My Challenge Häst & Ridarrangemang

Ingredienserna för My Challenge Häst- & Ridarrangemang blandas och faller på plats och resultatet blir en god kaka. Nu är hoppkursen för B-tränare Lotta Wahlborg på Grevagårdens Hästsportcenter klar för att boka, det blir den 21-23 april.

Fälttävlanskursen på Hermanstorp är strax klar för att bokas, preliminärt kommer den att ligga 28-30 april och det blir populäre A-tränaren Ulf Johansson som kommer att ge deltagarna utveckling och utmaning. Ta chansen att träna för den bäste som vanligtvis verkar i Stockholmsregionen, men exklusivt har kurs söderöver i My Challenges regi.

De senaste dagarna har bokningarna strömmat in med e-post. Energibomben har faktiskt inte så många platser kvar, så fundera inte länge om du vill vara med.

Ett gott betyg är att vi har många återkommande kunder. Några nya ansikten också förstås. Men kunder som kommer tillbaka är såklart extra roligt!

Uppfriskande strandgalopp

Likes

Comments

My Challenge Häst & Ridarrangemang

Med inspiration från sensommarens, höstens och vinterns träningar med en frisk Denar har jag jobbat med My Challenge Häst- & Ridarrangemangs vårprogram. Nu är de första två programpunkterna klara och fler är på ingång!

Stilhoppningdag - vässa stilen och plocka placering!
Första tillfället är en Stilhoppningsdag för en stildomare i hoppning. Den går av stapeln söndagen den 19 mars på Stall Hamra. Här får deltagarna chansen att lära sig hur de kan plocka fler poäng inför vårens lagtävlingar. Dagen vänder sig till alla nivåer och till både ponny och storhäst. Det har varit stor efterfrågan på en sådan här dag. Dagen inleds med teori även ute på den frambyggda banan och följs efter lunchen av praktik. Deltagarna får råd, tips och personlig feedback. Efter tacobuffén som serveras till lunch rider deltagarna en stilbedömd Pay & Jump som avslutas med personliga råd från stildomaren med vad som var bra och vad som kan förbättras till tävlingarna framöver. Extra roligt är att vår samarbetspartner Second Saddle kommer att finnas på plats med erbjudande under dagen. Redan nu kan jag avslöja att det blir ytterligare en Stilhoppningsdag i vår som kommer att ligga mer söderut geografiskt.

Mest prisvärda äventyret för dig och din häst?

Vårens andra (eller möjligen tredje?) programpunkt är min egna personliga favorit. 8-9 april går Energibomben av stapeln. Vi tränar två terrängpass under lördagen med avbrott för lunch för C-tränare i fälttävlan Jenny Keller. På kvällen äter vi middag och sover gott på hotell. Söndagmorgonen inleds med en god frukostbuffé innan vi strandgalopperar. Avslutningsvis äter vi lunch tillsammans. En all-inclusive-upplevelse där allt ingår. Inte för att vara subjektiv, men detta är nog en av de mest prisvärda helgäventyren du kan uppleva tillsammans med din häst. Men, varning för hästsnack!

To be continued!


Egen träning är viktig inspiration för att driva My Challenge Häst- & Ridarrangemang. Denar har varit frisk och blir allt starkare.

Likes

Comments

Denar, född 2010

Helgen på Grevagården blev sannerligen ett äventyr, på flera vis. På lördagen när vi skulle åka var det snö och ishalka. Som tur är har jag en fyrhjulsdriven bil med helt nya dubbdäck och en stadig boogietrailer också den utrustad med dubbdäck. Vi valde en alternativ väg ut från stallet för att slippa den första isiga backen. Efter Uddevalla lugnade vädret ner sig och därefter var det behagliga mil att köra.

Orolig häst och demolerad trailer
Denar hade fått confidencegele på mulen och rejält med hö i trailern i hopp om att han skulle stå lugnt och behagligt i trailern. När vi kom fram hade han varit allt annat än lugn därinne. Delar av mellanväggen var nerriven och bommarna låg i en hög på golvet framför honom.

Kan väl säga att jag blev mer chockad än vad Denar såg ut att vara när jag såg röran. Men hur skulle vi kunna ta oss hem nu? Ja det var ett helgens problem att reflektera vidare över. Nu var det dags att stalla in och sedan sadla på för inomhusterrängträning. På plats i stallet fanns redan Anna och hennes häst Cesar som vi skulle rida i samma grupp som.


En inomhusterrängbana som heter duga!
När vi kom in i Grevagårdens stora manege väntade fantastiska terränghinder ritade, byggda och dekorerade av C-tränare Elin Göransdotter och hennes familj. Välbyggda hinder och med pynt av olika slag. Tomtar uppepå hindrena, julklappar under hindrena, granar som infångare med mera med mera! Det fanns bland annat polkagrisfärgade rullar, pallisader, smalhinder och häckar. Kronan på verket var nog ändå morotshindret! Morotshindret var för svårt för gröne Denar att hoppa, så vi höll oss till hinder upp till 80 cm. Det var mycket för honom att titta på, men han var bussig och vägrade inte på någon av de många för honom helt nya hindren. Såklart var det bitvis spänt men mot slutet lossnade det och han hoppade trevligt med bjudning på t ex små smalhinder. Denar är ganska tunnpälsad, men efter långa galoppsträckor och ett högre tempo dröp han av svett och flåsade ordentligt. Vi behöver galoppträna mer.

Skritt i vinterlandskap och Pay & Cross
Vi övernattade med hästarna på Grevagården och dagen efter var det dags för en Pay & Cross. En Pay & Jump fast med terränghinder. Tävlingen skulle inte starta förrän runt 14.00 så Anna och jag bestämde oss för att skritta ut hästarna runt Grevagården på förmiddagen. En skön men kall tur. Denar var nöjd med att komma ut. Han blir väldigt rastlös och otålig av att stå inne länge eftersom han är van vid att komma ut tidigt.

Vid 13.00 var det dags att gå banan. En svår bana med ca 13 hinder. Det är mycket längre transportsträckor mellan hindrena i terränghoppning därför blev inte ordningsföljden så logisk att lära in. Jag hade problem med att lära in den och när jag är stressad blir det momentet ännu värre. P g a det och att Denar inte har kondition tillräckligt att hoppa så många hinder i ett så pass högt tempo beslutade jag mig för att hoppa åtta hinder istället. Tyvärr blev vi försenade till start och fick därför vänta till allra sist. Efter två timmars väntan i kylan var både Denar och jag avslagna, jag red dåligt och det blev inget flyt på rundan. På slutet la vi till två extra hinder och när vi fick igång galoppen blev dessa språng mycket bättre. Ett gott avslut på vår första tävling trots allt!

En extra natt
Med tanke på den sena starten, att Denar och jag var toktrötta och att trailern var demolerad beslutade jag mig för en extra natt på Grevagården. Att stå och lasta en häst som inte tycker om att resa i mörkret när man är trött är dömt att misslyckas. Eftersom Anna och Cesar skulle resa hem fick Denar stå ensam i gäststallet, vilket han klarade riktigt bra trots omständigheterna. Själv somnade jag 20.30, Denar förmodligen något liknande.

Dagen efter fodrade jag honom tidigt och började att försöka få ordning på trailer, städa ur box och packa. Denar fick också komma ut en stund och blev longerad i lilla ridhuset innan vi började lasta. Vi provade även att ta på dubbla huvor för att minska eventuellt oljud, men de åkte av illa kvickt igen två ggr och jag gav upp den idén.. Han var mycket tveksam att gå på och efter 1,5 tim beslutade jag mig för en paus och lite mat. Nya grepp igen. Vände helt enkelt på trailern och laddade upp med nya godsaker inuti och vips det tog 15 min så hade min vän gått på och jag kunde stänga själv bakom honom. Men han är mycket orolig när släpet stängs. Den här gången provade vi att bara ha fönstret ut mot dikeskanten öppet, det andra stängt och att dra ner rullgardinen bakom helt. Vi var hemma på Stall Hamra igen 17.00. Trailern var hel, men Denar stod lös i släpet.

Det här måste vi träna vidare på för det tar mycket på oss båda med all stress i samband med resorna.


Likes

Comments

Denar, född 2010

Det blev äntligen en kortare session vinter även här på västkusten. Hästarna har gått i grushage sedan mitten av oktober, men idag och imorgon har de fått komma ut på gräset. Det är snö och tjäle i marken. Om de gillade det? Jaaaa!!

Idag har jag packat och förberett inför helgens resa till Grevagården med Denar. Vi hann med att lastträna imorse också före de kom ut i den härliga hagen. För att göra hans resa behagligare har jag köpt Confidence. Det är en slags gele som man stryker under näsborrarna och som innehåller feromoner, det ämne som stoets juver utsöndrar och som verkar lugnande. Vi körde en kortare tur i veckan då vi provade preparatet och möjligen kan det verka lugnande. Till inköpen hör också öronproppar och en snygg huva från Equiline i svart och guld som jag fyndade på Tradera för 91 kr inklusive frakt.

Vi åker strax före 11 imorgon och vädret ska ha lugnat ner sig till dess. Imorgon ska vi träna inomhusterräng för C-tränare Elin Göransdotter kl 15.00 i Grevagårdens gigantiska ridhus. På söndagen väntar vår allra första tävling en s k Pay & Cross, som en Pay & Jump fast med terränghinder förstås. Denar och jag övernattar på Grevagården. Ser fram emot allt, men är också lite spänd över hur allt ska gå, från lastning och resa till tävlingspremiär. Håll tummar och hovar, vi återkommer med rapport!

Denar och Leo i hagen idag. I bakgrunden rullar sig Jack.

Likes

Comments

Denar, född 2010

I måndags reste vi hem till en god vän och hennes häst. Bara en kvarts resväg. Lastningen dit gick utmärkt, men Denar var orolig i trailern. Vi red en härlig tur på ca 1,5 tim tillsammans med Erika och hennes häst Rocke. Denar älskar nya vägar och kliver på som en älg. Väl hemkomna igen skulle jag lasta honom och åka hem igen (trodde jag!). Men han ville absolut inte gå på trailern.

Vi höll på i flera timmar och mörkret föll. Envist höll han sig kvar utanför trailern och lät sig inte övertalas, snarare stängde han av och var helt opåverkbar. Slutligen bestämde jag mig för att lämna kvar honom att övernatta i Erikas sommarhage.

Åkte hem och hämtade hans utetäcke med breda reflexer på så att han skulle synas, om han skulle komma ut ur hagen av någon anledning. Han har kommit lös på annan ort (stängslet gick sönder) i mörkret vid ett tillfälle för två år sedan och då hittades han efter några timmar tack vare de breda reflexerna på täcket. Gav honom sedan en rejäl hög med hö innan jag själv åkte hem helt slut.

Morgonen efter skulle jag åka med pappa till sjukhuset. Det blev ett längre besök och jag kunde inte komma till Denar förrän vid 11.45. Erika hade gett honom morgonhö innan hon åkte till jobbet och han verkade lugn efter natten utomhus i egen hage utan sällskap. Jag placerade trailern lite annorlunda mot dagen innan och försökte göra den inbjudande med hö, müsli och morötter och genom att öppna upp fronturlastningen fram förstås. Efter 20-30 min hade jag lastat Denar ensam. Han var nervös och det låg högvis med bajs strax utanför trailern. Men hem kom vi! Och jag hann med bussen till det inbokade julbordet på Liseberg 16.00.

Tappsko
Efter natten på sommarängen drog såklart Denar av sig en framsko. Ingen fläkt hov eller så men i juletid är det svårt att få tag på hovslagare och vi har fått använda oss av en boot, Cavallo Trek när vi rider. Den sitter bra på Denar om jag trär en avklippt tubsocka över hoven som skydd mot skav. Hoppas få hjälp med tappskon så snart som möjligt.

Sticksår

I fredags upptäckte jag ett mindre sticksår högt upp på insidan av Denars framben. Knäleden hade svullnat upp rejält och det var varmt. Däremot var han ohalt. Skurade rent det med varmvatten och Descutan och försökte också spruta in koksaltlösning i såret. Sedan gick vi in i ridhuset och red ett lätt pass för att få såret att dränera. Det såg bättre ut efter passet. På julafton hade benet svullnat än mer. Men fortfarande ingen hälta och ingen feber. Gjorde rent såret ordentligt igen och ledde därefter honom i skritt i ridhuset. Efter det la jag ett omslag med Animalintex, bomull och vet-wrap och en padd med fleecelinda under för att hålla uppe hela paketet. Det fick han stå med i boxen över natten. På juldagen efter att ha skrittat honom, lasrade jag såret med Smart Lasern och även stallkompisens häst som har ett större sår vid knäleden. På kvällen la jag ett nytt animalintexomslag. Annandagen såg faktiskt såret och svullnaden redan mycket bättre ut. Så pass bra att jag vågade lägga på en kompress med häfta för att täcka såret och sedan kunde jag och Patrik åka på bio i stan. Döm om min förvåning, häftan satt kvar morgonen efter!

Go western!
Igår var benet så pass fint att vi kunde vara med på westernträningen för Siiri. Övningen för dagen bestod i att rida med helt hängande tygel på bland annat små volter i skritt och trav. Ytterskänkel och viktshjälper var de hjälper som stod till buds och förstås att rikta blicken rätt.

Med blicken och positionen rätt riktad/placerad kan den största häst vända på en femöring blev passets upptäckt för mig. Vidare skulle vi rida likt serpentiner längs med bommar (en passage mellan två längsgående bommar). Bommarna låg som vid en cavalettiövning men vi använde dem "längs med" istället för att gå över dem. Ungefär som när man vänder rakt över ridbanan fast mellan bommarna som en passage. Det gällde att vara rakriktad och sedan ändra kroppspositionen och rikta blicken mot målet, d v s en ganska snäv "serpentinsväng" och tillbaka över ridbanan och mellan bommarna igen i motsatt riktning.

Efter ett par försök i trav funkade det faktiskt hjälpligt och övningen försvårades ytterligare. Nu var det dags att trava in mellan bommarna göra en halt och sedan rygga hästen ett par steg, allt på hängande tygel. Denar har inte lärt sig att rygga så det blev lite av improvisation, men vi använde oss av röst och viktshjälper. Rösten använde "back" som vi lärt in för att lasta ur i trailern. Efter ett par försök förstod min kloke vän vad jag menade och backade ett par steg.

Det märks att Denar får använda hjärnan mer vid westernpassen, verkligen ett bra sätt att aktivera hästen. Ett spännande pass där vi båda fick nya insikter. Vi har också satt upp ett nytt mål i vår, att vara med på en Opentävling i western. Gren har vi inte bestämt än, men kanske trail? På nyårsafton ska vi prova på barrelrace för första gången, vilket nog inte är Denars huvudgren eftersom det gäller att vara kvick. Men en jätteappaloosa måste ju som sagt få prova på western på riktigt!

Leda i skritt i ridhuset på julaftonskväll för att minska svullnaden

Såret mycket bättre och täcks nu på natten bara med kompress och häfta, vilket sitter som en smäck

Likes

Comments

Denar, född 2010

En normal vardag har lagt sig igen efter turbulens med sjukdom i familjen. Eller ja, det har blivit en hel del sjukhusbesök och fler väntar de närmaste två veckorna. Men vardag ändå på så vis att jag varit på konsultjobbet, bokfört åt andra kunder och aktiverat Denar.

Westernträning
I början av december tränade vi western för Siiri Svensson igen. Det blev ett lärorikt men svårt pass på helt lång tygel i alla gångarter. Att lära sig vända för bara viktshjälper och skänkel, att helt slopa handen och att rida på volter bara genom att vrida axelpartiet och rikta blicken rätt var nog bland det svåraste och nyttigaste jag gjort på länge. Fler borde prova på western!

Dressyrträning för Mariette

Mariette och jag jobbar vidare med bland annat galopparbetet. Den här träningen jobbade vi med volter. En övning där vi vid var tredje bokstav på ridbanan la en volt, varannan volt utåtställd och varannan rättställd. Däremellan travade vi under nedsittning och saktade av till skritt vid bokstaven där volten skulle läggas. Det gjorde honom uppmärksam och kvick, men det var jobbigt för hans bakparti. Påskjutarmuskeln är inte fullt elastisk än efter skadan i år det märks framförallt i avbrotten.

Galopparbetet startade med fattning ur volten och följt av en långsida, därefter avbrott på kortsidan och direkt in i en travvolt vid C eller A. Denar var svettig efter passet. I veckan har vi tränat vidare på övningarna. I framskrittningen lägger vi också in arbetet från westernträningen med att rida för viktshjälperna.

Hoppträning för fjärde gången
I onsdags var det dags för hoppträning på Holmegård för Lotta Wahlborg, terminens sista. Nu var det några veckor sedan vi reste och jag kände att det var dags att uppdatera lastningen inför träningen. Vi lasttränade därför ett par dagar innan och det kändes bra.

Träningen innehöll olika övningar, bland annat galopphoppade vi på en oval med fyra hinder. Vi hoppade en del olika hindertyper bland annat på en båge och vi hoppade på serpentin. Denars galopp är stor och inte särskilt reglerbar än, men han har en härlig inställning och försöker sitt bästa. Ibland fick vi galoppera förbi ett hinder vidare till nästa hinder på ovalen då vi inte riktigt hann med hela övningen. Men styrkan kommer och vi har roligt!

Lastningen hem var inte lika tvärsäker, han gillar helt enkelt inte själva resan. Men efter långt tålamod lyckades jag slutligen lasta honom helt själv.

Äventyr med tävlingsdebut

I helgen bestämde jag att vi kommer att åka till Grevagården i januari. Det blir en helg med inomhusträning i terränghoppning följt av en Pay & Cross dagen efter. Vår tävlingsdebut! Målet i framtiden är ju just en start i fälttävlan.


Imorgon lastar vi och åker till en god vän för att rida ut i annan miljö

Likes

Comments

Övrigt, Utmattningsdepression

I ett blogginlägg från maj skrev jag om utmattningsdepression och nedsatt immunförsvar. Om mitt problem med en sedan tre år tillbaka oläkt infektion efter en rotfyllning. Det har bland annat påverkat bihålorna och när jag blivit stressad eller har haft en förkylning på gång blossar det upp med värk, svullnad och/eller blåsor.

Tandläkaren har följt den oläkta infektionen på röntgen och inte förstått varför det inte läker ut. I måndags skulle jag besöka tandläkaren för att rotfylla en annan tand på samma sida. Men nu var tandköttet rejält svullet högre upp och ömt. Jag påtalade det för tandläkaren som ganska snabbt konstaterade att tanden framför var spräckt, lös och fastkilad likt en lös nagel.

Hon bedövade och plockade först bort den fyllda delen av tanden. Sprickan gick ända ner i tandbenet och tanden gick inte att rädda. Efter ytterligare två bedövningssprutor mejslade hon ut den. Det var en längsgående spricka som inte var synlig på röntgen. Hon konstaterade att tanden säkert varit sprucken länge, kanske redan när rotfyllningen gjordes för tre år sedan?

Nu är den iallafall borta och jag känner mig redan mindre tät i bihålorna, andas lättare och svullnad och ömhet högt uppe i munhålan är ett minne blott. Min osteopat sa att det här kommer att göra mig gott. Mer energi, minskad smärta och spänningar. Det är ledsamt att ingen tagit mina tandbekymmer på allvar och att jag gått med detta i tre år (ja tandläkaren bad om ursäkt och sa att jag hade haft rätt).

Men jag ser bannemig fram emot mer energi och mindre smärta, härligt!

Likes

Comments

Denar, född 2010, Övrigt

För tillfället har Denar en väl passande sadel. Vi var med på en sadelprovardag på Djupedal i höst. En bra dag då vi fick synpunkter på vår nuvarande utrustning och chansen att prova andra sadlar, nya och begagnade. Ett tjugotal sadelmakare och sadelutprovare bedömde, klämde och kände.

Utprovning
Denar lät sig tålmodigt sadlas av och på i ridhuset och jag fick provrida de sadlar som låg bäst. Vi hade tur, den Albion K2 som vi hade köpt begagnad visade sig vara en lämplig modell för Denar. Det var rätt bomvidd på den och den var i gott skick, men den behövde helomstoppas då stoppningen visade sig vara sned och inte heller optimal för Denar. Vi provade med filtbitar ut hur den skulle kunna ligga tillfredsställande och hur min position skulle kunna bli mer upprätt i den.

Kontakt med sadelmakare
Efter sadeldagen tog jag kontakt med sadelmakare Sirpa Nyqvist i Stenkullen (Sirpas Sadelmakeri & Läder). Sirpa hade varit med under hela dagen, visat ett stort intresse och antecknat noga. Tänk att kunna få sadeln modifierad av en utbildad sadelmakare med 4,5 års utbildning och erfarenhet sedan många år av just helomstoppning av sadlar och sadelinprovning och som dessutom varit med under hela dagen på Djupedal och sett både Denar och mig ihop. Vi bestämde att jag skulle komma ner med sadeln. Vi diskuterade sedan gemensamt hur sadeln skulle helomstoppas. Det skulle läggas i mer stoppning fram till för att ge mer utrymme för hans manke och för att sadeln fortfarande var något vid fram. Stoppningen skulle vara mjuk för att ge utrymme för att muskla sig. Baktill skulle också läggas i lite extra stoppning för att få min position mer upprätt, likaså den ändå mjuk och följsam. All stoppning skulle tas ut och det var alltså en helomstoppning det rörde sig om för att få sadeln symmetrisk och jämn. Sirpa skulle även byta ut en stropp som inte såg bra ut.

En vecka senare
Efter dryg vecka åkte jag tillbaka till Sirpa och hämtade sadeln. Hon förklarade och visade hur hon gjort. Det visade sig vara garanti på jobbet. Det fanns åtta dagar att prova sadeln och komma tillbaka igen om något skulle visa sig vara fel så att en justering skulle behöva göras. Den ingick kostnadsfritt i priset. Vad kostade då helomstoppningen? Priset var 1850 kr inklusive byte av en sadelgjordsstropp. Ett bra pris för ett hantverksmässigt, professionellt utfört arbete.

Vad tyckte Denar om sadeln
?
Hur gick det då? Slutade Denar att lägga på öronen när jag sadlade honom? Ja absolut, numera sadlas han med öronen riktade framåt. Naturligtvis var det den sneda stoppningen som han reagerade på. Sirpa och de andra sadelmakarna under sadelprovardagen bedömde att denna sadel kommer att fungera utmärkt som en uppbyggnadssadel för Denar under ett par års tid. Mycket skönt, då jag fått en väl avpassad sadel i gott skick för inköpspriset 6500 kr plus helomstoppning 1850 kr. En rimlig prislapp jämfört med en ny Albion K2 som ligger på ca 20.000 kr.

Goda råd behöver inte vara dyra!
Vad jag vill säga med detta inlägg är efter att ha sett många ryttare ha sadelproblem och köpa in mängder med sadlar och förlora ekonomiskt på dem. Oavsett om du väljer en ny eller begagnad sadel behöver den stoppas efter just dig och din häst, ni är individuella. Ta kontakt med en sadelinprovare som även är sadelmakare. Det finns en uppsjö med sadelutprovarutbildningar och kurser, korta som långa. Det finns de som är märkesbundna och vill sälja just ett märke. Det finns en hemsida Sadelmakarnas Branschorganisation där du kan gå in och se vilken utbildning och erfarenhet sadelmakarna har. Välj utifrån det och framförallt, låt hästen säga sitt! Den talar sitt tydliga språk om något är fel, lyssna på den och utgå inte från att den är dum, det är som regel vi människor som står för den egenskapen. Lycka till i sadeldjungeln!


Likes

Comments

Denar, född 2010, Övrigt

Ja som rubriken säger, jag är så nöjd över en helt vanlig vardag igen efter de senaste veckornas kaos. Pappa är hemma igen och blodsockret har stabiliserats sedan hans infektion har behandlats.

Han mår bättre! Idag har jag pratat med Diabetessköterskan och det ser ut som pappa kommer att få en sensor som hjälper honom att läsa av blodsockret och som larmar om det är högt eller lågt . En jäkla trygghet när han inte själv känner av svängningarna . Vi kommer att kunna förebygga att han blir medvetslös så som förra veckan

I veckan har jag hunnit rida ut tre gånger på Denar. En hel del stärkande galopp ute. Njutit helt enkelt! Han är mästare på att förgylla min tillvaro. På söndag ska vi träna trail för Siiri och på onsdag är det hoppträning för Lotta Wahlborg igen. 

Here we go again!

Bäste!

Likes

Comments

Övrigt

När mamma och jag kom hem från sjukhuset i tisdags låg det ett brev adresserat till mig till min barndomsadress. Ett brev från en engelsk kibbutzvän som jag inte haft kontakt med på nära 30 år. Så roligt att höra från honom! Vilken idé, bara att komma på tanken att skriva ett brev på skrivmaskin liksom, så många år senare. Självklart ska jag svara, fast inte på skrivmaskin!

Likes

Comments