I klassrummet
1. Var fokuserad - Det är viktigt att försöka hålla sig alert under varje lektion. Diskuterar läraren ett ämne på lektionen som senare visar sig komma på provet är du betydligt mer förberedd om du faktiskt varit med och noga lyssnat på vad som sagts.

2. Anteckna - Att vara fokuserad och lyssna är en sak, men tänk på att du ska komma ihåg det också! För alltid anteckningar under lektionstid.

Hemma
1. Gå igenom dina anteckningar - Ta några extra minuter när du kommit hem för att gå igenom anteckningarna du skrev under lektionen. Detta gör att ämnet håller sig färskt i minnet och det underlättar för dig när du väl börjar plugga inför provet.

2. Markera det du inte kan eller förstår - Märk de sakerna du inte förstår eller kan med en tydlig färg eller med en cirkel kring. Är det något du märker att du inte kan så försök att på egen hand ta reda på svaret eller fråga en kompis. Är det något du inte förstår är det viktigt att fråga läraren (i god tid!) så att hon eller han kan förklara.

3. Gör läxorna - Har du en läxa som är att exempelvis läsa några specifika sidor till en viss dag? Gör det! Även fast du skulle känna dig helt säker på att du redan kan det så skadar det inte att lägga den där lilla extra tiden på att faktiskt göra läxan.

Uppsatser
1. Börja direkt - Att börja skriva på sin uppsats direkt när man vet uppgiften underlättar för dig. Det är lätt hänt att dra ut på det eftersom att man oftast har lång tid på sig när det gäller uppsatser, men att skjuta upp på det för länge kan leda till att det blir väldigt stressigt och kvaliteten på ditt arbete försämras.

2. Skriv, redigera, skriv om - Vissa föredrar att genom hela skrivprocessen redigera sin text medan andra väljer att först skriva ett utkast för att sen redigera. Vilken metod du väljer spelar ingen större roll så länge du faktiskt går igenom din text noga, gärna flera gånger, och är uppmärksam på små missar som är lätta att göra.

Prov
1. Gör ett pluggschema inför dina kommande prov - Planera när, vad och hur länge du ska plugga. Försök att börja åtminstone (!!!) en/en och en halv vecka före provtillfället.

2. Undvik distraktioner - Stäng av mobilen och tv:n och håll dig undan från det som får dig att tappa fokus. Har du svårt för att få saker gjort hemma så kan du gå till ett bibliotek eller café (beroende på vilken miljö du föredrar) och plugga där.

3. Hitta den metod som fungerar bäst för dig - Memoreringskort, understrykningspennor, färg, rita bilder, tankekartor... Vad passar dig bäst?

4. Gör om tidigare läxor - Repetera, repetera, repetera! Att gå igenom tidigare läxor och frågor kan fräscha upp minnet och de saker som du kanske hade glömt.


Agnes

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments