​Skriven av: Marie Hermanson

Nu är hela boken utläst och jag börjar med att lite kort summera den. 

Mannen under trappan handlar om Fredrik och hans familj som flyttar till ett nytt hus. Det är det perfekta huset med det perfekta läget på landet och allt verkar verkar vara så bra som det kan vara, ända tills Fredrik märker att de inte bor ensamma i huset. Under trappan i en skrubb bor en kortväxt man som envisas med att han också bor i huset och vägrar att flytta. Fredrik gör allt i sin makt för att försöka få Kwodd (mannen under trappan) att flytta men lyckas inte och i takt med att Fredrik blir mer och mer desperat så ökar också klyftan mellan honom och hans fru. ​Historien blir mer och mer skruvad mot slutet och till slut vet man inte om man läser om Fredriks mardrömmar eller om det är verklighet.

Boken är på ett sätt ganska genialiskt skriven. I slutet av boken måste man bestämma sig för om Fredrik blev psykiskt galen eller om Kwodd faktiskt finns, något som även Fredrik måste bestämma sig för. Det är en skrämmande och obehaglig berättelse men det är en snabbläst bok eftersom den är så spännande. Jag tyckte inte om boken medan jag läste den, inte alls faktiskt. Den VAR spännande men samtidigt så obehaglig och det blir riktigt jobbigt när man tillslut inte ens vet om det man läser är verkligt. Men nu i efterhand så inser jag att boken vist är en mycket bra bok, just eftersom det inte riktigt går att släppa den. Det är en mycket diskussions vänlig bok, och det går att ha många olika åsikter om händelserna i boken. Jag har mycket dubbla känslor till boken och jag tror inte att jag skulle vilja läsa om den men den har en ganska spännande eftersmak. 

Miljön är inte utmärkande välskriven men man hade fortfarande tillräckligt koll för att förstå hur omgivningen såg ut, det som var bäst skrivet var Fredriks tankar och alla känslobeskrivningar. Man blev fångad av boken och det var väldigt lätt att sätta sig in i historien. Jag tror att boken får växa lite inom mig innan jag tipsar någon annan eller läser om boken.

"Mannen under trappan" får 6 av 10 poäng av mig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Mannen under trappan (efter 106 sidor)

Författare: Marie Hermanson

1. Hur är Fredrik som person?

Fredrik är du huvudpersonen i berättelsen, han är en medelålders man med fru och två barn. Fredrik kommer från fattigare förhållanden än sin fru som kommer från överklassen, vilket präglar deras båda personligheter och deras förhållande. Fredrik är lite av en perfektionist som ljuger både för sig själv och för andra, allt för att kunna leva i den drömvärld som han byggt upp. Fredrik lever "det perfekta livet" och har allt det han önskat sig, men det finns mycket i det fördolda som han skulle behöva ta upp och bearbeta. Han är inte så bra på att stå upp för sig själv och låter Paula (sin fru) bestämma eftersom han ser upp till henne så mycket. Fredrik är en väldigt snäll person som vill familjens bästa och han älskar sin fru och sina barn över allt annat.

2. Vad är konflikten?

Konflikten är hur Fredrik ska bli av med sin "inneboende" Kwodd, som utan lov bosatt sig i skrubben under trappan i det nya huset som Fredrik och Paula bosatt sig i. Eventuellt skulle konflikten kunna vara hur Fredrik bara ska kunna komma överens med Kwodd, istället för att göra sig av med honom.

3. Vad kommer att hända?

Jag VILL att Fredrik ska barska upp sig lite och bestämma lite mer hemma och att Kwodd försvinner från deras hus, men... Känslan från boken är inte alls sådan att man tror att det lär bli så. Jag vet inte vad som kommer att hända men det känns som en ganska mörk historia...

Likes

Comments

"Vart ska du, vart har du varit" är en ganska obehaglig men samtidigt skickligt skriven novell. Den handlar om en ung flicka som heter Connie, hon beter sig på ett sätt när hon är hemma och på ett annat när hon följer med sina kompisar ut på stan. Connie bryr sig mycket om sitt utseende och klär sig utmanande när hon och hennes vänner är ute för att smaka på vuxenlivet. En dag när Connie är med sina kompisar stöter hon på en kille som verkar väldigt mystisk och sänder konstiga signaler till henne. Ett tag senare står samma kille utanför hennes dörr, och det är då det börjar bli obehagligt när han plötsligt vet mer om Connie än vad som är normalt och till slut vet man inte om det är på riktigt längre eller om allt förvandlats till en mardröm.

Jag tyckte inte alls om Connies karaktär, jag var irriterad på henne genom hela historien. Men hon var fortfarande skickligt beskriven som karaktär även om jag inte tyckte om henne. Hon var en sån där typisk tonåring som ville trotsa sina föräldrar "bara för att" och hon gör så mycket som bara blir jobbigt för henne.

Den var skickligt skriven för att man faktiskt kunde känna det obehaget som antagligen Connie kunde känna, alltså väldigt bra beskrivningar av hennes känslor. Det var verkligen obehagligt på slutet och hjärtat dunkade, om man tycker om att få kickar av att bli skrämd på det sättet så är det en jättebra novell att läsa. Det var inte sådär jätte mycket naturbeskrivningar som jag tänkte på men det känns inte riktigt som att det behövdes, man fick en stark känsla ändå.

Jag tyckte inte om huvudkaraktären och det tar bort några poäng, dessutom tycker jag inte heller om berättelser som blir obehagliga. Den får då 3 av 10 poäng.

Likes

Comments

Vi har sett filmen "Harold och Maude" på Svenskan. Det är en humoristisk film men med mörka inslag.

Filmen handlar om en kille vid namn Harold som är runt 20 år och som i desperata självmordsförsök försöker få sin mammas uppmärksamhet, men hon ignorerar det och fortsätter att styra Harolds liv utan att lyssna på hans åsikter. Harolds favorit syssla att göra på fritiden är att gå på begravningar och det är just på en begravning som han träffar den pigga tanten Maude, hon tänker också mycket på döden men är inte ledsen för det. De är två väldigt udda personligheter och det är kanske därför som de kommer så bra överens.

I filmen som kom överraskning på överraskning och när man tänkte "nu kan det inte bli värre..." så blev det just det... Man han aldrig riktigt smälta "chockarna" utan det blev lite "kaka på kaka" för min del.

Jag tycker att det var den konstigaste film som jag någonsin sett och det är inte en film som jag gärna ser om. Den är lite rolig men den var bara för mycket för mig. Jag ger filmen 1 av 10 poäng.

Likes

Comments

Vi tittade nyss på filmen "Spirited Away" i skolan, på Svenskan. Jag hade sett filmen innan men det var så länge sedan att jag knappt kommer ihåg det ändå. 

"Spirited away" är en anime film från Japan vilken är gjord av Hayao Miyazaki som är en mycket välkänd regissör och som gjort många filmer som blivit kända. ​

Filmen handlar om en liten flicka i ca 11års åldern som tillsammans med sin mamma och pappa ska flytta till ett nytt ställe. På vägen till sitt nya hus så råkar de köra in på vad som verkar en öde väg och kommer till vägens ände där det står en stor hög mur. Chihiro (som flickan heter) vill inte alls utforska den lilla gången som går genom muren, men det vill hennes föräldrar och hon följer med. Väl genom muren kommer de fram till vad de tror är en öde stad eftersom det inte finns några människor där, men Chihiro får snart lära sig att staden är långt ifrån öde trots avsaknaden av människor. Plötsligt är hon den ända som kan rädda sina föräldrar. 

Chihiro är en från början ganska bortskämd och gnällig flicka, men under filmens gång förändras hon och blir istället en hjälte som av sina erfarenheter lär sig att vara ödmjuk och vänlig. 

Jag tycker att filmen är så otroligt snyggt tecknad och gjord. Jag visste redan innan filmen sattes igång att jag skulle tycka om den eftersom jag sett den innan, och den gav samma intryck och känsla som första gången. Trots att allt är tecknat och att det är en fantasy berättelse så känns storyn så levande och verklig. Man får åka genom en känslomässig berg-och-dal-bana där man slängs mellan glädje, oro, skratt och sorg. 

Jag tycker att det är en otrolig konst att kunna göra en tecknad fantasy film på det sättet som Miyazaki har gjort. Den är så otroligt skruvad på ett genialiskt sätt som inte avskräcker utan istället gör en nyfiken på vad som ska hända här näst. 

Jag skulle tipsa om filmen till nästan alla åldrar. Den är lätt att förstå för ett barn (kanske inte ett för litet barn eftersom det är ganska våldsamt och blodigt, men ca 9 år,) och den är även intressant för äldre personer. Jag tror att det är en film som bara växer och blir intressantare och intressantare för varje gång som man tittar, jag upptäckte flera nya saker som jag inte sett innan när vi tittade nu. 

Filmen får av mig 10/10 poängLikes

Comments

"The last song" är en kärleksroman som är skriven av Nicholas Sparks. Den har filmatiserats en gång och blev en succé som både bok och film.

Boken handlar om 17 åriga Veronica "Ronnie" Miller som för första gången på 3 år ska få träffa sin pappa i den lilla staden Wrightsville Beach, North Carolina, inte bara träffa honom utan hon och hennes lillebror ska bo där hela sommarlovet. Ronnie är upprörd och arg på sin pappa Steve och hon kan inte förlåta att han lämnade dem, hon hotar med att åka tillbaka till New York innan sommaren är slut. Hon tror att det kommer att bli det tråkigaste sommarlovet i hennes liv. Hon kunde inte ha mer fel... 

Det blir en sommar full med kärlek, äventyr och förändring. 

Jag läste "the last song" på engelska och det fungerade bra för mig. Det var inte så många svåra ord eller uttryck utan en lagom utmaning, vilket var roligt eftersom det alltid är lite speciellt att få läsa på ursprungsspråket. 

Jag vet inte riktigt om det var min typ av bok... För mig så kändes den lite FÖR förutsägbar. Det ligger en trygghet i att veta om lite av vad som ska hända i en berättelse, att man t.ex. kan gissa att huvudpersonen kommer att bli sams med en annan karaktär eller att man kan ana vem som är den "elaka." Men jag tyckte att författaren gav lite för mycket information så att det blev lite långtråkigt att läsa när det kändes som att jag redan visste vad som skulle hända. 

Även om den kunde vara långtråkig emellanåt så var det ändå ett bra flyt i språket så det var lätt att läsa och det tog inte så lång tid. 

Jag skulle rekommendera den här boken till personer som är sugna på att läsa en riktig kärleksberättelse. Jag skulle även tipsa om att läsa på engelska, det tillför mycket till en bok att läsa på det språket som författaren skrev på. 

Boken får 5 av 10 från mig. Det är ingen bok som jag skulle läsa om många gånger, men den är ändå värd att tipsa andra om. 

Likes

Comments

Det här var sannerligen en ”feel good” bok. Vi fick boktips av bibliotekarien om olika böcker, och om den här sa hon att det var en feel good - bok. Jag förstod först inte vad hon menade med det, men det gör jag nu. En sådan där bok som får en att känna sig varm och glad inombords.

Boken är skriven av Fannie Flagg.   

Boken handlar om Oswald Campbell som är 52 år. Han bor i frånskild i det kalla blöta Illinois i Chicago. Oswald Har länge vetat om att han inte kommer att leva ett långt liv men han bryr sig inte så mycket om det utan fortätter med sina ohälsosamma vanor som att: röka, äta skräpmat och dricka alkohol. Han är en sorglig typ som genom sitt liv lyckats komma i kläm mer än en gång.

Men det är när han går på sin regelbundna kontroll och får ett hemskt besked som hans liv kastas upp och ned. Han flyttar från sin ”comfort zone” och hamnar i en liten by ”lost river” som erbjuder honom mycket mer än vad han förväntat sig. I Lost river får vi lära känna flera roliga karaktärer som kryddar boken med sina personligheter.

Jag tycker väldigt mycket om boken. I början så var jag lite tveksam till vad jag skulle tycka för jag tänkte ”hur ska jag kunna identifiera mig med en medelålders man?”. Men man behövde inte identifiera sig med huvudkaraktären för att bli fångad. Det kändes som att man själv var där i Lost River och fick lära känna byn och människorna. Det jag gillade mest med boken var nog att man aldrig visste mer än Oswald, utan att när någon pratade med honom och inte fullt ut förklarade vad de menade så blev man själv lika nyfiken på vad det handlade om som Oswald troligtvis blev. Det var ett intressant sätt att skriva på, jag är mer van vid att man som läsare får veta om saker lite innan huvudpersonen får det men jag tycker att det här sättet var intressant. Boken får 8 av 10 poäng och jag skulle rekommendera den till personer som precis som jag läser till och från skola/jobb och inte hinner lägga ner så mycket tid på det. Det är sjöng att få komma bort från sitt egen värld och få fokusera på någon annans speciellt om det är en ”feel good” bok som ”En röd fågel i juletid.”

Likes

Comments

"Astro boy" är en manga serie som är skriven av Osamu Tezuka. Den är ursprungligen från Japan."Astro boy" är en rolig och söt berättelse om den snälla människoliknande roboten Astro. Det är en framtids berättelse (åh typiskt också jag vet att det ska finnas något fint ord för böcker som handlar om framtiden, men jag mins inte...) och den utspelar sig i en påhittad stad där alla använder robotar hela tiden till allt. Robotarna är mer än objekt, de har nästan blivit egna personer.
Det finns flera manga böcker och man får i dem följa Astro's utveckling och äventyr. Manga serien har även filmatiserats flera gånger.

Jag tycker om att läsa manga och jag tycker att den här har en bra historia, så den är rolig att läsa. Det är snygga bilder som också drar med en in i boken. Text innehållet är inte så stort, men eftersom det är som en serie förstår man handlingen ändå.

Om man aldrig har läst manga innan så skulle mitt första tips vara: GÖR det!!! Det är som att läsa serietidning fast snyggare, coolare och bättre. Mitt andra tips skulle vara att läsa just Astro boy för den är lätt att förstå sig på, och den är över lag en bra manga bok.
5 av 10 poäng!
//Debora

Likes

Comments

Jag har läst boken: "Förr eller senare exploderar jag." Av John Green. Det är en kärleksroman för ungdomar.


Boken som på engelska heter "the faults in our stars" har på kort tid blivit super känd både som bok och som film. Jag vill väldigt gärna se filmen, för den har fått så bra recensioner men jag ville läsa boken först.

Boken handlar om en tjej som heter Hazel Grace och som har lungcancer. Hon vet om att hon inte kommer att leva ett fullt långt liv, och medicinerna hon tar är bara för att bromsa upp sjukdomen och ge henne mer tid. Hazel är inte så social, men hennes mamma får henne att gå till en samtals grupp där det finns fler ungdomar som har svåra sjukdomar. På ett av de långtråkiga mötena så träffar Hazel: Augustus Water och redan i första ögonkastet kan man ana att en dörr till en ny värld precis öppnats.

Den var väldigt rolig att läsa! Jag tycker att handlingen inte riktigt var så bra som jag hade hoppats på. Men språket var otroligt härligt att läsa, det flöt på medan man läste och det var väldigt underhållande. Boken var svår att släppa ifrån sig, och jag skulle gärna läsa något mer från John Green.
Jag skulle nog rekommendera boken till de som har läst lite svårare böcker innan och som älskar kärleksromaner.
Boken får 8 av 10 av mig.

Likes

Comments

Hej det är Debora Nilsson som skriver. Jag hoppas att det ska funka bra det här nu! 

Likes

Comments