Ett vanligt huslån upplagt på 50 år och du betalar ett exakt likadant hus bara i RÄNTA!- Det insåg vi idag.

Vi har varit sugna på att köpa hus ett tag nu för det hade ju varit så mysigt med en liten trädgård och något som är ens eget. Dessutom kan man ju köpa ett relativt billigt hus runt miljonen och inte behöva betala mycket mer än vår hyra i dagsläget. Räntan på ett hus runt miljonen blir ungefär 1500 kr för oss per månad och det känns ju inte direkt jättefarligt. Men det är här vi började räkna om lite och insåg att 1500 i månaden är 18000 kr om året och när vi lägger det på 50 år blir det 900000 kr i bara räntekostnad - alltså ett helt hus till.

Detta var verkligen en djup insikt i hur mycket pengar spelar roll över tid. Ekonomiska månadsmyggor som blir till elefanter över tid. Att låna pengar kostar verkligen rejäla summor i slutändan, kanske är det bättre att spara, vänta och betala -för då kan man köpa ett till husi slutändan eller ett 2-miljonershus för samma pris som ett 1-miljons räntehus!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det är så lätt att ta krediter! Ur den här budgeten försvann 1300 kr i fakturaköp från förra månaden, rena konsumtionsföremål: sängkläder, porslin och kläder. Vi har dessutom använt 300 kr i kredit på vårt bensinkort som också ska betalas nu. Vi fick en oväntad faktura på 847 kr, även om det inte var det roligaste var det tur att den kom redan nu, när vi har möjlighet att ändra i budgeten. Fakturaköpen och den oväntade kostnaden gjorde att vi drog ner lite på maten som slutar på ett matkonto för oss två på 2750 kr samt att vi drog ner vårt övrigt konto till 1750 kr.

Vi har ett gemensamt konto för nöje på 3000 kr där allt nöjesrelaterat ska ingå alltså allt som inte är nödvänligt som t.ex. lite roligare klädinköp. Den här månaden blir väldigt unik och kanske lite torftig eftersom ALLA dessa pengar REDAN är SLUT innan ens båda löner nuddat kontona. Hur blev det så då? Jo, en av oss fyller år och vi valde att göra ett spontanpresentköp på den summan. Vi tog beslutet att det var det vi ville unna oss den här månaden-och det är helt okej för vi har kommit överrens om köpet och gjort en gemensam budget.

Det som känns roligt den här månaden är att vi börjar med vårt nya sparande på 22.200 kr som verkiligen är en WOW summa för oss. Vi har tidigare kämpat med att spara några hundralappar i månaden och det känns otroligt att äntligen få superspara!Likes

Comments

När vi föddes på sent 80-tal och tidigt 90-tal tändes vår ekonomiska låga. När vi tittar tillbaka kan vi ge hatten av till våra föräldrar som lärde oss pengars värde redan från tidig ålder. Våra föräldrar tillhörde arbetarklassen och vi växte upp i vanliga svenssonfamiljer -utan solsemesterar och telefonabonnemang. Två regler som våra föräldrar levde efter och lärde oss var att ALDRIG LÅNA till någonting (huslånet var det enda undantaget) samt att ALLTID SPARA för en regning dag.

Som vuxna har vi insett vikten av dessa två ganska enkla regler. Samtidigt lever vi väldigt annolunda än våra föräldrar och in en helt annan tid. Idag kan man köpa ALLT på faktura tillochmed pizza. Vi har köpt saker som våra föräldrar aldrig skulle köpt på avbetalningar, samtidigt har vi agerat ansvarsfullt i förhållande till våra förutsättningar. Vi har lyckats lägga undan pengar under de år vi levt på en inkomst och ändå åkt på semester osv. Tack vare våra föräldrar har vi inte plockat på oss massa telefonabonnemang och prenumenationer på allt möjligt, för någonstanns finns vår ekonmiska låga i bakgrunden och lyser.

Vi tror att det är av allra största vikt att ge sina barn en sund syn på ekonomi och pengars värde redan från tidig barndom vilket även diskuteras i DN:s artikel: http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/ekonomi-viktig-del-i-barnuppfostran/Likes

Comments

Från mitten av januari 2017 blev vi ett hushåll med två inkomster. Att få två inkomster har varit vårt mål sedan några år tillbaka och nu när vi har det, känner vi behovet att att förvalta dem på ett riktigt bra sätt. Att vi använder och sparar på ett smart sätt så vi kan leva gott och spara rikligt.

Hur ser våra siffror ut idag då?

Januari 2017: Sparade vi 17.000 kr

Februari 2017: Sparade vi 20.000 kr

Mars: Sparade vi 20.000 kr 

Vi ser att vi har möjligheten att spara bättre till följd av en löneförhöjning och neddragningar i budgeten. Vi kommer från april och framöver lägga undan 22200 kr till miljonsparandet varje månad vilket i procent är ca. 53% av vår totala inkomst. 
Likes

Comments

Svaret har vi inte än, men om tre år kan vi berätta exakt för då ska vårt sparkonto vara sexsiffrigt. Vi kommer inte leva på nudlar och ris för att få sparandet att gå ihop, utan vi kommer maximera goda ekonomiska vanor vi har redan idag och i största mån försöka ta bort onödigt spenderande.

Saker vi gör och kommer arbeta vidare med:

1. Konton på andra banker: Vi har autogiro sparande som går till en annan bank diekt när vi får lön. Det innebär att vi betalar oss SJÄLVA först innan övriga utgifter. Ett väldigt skönt sätt att spara och sparkontona på banken är alltid roliga att titta på eftersom de ständigt växer.

2. Lås in pengarna! Det sparkonto som är på den bank vi har vår kontokort hos är LÅST. Vi har spärrat det så att vi måste gå till banken om vi vill föra över pengarna. Det ger oss tid att tänka om vi verkligen behöver pengarna och det blir lite jobbigare än att bara föra över på internet.

3. Budgetera :Vi gör varje månad en nedskriven budget i excel där vi räknar på månadens sparande och kostnader. Planering är verkligen grundläggande för att se varje krona.'


Saker vi behöver utveckla för att bli miljonärer:

1. Följa upp budgeten! Vi behöver följa upp vår budget och skriva ned hur varje krona spenderas, vart pengarna egentligen tar vägen. Att se till att vi vet VART och VARFÖR?

2. SPARA: Den viktigaste posten för att vi ska kunna spara en miljon är att vi SPRAR MER! Vi behöver spara 47-50% av vår gemensamma inkomst för att nå sparmålet vilket är en hel del.

3. Tålamod: Kanske det svåraste av allt är att vi behöver ha tålamod och våga vänta lite på all den där extra vardagslyxen, huset, bröllopet och drömsemestern. TIME WILL COME och då ska vi ha CASH!
Likes

Comments

Det är sex dagar kvar till lön och vi har sammanlagt 244 kr kvar på våra nordeakonton. På hans kort är det 118 kr och och på hennes 126 kr. Den här månaden är lik många andra, kontona blir tomma snabbare än vi tänkt oss. Många känner nog igen sig i att pengarna tryter när månaden lider mot sitt slut, men hur blir det egentligen så här varje månad? Vi budgeterar och gör en budget med relativt mycket utrymme MEN oavsett så är pengarna bara slut efter halva månaden.

Vi har vaknat och satt ett mål nu. Målet innebär att vi ska spara ihop en miljon på 39 månader. Det kommer kräva att vi tar oss an budget och pengahantering på ett nytt sätt. Att vi ser till att varje krona som vi får in på lönekontona har ett syfte och ett ställe där den ska sparas eller spenderas. Vi ska ta kontrollen över vår ekonomi. Vi kanske även i fortsättningen kommer ha 244 kr kvar på kontona en vecka innan lön MEN vi då ska vi veta VARFÖR vi har det.


Det kommer inte bli de lättaste vi har gjort men vi har en miljon anledningar till att nå vårt mål!
Likes

Comments