Med tanke på frekvensen på mina inlägg den senare tiden så är det lite otippat att jag sätter mig på min 29:onde födelsedag och skriver ett, men det är just det jag nu gör!


Januari har varit tyngd av sjukdom, influensan rättare sagt. Det och att det är kallt i vår lägenhet (felanmält) har gjort att jag inte haft inspiration och ork att skriva något. Det som också är tråkigt är att med sjukdom kommer sjukdagar och därmed lägre lön. I vanliga fall så får vi lönebesked en vecka innan lön, vilket var igår, men de på administrationen verkar ha mycket att göra för tillfället då jag fortfarande inte fått mitt.


Däremot har jag haft massor av tid då jag legat som en död sill i sängen och läst både bloggar och böcker, tittat på serier (har hunnit igenom alla säsongen av både ”Girls” och ”Fröken Frimans krig” och tänkt en massa. Tankarna på vad jag lyckats med sen jag bestämde mig för att spara mer, hur det känns, vad mina mål är och vad jag vill fortsätta förändra har malt på och det har varit nyttigt. Hittills så har jag satt upp en budget inför varje månad. Det har jag gjort eftersom det annars tenderar att dra iväg. Det här är något jag så länge jag kan komma ihåg gjort, budgeterar, sparar till kortsiktiga mål. Det är inte dåligt i sig, verkligen inte, men jag funderar på att ändra på det.


Hittills har jag i första hand jobbat med mina utgifter och mitt beteende, men inte så mycket mina tankar. Jag vill fortfarande ha en massa saker. Jag har önskelistor på kläder hos olika återförsäljare och jag sparar kort på saker som jag vill ha längre fram. Men, att leva på en riktigt tight budget samtidigt som man vill ha en massa saker är väldigt svårt. Det vore en frihet att faktiskt inte vilja ha en massa saker. Min sambo är en expert på det, det är ytterst sällan han vill ha något som han faktiskt inte behöver. Snarare tvärtom, även saker han behöver vill han inte ha (t ex mer en ett par skor är ju hur jobbigt som helst att äga medan jag äger otaliga).Några av sakerna i mina sparade önskelistor: vacker ullkappa för 1900 kr, kashmirtröja 899 kr och en kashmirponcho för 1995 kr.

Efter att ha tänkt och känt allt det här har jag bestämt mig för att jag ska börja jobba med ett minimalistiskt tänk och livsstil. Inget nyårslöfte men man kanske kan räkna det som ett födelsedagslöfte!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Första budgeten för i år! Den blev satt i tid men har inte riktigt hunnit med att redovisa den här för er.

Inkomst: 19415 kr (lite extra den här månaden då jag tagit ut ett par semesterdagar)

Fasta utgifter:

Gemensamma utgifter (hyra + mat + el + hemförsäkring) 3000 kr (min del, delar med sambon)

Mobil 500 kr

CSN 946 kr

Tandläkarförsäkring 50 kr

Rörliga utgifter:

Resor 1000 kr
Förra månaden: -72 kr (sen månaden innan) -200 kr (Västtrafik kontoladdning) = -272 kr
Totalt 1000 kr - 272 kr = 728 kr
(Ökar den här kategorin för den här månaden då jag ska köpa SJ-biljetter upp till släkten för födelsedagskalas samt förmodligen kommer behöva köpa ett busskort om det blir för vintrigt för att cykla.)

Kläder 0 kr

Förra månaden: - 320 kr (sen månaden innan) - 830,5 kr (Zalando shopping) + 407 kr (betalt från undersökningar) = -743, 5 kr

Totalt -743,5 kr.

Övrigt 919 kr

Förra månaden: 4383 kr (sen månaden innan) - 1251 kr (julklappar) - 100 kr (bostadsköavgift) - 257 kr (apoteket) - 571 kr (2 x tjejkväll) = 2204 kr

Totalt 2204 kr + 919 kr =3123 kr

Fonder + aktier 18 500 kr, förra månaden 123 805 kr, totalt 142 305 kr (inköpsvärde, ej räknat med nedgång/uppgång.)

Sparkonto - 5 500 kr ,förra månaden 197 974 kr , totalt 192 474 kr

Summa sparande ( fonder + aktier + sparkonto): 334779 kr

Förutom mitt månadssparande i aktier och fonder på ca 13 000 kr från min lön så har jag även börjat köpa för de pengar jag har på sparkontot, därav minussumman på sparkontokategorin. Planen är att ha 40 000 kr på ett sparkonto som en buffert jag kan använda snabbt, resterande pengar vill jag ha investerade i aktier och fonder.

Totalt utgifter: 6 415 kr

Totalt sparande: 13 000 kr

December var helt klart en inte helt billig månad. Får köra en riktig snålmånad nu i januari för februari kommer också bli lite mer utsvävande, om än förhoppningsvis inte lika dyr som december.

Likes

Comments

Så är det äntligen 2017! Över jul och nyår har jag tagit det lugnt och samlat krafter som kommer behövas då 2017 ska bli ett riktigt sparår!


2016 var året då förändringen skedde. Jag började spara betydligt mer än innan och fann en helt ny värld av gnetande sparare och påhittiga gratisletare. Hade varit så svårt utan er!

2016 var början men det var inte ett helt sparår, jag började i slutet av april. Därför är 2017 väldigt spännande! Kan jag klara en "onödigt" tight budget i ett helt år?

För att titta i backspegeln på 2016 (och ge mig själv en klapp på axeln) så har det sett ut så här:

I slutet av april skar jag flera tusen i min månadsbudget och la det på sparande istället. Maj var således den första sparmånaden.

Från maj då startskottet gick till december så har 97400 kr sparats! Det ger ett snitt på dryga 12 000 kr / månad. Jag har även börjat investera i aktier och fonder.

Mina utgifter har under de här 8 månaderna i medel sett ut så här:

Fasta utgifter:

Gemensamt (hyra + hemförsäkring + el + mat) 3000 kr

Mobil 493 kr

CSN 946 kr

Tandläkarförsäkring 50 kr

Rörliga utgifter:

Resor 499 kr

Kläder 385 kr

Övrigt 1007 kr

Jag är positivt överraskad att jag ändå ligger så lågt på kläder fast det känns som jag varje månad slarvat med den kategorin. Delvis beror det på att det jag får från undersökningar (presentkort och ibland paypal-utbetalningar) åker in i den kategorin. I min budget har jag även valt att se amorterande till CSN som en utgift och inte ett sparande, vilket en del andra gör.

Jag är så himla nöjd över mina första 8 månader av hårdsparande! 2017 ska bli ännu lite bättre! Planerna är att under 2017 ska jag spara 156 000 kr, det blir 13 000 kr / månad.

Likes

Comments

Historien har ett slut, även om det för mig inte är ett så "lyckligt" slut. Om det skulle var någon som hittat hit men inte läst början på hela "Zalando prisbluff" historien kika gärna på mina första inlägg (Zalandos prisbluff och Uppfölning på Zalandos prisbluff ). Här kommer slutligen avslutningen på Zalandos prisbluff.

Det här var det sista mailet jag tog med i förra inlägget om allt detta. Trodde inte att jag skulle få något mer svar (det ledde ändå ingenstans) men det kom ett svar.

Det här svaret från Monica fick jag tisdag förra veckan, igår kommer det alltså gått en vecka sedan Monika lovade att de ska ändra priset på sin webshop. Tidigare har de även sagt att de ska ändra namnet, vilket jag kan tycka är viktigare. Här var jag reda rätt less på Zalando men skrev ändå ett svar utan någon som helst förhoppning att det skulle göra någon som helst skillnad.

Nej, det var inte bara jag som tyckte det hela inte var helt okej. På zalandos facebooksida hittade jag följande inlägg:

Hoppas på att den här kunden blir mer nöjd med zalandos icke-svar än jag är. Monika tog sig i alla fall tid att besvara mitt mail och i och med det mailet avslutas zalandohistorian.

Åtgärdat så fort det går säger Monica. Det är i dag en vecka sedan de blev uppmärksammade på detta problem. Tror ni de ändrat namn eller pris? Nope, än i dags ser det ut så här i deras webshop:

30 % rabatt men ändå dyrare än överallt annars. Fortfarande fel namn vilket gör att man vilseleds när man försöker jämföra priset. Att det tar mer än en vecka att ändra pris och namn tycker jag är otroligt oprofessionellt. De har även valt att inte publicera mina (har försökt två gånger) recensioner av tröjan på deras webshop där jag försökt varna för att det är fel namn på tröjan. Bra att veta att de inte publicerar dåliga kommentarer, gör recensionerna värdelösa.

Zalando har hela tiden påpekat att jag kan skicka tillbaka tröjan, och visst kan jag det! Problemet är inte att jag är missnöjd med tröjan, jag är missnöjd med Zalando! Då jag använde ett presentkort när jag köpte tröjan så kommer jag ändå behöva köpa något mer hos Zalando om jag lämnar tillbaka tröjan, eftersom man får värdet av presentkortet "till godo" på sitt konto. Jag kan alltså inte ens sälja presentkortet.

Jag är som sagt inte missnöjd med tröjan, tvärtom! Den är supermjuk och varm, helt perfekt jobbtröja.

Likes

Comments

Slut på ännu en vecka. Veckan har (förutom zalando historian) varit bra. Har fått två gratis luncher, en representationslunch med ett företag och en gratis baguette då jag gick på ett lunchseminarium. Egentligen skulle jag kunna gå på lunchseminarium varje vecka och få gratis lunchbaguette men jag går bara om det låter intressant, det tar ändå en timma vilket är rätt mycket för endast en baguette.

Det har även varit julbord denna vecka. Mitt första julbord för den här säsongen så det var mycket uppskattat! Gick hårt åt på laxen, som alltid :)

Arbetsveckan avslutades med en tjejkväll. Tre andra tjejer från jobbet och jag gick ut, förstå åt vi sedan gick vi på bio och såg Fantastiska vidunder och vart man hittar dem. Helt klart sevärd! Så det var en lyxdag i mitt annars allt mer sparsamma liv. Det blev lite dyrare än jag tänkt. Främst för att när vi bokade biljetterna så hade jag glömt ta med min biocheck! Jag hade i alla fall kunnat komma undan den utgiften. Man lär sig :)

Det var hur som helst en väldigt trevlig kväll med de har tre tjejerna. Jag blev också påmind hur långt jag kommit sedan jag bestämde mig för att bli mer sparsam. Under kvällen gled diskussionen över på framtida drömmer i form av att kunna köpa ett boende. För mig är det än så länge en dröm, men för en av tjejerna så hade hon börjat kolla runt och gå på visningar. Från drömboende och framtidsplaner är det inte långt till utgifter och sparande, för utan ett sparande är det svårt att köpa något drömboende. En av tjejerna utbrast att hon hade så svårt att spara, pengarna bara försvinner. Hon berättade att hon kan gå in i en vanlig mataffär och spontanshoppa (fin)pasta för flera hundra. Rent reflexmässigt upprepade jag det hon hade sagt med en förskräckt tonfall "Flera hundra??" Alla kollade lite konstigt på mig, som om det inte alls var så farligt att spontanshoppa pasta för flera hundra. Tacksamt tänkte jag på hur långt jag lyckats komma med mitt spartänk och att även jag för mindre än ett år sedan hade tyckt lyxpasta för några hundra kanske inte var vardagsmat men är helt okej att unna sig med då och då.


Helgen har jag spenderat som jag gillar allra mest, ta det lugnt och ladda batterierna. Jag och min sambo har städat och tvättat. Jag har även lagat mat inför veckan. Jag vet inte hur man orkar ställa sig och laga mat efter en hel arbetsdag? Jag kan inte hitta den orken utan gör generellt all mat på helgen.

Brödbak blev det i lördags.

Två av maträtterna, till vänster en indisk kycklinggryta med naanbröd och till höger en köttfärspaj. Om det är nägot jag gillar med indisk mat så är det naanbröd! Eller, gillar bröd över huvud taget så det kanske inte är så konstigt att naanbröd blir en favorit. Hur som helst så har jag aldrig gjort eget naanbröd förut. Det var lite tidskrävande men inte svårt och jag blev riktigt nöjd med resultatet!

Hade jag varit en bättre bloggare så hade jag även tagit kort på pizzan och carbonaran jag gjorde, men det får kanske blir nästa gång i stället.


Likes

Comments

Historien fortsätter....

(Läs gärna början på allting i mitt första inlägg: Zalandos prisbluff .)

Kontaktade zalando igår och gjorde dem uppmärksamma på att det de skrivit på sin hemsida inte stämmer. Jag blev förvånad när jag snabbt fick ett svar där de bad om bilder på tröjan och prislappen, skickade lika snabbt in de bilder de bad om. Mailkontakten med zalandos kundtjänst har fortsatt idag, hela dagen.... Sammanfattningsvis kommer jag inte beställa från zalando igen, är väldigt besviken över hur de skött allt.

Som svar fick jag först följande mail:

Rent skitsnack att varken priset eller namnet på tröjan var alltså fel på deras hemsida. Jag undrar om de ens tagit sig tid här att kontrollera sina uppgifter, mailet från dem känns som ett "det är måndag jag orkar inte jobba" svar, blev väldigt besviken och arg. 10 % rabatt på nästa köp känns dessutom som en ren förolämpning. Om det är någon som vill använda koden så är ni välkomna att ta den, blir inget mer shoppande på zalando för mig. Mailkonversationen fortsatte:

Inga svar mina frågor om tröjan jag fått verkligen är en Madeleine tröja eller ej.

Länk till tröjan på twist and tango: http://twisttango.com/madeleine-turtleneck-grey-melange

och länk till zalando: https://www.zalando.se/twist-tango-madlene-stickad-troeja-grey-tw121i010-c11.html

om ni själva vill jämföra tröjorna.

Fortfarande så vill de inte ge mig någon förklaring, eftersom jag är 99 % säker på att de skrivit fel namn och satt ett oskäligt högt pris så vill jag ha en förklaring. Därmed fortsatte mailskickandet:

Skickade även ett mail till Twist and Tango och fråga om de hade en tröja som hette Madlene och om den i så fall var exclusive för zalando eftersom den inte gick att hitta någon annanstans. Innan zalando hann svara på mitt mail ovanför hade jag fått svar från Twist and Tango och mailade därför zalando igen.

Då ändrar kundtjänst helt sig helt plötsligt:

Trots att de i sitt första svar sagt att de har RÄTT NAMN och RÄTT PRIS på sin hemsida säger de helt plötsligt i detta mail att det inte stämmer? Här var det i alla fall skönt att få ett erkännande, även om de fortfarande inte erbjuder någon betydande kompensation.

Efter det här skickade jag bara ett mail till, som jag inte fått svar på.

Tog rådet från en kommentar från förra inlägget om denna zalando historia och mailade även konsumentvägledningen men det finns i princip inget jag kan göra, förutom att skicka tillbaka tröjan. Jag gillar tröjan, det jag inte gillar är att känna mig lurad och sen zalandos bemötande. Jag vill just nu aldrig handla där igen, därför vill jag heller inte lämna tillbaka tröjan. Eftersom jag betalade en del av priset med presentkort så betyder det bara att jag kommer behöva beställa något annat om jag skickar tillbaka tröjan. Detta eftersom man inte får tillbaka presentkortet om man returnerar utan man får det "tillgodo" på sitt konto.

Om det är någon som undrar så har de ännu inte ändrat på priset, eller namnet, på tröjan i deras webshop. Jag tycker det är ett allvarligt misstag de gjort men zalando verkar ta väldigt lätt på det.

Likes

Comments

Idag hämtade jag ut ett efterlängtat paket från zalando! Tyvärr känner jag mig lurad av zalando som har kört en prisbluff a la elektronikvaruhus.

På zalando står det att ordinarie pris på tröjan är 2985 kr. Jag köpte den under black friday och fick ca 60 % rabatt på zalandos ordinarie pris. Döm av förvåning när jag packade upp tröjan och det står 1999 kr på prislappen! Det står även ett annat namn, Madeleine inte Madlene som på zalando. Gick även in på Twist & Tangos hemsida för att kolla priset, även där står det 1999 kr.

Som sagt köpte jag den för 60 % rabatt på zalandos ordinarie pris, vilket därför är billigare än det riktiga ordinarie priset. Men, nu på zalando är det "endast" 30 % rabatt vilket betyder att den faktiskt är dyrare än det riktiga ordinarie priset.


Nu är jag lite tudelat. Å ena sidan så tycker jag om tröjan och jag fick den till ett lägre pris än det riktiga ordinarie priset. Å andra sidan så känner jag mig lurad! Eftersom de även skrivit namnet fel så var det svårt att jämföra priser innan jag beställde tröjan. Gjorde en snabb google-sökning innan jag skickade efter den men fick inget resultat då jag skrev det namnet zalando hade uppgett.

Självklart kan priset skilja lite mellan olika återförsäljare, men jag tycker det är orimligt att det ska skilja nästan 1000 kr!

Likes

Comments

Inte nog med att jag tidigare den här månaden tröstshoppade (jobbigt på jobbet) på MQ utan nu har jag även skickat efter en tröja hos zalando.

(OBS innehåller en affiliate länk till zalando )

Zalandos app är livsfarlig. Jag har alltid en önskelista med kläder som jag vill ha. Hela hösten har denna tröja hängt med i önskelistan:


100 % kashmir från Twist & Tango (du hittar den HÄR) jag tycker den ser perfekt ut! Varm (eftersom den är av kashmir) och vardagselegant. Det som har varit mindre perfekt med den här tröjan är priset, för 2985 kr så var det här en drömtröja som hade hamnat i önskelistan med väldigt liten chans att någonsin bli beställd.

Det som är så bra med zalandos önskelista (obs, ej sponsrat men zalando är en favorit) är att man direkt ser om ens favoritkläder är på rea. Först så reades tröjan 20%, fortfarande alldeles för dyr, kände mig inte ens frestad. Sen kom Black Friday och en rabatt på 45%, här börjar det rycka i beställarnerverna. Men, bestämde mig att för mindre än 50% rabatt tycker jag den fortfarande är för dyr. Då kom refunders erbjudande:

Med 10% extra rabatt och dessutom extra cashback så hamnade totala priset på under 50% av ordinarie pris. Då gick det inte längre, jag klickade hem tröjan. Betalade inte allt med pengar utan hade 650 kr i presentkort från olika undersökningssidor som jag använde. Totalt blir det 786 kr om man räknat bort presentkorten (650 kr) och det jag får i cashback (44 kr).

Vet inte om jag är nöjd eller missnöjd. Jag hoppas tröjan är så underbart mjuk, varm och skön som den ser ut, då är jag nöjd med köpet. Missnöjd är jag eftersom jag inte kan hålla min klädutmaning (bara köpa kläder för pengar/presentkort jag får från försäljning eller undersökningssidor).

Ett annat mål jag har med mina klädinköp är att köpa klassiska plagg, som inte blir omoderna på flera år, och att köpa kläder i bra kvalitet som håller länge. Jag hoppas och tror den här tröjan lever upp till de förväntningarna.

Likes

Comments

En (löne)månad har gått och nya pengar har trillat in på kontot. Dags att summera november och sätta budgeten för december!

Inkomst: 18901 kr

Fasta utgifter:

Hyra 1813 kr (min del, delar med sambon)

Hemförsäkring 47 kr (min del, delar med sambon)

El 140 kr (min del, delar med sambon)

Mobil 500 kr

CSN 946 kr

Tandläkarförsäkring 50 kr

Rörliga utgifter:

Mat 1000 kr (sambon sätter in lika mycket )

Resor 500 kr, förra månaden: -572 kr, totalt -72 kr (cyklar så har låga vardagskostnader däremot bor släkt och familj en bit bort så det är tågresor till dem som kostar).

Kläder 0 kr, förra månaden: 41 kr -698 kr (MQ shopping) + 337 kr (betalt från undersökningar) = -320 kr, totalt -320 kr (Retar mig på MQ-shoppingen men det får jag leva med).

Övrigt 905 kr, förra månaden: 4574 kr - 100 kr (läkarbesök) - 392 kr (second hand runda) - 218 kr (deo och handkräm från naturligtsnygg.se) - 360 kr (ny cykellampa + olja) - 26 kr (Öl på pub) = 3478 kr, totalt 4383 kr

Fonder + aktier 27 000 kr, förra månaden 96 805 kr, totalt 123 805 kr (inköpsvärde, ej räknat med nedgång/uppgång)

Sparkonto -14 000 kr ,förra månaden 211 974 kr , totalt 197 974 kr

Förutom mitt månadssparande i aktier och fonder på ca 13 000 kr från min lön så har jag även börjat köpa för de pengar jag har på sparkontot. Planen är att ha 40 000 kr på ett sparkonto som en buffert jag kan använda snabbt, resterande pengar vill jag ha investerade i aktier och fonder.


Totalt utgifter: 5 901 kr

Totalt sparande: 13 000 kr


Förutom att klädkategorin inte går så bra är jag väldig nöjd med min budget. Jag har inte haft så stora utgifter de föregående månaderna på kategorin övrigt vilket gör att jag, utan att skjuta till extra pengar, kommer ha råd med julklappsinköpen den här månaden.

Likes

Comments

Om man inte helt naturligt är väldigt sparsam så måste man ha ett mål med sitt sparande för att orka. Det är så lätt att hänga på konsumtionssamhället, det finns ju så många fina, roliga och "nödvändiga" saker som man vill ha! Svårt svårt svårt att bryta sina köpvanor och jag har inte helt lyckats än, den här månaden har klädinköpen gått lite över budget men det får jag ta igen nästa månad.

Målet med sparandet är självklart den största motivationen för mig. Efter att ha flyttat runt hit och dit i Göteborg under snart 10 år och aldrig varit nöjd med mitt boende så vill jag i framtiden kunna köpa en bra bostad där jag kan bo under många år. Förut var jag helt inriktad på att köpa ett hus men ju mer jag tänker på det så lockar en bra lägenhet nästan mer.

För att kunna köpa den sortens boende som jag vill ha så kommer det krävas en hel del sparade pengar. Mitt mål ligger alltså ganska många år in i framtiden. Att ha ett så långsiktigt mål gör det hela svårt, det är också svårt att dela upp det i delmål. Man kan liksom inte köpa ett rum i taget.


Det har därför varit så otroligt viktigt för mig med andra som gör samma eller en liknande resa! Har en del bloggare som lever extremt sparsamt. De som ger mig motivationen och drivet att fortsätta även när jag helst av allt bara vill köpa en ny höstgarderob, eller åtminstone en mössa i kashmir....

Miljonär innan 30 : Började sin blogg för 10 år sedan och det är de äldre inläggen som jag gillar allra mest. Många väldigt roliga inlägg och väldigt inspirerande hur otroligt sparsamt han kan leva, jag spelar inte riktigt i samma liga.

Snålcoachen : Riktigt duktig på att skriva, även hon har en förkärlek ( eller har i alla fall haft) till kläder och det är inspirerande att följa hennes resa från att vara rätt slösaktig till att vara en riktig sparförebild!

Starta om mitt i livet : Skriver inga nya inlägg sen en tid tillbaka och hela den här historien är rätt tragisk... Men har ändå varit en stark motivation till att jag inte bara vill spara ihop till en kontantinsats utan även vill ha så låga lån som möjligt.

Sparsam : Liknande situation och mål som jag har och bor dessutom i samma stad. Har väldigt låga omkostnader varje månad och nyligen i ett inlägg så berättade hon om känslor och tankar om hur tufft det faktiskt är att ha satt ett så högt och långsiktigt mål.

Det är de bloggar som jag är så tacksamma över att de finns när köpsuget sätter in eller jag känner mig ensam och snål. Jag är helt klart inte ensam och jag är inte snål, men sparsam. Sen finns det en del andra bloggar som jag följer för inspiration om vart man kan hitta billiga, eller till och med gratis, saker. Även aktie/ekonomibloggar har börjat bli en favorit då jag investerar mitt sparande.

En dag ska jag nå målet, det är jag helt säker på!

Likes

Comments