Efter att ha summerat tävlingssäsongen 2016 börjar planeringen inför 2017. Nu gillar ju inte jag att planera så mycket eller att träna så "styrt" men visst har jag lite mål för 2017. Lite blandat, allt är inte tävlingsmål utan jag vill massa mer med träning och MTB nästa år. Så här kommer en lista på utmaningar inför 2017!

1. Största utmaningen blir Xterra Terrängtriathlon den 26/8 i Stockholm. 1500 m simning, 30 km MTB och 10 km terränglöpning. Detta innebär att jag "måste" simträna mer än vad jag gjort 2016. Har ju bara simmat på tävling i år förutom ett testsim för att kolla om jag kom ihåg hur man crawlade.
Det innebär oxå att det behövs mer löpträning än tidigare, jag springer ju ungefär 1-2 ggr/vecka som det är nu. Men aldrig intervaller eller backe tex, bara samma 5-10 km rundor lugna rundor. Löpningen kommer vara största utmaningen eftersom jag pga mina knäproblem har svårt att springa på ojämt underlag. Men det går bra om jag tar det lugnt!
MTB-etappen är jag inte ett dugg orolig för även om den beskrivs som "svår" av arrangören! Ska iallafall bli superkul, ser verkligen fram mot denna utmaning och träningen inför den!

2. Fortsätta utveckla och förbättra OK Tyrs Barn & Ungdomsträningar MTB tillsammans med de andra ledarna. Att satsa på barn och ungdom var det viktigaste målet jag hade inför 2016 när jag tog över som ordförande i OK Tyrs cykeldel. Jag brinner för att utveckla denna verksamhet!
Satsningen blev väldigt lyckad och vi mer än tredubblade antalet cyklande barn. Vi har till och med blivit så många att vi behöver ha kö inför nästa år!

3. Köra så många XCO-tävlingar jag hinner/kan bara för att det är så kul! (Jäkligt jobbigt oxå, det är typ maxpuls från start till mål). Det är den roligaste tävlingsformen inom MTB tycker jag. Dessutom är det så kul när vi är ett helt gäng från klubben som är iväg och tävlar!

4. Mera Multisport
AIM Challenge Lindvallen planerar jag och maken att köra ihop. Tur för mig att han kan orientera eftersom jag tyvärr är kass på det!
Sportkullan AR, multisporttävling för tjejer i Älvdalen där man kör tre tjejer i lag. Jag hoppas verkligen vi får ihop ett lag till 2017.

5. OK Tyr Tjejträning för nybörjare.
Vi (jag och några av MTB-tjejerna) planerar för en nybörjarkurs 2017. Vore så kul om vi kunde bli fler tjejer som cyklar MTB. Vi tror att intresset och behovet för en nybörjarkurs är stort! Det blir oxå lättare för oss att anpassa nivån på träningarna. Det har varit en stor utmaning i år och föregående år då förkunskaperna har varit väldigt olika hos tjejerna!

6. Testa en Swimrun-tävling.
Jag har bara testat på Swimrun träningar tidigare och det verkar så kul! Ska bara övertala någon att hänga på...... Hoppas på Åsa:)

Så jag har massa planer inför 2017, hur allt ska hinnas med blir ett senare problem. Träningen inför och under 2017 kommer bli ganska varierad eller behöver bli det iallafall! Av någon underlig anledning brukar de bli mest MTB ändå:) Sen återigen så satsar jag inte på att vinna någonting, tränar och tävlar för utmaningen, för att det är kul och för att jag mår bra av det!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 410 readers

Likes

Comments

MTB

Jag har bytt upp mig några gånger:) min fjärde MTB på 2,5 år! En heldämpad Allebike😍

Så vad ska man tänka på när man ska köpa sin första MTB? Det här är ju mina tankar och jag är inte superkunnig eller den som nördar ner mig i komponenter osv:) Men jag har ganska nyligen varit nybörjare och funderat på att testa MTB, velat fram och tillbaka vad jag ska köpa, bytt upp mig flera gånger och köpt begagnade MTB till två av sönerna. Meningen med inlägget är att man som nybörjare ska få lite hjälp med vad som är bra att tänka på!

Midsommarafton 2014, hade cyklat MTB i ca två månader och var helnöjd med min första MTB!

Lite nostalgi:) Min första MTB en Scott Scale Contessa 27,5 tums. Kommer så väl ihåg att jag tyckte säljaren var galen som tyckte jag skulle välja en MTB för 9 000 kr?!?! Nej, de kunde väl aldrig behövas, cykel som cykel tänkte jag och valde den billigare för ca 7 000 kr! Ser på den här bilden att reflexerna sitter kvar🙈

Att tänka på inför MTB-köp:

1. Vad vill du cykla?

Grusväg, stig, teknisk stig, enduro, downhill mm Har du planer på att cykla Cykelvasan eller något annat lopp? Det kanske man inte vet alla gånger (jag hade ingen aning, visste bara att jag ville testa MTB). Vet man inte, får man prova sig fram vad man gillar, det gjorde jag! Det vanligaste är väl att man vill testa cykla i skogen, grusväg och ta sig ut på stig!

Hur mycket kommer du att cykla? Nån gång per vecka eller mycket mer? Planerar man att cykla mycket är det kanske bättre att betala lite mer och få bättre komponenter och en cykel som håller längre.


2. Hur mycket får cykeln kosta?

Här finns ju alla prisnivåer, från kanske 5 000 kr till 100 000 kr! Man får vad man betalar för men visst kan man få betala mer eller mindre för likvärdiga cyklar beroende på vart man köper den! För att få en hyfsad instegsMTB (en bra MTB att börja med) får man nog räkna med 8 000-10 000 kr, beroende på vem man frågar! Men återigen jag köpte min första MTB ny för 7 000 kr och den dög till att upptäcka att jag älskar MTB😍
Köpa en dyrare MTB direkt för att testa eller börja en billigare? Smaksak, beror på hur mycket pengar man kan och vill spendera skulle jag säga! Sen blir det ju dyrare om man vill byta upp sig, att sälja den gamla MTB:n blir ju alltid en förlust. Å andra sidan är det kanske inga jättesummor man köper första cykeln för...... Sen blir det en dyr affär att köpa dyrt och upptäcka att man inte gillar MTB (hur nu det kan va möjligt:)?!

3. HT (Hardtail), med bara gaffel fram eller FS (Fullsuspension) som har gaffel fram och dämpare bak?
Har man inte testat MTB tidigare och inte vet vad man gillar för sorts cykling röstar jag för en HT! Varför? Jo, för att en HT lär man sig tekniken bättre på, den är lite billigare, man får mer cykel för pengarna, lättare och billigare att serva. Med en HT kan man cykla det mesta, om man inte vill cykla riktigt stökigt eller downhill då! Har man besvär med ryggen kan en FS va ett bra val, den går mjukare över ojämnheter och blir inte lika stötig!

4. 27,5 eller 29 tums hjul? (26 tums tillverkas väl knappt längre?!

Jag började med en 27,5, bytte upp mig till en 29 tums, köpte sedan en till 29 tums och en till 29 tums:) Nu har jag köpt en pendlar och vintercykel som är 27,5 tums, kan i ärlighetens namn säga att jag märker ingen stor skillnad! (Däremot känner jag stor skillnad på HT och FS!)
Men jag föredrar 29 tums om jag måste välja, jag cyklar ganska varierat, distans på stig och grusväg, stökig stig med rötter och sten, jag tävlar i XCO och jag har kört flera långlopp. Med 29 tumshjul rullar cykeln lätt och rullar lätt över ojämnheter. Alla vi tjejer i klubben kör 29 tum och vi är allt från 1,62 till 1,78 cm så jag köper inte riktigt det där med 27,5 tums till tjejer. Är man väldigt kort däremot så är det säkert en fördel!

5. Köpa hos cykelhandlare eller beställa på nätet (Canyon, Rosebikes mm) eller begagnat?
Mina två första MTB köpte jag hos cykelhandlare, jag hade inte tillräckliga kunskaper för att kunna beställa eller köpa begagnat. Hade ingen aning om vad jag ville ha eller skulle leta efter, minns att jag kollade lite på happymtb.org och Blocket men fattade noll av annonserna. Kan man få hjälp av någon cykelkunnig är det en annan sak. Så slutsats, vet man vad man letar efter eller får hjälp av någon kan absolut begagnat eller köpa på nätet vara bra alternativ. Tänk på att slitdelar som bromsbelägg, klinga, kassett, kedja mm behöver bytas efter ett antal mil, även gaffel och dämpare behöver servas. Cyklar som säljs begagnade brukar ligga någonstans på lite över halva inköpspriset, så viss kan få en fin MTB för mindre pengar. Jag köpte en begagnad HT till min son, då visste jag precis vad jag letade efter och ungefär vad det skulle kosta. Han kör numera Allebike också!

6. Storlek, väldigt viktigt!

Är du osäker så testa hos cykelhandlare. Sen tycker jag generellt att storlekstabellerna funkar bra, jag ligger oftast mellan två storlekar S och M, är 169 cm lång och väljer alltid den mindre storleken. Jag tycker om små, kompakta ramar. Jag har köpt sex cyklar, fem MTB och en racer utan att prova dom. Alla har passat mig perfekt i storlek:) Du rör dig mer på en MTB än på en racer, står och sitter omväxlande, det blir inte lika statiskt men visst är rätt storlek fortfarande väldigt viktigt. Väljer du mellan två storlekar, välj den mindre! Det går att justera inställningar, sätta på en längre styrstam tex. En för stor ram är svårare att justera! Sen är det lite beroende av vad du ska cykla också, en större cykel blir inte lika lätthanterlig tekniskt som en mindre ram men ska man ha den till Cykelvasan så kanske det går bra ändå.

7. Annat att tänka på som vikt, komponenter & gaffel

Vikt på cykeln, komponenter (växlar, bromsar, reglage, vevparti, kedja, kassett) och gaffel! Titta lite på vikten och komponenter som sitter på cykeln, billigare MTB väger ofta en hel del. När jag köpte min pendlar/vinter-MTB tittade jag på cyklar i prisklassen 5-10 000 kr och en del av dom vägde strax över 14 kg. Det är mycket, cykeln blir klumpig, tungtrampad och svårare att hantera. För att inte tala om när du ska slänga upp den i cykelstället på biltaket:)

När det gäller komponenter så titta efter växelkomponenter som minst Shimano (det sitter Shimano på de flesta cyklar) Deore eller gärna SLX eller ännu bättre XT eller motsvarande SRAM X5/X7 eller bättre SRAM X9. De sämre grupperna som Shimano Alivio, Acera och Tourney sitter ofta på billigare cyklar. Det är vanligt att komponenterna blandas på cyklar, en bättre bakväxeln sitter på tex men sämre komponenter i övrigt. Nu används ju bakväxeln mer frekvent än en framväxel så en bättre bakväxeln kan vara en fördel.

Gaffeln är bra om den går att låsa, alltså så man låser dämpningen med en knapptryckning. Det är en stor fördel om det sitter en "Lock Out" på styret så man lätt kommer åt den.


Min andra MTB en Focus Black Forrest som jag köpte en vecka innan Cykelvasan 2014, kostade precis dom där 9 000 kr som jag tyckte var galet mycket några månader tidigare! Var helnöjd med den här cykeln efter Vasan och ett tag till.....

Efter att ha cyklat en hel del och kört några tävlingar lärde jag mig mer vad jag ville ha! Lättare cykel och växlar som inte hoppar och strular. Köpte min första Allebike, en Allebike Ipsum 29, carbonram och singelklinga. Älskade den cykeln och hade gärna behållt den men jag följde trenden i klubben och bytte till FS ett år senare.

Det här är min nyaste cykel, en Cresent Freke Comp 27,5. Har den som pendlarcykel och har börjat använda den till vinterträningen. Väldigt nöjd med den hitills. Den här MTB:n skulle fungera alldeles utmärkt som instegscykel! Så lycka till med inköp av MTB och man lär sig med tiden vad man vill ha eller vem man ska fråga om hjälp när man inte vet:)

  • MTB
  • 365 readers

Likes

Comments

MTB, Träning

Perfekt start på våra vinterträniningstävlingar! "OK Tyr Winter Cup" Intervaller på teknisk varvbana. Frusna, torra stigar och lite novembersol!

Det är nu det börjar, träningen inför säsong 2017! Jag inleder den med att vara sjuk, halsont och förkylning. Bara längtar ut till MTB:n och löpspåret men det känns tyvärr rätt avlägset nu.

Sjukt halkiga stigar i lördags! Sådär så man låter bli att bromsa utför och hoppas på att det går bra! Riktigt rolig stigtur med Anki, vi snurrade runt på kända och okända stigar. Blev en del släpa cykel oxå:)

Spelar ingen roll vilken årstid det är! Även en gråkall novemberdag är underbar att spendera i skogen💚

Hoppas på massa såna här distansturer i vinter! En kall februaridag -15 med Anki & Åsa.

Jag cyklar ute året om och det är ibland en konst att klä sig rätt! Det har både Elna  http://www.elnadahlstrand.se och Helena http://www.helenaenqvist.se skrivit bra inlägg om så kolla in det!

Likes

Comments

MTB, OK Tyr, Föreningsliv

Några av mina grymma klubbkompisar! Anki, Eva-Lisa & Åsa! Bild från en distansrunda i januari-15. Victoria, Xara & Anna-Carin fattas på den här bilden! Det är så himla mycket roligare att cykla tillsammans med andra! Man lär sig av varann, stöttar, peppar hjälper och utmanar varandra!

Allt Xara gör tex måste jag våga, det kan va jäkligt jobbigt för Super-Xara är tuff och orädd:) Sen har vi ju samma grymma cykel, jag och Xara, en heldämpad Allebike🌟

Anki är trampstark så in i helvete, jag orkar aldrig hänga på henne, men hon är bra att ligga på rulle efter:) Hon är dessutom en väldigt bra stigfinnare! Jag började cykla MTB bara några månader innan Anki så vi har lärt oss massor ihop!

Ingen hittar stigar som Eva-Lisa, det är alltid ett äventyr att cykla med henne! Nya fina stigar som jag fattar noll av hur hon hittar!? Typ bästa distanspartnern ever! Hon var en av få tjejer i klubben som cyklade när jag var nybörjare och det betydde mycket att få hänga på henne! Eva-Lisa är oxå involverad i Tjejträningarna och finns alltid där när man behöver hjälp!

Åsa är uthållig som få och har en förmåga att vara jäkligt duktig på MTB trots få timmar på just MTB:n. Dessutom är hon en kul träningspartner när de gäller annat, simning, löpning, pass på gymet (där är jag typ två ggr år:) o massa andra galna infall! Hon håller reda på mig som när jag kommer försent till efteranmälan, då har hon redan fixat o anmält mig:). (Tror starten skulle gå om 50 min när jag dök upp till efteranmälan Arvika Triathlontävling! Det var väldigt nära att jag glömde ta med cykeln, hela den tävlingen var verkligen oplanerad!

Victoria cyklar mycket själv men ibland får vi förmånen av hennes sällskap:) En grym inspiratör med massa idéer och så kul att smida planer med henne inför kommande Tjejträningar! Dessutom fightas vi alltid om Strava-segment och tar dom för varann men detta var innan Anki skaffade Strava och förstörde allt:) (läs tar alla QOM för oss)!

Anna-Carin cyklar inte jättemycket med oss men cyklar desto snabbare när hon väl gör det! Har lärt mig massor av henne!

Tidig Luciamorgon, Bredsand 13/12-15 Svårslagen distanstur med bästa tjejerna❤️

Jag & Anki, Långfredagatur på Cykel Mars-16

Xara & Victoria, Säter April-16

Testar lederna på Isaberg med Victoria, Anki, Xara & Anna-Carin, April-16

Distanstur i somras med Eva-Lisa & Anki

Stökig, underbar stigcykling i somras med Anki & Åsa!

Rörbäcksnäs med Anki, Augusti-16

Ni är bäst alla OK Tyr-tjejer❤️
Ånnaboda & Rusakulan med Anki, Eva-Lisa & Xara Oktober-16

Det är ju faktiskt inte bara tjejer i klubben, tyvärr ganska få:) Det finns ett helt gäng killar som lärt mig cykla MTB! Våga hänga på träningar i klubben!! Jag är ofta ensam tjej och är alltid sist på intervallerna. Men vad spelar det för roll?! Har lärt mig så mycket på alla teknikträningar och intervallträningar på varvbana! Mer om detta i annat kommande inlägg.....

Ett helt gäng från OK Tyr Isaberg April-16

Likes

Comments

MTB, Multisport, Tävling

Solsta XC 2/7-16 Jag körde korta loppet 30 km och vann damklassen. Känns alltid som lite "fusk" att köra korta loppen:)
Foto: Erik Putsep

Det känns lite tomt nu när alla tävlingar för 2016 är över, helgens KM var sista tävlingen för säsongen. Planen inför 2016 var att köra stora delar av Långloppscupen och Västgötacupen, så blev det ju inte riktigt:) Rätt skönt att tävla för att det är kul och utan några större målsättningar! Jag räknade efter och har kört 20 tävlingar totalt under 2016?! Då är det lite blandat med MTB-tävlingar, Triathlon-sprinter, Multisporttävlingar, Löpning och Orientering. Flest MTB-tävlingar såklart och det är enbart i MTB som jag kör tävlingsklass annars är det på ren motionärsnivå! Det är ju MTB-tävlingarna oxå iofs men jag har iallafall licens och kör tävlingsklass...

Fösta tävlingen 2016 var Swecup XCO i Säter. Hit åkte jag med mina grymma klubbkamrater Xara Sand & Victoria Lindblom. Victorias första XCO-tävling och min första XCO i tävlingsklass. Tror faktiskt att Säters bana fortfarande håller som den roligaste och mest utmanande XCO-banan jag kört i år!
Ett av mina mål 2016 var att inte komma sist i alla D40 tävlingar jag skulle köra. Det fixade jag redan första tävlingen med en 3:e plats! Det gick superbra för oss allihopa så vi var väldigt nöjda med dagen, kul dag:)

Foto: NWT
I början av maj är det alltid Valmetrundan 45 km ett trevligt lokalt motionsMTB-lopp som anordnas av Skoghall CK. Valmetrundan var min första tävling 2014 efter att ha cyklat MTB i ca en månad och i år var det tredje året i rad jag körde. Tradition med andra ord! Då 2014 tror jag det tog mig typ 3:25 h och ta mig runt:) 2015 och 2016 1:59 och 2:01, så visst har det hänt något! En andraplats blev det och jag var några minuter efter super-Xara!

Foto: Anders Almhed
Värmlandsserien Kristinehamn, kom på att jag inte räknat med dom lokala MTB-tävlingarna jag kört så då är det faktiskt 22 tävlingar!

Jag fick ett galet infall och kom på dagen före start av Multisporttävlingen Örebroloppet att jag ville testa på en Multisporttävling! Fick med Åsa på idéen och vi "Team Piggelin" drog till Örebro utan att ha en aning om vad vi gav oss in på! Löpprolog 2 km, paddling 5 km, MTB 18 km och avslutande löporientering 9 km. Det var superkul och tack vare att vi är rätt duktiga MTB-cyklister båda två tjänade vi in massa tid på MTB-etappen och ledde med fem minuter när vi kom in för växling! Från att inte veta vad som var bak o fram på kanoten till att sluta som vinnande damlag:) Perfekt "nybörjartävling" om man vill prova på multisport!
Vi hann inte ens matcha kläderna, så oplanerad var denna tävling!

Foto: mjonssonsfoto.se

Det har blivit hela tre Triathlonsprinter i sommar! Arvika Triathlon, Karlstad Triathlon & Görslitet. 400 m simning, 20 km cykel & 5 km löpning, jag gillar den här lite kortare distansen. Triathlon är inget jag satsar på eller ens tränar inför (jag simmar tex bara på tävling:) Förutom att jag testcrawlade dagen före första sprinten för att kolla om jag kom ihåg hur man gjorde:) Bra att träna på att komma loss ur våtdräkten oxå! Tävlingarna blir ett bra och roligt träningspass! Växlingen från cykel till löpning är sjukt jobbig! Den här bilden säger väl allt om det!

Cykelvasan 90 körde jag för tredje året i rad. Har förbättrat tiderna från 2014 4:25 2015 3:50 och i år 2016 3:36 Rätt nöjd med det resultatet, är faktiskt enda långloppet jag kört i år och körde rätt sällan längre distanser på träning.

Foto: Hans Schönning

Mera multisport! Karlstad Multisports egen tävling Utmaningen Augusti -16. Rogaining eller kontrollplock under fyra timmar. Det är verkligen görkul med multisport, tyvärr är jag värdelös på att orientera. Åsa är desto bättre, vi är ett bra team, jag gör alla äventyrsmoment som att klättra, paddla luftmadrass, simma mm och hon läser kartan. Hon är stressad och har lite prestationsångest, jag har en avslappnad inställning till det hela och lugnar ner henne:) Jag har noll koll på både tid o karta, Åsa har stenkoll! 

Sista XCO-tävlingen Västgötacupen i Göteborg avslutades med vinst i D40! Tyvärr är det alltid få startande i damklasserna, hoppas verkligen vi blir fler tävlande tjejer!

Så totalt:
7 st MTB XCO-tävlingar
3 st MTB XCM (långlopp)
3 st Multisporttävlingar
3 st Triathlonsprinter
2 st Löplopp
2 st Orienteringstävlingar

Jag gillar att tävla, trots att jag är en medelmåtta på det mesta jag gör! Sen blev inte säsongen alls som planerat men det har varit så himla kul! Ser fram emot 2017 och har en plan inför den säsongen, mer om det i kommande inlägg! Sen får vi se om det blir som planerat.... Det kommer bli det som jag känner för iallafall så mycket vet jag:)

Likes

Comments

Föreningsliv, OK Tyr, Tävling

Start & Målportalen! Foto:Lottie Strömberg

I lördags hade vi KM (klubbmästerskap) och för andra året i rad anordnades MTB-Kåsan, där man kör en etapp när det är ljust och samma etapp med lampa på kvällen. I år fick vi, OK Tyr förtroendet att anordna MTB-Kåsan som numera planeras att bli en årlig tävling. Startavgiften var valfri och donerades till Rosa Bandet (Bröstcancerfonden). Vi var ca 25 startande vuxna och ca 20 barn nästa år hoppas vi på ännu fler och planerar att bjuda in flera klubbar.

KM betyder även familjemästerskap! Jag, maken och mellansonen körde alla samma bana, fyra varv för vuxna och ett varv mindre i ungdomsklass. Vi vurpade allihopa men kom oxå i mål alla tre! Jag gjorde en rejäl OTB (Over The Bar) och flög över styret, men hoppade snabbt upp på cykeln igen. Blev mest skrubbsår och såhär efteråt är jag rätt öm och svullen på armbågen, ont i ett finger och blåmärken. I vintras vurpade jag på samma ställe, körde rätt in i ett träd o kolfiberstyret gick av.......

Sådana där varvlopp XCO, är helt klart de roligaste tävlingarna! Det är maxpuls från start till mål och jag gillar när banan är lite tekniskt utmanande och det är verkligen vår KM-bana! Familjemästerskapet vanns av mig:) jag gjorde minst antal vurpor (en) och var lite före dom andra i mål!

Här kör jag B-spår, jag hoppar inte det högsta hoppet! Foto: Xara Sand

Banan som vi jobbat ganska mycket med senaste veckorna är superkul, teknisk och ganska utmanande med flera olika spårval. Vi har röjt, krattat, flyttat nedfallna träd, byggt ramper och hopp, typ görkul! Jag älskar att bygga bana och hinder! För att banan ska bli uppkörd har vi haft flera öppna träningar och genomcyklingar av banan.

I fredags var jag ute i skogen flera timmar och snitslade och märkte ut banan tillsammans med några från klubben. Det var soligt och fint väder på fredagen och tävlingsdagen vilket gör banan mycket lättare. En blöt och hal KM-bana med hala rötter och stenar är betydligt mer svåråkt!

Riktigt nöjd att jag klarade att hoppa över stockarna på alla åtta varven. Tror inte jag stötte i klingan en enda gång!

Även barnen hade spårval på sin bana! Det har jag lärt mig från Barn & Ungdomsträningarna, barn gillar när det händer något på banan som små hopp mm!

På kvällsetappen av MTB-Kåsan blev jag ensam dam som körde. Velade in i det sista om jag skulle köra fyra varv som grabbarna eller tre eftersom damer oftast kör kortare sträcka. Som tävlingsledare kunde jag ju bestämma det:) Slutade med att jag beordrade mig själv att köra fyra varv! Sist i mål såklart, men riktigt nöjd med loppet ändå! Tänkte först ta det lugnt men det går ju inte, är det tävling så är det! Inga vurpor på denna etappen!
Foto: Lottie Strömberg

Nog så viktigt! Som tävlingsledare började jag uppdraget med att baka bullar 06:30 på lördagmorgonen. Det gäller att hålla barn, cyklister och funktionärer nöjda:) Tur att det var en liten tävling, haha! Hade inneburit ett större bak annars!

Likes

Comments

MTB, Träning

Offseason betyder att vinterhojen plockas fram!

Hösten är magisk att cykla på! Det är underbart vackert med alla färger och stigarna har varit torra och fina hela hösten. Nu verkar det bli ändring på det! Dagens tre plusgrader och lätt regn inbjuder ju inte direkt till att cykla.... Men jag gav mig ut tidigt imorse med nån plan om distans. Började turen med att reka av barnbanor vi gjort till våra ungdomsträningar, fattades en ramp, hittade inte lastpallarna osv. Varför kan inte folk bara låta bli grejor?!

Märkningen till flera av stigslingorna har fått sitta kvar iallafall! Det är super att "döpa" slingor, då vet alla vilken stig man pratar om samt att barnen har koll på vart vi ska/vilken som är roligast osv. Detta ska vi arbeta vidare med inför nästa säsong, trots en kommun som är helt oförstående inför våra önskemål.

Rullade vidare in mot Karlstad och mötte upp ett gäng från klubben för att köra CX-intervaller. Tog de lite lugnt men körde alla intervaller. Kul omväxling att köra på gräsmattor, kullar, sandgropar, springa upp för trappor mm. Sedan tillbaka till I2-skogen igen och körde grusvägsrally. Det gör jag typ aldrig, cyklar grusväg alltså, förutom som transportsträcka.

Det blev en runda på 47 km, litet lagom distanspass. Sällan jag cyklar själv men idag blev det så! Lyckades som vanligt köra lite fel och hamnade på någons gårdsplan men vände lite diskret:)

Offseason betyder dags att planera inför nästa säsong (mer om det i kommande inlägg) och att det finns tid för spontana cykelturer! Nu följer jag ju aldrig något träningsschema men det brukar vara så fullt upp med träningar och tävlingar under säsongen så det finns inte mycket plats för spontana grejor!
Sen finns det tid för banbygge oxå, bland det roligaste jag vet. Kan lätt vara ute hela dagen i skogen och greja o fixa! Passar dessutom väldigt bra att ta med hela familjen på!

Likes

Comments

Familj, MTB

Vårt boende "Smedstuga" gamla tjänstebostäder, renoverade med hotellstandard.

Vi har varit i Sandviken och Högbo Bruk i somras och hösten -15. Redan det säger väl en del att vi valt att åka tillbaka!

Stuga/Boende 🌟🌟🌟🌟🌟 Det finns hotellrum, smedstuga och rum i sportbyn att välja på. Alla boenden har hotellstandard och för en familj med cyklar passar smedstuga eller sportbyn perfekt! Cyklar kan förvaras inomhus och man slipper dra med cykeln in på hotellet. (Cykelförvaring inomhus är en förutsättning för att vi ska åka dit)! Smedstugorns är underbart charmiga och lite olika inredda, vi har bott i olika stugor de två ggr vi varit där. Nära till allt på området.

Pris 🌟🌟🌟 Det är dyrt men man får tänka på att det är hotellstandard!

Mat 🌟🌟🌟🌟🌟 Frukostbuffén är "to die for" Jag har tagit tidiga cykelrundor innan övriga familjen vaknat och sedan gått till denna grymma frukost. Värt ett besök enbart för den:) Högbos restaurang är ett guldkorn med mycket ekologiskt och närproducerat. Maten är fantastiskt god men kostar ju ganska mycket oxå såklart! Det finns möjlighet att laga egen mat i smedstuga och sportbyn vilket ger olika valmöjligheter och man kan lyxa till det en dag.

Leder 🌟🌟🌟🌟🌟 Det finns många leder att välja på och tre startplatser där lederna utgår ifrån i närområdet. Korta och långa lätta leder (blå) korta och långa svårare banor (röd och svart). Ett stort plus är att det finns flera kortare banor, 3, 4, 5 km med olika svårighetsgrad och flera längre banor 10, 15, 20, 30, 40 km även dom med olika svårighetsgrader. Det är så bra att kunna cykla kortare rundor med barnen och även köra själv korta, snabba varv när barnen hänger vid teknikbanan.
Superbra markering av lederna, du kör inte fel! Lederna är fint underhållna och väl beskrivna i häfte som finns att hämta gratis i receptionen.

Teknikbana 🌟🌟🌟 Här skulle man kunna göra mer! Jag saknar något rejält dropp, hopp, balanshinder som vippbräda och stockhinder att hoppa över tex. Även någon typ av "garagevändning". En bra teknikbana med olika svårighetsgrader är så uppskattat av både barn och vuxna.
Om man räknar in sprintbanan som ligger precis bredvid teknikbanan finns velodromkurvor och hopp. Jag tror att man håller på att utveckla och bygga vidare på teknikbanan!

Annat att göra 🌟🌟🌟🌟 Det finns möjlighet att hyra kanot, vandra, fiska och det finns en väldigt fin smådjurspark. Uppskattat av yngsta sonen som gillar djur, kul att man kan gå in till djuren och får klappa dom. För dom yngre barnen finns en fin lekpark, med ett gammalt ånglok bla. Flera fina grill och rastplatser!

Natur 🌟🌟🌟🌟 Högbo med omgivningar är otroligt fint!

Så totalt får Högbo Bruk 🌟🌟🌟🌟 stjärnor, var det bara lederna som bedömdes hade det blivit fem stjärnor. Bästa lederna och den bästa märkningen av lederna jag sett på något ställe!

Likes

Comments

Tränare, OK Tyr, MTB

Bild från 2015 och en av de första Tjejträningarna vi hade!

Jag håller i Barn & Ungdomsträning, Tjejträningar, distanspass för klubben och har några gånger försökt mig på att ha teknikpass för nyare/nybörjare på MTB.
De utbildningar jag har gått är Barn & Ungdomsledareutbildning via SCF (Svenska Cykelförbundet) och en mer allmän Tränare för Barn & Ungdom via Sisu.

Att planera och hålla i träningar är inte alltid så lätt och jag har alltid prestationsångest. Vill att alla ska få ut något av träningen, det ska inte vara för svårt, inte för lätt, lagom utmanande och gärna olika svårighetsgrad eftersom förkunskaper och kondition ofta är ganska olika hos deltagarna. Nyckel till detta är ofta varvbana där alla kan köra i sitt tempo. Vädret kan ibland ställa till det, är det blött o halt blir svårighetsgraden en helt annan. Får dåligt samvete för att de blir svårt även om jag inte kan styra över vädret!

Mycket tid går åt till att hitta bra varvbanor, lämpliga hinder som dropp mm att träna på. Speciellt inför barnträningar eftersom det är så många barn och distansen till tänkt varvbana inte ska bli lång.

Alla träningar jag håller i är för min klubb OK Tyr och ett helt ideellt arbete. Har funderar en hel del på på det där med kurser man betalar för.... Det är en allt vanligare trend inom flera idrotter och kanske hotar det föreningsverksamheten en del?! Dessutom är sådana kurser inte till för alla då man kanske inte har ekonomisk möjlighet att delta! Sen tror jag att en del ibland tror att kvalitén är bättre om det kostar pengar att vara med!
Våra tjejträningar är helt gratis (förutom medlemsskap i OK Tyr) och jag är helt övertygad om att vi lär ut samma saker som man annars får betala för. Tyvärr har deltagarantalet varit lite lågt ibland, vart är alla MTB-sugna tjejer?!

En av alla tävlingar, Solsta XC Juni-16
Foto: Erik Putsep

Jag vågar knappt erkänna att jag är så ny själv på MTB, har ju faktiskt bara cyklat i 2,5 år. Men har cyklat och tävlat så sjukt mycket sedan jag för första gången satte mig på en MTB!
Finns säkert några som inte tycker jag kan/ska hålla i teknikträningar, men de som känner mig vet att jag är en ödmjuk person:) Jag vet mycket väl vad jag kan lära ut och vad jag inte kan! Sen tror jag att jag är ganska pedagogisk och jag har inga problem med att prata inför grupper. Jag vill gärna dela med mig av det jag kan, nybörjare och barn och ungdom tränar jag gärna! Samt håller i teknikträning för nyare cyklister, jag älskar teknikträning:) All den hjälp jag fick från duktiga cyklister i klubben när jag var nybörjare vill jag dela med mig av! Önskar att det funnits en tjejgrupp när jag började cykla MTB!

Sen dräller det ju inte precis av människor som kan tänka sig vara ledare/tränare! Om inte jag är det då kanske det inte blir någon träning och det är ju sämre! Så en liten uppmaning, VÅGA hålla i träningar! Det ger så mycket tillbaka även om det också enligt mig är lite läskigt:)

Det ger så mycket positiv energi tillbaka att hålla i träningar. Barnen jag tränar är mellan 6-9 år och dom har lärt sig massor under året, dom är underbart roliga och duktiga att ha träningar för! Samma med tjejgruppen, dom har blivit väldigt duktiga och vågar testa sina gränser.

Likes

Comments

Familj, MTB

Vi har pratat om att åka till Säfsen flera gånger eftersom det är ganska nära men det har inte blivit av förrän nu. Jag kommer att recensera flera ställen vi varit till i kommande blogginlägg. Eftersom vi åker med lite större (8 och 14 år) cykelvana barn blir bedömningen anpassad till det!
Säfsen blir först ut:

Stugan 🌟🌟🌟🌟🌟 Väldigt fin och fräsch stuga. Gott om plats, nytt o fint och fin uteplats!

Pris
🌟🌟🌟🌟🌟 2390 kr för två nätter i stuga med 10 bäddar. 1790 kr för stuga med 4-bäddar Prisvärt om man jämför med andra alternativ

Mat 🌟🌟🌟🌟 Riktigt bra mat, god lunch och middagsbuffé. Tyvärr inte så bra öppettider lågsäsong, restaurangen var inte öppen på söndagen när vi ville ha lunch.

Leder 🌟🌟🌟🌟 Vi testade de kortare lederna 2,2 6, 11, 13, 14 km. De var väl utmärkta och bra beskrivna på karta som kunde köpas för 20 kr. När man cyklar med barn (minsta killen är åtta år) är kortare leder bra. Det var en hel del singeltrack (stig) och röda leder klarade även en cykelvan åttaåring av, förutom de ganska branta backarna som vi gick uppför. Jag saknar en kortare ca 2-4 km lång led som är lättåkt och "flowig" för barnen.
Vi åkte inte fel en enda gång och behövde inte titta på kartan så bra utmärkta leder.

Teknikbana 🌟🌟🌟 Den var lite liten och 14-åringen var inte nöjd med pumptrack och BMX-banan. Mycket löst grus och inte rätt byggd, svårt att få upp ordentlig fart! För nybörjaren tror jag teknikbanan är väldigt bra och extra plus för tekniktips vid de olika hindren. Det finns balansbräda, stenkista, litet hopp/dropp, större stenar att köra upp på, brant och lite knixig utförslöpa, brant kort backe uppför och nerför, "trappa" nerför och spång.
Det finns två korta teknikleder också 400 m och 2,2 km. Det är ingen led för nybörjare utan rejält teknisk stig med mycket sten och rötter, kul utmaning.

Annat att göra 🌟🌟🌟🌟🌟 Vildmarkslekparken var grymt kul för både vuxna och barn och alldeles gratis. Här tillbringade vi flera timmar. Snowcamp (trampoliner o foampits inomhus) var förstås en höjdare enligt barnen. 200 kr för två timmar kostade det. Det finns vandringsleder, fiske, ridning, paddla, fotbollsplan, volleybollplan, frisbeegolf och mycket annat att hitta på. De fanns flera fina grillplatser på flera ställen längs med lederna.

Natur 🌟🌟🌟🌟🌟

Så totalt får Säfsen 🌟🌟🌟🌟+ stjärnor! Vi åker gärna tillbaka och jag planerar att ha både Tjejläger och Barn & Ungdomsläger här för OK Tyr 2017!

http://www.safsen.se/

http://www.snowcamp.se/

Likes

Comments