Nye innlegg


Hvile og nok søvn er alfa omega. Kroppen trenger hvile og søvn til å restituere seg etter dagens krav, og gjøre seg klar for en ny dag. Mangel på søvn vil føre til lavere energi, tregere hjernekapasitet, lavere motivasjon/kreativitet og fokus. Når du føler deg trøtt på dagen pga mangel på søvn, vil du ha lett for å overdrive med kaffe og sukkerprodukter for å få energi som kroppen higer etter.

Sliter du med å få sove, kan det være lurt å tenke etter hva du spiser og gjør i timene før sengetid. Det kan være små endringer i kosten og kveldsrutiner som kan forbedre nattesøvnen din betraktelig.

god søvn

Prøv noen av tipsene og finn ut hva som fungerer for deg!

1. Unngå raffinerte karbohydrater og for store måltider sent på kvelden. Høye svingninger i blodsukkeret og full mage kan holde deg våken.

2. Velg tryptofanrik mat som gir byggeklosser til blant annet søvnhormonet melotonin. Tryptofan er en essensiell aminosyre som omdannes rask i kroppen til melatonin og serotonin (vårt lykkehormon) gjennom enzymatiske reaksjoner. Begge disse stoffene virker beroligende på hjernen og kan hjelpe på søvnløshet.gresskarkjerner3

Naturlig melatoninproduksjon, som er nødvendig for en sunn søvn, er et resultat av tilstrekkelig inntak av mat som inneholder mye av aminosyren tryptofan

Tryptofanrik mat: Kalkun, lammekjøtt, spirulina (alge), lever, tunfisk, torsk, egg, krabbe, ost, belgvekster, sesamfrø og gresskarkjerner.

3. Spis melotoninrik mat. Kirsebær er kjent for sitt melatonininnhold; også valnøtter, tomater og olivenolje har melotonin.

Tart Cherry (cherry juice) er en kraftig kilde til naturlig melotonin.

kirsebær

4. Velg smarte fiberrike karbohydrater på kvelden- Spis med fordel havregryn på kvelden. Banan er fiberrik og inneholder rikelig med vitamin B6 som er beroligende på nervesystemet.


SØVNSABATØRER

Kaffe: Styr unna kaffe og sort te etter kl 17. Koffein bruker timevis på å bli omsatt i ­kroppen og kan holde deg våken på kvelden og utover nattetimene.

Søtsaker: Godteri, brus og annet søtsaker gir svingende blodsukker, og kan påvirker nattesøvnen. Husk også at mørk sjokolade inneholder koffein, jo mørkere, desto mer.

Rå brokkoli, blomkål og gulrøtter: Råkost har høyt fiberinnhold og gir fordøyelsen mye å jobbe med på nattestid.

Et stort proteinmåltid rett før sengetid: En sen middag med mye proteiner er ikke heldig for melatonin-produksjonen eller for fordøyelsen. Derimot små porsjoner med protein og fiberrike karbohydrater fremmer melatonin-produksjonen.

Alkohol: Kanskje sovner du fortere, men søvnen blir dårligere. Alkoholen gjør at du produserer mer urin i løpet av natten, og det påvirker hormonbalansen i kroppen.

Hva du spiser og gjør, til hvilke tider av døgnet, påvirker søvnrytmen. Her er noen gode råd:

√ Unngå altfor mange aktiviteter rett før sengetid. Aktivitet er bra, det gir energi. Frisk luft og aktiviet tidligere på dagen er viktig for både humør, energi og søvnkvalitet, men styr unna høy aktivitet (trening, husarbeid etc) rett før leggetid.

√ Hold deg unna koffein, sukkerholdige drikke/mat i god tid før sengetid. Pass på at du verken er sulten eller for mett når du legger deg.

√ Ha en regelmessig sove- og våkentid. Legg deg og stå opp til nokså samme tid hver dag. Ha faste gode leggerutiner som skaper en god døgnrytme. Sett av tid til minst 7 timer søvn hver natt, helst 8 timer

√ Planlegg en avslapningsperiode før du går til sengs. Høy stimulans og mange inntrykk rett før sengetid vil påvirke søvnen negativt. Vær bevisst på hva du velger, å se og gjøre, den siste tiden før du legger deg. Mange tar en siste sjekk på e-posten, skanner gjennom TV-kanalene, ser nyheter, surfer på Internett eller gjør husarbeid som det siste de gjør før de går på soverommet. Ved å være rolig i kropp og sinn før du går til sengs vil garantert forbedre nattesøvnen.

Et godt verktøy kan være mindfulness og pusteøvelser. Det vil klargjøre kropp og sinn for ro og en god natt søvn.

pranayamapust1

Ta også en powernap på dagen når du trenger det. Når batteriene er fullladet yter vi mer!

√ Bearbeidet dagen din. Tankespinn på kvelden er en kjent syndebukk for å ødelegge nattesøvnen. Om du er en person som «kverner over» det som har skjedd i løpet av dagen, og hva som skal skje i løpet av morgendagen, når du legger deg, kan det være smart å sette av litt tid på kvelden til å bearbeide dagen.

Ved å gi deg selv 10 minutter på kvelden til å tenke igjennom dagen, og inntrykkene du har erfart, vil det kunne hjelpe deg å bearbeide dem ferdig før du legger deg. Del dem gjerne med familie medlem om du trenger å si dem høyt, eller si dem høyt til deg selv. Et godt alternativ er å skrive dem ned. Ta en beslutning på å ta tak i det som eventuelt må løses dagen etterpå. På den måten får du dagsinntrykkene ut av systemet ditt, slik at hjernen kan hvile når du legger deg.

PS: Verdensproblemer løses ikke spesielt godt på natten:-)

√ Unngå for mye lysstimulanse på kvelden– spesielt fra iPad og pc-skjerm. På kvelden produserer kroppen søvnhormonet melatonin som skal sette kroppen i søvn modus. Melatonin er «mørkets hormon», det vil si at utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer. Melatonin utskilles fra epifysen, en liten hjernestruktur dypt inni hjernen.

Sterk belysning kort tid før sengetid reduserer mengden av melatonin, som påvirker kroppstemperatur, blodtrykk og glukosenivå. Derfor er dempet lys best på kvelden. iPad, mobiltelefon og pc-skjerme har et sterkt lys som reduserer mengden melatonin og kan påvirke søvnkvaliteten din negativt.

√ Fjern alle elektriske forstyrrelser. TV, PC, mobil eller andre elektriske dingser hører ikke hjemme på soverommet. Selv om de ikke er i bruk, bør du ha et skille på dine dag- og nattaktiviteter.

Husk å slå av mobiltelefon eller sette den på lydløs før du legger deg. Legg igjen mobiltelefonen utenfor soverommet, både med tanke på forstyrrelser og stråling igjennom natten.

Skap en oase på ditt soverom som innbyr til avslapning. Innred i lyse farger, gjerne grønn som er en beroligende farge. Rydd bort det du ikke behøver og skap en god atmosfære på soverommet.

soverom

√ Blokker lyset på soverommet. Produksjonen av søvnhormonet melatonin blir hemmet dersom det er veldig lyst der du sover.

√ Blokker forstyrrende støy med ørepropper.

√ Hold en jevn temperatur. 21 grader kan være en ideell soveromstemperatur. Ha lufteventil eller vinduet oppe på gløtt for frisk oksygen på soverommet.

Har du riktig pute og madrass? Om du våkner med stiv nakke eller vond rygg så bør du tenke på å invistere i en Tempur pute eller madrass.

√ Hvis du våkner opp midt på natten, gå ut av sengen. Det å ligge å vri seg i sengen og ikke få sove, vil gjøre at du forbinder sengen med frustrasjon, ikke avslapning. Ta en liten tur ut av sengen og returner tilbake etter kort tid. Unngå å utsette øynene for sterk belysning.

Sweet dreams! zzzz…


Likes

Comments

"Coca Cola er en veldig populær drikk over hele verden, og faktisk sier noen at det er den mest konsumerte drikken etter vann.

Mer enn 200 land distribuerer Coca Cola. Dessuten, siden den ble skapt i 1866, er det en drikke som har registrert flest salg i verden.

Men til tross for disse viktige statistikkene for selskapet, har selskapet vært kilde til kontroverser i mange år. Dette er på grunn av de mange bivirkningene denne drikken kan forårsake i kroppen."


Mange tester har blitt gjort på Coca Cola sine forbindelser, og resultatene peker på hvordan drikkens høye innhold av sukker og tilsetningsstoffer kan føre til alvorlige sykdommer i det lange løp.

I tillegg, selv om noen mennesker fortsatt ignorerer dette, vises noen av de negative effektene av Coca Cola bare et par timer etter å ha drukket et enkelt glass.

Hva mange mennesker fortsatt ikke vet, er at det finnes andre alternative bruksområder for Coca Cola som kan utnyttes uten å skade helsen din. Mener ikke at du skal servere den til kidsa, tvert i mot. Bruk heller denne vidunderdrikken nyttig i huset. 😁 Les & lær !


1. Fjerne rustflekker fra badekaret

Fosforsyren som cola inneholder er den aktive forbindelsen som vil hjelpe oss å bli kvitt rustflekker i badekaret.

Hvordan gjør du det?

 • Fukt en skuresvamp i drikken og gni den kraftig over flekken du vil fjerne.
 • Gjenta den samme handlingen flere ganger til du har fått fjernet flekken helt.

2. Avfette tøy

Når klærne er farget med fettete stoffer tror vi at de er helt ødelagte, og at vi ikke kan fjerne flekken. Sannheten er at Coca Cola kan være svært nyttig blant triksene for å fjerne fettflekker.

Hvordan gjør du det?

 • Hell et glass Coca Cola i vaskemaskinen sammen med vanlig vaskemiddel og start en normal syklus.
 • Når syklusen er ferdig vil du legge merke til at klærne det gjelder er fettfrie.


3. Rengjøring av mynter

Denne drikken kan polere metaller svært godt, noe som vil glede mynt- og metallvare-samlere.

Hvordan gjør du det?

 • Legg alle myntene i en bolle og tilsett Cola.
 • La dem ligge i bløt i noen minutter og tørk dem med en ren klut.


4. Løsne skruer

Over tid vil skruer bli oksidert og er vanligvis meget vanskelig å skru ut når det er nødvendig.

Selv om vi kan løsne dem ved å bruke et fettete produkt, kan vi også bruke Coca Cola for å løsne dem.

Hvordan gjør du det?

Fukt skruen med litt cola, og la det virke i et minutt. Fortsett deretter å løsne den.

5. Fjerning av maling fra møbler

Når vi maler veggene eller gjenstander i huset vårt, ender vi vanligvis opp med flekker på møbler eller på gulvet. I stedet for å kjøpe dyre rengjøringsmidler fulle av kjemikalier, prøv å bruke Colaen du har stående i kjøleskapet.

Hvordan gjør du det?

 • Spray Cola over det fargede området, la det virke i 5 minutter og gni deretter området grundig.


6. Rengjøre gryter og panner

Gryter og panner er det mest plagsomme å rengjøre på kjøkkenet vårt.

Siden gryter og panner akkumulerer fett og matrester får de over tid en formørket farge som er skjemmende. For å få tilbake deres glans og rense dem helt, dra nytte av brusingen til denne drikken.

Hvordan gjør du det?

 • Ha en halv kopp cola i bunnen av kokekaret, varm væsken i 4 minutter og tøm deretter redskapet og skyll det.


7. Rengjøring av toalettskålen

De forbindelsene som finnes i denne brusen kan fjerne gulaktige og ubehagelige flekker som kan dannes i toalettskålen.

Hvordan gjør du det?

Hell en boks cola i toalettskålen, la det virke i en time slik at fosforsyren kan jobbe. Etter at timen har gått, rengjør toalettskålen med en toalettbørste

8. Åpne tette avløp

Syrene som finnes i denne brusen er et utmerket alternativ til de farlige kjemikaliene som finnes i produkter for å åpne vaskens avløp.

Hvordan gjør du det?

 • Hell 500 ml cola ned i avløpet. La syrene virke i en time eller to, og hell deretter to liter kokende vann ned i avløpet.
 • Du vil få gode resultater, og også si farvel til de ubehagelige luktene.


Har du brukt Coca Cola til noe annet?

Likes

Comments

Hei!

Siden flere av dere har vært så tøffe med å lage Vlog, så tenkte jeg at denne utfordringen må jeg også ta. 😁 Jeg liker godt videoblogger. Får et helt annen inntrykk av personen bak alle ordene, gjør ikke dere? Også er det litt gøy også å gjøre noe litt annerledes.

Jeg har ikke stelt meg for filmen. Stod bare opp og begynte med dagen oppgaver, så jeg håper ikke dere henger dere for mye opp i hvordan jeg ser ut. 😂

Skriv gjerne hva dere syns om temaet. Er det andre temaer dere kunne tenkt dere at jeg snakket om? Fyr løs 👊😄

Likes

Comments

Det finnes 3 treningstyper ( i mitt hode ). Den ene er de som gjerne er på treningssenteret i 3 -4 timer. Den andre er de som bare "er der". De trener, men de skravler like mye og er egentlig ikke så engasjert og fokusert. Den tredje er den effektive som utnytter hvert minutt, er fokusert og aldri er der mer enn maks en time. Jeg kan med en gang si at flere kan gjerne ha godt av å gire opp fra første til femte gir. Noen står gjerne å curler biceps i to timer med laaaange pauser og maaaange selfies. Mine erfaringer tilsier at noe av det dummeste du gjør er å bruke for lang tid og da inkludert med altfor lav intensitet. Jeg snakker ikke bare om styrketrening nå, men også kondisjon, spinning og generell all trening.


Nøkkelen via mine 12 år aktiv trening vil jeg også dele med dere. Hvem vil ikke ha mest mulig igjen for den tiden man bruker på trening ? Det vil ihvertfall jeg ! :)

Det vi vil oppnå med trening er flere ting. Vi vil øke i muskelmasse fordi dette gir oss høyere hvileforbrenning som igjen gjør at vi kan spise mer mat. Vi ønsker også å forbrenne mest når vi er på trening. Sette fart på vinterflesket og gjøre oss klar til bikinisesongen med sol og bading. Hvordan skal vi få både i pose og sekk?

En metode som kalles Geriljakardio er noe av det beste du kan putte inn i en hektisk hverdag. og treningsuke. Det er sabla tungt så det krever litt ekstra viljestyrke, men er du i god fysisk form og helsemessig frisk, vil du ha stort utbytte av å trene på denne måten.

Geriljakardio er treningen som faktisk forbrenner de gjenstridige fettreservene som på oss jenter er rumpe og lår. Og for menn er mage og rygg.

Sånn kort fortalt handler det om noen små minutter som virkelig er tøff trening. Siden økten er så kort, så bevarer vi muskelmassen og forbrenner fett fra øverste hylle.

Oppskriften får du her:

1: Finn en ledig tredemølle, sykkel eller ellipsemaskin.

2: Det er alltid viktig å varme opp godt før du utsetter kroppen for en hard intensiv økt. Her anbefaler jeg deg å starte rolig og øke tempoet med ett minutts-intervaller. Jeg pleier for eks. å løpe på tredemølle. Da starter jeg på 12 med 1 grads stigning. Deretter øker jeg til 13, 14 og 15. Ha 30 -45 sek pause mellom stigningene.

3: Finn deretter ut hvilken fart du klarer å spurte i 20 sekunder. Husk at du skal gjenta dette, så legg deg litt under ditt maksimale.

4: Spurt i 20 sek, hopp av i 10. Repeter 8-10 ganger. Du skal ikke løpe i mer enn 5 minutter- oppvarmingen er ikke inkludert i dette.

5: Når du er ferdig med spurtintervallene trapper du rolig ned i 5 min. Hvis du løp på 15 så kan du sette båndet til 5 for eks. Få pulsen ned og drikk vann!

6: Husk at du kan variere hvilket apparat du bruker. Du kan også gjøre denne metoden utendørs om du ikke har tilgang til treningssenter.

Og du.... Pass på å ikke falle av tredemølla !

Likes

Comments

Igjennom mine 33 år, har jeg snakket med flere - både kjente og ukjente som ikke blir gravide. Noe som er vanskelig og veldig vondt for de som faktisk ønsker et lite nurk. I de senere årene, føler jeg at jeg hører det stadig. Enten om det er i blogger, via folk jeg kjenner eller venninner. Jeg er en person som blir fort nysgjerrig på andres utfordringer fordi jeg gjerne vil hjelpe hvis jeg kan. Jeg personlig har aldri hatt noe problem med fertiliteten min og blir gravid bare jeg ser en liten "svømmer" 😂.

Hvorfor er det sånn at de som virkelig ønsker barn, strever og de som ikke vil ha barn må være supernøye med prevensjon?

Er det noe i dagens samfunn som gjør det vanskeligere å bli gravid? I såfall hva?

Dere som leser bloggen min fast, vet at jeg er en liten undervannsfisk som liker å dykke dypt når jeg først dykker. Hvis det faktisk er sånn at vi KAN gjøre noe selv for å bli lettere gravid, er vel det det beste? Mange kvinner bruker tusentalls kroner for å bli kunstig befruktet. Selv med kunstig befruktning kan ting skjære seg dessverre, og pengene flyr fort.

Jeg har lest endel om fertilitet og hva andre har gjort for å bli gravide. Hvis dere kjenner til en diagnose som kalles PCOS, er dette en av de vanligste grunnen til at man strever med å få barn. PCOS er forkortelsen for Polycystisk ovariesyndrom. En tilstand som kjennetegnes økte nivåer av mannlige kjønnshormoner, mange små blærer (cyster) på eggstokkene og sjeldne, uregelmessige menstruasjoner. Symptomene er som regel overvekt, økt behåring, kviser og nedsatt fruktbarhet.


De andre grunnene tror jeg ligger i stress, kosthold og livsstil. Det jeg nevner nå er også et produkt av PCOS vil jeg påstå. For bare 20 år siden var dette litt på samme måte som kreft. Man hørte en og annen med ganske sjeldne mellomrom som hadde denne diagnosen.

Hva gjør stress med oss?

Stress kan hemme eggløsningen. Hvis egget ikke løsner hjelper det lite med mange spreke spermier.

Forklaringen på hva som skjer i en stressa kvinnekropp starter i et lite organ som ligger på undersiden av hjernen vår, nemlig hypofysen.

Kvinner er i en konstant månedlig runddans av hormoner hvor eggløsningen er det biologiske høydepunktet.

Og ansvaret for eggløsningen er det den lille hypofysen som har.

Hypofysen kommuniserer med eggstokkene ved å sende hormoner dit via blodet. Først hormoner som modner egget, og siden hormoner som setter i gang eggløsningen.

Men når vi er stresset frigjøres det også ulike hormoner i hjernen, og det er da den månedlige hormonsyklusen kan gå i krøll.

(forskning.no)

Hva slags mat vil fremme fertiliteten?

En sikker vinner er faktisk Avokadoen! Denne frukten er vel den eneste jeg kan gå 100% god for :-)

Avokado inneholder plantesteroler som kan blokkere overflødig østrogen. Dette er postivt for oss da mange kvinner har en overflod av østrogen i kroppen. Dette skjer både fordi vi får i oss hormonforstyrrende stoffer gjennom plast, vaskemidler og soyaprodukter, og fordi leveren vår ikke alltid er flink nok til å skille disse stoffene ut. Dessuten er det mange av oss som ikke går nok på do (minst en gang per dag) og da skilles ikke overflødige hormoner ut, men i stedet resirkuleres til blodbanen.

Avokado booster produksjonen av progesteron, det mindre kjente hormonet som er viktig for syklusen vår. Etter eggløsning skal nivåene av progesteron øke og bidrar blant annet til å opprettholde en graviditet. Progesteron er viktig for hormonbalanse, så det er supert å spise for å booste dette hormonet.

Avokado kan dempe betennelser og dermed smerter som oppleves grunnet endometriose. Dette er en tilstand der livmorslimhinne dannes andre steder enn i livmoren, og det kan være veldig smertefullt.

Sunt fett er viktig for fertilitet da kjønnshormoner er dannet av nettopp fett. Det anbefales å spise rikelig med egg, avokado, kokosprodukter, fete fisker, smør og olivenolje. Fokuset til de fleste nordmenn er og har vært i større grad, å spise lettprodukter og unngå fett. Dette er helt feil og forstyrrer mange viktige hormoner i kroppen. Hvis dette systemet blir klusset med, så er vi ute å kjører.

Hvordan kan du som fremtidig mor sørge for at barnet får 9 gode måneder inni magen din?

Svaret har du over. Det er så vikig at det lille nurket du har i magen får gode byggeklosser fra start 1. Jeg får helt vondt av gravide som sitter å spiser drittmat. JA, drittmat. ( halvfabrikata, lettprodukter, sukker og brus). Det er i magen barnet blir til, og derfor må du også gi den de rette næringsstoffene sånn at det blir et et foster med både gode forutsetninger i hjerne, tarm og sinn. Det er faktisk du som vordene mor som kan bidra til at ditt barn får den beste starten både innenfor og utenfor.

Likes

Comments

Jeg digger Apper. Gjør du? Jeg måtte ha større minne på telefonen min da jeg kjøpte ny. Hvor irriterende er det ikke når du ikke har plass til de Appene du virkelig trenger?

Derfor har jeg nå laget en liten oversikt over de treningsappene jeg syns er best og som gir mest utbytte til brukeren- altså deg og meg. ✌

Gymbuddy

Pris: Gratis

Gym Buddy er en enkel måte å loggføre styrketreningen på. Den registrerer hvor mye og hvor tungt du løfter i forskjellige øvelser. Appen hjelper deg å holde styr på hvilken muskelgruppe du skal trene og hvilken muskelgruppe som trenger restitusjon.

Gym Buddy hjelper deg å finne ut hvor mye du bør løfte. Appen viser resultatene dine fra forrige økt. Derfor er det enkelt å sette seg mål for treningsøkten.


Runtastic Running & Fitness

Pris: Gratis

GPS-basert app som viser treningsløypene i området ditt. Du kan se vurderingene til andre med appen som har løpt før. Vanskelighetsgradene kommer frem ved fargekoding, for eksempel om løypen er bratt, lang, i lett eller vanskelig terreng.

Appen tilbyr en rekke målinger, som hurtighet, distanse, stigning og pulsmåler. En stemme på øret forteller deg underveis hvordan du ligger an.


7 Minute Workout

Pris: Gratis

Appen guider deg gjennom en syv minuttersøkt, ved å vise illustrasjoner, stoppeklokke, talte instruksjoner og feedback underveis. Alt du trenger utenom er en stol, en vegg og din egen kroppsvekt - perfekt til å gjøre hjemme, altså!


Gorilla Workout : Fitness Aerobic Strength & Exercise

Pris: ca 9 kr.

En gøyal app for intensiv kardio- og styrketrening. Her skal du låse opp nøkkelhullet til neste level. Hver level er en treningsøvelse som må gjennomføres. Som et spill hvor du blir belønnet for å sparke deg selv i rumpa.

Appen har over 40 øvelser som skal utføres med høy puls. Øvelsene er av typen Crossfit. Du trenger ikke treningsutstyr, Instruksjonsvideoer medfølges for hver øvelse.


Release Your Potential ( RYP)

Pris: Gratis

Appen som gir deg ferdig treningsprogram basert på utgangspunkt og hva du ønsker å oppnå med treningen. Fine kondisjons- og styrketreningsøkter!

RYP var noe av det første jeg begynte med da jeg startet min treningskarriere, derfor ligger dette litt sånn i hjertet mitt fortsatt. Jeg husker godt da jeg kjøpte heftet de fortsatt selger på hjemmesiden. Jeg slukte alt av informasjon og skulle gjøre alt 100%. Haha. RYP er fine greier om du er nybegynner eller viderekommen :)

Likes

Comments

Etter at jeg kuttet ut matvarer jeg ikke tåler så godt, føler jeg meg så mye bedre. Jeg har masse energi ( kan til og med trene tungt uten å ha spist frokost først) Vil med disse bildene poengtere at kroppen min er 100 ganger sunnere enn bare for ett år siden. Ikke minst da jeg var på mitt "beste" da jeg drev med fitness. For det er alt annet enn sunne kropper som står på scenen i bikini.

Uten å være for påståelig, så kan jeg nesten garantere at vi alle har en problemfordøyelse. Det er enkelt sagt fordi vi kjøper maten vi blir tilbudt i butikkene. Vi tror, allesammen at dette er mat som er bra for oss, snakker selvfølgelig ikke om yoghurtnøtter og potetgull😁. Men brødet, melken, pålegget osv. Jeg skal skrive et innlegg i nær fremtid om hva vi faktisk får i oss ved å spise den Leverposteien, kjøttkakene,rekene - U name it. Det er ikke hyggelige fakta, men skal vi ta ansvar for egen helse- så må vi også ned i dybden dessverre. Hvorfor får 1 af 2 kreft i dagens samfunn? Hvorfor sliter flere og flere med depresjoner og angst? ME, allergier, kviser i voksen alder, lavt stoffskifte .... ? Det var ikke sånn før, så hva har forandret seg?

Skriv gjerne i kommentarfeltet hva du tror er årsaken😃

To be continued.....

Likes

Comments

Hvorfor ikke unne seg noe skikkelig digg bare fordi det er mandag? Jeg har sansen for sånne finurligheter. Hvorfor må vi alltid vente til lørdag med godsakene og spise det som er mindre spennende i uka? Jeg snur helt på flisa selv til tider og det syns jeg du også skal! :)

En ganske genial Brownieoppskrift, som du kan nyte med god samvittighet, selv på en mandag! 👍 Hva er vel bedre enn det? 😍

Først så trenger du ingredienser i hus som dette: Havremel ( du kan bruke stavmikser på havregryn om du ikke har mel ferdig) Kokosmel, sukrinmelis, kokosblomstsukker ( eller annen søtning) Ekte meierismør- gjerne økologisk, egg, bakekakao - gjerne råkako, Kesam vanlig fullfett, salt.

Til en middels stor kake bruker jeg 20 x 30 form.

Ingredienser til Brownie :-)
 • 40 gram havremel
 • 20 gram kokosmel
 • 20 gram bakekakao
 • 40 gram sukrinmelis
 • 40 gram Kokosblomstsukker
 • 50 gram smør
 • 1 egg
 • 50 gram Fullfett Kesam
 • En klype salt

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele og hell dette sammen med det søte ( sukrin og kokosblomstsukker) . Piskes til alt er godt blandet. Deretter blander du inn Kesam, egg og deretter alt det tørre - litt etter litt. Bruk gjerne vann om røren blir litt for tykk. Sjokoladeblandingen har du i en form som er kledd med bakepapir. Stekes i 15 min på 175 grader.

ENJOY! 😘

Likes

Comments

De som kjenner meg godt, vet at jeg ikke har magemål når det kommer til ting som er søtt. Også om det er kunstige søtningsmidler. Den store Aspartamdiskusjonen som stadig kommer tilbake, er godt kjent for de fleste regner jeg med. Jeg fikk en kommentar fra en leser der hun ønsket å vite mitt synspunkt på det med kunstige søtningsmidler. Følte det passet ekstra godt å skrive om søtningsmidler i dag, siden det er morsdag. haha

OK, Here we go!

Søte, lille Aspartam?

Jeg skal ikke liste opp alle kunstige søtningsmidler, for da hadde du kjedet deg dønn, for den lista er ikke kort. Den mest vanlige som de fleste kjenner til er Aspartam. Og i hvilke varer finner du det i? Jo....

I alt av sukkerfrie drikker, syltetøy, pastiller, måltidsbarer og drikker, Yoplait /lett yoghurt, tyggegummi, vitaminbjørner (!) , Pencillin og de fleste andre smertestillende, også migrenetabletter samt antidepressiver. Det finnes i kosttilskudd, proteinpulver og omtrent i alt som ikke inneholder vanlig sukker. Jeg syns det er hårreisende. Vet du hvorfor?

Aspartam som forskes på mus og rotter. Sånn blir utfallet.

I følge Den Europeiske Myndighet For Næringsmiddeltrygghet ( EFSA) , etter en forskningsgjennomgang av all tidligere forskninger, kom frem til at Aspartam ikke er helseskadelig. EFSA´s rapport kom i desember 2013 og ble en del omtalt av norsk presse våren 2014. De avviser mistanker om at aspartam kan medføre skader på genene, føre til kreft og skade hjerne eller nervesystemet.

Tror du på det? Det gjør ikke jeg!👈Ser det kjent ut? 😂

Thorhallur Halldorsson fra Islands Universitet som har forsket på Aspartam, mener at EFSA ikke tar hensyn til langtidsvirkningene, og at det er for få studier som er undersøkt av storbrukere over tid. Noe jeg er HELT enig i.

På samme måte som forskere sier at det er skadelig å spise egg og bacon fordi det inneholder mettet fett. Viser det seg at de som har problemer med kolesterolet og høyt blodtrykk OG ikke følger legens råd om å spise fettfattig. Men heller det motsatte - som fullfete meieriprodukter og kjøtt, mindre frukt, brød og sukker, får verdiene tilbake til normalen. Når de kommer tilbake på sjekk hos legen og sier hva de har gjort, blir de ikke trodd. Grunnen til dette er nemlig av samme grunn. Det har ikke blitt forsket på langtids"brukerene". De som omstiller kostholdet sitt over flere måneder eller år, men bare noen få uker. Noe som ikke er er nok til å komme med en påstand om at det ikke funker.

.

Thorhallur Halldorsson, sier videre at det virker som at rapporten er skrevet for å frikjenne Aspartam. Det er tross alt ikke er helsefremmende stoff. Han har selv i en studie med nesten 6000 gravide kvinner, vist at de som får i seg Aspartam står i fare for å føde for tidlig.

En annen italiensk forsker som har gjort mye av det samme som Halldursson, uttaler til forskning.dk at alle studiene som har vist at Aspartam ikke er helseskadelig har blitt klassifiksert som utilstrekkelige. Mens alle de andre studiene som frikjenner stoffet, har blitt godkjent. Er ikke det litt rart?

Bildet til venstre viser en frisk tarmflora og til høyre en person med IBS ( Irritabel bowel syndrome)

Noe som er 100% sikkert er at tarmfloraen ble endret til en bakterieflora som er kjent hos de med overvekt. Man har trodd at bakteriefloraen endret seg fordi folk var overvektige, men så viser det seg at endringen skyldes aspartam og andre kunstige søtningsstoffer.

Når vi nå vet at Aspartam endrer bakteriefloraen og gir smerter (for noen av oss). At de med revmatiske sykdommer også viser seg å ha endret tarmflora og har sterke smerter. At forskningen er så sprikende som den er - vil det ikke da være lurt å holde seg unna Aspartam?


Mine Erfaringer

Jeg har ikke vært noen helgnen når det kommer til å kutte ut kunstig søtning som Aspartam, så der kan jeg ikke skryte. Men, jeg har blitt flinkere og er på god vei til et Aspartam-fritt liv. For noen år siden kunne jeg drikke opp til ( hjelpes meg ! ) 3-4 liter om dagen - kanskje mer enkelte dager, med Pepsi Max, tyggis og energidrikker.

Per i dag, har jeg kuttet ned radikalt og jeg kjenner derfor også disse "smertene" som blir nevnt ovenfor. Dager jeg holder meg helt unna både tyggis, lightbrus etc. VS dager jeg drikker for eks. Pepsi Max eller Monster Zero, kjenner jeg det først og fremst i magen.

Det kan jeg skrive under på. Ikke bare fordi jeg får mer luft i magen, men også fordi jeg får ubehag i form av små kramper øverst i mageregionen. Siden jeg har erfart og lest at blant annet kunstige søtningsmidler skaper ubalanse i tarmfloraen, forstår jeg at det påvirker hele kroppen og hjernen.

Så mitt tips er: BRUK SUNN FORNUFT 😉 Ingenting kunstig har noen gang vært bra for kroppen etter min mening. Jeg drar gjerne en paralell :-) For 50 år siden var det ingen som trodde at røyking var helseskadelig. I dag er det som dere vet, noe helt annet som har vist seg. Vi ser igjen og igjen at det er kapitalismen som herjer og bestemmer mye av "utfallet" på hva som kommer frem av forskning og ikke. Vær kritisk 👈

Og du .... GOD MORSDAG! 😘

Likes

Comments

I dag har jeg fått en av mine bedre opplevelser i livet kan jeg forsikrre dere om. For andre ( også inkludert mitt tidligere jeg) ble jeg som et lite barn i en godisbutikk😍 Mel, grønnsaker, krydder og masse deilig smoothier, shotter og retter på menyen. Disse bildene tok jeg da jeg var der. Frøken snikfotograf Hermansen 😂

Green House har stort utvalg av frukt, grønnsaker og økovarer av ren, naturlig mat. Også har de litt arrangementer osv. innimellom. Det var nesten som å plutselig være på Grünerløkka i Oslo. Jeg har en venninne som faktisk er 15 år eldre enn meg. Vi er som knoll og tott. Har kjent henne i snart 10 år. Vi er ganske ulike egentlig, men vi har samme interessen når det kommer til verdier innen mat og alt rundt. Og når vi møtes, som ikke er så veldig ofte lenger, så lærer vi alltid noe nytt av hverandre. Hun er en av de personene jeg virkelig respekterer og ser opp til.

Lunsjen min i dag. Spekeskinke med økologisk salat og spirer. Virkelig et godt måltid.

Anbefaler dere virkelig å ta en tur innom her om dere skulle være i Fredrikstadområdet. 5 stjerner fra meg til Green House 👌

Likes

Comments