Du har säkerligen hört dessa tipsen flertalet gånger tidigare, men de är så användbara att de är värda att nämnas igen. Här kommer tre tips för att optimera din tid och därmed få mer gjort!

​1. Eliminera alla distraktioner. Det kan vara vilka distraktioner som helst - hunden, föräldrarna eller Facebook. Dessa måste elimineras. När du pluggar så pluggar du. Du kan rikta uppmärksamhet mot dem efteråt. 

2. Lägg undan telefonen när du pluggar. Telefonen är den enskilt största distraktionen för oss ungdomar när vi ska fokusera. Ständigt får man notiser som poppar upp på skärmen och nyfikenheten på vad man precis tagit emot för bort koncentrationen från plugget. Lägg gärna den i ett annat rum för att vara säker på att du inte störs.

3. Ta pauser. Din hjärna behöver pauser. Det är inte effektivt att sitta två timmar utan paus. En rekommendation är att sitta 30-40 minuter och sen gå upp och röra på dig. Då kan din hjärna fokusera på ett bättre sätt.

Stort lycka till med plugget!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi har nyligen läst en intressant bok som vi starkt rekommenderar. Den heter Svälj den fulaste grodan först - 21 sätt att få mer gjort på kortare tid och är skriven av Brian Tracy. Hitta boken här!

En sak som togs upp i boken vill vi gärna dela med oss av här, och det är att skriva listor... över det mesta. Boken nämnde en huvudlista, månadslista, veckolista och en daglig lista. Vad dessa innehåller dyker vi ner i nu!

- Huvudlista
Skriv ner allt du vill göra i framtiden. Kategorisera sedan in dessa punkter utifrån eget initiativ och behov.

- Månadslista
Skriv denna i slutet av varje månad gällande nästkommande månad. Här kan du skriva upp vissa punkter från din huvudlista som du känner dig manad att ta dig an nästa månad.

- Veckolista
Planera hela nästkommande vecka i förväg! Under veckans gång kommer du att märka att du får fler uppgifter och "måsten", skriv ner dem och bocka av efterhand som det har utförts.

- Daglig lista
Här skrivs alla aktiviteter och uppgifter ned som är tänkta att utföras under nästa dag. Flytta över punkter från din månads- och veckolista till din dagliga lista.

Syftet är att varje uppgift/aktivitet som står nedskriven ska bockas av efter att du i egen takt utfört det som stod nedskrivet. Författaren menar att denna aktivitet ger dig en visuell bild av fullbordande - Och vi håller med! Vem gillar inte känslan av att bocka av en punkt och känna att man klarat av någonting!? Att göra detta skapar alltså en känsla av framgång och din motivation ökar. Genom att ha allt nedskrivet kommer det att gå snabbare för dig att veta vad du ska göra härnäst vilket kommer öka och förbättra din produktivitet.

Likes

Comments

Använd färg i anteckningar för att hålla isär information och kategorisera. Underlätta ditt pluggande genom just denna enkla teknik som gör det lättare för dig att hitta rätt bland alla papper. Markera de viktigaste punkterna med en speciell färg eller rita något kring som fångar uppmärksamheten.

Likes

Comments

För att din hjärna ska maxa prestationen när du ska plugga är det viktigt att ta hänsyn till din fysiska aktivitet. Det finns otroligt många saker att tänka på. Här är dock de, enligt oss, tre viktigaste.

Sömn. Du måste sova ordentligt för att kunna hålla fokus när du pluggar. Givetvis blir det tidiga morgnar under skolveckan, försök då att lägga dig lite tidigare på kvällen för att ta igen den tiden sömn.

Stillasittande. Sitt inte still hela eftermiddagen. Mellan varje pluggpass borde du hoppa upp och röra dig. Du behöver inte köra en lång workout för att röra dig. Det räcker t.ex. med en kort promenad.

Lär känna dig själv. Om du inte redan har gjort det, testa att plugga på olika tidpunkter på dagen och fundera över vilken tid du kände dig piggast. Jag pluggar bäst på seneftermiddagen och kvällen, och inte särskilt bra på morgonen och förmiddagen. Det är olika för alla. När du vet när på dygnet du är mest alert, kan du planera din pluggtid utifrån det och därmed spara värdefull tid.

Dessa tre punkter är superviktiga för att du ska kunna effektivisera din studietid!

Likes

Comments

Vi är riktigt glada att vi kunde intervjua en elev från årskurs 2. Här delar han med sig av sina tips och tankar kring motivation och studieteknik.

- Vad motiverar dig att studera så hårt som du gör?

Vad som får mig att vilja vara ambitiös både i skolan och där hemma gällande pluggandet är för att jag tycker det är viktigt för min framtid. Samtidigt tycker jag det är roligt att ta in kunskap, vilket gör att man kan diskutera med sina kompisar, föräldrar mm. Sedan tänker jag även på de som inte har möjlighet till skolan, hur svårt och jobbigt det måste vara för dem. Så jag försöker verkligen ta vara på mina studiemöjligheter och förhoppningsvis också kunna påverka samhället.

- Hur gör du för att hålla fokus när du pluggar?

För att jag ska kunna hålla fokus när jag studerar hemma är jag väldigt noga med att stänga av mobilen så att jag inte blir störd av sms och andra notiser. Sen tycker jag att det är viktigt med pauser. Därför har jag använt mig av en app som ni också nämnt tidigare som heter 30/30 (HÄR). Där brukar jag ställa in så att jag pluggar ett ämne effektivt i 45 minuter och sen tar jag paus på 10 minuter. Sedan kör jag nästa ämne och så fortsätter jag så. Jag gillar även att röra på mig och det tycker jag är väldigt viktigt i min vardag för att jag ska orka koncentrera mig både i skolan och hemma. Därför kombinerar jag träning med pluggandet mycket.

- Om du reflekterar över det första året på gymnasiet, vad är det främsta du tar med dig?

Under det första året var det mycket nytt och även tuffare än grundskolan. Med tanke på att det var så mycket nytt så läste jag om det som skulle tas upp ca 5 minuter innan lektionen började. Detta kommer jag fortsätta med att göra i tvåan då jag tyckte det fungerande bra och man kom mer förberedd till lektionen man skulle ha.

- Vad är ditt bästa tips för de som börjar gymnasiet i höst?

Mitt bästa tips till dig som ska börja ettan är att försöka vara så effektiv som möjligt i skolan för då blir det inte lika jobbigt och stressigt hemma sen. Försök även att ha kul och kämpa igenom de tre åren. Därefter kan man ta en lite längre paus, sticka ut och t.ex resa innan man börjar plugga på högskola eller jobba.

Tusen tack för din medverkan!

Likes

Comments

Alla har någon gång fått ett lustigt svar från Google Translate. Eftersom jag pluggar spanska så vet jag dessutom att den spanska översättningen väldigt ofta är inkorrekt. Digitala ordböcker är väldigt användbara (när de fungerar) och därför tipsar jag om SpanishDict! SpanishDict är en digital ordbok som översätter från spanska till engelska och vice versa. Alla gånger jag använt den har den varit korrekt. Mitt tips är att använda den framför Google Translate!

Här hittar du till SpanishDict!

Isak

Likes

Comments

"Genom att få förståelse för vilken inlärningsstil som stämmer bäst in på dig själv kan du få större kunskap om hur just du bör plugga inför dina prov för att förbättra dina resultat och öka ditt akademiska självförtroende."

Detta inlägget är i samarbete med företaget STUDERA SMARTARE som drivs av Lovisa Ekestubbe. Företaget skapades i sommar och en interaktiv e-bok vid namn "Studera smartare, inte hårdare: Inlärningsstilar och hur du lyckas med dina studier" skrevs. Syftet med boken, berättar Lovisa, är att ungdomar på gymnasiet ska få chansen att genom bokens tre frågeformulär testa ut vilken eller vilka inlärningsstilar som fungerar bäst för dem själva.

Begreppet "inlärningsstilar" syftar till att varje elev lär sig olika. Genom att elever får förståelse för vilken typ av inlärning som stämmer bäst in på dem själva kan de få ett bättre perspektiv på hur de kan tillämpa dessa inlärningsstilar i hur de studerar inför sina prov. Informationen som presenteras kring minnestekniker och hur man bör studera är skräddarsydd utifrån den specifika inlärningsstilen som ingår i utbildningsforskaren Neil Flemings VAK-modell.

Ungdomar idag läser generellt sett inte traditionella böcker i samma utsträckning. Just därför är denna interaktiva e-bok ett lättillgängligt alternativ som genom animation, musik, frågeformulär och bilder levandegör ett viktigt budskap.

Lovisas vision är att hennes interaktiva studieguide ska låta elever få insikt i hur de kan tillgå information på bästa möjliga sätt för att öka deras akademiska självförtroende.

Är du intresserad? Fortsätt läsa för att veta hur du ska gå till väga för att köpa denna bok som kan komma väl till användning i dina studier!

Först och främst, E-boken kostar 99kr. Vi har dock en rabattkod till er, våra läsare, som ger er 10% rabatt vid köp av boken. Rabattkoden är STUDERA17 och är giltig fram till och med den 31 september (glöm inte att skriva rabattkoden i mailet till Lovisa!).

Man kan enklast betala med Swish eller genom att överföra pengar till bankkonto. Skicka ett mail till lovisa.ekestubbe@icloud.com för att motta din interaktiva E-bok och kvitto vid eventuellt köp.

Glöm inte att skriva namn och adress i mailet och skriv även om du vill betala med Swish. Du kommer att få ett svarsmail med nummer att swisha till alternativt information om ett bankkonto att överföra pengarna till.

Vi rekommenderar alla våra läsare att ta chansen och köpa denna boken. Den kommer hjälpa dig förstå vilken inlärningsteknik som passar just DIG!

Likes

Comments

Tyvärr finns det ingen speciell mall att gå efter för att hitta den perfekta studietekniken. Det ser olika ut för alla. Därför måste du själv utforska hur din optimala studieteknik ser ut. Här är två användbara punkter att tänka på:

  • När på dygnet pluggar du bäst? Det ser olika ut för alla. Vissa pluggar bäst på morgonen, andra efter skolan och vissa är mest fokuserade efter middagen. Känn efter hur det är för dig. Testa att plugga på olika tidpunkter på dygnet, så kan du planera dina studier och övriga aktiviteter utifrån det.

  • Vilka metoder fungerar bäst för dig? Metoder som fungerar för andra behöver inte nödvändigtvis fungera lika bra för dig. Därför måste du själv upptäcka vad som fungerar bäst för dig. Färger, tankekartor eller listor i punktform - vad är din grej? Återigen handlar det om att du själv måste känna efter vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Lycka till!

Agnes och Isak

Likes

Comments

We're back!

Nu börjar skolstarten närma sig efter ett långt sommarlov och Motiveras är igång igen. Först och främst hoppas vi att ni alla har haft ett bra lov och att ni nu känner er utvilade inför att påbörja ännu en termin. Det gör vi!

Ett nytt läsår innebär en ny chans att påbörja terminen på bästa sätt med den rätta attityden. Innan schemat och lektionerna drar igång på riktigt kan det vara värt att tänka igenom vissa saker för att förbereda sig på rätt sätt.

  • Vad vill jag uppnå denna terminen?
  • Vad är mina mål? Kortsiktiga och långsiktiga
  • Hur ska jag gå till väga för att uppnå mina mål?
  • Hur ska jag lägga upp min planering under terminens gång?

Ta någon timme eller två och tänk igenom dessa frågorna! Det är värt tiden och energin. Det är bra att känna sig förberedd när rutinerna är tillbaka på sin plats igen. Känner du dig osäker på hur du ska sätta dina mål? Kolla detta inlägget!

Nu taggar vi igång inför skolan och plugget!

Likes

Comments