Denar, född 2010, Övrigt

Det är oroande och påfrestande när nära anhöriga blir svårt sjuka. De senaste 2,5-åren har familjen fightats med en rad sjukdomar och skador. Nu senast mammas hjärta som försämrades.

Som ensambarn och med nära relation till mina föräldrar, backar jag upp till 100%. I fredags kom mamma hem från sjukhuset, för tidigt kan vi väl säga med facit i efterhand. Men idag måndag känner hon sig något bättre än vid inläggningen iallafall.

Igång trots allt
Det är svårt att hålla igång Denar med samma kraft när sådant här inträffar, samtidigt som han förstås är en källa till avkoppling. Veckan som gick tackar jag Stall Hamra för skrittmaskinen som är ett perfekt alternativ när människans tid och ork fattas och en så bra uppbyggnadsträning för hästen.

Trots allt som hänt i veckan har vi ridit ut ett par gånger, varav ena gången i sällskap och andra gången ensamma. Vi har tömkört och ridit över bommar. Idag hade jag fullt fokus på att variera dressyrpasset för att aktivera Denar som lätt blir oengagerad. Vid varannan till var tredje bokstav gjorde vi en aktivitet som t ex en travvolt, halt med ryggning, galoppfattning eller skänkelvikning. Det gjorde Denar uppmärksam och fick honom att arbeta på ett bra sätt, ett roligt pass tyckte vi båda!

Nu måste vi komma igång med lastträning inför hoppträningen den 27 januari och resan till utbildningsstallet den 3 februari. Men det har varit både isgata och isvind ute idag så lastträningen har fått skjutas fram en aning.

Hur håller du igång din häst i vinterkylan?

Vi bjuder på en bild från förra träningen, tagen av Cecilia Johansson som följde med oss, tack för den!

To be continued!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Aktivt liv, Övrigt

Det är exakt 1 mån till min jämna dag och till vi reser iväg. Större delen av min dag kommer att spenderas på Istanbuls flygplats. Ett firande helt i min smak!

Idag har varit en tuff dag som tillbringats på Vårdcentral och akut med mamma som nu är inlagd på Medicinavdelningen. Ett hjärta som behöver kontrolleras och medicineras. Idag fick vi veta att mamma haft två massiva hjärtinfarkter som ingen känt till. Det har påverkat hjärtat såklart. Vilken kämpe hon är och nu i tryggt förvar på sjukhuset.

Likes

Comments

Denar, född 2010, Ridrädsla och osäkerhet

Förra veckan, den första på 2018 var lite turbulent. Denars hagkompis flyttade till nytt stall och det skakade onekligen om i min hästs tillvaro. Några dagar efter var han orolig, har ätit dåligt och gnäggat efter Ada. Trots allt hade de delat hölåda, rasthage och utestall tillsammans sedan september.

De första dagarna tog jag in Denar ett par timmar tidigare i sin box eftersom han var mer tillfreds där än i hagen. Nu har han lugnat sig och börjat äta bättre igen.

Träning för Siiri igår
I söndags tränade vi för Siiri Svensson igen. Som vanligt en givande träning med en hel del bommar och koner. Denar var matt under den första delen av träningen. Eftersom han haft mycket skador bakåt, blir det förstås att tankarna kommer över mig om något är fel? Men andra halvan av passet kom han igång och jobbade på bra. Tror helt enkelt att han var trött efter veckan då hans kompis flyttat och inte riktigt var i form.

Uteritt i solen - vårt självförtroende steg 10 pinnhål

Idag hade jag på förhand bestämt att vi skulle rida ut efter att ha sett en solig väderprognos på klart.se. Senaste tiden har det varit dåligt väder, jag har haft problem med min fot och knä och Denar har varit svår att få att gå ifrån gården. Det har medfört att jag dragit mig för att rida ut och vi har hållit oss i ridhuset. Egentligen älskar jag att rida ute och tycker att det är både stärkande och nyttigt. Så idag tog jag tjuren vid hornen då mitt knä är bättre och foten för dagen kändes riktigt bra. Mycket riktigt bjöd starten från gården på motstånd. Denar ville inte gå därifrån till att börja med. Men efter att jag var riktigt bestämd (ja jag medger hård) mot honom och envis så lossnade det helt plötsligt och han gick med god bjudning hela turen. Han fick såklart massor med beröm och jag kände mig helt lugn hela tiden, vilket var otroligt skönt.

Vi fick en fantastisk tur i solskenet och var båda väldigt nöjda – Denars och mitt självförtroende steg raskt 10 pinnhål!

Likes

Comments

Denar, född 2010, Perthes sjukdom

Nu händer det grejer. Efter Denar varit på utbildning hos Rebecka Tell under februari månad kommer vi att byta stall. Nu är det officiellt och vi kommer att stå uppstallade i ett mindre stall med fyra boxar och sex hästar totalt som ligger på ca 2 km avstånd från där jag bor.

Vi har trivts utmärkt på Stall Hamra under de nära två år vi varit uppstallade där, men nu fick vi chansen att flytta in i ett stall som jag har stått i tidigare under mitten av 80-talet och början av 90-talet. Denar kommer att få en stor box, 3-4 kompisar i en hästflock med samma näringsbehov som går ute tillsammans från tidigt till sent på dagarna och med skydd för regn och vind.

Stallet är mindre med belyst, stor paddock och närhet till manege. Jag passerar stallet när jag kör till och från jobbet och kan till och med cykla dit. Att ett par gamla vänner står uppstallade där med sina hästar gör inte saken sämre. En annan fördel är att in- och utsläpp ingår och att gångavstånden i stallet är mycket kortare. Det kommer att betyda mycket för mig med en värkande fot och ett dåligt knä, det blir inte fullt så tungt.

Givetvis kommer vi att sakna alla vänner på Stall Hamra, gräsbana, manege, skrittmaskin och annat. Det är också svårt att fatta beslut om en flytt som innebär en omställning och stress för hästen, men jag har vägt beslutet noga och vågar hoppas på att det kommer att bli riktigt bra!

Bild från uteboxen på Stall Hamra där vi står uppstallade idag

Likes

Comments

Denar, född 2010

Måste medge att jag inte trodde vi skulle fixa att hoppa på dessa små volter i galopp. Denar har inte haft den styrkan tidigare och det gläder mig att se filmklippet från igår, tack Cissi! Ps Bortse från ljudet som tyvärr blivit galet vid överföringen i Messenger Ds

Likes

Comments

Denar, född 2010, Ridrädsla och osäkerhet

Idag var det dags för låghöjdshoppträning på Holmegård. Vi skulle rida 9.30 så jag var i stallet och släppte ut hästarna redan 06.30. Det var på gränsen till mörkt fortfarande när vi skulle lasta och som ytterligare miljöträning skulle innestallets hästar släppas ut samtidigt. "Klarar jag det här, klarar jag allt" sa jag till stallkompisen innan avresa.

Det tog 15 sek att lasta på Denar. Vi var på plats på träningen som andra ekipage. På Holmegård mötte Cissi upp och hjälpte oss på med utrustningen. Väldigt skönt då Denar blir stressad på bortaplan och nu var det längesedan vi var iväg på träning. Senaste tillfället var startfälttävlan i början på augusti.

Dagens övningar
Vi började med cavaletti på medellinjen som var upphöjda, därefter lite skänkelvikning på långsidorna. Denar var taggad, det blev kort och gott en del bus-streck i form av kast, hopp och att köra upp huvudet och dra iväg. Just det här får mig att känna mig osäker, speciellt nu med ett knä som inte är 100. Vi kom dock till bra arbete och jag kunde använda energin på ett positivt sätt. Sedan blev det galoppbommar med mellan 5 och 7 språng emellan. Slutligen volter med upphöjda cavaletti och minihinder på sockerbitar. Vi lyckades faktiskt galoppera på de små volterna, vilket betyder att styrkan i galoppen börjar komma! Denar var helt genomsvettig efter passet. Mitt knä höll även om det började smärta mot slutet.

Stressad häst och lastning
Lastningen hem tog lång tid. Vi var nära flera gånger, men eftersom det händer mycket runtomkring är det svårt för Denar att lugna ner sig och fokusera.

Vid ett tillfälle körde en trailer förbi honom där en häst började hoppa och sparka i väggarna samtidigt som den gnäggade. Det triggade igång Denar, som om ett minne flög på honom. Han hoppade jämfota, blev otroligt stressad och ögonen rullade. Det tog mer än 30 min innan han lugnade ner sig igen. Vad har hänt honom vid resan från Polen?

Jag har också haft svenska hästar, hästar som är födda i trygghet och transporterats och tränats på ett bra sätt. De har liksom bara gått på trailern som ingenting, stått lugnt och avspänt under resan. Nu har jag inte det längre, jag har en häst som utsatts för någon form av dålig upplevelse i början av sitt liv. Jag kommer att kämpa med detta under sommaren, det blir slitgöra, men jag ger mig fn inte förrän Denar reser lugnt i båda riktningar och är lättlastad. Jag vägrar helt enkelt att slå på honom, bara så att ni vet! Förövrigt gick han slutligen på trailern från Holmegård. Visserligen uppjagad på hemresan och med ett grimskaft mellan benen vid hemkomsten.

Vi är nöjda med dagen och det lyste av glädje i Denars ögon vid ankomsten till St
all Hamra!

Vi bjuder på en film från galopparbetet, tack för den Cissi och för hjälpen och sällskapet under dagen!

​Cissi och Denar stod slutligen lugnt inne i trailern

Bra jobb idag

Likes

Comments

Denar, född 2010

Men hur blev vädret i jul? Två dagar i rad har hästarna fått komma in redan vid 15. Hade sett fram emot att vara ledig (ja nästan iallafall) i 11 dagar och kunna rida ut mycket och lastträna. Att rida ut föll bort i regn och stormbyar. Är ju numera bortskämd med en stor manege.

Som om inte vädret vore tillräckligt med hinder för att rida ordentligt så passade jag även på att dra upp min gamla knäskada (ridrelaterad) igen. Den är dryg när det kommer till mycket gående och tung belastning. Det har helt enkelt gjort rejält ont och jag har fått hålla mig till tömkörning och uppsuttet skrittarbete några dagar. Har använt Smart Lasern flitigt på mig själv och använt Back on track knäskydd och nu tycker jag det har blivit lite bättre.

På torsdag ska vi åka på låghöjdshoppträning för Lotta Wahlborg så jag hoppas inte få alltför ont där. Det blir bra för Denar att aktivera sig mer. Han är pigg och rastlös nu. Vädret gör att de mestadels står stilla och hänger i hagen.

Lastträningen ja, vi har lasttränat några dagar i rad. Men idag var det nära nog olidligt att träna i stormbyar och regn på tvären. Hoppas på bättre förutsättningar imorgon.

Vi återkommer!

Skönt att stå inomhus och greja

Inte utan att man längtar till sommaren och möjligheten att hoppa på gräsbanan igen

Likes

Comments

Denar, född 2010, Aktivt liv, My Challenge Häst & Ridarrangemang
Mina blogginlägg har varit få det senaste, ändå har det funnits mycket att skriva om. Bara skrivlusten som lyst med sin frånvaro en smula. Därför blir det ett lite längre blogginlägg här. Har sett att många bloggare lägger ut en veckoplan vad gäller träning för sin häst. Mitt val är att skriva en 3-månaders plan istället. Kör i vind, visst, varje vecka har jag någon form av plan, men jag tar alltid hänsyn till väder och underlag också och är inte helt statisk med vad vi gör varje dag.

En alldeles vanlig vecka
Oftast består veckoträningen av 2 dagar med uteritt, 1 eller 2 dagar med ett pass i skrittmaskinen, 1 dag med tömkörning/longreining och 2-3 dagar i manege eller paddock varav 1 dag med bommar eller hinder.

Rida för tränare
Just nu är planen att börja lastträna Denar igen, så fort isen smält undan hjälpligt. Målet är en låghöjds-hoppträning för Lotta Wahlborg i slutet av månaden på Holmegård. I början av januari rider vi en lektion på hemmaplan för westerntränare Siiri Svensson igen, vilket vi gjorde även i söndags. I slutet av januari har vi ytterligare en hoppträning på Holmegård för Lotta Wahlborg inbokad.

Utbildningsmånad hos proffs
Nu är det viktigt att lastträningen sitter för 3 februari åker Denar på utbildning hos fälttävlansryttaren Rebecka Tell under 1 månad. Det är ca 14 mil enkel resa till utbildningsstallet. Denar var hos Rebecka på RT Eventing även förra året under februari. Varför väljer jag att låta honom åka iväg? Jo under februari kommer jag och Patrik resa iväg under 14 dagar och det är alldeles för lång tid för Denar att stå sysslolös i en grushage. Han skulle bli rastlös. Att lämna honom i trygga händer hos en kompetent ryttare som tillför honom kunskaper och god ridning känns helt rätt. För den som vill utbilda eller få sin häst tillriden kan jag varmt rekommendera RT Eventing. Rebecka har erfarenhet upp till svår fälttävlan.

Förutom vår utlandsresa kommer jag också att få tillfälle att jobba extra under ett par veckor när Denar är borta, skönt att jobba fram redovisningen inför vårens kurser med My Challenge Häst- & Ridarrangemang.

Fortsätta i vår på rätt spår
I mars är planen att återuppta hoppträningen för mig och Denar. I sommar innan skadeperioden kändes faktiskt hoppningen riktigt fin och vi klarade ju av en startfälttävlan på bästa vis. I nuläget har vi tränat ett par gånger för westerntränaren Siiri Svensson, väldigt roligt och Denar har verkligen fått arbeta både fysiskt och mentalt. I söndags var han sjöblöt av svett efter ett pass med mycket bommar och koner. Extra roligt var att Siiri tycker att hon sällan sett en sådan trevlig häst som Denar, stolt matte sträcker på sig!

Vi hörs!

Rebecka rider Denar i februari 2017

Ja vi tog ju oss igenom en startfälttävlan i somras och banhoppningen kändes också fin

Likes

Comments

Nu har Denar varit igång i ganska exakt 1 mån efter veterinärens klartecken för igångsättning. Jag har tänkt mycket på hur vi bäst ska bygga upp honom för att bli starkare i bakdelen. Arbetet har bestått mycket av skritt, minst 2 ggr per vecka har vi skrittat ut i minst 45 min. 1-2 dagar per vecka har han fått gå i skrittmaskinen. Resterande dagar har vi markarbetat med bommar eller ridit dressyr.

Denar har varit försiktig med sin bakdel, steget har varit aningen kortare än tidigare. Till stor del är det nog helt enkelt för att han är otränad och att det är jobbigt att börja arbeta på rätt sätt igen.

Givande pass för tränare!
I söndags hade vi anmält oss till en lektion för westerntränaren Siiri Svensson. Vi delade lektionen tillsammans med en stallkompis. Innan passet, på väg in från hagen blev Denar skrämd och trampade mig ordentligt på framfoten, så det blev inte direkt någon god start. Lektionen blev desto mer givande! Siiri la upp övningar i syfte att få hästarna att sätta under sig bättre och att jobba med ryggen. Vi började med att rygga hästarna vid varannan bokstav och sedan göra en igångsättning till trav.

Denar har inte ryggat så mycket förut men fattade övningen snabbt. Och vilken effekt det gav! Det kändes hur hästen lättade framtill och började jobba med rygg och bakdel. Vi fick rida rätt upp och genom en portal av bommar göra halt rygga och sedan igång i trav igen. Nästa övning var att trava över bommar i ett V, göra som en serpentin och sedan återigen trava över bommar i ett V åt andra hållet. Sedan red vi små volter runt koner på en diagonal. Volterna reds varannan åt höger och varannan åt vänster och vi kopplade sedan ihop det med bommarna. Hästarna blev mjuka och fina och jobbade på ordentligt.

Denar var helt genomsvettig efter passet, men lika nöjd som mig! Det kändes verkligen som om vi fick bra verktyg att jobba vidare med och vi anmälde oss till nästa träning den 17 december.

Genomriden av duktig ryttare
I onsdags hade vi bokat in ett ridpass för Mariette. Min idé var att Denar skulle bli ordentligt genomriden av en duktig ryttare och att jag själv skulle kunna följa med från marken och få idéer på vilket sätt jag kan arbeta honom och även se hur han rör sig under ryttare. Mariette jobbade mycket med sidvärtsrörelser i skritt och trav. Hon flyttade bakdel och framdel och Denar spelade med sina långa öron, funderade och försökte, arbetsvillig som han är.

Mot slutet av passet såg man hur hela hästen lyfte och jobbade genom hela kroppen. Mariette som inte ridit på länge fick en WOW-känsla. Roligt att följa!

Markarbete i paddocken
Igår jobbade vi vidare ute i paddocken med de övningar som vi gjorde för Siiri i söndags, men jag la in lite mer galopp och trav över bommar. Det var en pigg häst som jobbade bra, men med några inslag av bus med tvära kast. Det sätter mig som ryttare på prov att få en laddad häst att fokusera på uppgiften. Vi lyckades ändå riktigt väl!

Det var lite från oss från veckan som gått – vi återkommer!

Mariette rider Denar i onsdags

Ett par vinterdagar har vi haft, på en av dem red vi denna vackra väg och skogen inbjöd till lite galopp

Likes

Comments

Denar, född 2010, Aktivt liv

För flera månader sedan skrev jag i bloggen om en plan för min födelsedag 2018, en jämn födelsedag. På önskelistan stod att resa bort. Ett maskinskrivet brev som kom förra vintern var kanske det som väckte idén till liv? Plan har iallafall växt sig till verklighet så pass att nu har vi bokat. När man har häst utan medryttare eller hästintresserad familj så är det ett antal faktorer att lösa före resan, men nu har allt gått i lås.

Nostalgitripp utomlands

Så två veckor i februari reser vi iväg. För 30 år sedan var jag volontär på en kibbutz och min önskan har varit att återvända. En nostalgitripp helt enkelt där vi kommer att njuta, uppleva och vila däremellan. Det ska bli så roligt, både att visa Patrik alla platser och att få uppleva hur där ser ut tre decennier senare.

Denar på utbildning
Februari blir också månaden då Denar åker på utbildning till fälttävlansryttaren Rebecka Tell på RT Eventing. Det känns tryggt och bra att han blir väl omhändertagen under tiden vi är bortresta. I anslutning till att februari närmar sig kommer vi att lägga upp en plan för hur utbildningsmånaden kommer att se ut.

Återkommer med mer kring båda dessa ämnen – See u!

Likes

Comments