Om en vecka är vi i NEW YORK CITY!

Vi beställde percis 14000 sek i dollar till semesterpengar som vi bara ska spendera. Vi ska äta utemat, gå på starbucks, bo på hotell, shoppa massor, göra roliga utflykter- washington, statue of liberty, central park, magnolia bakery it goes on. Det ska bli spännande och roligt, det känns som den här resan hamnar precis vid rätt tidpunkt. En härlig resa där vi får ladda upp för att fortsätta med vårt mål till hösten igen.

Detta är absolut en sparblogg där vi samtidigt försöker unna oss upplevelser påväg mot miljonen för att vi ska känna att vi ändå upplevt roliga saker under resans gång. Det är en balansgång mellan att spendera pengar på saker som är betydlesefulla för en själv och samtidigt våga spara in i vardagen på saker som inte gör stor skillnad för just en själv. I slutändan kanske du inte kommer ihåg att du åt utelunch i måndags på jobbet men en resa kan vara oförglömmlig. Fundera på vad saker i din vardag är värda i förhållande till resan du aldrig glömmer eller den där saken du länge drömt om. Våga spara och våga spendera men tänk innan!


Krona för krona mot miljonen!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Man kan planera sin ekonomi hur mycket man vill samtidigt behöver vi vara medvetna om vad vi gör när livet händer. Den här veckan för oss tog en sån vändning som vi aldrig kunnat tänka oss och som tur gick det mirakulöst bra. Helt plötsligt står vi där och det finns bara en sak som spelar någon roll och det är att familjen mår bra. Ibland kanske vår ekonomi får ta väldigt mycket plats i våra liv men samtidigt är det viktigt att våga släppa när det gäller.

Man kan inte detaljplanera för när livet händer men samtidigt kan man göra mycket för att förbereda sig. Steg ett är att har 10.000 kr i en ren akutfond för oväntade akuta resor eller om diskmaskinen går sönder, allt för att undvika kreditkort. Steg 2 är att ha 3-6 månaders kostnader lättillgängliga och undanlagda som en billig försäkring, när livet är tungt behövs inte oron över hur mat och hyra ska betalas.

Våga vara lite pessimister och planera för regniga dagar för en katastrof kommer sällan ensam!


Krona för krona mot miljonen!

Likes

Comments

Redan dags för Augustibudgeten vilket betyder semester!

Sedan årskiftet har vi sparat och sparat och den här månaden är det dags att vi får bränna två löner- superroligt!

Vår augustibudget ser ut så här:

Extrainkomster: 3000 kr som går till en ny telefon.

Semester: 25.000 kr

Sparande: 0 kr

CSN avbetalning: 4000 kr. Vi lägger pengarna för resor till jobbet till CSN den här månaden eftersom det är semester.

Matkonto: 2000 kr vilket är lägre än vanligt eftersom vi har matpengar i semesterbudgeten med.

Gelnaglar till semestern: 300 kr. Man ska ju lyxa ibland!

Övriga fasta kostnader är samma som alltid.

Den här budgeten är väldigt annorlunda än våra andra budgetar.Det är viktigt att komma ihåg att vi prioriterar vårt sparande högt men att vi samtidigt är ute efter att få ha god livskvalité där vi får njuta och spendera emellanåt.

Krona för krona mot miljonen!
Likes

Comments

Låt mig summera vår helvetesvecka så här långt:

En aktieaffär gick minus 16500 kr

Ett bortappat busskort minus 700 kr

Dagens tillägg saker i hemmet välts ned och förstör en byrå värd 5000 kr + prydnassaker och en spegel värd 1000 kr


Alltså vissa veckor är det fan svårt att göra cironsaft...

Likes

Comments

Man behöver inte vara supersmart för att bli miljonär man behöver vara uthållig. Förmågan att fortsätta är den förmåga som får oss att lyckas med saker. Vi behöver inte ha 2.0 på högskoleprovet eller en revolutionerande uppfinning på gång utan det vi behöver är tron på att vi kommer nå vårt mål och envisheten att fortsätta.

Den här veckan har varit en bergochdalbana med utgifter och därför kom det här rådet väl till pass. Bara fortsätt!


Krona för krona mot miljonen!

Likes

Comments

Ja det här är fortfarande en ekonomiblogg men ibland blir ens hembakta vita chokladkladdkakemuffins med frosting och rosor lite för fina för att inte dela med sig av.

Likes

Comments

Oenighet om pengar är en av orsakerna till att par spearerar och skiljer sig i Sverige idag. Kanske är det inte så konstigt eftersom pengar har kopplingar till det mesta i livet. Att inte på ett tydligt sätt kunna prata pengar med sin partner kan leda till stora problem i en parrelation. Vi är på inget sätt några äktenskapsrådgivare eller terapeuter för den delen heller så vi kan bara ge vår historia.

Vi har sedan vi träffades för sex år sedan haft gemensam ekonomi, det föll sig så naturligt för oss. Vi har ALLA pengar gemensamt och våra internetbanker är ihopkopplade så vi har möjlighet att vara inne på varandras banker, vi kan alltså göra vad som helst med ´´varandras´´ pengar eftersom vi dessutom har fullmakter på varandra. Många tycker vi har ett väldigt konstigt upplägg och vi kan förstå att folk reagerar särskilt idag när det är väldigt många relationer som tar slut.

Vårt ekonomiska upplägg passar långt ifrån alla och samtidigt bygger det på mängder av TILLIT -vi litar på varandra och älskar varandra så mycket att vi vill att alla pengar är öppna för varandra. Naturligtvis bygger upplägget på mycket mer och i första rummet -kommunikation. Det hade aldrig fungerat om en av oss kom hem och den andra hade bränt 3000 kr på H&M eller köpt en ny bil utan att först prata med den andra. Därför pratar vi alltid med varandra om vi funderar på att köpa något utöver våra egan fickpengar på 500 kr. Vårt pengatänk har sparat oss ett helt studielån på 350000 kr som vi annars hade haft att släpa på. Istället använde vi den lön som kom in och levde på tillsammans , ett upplägg som idag bidrar till att vi är väldigt vana att få pengarna att räcka till och att vi har låga fasta kostnader.

Här kommer 5 sätt budget och sprande har hjälpt oss till en lycklig relation:

1. Vi har ett stort gemensamt mål som ger oss driv, i att VI som par ska få uppnå vår dröm om 1 miljon!​

2. Vi pratar pengar med varandra och bråkar inte om dem. Vi har möjligheten att njuta av våra valmöjligheter med våra pengar istället för våra måsten. Exempelvis vad vi ska göra på helgerna kommande månad.

3. Vi kan njuta av våra guldstunder eftersom vi lagt undan till semestern, dejten eller middagen. Vi kan spendera tid i nuet och få vara med varandra utan ekonomisk oro och stress.

4. Vi får möjligheten att växa tllsammans och utveckla våra förmågor att vänta och arbeta för vår framtid, istället för att stressa över räkningar och ha oro över idag.

5. Vi blir glada och lyckliga av att få spara pengar och är därför lyckligare med varandra.


Krona för krona mot miljonen!Likes

Comments

Ho, ho, ho! Då var det juli och dags att köpa julklappar! Det är många affärer som REAR ut saker nu eftersom de vill ha plats för det nya till hösten. Det är nu det är GULDLÄGE att JULHANDLA. I december är priserna skyhöga det vet de flesta av oss och därför råder vi er att köpa nu när det inte är julklappsäsong.

En del av märkesbutikerna och andra butiker har sommarrea och man kan göra klipp som man annars inte hade unnat sig. Naturligtvis ska ni inte gå och spontanköpa massa dyra saker bara för att det är REA. Men ni kan hålla utkik efter saker som ni länge önskat er eller funderat på att köpa när de finns till ett bättre pris. Vi har redan inhandlat julklapp till en av oss till under halva priset vilket sparade oss HELA 1500 kr, vilket är en rejäl summa!

Så dagens spartips är alltså att julhandla i juli!


Krona för krona mot miljonen!

Likes

Comments

Nu har vi äntligen blivit klara med våra nya kuvert till kontantsystemet. Fram tills nu har vi använt vanliga vita kuvert men det kändes inte särskilt inspirerande. Därför valde vi att göra egna kuvert av scrapbookingpapper från märket Tilda. Kuverten blev jättefina och somringa och vi kommer säkert göra fler kuvert till hösten och vintern efter säsong.

Vårt kontantsystem består av fyra kuvert för mat (ett per vecka) och fyra kuvert med nöjespengar. Varje månad tar vi ut pengar efter alla räkningar räknats bort och fyller kuverten med en summa som passar budgeten. Det är ett väldigt enkelt system som gör det lättare att se pengarna isället för bara siffror och vi har märkt stor skillnad i vårt spenderande när vi använder kontantsystemet.

Krona för krona mot miljonen!
Likes

Comments

Kylskåpslappen som räknar ner månader till miljonen.


Champangediagrammet som räknar upp vår spartotal varje månad.


Att spara ihop en miljon är ett livsmål som består av en resa. Det är några år av vårt liv som vi lägger på den här resan. En av de tyngsta posterna som resan innebär är att vi skjuter upp vårt bröllop och även om det är för ''the greater good'' så behövs det lite extra motivation vissa dagar för att vi ska kunna se vårt slutmål före allt annat. Därför tänkte vi dela med oss av några av våra visualiserings och motivationsmetoder som vi anväder oss av under tiden vi supersparar.

1. På vårt kylskåp sitter en lapp som vi byter varje månad lappen räknar månader kvar till miljonen.

2. I vår ekonomipärm finns ett champangediagram där vi fyller i vårt sparande varje månad. Diagrammet är gjort i Excel där vi bara klippt in en bild på en champangeflaska :)

3. Vi räknar, räknar och räknar. Det finns alltid pengar att hitta det gäller bara att leta tillräckligt noga. Kankse går det att dra ned matbudgeten för att ha råd till något annat litet som är lite roligare.

4. Vi kommer alltid ta en frimånad dvs. en månad varje år när vi har semester sparar vi inget alls utan vi låter oss njuta lite även under den här resan!

5. Vi är kreativa och försöker göra saker vi vill fast lite mer sparsamt tex. om vi köper märkeskläderköper vi dem på rea. Vi försöker även få vår budget att stäcka sig lite längre genom att ta med oss kaffe om vi ska åka iväg över dan eftersom vi älskar kaffe blir det annars lätt dyrt.

6. Vi har ett dokument där vi skrivit upp saker och fyllerpå med saker vi ska göra den månad vi når miljonen- det peppar oss att fortsätta spara!

7. Vi har MÅNGA delmål. 100.000 kr, 300.000 kr, 400.000 kr osv. Tack vare att vi hade ett startkapital när vi började spara så når vi ett delmål ca. var 4:e måand och det är jätteroligt!


Det här var några av vår motivationstips för att vilja spara stort och långsiktigt.Krona för krona mot miljonen!
Likes

Comments