Memoarer, Shopping

Contains affiliate links

Kickstartar dagen bäst med kaffe, musik och smink!
Inget annat är nödvändigt för att vakna till liv efter en natt med alldeles för lite sömn.
Idag är vi peppade till tusen för att köra isbana ner till BVC för att väga och mäta Lisabeth!

Dagens outfit med kaffekoppen som den bästa associaren!
(bilderna innehåller annonslänkar och är klickbara)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tävlingar, Samarbeten

Contains affiliate links

När jag fick den stora äran att bli Testpilot åt @herobility fick jag beställa valfri HeroBottle för halvapriset!
(läs vad jag tyckte längre ner i inlägget)

Vill du också få chansen att bli testpilot åt Herobility ?

Herobility söker nämligen 330 nya testpiloter!

•30 st som får chans att prova en valfri HeroBottle helt gratis!

•300 st som får prova en valfri HeroBottle för endast 50% av ordinarie pris!

Som testpilot får man chansen att prova nya produkter innan dom kommer ut på marknaden, man får äran att vara med och tycka till om produkterna och man får även fina special erbjudanden.
Är Du intresserad?
Klicka på länken, följ instruktionerna och du har chansen att bli Testpilot precis som mig.
http://testpilot.herobility.com/ref/10566106

Tävlingen avslutas den 30 November och vinnarna kontaktas via mail.
Lycka till!


(Bilderna är klickbara och innehåller annonslänkar)

Jag valde en Rosa HeroBottle till Lisabeth som rymmer 240ml och vi älskar den!

Till flaskan följer det med en fästbar behållare som rymmer 100ml för tex ersättning, mellanmål eller bröstmjölk det följer även med ett mixerlock som förhindrar klumpar och gör det lätt att blanda ersättningen. Det går snabbt och lätt att blanda ersättningen och det geggar inte fast pulver i nappen. Lisabeth får bra grepp runt den bröstformade dinappen så hon får inte i sig lika mycket luft och får då mindre ont i magen och hon kräks mindre.

Jag tycker själv att den ergonomiska designern på flaskan är bra, flaskan är skön att hålla i och Lisabeth har även börjat vilja hålla sin hand på flaskan medan hon äter. Flaskan går även lätt att diska tack vare den stora öppningen upptill, vilket jag också tycker är ett stort plus. HeroBottle är den tredje flaskan vi provar till Lisabeth nu och det är också den absolut bästa! Prova du med, flaskan finns att beställa på www.herobility.com, klicka på någon av bilderna så kommer du direkt till Webshoppen!
Du kommer inte att bli besviken!

Likes

Comments

Familj, Memoarer

Här hemma är det orättvist, precis allt är orättvist och det spelar ingen roll vad det än handlar om så är det orättvist, det är orättvist innan det ens har hinnit bli orättvist.

Det är orättvist när man skär mackor, korv, gurkan eller när man häller upp saft så ska man nästan fram med måttbandet så ingen får nån liten stackars millimeter mer saft än någon annan. Det är också jävligt orättvist än fast det lägger precis lika många godisar, chips eller ostkrokar godisskålarna, någon godis kan ju faktiskt ligga så högen med godis, chips eller ostkrokarna ser mycket större ut än någon annans. Det är så himla orättvist så klockorna stannar!
Jag kan fraserna utan till, en fras för varje situation som är alternativt skulle kunna bli orättvis och det är nästan så jag sjunger med lite grann när det sätts i gång. man skulle kunna skriva en rapp faktiskt och jag skulle då kunna döpa den till
"Det är orättvist Yao!"
"Varför får hon men inte jag? DET ÄR ORÄTTVIST! ey mannen, Varför fick jag en liten och han en stor, min Bror! Det är orättvist Yoooo! Varför ? varför ? varför? Schooo varför får syster men inte min bror? liten får stor, stor får liten spelar ingen roll än om den är sliten..heeeey mannen vet du... DET ÄR ORÄTTVIIIIST!!!!!"

Ja men vet ni vad...Livet SKA vara orättvist, det brukar jag säga till mina barn när dom sätter igång. Man kan inte alltid få lika. Livet är jävligt orättvist och det kommer alltid att vara så. Förstå så jävla tråkigt allt hade varit om alla hade fått samma hela tiden, om alla tycker samma och om alla gjorde lika. vad ska man då sträva efter om alla redan är bäst på allt? Det är bara att gilla läget och låta livet vara lite orättvist ibland!

Jag får inte heller alltid som jag vill. Jag menar, varför ska jag inte få bajsa ifred när alla andra får göra det? Det blir ett jävla liv om jag råkar knackar på toadörren när nåt av barnen sitter där, tro mig jag har provat flera gånger, men när jag sitter på dass så ska hela familjen in och helst samlas där inne och så vi kan spela lite kort eller ha en picknick också när vi ändå är tillsammans. Vi kan ju bjuda in grannarna också så blir det extra mysigt tillsammans där inne på toan. Finns det hjärte rum så finns det stjärterum liksom! Helt okej och förmodligen jävligt mysigt för andra, inte helt okej och absolut inte mysigt enligt mig!
Låt mig snälla skita i fred nån gång!

Och på morgonen, varför är det bara jag som måste kliva upp först...VARJE DAG? varför kan inte barnen sätta alarmklockan, kliva upp, fixa kaffe, lägga fram kläder, mata bebisen, göra frukost och sen gå och dra mig ur sängen under tiden jag skriker " jag oooooorkar inte röra mig! låt mig vaaaaa" ?
Och varför i hela friden får jag alltid dricka mitt kaffe kallt ? kan jag aldrig få dricka det pissljummet nån gång per dag iaf? eller varför lägger ingen iaf i en liten isbit i kaffet när dom ser att det kallnat så jag iaf kan få dricka iskaffe när det ändå är kallt och allt? När Henrik är hemma brukar han iaf säga " Nu är ditt kaffet kallt!", för det är ju snällt, då kan jag ju själv lägga i en isbit och sätta mig framför vedspisen, blunda och låtsas att jag är i Rom! tänk va skönt, att då drömma sig bort i värmen.... och just när du ska ta en slup kaffe efter ha suttit där en nanosekund innan man hör " Maaaaaammmmmmmmaaaaaaaa!" ja å sen va de slut på det drömmande, varför kan jag aldrig få sitta själv framför vedspisen och låtsas att jag är i Rom för? jag har ju aldrig fått prova det! varför har jag inte ens fått prova?! Guuuuuud så sjukt jävla orättvist!
Ja, det är fan sant som man säger i staterna, "Life is a Bitch, then you die!" Gilla läget eller lägg dig ner och skrik allt vad du kan på golvet..jag lovar att allt kommer bli mycket bättre efter det!


Likes

Comments

Recept, Familj, Memoarer

Ute är det storm, snön yr från alla håll och kanter. Man hör hur vinden suger tag i husväggarna, det viner från skorstenen. Läskigt men ack så mysigt.
Vi har avbokat allt som stod på dagens 2-do-list som innehöll: Förskola, BVC besök, lunch dejt och helg handling. Vi har gått in i mys-mode och gör inget annat än att eldar i vedspisen, dricker te och kaffe, lagar lite mat, sjunger en trudelutt tillsammans och spelar Bamse Gypma så svetten lackar. Vi njuter helt enkelt!

När man bor som vi gör måste man vara förbered på det mesta i ett väder som detta. Vägen till civilisationen kan vara oplogad och det kan ta dagar innan plogbilen kommer och plogar, så i bästa fall får man ploga vägen själv med hjälp av både front och underrede på bilen. Det är även bra att ha en motorsåg i skuffen om man absolut måste åkte iväg i stormen, för rätt var det är så ligger det ett träd över vägen och man vill absolut inte bli stående i stormen. Extra kläder och filt samt spade och ett värmeljus eller två är är därför bra att ha till hands om man nu skulle ha sån otur att bli stående i nån dreva eller om bilen skulle fryser ihop.
Något som är väldigt vanligt här i Inlandet är att strömmen kan försvinna när som helst och vara borta hur länge som helst. Som längst har den varit borta i 48 timmar, det är väldigt länge och det blir då väldigt kallt inne, speciellt på vintern! Det kan även hända att mottagningen på mobilen kan försvinna bara så där som på ett brev på posten och även den vara borta hur länge som helst, så det gäller att inte drabbas av panik. Ta ett djupt andetag, en snus och en stor kopp kaffe med kask ( sprit som man säger på riktig svenska), ingen kommer att höra dig skrika ändå så spara på energin tills du eventuellt fått kontakt med någon via röksignaler genom skorstenen. Tänd ett ljus och låt det brinna, känn lugnen och fånga dagen helt enkelt.
Om man har en bebis som man enbart flaskmatar och strömmen far kan det dock blir lite kaotiskt, vatten som är det absolut viktigaste som bara måste finns, brukar ju alltid ta slut först! Så att bunkra upp med vattenflaskor är A och O! Jag brukar se till att alltid ha vattenkokaren full och även se till att Lisabeth´s termos är full med lagomt varmt vatten utfall att! Igår for strömmen så jag tog fram alla flaskor jag kunde hitta och fyllde upp tills vattnet tog slut. Man behöver vatten till väldigt mycket utan att man tänker på det. Speciellt när man ska laga mat, efter man varit på toa osv. Jag brukar göra egna våtservetter utan en massa konstiga kemikalier eller annat junk man inte vet vad det är. Perfekt att ha till hands vid strömavbrott, för då brukar man komma på så genialiska idéer som att börja dammtorka och kladda ner sig så man bara måste tvätta händerna eller så har man en bebis som just under strömavbrottet skiter ner sig fullständigt och då är dom väääligt bra att ha!
VÅTSERVETTER
Pappersservetter
en plastpåse
vatten
Babyolja
Lägg pappersservetterna i påsen och höll över vatten så dom blir ordentlig blöta och droppa sedan i lagomt mycket olja och blanda runt. knippas igen påsen med en påsklämma. Perfekt att ha så man kan torka händerna, torka bebisrumor och ta bort smink med!


Värme är så klart också väldigt viktigt, speciellt när man har små barn hemma, annars fryser dom ihjäl i stormen. Därför var jag och han jag är gift med väldigt överens att när vi renoverade köket att vi skulle köpa en vedspis. Sagt och gjort, när köket renoverades åkte vi till grannbyn och köpte en bättre begagnad vedspis. En stor vedspis med ugn och hela köret, men tyvärr var den för stor så den sparar vi till vår framtida stuga på andra sidan sjön. Istället beställde vi en flång ny smal Anjarsrum 80 från Spis & Kamin. Den ger en enorm värme och det finns en liten platta så man kan laga mat, dock utan ugn men det får jag klara mig utan, men vedspisen skulle jag aldrig kunna klara mig utan!
Det är inte heller läge att börja toktvätta en massa tvätt när vi har snöstorm, iaf inte långtvättar så idag är det bara snabbtvättar på 38 min som gäller, för strömmen har redan varit borta en gång så det är med stor sannolighet att den kan fara igen, typ när som helst. Men det gör inget för jag är förbered enda ut i fingerstpesarna!


Likes

Comments

Recept

Ikväll var det dags att fylla på vårt brödföråd igen, som tur var fick jag hjälp av min bak tokiga fyra åring. Tillsamman meckade vi ihop ett nytt recept på mjölkfritt långpannebröd.

Vi blandade smakerna hej vilt med både rågsikt, morötter, solrosfrön, anis och fänkål. Vi tog det vi hade hemma. 4 åringen var mycket duktig och väldigt stolt!
Det doftade fantastiskt gott när det gräddades och jag höll min tumme allt vad jag bara kunde för att brödet skulle bli så där galet gott som jag föreställt mig. Och resultatet blev helt underbart gott! Jag blev så himla glad och galet stolt när jag öppnade ungen och fick se det färdiga resultatet. Det blev inte bara sjukt gott utan hur vackert som helst med en helt perfekt frasig yta.

Här är receptet på vårt fantastiska morotsbröd!

1 påse torrjäst ( för söta degar )
2 fint rivna morötter
5 dl vatten
1 dl solrosfrön
0.5 dl olja
1 dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål
9 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Topping:
Olja
Solrosfrön
Vallmofrön
Flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 250grader. Blanda mjölet med torrjästen och låt det vila i 10 min för att väcka jästen till liv. Under tiden värm vattnet fingervarmt ( 37 grader), mortla anis och fänkål och blanda i det i mjölet. Häll sedan i vattnet olja, sirap och dom fint rivna morötterna samt solrosfrön.

Knåda degen i maskin i ca 5 min på hög hastighet tills degen blivit smidig och släpper från kanterna. Häll över lite mjöl på degen och låt den jäsa i 30 min.

Smöra en långpanna ( eller använd bakplåtspapper). När degen jäst klart arbetar du ihop den på ett mjölat bakbord. Kavla ut den försiktigt till en rektangel som passar plåten. För extra bra passform kavlade jag ut den så degen räckte plåtens kanter.

Skär brödet i lagoma portionsrutor, nagga, pensla på olja och strö över solrosfrön och vallmo så mycket som man själv vill ha. Låt sedan brödet jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Grädda sedan brödet i mitten av ugnen i ca 16 min.
Låt brödet kallna i plåten innan Du bryter det i bitar.

Lycka till!

Likes

Comments

Familj, Memoarer, Jul

Det sprakar från vedspien i köket och Lisabet sover stilla i sin vagn bredvid. I bakrunden spelar jag klingade julmusik och det doftar fortfarande underbart av saffran i hela huset från gårdagens bakning. Utanför köksfönstret stod dessutom just en rådjurs get och åt av fåglarnas äppelskal som jag gav dom igår. Det är så kallt och ruggit ute så jag är glad att jag får sitta inne i värmen och dricka te ur min fina kopp jag fick i julklapp förra året av bästa Tomas.

Nu när julen är nära, jag älskar julen det är den absolut bästa tiden på året. Jag hoppas att mina barn får samma känsla till julen när dom blir stora. jag hoppas att jag kan ge dom det jag har inom mig när jag tänker på julen. Jag funderar då över hur jag minns jag julen från när jag var liten egentligen? Jag har inte haft den bästa uppväxten och minns inte så mycket roliga saker bara hemska saker, saker som barn absolut inte ska behöva vara med om. Men Julen är en årstid som jag alltid förknippar med glädje och dom minnena gör mig glad!
Så vad var viktigt för mig som barn när det var jul? Vart firade jag jul? Har jag något härligt bästa minne?

Var det något jag saknar som barn när det var jul?

Jag minns inte så många platser jag har firat jul på, kommer väl kanske bara ihåg dom platser som betyder något för mig, mämligen hos Farmor och hos min mormor och morfar.

När jag tänker jul tänker jag alltid på julen hos Mammy, min älskade farmor. Hos henne var det alltid jul på riktigt, mycket ljus, härlig julmusik och pynt från golv till tak. Hon hade alltid gjort flaskvis med "mammys dricka" (te-dricka) som stod i både matkällaren och i källar trappen, i matkällaren fanns också fullt med julmust. På borden stod det alltid framdukat clementiner, knäck, ischoklad och nötter och man fick äta och dricka hur mycket man ville. Allt var liksom så där extra mysigt så man blir alldeles varm i hjärtat när man tänker på det.

På julafton lagade hon maten på vedspisen, hon kokade skinkan själv och griljerade skinkan i vedspisen ugn, där i gratinerade hon även sin underbart goda Jansson. Mat bästa julminne är när vi åt alltid dopp i grytan, med genebröd som vi doppade i hennes hemkokade skinkspad och i fin rummet var det upp dukat med juldukar, tända ljus och bordet ar fullt av god mat, ingen behövde gå från bordet hungrig det såg farmor till!
Huset var fullt av folk hos farmor på jul, alla var samlade och stämningen som var hos farmor går nog inte att beskriva med ord men jag har den i mitt hjärta och bär den med mig hela tiden.
Tomten hos farmor såg alltid likadan ut och hade alltid samma röst år efter åt, Han hade en stor sträv hundpäls, skoterhandskar, renskinnskor och luktade en blandning av gamm päls, fotogen och skoter avgaser. utan den tomten var det ingen jul!
När jag firade jul hos Mammy saknade jag aldrig något. För Farmor, mina fastar och min farfar gav mig allt, så allt jag egenligen saknade existerade inte just då!

Jag önskar att mina barn fick uppleva en jul på Kungavägen tillsammans med min farmor precis så som jag har fått uppleva under alla år. Är tacksam för allt min farmor har gett mig, hon har gått genom eld och vatten för mig och hon är en av dom personerna i mitt liv som betyder allra mest för mig! och ibland önskar jag att jag fick vara barn igen bara för att få uppelva allt fint som vi har haft tillsammans igen!
Hos farmor var jag alltid välkommen och hos farmor kände jag mig trygg när allt rumt omring va kaos och det kändes alltid som att jag kom hem när jag kom till farmor!

Jag hoppas jag kan lyckas "lura" hit henne till jul för är det något jag saknar på jul nu i vuxen ålder så är det just min älskade Mammy!


Likes

Comments

Recept, Familj, Jul, Memoarer

Tänka sig hur allt helt plötsligt bra synkar sig så bra precis innan jag drabbas av panik och gör pannkaka av hela dagen. Låg i natt och funderade på hur ja skulle få ihop morgonrutinerna med alla fyra barns behov, helt själv nu när Stella också ska upp på morgonen och iväg till skolan. Men det gick ju hur bra som helst. Morgonen började med att Henrik gav mig kaffe och en puss på sängen innan han åkte på jobbet och sen flöt allt på, vi kom bara 8 minuter försent till förskolan och jag behövde bara vända en gång på väg till dit för att hämta nåt jag glömde, nämligen Bettans väska med mat, blöjor och hela köret. Stellas alla kläder och saker hade jag minsann varit duktig att ta med!

På förskolan gick det också hur bra som helst. Stella var glad men lite halv blyg, men det släppte efter en stund. Bebisen hade somnat i bilen på väg till förskolan så hon sov sig igenom både teater föreställning, sångsamling, fruktstund och uppdrag i målarrummet. Jag och bebisen kunde åka hem redan efter en timme!

Hemma var det tyst, jävulskt tråkigt så då passade jag på att baka lite och städa helt i lugnan ro medan bebisen sov.
Jag fick ihop en Saffranskaka med kokos och kaneläpplen (galet god) och så gjorde även ett gäng med saffransbullar som jag fyllde med kryddade lingon och vanilj. Jag gjorde tre varianter på bullarna. Det blev en plåt med långpannebullar som bara fick vanilj och socker fyllning men med lite kryddade lingon som topping istället, sen blev det en plåt muffinsformade bullar och en plåt vanliga runda snäckor. Både snäckorna och muffinsbullarna fick lingon i fyllningen.

Lingon och saffran gifter sig otroligt bra ihop tycker jag och dessa hitte-på bullar blev riktigt goda, även fast det var nya smaker tryckte Dexter a.k.a bullkungen i sig en hel påse alldeles själv, så dom var goda på riktigt!


Inte nog med att allt har gått som på räls idag så fick vi även besök ikväll av min far, hans fru och deras två barn. Stella var överlycklig, ja lite för lycklig och kunde inte riktigt låta bli att sköta om lillmoster Ebba..där kan vi verkligen snacka om kärlek vid första ögonkastet! Stella älskar sin moster precis lika mycket som hon älskar sin egen lillasyster! Det är underbart att se och hon hoppas på att få träffa moster snart igen. Och jag med så klart, jag älskar också mina små syskon och jag hoppas också på att vi får träffas snart igen. Jag ser verkligen fram emot att få se mina barn och mina bebis syskon att få växa upp tillsammans, tror att dom kommer få det himla roligt ihop, dom är ju trotts allt nästan lika gamla. Mellan Stella och Herman skiljer det bara 1 är och det skiljer bara 6 månader mellan Bettan och Lillmoster Ebba. Helt fantastiskt roligt, jag är så tacksam! Över alla barn jag får ha i mitt liv. Och jag önskar det kommer många fler i mitt liv som kan kommer få rå om!

Nu sover snart alla barnen så då tänker jag göra det samma, först lite bebis gos och en bra film, för det är jag värd ikväll känner jag!



Saffranskaka med kokos och kaneläpplen

3 ägg
3dl socker
3dl vetemjöl
2 tak bakpulver
1 dl hett vatten
1 paket saffran
2 små svenska äpplen
1/2 dl kokos
Smör till formen

Gör så här:
Sätt ungen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst och blanda i saffran.
Blanda vetemjöl och bakpulver. Skala och hacka äpplena i småbitar, vänd i kanel och socker och blanda ner i mjölet. Blanda sedan mjölet försiktigt med äggblandningen och tillsätt kokos och hett vatten.
Smöra och böra en sockerkasform med kokos. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 40 min.

Saffransbullar med kryddade lingon
Ca 70 bullar

2 paket torr jäst
1 liter havredryck
2 paket saffran
300g mjölkfritt margarin
2 dl socker
2,5 liter mjöl + lite till utbaket
2 dl russin ( jag hade gula russin)

Fyllning
Frysta lingon
Ca 100 g mjölkfritt margarin
Socker
Vaniljsocker
Kanel
Mald nejlika
Mald ingefära
( ungefär runt en 1-1 1/2 tsk av varje krydda, smaka av och se själv hur kryddigt du vill ja)

Gör så här:
Sätt ungen på 250 grader. Blanda mjöl och jäst och låt stå en stund. Värm havedryck lite varmare än fingervarmt och blanda i saffran och russin.
Blada i havredrycken i mjölet och blanda i maskinen En stund innan du tillsätter margarinet. Arbeta sedan degen i ca 8 min låt den sedan jäsa i ca 40 min underbakduk.

Under tiden som degen jäser kan du blanda lingonen med kryddorna och låta dom stå och gotta till sig, blanda även ihop lite kryddblandning att toppa bullarna med.

Arbeta ihop degen på mjölat bakbord när degen jäst klart. Dela sedan degen i fyra och kavla ut till en rektangel som är lagom tjock. Smöra och lägg på lingonen samt strö över vaniljsocker. Rulla ihop och skär i 1 cm tjocka skivor och lägg i långpanna eller muffinsplåt.

Om du väljer att grädda i långpanna kan du lägga bullarna tätt ihop, då kommer dom grädda ihop fint med varandra och vipps så har du långpannebullar du kan sköra i önskad storlek.
Väljer du muffinsplåten får du små och ur gulliga små bullar med ett jättefint mönster, nästan som små rosor
.

Låt bullarna jäsa ytterligare 30 min, pensla sedan på ägg och strö på kryddblandning/lingon.
Grädda sedan i mitten av ugnen i mellan 8-12 min.
Låt svala i plåten och innan servering kan man pudra med floursocker.

Likes

Comments

Min piga har bestämt att hon vill börja på förskolan igen, så nu är den så kallade smekmånaden över.
När hon står i dörren på morgonen och vinkar av sina syskon frågar hon ” Får jag också fara på min Mylta idag?” hon har varit hemma länge nu och börjar sakna sina vänner och sina fröknar så i morgon åker vi och kollar läget.

Jag tänker stanna en stund med henne, då har hon tid att tänka och känna efter hur hon vill göra, om hon vill stanna eller om hon vill följa med mig och Lisabet hem. Jag vill att hon ska känna att det är hennes val, att hon själv får bestämma om hon ska vara på förskolan eller inte. För jag tycker att förskolebarn vars föräldrar är hemma med små syskon ska få välja själva om dom ska vara hemma eller inte, jag skulle aldrig köra Stella på förskolan om hon inte velat det själv. Små barn har det bäst hemma med sina föräldrar. Så varför ska hon egentligen behöva vara på förskolan när jag är hemma varje dag?

Idag har hon iaf varit den spralligaste, kramigaste och gosiggast tjejen som finns! Vissa stunder har det känts som om hon vill kryps in under skinnet på mig och tillbaka in i magen på mig. Jag tror att hon är lite nervös men fruktansvärt förväntansfull på vad som ska hända i morgon, villa kompisar kommer vara på Myltan, vill fröknar är där och vad ska dom göra?

Ska man vara på förskolan krävs det ordentliga kläder, speciellt nu när termometern visar -19.9 grader ute.
Så idag åkte vi tillsammans och köpte nya vinterskor. I år provar vi Viking Ultra 2.0. En vattentät ullfodrad stövel som håller värme ner mot -20. Perfekt i vårat kalla klimat.

Stella älskade sina nya skor så mycket så när hon hade prov sprungit dom färdigt på Sportringen så vägrade hon att ta av sig som och när vi kom till Ica visade hon stolt upp sina nya skor till alla hon mötte. Jag tror helt klart att hon blev nöjd och jag tror inte att hon kommer frysa om fötterna!

Likes

Comments

Recept

Man tager vad man haver och vipps så fick jag en hej dundrande marinad till älgskaven. Det gjorde köttet mört, saftigt och enormt smakrikt. Mina barn gav köttet topp betyg och allt i grytan gick åt.

Coca-Cola marinerad älgskav

Ca 500g älgskav ( av innanlår )
Ca 1/5 dl Coca-Cola zero
1 msk solja
1 msk olja
Salt och peppar
1 vitlöksklyfta
Chiliflakes
2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Krossa vitlöken, mät upp ingredienserna och höll över detta på köttet. Blanda ordentligt så allt kött blir täckt av marinaden. Skulle det bli för lite tillsätt då bara lite mer cola, olja, soja och kryddor.
Lägg skaven i en påse och låt den sedan vila i kylen minst ett dygn.
Vill man marinera längre än 1 dygn går det alldeles utmärkt, det blir bara mer smak ju längre man låter den dra åt sig av marinaden. Kom ihåg att blanda runt lite i köttet bara.

När köttet marinerat klart väljer man själv hur det ska tillagas. Man kan ha det i pitabröd till utflykten eller varför inte med kokt ris med en god sambal oelek sås och en massa goda färska grönsaker.

Jag valde att göra en gryta så jag stekte köttet med följande:

1 gullök
1 vitlöksklyfta
2 tunt skivade morötter
Färsk broccoli
Lite vatten blandad med lite soja ( efter smak)
Salt och peppar

Jag hackade löken/vitlöken och stekte det samtidigt som köttet. Sen hällde jag på vätska och la i morötter och broccoli och lät det skjuta under lock tills grönsakerna mjuknat.

Till detta gjorde jag hemgjort potatismos:

Ca 10 potatisar
En rejälklick smör
Riven muskot
Vitlök/chiliflakes
Salt och pepparmix

Gör så här:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka under lock i saltat vatten tills potatisen är klar.
Mosa sen potatisen med en ”pär stamp” och blanda i smör. Riv sedan muskot och krydda efter tycke och smak.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Ikväll provade jag nåt nytt, har aldrig lagat persiskt förut så idag fick bli en premiär. Jag lagade Kobideh kebab med Persiskt ris. Till det hittade jag även ett recept på Mast o khiar som är en tzatziki på persiskt vis, innehållande dill och mynta men tyvärr hade jag ingen mynta så jag tog och kackade i persilja och så skippade jag nötterna som garnering då vi har en dotter med nötallergi. Gjorde även en mjölkfri tzatsiki, då bytte jag bara ut yoghurten mig mjölkfri cream fraiche och vipps så fick döttrarna också smaka utan att få ont i magen.

Kebaben gjorde jag på lammfärs vilket jag tyckte blev riktigt smakrikt och saftigt och passar alldeles ypperligt till tzatsikin. Den var riktigt lätt att göra också, hela maträtten va lätt att göra, det var bara kokningen på riset som var lite annorlunda och tog lite tid med det var det värt.
Det jag tyckte va mest tråkigt med rätten var att jag glömt att köpa saffran till riset, men jag tog gurkmeja istället så vi fick gult ris ändå. Sen hittade jag inte rätt russin, så jag tog det ja hittade och det fick bli gula russin men de gjorde inte så mycket tycker jag. Det blev supergott ändå.

Min son som i vanliga fall har väldigt svårt med att prova nya maträtter tog för sig tre gånger och tyckte att kebaben var riktigt god. Han gillar lamm nämligen, speciellt lammfärs. Det tycker jag är så himla roligt, att han har börjat våga prova nytt och vågar ta till sig nya smaker. Det gör mig så stolt, och glad att jag faktiskt kan börja prova nya rätter men nya smaker utan att vara orolig att han inte ska äta för att han inte vet vad det är eller om han inte vet om han tycker om det för att han aldrig ätit det förut.
Nu vågar jag, men jag vågar försiktigt och safear med sånt ja vet att han förmodligen kommer att äta. Som ikväll tex, kebab med ris...en helt vanlig rätt fast på ett annat vis och från ett annat land med helt nya smaker.

Längtar redan till näta nya maträtt ja ska prova!

Här hittar Du recepten om du är nyfiken på att prova själv.
Kebaben:
Det Persiska riset:
Den persiska tzatzikin:


Likes

Comments