.
Header

Modell: Therese Bohm

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


I det här inlägget kommer jag att gå igenom hur du tar reda på din hudtyp och även hur du behandlar din hud på bästa sätt med Make Up Stores hudvårds serie. För det är faktiskt så att vi alla har olika hudtyper och måste då anpassa hudvården efter hudtypen. Alla behäver vi fukt oavsett hudtyp. Men hur vet vi då vilken hudtyp vi har? Jo, det finns faktiskt ett enkelt test man kan göra själv hemma om man inte vill gå till en hudterapeut eller liknande. Här nedan delar jag med mig utav ett test jag tycker funkar väldigt bra.


Så här gör du:

1. Tvätta ansiktet noga, gärna 2 gånger för att vara säker på att du har fått bort allt smink, smuts och bakterier.

2. Badda med en ren handduk försiktigt i ansiktet så att du inte drar bort fukten. Det sliter fruktansvärt mycket på huden och kan i längden leda till att du får ”hängig” hud. Tänk dig ett gummiband som har förlorat sin elastitet, på samma sätt är huden i ansiktet uppbyggd.

3. Vänta nu 3-4 timmar och försök att inte pilla i ansiktet så mycket. Använd heller inga produkter i ansiktet efter tvätten, utan ansiktet ska vara helt fritt från produkter och smuts.

4. Nu tar du ett torrt papper och baddar på olika områden i ansiktet för att se om det blir fläckar på pappret. Är det inga fläckar är du en torr person, om det är mycket fukt på pappret har du en olig hy, och är det lite fukt som fastnar på pappret kan det betyda att du antingen har en normal hy men kan också vara en blandhy. Så för att ta redan på om du har en normal hy eller blandad hy gör du ett nytt test där du först baddar ett torrt papper på kinderna och sedan ett annat papper i T-zonen. Visar det sig att båda papprena är lika lite fukt på har du en normal hy. Är bara det ena pappret fläckigt och det andra inte så har du en blandad hy.


Självklart går det att påverka sin hy till det bättre och även det sämre utöver hudvården. Några viktiga delar man kan tänka på för en bättre hy är att dricka mycket vatten, äta nyttigt, motion, bra sömn och använda spf för att skydda mot solen (även vintertid). Det du bör unvika är stress, tobak, alkohol, onyttig mat osv. Detta leder då till en sämre hy. Men som sagt hudvården är super viktig för att få eller behålla en bra hy.


Hudvård för torr hy

En torr hy har brist på fukt och kan lätt kännas stramt, det beror på att huden inte har kunnat producera eget fet. En längre tid utan någon form av fukt i ansiktet kan huden även börja flagna lite lätt. Även fast du har torr hy måste du ändå rengöra din hud noga med någon slags ansiktsrengöring, använd ALDRIG tvål och vatten! Det torkar ut din hud väldigt mycket.

För dig med torr hy skulle jag rekomendera dessa produkter:

 • Extra hydrating
 • Skin Repair
 • Eye contour cream
 • Face Mist
 • Skin Serum


Hudvård för normal hy

En normal hy känns inte stram efter tvätt och blir heller inte olig efter några timmar. Denna hy klarar av mycket mer än andra hudtyper men sköt ändå om den noga för att behålla den som den är. Man brukar heller inte få finnar och pormaskar så ofta men självklart kan det hända någon gång då och då, oftast under sin lingonvecka eller om man har ätit lite för mycket choklad eller liknande.

Dessa produkter passar dig med normal hy bäst:

 • Light hydrating
 • Skin Repair
 • Eye contour cream
 • Face Mist
 • Skin Serum


Hudvård för oljig hy

En oljig hy beror oftast på att du har försökt torka ut din hy men kan istället leda till att du får ännu fetare hud. Så bara för att din hud är oljig betyder inte det att den är återfuktad, utan den behöver också fukt som alla andra. Använd då inte produkter med för mycket olja i sig, det kan då kännas ännu mer fetare än vad du igentligen behöver.

Använd dessa produkter om du upplever att du har oljig hy:

 • Ultra hydrating
 • Skin Repair
 • Eye contour cream
 • Face Mist
 • Skin Serum


Hudvård för blandhy/kombinerad hud

Den här typen av hy är mest vanligast, det är alltså inte konstigt ifall man känner sig torr på vissa pratier och oljig på andra. Det vanligaste brukar vara att man är fetare i T-zonen (panna, näsa och haka) och torrare partier vid kinder, ögon och halsen. Oftas behandlar vi denna hudtyp fel då vi inte riktigt vet vad vi har för hudtyp, detta kan då leda till obalans i huden. Därför måste vi anpassa produkterna för att få en jämn och balanserad hud.

Har du en blandhy/kombinerad hud rekommenderar jag dessa produkter:

 • Light hydrating (på normal till torra partier)
 • Ultra hydrating (på oljiga partier i ansiktet, T-zonen)
 • Skin Repair
 • Eye contour cream
 • Face Mist
 • Skin Serum

Extra hydrating, denna fuktgivande kräm kan användas både dag och natt. Perfekt för torr till extra torr hud. Berikad med risolja som är känd för det fuktgivande och mjukgörande egenskaper.

Light hydrating, denna ansiktskräm är idealisk för normal till torr hud. Den är lätt, men återfuktar huden omedelbart med bland annat mandeloljor och avokadoolja. Använd som dagkräm efter rengöring.

Ultra hydrating, en lätt och uppfriskande gelbaserad fuktighetskräm som mjukgör huden hela dagen. Absorberas lätt och lämnar huden mjuk, fräsch och återfuktad. Använd som dagkräm efter din rengöring.Skin Repair är en avancerad fuktighetskräm som passar alla hudtyper för att ge lite extra fukt under natten. Innehåller bland annat Glycerin som hjälper till att bibehålla yttre barriären och förhindra torrhet. Även Cyclopentasiloxan (balsam, smörjmedel, mjukgörande medel) som används för silkeslen känsla, långvarigt resultat och utjämnande egenskaper.
Eye contour creme är en silkeslen, lätt formula berikad med naturliga oljor och peptider för näring och fuktgivande behandling. En ögonkräm som direkt slätar ut fina linjer och förfinar hudens struktur. Används både dag och natt efter din dagkräm eller nattkräm. Applicera krämen med ringfingret i duttande rörelse, börja på brynbenet och dutta ner under ögat.Face mist, lätt att använda både före och efter smink. Spraya på ansiktet när fukt behövs, kan användas flera gånger per dag. Spraya över rengjord hud eller vid behov under hela dagen. Använd Face Mist på en bomullspad när du har tagit bort ditt smink för att ta bort eventuella rester från rengöringen. Face Mist kan också användas för att fixera sminket men även som en uppfriskande effekt och ger din hud en extra boost med vitaminer.
Skin Serum kan användas som en ansiktsprimer eller nattserum. Använd den både under din fuktkräm till natten för att återfukta från grunden, och även efter din fuktkräm på dagen som en primer.

Likes

Comments


Här kommer min tolkning på en brud-makeup om man vill ha det där lilla extra. Därav lite glitter i både inre ögonvrå och även lite grann under ögat som följer eyelinern. Jag har även satt på fransar för att få en bra balans i helhet. Detta är då absolut inget måste utan det viktigaste är att bruden känner sig bekväm och nöjd. Det finns inte enbart en sminkning som är den perfekta brudmakeupen, det viktigaste är att bruden själv känner sig vacker! Man vill ju vara lite extra fin denna dag, men fortfarande känna igen sig själv.Modell: Sofia Stolpe

Likes

Comments


Här kommer mina topp 5 favoriter hos Make Up Store!


1. Sculpt excellence - Den här foundationen är grym! Det är en heltäckande flytande foundation som är lite tjockare i konsistensen. Det som är så himla bra med denna är att man behöver ytterst lite produkt till hela ansiktet eftersom den är så pass dryg och samtidigt får ett väldigt tunt och jämnt lager men också väldigt täckande.


2. Smoothing primer - Detta är ett puder som både jämnar ut fina linjer och porer, men även mattar ner huden. Denna produkt funkar för alla men på olika sätt! För normal till oljig hud funkar den perfekt att ha under sin foundation, är man väldigt oljig kan man även ha detta puder efter applicering av foundation också. För dig som är torr i huden passar denna produkt bättre efter foundation då det lätt kan kännas för torrt om man även har den under.


3. Cover all mix - Här har vi en mix av tre stycken concealers i olika nyanser. En röd som neutraliserar blåheter i huden, tex mörka ringar under ögonen eller också synliga ådror. Vi har också en grön/gul som neutraliserar röda partier i ansiktet, tex finnar, blemmor och rådnader. Till sist har vi en neutral nyans som funkar lite var som, tex som highlight under ögonbryn, bas på ögonlock innan applicering av ögonskugga mm. Denna produkt applicerar du innan din foundation för att concealern inte ska synas över.


4. Skin Repair - Hudvård är super viktig! Det här är en fuktighetskräm som återfuktar och mjukgör din hud. För dig som är torr i hyn passar den kanon som både kväll och dagkräm, och för dig som är lite mer olig i hyn passar den bättre som kvällskräm då den lätt kan kännas lite för tung och fet för en dagkräm.


5. Fragrance de luxe - Make up store har nu börjat att släppa sina nya perfymer. En av de tre som redan har släppts är min favorit ”De Luxe”. Det är en fruktig, flörtig och femenin doft med inslag av passions fruk, mandarin, vanilj och viol mm.

Likes

Comments


Det nya året är snart här och därför vill jag passa på att visa en sminkning som är inspirerad av nyår. Det är ett speciellt firande för många, även för mig, så därför valde jag att lyxa till denna sminkning med mycket glitter och fransar.Modell: Tove Tvedten Dahlberg

Likes

Comments


Här kommer en sminkning som är inspirerad av julen. En klassisk julsminkning som funkar alla år men även till festen och dagen. Jag har valt att använda rött läppstift och en simpel ögonmake för att fokusera på läpparna.


Modell: Therese Bohm


Det här har jag använt mig av:

Bas: En foundation i hela ansiktet och en concealer i passande nyans för att täcka de områden som behövdes. En laxrosa concealer under ögonen för att neutralisera det blåa. Sedan pudrade jag ansiktet för att matta ner och fixera basen.

Kinder: En varm rosa-brun nyans till rouge och en brun nyans till shading. Även en highlight på kindbenet.

Bryn: Mörkbrun skugga i samma nyans som modellens mörkaste hårstrå på huvudet.

Ögon: Skimrig beige nyans på hela locket, ljus skimrig nyans i inre ögonvrån samt på brynbenet, en matt brun skugga i globlinjen och en brun-svart skugga i yttre ögonvrå samt nedre fransrad.

Eyeliner: Svart cake-eyeliner längst hela övre fransrad med en lätt vinge.

Fransar: En helt vanlig svart mascara på både övre och nedre fransar.

Läppar: På läpparna har jag använt en röd läppenna över hela läpparna samt ett rött matt läppstift.


Likes

Comments


Att tvätta sina sminkborstar är jätte viktigt. Om man inte tvättar sina borstar regelbundet bildas det massor av bakterier i borsten som sedan kan sprida sig i ansiktet och riskera att bilda finnar och oren hy. Jag skulle rekommendera att tvätta sina borstar 1-2 gånger varje vecka och använda balsam 2 gånger i månaden om du har äkta hår i dina borstar. Då kommer dina borstar att hålla många år till men även hålla bakterierna borta från ansiktet.


Här kommer en liten guide på hur jag tvättar mina borstar:


1. Börja med att fukta borstarna med ljummet vatten så att alla strån på borsten blir blöta. Undvik att skölja skaftet då limmet kan lossna och stråna faller av.2. Använd borsttvål eller diskmedel om du har syntetiska bortar, har du äkta hår så använd schampo. Jag använder diskmedel på mina syntetiska borstar (foundation, concealer & läppensel), resten av alla mina borstar använder jag schampo på (äkta borsthår).3. Löddra den fuktade borsten i tvålen eller schampot.4. Blöt borsten och jobba bort löddret med cirkelrörelser i handflatan under rinnande vatten tills inget lödder finns kvar.5. När borsten är ren från löddret så är det viktigt att pressa ur så mycket vatten det går.6. Dra även av lite mer vatten på en ren handduk och LÄGG borsten ner med en liten lutning där skaften är uppåt, för att vattnet inte ska rinna ner i skaftet och riskera att limmet lossnar.7. Nu är det bara att vänta tills borstarna är helt fria från fukt!


Likes

Comments


Det här är då en av min tolkningar av dagmakeup.

En dagmakeup handlar om att förstärka de drag man redan har. Var mer noggrann när du gör en sminkning för dagen, risken är att de misstag som eventuellt kan bli syns mycket mer under dagen än vad man kanske hade gjort på kvällen när det är mörkt.

Vanliga färger eller nyanser som du kan använda dig av i en dagmakeup är naturliga och milda färger som tex vit, rosa, persiko, brun, grå och beige. Matta nyanser är mest vanligt men självklart funkar även skimriga nyanser beroende på vilket resultat du vill uppnå.


Modell: Sarah Melin


Det här har jag använt mig av:

Bas: En lätt foundation i hela ansiktet och en concealer i passande nyans för att täcka de områden som behövdes. Sedan pudrade jag ansiktet sparsamt för att endast matta ner och fixera basen.

Rouge: Två nyanser av rouge, en rosa och en brun. Även en highlight på kindbenet.

Bryn: Mörkbrun skugga i samma nyans som modellens mörkaste hårstrå på huvudet.

Ögon: Skimrig beige nyans på hela locket, ljus skimrig nyans i inre ögonvrån samt på brynbenet och en matt brun skugga i yttre ögonvrån samt nedre fransrad.

Kajal: Mörkbrun kajalpenna längst hela övre fransrad som jag tonade ut mot skuggorna och till sist en vit kajalpenna på vattenlinjen.

Fransar: En helt vanlig svart mascara på både övre och nedre fransar.

Läppar: På läpparna har jag två stycken läppennor, en nude nyans och en rosa nyans.


Likes

Comments


Rätt foundation och nyans — Anpassa din foundation till din hudtyp. Fet hy passar bäst i oljefria foundations medan torr hy passar bäst i flytande och återfuktande varianter. Testa alltid din foundation på käken för att se övergången till halsen, INTE handen!

Glöm inte primer — En varm sommardag är det lätt att man svettas och blir oljig i hyn och risken är stor att sminket glider runt i ansiktet. För att slippa det bör du använda en primer som håller allt på plats hela dagen.

Hållbar & intensivare ögonskugga — Grunda ögonlocket med ett tunt lager primer, consealer, cremeskugga eller kajal så kommer ögonskuggan sitta hela dagen.

Använd ”stoppers” — Lägg ett lager löspuder strax under nedre fransraden för att undvika eventuellt nedfall av ögonskugga. Borsta sedan undan löspudret när ögonmakeupen är färdig.

Piggare öga — Använd en ljus beige ögonskugga och dutta på den med en liten pensel längst inne i ögonvrån. Applicera även en ljus kajal i vatten linjen. Det gör så att ögat öppnas upp och ser större och piggare ut.

Torr och hård kajalpenna — Har du en torr och hård kajalpenna som är omöjlig att applicera med så är detta tips räddaren i nöden. Elda bara lite lätt på kajalpennans topp och vänta några sekunder så blir den mycket mjukare och lättare att applicera med.

Framhäv ögonfransarna — Värm ögonfransböjaren genom att blåsa på den med hårfönen i några sekunder för ett ännu snabbare och bättre resultat. Värmen får fransarna att hålla sig böjda längre.

Mascara — Skruva alltid din mascaraborste i och ur hylsan. Om du pumpar din mascara får du in luft som gör att den blir torr och torkar ut.

30 sekunders-regeln — Vänta 30 sekunder innan du fäster en limmad lösögonfrans mot ögonlocket. Då fäster den direkt, mycket enklare.

Fylligare läppar — Applicera ett läppglans på mitten av läpparna och avsluta med att dutta en ljus concealer eller highlight strax ovanför amorbågen för ett intryck av fylligare läppar.


Likes

Comments


Hej och välkommen till min blogg!

Jag är en 17 årig tjej som bor i Uppsala. Jag går sista året på Hagströmskagymnasiet med inriktning modestyling och ska nu göra mitt gymnasiearbete som jag valde att genomföra i denna blogg.

Här kommer du att få följa mitt gymnasiearbete som kommer att handla om makeup och hårstyling, men främst om makeup. Du kommer att få se allt ifrån tips och tricks till vackra sminkningar och hårstylingar.

Tanken är att jag varje vecka kommer att lägga in minst ett nytt spännande inlägg om vad jag har lärt mig. Det kan tillexempel vara en snygg och fräsh festsminkning som jag även kommer att beskriva hur jag har tagit mig till väga för att genomföra den. Eller helt enkelt hur du tar hand om dina sminkborstar på bästa sätt.

Häng med på min resa, så kommer även du eventuellt att lära dig något nytt!Likes

Comments