Härliga juletider, lite stress när året ska knytas ihop - sen väntar nya mål 2018. Vi nådde inte vårt mål på 400.000 kr 2017 och det beror på våra aktieförluster för SPARAT pengar det har vi gjort! Såklart önskar vi att vi skulle fått fira in årets mål tillsammans med er som läser vår blogg men det här året räckte våra försök inte riktigt ända fram.

Vi är några erfarenheter rikare och ingen av oss hade nog kunnat ana att 2017 skulle bli året när vi skaffade oss en helt ny syn på pengar. Vi har lärt oss mycket som t.ex. systemet med sjunkfonder där vi sparar en viss summa pengar varje månad till större mer oregelbundna kostnader, vi lärde känna Dave Ramsey och hans ''total money makeover'' som hjälpt oss mycket genom sina raka självklara svar på hur man ska hantera sin ekonomi. Vi har lärt oss att vi kan vänta - vi behöver inte köpa hus, gifta oss och byta jobb NU. Dave Ramsey säger det så klokt när han säger att vi unga vill ha allt det våra föräldrar har nu, men det har faktiskt tagit våra föräldrar 30 år att skaffa sig allt. Vi har lärt oss att specificera vår budget och att den alltid ska sluta på noll. Vi har lärt oss att sparpengar behöver flyttas dit där vi inte når dem, alltså på ett annat konto på en annan bank helst. Vi har lärt oss att vi KAN bli miljonärer inom 3 år bara vi jobbar på!

Krona för kona MOTMILJONEN!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Byt jobb ofta och klättra i lön - du löneförhandlar oftast bara en gång och det är under arbetsintervjun. Varje gång du byter jobb, satsa på att lära dig nya arbetsuppgifter så du kan öka din lön på nästa arbetsplats. Passa på att gå internutbildningar som ger kompetenser via ditt nuvarande jobb och som ger dig mer kunskaper kring intressanta områden i ditt jobb. 

Kom ihåg att lika viktigt som att öka i lön, är det att inte öka sina utgifter i takt med de ökade inkomsterna- sätt av en viss procent av löneförhöjningen till automatiskt sparande direkt!

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Den här månaden tog det längre tid att lägga budget. Vi hade vår budget utlagd efter årets mål som vi inte når den här månaden. Därför har vi gjort några mindre förändringar och gett julmånaden lite mer vadd. Som ni vet har budgeten varit granska avskalad för att nå målet och det har vi ändrat lite nu. Tanken bakom förändringen är att det ska finnas lite pengar till nöje som julmarknader och småshopping under december månad. Vi tänker att det är enklare att lägga in och budgetera för nöjet och småshoppingen än att det sker spontant och skenar iväg. Vi kommer även göra en mindre förändring hemma med en ny skrivbordslösning inför 2018.

Sparande: 21800 kr

Fasta kostnader inklusive sparande i våra sjunkfonder: 14050 kr

Avbetalning CSN: 2000 kr

Julklappslotteri: 1000 kr

Skrivbordslösning: 2800 kr

Nöje: 2250 kr

(Anvädning av sjunkfond för elektronik: 700 kr)Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Kommer ni ihåg att vi tog ut pengarna i kontanter i början av månaden? Det gick inte bra. Mycket pengar har försvunnit på vägen tillbaka och in till vårt sparkonto. Vi har räknat och räknat och vi skäms över att skriva det men vi vet inte vart våra sparpengar tog vägen den här månaden. Vi har handlat mat varje dag efter aktieförlusten och köpt ett nytt bord för 5300 kr som vi har en tanke för hur det löpande delas in i vår budget över en tid. Men allvarligt talat vart är våra sparpengar? Vi fattar inte.

Vi gör ett ''bokslut'' varje månad och i det skiljer det bara 1500 kr mellan oktober och november, helt galet det borde skilja MINST 20.000 kr - så ja, följ vår jakt efter de förlorade sparpengarna.

Vi använde 1000 kr av festsparpengarna till att köpa planerade saker till festen så det är okej och vi betalade av 2000 kr till CSN som vi skulle. Det var vår novemberbudgetuppföljning.


Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Nu är affärerna överfyllda med julpynt i plast och mysig atmosfär. Man går in och ska köpa toapapper och kommer ut med en kundkorg fylld med jylpynt och ett kvitto på 1000 kr...känner ni igen er?-Vi gör det.

Vi tänkte dela med oss av hur vi gör med julpyntet i år på vår resa mot miljonen. Här kommer vår lista med budgetvänliga julpynttips som vi anväder i år för att ta hand om vår plånbok även när december står för dörren.

Lingonrisgirlanger -Vi kollade på gamla avsnitt av Jul med Ernst där han gjorde varckra lingonrisgirlanger. Vi bestämde oss för att använda han idé eftersom den kändes budgetvänlig. Så här blev våra girlanger av lingonris med hjälp av bindtråd - väldigt effektfulla och vackra i sin gröna enkelhet!

Tavlan -Ramar är både billiga och lätta att använda året om i variation. Vi klippte ut en bit otvättad linne, det ger mer effekt än bara papper som man såklart kan använada om man vill. Sen googlar man upp en fin bild eller fotografi -skriv ut och sätt ihop. Dikten är härligt gammaldags, den skrevs för över 100 år sedan och vi hittade den på google.

Adventsljusstaken - En vacker skål , kronljus, mossa och lingonris, det är allt du behöver. Tillsammans skapar dessa ''ingredienser'' en vacker budgetvänlig adventsljusstake!

Linnerosetterna - Du behöver otvättat linnetyg, vårt är från ikea och kostar 69 kr/m. Rosettformen frås genom att man klipper en ganska lång bit linnetyg och viker som en ''rosabandetform'' och tar en mindre linnebit och limmar fast på mitten med hetlim. Det finns bra filmer på exakt hur man gör på youtube!

Helheten- Tänk att du julpyntar med saker som är användbara året om. Mycket av vårt pynt: skålar och dylikt är köpta för att passa till jul, påsk, födelsedagar och midsommar - det är budgetvänligt!

Inventera, titta på vad du redan har för julpynt och gör en lista på vad du vill investera i för delar den här julen, kanske är det doftljus eller julgranskulor som är prio i år.

Tänk bortom billigt och köp saker du kan tänka att ha dig många jular framöver, för den som tänker på sin budget är det kanske inte läge att byta färgtema varje år.

Det var våra tips för att julpynta på budget.

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Vi har i princip haft köpstopp och nöjesstopp hela hösten för att nå vårt mål på 400.000 kr till 22 december 2017. Förra veckan och den här veckan gick två aktieaffärer med förlust på 5500 kr. Det är ungefär en månad kvar tills deadline för årets mål, ärligt talat så ser det väldigt mörkt ut just nu. Vi har varit hårda i höst och det känns rätt tråkigt att det blev såhär så pass nära mål.

Vi skulle kunna sluta investera eftersom det har varit årets dyraste hobby men vi har lärt oss att det ända som skiljer mellan folk som lyckas och de som inte lyckas, är huruvida de fortsätter och inte ger upp sin dröm. Vi har inte förlorat något om vi inte ger upp nu, vi har bara köpt oss en av våra livs dyraste läxor!

Som vi skriver i vår bloggpresentation är vi inga specialmänniskor med fantastiska tradingkunskaper, vi är ett vanligt ungt par som försöker spara ihop en miljon och i långa loppet hitta långsiktiga investeringar som kan ge oss en rikare framtid, vi försöker vara ärliga med hur det faktiskt går för oss i vårt sparande på bloggen.

Nu ser vi framåt!

Krona för krona MOTMILJONEN!
Likes

Comments

Hur många gånger har du känt svedan i plånboken i januari efter alla festligheter som inneburit skendande kostnader? Kanske hade du en tanke om att det inte skulle bli lika dyrt det här gången men att det i slutändan dragit iväg bortom horisonten. Jo, vi har varit där också. Den här julen blir annorlunda för vi har en sjunkfond och en riktig budget. Med en riktig budget menar vi en SPECIFIK budget där det faktiskt finns kategorier- smart va? Haha, nej men allvarligt, vi har aldrig haft en budget med så många kategorier som vi har i år.

När vi skapade vår sjunkfond (sparkontot till jul), så räknade vi aldrig noggrant på VAD de pengarna behövde räcka till. Det har lett till att sjunkfonen just nu innehåller för lite pengar jämfört med våra beräknade kostnader. Samtidigt vill vi dela med oss av den här erfarenheten eftersom det är så lätt att bara dra till med en summa som ''måste räcka''.

På bilden ser ni hur vilka kategorier vår julbudget för 2017 innehåller. Det är intressant att titta på hur mycket som faktiskt ingår i festsäsongens alla kostnader, lite extra av allt blir stora summor i slutändan. Det finns säkert kostnader ni har i er julbudget som inte vi har i vår, men ni kan få en bild av upplägget och hur ni kan göra en lite mer specifik budget inför årets mysigaste säsong!

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Våra liv är fyllda med mål, drömmar och önskningar om en bättre framtid. Förändring är en energikrävande process som vi behöver vara medvetna om när vi sätter mål. Vi börjar fundera på vilka mål vi ska ha inför 2018 och för de målen kommer vi använda SMART- metoden. Det är så lätt ha drömmar men mål innebär en helt annan realism, mål kräver matematik: att vi bryter ner drömmen i dagar, veckor, månader, distanser, kronor osv.

Så här fungerar SMART-metoden:

S - Specifikt t.ex. '' jag vill tjäna 633 kr mer i månaden nästa år'' inte ''jag vill tjäna mer pengar nästa år''

M- Mätbart t.ex. mätbart i siffror, kronor, distans etc.

A- Accepterat. Målet ska vara hjärtligt och ditt eget. Du ska vilja nå målet.

R- Realistiskt. Det ska vara rimligt att du kan nå ditt mål. Det blir kanske svårt att lyckas tjäna 1.000.000 kr nästa år om du arbetar som lärare och inte planerar att starta en business eller göra stora investeringar.

T- Tidsbundet. Målet behöver ha en deadline och en nedskriven tidsplan.

2018 kommer vi ha mål både för våra tillgångar och våra skulder. Mer vilka ekonomiska mål det blir närmre nyår!

Krona för krona MOTMILJONEN!Likes

Comments

Nu finns hur många fina adventskalendrar för vuxna att köpa ute i affärerna och på internet, det är smink, kaffe, lyxchoklad osv. Vi har redan en liten kalender som vi använder oss av för att vi ska känna att varje dag är en dag nämre årets mål. Kalendern har vi gjort av en fin ram som vi satt i tyg i och klistrat fast en klämma på. Sen har vi lappar som vi skrivit med dagens siffra på- Allt för att motivera oss just nu eftersom hösten har varit ganska avskalad ekonomiskt hittills. Så vår motivation just nu är vår nedräkning till 22:a December - då ska vi fira hoppas vi!


Vad gör ni för att motivera er till era sparmål?Krona förkrona MOTMILJONEN!Likes

Comments

Vi går mot ett samhälle som blir mer och mer kontantlöst och fler av oss betalar med kort, swish och andra digitala betalningsalternativ. Det är smidigt och lätt - Precis därför är det inte alltid så bra för vår plånbok. Det är lätt att köpa ''utan pengar'' idag och vi får ingen känsla för att vi faktiskt förbrukar pengar. För vår egen plånbok är faktiskt kontanter ett bättre betalningsalternativ än digitala köp eftersom studier visar att det sker en fysisk separation när man betalar med kontanter, man förlorar något och det orsakar lite smärta i oss. Vi är först med att erkänna att vi väldigt mycket oftare använder de lätta betalningsalternativen när vi ska handla än kontanter. Samtidigt försöker vi ta ut i alla fall matpengarna för att ha bättre koll men det fungerar sådär.


Den här månaden bestämde vi oss för att ta ut en vanlig sparmånad i kontanter alltså 22.300 kR för att få se och verkligen känna på hur mycket vi faktiskt lägger undan varje månad. Siffrorna på kontot blir inte lika visuella som att hålla 45 st 500 kronorssedlar i handen. Det var faktiskt riktigt overkligt att hålla i den mängden kontanter. Kontanter har en helt annan påverkan på oss människor än vad siffror på konton har!

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments