Inför de senaste skriftliga examinationerna jag haft i engelska och moderna språk (i mitt fall spanska) har jag testat att skriva några rader på språket jag ska ha prov i ca 10 dagar innan provet. Det visar sig ha varit riktigt användbart och effektivt. Jag känner mig mer varm i kläderna när jag ska skriva provet, vilket leder till bättre resultat.

När jag skulle ha den skriftlig examinationen i spanska för några veckor sen började jag 10 dagar innan att skriva 4-5 rader varje dag. Det tog inte mer än tre minuter per tillfälle.

Vad skriver man om då? Du kan skriva om vad du vill: hur din dag sett ut, vad du ska göra imorgon eller vad du har för planer för sommaren. Det viktigaste är att du skriver. Vad du skriver spelar i detta fallet egentligen ingen roll.

Alltså, inkludera detta i din dagliga rutin så kommer med största sannolikhet dina resultat förbättras! Du kan göra det på telefonen när du äter mellis, när du är på bussen eller som det sista du gör innan du ska somna.

Stort lycka till!

Isak

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Går du i 6:an, 9:an eller på gymnasiet? Då kommer du ha nationella prov i engelska om några veckor. Det är mycket som testas under provet, så hur kan du förbereda dig på bästa sätt?

Det allra bästa tipset vi har är att gå in på www.nafs.gu.se, en sida med information och träningsuppgifter till det nationella provet i engelska, och klicka in på "PROV I ENGELSKA". Därefter klickar du antingen på "ENGELSKA I GRUNDSKOLAN" eller "ENGELSKA I GYMNASIESKOLAN". Där kan du läsa om vad du kommer testas i.

För träningsuppgifterna klickar du på "EXEMPEL PÅ UPPGIFTSTYPER" efter du klickat in på "PROV I ENGELSKA". Där hittar du massvis med uppgifter du kan testa dig själv med för att förbereda dig själv inför provdagen. Det finns uppgifter i writing, listening, reading och speaking.

Så jo, du kan absolut förbereda dig inför NP i engelska! :)

Lycka till!

Isak och Agnes

Likes

Comments

Gör en to do-list!
Skriv ner det som behövs göras! Prioritera rätt och bryt ner stora uppgifter för att dela ut det på flera tillfällen. Ett tips är att börja med att prioritera de uppgifter som behöver göras före andra. Detta är ett bra första steg! Försök att undvika att stressa upp dig själv och tänk inte på det förrän du faktiskt arbetar med det. Här kan du läsa inlägget som ger dig fyra tips till en bra to do-list.

Varför vill du göra detta?
Vad är det som gör att du faktiskt vill lägga tid på detta? Vad är ditt mål? Fundera på svaren till dessa frågorna och använd det som motivation. Det är bra att tänka på känslan man får när man åstadkommer något eller har uppnått en speciell sak. Undvik att sätta mål som för stunden inte är möjliga är uppnå. Var realistisk, men gör så att du ändå måste kämpa för det.

Ha den rätta attityden
Det är ofta man hör folk säga till varandra "Hur har du tid till..." - MEN, det handlar faktiskt bara om att utnyttja den tid man har på bästa möjliga sätt! Försök att bara börja med uppgiften och du kommer att tacka dig själv senare. Försök att inte vara för hård mot dig själv, klandra inte dig själv ifall du har skjutit upp något utan fokusera istället på morgondagen och hur du ska göra för att undvika att samma sak ska hända. Att tänka på varför man behöver göra det är ett bra tips. Att ha den rätta attityden innebär också att göra pluggandet till något roligt! Plugga i grupp med andra, gör dina anteckningar fina eller något annat som gör att plugget inte blir till en lika stor börda för dig.

Reflektera över dina vardagsvanor
Tänka på hur din vardag ser ut. Olika beslut du tar på en daglig basis kan faktiskt påverka din produktivitetsnivå mer än vad man tror. Sover du tillräckligt länge? Ger du dig själv pauser? Äter och dricker du så att du orkar med dagen och dina studier? Tänk igenom detta och fundera över om det är något du kan göra annorlunda.

Agnes

Likes

Comments

MyScript Calculator - Handwriting Calculator är en app som fungerar som en miniräknare. Skillnaden mellan MyScript Calculator och den vanliga räknaren på telefonen är att med MyScript Calculator ritar det du vill få uträknat. Detta kan vara effektivt om du t.ex. vill räkna ut rötter eller potenser, då det är aningen knepigare med den vanliga räknaren på telefonen.

Personligen älskar jag MyScript Calculator. Den är enkel att använda med en "tutorial" som visar hur den fungerar. Dock får du ju inte använda telefonen på matteprov, så glöm inte bort din vanliga räknare. MyScript Calculator funkar perfekt när du ska räkna ut något snabbt som den vanliga räknaren på telefonen inte kan lika enkelt.

Ladda ner den direkt och testa!

Isak

Likes

Comments

I klassrummet
1. Var fokuserad - Det är viktigt att försöka hålla sig alert under varje lektion. Diskuterar läraren ett ämne på lektionen som senare visar sig komma på provet är du betydligt mer förberedd om du faktiskt varit med och noga lyssnat på vad som sagts.

2. Anteckna - Att vara fokuserad och lyssna är en sak, men tänk på att du ska komma ihåg det också! För alltid anteckningar under lektionstid.

Hemma
1. Gå igenom dina anteckningar - Ta några extra minuter när du kommit hem för att gå igenom anteckningarna du skrev under lektionen. Detta gör att ämnet håller sig färskt i minnet och det underlättar för dig när du väl börjar plugga inför provet.

2. Markera det du inte kan eller förstår - Märk de sakerna du inte förstår eller kan med en tydlig färg eller med en cirkel kring. Är det något du märker att du inte kan så försök att på egen hand ta reda på svaret eller fråga en kompis. Är det något du inte förstår är det viktigt att fråga läraren (i god tid!) så att hon eller han kan förklara.

3. Gör läxorna - Har du en läxa som är att exempelvis läsa några specifika sidor till en viss dag? Gör det! Även fast du skulle känna dig helt säker på att du redan kan det så skadar det inte att lägga den där lilla extra tiden på att faktiskt göra läxan.

Uppsatser
1. Börja direkt - Att börja skriva på sin uppsats direkt när man vet uppgiften underlättar för dig. Det är lätt hänt att dra ut på det eftersom att man oftast har lång tid på sig när det gäller uppsatser, men att skjuta upp på det för länge kan leda till att det blir väldigt stressigt och kvaliteten på ditt arbete försämras.

2. Skriv, redigera, skriv om - Vissa föredrar att genom hela skrivprocessen redigera sin text medan andra väljer att först skriva ett utkast för att sen redigera. Vilken metod du väljer spelar ingen större roll så länge du faktiskt går igenom din text noga, gärna flera gånger, och är uppmärksam på små missar som är lätta att göra.

Prov
1. Gör ett pluggschema inför dina kommande prov - Planera när, vad och hur länge du ska plugga. Försök att börja åtminstone (!!!) en/en och en halv vecka före provtillfället.

2. Undvik distraktioner - Stäng av mobilen och tv:n och håll dig undan från det som får dig att tappa fokus. Har du svårt för att få saker gjort hemma så kan du gå till ett bibliotek eller café (beroende på vilken miljö du föredrar) och plugga där.

3. Hitta den metod som fungerar bäst för dig - Memoreringskort, understrykningspennor, färg, rita bilder, tankekartor... Vad passar dig bäst?

4. Gör om tidigare läxor - Repetera, repetera, repetera! Att gå igenom tidigare läxor och frågor kan fräscha upp minnet och de saker som du kanske hade glömt.


Agnes

Likes

Comments

Vad det än gäller borde du dela upp ditt arbete för att arbeta så effektivt som möjligt. Det kan handla om att plugga anteckningar till ett prov, manus till en redovisning eller glosor. Nedan hittar du exempel på hur du kan plugga kring olika arbeten.

Glosor. Har du t.ex. 30 glosor kan du dela upp glosorna så att du pluggar på 10 ord i taget. När du kan de 10 första går du vidare till nästa. Det funkar självklart också med 5 ord i taget om man känner att det är det bästa sättet att lära sig.

Redovisning. Du kan t.ex. träna på ett stycke i taget du skrivit i ditt manus. Du kan också träna på en slide i taget om du har en PowerPoint eller Prezi.

Prov. Oftast när man har ett skriftligt prov har man samlat in anteckningar från saker som läraren gått igenom. Många gånger handlar det om olika saker inom arbetsområdet. Plugga då på ett visst moment i taget så du riktar fokus på det, så lär du dig snabbare!

Lycka till!

Isak

Likes

Comments