MTB, Träning

Offseason betyder att vinterhojen plockas fram!

Hösten är magisk att cykla på! Det är underbart vackert med alla färger och stigarna har varit torra och fina hela hösten. Nu verkar det bli ändring på det! Dagens tre plusgrader och lätt regn inbjuder ju inte direkt till att cykla.... Men jag gav mig ut tidigt imorse med nån plan om distans. Började turen med att reka av barnbanor vi gjort till våra ungdomsträningar, fattades en ramp, hittade inte lastpallarna osv. Varför kan inte folk bara låta bli grejor?!

Märkningen till flera av stigslingorna har fått sitta kvar iallafall! Det är super att "döpa" slingor, då vet alla vilken stig man pratar om samt att barnen har koll på vart vi ska/vilken som är roligast osv. Detta ska vi arbeta vidare med inför nästa säsong, trots en kommun som är helt oförstående inför våra önskemål.

Rullade vidare in mot Karlstad och mötte upp ett gäng från klubben för att köra CX-intervaller. Tog de lite lugnt men körde alla intervaller. Kul omväxling att köra på gräsmattor, kullar, sandgropar, springa upp för trappor mm. Sedan tillbaka till I2-skogen igen och körde grusvägsrally. Det gör jag typ aldrig, cyklar grusväg alltså, förutom som transportsträcka.

Det blev en runda på 47 km, litet lagom distanspass. Sällan jag cyklar själv men idag blev det så! Lyckades som vanligt köra lite fel och hamnade på någons gårdsplan men vände lite diskret:)

Offseason betyder dags att planera inför nästa säsong (mer om det i kommande inlägg) och att det finns tid för spontana cykelturer! Nu följer jag ju aldrig något träningsschema men det brukar vara så fullt upp med träningar och tävlingar under säsongen så det finns inte mycket plats för spontana grejor!
Sen finns det tid för banbygge oxå, bland det roligaste jag vet. Kan lätt vara ute hela dagen i skogen och greja o fixa! Passar dessutom väldigt bra att ta med hela familjen på!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Familj, MTB

Vårt boende "Smedstuga" gamla tjänstebostäder, renoverade med hotellstandard.

Vi har varit i Sandviken och Högbo Bruk i somras och hösten -15. Redan det säger väl en del att vi valt att åka tillbaka!

Stuga/Boende 🌟🌟🌟🌟🌟 Det finns hotellrum, smedstuga och rum i sportbyn att välja på. Alla boenden har hotellstandard och för en familj med cyklar passar smedstuga eller sportbyn perfekt! Cyklar kan förvaras inomhus och man slipper dra med cykeln in på hotellet. (Cykelförvaring inomhus är en förutsättning för att vi ska åka dit)! Smedstugorns är underbart charmiga och lite olika inredda, vi har bott i olika stugor de två ggr vi varit där. Nära till allt på området.

Pris 🌟🌟🌟 Det är dyrt men man får tänka på att det är hotellstandard!

Mat 🌟🌟🌟🌟🌟 Frukostbuffén är "to die for" Jag har tagit tidiga cykelrundor innan övriga familjen vaknat och sedan gått till denna grymma frukost. Värt ett besök enbart för den:) Högbos restaurang är ett guldkorn med mycket ekologiskt och närproducerat. Maten är fantastiskt god men kostar ju ganska mycket oxå såklart! Det finns möjlighet att laga egen mat i smedstuga och sportbyn vilket ger olika valmöjligheter och man kan lyxa till det en dag.

Leder 🌟🌟🌟🌟🌟 Det finns många leder att välja på och tre startplatser där lederna utgår ifrån i närområdet. Korta och långa lätta leder (blå) korta och långa svårare banor (röd och svart). Ett stort plus är att det finns flera kortare banor, 3, 4, 5 km med olika svårighetsgrad och flera längre banor 10, 15, 20, 30, 40 km även dom med olika svårighetsgrader. Det är så bra att kunna cykla kortare rundor med barnen och även köra själv korta, snabba varv när barnen hänger vid teknikbanan.
Superbra markering av lederna, du kör inte fel! Lederna är fint underhållna och väl beskrivna i häfte som finns att hämta gratis i receptionen.

Teknikbana 🌟🌟🌟 Här skulle man kunna göra mer! Jag saknar något rejält dropp, hopp, balanshinder som vippbräda och stockhinder att hoppa över tex. Även någon typ av "garagevändning". En bra teknikbana med olika svårighetsgrader är så uppskattat av både barn och vuxna.
Om man räknar in sprintbanan som ligger precis bredvid teknikbanan finns velodromkurvor och hopp. Jag tror att man håller på att utveckla och bygga vidare på teknikbanan!

Annat att göra 🌟🌟🌟🌟 Det finns möjlighet att hyra kanot, vandra, fiska och det finns en väldigt fin smådjurspark. Uppskattat av yngsta sonen som gillar djur, kul att man kan gå in till djuren och får klappa dom. För dom yngre barnen finns en fin lekpark, med ett gammalt ånglok bla. Flera fina grill och rastplatser!

Natur 🌟🌟🌟🌟 Högbo med omgivningar är otroligt fint!

Så totalt får Högbo Bruk 🌟🌟🌟🌟 stjärnor, var det bara lederna som bedömdes hade det blivit fem stjärnor. Bästa lederna och den bästa märkningen av lederna jag sett på något ställe!

Likes

Comments

Tränare, OK Tyr, MTB

Bild från 2015 och en av de första Tjejträningarna vi hade!

Jag håller i Barn & Ungdomsträning, Tjejträningar, distanspass för klubben och har några gånger försökt mig på att ha teknikpass för nyare/nybörjare på MTB.
De utbildningar jag har gått är Barn & Ungdomsledareutbildning via SCF (Svenska Cykelförbundet) och en mer allmän Tränare för Barn & Ungdom via Sisu.

Att planera och hålla i träningar är inte alltid så lätt och jag har alltid prestationsångest. Vill att alla ska få ut något av träningen, det ska inte vara för svårt, inte för lätt, lagom utmanande och gärna olika svårighetsgrad eftersom förkunskaper och kondition ofta är ganska olika hos deltagarna. Nyckel till detta är ofta varvbana där alla kan köra i sitt tempo. Vädret kan ibland ställa till det, är det blött o halt blir svårighetsgraden en helt annan. Får dåligt samvete för att de blir svårt även om jag inte kan styra över vädret!

Mycket tid går åt till att hitta bra varvbanor, lämpliga hinder som dropp mm att träna på. Speciellt inför barnträningar eftersom det är så många barn och distansen till tänkt varvbana inte ska bli lång.

Alla träningar jag håller i är för min klubb OK Tyr och ett helt ideellt arbete. Har funderar en hel del på på det där med kurser man betalar för.... Det är en allt vanligare trend inom flera idrotter och kanske hotar det föreningsverksamheten en del?! Dessutom är sådana kurser inte till för alla då man kanske inte har ekonomisk möjlighet att delta! Sen tror jag att en del ibland tror att kvalitén är bättre om det kostar pengar att vara med!
Våra tjejträningar är helt gratis (förutom medlemsskap i OK Tyr) och jag är helt övertygad om att vi lär ut samma saker som man annars får betala för. Tyvärr har deltagarantalet varit lite lågt ibland, vart är alla MTB-sugna tjejer?!

En av alla tävlingar, Solsta XC Juni-16
Foto: Erik Putsep

Jag vågar knappt erkänna att jag är så ny själv på MTB, har ju faktiskt bara cyklat i 2,5 år. Men har cyklat och tävlat så sjukt mycket sedan jag för första gången satte mig på en MTB!
Finns säkert några som inte tycker jag kan/ska hålla i teknikträningar, men de som känner mig vet att jag är en ödmjuk person:) Jag vet mycket väl vad jag kan lära ut och vad jag inte kan! Sen tror jag att jag är ganska pedagogisk och jag har inga problem med att prata inför grupper. Jag vill gärna dela med mig av det jag kan, nybörjare och barn och ungdom tränar jag gärna! Samt håller i teknikträning för nyare cyklister, jag älskar teknikträning:) All den hjälp jag fick från duktiga cyklister i klubben när jag var nybörjare vill jag dela med mig av! Önskar att det funnits en tjejgrupp när jag började cykla MTB!

Sen dräller det ju inte precis av människor som kan tänka sig vara ledare/tränare! Om inte jag är det då kanske det inte blir någon träning och det är ju sämre! Så en liten uppmaning, VÅGA hålla i träningar! Det ger så mycket tillbaka även om det också enligt mig är lite läskigt:)

Det ger så mycket positiv energi tillbaka att hålla i träningar. Barnen jag tränar är mellan 6-9 år och dom har lärt sig massor under året, dom är underbart roliga och duktiga att ha träningar för! Samma med tjejgruppen, dom har blivit väldigt duktiga och vågar testa sina gränser.

Likes

Comments

Familj, MTB

Vi har pratat om att åka till Säfsen flera gånger eftersom det är ganska nära men det har inte blivit av förrän nu. Jag kommer att recensera flera ställen vi varit till i kommande blogginlägg. Eftersom vi åker med lite större (8 och 14 år) cykelvana barn blir bedömningen anpassad till det!
Säfsen blir först ut:

Stugan 🌟🌟🌟🌟🌟 Väldigt fin och fräsch stuga. Gott om plats, nytt o fint och fin uteplats!

Pris
🌟🌟🌟🌟🌟 2390 kr för två nätter i stuga med 10 bäddar. 1790 kr för stuga med 4-bäddar Prisvärt om man jämför med andra alternativ

Mat 🌟🌟🌟🌟 Riktigt bra mat, god lunch och middagsbuffé. Tyvärr inte så bra öppettider lågsäsong, restaurangen var inte öppen på söndagen när vi ville ha lunch.

Leder 🌟🌟🌟🌟 Vi testade de kortare lederna 2,2 6, 11, 13, 14 km. De var väl utmärkta och bra beskrivna på karta som kunde köpas för 20 kr. När man cyklar med barn (minsta killen är åtta år) är kortare leder bra. Det var en hel del singeltrack (stig) och röda leder klarade även en cykelvan åttaåring av, förutom de ganska branta backarna som vi gick uppför. Jag saknar en kortare ca 2-4 km lång led som är lättåkt och "flowig" för barnen.
Vi åkte inte fel en enda gång och behövde inte titta på kartan så bra utmärkta leder.

Teknikbana 🌟🌟🌟 Den var lite liten och 14-åringen var inte nöjd med pumptrack och BMX-banan. Mycket löst grus och inte rätt byggd, svårt att få upp ordentlig fart! För nybörjaren tror jag teknikbanan är väldigt bra och extra plus för tekniktips vid de olika hindren. Det finns balansbräda, stenkista, litet hopp/dropp, större stenar att köra upp på, brant och lite knixig utförslöpa, brant kort backe uppför och nerför, "trappa" nerför och spång.
Det finns två korta teknikleder också 400 m och 2,2 km. Det är ingen led för nybörjare utan rejält teknisk stig med mycket sten och rötter, kul utmaning.

Annat att göra 🌟🌟🌟🌟🌟 Vildmarkslekparken var grymt kul för både vuxna och barn och alldeles gratis. Här tillbringade vi flera timmar. Snowcamp (trampoliner o foampits inomhus) var förstås en höjdare enligt barnen. 200 kr för två timmar kostade det. Det finns vandringsleder, fiske, ridning, paddla, fotbollsplan, volleybollplan, frisbeegolf och mycket annat att hitta på. De fanns flera fina grillplatser på flera ställen längs med lederna.

Natur 🌟🌟🌟🌟🌟

Så totalt får Säfsen 🌟🌟🌟🌟+ stjärnor! Vi åker gärna tillbaka och jag planerar att ha både Tjejläger och Barn & Ungdomsläger här för OK Tyr 2017!

http://www.safsen.se/

http://www.snowcamp.se/

Likes

Comments

MTB

Bild från en höstdag för ett par veckor sedan.

Börja blogga är något som jag tänkt på länge, gjorde ett försök på Vasaloppsbloggen men den blev liksom inte riktigt min egen.
Den här bloggen kommer handla om MTB, träning, tävling, familj, föreningsliv och lite multisport och kanske lite triathlon. Men mest MTB då jag är fullständigt besatt av att cykla det!

Jag gillar att träna, mest cykla MTB så klart men tränar lite löpning och annat också. Jag har alltid ambitionen att träna styrka på gymmet men de blir aldrig av...... Uteträning är bäst och roligast helt enkelt! Jag tränar inte för något speciellt, satsar inte på att vinna några tävlingar, men gillar att tävla. Träning och tävling ska vara kul och jag gör det jag känner för!

Min största utmaning är att "hålla ordning" på den förening jag är med i och sitter som "ordförande" i cykelsektionen. Det är många trådar att hålla i och jag brinner främst för vår barn och ungdomsverksamhet som vi satsat extra på att utveckla.

Min man och två yngsta söner(8 och 14 år) cyklar oxå, jag kämpar ständigt för att få dom att älska MTB lika mycket som jag gör! Vi har varit iväg på flera "cykelweekends" och jag tänkte börja bloggen med att recensera de olika ställen vi varit till! Så håll utkik, fler inlägg kommer!

Likes

Comments