Nu har vi återigen tittat igenom siffrorna för hösten om vi ska kunna nå målet för 2017. Det är ännu tightare nu än vad det var innan sjukdomarna. Men svaret är JA!

Vi ändrade i budgeten och sparkvoten de tre sista lönerna för 2017 och vi kommer abslout kunna klara vårt mål.

Såhär ser våra siffror ut:

Med vårt vanliga sparande på 22.300 kr/ månad är vi -3500 kr för årskiftet.

Budgeten 25/10 har vi ändrat på följande sätt: 1000 kr från nöjespengarna och 300 kr i löneförhöjning.

Budgeten 25/11: 500 kr från bensinkassan, 300 kr i löneförhöjning och 400 kr från nöjeskassan

Budgeten 22/12: 850 kr från vår julsparkonto till miljonsparandet och 300 kr i löneförhöjning.

Summa: 3650 kr

Med detta skrivet är vi på god väg mot årets mål!

Krona för krona MOTMILJONEN!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hur går supersparoktober? Hm dåligt, vi är förkylda vilket än sålänge inneburit en karensdag i inkomstbortfall och en dag med 80% av lönen. Sen en del plåsterpåsåren mat typ, juice, glass, pizza och andra fantastiska onyttigheter som ätit en stor portion av månadens matpengar. Vi är så nära vårt mål för december men det här gjorde att vi backade några steg. Ska vi vara ärliga kan vi inte backa många steg till innan det riktigt svårt att nå årets mål. Men vi kämpar vidare och det är såhär vår resa är lite upp och lite ner. Årets mål blir en riktig nagelbitare!

Krona för korna MOTMILJONEN!

Likes

Comments

I helgen hade vi picknick, det är så härligt med höstpicknickar! Vi är som tidigare nämnt fikamänniskor, samtidigt är det rätt länge sen vi fikade på cafe nu. En latte på ett cafe kan kosta 60 kr, i helgen när vi hade picknick hade vi med oss kaffe i termos som hade svalnat lite. Vi hade även med oss våra fina greengatemuggar köpta för 59 kr på rea. Vi köpte lite mjölk på affären och blandade med det svalnade kaffet Voilá! en latte i snygg greengatemugg där koppen ingår i priset jämfört med på ett vanligt fik!

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Nu har vi haft supersparmånad i en vecka. Det har gått sådär om vi ska vara ärliga. Vi räknade fel när vi skickade över sparpengarna. En CSN betalning på 1300 kr har inte kunnat dras. CSN betalningen som inte drogs är en månads extrainbetalning och vi tänkte faktiskt inte flytta om så den går iväg, utan vi har tagit beslutet att hoppa över den här månaden. Kanske dumt men vi vill i alla falla vara ärliga med hur det ligger till. Det har även blivit två spontanköp hos en av oss som eventuellt får lösas via nästa månads lekpengar. Annars flyter budgeten på och vi fortsätter att jobba den här månaden!


Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Just nu läser vi boken Rich dad poor dad- vägen till ekonomisk framgång. Den berättar om skillnader i hur rika tänker i jämförelse med medelklass och panka människor. Författarna skriver att ''ekonomisk intelligens och rikedom inte bygger på mängden pengar man tjänar utan mängden pengar man har kvar''.

De berättar även att: ''rika människor förvärvar tillgångar medan de panka och medelklassen förvärvar skulder, som de tror är tillgångar''. De tar upp och visar på ett enkelt sätt hur ens hus är en SKULD som medelklassen och de panka människorna påstår vara deras största investering/ tillgång även fast huset kostar dem pengar i ränta, amortering etc. varje månad. En enkel skiss i boken över pengaflödet visar varför huset är en skuld och inte en tillgång.

Den här boken läser vi tillsammans, vi har högläsning till kaffet. Det är en sån bok som man behöver läsa lite i taget för att hinna svälja och ta in. Den är intressant för den liksom utbildar oss och lär oss helt nya saker.

Någonstans tror jag att vi startade den här resan med ett mål av en anledning och vi kommer avsluta resan med helt andra mål. Idag reflekterade vi över vilka enorma möjligheter vi har just nu när vi är unga med små omkostnader och vi utbildar oss varje dag i privatekonomi. Vi ska bli miljonärer och lära oss ett rikt sätt att tänka, vi ska inte hoppa in i ekorrhjulet, vi ska står utanför och titta på- för där finns de rika.

Ekonomisk rikedom är såklart inte allt i livet men antingen väljer vi att arbeta för pengar eller så väljer vi att pengar ska arbeta för oss. Vi vill nå det sistnämnda.

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

JA! Nu är det dags för SUPERSPARMÅNAD. Det innebär köpstopp på lek och nöjespengar, nollad bensinkassa, mindre matpengar och maxat sparande. För att nå 400.000 kr 2017 är den här supersparoktober välbehövlig. Med semesterersättningen inräknad är det bara 1000 kr till utöver månadssparandet vi behöver i höst för att få till vårt mål i år!

Den här månaden sparar vi mer än någonsin 31.394 kr


Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Vi tycker att det ibland kan vara svårt att ha alla sin mål i huvudet och då är det så skönt att skriva ner sin plan. Vad vill vi med våra liv 5 år framöver?

Vi har många stora och kapitalkrävande mål de närmsta 5 åren och vi har en tydlig plan på hur vi kommer nå dem. Skuldfria, bröllop, hus och 1 miljon det är våra mål, vad är era mål?

Krona för krona MOTMILJONEN!

Likes

Comments

Det här med nettoförmögenhet är klurigt. Det är hushållets tillgångar minus hushållets skulder. Eftersom vi ännu inte gått in på bostadsmarknaden och bor i hyresrätt är det enklare. Vi räknar vår bil som en tillgång med en värdeminskning varje månad, sen de pengar vi har på bankerna minus våra skulder som i vårt fall är våra CSN lån. Vi har 300.000 kr på banken men vår nettoförmögenhet ligger på 168.000 kr idag.

Tanken är att vi 2020 ska ha en nettoförmögenhet på 1.000.000 kr exklusive bilen. Vi ska alltså vara helt skulfria och ha 1 miljon utan att bilen är inräknad i det. Eftersom vi planerar att köpa hus efter det kommer vi få en negativ nettoförmögenhet sen eftersom huset inte räknas som en tillgång även om det har ett värde. Anledningen till att vi inte kommer räkna huset som en tillgång när vi räknar nettoförmögenheten, är att ett hus med lån faktiskt fyller kriterierna för att vara en skuld. En investering eller en tillgång ger en själv en INKOMST varje månad. Det gör inte ett hus, ett hus kostar oss att bo i: ränta, amortering, sophämtning etc. Ett hus med lån är en investering eller en tillgång för banken eftersom de får ränteintäkter från oss varje månad. Ett hus med lån är alltså en SKULD för oss, vilket innebär att det räknas som minus när vi räknar nettoförmögenhet.


Krona för krona MOTLILJONEN!

Likes

Comments

Vi har sjunkfonder, alltså konton som vi sätter över en viss summa till varje månad för större oregelbundna och regelbundna utgifter.

Vi har budgeterat i flera år men vi brukade bli väldigt frustrerade över att det allltid var ¨något¨ som störde budgeten. Varje månad hände ¨något¨ som t.ex. att någon fyllde år, bilen skulle besiktigas, ett utlägg via jobbet osv. Efter att vi började med den nollbaserade budgeten fungerade det inte att klämma in alla dessa oregelbundna kostnader under kategorin övrigt som vi hade då i vår budget. I våras började vi använda sjunkfonder istället och det är jättebra!

Sjunkfonder fungerar såhär:

Du har en bil och är medveten om att den ska servas, besiktigas och behöver nya däck såsmåningom. Du räknar på den totala kostnaden på vad det ungefär kostar på 1 år. Sen delar du summan på årets 12 månader och då vet du vad du ska sätta över till sjunkfonden (ett eget bankkonto) varje månad. När du ska köpa nya däck vet du att det finns pengar och det påverkar inte din grundbudget!

Vi håller fortfarande på och provar oss fram om vilka sjunkfonder som passar oss. Just nu har vi nio stycken (de på bilden). En sjunkfond som börjar bli aktuell är vår julfond där vi sparar 250 kr/ månad för julens extra guldkant. Det blir vår första jul som vi sparat till i såhär god tid. Det är skönt att ha lite extra pengar att göra lite mysiga saker för eller köpa lite pynt när december kommer. Dagens tips är att skaffa sjunkfoner och kanske en julfond, det är bara några månader till vår glittriga december är här!

Krona för krona mot miljonen!


Likes

Comments

De flesta av oss kommer inom de närmsta 10 åren att stöta på en stor oväntad utgift. Det kan handla om att något i hemmet som är dyrt behöver ersättas, att bilen går sönder eller att vi blir arbetslösa eller av med arbetet en längre tid. Buffert är så viktigt för att inte hamna i lånefällan vid de här tillfällena.

Vi hade själva en stor oväntad ekonomisk utgift för snart två år sedan. Vi hade en ny (2005) bil vi köpt för 50.000 kr som vi haft i ungefär ett år. Vi hade lån på bilen och endast trafikförsäkring. Det som hände var att bilen blev totalkvaddad efter en krock med vilt. Lånet var kvar på 30.000 kr och vi hade ingen bil att komma till jobbet med. Det var ingen rolig kväll, tacksamheten över att det inte blev några personskador var enorm och samtidigt visste vi att det dagen därpå var dags att besöka vår lilla pärla en sista gång på skroten. Vi hade samma vecka satt på helt nya vinterdäck för 4.000 kr och när vi ringde skroten sa de att om vi tog däcken eller några delar så fick vi inte skrotningspremien på 1.000 kr. Vi åkte dit och plockade av däcken och fick ändå skrotningspremien, de tyckte nog lite synd om oss även om det var dumt att inte ha den mer än trafikförsäkrad. Där stod vi med ett billån kvar med två års avbetalningstid, en lön och bilen som ett stort måste för att komma till jobbet. Vår buffert var vår räddning, vi kunde köpa en skruttbil som vi hade i 1,5 år tills i våras när vi betalde av billånet på den skrotade bilen och köpte oss en ny, helförsäkrad pärla utan lån.

Krona för krona mot miljonen!


Likes

Comments