Ny månad och nya möjligheter. Den här månaden lägger vi undan 24.300 kr till vårt miljonsparande tack vare utbetalningen av ett utlägg som tillförde 2000 kr till budgeten. Den här insättningen blir vår sista fram till 25:e Augusti med tanke på att vi åker på semester för alla sparpengar nästa månad -yeey!

Vi har som vi tidgare skrivit flyttat sjunkfonderna till en annan bank så de inte är för lätta att plocka ut. Vi har även sänkt vår nöjesbudget från 2500 kr till 2000 kr eftersom vi bestämt oss för att åka på en resa i april 2018 och då kommer vi behöva spara ihop en del av resan. Mer om det en annan dag!

Nöjesbudgeten i juli blir mindre än väntat eftersom 900 kr av budgeten går till väldigt välbehövliga sko och klädinköp. Men har inte ni en klädfond? Jo det har vi men den är redan använd för pga. ett klädköp på faktura för 2 månader sen. AJABAJA!

I juli firar vi VÅR DAG och en 90 , så det kommer bli roligt att arbeta med budgeten och se hur den faller ut!


Krona för krona mot miljonen!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Det är dags att titta på månaden som passerat i siffror. Vi hade en härlig juni med mycket ledigt och en liten minisemester.

I juni startade vi upp våra sjunkfonder och det fungerade dåligt för oss. Vi lyckades tömma varenda sjunkfond på pengar vilket innebär ca. 1500 kr minus. Dessutom tog vi pengar ur en större fond ca. 700 kr att köpa kläder för. Ja, vad ska vi säga ett stort minus framför våra siffror i juni samtidigt har vi lärt oss en viktig läxa för framtiden- vi kommer ha sjunkfonderna mer svåråtkomliga. För oss innebär det att fonderna är på en annan bank från och med den här månaden.

Vi betalade in 300 kr extra till CSN och dessutom lyckades vi med vårt sparmål på 22500 kr i junimånad, det är vi glada över.

I övrigt fungerade budgeten bra och vi fortsätter att prova oss fram och se vad som är möjligt att förändra och förbättra i vår budget månad för månad mot miljonen.


Likes

Comments

Igår ramlade skatteåterbäringen in på våra konton och det kan ju verkligen förgylla vilken vanlig torsdag som helst! Förra helgen gjorde vi en plan för hur våra pengar skulle användas. Det är så viktigt att ge sina skattepengar en verklig uppgift och mening i förhållande sitt liv och sina mål. Utfallet för våra skattepengar 2017 blev såhär:


1. 70 % till en fullt betald körkortsfond.

2. 28% till att fylla upp vår lilla buffert/ akutfond.

3. 2-3 % gick till smink och lite god mat.


Krona för krona mot miljonen!

Likes

Comments

Är det inte konstigt såhär i Juni- Många går och väntar på att få tillbaka lite extra pengar att göra eller köpa något roligt för. Det känns nästan som att man får in lite gratispengar även om vi egentligen vet att de är intjänade pengar precis som all annan lön. Det där vardagliga ekonomi och budgettänket får lätt flyga ut genom fönstret, för helt plötsligt får vi en klumpsumma och då har vi ju plötsligt råd till den där soffan, mobilen, nya datorn eller utlandsemestern. Känner ni igen er?

Här kommer några tips till hur ni kan spendera er skatteåterbäring för att få ut det mesta av den:

1. Upprätta eller öka på din AKUTFOND för stora oväntade akuta ekonomiska händerlser som exempelvis arbetslöhet och sjukdom.

2. Betala av skulder med höga räntor eller skulder över lag!

3. Köp något du behöver tex. körkort, eller reparationer -saker som gynnar dig och din framtid snarare än ''VILL HA!''

4. Investera pengarna- i ett fondkonto eller på börsen.

5. Använd pengarna till att starta ett företag- kanske har du någon fritidsyssla som du kan tjäna pengar på om du startar ett l företag.

6. Spara dem till något du vill ha- kanske vill du ha en ny soffa, mobil eller dator och då kan skatteåterbäringen hjälpa dig en bit på vägen till att köpa det i framtiden!

7. Köp något du vill ha- Använd lite av pengarna till att köpa något du vill ha, en trevlig middag eller någon dagsutflykt, men håll det i proportion till dina pengar och dina drömmar!


Likes

Comments

Ett vanligt men mycket bra tips är att aldrig gå ut och ät dagens lunch. En dagens lunch kostar 100 kr per dag och om en av oss skulle äta dagens lunch varje dag skulle det kosta 2 000 kr som motsvarar 66 % av vår matbudget. Nu gör vi matlådor mellan 11-17 kr per potion. Kostnaden blir mellan 220 - 340 kr i månaden.


Likes

Comments

Maj månad var ekonomiskt väldigt långsam och långtråkig. Det var pussel med att få pengarna att räcka till och vi fick roa oss gratis nästan varje helg eftersom vi redan innan månaden började hade spenderat alla nöjespengar. Vi fick många oväntade fakturor som stramade till extra i budgeten. Samtidigt känns det skönt att ha klarat månaden så bra som vi gjorde.

Det positiva vi tar med oss från maj är att vi hittade många hundralappar att spara in på i vår månadsbudget som telefonabonnemang, elavtal och försäkring. Hundralappar som blir till några tusen varje år -alla borde verkligen vårstäda sin ekonomi!

Det känns otroligt att ta avstamp och våga följa våra hjärtan och vår gemensamma dröm -det finns liksom någon slags njutning i att storspara och betala av extra på lån.

Likes

Comments

Idag har vi sparat 100.000 kr under 2017 första fem månader. Vi har firat med högsommarvärme, cab och mjukglass. Det är såna här segrar man kommer ihåg. Med 100.000 kr under bältet vandrar vi vidare mot miljonen.Likes

Comments

Den här månaden innebär stora förändringar i vår privatekonomi. Vi börjar använda kontantmetoden och nollbaserad budget. Kontantmetoden har ett väldigt enkelt upplägg som innebär att varje vecka har kuvert med kontanter för kommande kostnader.

Vi har delat upp våra pengar i påsar eftersom vi inte hade några kuvert. Varje vecka har en påse med nöjespengar och en påse med matpengar. Vi har delat in nöjespengarna utifrån vad som händer på helgerna i juni. Därför har en påse ganska lite pengar medan en annan har 1500 kr till en liten minisemester som kommer i slutet av juni. Naturligtvis skulle det gå att använda kontantkuvert till fler kostnader än mat och nöje, men samtidigt känner vi att för oss är det enkalst att använda kortet till kostander som kommer mer sällan och ojämnt. Vi har därför bestämt oss för att ha våra sjunkfonder på separata bankkonton istället för i pengakuvert.

Fördelen med att använda kontantmetoden är att pengarna bli mer synliga och att våra hjärnor förkippar spenderandet av kontanter med mer smärta än om pengarna senperas vi att plastkort -vilket lerder till att vi är lite mer sparsamma med kontnter än med VISAkort!


Likes

Comments

Det är LÖN och helt plötsligt bränner pengarna på kontot, det är soligt och på stan finns massa saker man vill unna sig. Det är precis då vi funderar över våra ''vill ha'' och det gör ont att säga NEJ till sig själv. Det är verkligen svårt i stunden att tänka lite länge och komma ihåg vårt viktiga VARFÖR.

Idag kom ett fantastiskt erbjudande på möbler på mailen. Möbler som jag tittat på länge och som jag drömmer om att ha i vårt hus i framtiden. Jag vill inget hellre än att slå till men idag tillåter jag oss att säga NEJ FÖR NU. Vi har ett större mål att nå. Men om några år ska jag köpa dem allihop och njuta av dem i vårt hus.

Vi kommer att få offra lite lyx för att spara ihop en miljon och det kommer komma flera svåra NEJ. Det som gör svåra nej lättare är stora konkreta mål med tydlig struktur. Det vi offrar nu kommer dubbelt igen sen!

Likes

Comments

Den här månaden blev tung dels för att vi gjorde den tung genom att förbruka alla extra pengar redan innan månaden började och dessutom kom många dyra oväntade fakturor. Det är ca. 1 vecka kvar till pengarna kommer och nu är vi panka. Vi är verkligen sämst på att ha pengar kvar i slutet av månaden och det kvittar hur mycket pengar vi har att röra oss med, är det någon som vet hur man gör för att ha pengar kvar?

Vi hoppas och är positiva till att börja med sjunkfonder som troligtvis kommer lätta upp i antalet större fakturor som ramlar in och som kommer hjälpa oss med balans i budgeten. Snart är det ny månad som öppnar upp för nya finansiella klokheter och dumheter !

Likes

Comments