Vi är riktigt glada att vi kunde intervjua en elev från årskurs 2. Här delar han med sig av sina tips och tankar kring motivation och studieteknik.

- Vad motiverar dig att studera så hårt som du gör?

Vad som får mig att vilja vara ambitiös både i skolan och där hemma gällande pluggandet är för att jag tycker det är viktigt för min framtid. Samtidigt tycker jag det är roligt att ta in kunskap, vilket gör att man kan diskutera med sina kompisar, föräldrar mm. Sedan tänker jag även på de som inte har möjlighet till skolan, hur svårt och jobbigt det måste vara för dem. Så jag försöker verkligen ta vara på mina studiemöjligheter och förhoppningsvis också kunna påverka samhället.

- Hur gör du för att hålla fokus när du pluggar?

För att jag ska kunna hålla fokus när jag studerar hemma är jag väldigt noga med att stänga av mobilen så att jag inte blir störd av sms och andra notiser. Sen tycker jag att det är viktigt med pauser. Därför har jag använt mig av en app som ni också nämnt tidigare som heter 30/30 (HÄR). Där brukar jag ställa in så att jag pluggar ett ämne effektivt i 45 minuter och sen tar jag paus på 10 minuter. Sedan kör jag nästa ämne och så fortsätter jag så. Jag gillar även att röra på mig och det tycker jag är väldigt viktigt i min vardag för att jag ska orka koncentrera mig både i skolan och hemma. Därför kombinerar jag träning med pluggandet mycket.

- Om du reflekterar över det första året på gymnasiet, vad är det främsta du tar med dig?

Under det första året var det mycket nytt och även tuffare än grundskolan. Med tanke på att det var så mycket nytt så läste jag om det som skulle tas upp ca 5 minuter innan lektionen började. Detta kommer jag fortsätta med att göra i tvåan då jag tyckte det fungerande bra och man kom mer förberedd till lektionen man skulle ha.

- Vad är ditt bästa tips för de som börjar gymnasiet i höst?

Mitt bästa tips till dig som ska börja ettan är att försöka vara så effektiv som möjligt i skolan för då blir det inte lika jobbigt och stressigt hemma sen. Försök även att ha kul och kämpa igenom de tre åren. Därefter kan man ta en lite längre paus, sticka ut och t.ex resa innan man börjar plugga på högskola eller jobba.

Tusen tack för din medverkan!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments