag inte har hunnit med att blogga direkt från Energibomben i Falkenberg.

Fullpackat i bil och hästtrailer

På fredagen packades bilen full med mat, hästtrailern full med utrustning och hö och vid 12-tiden lastades Denar. Vi började rulla söderut de femtontal milen mot Falkenberg. Strax före Varberg hade en lastbil brunnit och vi stod stilla på motorvägen en lång stund. Rätt så stressande med en orolig häst i trailern faktiskt, men han stod förvånansvärt lugnt trots allt.

Strax före 15.00 var vi framme vid gäststallet och där väntade redan Cinnamon och Serendipity som följde med oss under helgen för att hjälpa till. Vi ställde in hästarna i de extra stora boxarna, ströade med spån och gav dem hö. Därefter tog vi en kopp kaffe, lastade ur grejor o s v. Ganska snart dök ytterligare två deltagare upp och så småningom ytterligare två. Därefter inventerade jag och Cinnamon terrängbanan inför terrängträningarna dagen efter. Det är viktigt att se hur hindrenas skick är för säkerhetens skull. På kvällen åt vi middag på hotellet, kyckling med klyftpotatis och barberquesås smakade gott efter en lång dag.

Denar på väg att lägga sig ner för att rulla – vi luktade sumpträsk efteråt

Raketfart på morgonen följt av bad i gyttjepöl
Lördagmorgonen startade med en god hotellfrukost på Hotell Vesterhavet. Två av deltagarna var vänliga att fodra alla hästarna. Därefter var det dags att fylla kaffekorgarna med just kaffe, thevatten, frukt, kakor och mineralvatten. Det står alltid en kaffekorg i stallet till deltagarna.

Redan vid åttatiden rullade en hästtrailer in med den första deltagaren. Vi väntade in många deltagare under förmiddagen och det blev Cinnamons uppgift att visa dem tillrätta med parkering, box o s v.

Denar och jag red med på första passet som startade kl 9.30. Det var två grupper till efter det med ca 5 deltagare i varje. Vårt pass för C-tränare i fälttävlan Jenny Keller startade med att hoppa en mindre grav. Vi gick sedan vidare till ett litet skogshinder med en lite kuperad anridning, väldigt trevligt och gediget hinder! De som ville kunde välja ett mindre hinder att starta med längre upp på banan. Denar och jag valde första alternativet och han tyckte det var roligt, det märktes tydligt.

Sedan var det då dags för vattenhindret. Denar var modig och gick i först av alla hästar. Njöt i fulla drag, men kom på den helt otroliga idén att lägga sig ner på sidan med mig på ryggen för att rulla sig. Han var snabbare än mig och vi blev dyngsura båda två. Denar såg verkligen ut som en flodhäst och vi fick avsluta passet här. Vi fick oss alla ett rejält skratt, det hela såg väldigt roligt ut och för mig som var stressad blev det ändå rätt så befriande tokigt på något vis.

Fullvuxen häst på 170 cm

Småhinder med goda råd från Jenny

Ett nerhopp

Livet efter lunch
Träningarna efter lunchen fortsatte runt 14-tiden. Det är alltid lika roligt att följa ekipagens utveckling! På eftermiddagen hoppades stockar, pallisader, upp- och nerhopp, rullar, räcken och mycket mer! Falkenbergsortens bana har ett perfekt underlag med sandbotten så det var torrt och fint trots att vi är i april. Jenny coachade ekipagen på ett bra vis och petade en hel del i sitsarna, stildomare som hon är.

Denar och jag och Serendipity och Cinnamon fick chansen att göra entré på banan runt 17-tiden för att röra på våra hästar. Cinnamon red runt självständigt på gräsbanan eftersom hennes häst har varit skadad och inte hoppar för tillfället. Denar och jag fick hoppa tillsammans med ett annat ekipage. Vi hoppade i huvudsak småhinder, då ryttaren är rostig och Denar egentligen precis blivit inhoppad. Det är ändå ganska fantastiskt att han hoppar alla hinder utan att tveka trots sin orutin. På bilderna syns det dock att hästen skulle kunna hoppa högre än ryttarens mod är för tillfället. Riktigt skoj att få prova på fler hinder och avsluta på riktigt efter morgonens dopp.

Tacokväll
Traditionsenligt blev det tacobuffé på hotellet under kvällen. Då passade Patrik på att visa dagens bilder vilket var uppskattat. Det blev såklart massvis med hästsnack också innan vi avrundade kvällen för att stupa i säng.

Fart på stranden med Denar och Maria på Cardatch


Fartfylld stranddag
På söndagen startade vi med hotellfrukost. Efter det var det dags för mig, Cinnamon och Patrik att göra pastasallad inför lunchen och att fylla kaffekorgen till bredden. Vi packade sedan in allt i bilen och åkte iväg för att göra iordning hästarna inför strandgaloppen.

​​Denar var otålig, att komma ut 10.30 är inget han är van vid och som han gillar. Bara att få på honom utrustningen är en smärre prävning. Men när han förstod att det var dags att komma ut, lät han sig villigt tränsas, stå stilla vid uppesittarpallen och väl uppe i sadeln är han en klippa.

​​Vi hade en genomgång av dagens ritt med hela gruppen före vi skrittade mot Skrea. Denar skrittade först och det passar bra eftersom han skrittar på vägvinnande. Att leda ett femtontal ekipage kräver sin häst, men Denar skrittade duktigt förbi bilar, övergångsställen och genom sumpig mark ner till Skrea.

​​Vi började med att låta hästarna gå ut i havet för att bekanta sig med vågorna och det blev några kast för somliga när vågornas skum mötte dem, men god balans på piloterna som hängde med. Sedan följde vi stranden först i trav och sedan i galopp allihopa. De heta hästarna går längst ut i vattnet för att hålla sig lugna. Vi rider i bredd ca tre till fyra ekipage, följt av nästa tre till fyra ekipage o s v. Det funkade utmärkt även med de heta hästarna.

​​Sedan delade vi upp oss i en mer fartfylld grupp och en med lugnare tempo. Vi gick åt varsitt håll. Denar har blivit allt starkare och nu fick jag verkligen känna av hans stora, kraftfulla galopp. Det gäller att vänja sig och våga! Vi valde att gå med bland de som höll ett högre tempo först men på tillbakavägen var vi tre ekipage som valde att vända tillbaka ihop och ta det lite lugnare, fast i ärlighetens namn växte "djävulshornen" ut på oss också så tempot blev högre än förväntat, men alla hade riktigt roligt!

Efter vi skrittat hem var det dags för lunch på anläggningen och vi såg även på bilder från stranden som Patrik (min sambo) tagit. Lite kaffe och godis på det och sedan var det dags för alla att packa ihop. Alla var nöjda, nöjdast var kanske ändå hästarna?

Sist på hästtrailern och i bilen var jag och Denar. Vi var hemma runt 19-tiden på Stall Hamra igen. Denar fick gå ut i hagen en stund under tiden jag gjorde iordning vatten och foder till honom. Sedan tog jag in honom så att han kunde äta och vila i lugn och ro efter en intensiv helg.

Slutsummering: en minnesrik, intensiv och rolig helg! Denar är nog trött, men det är absolut ingenting mot vad jag är! hahaha

Ett härligt stort gäng!

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Det är två dagar kvar till Energibomben i Falkenberg. De första 6 hästarna kommer redan på fredag eftermiddag och resterande 9 flyttar in i gäststallet på lördag morgon. Det är mycket att packa och förbereda inför helgen.

Denar har blivit lasttränad vid några tillfällen. Vi har provat att rida på pelham för första gången. Jag har städat ur hästtransporten, städat och tvättat bilden, skrivit pack- och inköplistor, planerat helgens meny och gjort klart gruppindelning, träningstider och rumsfördelning på hotellet. Känner mig kort och gott taggad inför helgens äventyr!

Det har inte blivit så mycket bloggat den senaste tiden och det beror på att det varit ett par intensiva veckor med flera stora livshändelser som jag inte tänker gå in på i detalj nu.

Denar har varit trevlig att rida och vi har jobbat vidare med uppgifterna från utbildningsstallet pararellt med att stärka kondition och muskler. Och han har blivit starkare. Positivt är också att min egen kropp har blivit mycket bättre, mer liksidig med mindre smärta. Så här bra har inte min kropp varit på många år.

Lägger in en film från måndagens uteritt. Den var ungefär 1,5 tim lång med mycket galopp, så det här är bara en kort sekvens. Vi försöker galoppträna mycket utomhus nu, i traven jobbar vi gärna med sidvärtes ute på grusvägarna.

Vi hörs i helgen direkt från Energibomben!

Test av actionkameran inför helgen

Uteritterna är stärkande för både häst och ryttare och bidrar till en naturlig bjudning

Likes

Comments

Aktivt liv, Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang, Övrigt

Ett litet smakprov från första testet av actionkameran Marquant från Jula. Har passat på att prova kameran nu innan det är skarpt läge. Jag vill filma strandgaloppen på Skrea och terränghoppningarna i april. Det är bra att testa kameran före, så tråkigt att misslyckas när man verkligen vill ha en bra film.

Det var bra att jag testade för första gången lyckades jag att inte slå på kameran i REC-läget och vid andra tillfället var batteriet urladdat.

Men så idag fick jag äntligen ihop 37 min film. Filmsekvensen här i bloggen är alltså bara en liten, liten del av hela filmen. Men det tar lång tid att ladda upp tunga filmer och att redigera dem.

Kameran har ett vattentätt hus precis som Go-Pro och det finns en hjälmsele så att man kan sätta fast den på hjälmen. Hjälmselen är rejäl och lite gummerad så den sitter faktiskt över förväntan väl. Knapparna som man slår på kameran med när den sitter i det vattentäta huset tycker jag är tröga, för att inte säga onödigt tröga. Batteritiden kunde vara bättre men verkar räcka till runt 45 min filmning iallafall.

Idag var det ju aningens mörkt ute, men jag tycker ändå att filmen håller en skaplig kvalitét. Bäst av allt är priset för kameran 499 kr plus tillbehör för 149 kr. Det ska jämföras med Go-Pro kameran som ligger på ca 4000 kr. I kameran lagras filmen på Micro SD-kort. Kameran laddas med USB-laddare och det finns WIFI så att du kan styra den med mobiltelefonen om du önskar.

Jajamen, den behöver jag inte vara lika rädd för att tappa!

Ps Datumen på filmen är fel inställda, men det har Patrik min tekniske sambo åtgärdat nu. Det går även att ta bort datumet helt Ds

Idag startade vi med en tur ute och sedan red vi i paddocken. Denar är väldigt fin att rida nu. Styrkan börjar komma och det finns kraft i honom

Budgetkameran

Likes

Comments