Denar, född 2010

Bilderna visar skadan på hasen från dag 1 till dag 13. Högst upp till vänster dagen efter skadan. Lilla bild nr 2 till vänster skadan två dagar senare innan besöket på Hälsa & Helhet med en tennisbolls-stor vätskefylld hasspets. Bilden högst upp till höger och bilden därunder visar skadan en vecka senare. På mitten visas skadan idag 13 dagar senare. Den stora bilden är också från idag, dag 13. Visst är det skillnad?

Skadan idag 21 oktober

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Denar, född 2010

Senaste 14 dagarna har kretsat mycket kring Denars has. Mitt förra blogginlägg med bilden på en tennisbollsstor hasspets fick nära nog 700 läsare, så nu dags för uppdatering. Strax efter vårt besök på Hälsa & Helhet fick jag ett meddelande av sakkunnig på Messenger om att vi borde åka till klinik för att det på fotot i bloggen såg ut som en senskideinflammation med begynnande lymfangit. En viss panik inföll sig, men efter efterforskningar och dagskontroll av Denar bedömde jag att symptomen inte stämde, han hade vare sig feber eller var halt. Dessutom hade svullnaden minskat ordentligt på bara tre dagar. Mitt val blev därför att inte åka till klinik.

"Bo" i stallet
Det har varit mycket jobb under de här veckorna. Stallbesök 2-3 ggr per dag och i kombination med jobb och föräldrar som kommit hem från norrland blev det så pass mycket att migrän stått på schemat under veckan. Vad gör jag i stallet flera gånger om dagen? Att sköta ett sår för att det inte ska tränga in bakterier i, det kräver att det görs rent, bandageras/täcks över natten och att man sedan tar bort bandaget på morgonen före utsläpp i hagen. Hälsa & Helhets rekommendation efter besöket var att Denar skulle handskrittas 2-3 ggr per dag i 15 min, masseras 2 ggr per dag och tempas. Ett tillägg till detta är att jag även valt att behandla hasen med laser på kvällarna. Att en häst enbart skrittas och ska hålla sig lugn kräver också ett visst mått av kreativitet för att sysselsätta den. Därför har jag även låtit honom beta dagligen och klippt grenar till hagen. Det i kombination med övriga vanliga stalluppgifter har medfört 2-3 besök per dag. Det tar mer tid med en skadad häst än en frisk häst.

Skrittmaskin en god hjälp
Förra veckan introducerade vi Denar för skrittmaskinen. Första gången gick han 15 min ihop med stallkompisen Ture som är van vid skrittmaskinen. Det gick över förväntan bra och vi har därför använt skrittmaskinen några gånger under veckan. Han skrittar på energiskt och i fin form där under tiden jag väger hö eller mockar hans box som bara ligger ett 20-tal meter därifrån. Det har varit till stor hjälp för mig då Denar är jobbig att leda ute nu. Häromdagen hade jag en plus 170 cm häst som hoppade jämfota bredvid mig på vägen, behöver jag säga att jag känner mig ganska liten?

Hur ser det då ut efter snart 14 dagar?
Svullnaden har gått ner ordentligt. Has-spetsen är inte svullen alls, inte heller benet. Det återstår en lokal, mindre svullnad runt såret. Såret ja, det har sett ganska fint ut hela tiden, men när jag bandagerat det eller täckt det med en kompress med jodopax över natten har det runnit lite ur det. Igår longerade jag Denar för att se hur han rör sig, han haltar inte, men är kanske något kort i steget med höger bak, men inte alls lika försiktig som han var för ett par veckor sedan. Igår avslutade vi skrittarbetet med longreining i ridhuset. Ett bra sätt att se att han jobbar i en låg, rund form. Gårdagen avslutades med att tvätta svans och sårvård.

Sårvårdstips
En alldeles utmärkt produkt för att täcka sår under exempelvis natten är Fixomull. Det är som tunn väv på rulle med klister bakpå. Då kan man köpa en kompress med "hal" yta, lägga på t ex jodopax eller vad man tycker, trycka fast den mot såret och sedan täcka den med en lagom bit tillklippt Fixomull. Lägger man två bitar i kors över såret håller det riktigt bra utan att klistra fast för mycket i pälsen. Fixomull marknadsfördes tidigare som Hypafix, som tur var hittade jag som sagt motsvarigheten på apoteket. Rullarna ca 10 cm i bredd och 2 m långa, bara att klippa till efter behov.

Bygga upp
Just nu funderar jag över hur jag bäst ska bygga upp honom för att få en stark och hållbar häst. Vi fortsätter skrittarbetet för hand under veckan som kommer, men sedan är det nog dags även för uppsuttet skrittarbete. Läste en intressant artikel av equiterapeut Charlotta Lindgren på Husaby Hästklinik om hur knäleder bäst ska byggas upp. Det kräver konsekvent minst 2 dagars skrittarbete under minst 45 min per tillfälle per vecka under ett halvår efter en häst är friskförklarad från knäledsinflammation. Underlaget ska vara varierat hårt, mjukt och offroad i ett friskt tempo med lagom lutning. Denar hade en lindrig knäledsinflammation på vänster bak vintern 2015/2016.

Och nu till sist alla bloggläsare, håll tummarna för att hela svullnaden ger med sig under veckan!


Benet tidigare i veckan. Här har det varit bandagerat över natten därav den fula pälsen

Närbild på has och sår vid samma tillfälle

Ensam i skrittmaskinen för första gången

Likes

Comments

Denar, född 2010

Ja idag var det dags för besöket hos Hälsa & Helhet i Kungsbacka som var inbokat sedan 3 v tillbaka. Det blev annorlunda mot planerat. I söndags rullade Denar fast i boxen på natten. Hasen har varit gigantiskt svullen och varm.

Till att börja med trodde jag att det var ett sticksår med bakterier som var orsaken till svullnaden, men i själva verket rör det sig om en rejäl stukning som jag borde ha kylt initialt. Imorse var hasspetsen fylld till max med vätska och hasen och benet var svullet och varmt.

Vi lastade vid 9.15 och Denar kände av att jag var lite stressad för det tog något längre tid att lasta än vanligt. Som om inte den förseningen var tillräcklig körde jag förbi rätt motorvägsavfart och fick vända längre fram. Vi var 10 min sena, men startade med att longera i Vita Husens manege. Denar travade väldigt försiktigt med sitt bakben.

Sedan var det dags för en dunderbehandling med lasern. Allt för att försöka hjälpa svullnaden. Med mobilkameran filmade jag Stefans instruktioner hur jag ska massera Denar, helst 2 ggr per dag. Denar ska handskrittas, gärna 3 ggr per dag och helst före utsläpp i en liten, lugn hage. Beräknad konvalescenstid är 4 veckor. Nu blev inte detta som jag tänkt mig, men Stefan kunde inte känna någon muskelömhet alls i Denars rumpa och tyckte att muskulaturen i övrigt var mjuk och fin, om än lite tunnare i vänster sida. Att stärka rumpmusklerna blir steg 2 om 1 mån, just nu är fokus på att läka hasen.

Lastningen hem tog tid, det var en ganska stökig miljö med hästar som kom och gick på Hälsa & Helhet, men till sist gick han på trailern och stod skapligt lugnt vägen hem.

En givande dag, totalt annorlunda mot vad jag tänkt.

Hasen imorse, tjock till max

Laserbehandling på Hälsa & Helhet

Likes

Comments

Denar, född 2010

Igår morse hade jag utsläppet av utestallets hästar, precis som jag brukar på måndagar.

Denar gick väldigt sakta ut och snart upptäckte jag varför. Höger bakhas var svullen, varm och hade flera sår, varav ett något infekterat. Boxen såg också ut som ett bombnedslag med en grop i mitten och vallar runt kanterna.

Startade med att tvätta såren. Efter han ätit sitt hö tog jag in honom och tvättade en gång till. Därefter kollade jag hur han rörde sig. Det såg inget vidare ut och jag bestämde mig för att bara promenera ut och beta honom.

På eftermiddagen åkte jag ut igen. Passade på att lastträna inför onsdagens besök på Hälsa o Helhet i Kungsbacka. Sedan tog jag in honom och rengjorde såren igen. Därefter lasrade jag hasen med Smart Lasern. Denar fick sedan gå ut en stund i hagen igen under tiden jag plockade fram mer bomull, klisterbandage, animalintex, paddar och fleecelinda. Min plan var att lägga ett omslag över natten för att försöka dra ut ev bakterier ur såren.

Denar stod stilla under tiden jag drog på omslaget. Kollade äv att han inte hade feber, men på den punkten var det grönt ljus. Med ett gigantiskt bandage stapplade vi sedan upp till en nyströad box för natten. Nu ska jag strax åka ut och ta av bandaget före konsultjobbet väntar.

Håll tummarna för att benet ser bättre ut!

Likes

Comments

Denar, född 2010

Det har varit en händelserik vecka. Vi har varit på sadelkoll på den närbelägna ridklubben. Svenljunga Sadelmakeri var på plats och nu fick vi möjlighet att vara med. Jag ville kontrollera Denars sadel som blev omstoppad totalt för ganska exakt ett år sedan.

Vi reste ensamma och nu hade jag möjlighet att följa Denar i trailern tack vare den fina kameran. Han gick direkt på släpet och stod faktiskt lugnt och fint hela vägen till Stora Höga Ridklubb. Niklas kontrollerade sadeln och behövde tilläggsstoppa den då stoppningen fördelat sig lite ojämnt under året. Samtidigt passade han på att fylla i lite extra vid manken för att ge mer utrymme för Denars ganska markerade manke. Omstoppningen gjordes medan vi väntade och sedan kunde vi lägga på sadeln igen för en sista kontroll. Denar gick direkt på släpet därifrån och stod lika lugnt och fint hela vägen hem igen. Gissa vem som var glad!

I veckan har vi också gjort den årliga vaccinationen, tyvärr blev tandkollen framflyttad då veterinären var sjuk. Idag har vi varit med på trailträning på hemmaplan. Väldigt bra för att aktivera Denars hjärna nu när vi behöver ta det lite lugnare fysiskt. Vi gick över bommar, över en bro, in i "boxar" och genom det s k car-wash-hindret. När jag skulle prova att trava genom hindret trodde Denar att det definitivt var bäst att hoppa över det. Ja ja, det är den goda viljan som räknas eller hur!

I väntan på att sadeln stoppas om

För första gången helt lugn på släpet i väntan på avfärd hem

En trygghet med trailercam

Car-wash-hindret, att hoppas eller inte hoppas?

Likes

Comments

Aktivt liv, Övrigt

I onsdags gjorde jag en utflykt till Vara Hästsportklubbs nya anläggning tillsammans med en kompis som jag hämtade upp på vägen dit. 2012/2013 jobbade jag tillsammans med föreningen som projektledare för Vara Hästsportklubb för alla!

Ny anläggning
Nu ville jag se resultatet av allt jobb som de engagerade medlemmarna lagt ner, en helt ny anläggning med stall för 24 hästar, en manege med långsides-mått 80 m, en utebana, cafeteria och marker till hästarna. Anläggningen kommer att bli Sveriges mest framstående för funktionshindrade ryttare och kuskar och är anpassad för just funktionshindrade med bland annat uppsittningsramp, hiss, tillgänglighet med mera.

God lunch som start
Vi startade utflykten på Nordpolen i Vara och åt en god champinjonsoppa med bageribakat bröd till lunch. Trevligt att sitta ner och prata med en kompis i lugn och ro samtidigt som vi njöt av Nordpolens goa atmosfär.

Rundvisning
Anläggningen ligger ca 4 km utanför Varas centrum och när vi kom ditt öste regnet ner. Vi blev varmt mottagna och visades runt. Det är en imponerande anläggning som ligger runt 20 miljoner att uppföra. Vara Hästsportklubb är tidigare kända som Varaortens Ryttarförening.

Ger aldrig upp!
När Vara Horse Arena projekterades lovades föreningen plats på anläggningen. Föreningens arrende på dåvarande anläggning hade löpt ut. I samband med att Vara Horse Arena gick i stöpet stod föreningen utan anläggning och utan lektionshästar. Sommaren 2012 träffade jag föreningen för första gången och vi ansökte om Leaderprojektet Vara Hästsportklubb för alla! som beviljades. Tillsammans gjorde vi bland annat en marknadundersökning och en förstudie som undersökte möjligheterna för föreningen att uppföra en ny anläggning med utökad verksamhet. Projektet var början på den långa process som slutligen har möjliggjort starten av nybyggnationen. Jag har aldrig någonsin träffat på så många engagerade medlemmar, trots många motgångar. De har under flera år genomfört tävlingar på andra anläggningar, ponnyridning på torget i Vara med inlånade privathästar, ridläger för funktionshindrade på Sämsholm med inlånade hästar och mycket mer!

Som projektledare är jag mycket stolt och gratulerar föreningen till en fantastisk prestation!

Två stall, varav ett kulturstall med plats för ponnyer.

Boxväggar i underhållsfritt plastmaterial. Vi blev rundvisade av ett par av de engagerade medlemmarna.

Manege med tillräckliga mått för att kunna köra häst och vagn inomhus.

Likes

Comments

Denar, född 2010

Nu har det gått nästan 4 veckor sedan Denars muskelskada upptäcktes. 1:a veckan vilade han helt, fick massage och laserbehandling. Veckan därpå började vi skritta pass om ca 30 min, både uppsuttet och för hand.

Emellanåt har jag kollat honom på lina, hur han rör sig. Det har pendlat en del mellan hopp och förtvivlan. Men skadade muskler läker bäst i rörelse och mycket av ojämnheten kan komma av stelhet i muskulaturen och att det helt enkelt är jobbigt att träna, precis som sjukgymnastik för oss.

Sedan ungefär 4 dagar tillbaka ser det väldigt mycket bättre ut. Nu syns skadan i huvudsak vid övergångarna men även det i mycket mindre omfattning än för en månad sedan. Det är stor skillnad. I förrgår började vi trava.

Vi har tränat pass upp till 45 min i huvudsak i skritt. I onsdags provade jag longreining med Denar och han tyckte det var roligt och förstod snabbt, vägen från tömkörning till longreining är ju inte så lång och Denar är tömkörd en hel del sedan tidigare. Longreiningen tilltalar mig för den kräver lite utrustning, egentligen bara ett träns, en kortare töm och ett dressyrspö i innerhanden. Det går enkelt att påverka hästen eftersom man arbetar nära den. Vi provade lite slutor i skritt, övergångar och annat smått och det här ska vi fortsätta med.

Idag har jag kollat på film från Drangelska Ridinstitutet med tema rakriktning och hästens starka respektive svaga sida. Denar är högerhängd! Imorgon kommer veterinären för tandkoll och vaccination. Nu är det drygt 2 v kvar till besöket på Hälsa & Helhet så det är dags att intensifiera lastträningen. Igår fixade Patrik ett trasigt positionsljus på trailern och bytte ut och ändrade placeringen för min trailercam så att den inte sitter fullt så nära rullgardinen där bak.

Det ska bli intressant med besöket hos Hälsa & Helhet, som jag hoppas blir en milstolpe för hur vi ska gå vidare. Kanske ser det så bra ut att vi kan börja hoppa igen inom en nära framtid?

Vi har betat både före och efter alla ridpass, gräset är tjockt och saftigt ännu.

Skritt pass ute på grusvägarna med lagom lutning.

Varvat med jobb på utebanan. Skritt upp och nedför bank.

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Den sista kursen för hösten är genomförd, hoppkursen på Grevagårdens Hästsportcenter. Vädret var inte det bästa, men träningen, maten och ekipagen höll sannerligen högsta klass!

Vi hade planerat en Energibomb med terränghoppning och strandgalopp sista helgen i september, men den har ställts in
​p g a för få bokningar. Vårens Energibomb var fullbokad på tre dagar, men intresset för terränghoppning i höst var inte lika stort. Nu visade sig Denar bli skadad (muskelbristning) inför hoppkursen på Grevagården och hade inte heller kunnat följa med under Energibomben. Vi hoppas att han är stark och frisk till våren igen.

Nu kommer vintern och med den planering av kurser 2018. Det kommer att bli en Energibomb i vår såklart, ett par hoppkurser, tre kurser med olika teman på olika platser för Ellen Ofstad och troligen ett par till överraskningar – så håll ut!

Vi väntar också med spänning på ett reportage i tidningen Hippson från försommarens kurs med Ellen Ofstad på Stall Hamra. En annan nyhet är att jag fått förfrågan från en praktikant som jag kommer att agera mentor för och som kommer att följa My Challenge under ett par års tid. Det passar väl in på företagets målsättning "Utmaning och Utveckling".

Tack för i år - Vi hörs!

Från vårens Energibomb i Falkenberg med tränare Jenny Keller

Likes

Comments

Denar, född 2010

Vi har börjat skrittarbetet nu i veckan (ed. förra veckan - tiden går fort!). Vi har skrittat i ridhuset, i paddocken och ut på grusvägen både uppsuttet och till fots. Däremellan har jag kollat hur han rör sig på lina. Det är viktigt att musklerna får arbeta, de läker bättre då och vi stärker det som är skadat.

Att handleda Denar kräver dock sin kvinna, då han skrittar i ett högt tempo, han är 172,5 cm och jag är 158 cm. Med ett sedan tidigare sargat knä och med en häst som här och var blir uppspelt är det ingen bra kombination att handleda honom. Risken att jag tappar honom är större än risken att han tappar mig. Vi har därför i huvudsak skrittat uppsuttet i ca 30 min på raka spår med tempoväxlingar, i olika form och försökt vara noggranna med att spåra ordentligt. Han har uppskattat att det äntligen händer något.

Hästarna har kommit in från betet och går nu i grushage. Denar och Ada går tillsammans och de trivs bra ihop. Under de här dagarna har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan, ibland tycker jag att höger bak inte alls hänger med och ibland har Denar sett ut att röra sig bättre.

I veckan har vi bokat in en tid på Hälsa & Helhet i Kungsbacka. Den första lediga tiden var onsdagen den 11 oktober. Då ska vi även göra ett ultraljud på skadan så vi får en bild av omfattningen och hur vi ska lägga upp planen framöver.

Idag har jag även bestämt att vi de kommande dryga 14 dagarna fram tills dess ska
1. Skritta ut mycket på grus
2. Lastträna inför besöket på Hälsa & Helhet
3. Lasra Denar 2 ggr per vecka med Smart Laser
4. Börja arbeta honom med Long-reining (på lång tygel) för att stärka bakdelen. Har precis sett en film av Ellen Ofstad och Piet Bakker i ämnet.

Ja förutom dessa planer har vi även hovslagare inbokat på måndag och veterinär för tandkoll och vaccination nästa måndag.

Vi återkommer!


Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

En uppdatering angående Denar blir det i detta blogginlägg. Faktum är att jag inte orkat skriva något om honom den sista veckan. Det började egentligen med en helt vanlig uteritt tillsammans med en stallkompis en knapp vecka innan hoppkursen på Grevagården.

Efter med höger bak

När stallkompisen red bakom oss såg hon att Denar inte tog för sig med höger bak ordentligt. När vi kom tillbaka till stallet tog vi ut honom i ridhuset på lina och där kunde även jag se att höger bak inte var med, framförallt i vänster galopp. Var det en svaghet, ett muskulärt problem eller något annat? Bestämde mig för att boka en tid med Equiopaten för att gå igenom Denar muskulärt.

Svullen buk
På måndagen när jag kom ut i hagen möttes jag av en häst med en gigantiskt stor buk på högra sidan. Blev ärligt chockad och ringde jourveterinären för att rådgöra. Hon tyckte att jag skulle avvakta till morgonen efter. Några andra hästar i stallet skulle vaccineras dagen efter och jag beslutade mig för att haka på dem för att kontrollera vad som hänt med Denar. Buden från stallkompisar och hästvänner i övrigt var många: insektsbett, ormbett, allergisk reaktion, ödem p g a hjärta eller njurar, bråck, njursten. Ja gissningarna var många. Veterinären lyssnade på hjärta (Denar har ett diagnositiserat blåsljud på hjärtat sedan tidigare), klämde och kände på svullnaden o s v. Hon konstaterade att det var ett ödem troligtvis p g a ett bett eller en smäll. Det var ju inte helt osannolikt eftersom Denar ca 1 vecka tidigare hade släppts ihop med en ny häst. Jag frågade veterinären om rörelsestörningen på höger bak kunde ha ett samband? Men det avfärdade hon helt och såg inte ens på honom i rörelse. Vi fick rekommendationen att åka på hoppkursen som skulle starta 3 dagar senare.

Equiopatbesök
Dagen efter kom equiopaten ut till stallet. När hon masserade bakdelen på höger sida kunde man se en tydlig smärtreaktion och hon kände även små gropar som av muskulära bristningar. Hon trodde definitivt att ödemet kom av en muskulär bristning. Vi tog avslutningsvis ut Denar i ridhuset för att se hur han rörde sig och nu visade han tydligt svårighet att sätta under sig med höger bak, vilken kan vara ganska logiskt då många muskler fäster in i knäet och det blir stor belastning där vid ytterspår. Rådet från Equiopaten var att absolut inte åka på hoppkurs med Denar. Det var ett tungt besked då jag sett fram emot kursen och att vi redan haft skadeuppehåll om 14 månader, först nu i vår har Denar återhämtat sig från sin förra muskelskada på påskjutarmuskeln som länge varit svag och oelastisk.

Laser och koll av rörelsemönster
Under senaste veckan har Denar vilat och jag har laserbehandlat honom. I förrgår när jag kontrollerade honom på lina tar han fortfarande inte för sig ordentligt bak. I förtvivlan har jag försökt få besked om hur lång tid det hela kan ta och hur jag kan rehabilitera honom på bästa vis. Mitt förtroende för veterinärer vad gäller muskelskador är inte stort, p g a tidigare erfarenheter, inte minst den senaste då vi fick rekommendationen att åka på hoppkursen trots hälta. En muskelskada kan ta allt mellan 3-6 v att läka och då är det lika med tre veckor skritt, för hand om hästen går orent. Denar är inte helt enkel att handleda. Just nu går de på gräs och det underlättar såklart, men när de kommer in på grus kommer det att bli knepigt för mig att aktivera honom utan att han drar upp skadan eller utsätter oss båda för risker.

Skadestatus
I dagsläget vet jag inte skadans omfattning och har därför beslutat mig för att boka in ett besök på Hälsa och Helhet i Kungsbacka där de kan göra ett ultraljud och därefter behandla och ge mig konkreta råd och en plan för hur jag ska gå vidare. Just nu vet jag inte om vi har en rehabilitering på X-antal veckor eller kanske månader?

Ibland känns hästägandet tufft, men ett att bli mött av ett mullrande gnägg i hagen varje dag är värt varje ansträngning och varenda krona, vi återkommer i bloggen, när jag orkar!

Ödemet som mötte mig på måndagen i förra veckan

En rejäl svullnad på buken

Equiopatbesök på onsdagen i förra veckan

Vila och laserbehandling, nu väntar skritt för hand

Likes

Comments