Tyvärr finns det ingen speciell mall att gå efter för att hitta den perfekta studietekniken. Det ser olika ut för alla. Därför måste du själv utforska hur din optimala studieteknik ser ut. Här är två användbara punkter att tänka på:

  • När på dygnet pluggar du bäst? Det ser olika ut för alla. Vissa pluggar bäst på morgonen, andra efter skolan och vissa är mest fokuserade efter middagen. Känn efter hur det är för dig. Testa att plugga på olika tidpunkter på dygnet, så kan du planera dina studier och övriga aktiviteter utifrån det.

  • Vilka metoder fungerar bäst för dig? Metoder som fungerar för andra behöver inte nödvändigtvis fungera lika bra för dig. Därför måste du själv upptäcka vad som fungerar bäst för dig. Färger, tankekartor eller listor i punktform - vad är din grej? Återigen handlar det om att du själv måste känna efter vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Lycka till!

Agnes och Isak

Likes

Comments

We're back!

Nu börjar skolstarten närma sig efter ett långt sommarlov och Motiveras är igång igen. Först och främst hoppas vi att ni alla har haft ett bra lov och att ni nu känner er utvilade inför att påbörja ännu en termin. Det gör vi!

Ett nytt läsår innebär en ny chans att påbörja terminen på bästa sätt med den rätta attityden. Innan schemat och lektionerna drar igång på riktigt kan det vara värt att tänka igenom vissa saker för att förbereda sig på rätt sätt.

  • Vad vill jag uppnå denna terminen?
  • Vad är mina mål? Kortsiktiga och långsiktiga
  • Hur ska jag gå till väga för att uppnå mina mål?
  • Hur ska jag lägga upp min planering under terminens gång?

Ta någon timme eller två och tänk igenom dessa frågorna! Det är värt tiden och energin. Det är bra att känna sig förberedd när rutinerna är tillbaka på sin plats igen. Känner du dig osäker på hur du ska sätta dina mål? Kolla detta inlägget!

Nu taggar vi igång inför skolan och plugget!

Likes

Comments

Nu lider terminen mot sitt slut och sommarlovet ligger bara runt hörnet. Genom vårt sista inlägg för terminen vill vi att du ska reflektera över hur terminen gått.

  • Har du nått dina mål?
  • Har du förbättrat din studieteknik? Isåfall hur?
  • Vad kunde du gjort bättre med dina studier?

Ta din tid att tänka igenom dessa frågorna. En sak som är viktig att komma ihåg är att du till skolstarten i augusti har den absolut bästa chansen att förändra något i din studieteknik. Eftersom plugget inte drar igång direkt har du tid på dig att testa nya metoder utan att riskera några dåliga resultat.

Det viktigaste med sommarlovet är att du faktiskt tar vara på ledigheten och inte lägger en enda tanke på skolan eller plugget.

Vi ses i augusti! Ha en skön sommar!

Agnes och Isak

Likes

Comments

Återhämtar du dig verkligen tillräckligt? För att du ska kunna plugga effektivt när du väl pluggar är det jätteviktigt att verkligen vila när du ska vila.

Att hålla hela lördagen och hela söndagen fri från plugg kan vara svårt om du t.ex. har redovisning på måndagen, men en bra tumregel är att inte plugga något på helgerna.

Hur ska det gå? Planera ditt plugg så pass väl att du har pluggat färdigt allt när du tar helg.

Du vinner både tid och energi på att inte plugga på helgerna. Dock förutsätter det att du planerar bra och använder tiden väl. Sen kan du njuta av helgen!

Lycka till!

Isak och Agnes

Likes

Comments

Feedback är viktigare än du tror i ditt skolarbete. Det är ibland lockande att bara kolla på vad man fick för betyg på provet/inlämningen/redovisningen, men glöm inte att titta på kommentaren från din lärare också! Annars vet du inte vad du kan förbättra till nästa gång. Ett bra tips är att kolla in gamla kommentarer precis innan examinationen så du kan dubbelkolla att du inte gör samma misstag två gånger. På det sättet utvecklas du!

Ha en härlig helg!

Isak

Likes

Comments

Inför de senaste skriftliga examinationerna jag haft i engelska och moderna språk (i mitt fall spanska) har jag testat att skriva några rader på språket jag ska ha prov i ca 10 dagar innan provet. Det visar sig ha varit riktigt användbart och effektivt. Jag känner mig mer varm i kläderna när jag ska skriva provet, vilket leder till bättre resultat.

När jag skulle ha den skriftlig examinationen i spanska för några veckor sen började jag 10 dagar innan att skriva 4-5 rader varje dag. Det tog inte mer än tre minuter per tillfälle.

Vad skriver man om då? Du kan skriva om vad du vill: hur din dag sett ut, vad du ska göra imorgon eller vad du har för planer för sommaren. Det viktigaste är att du skriver. Vad du skriver spelar i detta fallet egentligen ingen roll.

Alltså, inkludera detta i din dagliga rutin så kommer med största sannolikhet dina resultat förbättras! Du kan göra det på telefonen när du äter mellis, när du är på bussen eller som det sista du gör innan du ska somna.

Stort lycka till!

Isak

Likes

Comments

Går du i 6:an, 9:an eller på gymnasiet? Då kommer du ha nationella prov i engelska om några veckor. Det är mycket som testas under provet, så hur kan du förbereda dig på bästa sätt?

Det allra bästa tipset vi har är att gå in på www.nafs.gu.se, en sida med information och träningsuppgifter till det nationella provet i engelska, och klicka in på "PROV I ENGELSKA". Därefter klickar du antingen på "ENGELSKA I GRUNDSKOLAN" eller "ENGELSKA I GYMNASIESKOLAN". Där kan du läsa om vad du kommer testas i.

För träningsuppgifterna klickar du på "EXEMPEL PÅ UPPGIFTSTYPER" efter du klickat in på "PROV I ENGELSKA". Där hittar du massvis med uppgifter du kan testa dig själv med för att förbereda dig själv inför provdagen. Det finns uppgifter i writing, listening, reading och speaking.

Så jo, du kan absolut förbereda dig inför NP i engelska! :)

Lycka till!

Isak och Agnes

Likes

Comments

Gör en to do-list!
Skriv ner det som behövs göras! Prioritera rätt och bryt ner stora uppgifter för att dela ut det på flera tillfällen. Ett tips är att börja med att prioritera de uppgifter som behöver göras före andra. Detta är ett bra första steg! Försök att undvika att stressa upp dig själv och tänk inte på det förrän du faktiskt arbetar med det. Här kan du läsa inlägget som ger dig fyra tips till en bra to do-list.

Varför vill du göra detta?
Vad är det som gör att du faktiskt vill lägga tid på detta? Vad är ditt mål? Fundera på svaren till dessa frågorna och använd det som motivation. Det är bra att tänka på känslan man får när man åstadkommer något eller har uppnått en speciell sak. Undvik att sätta mål som för stunden inte är möjliga är uppnå. Var realistisk, men gör så att du ändå måste kämpa för det.

Ha den rätta attityden
Det är ofta man hör folk säga till varandra "Hur har du tid till..." - MEN, det handlar faktiskt bara om att utnyttja den tid man har på bästa möjliga sätt! Försök att bara börja med uppgiften och du kommer att tacka dig själv senare. Försök att inte vara för hård mot dig själv, klandra inte dig själv ifall du har skjutit upp något utan fokusera istället på morgondagen och hur du ska göra för att undvika att samma sak ska hända. Att tänka på varför man behöver göra det är ett bra tips. Att ha den rätta attityden innebär också att göra pluggandet till något roligt! Plugga i grupp med andra, gör dina anteckningar fina eller något annat som gör att plugget inte blir till en lika stor börda för dig.

Reflektera över dina vardagsvanor
Tänka på hur din vardag ser ut. Olika beslut du tar på en daglig basis kan faktiskt påverka din produktivitetsnivå mer än vad man tror. Sover du tillräckligt länge? Ger du dig själv pauser? Äter och dricker du så att du orkar med dagen och dina studier? Tänk igenom detta och fundera över om det är något du kan göra annorlunda.

Agnes

Likes

Comments

MyScript Calculator - Handwriting Calculator är en app som fungerar som en miniräknare. Skillnaden mellan MyScript Calculator och den vanliga räknaren på telefonen är att med MyScript Calculator ritar det du vill få uträknat. Detta kan vara effektivt om du t.ex. vill räkna ut rötter eller potenser, då det är aningen knepigare med den vanliga räknaren på telefonen.

Personligen älskar jag MyScript Calculator. Den är enkel att använda med en "tutorial" som visar hur den fungerar. Dock får du ju inte använda telefonen på matteprov, så glöm inte bort din vanliga räknare. MyScript Calculator funkar perfekt när du ska räkna ut något snabbt som den vanliga räknaren på telefonen inte kan lika enkelt.

Ladda ner den direkt och testa!

Isak

Likes

Comments