Tankar, Vardag

*Gäsp*

Jag vet att det har inte blivit mycket inlägg sedan midsommar men med två veckors sommarjobb plus husrenovering så fanns ingenting tid över. Jag gick från det ena jobbet till det andra och sedan när båda jobb var klara för dagen så var det dags att sova. Trots alla tidiga morgnarna och sena kvällarna var det värt det.

Under dessa två veckor har jag jobbat på en förskola nära där jag bor och haft en väldigt positiv upplevelse. Redan min första dag kändes allting bra, jag var lite blyg och tillbakadragen i början men bara att tillåta mig själv att leka och skratta med barnen gjorde saken bättre och fick det att kännas som jag alltid har jobbat där.
Jag föll snabbt in i deras rutiner och det var trevligt att vara där. En sak jag är mest glad över är att jag har personligen fått sett personalen live-in-action och hur mycket jobb som läggs ned på barnen. Det är för mig otroligt viktigt och det är ännu viktigare att människor får lära sig och se in i förskolelärarnas (och alla lärares) värld för det jobb som dem gör. För mig under hela min skolgång har lärare varit väldigt viktigt, oavsett i vilket ämne, hade jag en lärare som inte brydde sig så var det svårt att bli engagerad i det ämnet och försöka mitt bästa för att jag fick aldrig den viljan och uppmuntran av att det fanns någon annan än jag som ville att jag skulle lyckas. Så det är något jag verkligen uppskattar och respekterar.

Som jag har nämnt så jobbade jag där i två veckor, sex timmar /dag och jag kan ärligt säga att mycket inte kändes som arbete överhuvudtaget. Det kan bero på att jag trivdes väldigt mycket och barnen som var där var väldigt lugna och snälla. Jag skulle kunna tänka mig att intresseanmäla mig för vikariat nästa år när jag fyllt 18 år då det skulle vara kul att göra under sommaren och samtidigt ha möjligheten att tjäna extra pengar på det. Men vi får se vad det blir för jobb till nästa år, vad har ni sommarjobbat som?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Contains affiliate links Böcker/Serier/Filmer, Vardag

En utav fiktion-nördarnas favoritårstider är just sommaren, som i alla amerikanska high school- filmer består nördarnas somrar utav oändligt läsande, spelande och serie-tittande. Jag kan erkänna att jag känner mig träffad på alla punkter, jag lovar! Det är sant då förr i tiden när lilla Hick-Lisa gick runt med Harry Potter liknande glasögon kunde hon stolt säga att hon läst varje bok på lärarnas lista över rekommenderad sommarläsning innan skolstarten i Augusti. Och varje gång under sommarn då hon fick frågan av mamma eller pappa med hur det gick med boken hade hon redan gått vidare till nästa.

Ett problem som fortfarande uppstår idag. Men det är så extremt skönt att bara ligga i solen och läsa; varje semester brukar jag alltid packa med ett gäng böcker och utmana mig själv hur många jag hinner igenom (vilket jag vet är helt knäppt!). Senaste gången var i Bulgarien då jag packade med 3 böcker, läste 1,5 och på något magiskt vis lyckades komma hem med 5 stycken. Jag skyller på bokaffärerna, specifikt dem med en engelsk avdelning och en mysig läshörna med fåtölj. Så vad är jag försöker komma fram till? Vad är poängen med denna paragraf? Jo, som lärarnas boklista i de amerikanska high school- filmerna tänkte jag göra en lista på böcker nu till sommaren, vare sig det är böcker som jag har läst och rekommenderar eller planerar att läsa som jag tycker passar perfekt som handen i handsken med sommaren 2017!

En speciell typ utav böcker som jag alltid tycker passar just under sommaren är självbiografier eller böcker baserade på verkliga händelser, förstår inte riktigt varför men det bara fungerar så för mig vilket är underligt då jag normalt läser tonårsnoveller och liknande. Men just känslan av att sitta i solstolen vid stranden och läsa en självbiografi är för mig definitionen av semester. Därför har jag införskaffat mig ett par stycken till sommartiden.

Den första har jag redan läst ut och det är Alex Schulman's Glöm Mig vilket handlar om Alex uppväxt och relation med hans mamma som är alkoholist: Hur han och resten av familjen är fast i ett medberoende och desperat försöker att reparera relationen och försonas senare i vuxenlivet. Det är en otroligt gripande bok som skiner ljus över hur långt anhöriga kan gå för att låtsas som att allt är normalt.

Och som jag nämnde är jag förberedd vilket är varför jag även plockade upp två böcker till: Piper Kerman's Orange is the new Black och Tilde de Paula's Tiden läker inga sår. Två böcker som direkt fångande mitt öga och bara från att läsa baksidan verkar otroligt intressanta. Som de flesta vet är Orange is the new Black en känd Netflix-serie som är baserad på denna bok och handlar om hur författaren döms till 15 månader i ett kvinnofängelse för ett gammalt brott och måste försöka överleva och återta makten över sitt liv.
Tiden läker inga sår är lite utav en annorlunda historia: kända TV4- programledaren Tilde de Paula berättar i sin roman om kvinnornas hennes släkt som var före henne, hur mycket samhörighet till en plats eller land kan betyda och att göra allt för dem man älskar.

Jag inte hunnit läsa ut de två sistnämnda men jag har kommit en bra bit in på OITNB och än så länge har jag inget att klaga på. Som ett stort fan av serien blev jag extra glad när jag såg denna bok City Gross på extrapris, om det är en sak jag gillar mer än böcker så är det böcker för en bra deal!

Och jag vet att vissa inte är jättestora fan utav biografier så jag har även valt ut två stycken böcker för alla fiktion-älskare. I år inkluderar listan två tonårsböcker med inslag av sci-fi, drama och stressen av att vara en tonåring.

All the Bright Places av Jennifer Niven är en fantastisk historia om hur två tonåringar, Finch och Violet, tillsammans försöker ta sig an ett skolprojekt och under vägen upptäcker meningen av att vara sig själv och hur man lever.

Den andra boken och den sista i min lista är The Maze Runner: I dödens labyrint av James Dashner. Den första boken i en bokserie med 4 uppföljare. Jag har valt den svenska översättningen istället för orginalspråket eftersom jag ibland har svårt att förstå vissa saker i handlingen i sci-fi böcker då de oftast utspelar sig i ett alternativt universum samt innehåller påhittade ord och termer.

Hursomhelst boken handlar om Thomas som en dag vaknar upp i en labyrint utan minne av vad som hänt. I labyrinten bor flera unga killar och varje månad anländer en till. Labyrinten som omringar dem har väggar som öppnas och stängs varje dag och tillsammans måste dem ta sig igenom farorna för att hitta en väg ut.

Vad brukar ni tycka om att läsa under sommaren? Eller lyssnar ni på ljudböcker istället?

Likes

Comments

Tankar, Vardag

Äntligen är den här: den sköna sommaren! Och som alla svenska sommarlåtar beskriver så är den kort och består mest av regn så när det är sol så ska man vara ute, oavsett om det blåser som en orkan utanför ytterdörren. Sommaren brukar innehålla traditionella ingredienser såsom bad, midsommar, regn, alkohol, dålig karaoke till dåliga låtar, baksmällor och ett å annat försök på en solbränna med hjälp av sololja och brun-utan-sol produkter. Det sista brukar dock resultera i ett urval av spektrumets olika färger såsom rödkräfta med bikiniränder och fläckig apelsin-orange. Men detta är det perfekta hopkoket av en klassisk svensk sommar. Fast jag är fortfarande ledsen om att sommarlov bara är för barn och ungdomar, vuxenlivet blev precis lite tråkigare.

Det finns olika sätt att spendera dessa två månader, vissa fyller upp kalendern varje dag med minst tre aktiviteter och buffémiddagar medan andra inte gör något alls och istället förbrukar all mobilsurf på ett spektakulärt Netflix-maraton och färdig-nudlar, vilket inte är helt fel heller. Jag själv är en blandning utav båda, min familj brukar alltid hitta på planer om husrenovering och semestrar minst halva lovet och dem dagar med frihet spenderar jag med att sova in till klockan 12 och kolla serier halva natten.

Fast sommaren kan börja tidigt för dem som har tur, en del brukar passa på att dra en charterresa innan lovet för att förfesta att sommaren är på väg, jag var en utav dem och spenderade en hel vecka i Bulgarien med mamma och lillasyster. Inte jättemycket sol men tillräckligt mycket så att jag inte skulle smälta som en isglass vilket duger för mig.

Semester Score = det var helt ok, inget speciellt så 7/10

1. Solnedgången på vägen dit. 2. En dag vid poolen. 3. Varna, Bulgarien upplyst vid midnatt.

Men numera är det Sverige som gäller för resten av tiden. Sommarlovet är uppbokat och utlovar en hel del skratt, arbete och förhoppningsvis sol.

V. 25: Renovering av huset + midsommarfirande på landet.

V. 26: Sommarjobb.

V. 27: Sommarjobb.

V. 28: Semester till Gotland.

V. 29: Gotland pt. 2.

V. 30-34: Renovering av huset + fix inför skolstart..??? (Med andra ord, ingen aning!)

Och det var allt, tror jag. Det känns skönt på ett sätt och vis att ha koll på vad som ska ske i framtiden även om det är väldigt vagt. Lugnar lite utav ångesten som hatar överraskningar (så länge det inte är presenter). Hur brukar ni planera eran sommar, om ni ens gör det? Är det på ett ungefär vad ni ska göra eller en perfekt planering av varje minut?

Likes

Comments