Igår började vardagen med jobb igen. om vanligt hoppade jag på min gamla trotjänare (som är toppen för ingen verkar vilja stjäla den) och trampade iväg till jobbet. Jag hade nog våndats lite innan att jag skulle börja jobba igen och jag vet att den här hösten kommer vara tuff men det var skönt på något sätt att vara tillbaka. Efter en mjukstartdag cyklade jag hem. Allt som vanligt och i sin ordning alltså!

Om allt var i sin ordning i går när jag lämnade cykeln för sin nattvila så var det inte riktigt lika bra när jag gick för att hämta den i morse. Bakdäcket var helt platt. Jag är inte någon mekar-person så jag bestämde mig för att jobba hemifrån i dag och gå bort med den till en cykelreperatör som finns i närheten. Sagt och gjort, när klockan slog 3 var jag utanför hans verkstad med min cykel. Tyvärr var det inte alls så billigt som jag hade hoppats på... Hela däcket behöver bytas. Inte heller var min cykel i vidare bra skick utan det var det ena efter det andra som var på gränsen.

Jag velade en liten stund innan jag bestämde mig för vad som egentligen skulle behövas göras, däckbyte får räcka för denna gång. Säkerligen så kommer fler saker behövas åtgärdas, om jag inte köper en ny cykel. Jag vet inte riktigt vad som bli billigast. En ny-begagnad cykel i bra skick skulle jag tro bli billigare.

På kort tid har alltså två av mina trotjänare, som jag räknade med skulle hålla i åtminstone 1-2 år till, gett upp, först min laptop och sedan min cykel. Har alltså blivit en del icke budgeterade utgifter på senaste tiden men inser också det är en del av vuxenlivet och att det ändå är betydligt trevligare överraskningar jag har problem med än man kan få då man, till exempel, äger hus eller bil (eller barn för den delen).

För att avsluta positivt kan jag nämna att H&M aktien, vilket råkat bli mitt största innehav (kan man inte köpa kläder så kan man alltid köpa aktien), äntligen börjat klättra uppåt. Jag hoppas det håller i sig så det inte vänder allt för snabbt ner igen (väldigt upp och ner på börsen just nu).

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Idag är jag verkligen inte på topp och känner att ibland (läs nu) skulle det vara väldigt skönt med ett eget sovrum. Det hela började igår på morgonen med att jag får vakna till något helt annat än fågelsång, det lät snarare som en sjuk katt som försökte få upp en slemboll alldeles vid mitt öra. Min sambo hade blivit förkyld. Ont i halsen och förmodligen döende låg han och harklade slembollar (mysigt). Det blev bättre när vi klev upp och dagen blev vilsam med bio som avslut.

Men, det var en morgon idag också. För att inte tala om att det var en natt mellan de två morgnarna. Det är tydligen så att om man är halvt döende i en förkylning får man låta på natten om man inte kan sova, så det blev inte så mycket sömn var någon av oss. Harklandet fortsätter och jag hoppas innerligt att det är en snabb förkylning, just nu nästan mer för min skull än för hans. Finns även en fundering att bädda ute i vardagsrummet åt honom... 

Faktumet att semestern börjar lida mot sitt slut och att den här hösten kommer bli hektisk är förmodligen faktorer som även de spelar in i min orkeslösa sinnesstämning. Det är bara helgen som skiljer den sköna ledigheten mot jobbet just nu så det blir till att fixa matlådor och tvätta de sista värdefulla lediga dagarna som finns kvar.

Likes

Comments

Imorgon trillar lönen in på kontot och en ny budget-månad börjar! Här kommer augustibudgeten samt utgifterna för den här månaden.

Inkomst: 20185 kr (lön vanliga jobbet, lite extra då jag dels fått löneökning på 500 kr /månad samt får en del semesterersättning denna månad) 

Fasta utgifter:

Hyra 1813 kr (delar med sambon)

Hemförsäkring 47 kr (delar med sambon)

El 140 kr (delar med sambon)

Mobil 500 kr

​CSN 946 kr

​Tandläkarförsäkring 50 kr

Rörliga utgifter:

Mat 1000 kr (sambon sätter in lika mycket )

Lunch 0 kr, förra månaden 750 kr-228 kr = 522 kr, totalt 552 kr (blev 3 uteluncher på jobbet efter jag hade kommit hem från en jobbresa i Frankrike och inte hann fixa matlådor, behöver dock inte fylla på denna kategori ännu).

Resor 500 kr, förra månaden -277 kr, totalt 223 kr  (äntligen på plussidan här!)

Kläder 500 kr, förra månaden 681 kr -500 kr = 181 kr, totalt 681 kr (har blivit en sån otrolig förbättring på klädsidan! Kan erkänna att denna månad blev jag rejält frestad, men blev tillräckligt inspirerad av andra sparbloggar för att hålla mig till budgeten.)

Övrigt 1150 kr, förra månaden 1786 kr - 556 kr (div.utgifter)+ 122 kr (refunder) = 1352 kr, totalt 2502 kr

Fonder + aktier 13539 kr, förra månaden 40742 kr, totalt 54282 kr (inköpsvärde, ej räknat med nedgång/uppgång)

Sparkonto 0 kr ,förra månaden 227099 kr - 4497 kr (ny dator), totalt 222602 kr   

Generellt otroligt nöjd med både den här månaden samt förra månaden (som jag aldrig skrev om här). Har kommit in i spartänket mycket mer. Något väldigt positivt är när man inte spenderar så mycket hela tiden så blir uteluncher, biobesök, fika på stan etc. en lyx i stället för en vardag. Man njuter mer och får helt enkelt mer valuta för pengarna! Bara att fortsätta framåt ::) Mot drömhuset.

Likes

Comments

Så har första veckan av semestern avverkats och den började lite sådär. Jag satt i godan ro och fyllde i en undersökning på min laptop och helt plötsligt börjar den låta konstigt och skärmen började flimra. En liten stund senare dog den. Inte så roligt, jag bestämde mig för att ge den en chans och hoppades att det skulle vara något litet fel som lätt skulle kunna ordnas så jag lämnade in den till en reparatör för felsökning. Tyvärr var det inte ett litet fel :( Moderkortet var stendött och så gick då även min gamla dator i graven. Fick dock felsökningen gratis mot laddaren till datorn, en deal jag tog med glädje! 

Blev en tur till elgiganten och siba (båda ligger nära där jag bor) för att kolla efter en ny dator. Jag tycker det är jobbigt att köpa datorer! Finns en hel uppsjö med dem men aldrig en som jag vill ha. Eller, jo, det finns datorer som jag väldigt gärna skulle vilja ha, men de hamnar i prisklassen 10 000 kr och uppåt! Inget som jag gärna lägger ut nu när jag knorrar för hundralappar. 

Först ut var SIba, där hittade jag en dator för alldeles för mycket. Men på elgiganten gick det bättre! Där fanns en liten acer som var ett demoex och därför extra nedsatt. Perfekt! Sitter och knappar på den nu och är helnöjd :) kostade 4500 kr vilket jag tycker är billigt för en dator. Nu hoppas jag den håller i många år. Det jag oroar mig lite för är väl att jag inte hört överdrivet positiva saker om kvalitén på acer datorer... Men om den håller hälften så länge som en 10 000 kr dator så har de "samma pris", om den håller längre än hälften så länge så är det ren vinst. Jag tror absolut den kan hålla minst hälften så länge som en asus eller mac. Vi får se :) Känns bra att ha en dator igen, mobilen kan verkligen inte ersätta en dator. Jag orkar bara skriva kortare saker på mobilen och inte fylla i en massa undersökningar.

Tråkig men tyvärr både oundviklig och nödvändig utgift så här i början av semestern.

Likes

Comments

Behöver knappast säga att det var länge sedan jag skrev? Jag har haft det bra :) Väldigt bra men också väldigt körigt. Nu har det lugnat ner sig och semestern har börjat \o/ Men även om ni inte sett så mycket av mig så har jag varit här och lurat i skuggorna. Har imponerad av Sparsam som lyckades semestra utomlands för under 6000 kr (!) och det var både resa, boende och fickpengar. Grymt imponerande. Hon har också satt ett köpstopp på kläder, inget jag skulle klara känner jag men väldigt starkt :) Sparsam sparar också stora summor pengar varje månad. Bra inspiration!

Idag har jag varit lite mindre sparsam. Cyklade till slottskogen med gubben och tittade på alla djuren och njöt av dagen. Efter ett par timmar var vi både småhungriga och törstiga så det blev lyxiga våfflor på café, inte så billigt men jag har varit fantastisk (om jag får berömma mig själv) duktig på att hålla nere matkostanderna sedan jag började mitt mer sparsamma leverne igen så det fanns pengar över där. Kändes helt okej att lyxa till vardagen på det sättet. Vi har även köpt ett par biobiljetter med pengar från det kontot och ska ha en mini-middagsbjudning (går inte att ha så mycket annat i vår lägenhet) som vi också kommer kunna ta från det kontot. Så även om Göteborg ligger sist i "soligan" (antal soltimmar i sommar) så njuter jag i fulla drag över att starta min semester här! Känns väldigt stressfritt.


Kan även avslöja att i slottskogen idag var pensionärerna och småbarnsfamiljerna i majoritet :) Stojjigt var det.

Likes

Comments

Äntligen måndag! Skulle gärna ha fler helgdagar men jag tycker ändå det är något speciellt med att starta en helt nu vecka, lite som på nyår när man startar ett nytt år och allt känns möjligt, men i mindre skala förstås (ny vecka startar man just en gång i veckan). Solen lyste i morse och lovade ännu en fin sommardag här på västkusten. Dagen började helt enkelt på allra bäste sätt.

Jobbet lunkade på som vanligt ändå fram till lite innan lunch då brandlarmet gick. Det var bara att knata ut och sitta i den underbara solen i 30 minuter innan vi fick veta att det var falsklarm och att vi kunde gå in igen. Senare på dagen fick jag reda på att jag måste göra om en massa jobb som jag hållit på med den senaste veckan, det var väl där det muntra humöret började svikta.

När jag var liten älskade mamma att berätta folksagan "Mäster skräddare" där en skräddare får en bit tyg och ska sy ett klädesplagg. Varje gång kunden kommer för att se om klädesplagget är färdigt så har skräddare börjat sy ett ännu mindre klädesplagg. Det sista han försöker sy är vantar och när han misslyckas med det förkunnar han att "det bidde ingenting". Lite så blev mitt testande av synoptiks nya endagslinser, men det bidde i alla fall något, om än inte 3 månaders gratis linser. 

Det började bra, efter jobbet så cyklade jag ner till synoptik där jag skulle få en gratis synundersökning och testa deras nya linser, allt via smartson. Tycker det är så skönt när man kan boka tid efter jobbet, oavsett vad det är man bokar tid för. Optikern sa rätt så snabbt att han inte tyckte jag skulle testa just de här linserna eftersom jag haft problem med månadslinser (har tvingats byta till endagslinser) och både månads- och dessa nya endagslinser är gjorda av silikon. Det var tydligen det som var nytt och speciellt, det finns inga andra endagslinser av silikon innan dessa. Där sjönk humöret ytterligare ett snäpp. Men! vi pratade lite och jag berättade att jag inte tycker de endagslinser jag har var så sköna och då gav optiken mig 10 endagslinser av ett annat märke än de jag har, trots att de inte ingick i testet. Han kollade också mina ögon och gjorde en ny synundersökning. Då åkte humöret upp några pinnhål igen, vilken service! Tyvärr får jag då inte gratis återbesök och 3 månaders linsabbonemang utan kostnad men jag är ändå väldigt nöjd och glad.

Resten av veckan blir det att jobba på duktigt om jag ska göra om det som ska göras om i tid till jag åker till Frankrike (jobbresa) nästa måndag, jag som gillar att bli klar med saker i god tid, men det är säkert en nyttig övning. Klart måste det hur som helst bli.

Likes

Comments

Även söndagen har både bjudit på vila och en hel del jobb. Har inte tagit tag i städningen, sparar den till en regnig dag (vilket det faktiskt ser ut att bli till veckan). Först blev det sovmorgon och en allmänt såsig start på dagen. Lite innan 11 så cyklade jag iväg till Coop. Hittade tyvärr inga av de saker som jag har kuponger på (kiwi, bravo boost och Go green havredryck) så det blev inget gratis. Däremot är den Coop-affären helt underbar att fynda kött med kort utgångsdatum som är nedsatt i pris. Köpte både falukorv (gubben ska göra korvstroganoff i morgon), fläskfärs (som användes till en indisk köttfärsgryta) och fläsklägg. Har aldrig köpt eller tillagat fläsklägg förut. Vet knappt om jag har ätit det? Nu har det hur som helst kokat i 2 timmar så jag hoppas det är ätbart, ska göra rotmos till på onsdag och testar då. Har även hunnit baka mer bröd och gjorde på samma gång pizza med en massa rester på.

Ja, det var min söndag, men det jag egentligen funderade på är hur det är att leva med en snåljåp sparsam person? Jag har lagt om stil en del och min sambo märker det nog mest när det gäller mat. Förut var jag väldigt bekväm av mig och köpte det jag kände för och gillade inte att jämför priser. Han är på sätt och vis likadan men ändå inte. Han är bekväm, men går alltid på lägsta priset. Skulle han få bestämma skulle vi leva på blodpudding och fiskpinnar (lättsamt och billigt, nyttigt är inget krav för honom). Jag har inte helt gett upp mina krav, jag köper bara svenskt kött (skulle även kunna tänka mig finskt, men det har jag nog aldrig sett). I övrigt köper jag svenskt om det är möjligt. Det jag ändrat mig är att jag går efter erbjudanden och om något är nedsatt på grund av kort utgångsdatum. Det har gjort en jättestor skillnad! Finns fortfarande saker att jobba på, skulle vilja bli bättre på att äta efter säsong och "spä" ut maten (främst köttet) med grön/rotsaker.

Min sambo har nu levt ihop med en sparsam person i ungefär 1,5 månader. När jag var student skulle jag nog inte kalla mig sparsam, snarare att jag helt enkelt inte hade pengar. Nu har jag ändå en hyffsad lön (speciellt om man jämför med det man fick av CSN) men väljer att leva på betydligt mindre. Så har han levt i 1,5 månader, men jag har levt med en snålis i 5 ÅR! Japp, min sambo är en riktig snåljåp, han har aldrig gillat se pengar försvinna. Han har några saker som han unnar sig, utelunch har alltid varit en sån. Det är mer för att han hatar att laga mat. Men annars köper han väldigt få saker till sig själv. Han gillar inte heller att ha en massa saker (vilket är tur eftersom vi bor på 35 kvm). Stundvis i vårat förhållande har jag blivit irriterad eftersom han har en bra lön och jag har väl tyckt att har man det kan man väl också spendera en del? I dag är jag väldigt glad över att han har varit så sparsam! Han har en hel del pengar på banken och min övergång till snålis-livet har gått väldigt smärtfritt på hemmafronten eftersom han redan är där. Det vore förstås inte kul om det gick till överdrift, men det gäller nog det mesta.

Jag är glad över att jag bor ihop med en snåljåp! Jag hoppas även kunna matcha honom, eller till och med gå förbi honom eftersom jag kör matlådor.

Likes

Comments

Veckan har gått förbi i rasande tempo och det känns som jag inte hunnit med ens en tredjedel av alla saker som skulle hunnits med.

Sambon och jag var i Jämtland förra helgen och åkte hem i tisdags Redan där försvann de två första dagarna i veckan och helgerna är dessutom då jag hinner laga mat och städa. Eftersom det inte blev någon mat lagad har vi levt på korv och makaroner, typ, ingen höjdare. Ingen mat lagad betyder även inga matlådor så jag har ätit ute på lunchrestaurang både i onsdags och i torsdags, dock kunde jag använda gamla lunchkuponger och det är också bra att de inte går förlorade. Tur som är så hör inte Jämtlandsresorna till det vardagliga, skulle vara helt slutkörd i så fall. I fredags blev det lyxlunch. En annan doktorand disputerade (försvarade sin avhandling och blev doktor i kemi!), efter försvaret gick vi till en restaurang och där försvann 200 kr. Inte allt för dyrt och jag ville gärna vara med och fira.

I dag hade jag sovmorgon och det var riktigt skönt. Svärmor kom och plockade upp oss runt 11-tiden och så åkte vi ut till dem, åt lunch och pratade en massa. Sen åkte vi tillbaka hem och jag däckade på soffan medans min fina gubbe tog hand om all tvätt. Jag har sovit massor idag, har varit hur skönt som helst och jag hoppas jag laddat batterierna rejält. I morgon vill jag komma ikapp med städning och matlagning. Inga uteluncher nästa vecka!

Jag har också pysslat en del med hur jag ska spara. Spar frågade mig lite om det här och jag ska försöka förklara hur jag tänkt och vad jag gjort. Jag har väl insett att jag inte bara kan hiva in allt på ett sparkonto utan jag behöver sätta mig in i det här med fonder och aktier. Jag började mitt fondsparande för ett par månader sedan med ett modest månadssparande på 400 kr spritt över fyra fonder hos min vanliga bank. När det slutade kännas allt för läskigt ökade jag det till 4000 kr i stället. För någon vecka öppnade jag ett konto hos Avanza, där det finns många fler fonder att välja på, och bestämde mig för att börja läsa på mer. Lättare sagt än gjort... Jag har främst läst ekonomibloggar, det har varit allt ifrån aktieingenjörer till västkustinvesterare. Det har helt klart varit folk som är väldigt insatta, och tycker det är superskoj att följa bolagsstämmor och läsa årsrapporter.... Inte min största hobby direkt. Sedan hittade jag bloggen RikaTillsammans som förespråkar fonder framför aktier och ett passivt sparande framför ett aktivt. Perfekt! Jag känner att jag kan vara en så mycket bättre passiv sparare, som inte läser en massa rapporter och följer stämmor, utan bara månadssparar troget och kanske går in justerar vilka fonder jag köper någon gång per år.

Det finns olika konton som man kan köpa aktier och fonder ifrån, man kan läsa dem i RikaTillsammans bloggen här. Jag valde att börja månadsspara från ett ISK-konto där man skattar en viss procent på alla pengar man har i stället för 30% på vinsten (som man gör på ett vanligt fond/aktiekonto).

Sen satte jag upp ett månadssparande. Jag kommer månadsspara 8000 kr fördelat på 11 olika fonder, pengarna dras via autogiro från mitt vanliga lönekonto. Jag valde vilka fonder genom att man kan automatisk generera en fondportfölj på Avanza, där man kan ange vilken risk man vill ta, och sen bytte jag ut vissa av fonderna mot några som RikaTillsammans tipsat om här

På RikaTillsammans så har bloggaren även satt upp två olika fondportföljer som man kan sätta upp istället, dels en nybörjarportfölj och en portföljs som han kallar RikaTillsammans portföljen. Om man öppnar ett konto på Nordnet i stället för Avanza kan man följa hans RikaTillsammans portfölj genom något som kallas Shareville. Jag har aldrig använt nordnet men om jag skulle öppna ett nytt konto så skulle jag nog välja nordnet bara på grund av detta, men orkar inte när jag nu har ett konto på Avanza.

Jag har tänkt spara i fonder och inte aktier just för att man kan vara mer passiv men när jag fick skatteåterbäringen så köpte jag ändå lite aktier, för skojs skull. Jag är absolut inget proffs på sånt här och vi får se hur det går, känns bra att ha tagit tag i det. Just ni ligger inflationen på 0,8 %, låter man sina sparpengar ligga på ett konto som ger 0 % i ränta så blir de alltså mindre och mindre värda. Det var det här som drev mig till att börja engagera mig i inte bara hur mycket jag sparade utan faktiskt HUR jag sparade.

Om det är någon som oroar sig för att det här kommer glida över till någon slags ekonomiblogg så är det lugnt, jag kommer på min höjd fortsättningsvis rapportera hur det går med det hela, om det inte är så att jag råkar få någon fler fråga.

Likes

Comments

Halva månaden har gått (om man räknar lön-lön) och jag tänkte kolla hur jag ligger till på mina mer rörliga kategorier.

Hur min budget för denna månad ser ut skrev jag om i ett tidigare inlägg. Inkomsten har dock ändrat sig eftersom jag fick en skatteåterbäring på 7298 kr.

Rörliga utgifter:

Mat 1140 kr - 294 kr = 846 kr kvar

Lunch 750 kr -200 kr = 550 kr kvar (åt riktig lyxlunch idag som kostade 200 kr, annars har jag haft med mig matlådor förutom två dagar då jag använde gamla lunchkuponger.)

Resor -777 kr (inte behövt köpa varken tågbiljetter eller fylla på busskortet)

Träning 500 kr (här händer det inte så mycket, frågan är om jag ska dra ner på den här kategorin.)

Kläder 202 kr (grymt stolt! inga klädköp än så länge och tackade nej till loppisrunda imorgon.)

Övrigt 942,5 kr- 476,5 kr (apoteket hjärtat) - 320 kr (svenska postkodslotteriet) = 146 kr (Svenska postkodslotteriet är jag med i eftersom de körde en kampanj där man får ett presentkort som är värd mer än lotterna man köper, men det är uppsagt nu så jag slipper denna kostnad nästa månad. Dock känns det lite tight med bara 146 kr kvar, får se hur det går.)

Glasögon -3880 kr + 3880 kr (skatteåterbäring) = 0 kr


Aktier 3220 kr (inköpsvärde). (Ny post! Köpte aktier för det som blev över av skatteåterbäringen efter jag hade täckt upp för glasögonköpet).

Sparkonto 227099 kr + 198 kr (skatteåterbäring) = 227297 kr (då aktierna jag köpte kostade 220 kr / st så blev det 198 kr över som jag stoppade in på sparkontot i stället.)

Fonder 14500 kr (inköpsvärde)


Så ser det ut hittills! Inte alls så tokigt. Jag har börjat kolla runt och läsa om både aktier och fonder. Just nu tänker jag nog börja månadsspara mer i fonder och så gott som inget alls i aktier, men kunde inte låta bli att köpa några idag. För någon månad sen ökade jag mitt fondsparande till 4000 kr / månad fördelat på 4 olika fonder men dels tänker jag leta upp nya fonder och börja spara betydligt mer i fonder. Jag har nästan 230 000 kr på sparkonto och det känns onödigt att sätta in mer pengar där när det är så dålig ränta, samtidigt tycker jag det som sagt är både tråkigt och lite småläskigt med både fonder och aktier.

Förutom att vi ska på en fest hos en kompis som fyller år nästa helg så har jag inga planerade utgifter. Dock ska jag iväg till Frankrike om drygt en vecka i jobbet, men då allt är betalt (av jobbet) så tycker jag det inte borde gå åt några större summor där, dagarna är dessutom fyllda, det är ingen nöjesresa direkt. Ska bli spännande att se om jag lyckas hålla i det här resten av månaden!

Likes

Comments

Jag med flera (närmare 5,8 miljoner personer) har fått eller kommer få skatteåterbäringen de närmaste dagarna. Det är vi som deklarerat via internet, app, sms eller telefon och vi får dela på svindlande 29 miljarder kronor, allt enligt GP. Det betyder att i snitt så får vi 5000 kr var. Jag vet redan vart mina skattepengar ska gå till: 3880 kr ska gå till att täcka upp för glasögonen jag köpte för ett tag sen. Resten ska jag sätta in på mitt nystartade Avanza konto. Jag har noll koll på aktier och fonder och ärligt talat är det aptråkigt, men jag försöker.

Men, vad gör alla andra 5,8 miljoner människor med sina pengar? Enligt artikeln i GP så ökar lösta lån på pantbanken med 15-20 %. Det är i och för sig bra att man löser sina lån, men vad hemskt det måste vara att pantsätta saker till att börja med. DN skriver om en undersökning som SBAB beställt om vad vi egentligen planerar att göra med vår återbäring och, lite för mig, överraskande så vill unga spara och äldre sätta sprätt på dem! Trodde nästan det var tvärtom. Men med en nära på omöjlig bostadsmarknad (om man inte undviker städer och helst köper i norr) och arbetsmarknad som det tar lång tid att få någon trygghet i så känns det mindre konstigt. Det verkar som unga ska bo i en skokartong, betala hyror på 12000 kr / månad och ha otrygga kontrakt på bemanningsföretag, hur blev det så här? Jaja, jag ska fortsätta bo i min skokartong med, turligt nog, billig hyra så länge som det går för att förhoppningsvis kunna flytta till något eget, större och i ett lugnare område.

Likes

Comments