Denar, född 2010

Senaste dagarna har bjudit på höst och för hästarnas och gräshagarnas skull var det dags för installning. Senaste veckorna har hästarna stödfodrats med hö, men nu får de komma in på natten i utestallet och gå i grushagarna på dagarna.

Det blir en omställning för Denar som varit lösdriftshäst de senaste två vintrarna. Denar kommer att dela hage med Jack, ett fullblod. De har lärt känna varann under några veckor och kommer riktigt bra överens nu. Fördelen är att de har samma näringsbehov. Vi kan fodra på dem ordentligt eftersom båda behöver mycket hö.

Igår hade vi bokat in oss på en trailinspirerad träning i stallet tillsammans med Ucklahoma Westernriders. Var på plats i stallet redan 7.30 för att se hur alla rutiner fungerar på morgonen eftersom det är den första vintersäsongen för oss på Stall Hamra. Efter utsläpp och fodring av hästarna åt vi frukost i cafeterian i ridhuset, mysigt! Vi hann också med en del stallbestyr innan det var dags att bygga fram dagens trailövningar i ridhuset.

Trail som är en gren i Western påminner en hel del om Working Equitation. I ridhuset tog vi bland annat fram en bro, markbommar (varav en del tätt placerade och upphöjda), en labyrint, en grind, en "kalv" med lasso och ett hinder som kallas "Carwash". "Carwash" är som ett hinder som man ska rida igenom. Om man tänker sig som ett draperi upphängt mellan två hinderstöd där hästen ska ta sig igenom.

Vi var runt åtta ekipage som samsades om utrymmet och de olika stationerna. Det var bra flyt och alla var uppmärksamma. Eftersom det var första gången Denar och jag provade på Trail fick vi en introduktion i hur de olika övningarna skulle göras. Denar verkade plocka fram sin 25 procentiga andel av Appaloosan och tog sig an uppgifterna med största inlevelse. Det gick över all förväntan för att vara premiär. Han gick utan tvekan över bron, lyssnade uppmärksamt över de tätt liggande bommarna och skrittade genom smala passager. Kalven eller att någon svingade lassot verkade inte heller bekymra honom. Carwash-hindret var egentligen det enda som han reagerade på när han skulle gå igenom "draperiet", men efter en viss tvekan löste han även det. Det här är både bra miljöträning, bra träning för Denars knäleder (upphöjda bommar) och ger god aktivitet mentalt för hästen. Vi kommer definitivt att vara med fler gånger.

Efter träningen kom hovslagaren och skodde om vänster fram, där Denar hade en tappsko. På fredag är det dags för omskoning. Troligtvis kommer skorna att sitta bättre framöver nu när de går på grus.

​Denar och Jack i grushagen

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Denar, född 2010

I söndags sa väderprognosen upp till 3,4 mm regn så vi beslutade att flytta fram terränghoppningen till måndagen. På så vis kunde vi också prova att rida med barfotabootsen på tappskohoven.

Det blev lite bomövningar tillsammans med stallkompisen på söndag eftermiddag. Denar var lite trött av blåst och regn, de går ju fortfarande ute. Bootsen satt väldigt bra på plats under passet i alla gångarter och vi passade även på att rida med det nya raka gummibettet i storlek 12,5. Även bettet fungerade bra.

På måndag strax före lunch reste vi iväg för att hoppa terräng. Precis när vi kommit ut på E6 blev det kö och vi blev stillastående. Himla stressande med en otålig häst i trailern. Trafikradion gick inte in och rapporterade, men tack vare ett inlägg på facebook rapporterade vänner vad som hade hänt och var. Det var en bil som brann mellan Jörlanda och Kode och ena körfältet var avstängd. Märkligt när polisen är på plats att inte trafikradion rapporterar. Det tog 35 min extra att köa innan det lossnade och ungefär ytterligare 45 min efter det, då gick trafikradion in och meddelade om branden.

Allt till trots kom vi slutligen fram. VI hoppade ett 25-tal språng och galopparbetade på rejäla ytor. Denar bjöd härligt och det kändes som en perfekt avrundning på år 2016-års terränghoppningssäsong. Hoppglädje var det vi ville avsluta med och det målet uppnådde vi verkligen under passet. Galoppen är riktigt fin, ju starkare den blir, desto bättre kommer han att hoppa. Lastningen hem tog längre tid och jag ser att Denar skakar när han kommer in i trailern. Vi behöver fler lugna och positiva resor. När vi kom hem till Hamra igen stod han lugnt och stilla och var inte svettig alls.

Tisdagkvällen ägnades åt lastträning, ryktning och hovvård, en lugn hemmakväll helt enkelt. Idag var det dags att åka på hoppträning för Lotta Wahlborg på Holmegård. Eftersom jag var osäker på hur lastningen skulle gå var vi ute i god tid. Det gick ganska snabbt att lasta så vi var på plats över en timma för tidigt. Lastade ur honom och lånade en utebox där han fick stå och äta hö under tiden jag njöt av medhavd kaffekorg och pratade med den nye ägaren till Holmegård.

Så småningom droppade de andra deltagarna in och vi började bygga fram dagens övningar. Det var rikt med hindermaterial som bars in, plank, vattenmatta, tunnor, sockerbitar, bommar i alla kulörer och stöd. Passet började med trav och galopp över markbommar. Nästa övning var studs på medellinjen. Nyttig styrkeövning för Denar som faktiskt orkade igenom serien i en bra galopp. Vi hoppade kryss, rättuppstående och oxrar och ett par olika titthinder med bland annat tunnor och mattor under. Det var första gången sedan i mars vi hoppade banhoppning och jag får säga att Denar orkade en hel del. Han har glädjande nog fått mer styrka i galoppen och fick bitvis runda, fina språng.

Vi avslutade tidigare än de övriga och hoppade inte en hel bana. Bakdelen är inte tillräckligt stark än och jag vill behålla en positiv känsla från passet. Själv har jag mycket att jobba på som ryttare, men hästen är godmodig och det känns positivt att jobba ihop och tryggt med en tränare som har gedigen erfarenhet och lägger upp rätt övningar för en grön häst med tant på ryggen. Det ska bli roligt att se hur allt utvecklar sig framöver. Nu kör vi hoppträning varannan onsdag. Lastningen hem löste sig bra och han stod lugnt och stilla när vi kom hem igen.

En god början på veckan med många språng i kroppen för oss båda!

​De här dagarna har vi rest ensamma utan fotograf, men en bild som illustrerar Denars positiva inställning

Likes

Comments

Denar, född 2010

Tappskon jag slog på igår var ett minne blott idag.. Ja de hade nog sprungit i hagen inatt för förutom tappsko igen hade Denar ett balltramp på det andra benet. Innan jag upptäckte tappskon hade jag kopplat trailern och förberett för att lastträna och ja det kan man ju göra även med en tappsko.

Vi gick in i stallet och pysslade en stund. Provade ett rakt äpplebett som visade sig vara något kort. Hoven var något  trasig på ena sidan idag och jag kände rent spontant att jag ska låta den vara tills hovslagaren kommer på fredag. Efter lastträningen släppte jag ut Denar och letade efter tappskon som lyste med sin frånvaro. Stallkompisen och hennes sambo hade ställt ut en höbinge till Denar och Jack som nu välvilligt åt ur den tillsammans.

Efter att ha grejat färdigt i stallet bestämde jag mig för att göra en utflykt till Hööks som hade öppet till 17.00. Ärendet var att köpa in en boot som vi ska kunna använda vid tappskor. De Cavallo Simpleboots som vi haft tidigare har blivit för små. Det var dags att gå upp en storlek. Mitt val föll på Cavallo Trek som man kan köpa styckvis och som såg rejäla men ändå smidiga ut. Med i kassen följde också ett rakt, smalt gummibett i storlek 12,5 cm.

På kvällen åkte jag ut till Denar för att prova booten. Klippte av en tubsocka för att använda att prova med ifall vi skulle behöva göra ett byte. Vi hade också en riktigt mysig kväll med rykt och hovskötsel. Booten satt tight och bra och jag tyckte faktiskt att den satt snäppet bättre än Simple bootsen. Vi gick ett varv i ridhuset bara för att kontrollera hur den följde med och hur Denar skulle reagera i rörelse. Det såg följsamt och lätt ut i rörelse. Så med Cavallo Trek ska vi terränghoppa imorgon och förhoppningsvis hoppträna på onsdag. Tre tappskor i veckan ska inte hindra oss från att vara med. Vi har avbokat tillräckligt det senaste året.

Wish us goodluck, vi återkommer med rapport!

Cavallo Trek

​Denar och Jack äter middag ihop

Likes

Comments

Denar, född 2010

Efter tandläkarbesöket häromveckan har Denar blivit lite motsträvigare att tränsa. Kanske blev det ömt i munnen efter slipningen av framtanden o s v? Idag bestämde jag mig för att prova rida på hackamore.

När jag kom ut till hagen och går mot Denar går jag rakt på en framsko och när jag kommer fram till honom har han tappat vänster fram (höger framsko var ju borta i lördags). En otrolig tur att gå rakt på skon och den visade sig vara helt plan och hoven ganska fin. Med välvillig hjälp från en stallkompis vågade jag slå på skon igen och nita sömmarna. Ja jag har faktiskt gått en tappskokurs för några år sedan och det verkar nu vara dags att använda sig av sina färdigheter.  På fredag har vi skotid och jag hoppas att skon ska sitta till dess.

Över till ridningen på hackamore. Det är ett hackamore som jag köpte till mitt förra sto, Lilla Grå. Det passade fint även på Denar när jag sänkte ner sidstyckena. Vi gick in i ridhuset för att prova. Jag har aldrig ridit Denar bettlöst förut, så det var intressant att se om och hur det skulle fungera. Lilla Grå var ju inriden på bettlöst och gick väldigt lätt och bra på det. Som skönt är har vi tränat lite på viktshjälperna och de kunde jag förstärka nu när jag tog tygeltagen på hackamoret. Denar tyckte det var acceptabelt med hackamore, men blev något lång och stark på det. Det märktes speciellt när vi gick ut en runda efter ridhuset och galopperade en kortare sträcka. Det är inget alternativ jag kommer att använda på terrängbanan, men som variation och komplement kan vi använda det t ex vid klättring och liknande i skogen.

Denar har alltid varit väldigt fin i munnen att rida, så nu gäller det bara att variera betten och hitta hans favoriter. Letade härhemma i gömmorna och hittade raden nedan. Vi har tidigare ridit på ett tredelat gummiklätt äpplebett, ett tredelat metallbett och ett rakt "novabett". Jag upplever att han trivs bäst på ett smalare bett. Nedersta bettet i raden hade jag till mitt gamla halvblod, ett tvådelat smalt Sprengerbett i något mässingsblandat material. Han älskade det bettet och jag tror att det hade passat även Denar, men det visar sig vara en centimeter för långt. Denar har en ganska långsmal mun och drar mellan 11,5-12 cm.

Idag lasttränade vi också ett par gånger. Han får sitt kraftfoder i vagnen och det känns ganska tryggt inför söndagen att vi verkligen kommer iväg. Hemma igen har jag fått märkt upp hans kraftfoderbalja på snyggt vis. Tycker det ser rent och prydligt ut att märka upp det med namnet i vita bokstäver. Köpte baljan på Gekås i förra veckan. Imorgon ska jag börja ge honom hovtillskottet och se om vi kan få någon förbättring på längre sikt av hovkvalitéten. Tjärar nu hovarna regelbundet för att stärka dem. Sprickorna i hovarna blev sämre sedan fukten i gräset tilltog. Hovtillskottet Hoof från Vimital köpte jag också på Gekås. De tog 149 kr för produkten. På Granngården kostade samma förpackning 245 kr. Gekåsbesöken lönar sig!

Nytjärad hov och påslagen sko

Fem av mina gamla bett. Det första för kort och det nedersta för långt, de däremellan är värda att prova.

Prydligt uppmärkt inför vintern

Likes

Comments

Denar, född 2010, Perthes sjukdom

Dagen efter terrängträningen på Clareberg fick jag veta att en privathäst på deras anläggning diagnostiserats med kvarka. Mycket tråkigt för Clareberg, men skönt nog hade vi inte varit i närheten av stallet eller lånat några som helst redskap eller liknande från anläggningen. Terrängbanan är belägen ca 1 km från anläggningen och tränaren hade inte haft någon kontakt med det smittade stallet, tack och lov!

På måndagen efter terrängträningen var Denar stel och trött i bakdelen, vi red lätt lösgörande arbete i ridhuset och igår fick han vila helt. Idag bestämde jag mig för att rida ett pass i ridhuset igen och vi fortsatte med tempoväxlingar och galoppfattningar. Nu var han mycket kvickare i fattningarna och lyhörd i tempoväxlingarna. Den nyomstoppade sadeln ligger väl och Denar verkar trivas. Vi lasttränade före och efter ridpasset och det gick lätt att stänga bakom honom. Vi kommer att fortsätta lastträningen under veckan inför söndagen då årets sista terränghoppningspass väntar och onsdagen då höstens första hoppträning väntar.

I måndags var jag hos osteopaten igen. Även för honom är det intressant med en människa som opererats för Perthes Sjukdom (den första han mött i Sverige) och har en fysisk benlängdsskillnad och oliksidighet. Han vill att jag ska filma bakifrån när jag rider Denar för att se hur jag sitter över hästen. Det räcker med ett par minuter. Vi kommer sedan att utvärdera filmen och jobba utifrån de förutsättningar som finns. Nobody is perfect!


Bild från terrängbanan på Clareberg tagen av Patrik Mauritzson

Likes

Comments

Denar, född 2010

Denars framsko satt på plats imorse och terrängträning väntade kl 15.00. Åkte till stallet vid 12.45 och förberedde allt inför resan. Boots, terrrängskydd och sadel på redan hemma. Vi lastade på minuten och åkte ner mot Clarebergs Ridklubb, ca 45 min resa från Stall Hamra.

På Clareberg mötte Patrik upp med kameran. Vi skrittade bort mot terrängbanan i sällskap med de två andra ekipagen som skulle vara med. Vi hade verkligen tur med vädret, då solen nära nog tittade fram.

Vi började med att rida fram hästarna självständigt. Banan var kuperad och trevlig, men eftersom vi är bortskämda sedan tidigare med Hajjerna var denna inte alls lika inbjudande och hade betydligt sämre underlag. Men vi hade broddat med korta vinterbrodd så fästet var inga problem.

Denar tog väldigt fort slut i galoppen eftersom banan var mycket tyngre än Hajjerna och i stort sett alla språng var i uppförslut. Han hoppade välvilligt och snällt utan tveksamheter men orkade helt enkelt inte hålla galoppen uppför t ex den s k Laxtrappan.

Mot slutet kände jag hur han tappade bakdelen över däckhindret. Vi fick lägga om planen och skritta mycket emellan sprången. Nu vet jag att bakdelen måste stärkas ännu mer och att vi behöver galopparbeta mer.

När vi skulle lasta på hem fick vi bakslag. Återigen var Denar så trött att det tog närmare en timma att få på honom. När vi kom hem stod han lugnt och stilla på trailern och var inte svettig.

Vi är en erfarenhet rikare efter dagens träning. Kanske blir det någon mer terrängträning i höst, men då inte på Clareberg. Den banan är i dagsläget för tung för Denar som inte är stark nog i sin bakdel än.

Likes

Comments

Denar, född 2010

Igår var stallkompisen och jag ute med hästarna och klättrade i skogen. Vi provade den nyomstoppade sadeln som Denar verkade nöjd med. Den har kommit upp bättre vid manken och även fått mer stoppning bak så att min position blir mer upprätt. Dock kräver klättring i backar en väl åtdragen sadelgjord och så pälsen på ryggen var inte helt slät efter turen. Kommer fortsättningsvis att vara mer noga med att dra gjorden ordentligt. Vi kommer att prova sadeln noga nu under några dagar ifall det eventuellt behövs göras någon justering.

​​På turen provade jag också ett nytt bett, en kopia på Nova-bettet, det vill säga ett rakt gummibett som smalnar av något mot mittdelen. Denar reagerade inte alls på bettet.

Imorse åkte jag ut till stallet vid 9.15 och kopplade hästtrailern för att kunna lastträna ett par gånger under dagen inför morgondagen. Samtidigt hade Ucklahoma Westernriders börjat bygga fram bomövningarna inför dagens träning i paddocken. Det såg roligt och inbjudande ut! Jag gick ut för att hämta Denar i hagen. Naturligtvis har han en tappsko fram. Provade att sätta på honom en Cavallo Simple Boot, men hoven har växt såpass mycket att den var för liten. När klockan var 10.35 gick jag ut till de andra för att meddela att vi inte kunde vara med.

Lite lastträning blev det innan jag och Patrik gick ut för att leta efter tappskon i hagen. Vi letade länge, men hittade den tyvärr inte. Med hjälp av en stallkompis lyckades vi dock hitta en sko som var snarlik Denars hovform och i storlek 2. Hon hjälpte mig att forma till skon och raspa hoven så att den passade. Vi spikade sedan på skon på framhoven och det blev riktigt bra tack vare hennes vänliga hjälp. Jag gängade upp broddhålen och petade i bomull inför morgondagens terrängträning på Clareberg. Vi hann också lastträna en gång till på väg ut till hagen.

Helt otroligt, det ser ut som om vi mot alla odds kommer iväg imorgon!

Återkommer med foton och rapport från träningen imorgonkväll.


​Bild från 2014 på Hajjerna Fälttävlansbana. Den första terrängträningen med Denar.

Likes

Comments

Denar, född 2010

Veckan har bjudit på goda investeringar i Denar för att han ska må bra. I måndags hade vi besök av veterinär Lotta Ström som är specialiserad på hästens tänder. Vi samordnade besöket så att fem hästar fick sina tänder kontrollerade och sex hästar vaccinerades.

​​Ett givande och intressant besök där vi lärde oss mycket ang foder, bett och annat. Denar var först ut att få kontrollerat sina tänder. När vi tittade in i hans mun såg vi att det lagt sig som "cement" på hela hans högra tandrad i överkäken. Det var det som gjort att han tuggat sämre den senaste tiden. Lotta kunde skölja bort "cementen" och som tur var såg det fint ut under och ingen karies hade uppstått. Skälet till "cementen" är pelleterat foder och Jacsons hästgodis som är i pelletsform. Vi fick rådet att helt utesluta detta. Äpplen och morötter är bättre.

​​Denar har också en tand som växt kraftigt och är vass i underkäken på ena sidan vilket gör att han inte använder sin vänstra sida alls för att tugga. Den skär helt enkelt in i tandköttet. Lotta slipade delvis ner tanden, men pulpan måste dra sig tillbaka innan den kan slipas ner mer. Dessutom upptäckte hon en ärrbildning efter en vargtand som ev kommer av att de slagit av vargtanden med en skruvmejsel i Polen (ett inte ovanligt sätt att avlägsna vargtänder där). Det kan ömma för honom. Hon rekommenderade även oss att hissa ner bettet ett hål och att utöka längden på bettet med 0,5 cm. Skönt nog hade han inga skador som uppkommit till följd av bettet. Rekommendationen till oss alla var dock att växla bett ofta och att gärna rida bettlöst vid t ex uteritter. Denar blev också vaccinerad. Vi kommer även att få göra ett återbesök hos tandläkaren om tre månader för att slipa ner framtanden mer och att kontrollera ärrbildningen efter vargtanden och ev åtgärda denna.

I onsdags var jag på Gekås i Ullared och gjorde några inköp även till Denar. Det blev ett Amigo utetäcke, fodrat med 100 g fyllning. Det har blivit kallt på nätterna och pälssättningen har inte riktigt hängt med. Täcket blev ett nummer större nu, han drar 155 cm numera! Köpte också hovtillskott för att försöka förbättra hovkvalitetén på sikt, ett rakt bett som är en kopia av Novabettet och ett kärl som han kan äta kraftfoder ur.

I eftermiddag åkte jag direkt från konsultjobbet till sadelmakaren och hämtade Denars helt omstoppade hoppsadel. Sirpa förklarade hur hon tänkt och gjort. Det ska bli intressant att prova den imorgon och framförallt att se Denars reaktion.

Denar har vilat i fyra dagar nu, men imorgon väntar uteritt tillsammans med en stallkompis. Efter ridturen ska vi släppa ihop Denar och Jack. De har gått i hagarna intill varann nu i nästan en vecka och lärt känna varandra lugnt. Båda behöver mer mat än de övriga hästarna och därför är vår förhoppning att de ska trivas och kunna gå tillsammans framöver.

Imorgon och på lördag väntar även lastträning inför terrängträningen på Clareberg på söndag som jag ser mycket fram emot.

Likes

Comments

Denar, född 2010

Det känns allt tydligare att Denars styrka och kondition förbättrats. I veckan har vi klättrat i skogen och han driver på i friskt tempo och känns urstark men ändå lyhörd. Ikväll red vi lektion för Mariette och tränade övergångar och halter. Även där känns han starkare och tappar inte bakdelen som för bara några veckor sedan.

Idag red jag i den gamla Albion Kontrol-sadeln som egentligen ligger i bakvikt, då den sadel som passar bäst är på helomstoppning fram tills på torsdag. Med tanke på sadeln valde jag att rida lätt mycket och stå upp i lätt sits i galoppen för att inte belasta ryggen onödigt mycket. Denar jobbade på bra, lite otålig i halterna och galopp-fattningarna måste vi träna mer på. Men i stora drag positivt.

Imorgon kommer veterinären för att kontrollera tänderna och vaccinera. Därefter kommer han att få vila fram tills på fredag. På tisdag hämtar jag mina föräldrar på Landvetter direkt efter jobbet, på onsdag blir det en tur till Gekås och på torsdag åker jag till sadelmakaren direkt efter jobbet för att hämta sadeln. Det blir intressant att prova den på fredag.

På lördag ska vi vara med på Ucklahoma Westernriders bomövningar på Stall Hamra (på hemmaplan). Det blir roligt att prova på något nytt tillsammans med westernryttare, vad passar bättre än att deltaga med en jätteappaloosa!

​​På söndag ska vi om vädret medger terrängträna på Clarebergs Ridklubb. De har flera hinder på runt 70 cm vilket passar oss utmärkt så här i igångsättningsfasen. Tills dess ska vi lastträna några gånger till, men förhoppnngsvis följer Patrik med oss och kan fota från träningen.

​Glada två

Likes

Comments

Övrigt

Kort efter artikeln i Hallands Nyheter om Jeanette som är fånge i sitt eget hem för att hon inte längre orkar ta sig upp- eller nedför sin trappa startade några vänner i Stenungsund en insamling på Facebook för att förverkliga trapphissens installation. Varbergs Kommun nekar till att skjuta till med de 47 000 kr som krävs för en installation.

​​Trapphissen behövs nu! Om hon kan ta sig ut och in i sin bostad kommer det att förutom att höja hennes livskvalitét, möjliggöra att hon kan få den träning fysiskt som förbättrar hennes hälsa. Nere på gården finns djur, stallkompisar och inte minst dotterns gamla ponny som Jeanette skulle kunna ta sig ner till. Dagarna det senaste som hon kunnat ta sig ner på gården är lätträknade. Ofta tvingas hon välja mellan att orka duscha eller laga mat. En lungkapacitet på 25% räcker inte till mer. Hittills har insamlingen inbringat drygt 10 000 kr ett välkommet tillskott till en trapphiss som kostar från 47 000 kr. Läs mer i gruppen på Facebook, dela vidare och bidra gärna ekonomiskt

Insamling till en trapphiss för vår vän Jeanette Dahlin

Likes

Comments