Övrigt, Denar, född 2010

Igår hälsade jag inte på pappa på sjukhuset, hade några "måsten" och mamma åkte ner ensam till honom. Ringde mamma på lunchen idag för att fråga hur det var med honom. Då var blodvärdena dåliga och de planerade att ge honom blod.

Besök på sjukhuset

Jag var på konsultjobbet och bestämde mig för att åka direkt till honom när jag slutat eftersom det bara är några kilometer till sjukhuset därifrån. Beslutet om att ge blod hade återkallats då värdena trots allt inte var så risiga ändå visade det sig.

Men idag kände jag mig så frustrerad. 12:e dygnet på sjukhus, pappa har inte fått äta på nära nog tre veckor. Han är sydd med 23 stygn och jag vet egentligen ingenting. Personalen gör så gott de kan, men idag skulle han få hjälp att byta kläder på toaletten för det är svårt för honom att fixa det själv med dränage (operationssår) och slangar. De tog av honom kläderna och gick för att hämta nya. Han satt naken på toaletten i nära nog 30 min och väntade. Han väger 60 kg och är mycket frusen. Ännu mer frustrerad blir jag.

Idag pratade jag med en sköterska och bad att få vara med eller bli uppringd av en läkare imorgon. Känner att jag måste få hela bilden klar för mig. Enda gången som vi anhöriga fått riktigt bra information när pappa varit sjuk, var förra sommaren på Kiruna Sjukhus, då kom läkaren och satte sig hos oss vid ett flertal tillfällen för att förklara. Annars har jag som anhörig alltid fått stå på mig för att få veta något överhuvudtaget. Det är sjätte tillfället som någon av mina anhöriga är allvarligt sjuka/skadade.

Reviderad sommarplan
Idag bestämde jag mig för att avboka träningen/tävlingen (Pay & Cross, Mud Cup) för mig och Denar. Det blir helt enkelt för stressigt när jag inte vet hur allt ser ut. Vi får hålla till på hemmaplan ett tag framöver nu. Det kommer fler tillfällen och anhöriga är viktigast trots allt. Ikväll gav jag mig ut i det underbara sommarvädret och njöt av hästflocken, meditation!

Var rädda om er!

Besök i hästflocken ikväll, en meditativ stund

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Aktivt liv, Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Senaste veckan har vi tagit det lugnt. Mycket fokus har lagts på kursen förra helgen och på pappa som varit sjuk. Ett par dagar har jag fått ta hjälp av stallkompisar att se till Denar när vi fått rycka ut akut till sjukhuset.

Blåsigt ridpass med energi
Igår kunde vi rida ett pass på ridbanan och eftersom det blåste rejäl vind så var Denar extra taggad. Det blev några tvära kast och jag var glad att jag valt just de helskodda ridbyxorna. När vi sedan fick kanaliserat energin så var han riktigt fin och vi kunde använda oss av den i arbetet.

Praktisk användning av Ellens övningar
Vi fortsätter också att träna på Ellens övningar och bland annat kan han nu sänka huvudet bara genom att jag lägger handen på nacken, praktiskt med en 170 cm häst.

Terränghoppning och banhoppningsträningar

Nu måste vi lägga krutet på lastträning framöver. Helgen om två veckor väntar en terrängträning och en Pay & Cross ca 10 km från vårt stall. Tills dess måste vi ha kommit en god bit på vägen med just lastning och resor. Det blir ett eldprov just den helgen då vi har en tid att passa och nerverna måste hållas i schack så att vi får positiva förutsättningar.

Som träning kommer vi nog även att lägga in någon lugnare resa och aktivitet där inte tävlingsmomentet gör att vi har någon tidspress, ganska skönt. Vi har också planerat in ett par banhoppningsträningar på hemmaplan för Lotta Wahlborg som jag ser fram emot.

Vila i augusti
Runt 5 augusti och ett par-tre veckor framåt kommer Denar att få vila helt tillsammans med sina kompisar på betet. Då åker jag och Patrik till Norrland. När vi kommer hem igen kommer han att sättas igång inför hoppkursen på Grevagården.

Det är min plan för sommaren, vilken är din?


Terränghoppning på Hamra

Likes

Comments

Övrigt

Lördagens operation av pappa ser lyckad ut. Hålet på tarmen är ihopsytt och han såg redan piggare ut när vi hälsade på igår. Han har nu legat inne 10 dygn (långliggaren på avdelningen) och jag tycker synd om honom. Dropp, antibiotika, en slang genom näsan ner i magsäcken o s v – inget roligt sätt alls att tillbringa midsommar på. Om allt går i rätt riktning med läkning och att han så småningom får behålla maten som han ska så kanske, kanske får han komma hem i slutet på veckan och sedan kan se fram emot en norrländsk sommar.

Håll tummarna!

Torne Älv

Likes

Comments

Övrigt

Just när jag trodde att allt gått vägen, att pappa var på bättringsvägen, kom det dåliga nyheter. Röntgen visade att tarmen läcker och att en ny operation är nödvändig. Om tarmen läcker och hålet blir större är risken för förgiftning stor och operationen måste ske idag. Mamma och jag fick ändra dagens planer och åka ner direkt till pappa på sjukhuset.

Nu håller vi tummarna hårt för att allt går bra – Vi tänker på dig pappa!

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang, Övrigt

Den senaste veckan har varit späckad med aktiviteter. Så pass händelserik att Denar har fått en veckas vila. Det är ju fördelen med sommarbete. Just denna vecka har jag behövt vilan. Men vi har smygtränat lite grann på helgens övningar från marken och vet ni vad, han står nu helt stilla vid t ex sårvård eller liknande, mycket praktiskt! Vi har också lasttränat en gång.

Förra helgen fylldes ju med långa dagar av "kursfix", mat fika, planering, foto, film o s v. Pararellt med detta blev pappa inlagd på sjukhus och han har nu legat inne i drygt en vecka så det har blivit flera sjukhusbesök i Kungälv. Man kan säga att det har blivit väldigt mycket Kungälv i veckan som gått. Måndagen startade med två besök hos Folktandvården i Kungälv och nu äntligen är min rotfyllda tand helt klar och ersatt med en krona.

Bågskytte med historiskt vingslag
I tisdags hade vi företagsaktiviteter på kvällen med företaget som jag är konsult för två dagar i veckan. Vi startade med en historisk, guidad tur på Bohus Fästning i Kungälv, vilket var extra roligt för mig som jobbat som guide just på fästningen tidigare. Det är så vackert däruppe! Passade på att ta foton från murarna i det vackra vädret. Den guidade turen avrundades med att vi fick prova på bågskytte. Häftigt, men inte helt enkelt att sikta rätt. Efter bågskyttet åt vi italienskt på Gamla Torget, mycket trevligt och gott!

Sjukhusbesök
På onsdagen hälsade jag på pappa och kan ärligt säga att jag var orolig eftersom han skulle opereras på torsdagen. Operationen visade sig vara ovanlig och komplicerad så den skulle utföras av en kirurg från Sahlgrenska.

Inga nyheter, goda nyheter
Just så är det väl. Ingen hörde av sig från sjukhuset under torsdagen och har man inte fått något anhörigsamtal så är det likhetstecken med att allt är väl.

Midsommarafton
Igår blev det en uteritt med Denar, skönt att vara uppe på hästryggen igen. Därefter bar det först av till en ganska nyopererad pappa på sjukhuset. Han har förstås ont efter operationen och låg med dropp och en slang genom nästan ner i magsäcken.

Vi fick se stenen som opererats bort från tolvfingertarmen. My god, vad stor den var! Som ett större plommon och den hade tydligen gått runt på hela avdelningen för inspektion, ingen hade sett en så stor sten. Inte konstigt att den ställt till sådan skada. Skönt var att se att han återfått sin färg i ansiktet. Under tiden vi var där fick han prova att dricka vatten för att se hur magen skulle ta emot det, förhoppningsvis utan illamående. Senare på eftermiddagen hade han klarat att få i sig lite soppa. Hur underbart är inte det, efter att inte ha kunnat äta alls på 14 dagar.

Efter sjukhusbesöket fortsatte vi till goda vänner i Sävedalen för en trevlig kväll med god mat och ett härligt sällskap. Att det hällregnade ute märktes inte alls i glada vänner lag.

Kort sagt inga döda punkter den här veckan!


Historisk guidad tur

Utsikt från fästningsmurarna

Lastträningen med Ellen Ofstad på kursen, vi har fortsatt träningen på egen hand under veckan

Likes

Comments

Utmattningsdepression, Övrigt

Senaste veckan har innehållit stress på flera sätt. Både ett högt tempo, men också en oro över pappa som blivit akut sjuk, inlagd på sjukhus och ska opereras imorgon. Flera nätter i rad har jag vaknat 02.00 och inte somnat om förrän 05.00, vilket är mitt signum för att jag är uppe i varv.

Precis så här var det under min utmattningsdepression för 6 år sedan. Det är inte märkligt alls med en oro för en nära anhörig. Det är förresten tredje sommaren i rad som pappa är allvarligt sjuk. Nu är han inlagd sedan 1 v tillbaka.

Operationen är ovanlig och alltför komplicerad för kirurgerna på Kungälvs Sjukhus, därför kommer en kirurg från Sahlgrenska att utföra operationen imorgonbitti. Pappa har kommit mig allt närmare de senaste tio åren av många anledningar.

Han finns helt i mina tankar imorgon och midsommaraftons nubbe tas i hans ställe!


Norrland

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

Jag är upprymd och glad. Helgens clinic och kurs blev en succé. Ledordet för helgen var "kokoo" (fonetiskt som en gök). Ellen Ofstad jobbar med klicker och belöningsbaserad inlärning. Fördelen med det är att du kan belöna och förstärka det du vill lära din häst i ett exakt ögonblick. Ljudet (ordet) blir en positiv signal för din häst som följs av en godbit kort därefter. Ordet kan egentligen lika gärna vara ord som "Bra", "Duktig", "Good boy" eller vad som passar dig. Huvudsaken är att du har tajming och är konsekvent och att du säger det med positiv energi så att hästen uppfattar signalen med glädje.

God hjälp av Patrik efter traumatisk inledning av helgen
Helgen inleddes av att pappa fick köras in akut till sjukhuset och blev inlagd så det blev helt enkelt en tuff start för mig som arrangör. Men till min hjälp i helgen har jag haft Patrik som fotat, filmat, bryggt kaffe, burit, handlat o s v, o s v. Han är fantastisk!

Friday night
På fredagen träffades vi ett fåtal deltagare och åt middag gemensamt. Väldigt trevligt och det blev sannerligen mycket hästsnack.

Nyfikna på Kommunikation & Motivation i frihet
Lördag morgon började clinicen. Ett smakprov på hur Ellen Ofstad jobbar och vad kursen skulle innehålla i helgen. Ellen testade av flera olika hästar med olika personlighet. Från lite "buffliga" och närgångna hästar till mer defensiva och osäkra. Deltagarna fick se hur Ellen tacklade hästarna med olika övningar och fick dem att bli nyfikna och hitta rätt lösningar med hjälp av belöning vid exakt rätt tidpunkt. För det är A och O att kunna läsa hästen, ge den respons med rätt övning och belöna konsekvent och med tajming. Låter det enkelt? Det är svårt, men för Ellen ser det närmast enkelt ut.

Det blev en fikapaus på mitten och sedan fortsatte Ellen att visa och berätta. Tidningen Hippson fanns på plats för att göra ett reportage, som vi ser fram emot.

Min egen häst har tendens att bli för närgången och bufflig. Dessutom har han kort tålamod och blir lätt rastlös. Ellen jobbade med Denar och gjorde övningar med honom som fick honom att stå stilla, för honom en lång tid runt 20-30 sek. Hon belönade när han gjorde rätt i rätt ögonblick och utökade svårighetsgraden efter hand. Det var intressant att se och något jag verkligen kan använda mig vidare av. Denar fattade kvickt och det var otroligt att se hans utveckling från lördag till söndag morgon. En rastlös häst utan tålamod stod stilla och väntade medan Ellen till och med frestade med godispåsen och klev upp och ner på en pall eller la benet över hans rygg. Jag blev tårögd över den snabba utvecklingen.

Öva på varann
Under helgen fick vi också göra övningar på varann för att få mer vana och logik i hur vi ska arbeta hästarna skarpt. Det är lite som att dansa, med takt och tajming. Det var otroligt att se både hästarnas och deltagarnas utveckling under helgen. Under lunch och middagar fick vi tillfälle att lära känna varandra mer och det blev ett intressant utbyte. Till min stora glädje fanns också en ridskola representerad på kursen, Stora Höga Ridklubb med två trevliga lektionshästar.

Lastträning

På söndag eftermiddagen gick vi ut i solen för att lastträna. Ja det är ju just det som Denar och jag behöver idéer kring. Hur gick det? Denar började med att kasta sig in i släpet. Vi backade bandet och tog det "Step by step". Ellen lät honom ömsom backa ömsom gå fram. Allt i makligt tempo och förstås med belöning. Hon fick Denar att ta halvsteg på lämmen och analyserade direkt att han är osäker med sina bakben, det är därför han forcerar och har bråttom in men känner sig otrygg. Bra tips och vi ska nu träna på det, långsamt. Vi ska också lasta på olika platser, vid olika tidpunkter och med olika utrustning. Är så taggad att dra igång!

Sammantaget en bra succéhelg på hemmaplan, på Stall Hamra!Denar har humor och lockar till skratt

Vi övar på varann

Vilken utveckling av Denar från dag 1 till dag 2!

En stund i solen med de bästa lastningsövningarna levererade från Ellen

Likes

Comments

My Challenge Häst & Ridarrangemang

Till helgen blir det kurs med norska tränaren Ellen Ofstad. Vi inleder med en clinic för nyfikna på lördagmorgonen och vi blir drygt 20 personer. På morgonen kommer tidningen Hippson och gör ett reportage. Det är en hel kurshelg och en del stannar kvar hela helgen för att träna sig i att bli bättre på att läsa och kommunicera med hästen.

Kommunikation & Motivation i frihet är den första i serien av Ellens kurser, grundkursen. Sedan följer fler intressanta kurstema som Ridning för lättare signaler, Ridning utan utrustning, Positiv markträning och mycket mycket mer.

Det ska bli roligt att följa hästar och deltagare. Extra roligt känns det att lägga en kurs på hemmaplan, på vår egen fina anläggning Stall Hamra! Vad som också känns otroligt rätt är att Ellen jobbar med positiv förstärkning istället för negativ förstärkning, vi byter piska mot morot. Belöningsbaserad inlärning tror jag själv på och därför känner jag och My Challenge Häst- & Ridarrangemang oss stolta över att presentera Ellen Ofstad!

Glöm inte morötterna!


Likes

Comments

Aktivt liv, Övrigt

I början av augusti flyger vi till Kiruna, Patrik och jag. Vi ska till mammas föräldrahem i Jukkasjärvi. Jag var däruppe även förra året, men då bilade vi upp 169 mil. Flygtiden är bara 2 timmar och 15 min är inte det ganska fantastiskt?

Sedan i fjol är mammas föräldrahem just bara vår familjs. Efter många års odelat dödsbo är nu allt fördelat mellan de fyra syskonens familjer. Patrik (min sambo) kommer att vara uppe ca 10 dagar men jag stannar kvar ungefär tre veckor. Det finns så mycket att göra däruppe. Allt från en stor oröjd tomt till en fastighet som ska underhållas. Det blir en mix av praktiskt jobb och semester. Det är magiskt vackert däruppe, luften är frisk och det påminner mig om mina barndoms somrar!

Som 50% norrlänning och 50% skåning blir det ett flackande från syd till nord, OCH Sverige är långt, jag lovar!
Magiskt vackert, vy från älven mot vårt hus!

Likes

Comments

Denar, född 2010, My Challenge Häst & Ridarrangemang

I onsdags var vi på hoppträning. Lastningen på ditresan tog tid och jag trodde nästan inte att vi skulle hinna till träningen startade. Till sist kom vi iväg. När vi kom fram till träningen var Denar genomsvettig. Det visade sig att nattens regn och blåst tagit hårt på hans ork och det fanns ingen energi alls på träningen.

Skitdag

Vi försökte komma igång och hoppade ett antal vägar med olika hindertyper, men till sist fick vi bryta då han inte orkade lyfta ordentligt på frambenen. Han är godhjärtad och hoppar ändå, fastän orken var som bortblåst. Ångrar faktiskt att jag inte avbröt träningen tidigare. Lastningen hem gick inte heller bra, han går in men backar ut när jag ska stänga bommen bakom honom. Slutligen lyckades jag stänga bommen och vi kunde åka hemåt. Som vi har lasttränat och ändå är han inte trygg i att resa. Ingen bra onsdag alls.

Avbokning av tävling
Efter bakslaget bestämde jag mig för att boka av den Pay and Cross som vi anmält oss till den 6 juni. Om inte lastningen fungerar till träning, kommer den inte att fungera till tävling när allt är nervöst och det är en stökig miljö.

Mer lastträning
Vi har redan startat lastträningen i lugnt tempo både torsdagen och fredagen och det syns små framsteg igen. Målet för träningen är att komma iväg på utflykt nästa helg tillsammans med en stallkompis. Det blir lättsam terränghoppning, vada i vatten och rida i skön natur. Det blir bra för både Denar och mig, att lasta, resa och hoppa i lugn och rolig form utan tidspress och stress.

Hoppträning och helgkurs med Ellen Ofstad
Den 14 juni är den sista hoppträningen på Holmegård och tills dess hoppas jag att vi har befäst träningen så pass så att vi kan resa lugnt fram och tillbaka de ca 8 kilometerna. I mitten av juni arrangerar vi kursen Kommunikation & Motivation i frihet med Ellen Ofstad på Stall Hamra. Denar kommer att vara med på kursen och jag ska passa på att rådfråga Ellen som är duktig på lastning om råd hur vi kan träna vidare för att han ska känna sig trygg med att resa.

Ett bra fredagspass – Sten Åstedt-träning på måndag
Igår red vi ut efter en vilodag i torsdags och med uteritten som framridning fortsatte vi en stund i paddocken. Denar kändes mjuk och fin och galoppen var rund och bärig. På måndag kommer vi att rida det andra dressyrpasset för Sten Åstedt på hemmaplan och det ska bli spännande att jobba vidare med det vi påbörjade för två veckor sedan.

Hästlivet är erbjuder sannerligen både med- och motvind, vi hörs!

På Stall Hamras ridbana

Likes

Comments