View tracker

Idag har jag och Marcus firat första advent med denna lilla fia. Hon kom över runt halv sju med pepparkakor och lussebullar så det var bara att värma på glöggen och tända det första ljuset!

Jag kan knappt fatta att första advent förra året så kom jag hem efter en date med en kille som jag bara inte kunde sluta tänka på. Och nu bor vi tillsammans, hur sjukt är inte det? Minns dock att den första adventen kom jag också hem efter den första date'n med Marcus och det inte fanns någon hemma, jag åt saffransbulle och drack glögg då med. Men ensam då jag var så säker på att träffen med Marcus hade gått skitdåligt och att han inte tyckte om mig alls egentligen.

Har nog aldrig varit så glad över att ha fel. Så första advent 2015 satt jag ensam och lite småleden i soffan i Nyköping och undrade vad jag skulle ta mig till (tills jag fick sms'et där Marcus undrade om vi kunde träffas igen, då blev det en jättefin första advent) och detta år firade jag det med två av mina favoritpersoner, jag kan inte sluta le.


Förutom det att jag för första gången fått äta veganska lussebullar (ja, för det heter lusseBULLAR och inte lusseKATTER) så har jag och Marcus farit omkring i hela Linköping efter julpynt. Nu är hela lägenheten fin och jag har även gått så långt att jag bytt mobilskal till ett juligt mobilskal. Så fekkin' hardcore.

Vi skulle ha gjort allting igår men det blev inte av, istället kom mamma och pappa över för att gå på bio så vi såg senaste Harry Potter-filmen som inte är en Harry Potter-film JAG VET. Men låt mig få vara lycklig. Herrejösses...

Den ägde. Är ju själv Slytherin men har en Hufflepuff-bror så...represent, bitch. Nej, nu ska jag inte vara sådan, Jag ör bara glad, idag har varit en bra dag även fast jag egentligen borde pluggat inför konsttentan eller filosofitentan...eller historietentan. Egentligen. Men vad ska man säga liksom? Life is what happens och jag har nog inget problem med det. Jag säger som far min att "livets bästa frukt är erfarenheten" och med det så innefattar det även att skita i att plugga den enda lediga helgen du haft på länge för att gå runt i ett mysmoln med de du älskar.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Detta år är ett speciellt år, inte nog med att jag började studera, flyttade hemifrån, (flyttade in med Marcus!!), tar hand om oss själva (mig och Marcus då) och vårt hem...ja, jag är väldigt omställd då ingenting är sig likt från November och December 2015, ja förutom att jag har världens finaste kille då (smooth motherfucker....)

Men iår ska vi ju även fira jul tillsammans! Första gången jag någonsin firar jul utan min familj och släkt. Men då majoriteten åker utomlands så frågade Marcus mig om jag ville fira jul med honom. Självklart tackade jag ja! Men innan dess vill jag hinna med lite julmys!

Speciellt imorgon så blir det lite julshopping, det var menat att det skulle ske idag men jag blev lite akut inkallad på jobb, vilket inte är ett klagomål, det var faktiskt kul att få jobba på I-huset idag! Händer ju lite saker när det är Black Friday, men det hände ju inte så det blir imorgon! Men detta är en tidig variant av en jul-bucket list!


1. Mysa skiten ur denna jul!

Jag vill dricka glögg, spela spel (hör och häpna, bara jag får vinna wihu), titta på julfilmer, äta lussebullar och pepparkakor och sitta på caféer jättelänge med hela kompisgäng och bara skratta tills klockan blir alltför mycket!


2. Pynta mitt egna hem

Detta är första gången jag och Marcus kan (vill för hans del) pynta och smycka ut vårat hem. Jag som julgalen har velat i flera månader över stil, färgval och noggranna pins på pinterest. Just nu så är det skandinavisk jul som det verkar luta mot. Eller ja, det är så det är bestämt.


3.Baka

Jag ska baka så otroligt mycket. Ni anar inte, pepparkakor, lussebullar, saffransbullar (vanilj helst), ischoklad, knäck om jag vågar mig på det...och Marcus ska laga julskinka. Det kommer inte bara bli bakning, det kommer bli mycket mat, gröt! Jag tänker kirra ALLT!


4. Mysdagar med inslagning av julklappar

Jag vill samla alla julklappar som ska slås in varje advent och göra det till tradition att sitta och slå in dem till julmys och tända ljus!


5. Gå på fester

Allt mellan glöggmys till Nyårfester (inte jul på papper men nära nog), jag vill ta varje tillfälle i akt att få riktigt mysa ut hela den här tiden på året. Jag vill gå på ugly christmas sweater-fester, glöggmys, adventsfirande och filmkvällar.

Det är mina fem måsten denna jul, de är inte lika specifika som höst-listan men jag känner att julen handlar mycket om autentiska spontaniteter! Jag vill ha mycket snö och låta tiden gå utan att bedöva stressa eller tänka alltför mycket på morgondagen. Kanske därför jag älskar julen, man får verkligen tid till att slappna av. Nu med andra människor mer än någonsin annars, tycker jag.

Alla bilder (förutom den första på den varma chokladen) finner ni här: på min pinterest

Bilden på den varma chokladen finner ni bl.a. på min instagram: mother_cactus

Likes

Comments

View tracker

Tänkte slänga in ett andra inlägg om vintage, loppisar och second hand. Vad är det som gör att kläder är vintage alt. second hand? Kriteriet för att vara det senare är inte särskild svårt att nå. För att dina kläder ska vara second hand så ska de ha ägts av någon annan. Du är alltså inte föremålets första ägare. För att det ska vara vintage så är den generella regeln att kläderna ska vara minst 25 år gamla. Extra bra på CV't är om det även bär på ett märke.


Det är väldigt många som tror att de bär på något som är vintage fast de inte är det. En enklare guide till tidstypiska inslag hos vintagekläder skriver jag här nedanför:

1920:

Jag hade tänkt börja listan redan vid 1910 men då jag inte är särskilt insatt i kläder från ~1910'talet och nedåt så fann jag det useless. Annars så har vi tjugotalet. Det vanligaste från denna tid är ju såklart paljett- och fransklänningarna. Om vi tänker oss att dagens paljett- och fransklänningar är relativt formsydda, så kan vi lätt hålla koll på vad som bara är second hand och vad som är vintage. Paljetterna under tjugotalet var även gjorda i gelatin och inte i plast. Jag fick för många år sedan höra en skräckhistoria om en kvinna som slängt in sin paljettklänning i tvättmaskinen bara för att sedan förfäras över trasan hon höll i handen då maskinen slutat gå.

Under hela tjugotalet så var modet för kvinnor en pojkaktig look, kvinnorna skulle helst ha små till inga bröst alls, en rak figur toppad med en kort frisyr. Sminket bestod av kritstreck till ögonbryn, neutral ögonmakeup och mörka läppar. Finast och som mest sofistikerad var du om du även "le garçonette" eller "flickpojken"fräscht och nytt. Kvinnor ville gömma sig i formlösa, tunga klänningar som helst skulle sluta mitt på vaden. Dessa klänningar är väldigt svåra att hitta, minst sagt efter filmen "The Great Gatsby's" stora dundersuccé.


1930:

Trettiotalet är den epok då vi blev hurtiga. Då tjugotalet var tiden för la garçonette så var trettiotalet tiden för det hälsosamma folkhemmet. Midjan på klänningarna slutade där vi finner vår naturliga midja. Syntetiska kläder börjar vi se mera framåt sextiotalet så då vi kan finna väldigt många liknande klänningar nu i modern tid, så det bästa är att titta på lapparna på klänningarna. Bär med dig att H&M startades 1947, Kappahl 1953 och Lindex 1954. Under trettiotalet så gjordes rekorderliga kläder, ett annat trick när du letar är att titta på hur kläderna är sydda. I dagens klädindustri kan man även som ovetandes amatör se om något är både fabriksgjort och felsytt. De kläder som håller är de som är ordentligt sydda, så vänd ut och in på klänningen! Titta på stygnen. Det är det bästa rådet jag har!

Inspiration som man även kan ha i tankarna ifrån trettiotalet är ju Chanel.


1940:

Under dessa år ransonerades det på riktigt, även i Sverige som inte var direkt inblandad i andra världskriget. Klänningarna höll sig korta vilket de gjort ända sen första världskriget då de gick från långkjolar från den Oskarianska eran till korta flapperklänningar (även om de klänningarna absolut inte användes till vardag av den genomsnittliga svensken), detta höll vi kvar vid och under fyrtiotalet så skulle allting ta varas på. Detta innebar så klart även kläder och skor. Själva idén under denna stora ransoneringstid var att använda slut på det man hade, gamla skinnjackor blev bälten, pyjamasskjortor kunde sys om till små kortbyxor till ett barn. Inte så kul för vintagesamlaren men det hade man inte riktigt i åtanke. Vi ser inte en så stor förändring här när det gäller stilförändring. Det man får ha i åtanke är ju verkligen att man inte hade tid för lyx som detta under fyrtiotalet. Kläder är verkligen en lyx och då alla människor behövs, både stora som små så får man lägga det åt sidan. H&M grundades år 1947-men ska du ha något ifrån tiden under kriget så gäller samma regler som för trettiotalet i princip.

Här kan vi verkligen tala vintage även om vi inte alltid hittar ett märke. Reglerna för vintagekläder kommer ni snart att märka varier beroende på hur tiderna såg ut samt vad som krävdes av modeskaparna. Jag säger inte att man inte kan finna något som har ett genuint märke som Lanvin även under fyrtiotalet bara att det kan vara svårt och kläder utan märke från dess åldrar räknas också in som vintage.


1950:

Hollywood blir stort och tar över. Från att gå ifrån de mer pryda, försiktiga åren så får kvinnor såsom män en sex appeal som har stannat kvar till modern tid. Människor är glada över att kriget är över och en stark gräns dras mellan det som vanligt och det som är (inom modevärlden). Stora, feminina klänningar som låter kvinnor visa sina former ligger alldeles rätt i dagens anda. I Sverige får vi tidsmagasin för tonåringar bland annat Tonårston. Rocken som med sina rötter i jazz gör intåg och tar över musikscenen och vi har en allmänt glad uppsyn till livet.

Klänningar som slutar under knät blir det nya. Stora vida kjolar och helst en båturringning (som demonstrerat på bilden nedanför), det är väldigt vanligt att man syr sina klänningar själva under femtiotalet. Så många originellt hemmasydda klänningar från detta femtiotal är vanliga att man hittar. Annars så kliver de störrå svenska varumärkena in. H&M, Kappahl och Lindex finns alla i slutet av femtiotalet så ser de en gammal lapp på din klänning så kan du vara säker på att det är originellt.


1960:

Vi börjar se dagens ideal kliva fram i rampljuset. Med modeller som Twiggy där det smala, nätta små flickorna tar över som modeller. Man skulle kunna se det som inspirationen till nittiotalets heroin chick. I början av sextiotalet så ser vi fortfarande hur femtiotalet dominerar med sina vida kjolar men mot det mera välkända sextiotalet, slutet så ser vi ännu en stor ändring. Från vida kjolar har vi klivit in i minikjolarnas era.

Enkla A-linjer är det som gäller, både för kjolar och klänningar. Syntetiska tyger, grafiska mönster men även stilrena enkla färger. Minimalismen har gjort sitt intåg och den stannar ett bra tag in.


1970:

Vi fortsätter på det minimalistiska och strövar vidare åt vad vi känner till som mest härifrån alla hippies. Marimekko är ett finskt företag som blev något av det största som existerat på den svenska modemarknaden under sjuttiotalet. Vi känner nog alla igen Marimekko-blommorna. Men förutom det så blir en annan typ av tyg populärt i Sverige. Manchester blir det man använder till allt, byxor, klänningar, overaller, jackor mm. Assessorer i plast är också hett. Fjällräven som gjorde intåg var populärt hos skolbarnen och vi ser hur jeansen som började bli populära i alla klasser (inte bara i arbetarklassen som originellt bar dem) växer också.

Mot slutet kan vi se hur vi rört oss från sextiotalets minimalism in i hippierörelsen till ett nästan lite snobbigt Sverige under sjuttiotalet.


1980:

Jag hade tänkt sluta här. Många envisas fortfarande om ifall kläder från åttiotalet räknas som vintage. På pappret bör de göra det men de finns de som argumenterar för att de inte ska göra det på grund av att 25 år egentligen inte är någon form av tidsspann alls. Vi ser en hel radda med olika typer av tyg, tillvägagångssätt och intryck under åttiotalet. Men personligen tycker inte jag att det är fel. Återigen återskapar modet vad det kan och gör något nytt med det.


Hoppas den sista delen i denna "serie" var kul! Har ni några frågor är det bara att höra av er!

Likes

Comments

Nu har vi äntligen fått hem vår kära tv-bänk. Vi skulle ju ha hämtat den i lördags men då hade de allahelgonastängt så vi fick åka till Nyköping utan att få komma hem igen till vår fina möbel...äsch då, jag hade ringt till Återvinningen nu igår då de hade öppet igen för att berätta att vi inte kunde hämta den förrän nu idag (vi hade redan bestämt med dem att den skulle hämtas på lördagen men då de hade stängt så blev det inte så). Kvinnan bad om ursäkt och vi fick ha kvar bänken till nästa lördag (jag jobbar själv i butik som ni vet, så det var no hard feelings-jag vet själv hur det är när man blastar ut öppettider och glömmer röda dagar), när hon skulle gå och lämna ännu en lapp på vår bänk så visade det sig att någon dragit bort vår lapp. Lite fräckt kan en tänka sig men inte så ovanligt. Så jag tänkte dela med mig av lite saker man kan tänka lite extra på om man ska handla inom second hand!

Möbler

Vi kan ju börja med det vi redan tagit upp, möbler. Historien om missödet med lapparna (tur att ingen hade tagit den innan jag hann ringa upp igen-troligtvis bara ett busstreck...) är ingenting nytt. Nästan alla jag känner har en skräckhistoria om en second hand, min kurskamrat Oskar hade en liknande historia om en soffa. Man kan med lätthet säga att människor blir som galna på dessa ställen.

Anarkin flödar på en second hand. Speciellt tror jag att det är för att av de sakerna du finner på en second hand så kommer du gå hem med den enda exemplaret. Du kan sällan berätta för en vän att du hittade din tröja på Erikshjälpen och se din vän komma med samma tröja nästa dag. Det fungerar inte riktigt så...så, första regeln är:


1. Det finns mycket skit i en second hand-affär

Det finns absolut inga garantier på att du lär hitta något. I en second handbutik så är sakerna du finner alltsom oftast tidigare ägda. Det innefattar då att du inte alltid går därifrån med något du önskar eller vill ha. Så var aldrig rädd för att leta och rota i stora klädhögar, bokberg, eller bland klumpar av bestick. Men är du redo så är det bara att börja. Sedan ska jag tillägga att inget du finner i en second handbutik faktisk är skit, att äta med bestick som andra har använt är inte äckligare än att du äter på restaurang. Eller hos en bekant, allting kan tvättas och återanvändas. Samma sak med kläder, men det tar jag i ett annat inlägg.2. Strunta inte i något bara för att det inte ser ut exakt som du önskar

Bland det dummaste du kan göra är att dissa något för att den inte ser ut som en exakt kopia av vad du föreställt dig så betyder det inte att det inte kan vara det!


3. Fotografier är din bästa vän

Jag önskar verkligen att jag skämtade men det är så det står till. I second hand butiker håller de inte alltid koll på vad det är de får in, speciellt inte när det gäller böcker och liknande. Det är därför det är så viktigt att komma ihåg att fotografera dina inköp om du ska lämna kvar den. Har du en lapp med dina uppgifter på så är det enkelt att bara dra bort den, och om du köper eller alt. reserverar dina saker så finns det ingen garanti på att de finns kvar när du ska hämta upp dem igen. Ta alltid bilder på din möbel med dina uppgifter så att du är redo om tillfället skulle ges då du måste bevisa att du köpt eller har rätt till det du reserverat.

Jag hoppas att dessa råd kan vara till hjälp! Nästa gång tänker jag skriva om kläder samt vad "vintage" betyder!


Likes

Comments

Förra helgen hade vi ju fest, delvis en inflyttningsfest men då det var halloween så var alla utklädda. Jag och Marcus gick som sugar skulls men han hade även på sig min gamla dinosaurieoutfit! Min lilla myse!


Så söt! Sedan så började människor att falla in, mindre än jag förväntat mig men tillräckligt många för att det skulle bli lyckat! Glömde bort att man kanske inte ska bjuda in fler personer än vad du har sittplatser åt... först kom Ravina, hon hade med sig inflyttningspresenter till mig och Marcus så vi hämtade henne på tågstationen först! Sedan drog vi oss tillbaka då Marcus skulle hämta Johan och köpa pizza, jag och Ravina började blanda bål så kom Bella också! Johan hade med sig ett hästhuvud att ha på sig men när jag sminkade Marcus så verkade Johan tycka det såg kul ut. Så först målade han Marcus och sedan fick Marcus måla honom...


Så har såg jag och Marcus ut iallafall! Precis innan gästerna kom...kan säga att jag skulle sett likadan ut utan smink om bara Oskar dykt upp aningens tidigare...


Detta möttes jag av ensam när jag stod i trapphuset och skulle öppna dörren för honom. Höll på att skita på mig. Vid det laget hade Emma och Hanna redan kommit. Hanna var utklädd till Zlatan och Emma till Joyce ifrån Stranger Things!


Vi spelade spel, drack bål och skrattade vidare resten av kvällen. Lovisa, Sebastian, Ebba, Therese och Fredrik kom också-alla utklädda som tur var! Var jätteorolig över att vi skulle sitta där med färg i ansiktet, jag och Marcus så kommer ingen annan utklädd...


Avslutar med en bild på Bella samt en bild på Ravina och Oskar! Hipp-hopp! Så var den kvällen slut!

Likes

Comments

Har inte bloggat på evigheter...det hade inte känts så fruktansvärt om det inte var för att jag tänkt på det varje natt innan jag somnat. Har suttit och funderat och funderat på hur jag skulle avsluta halloween-inläggen. Jag vet inte om jag ska skriva om UFO'n eller om paranormalt...men jag ser det som om halloween inte är över förrän allahelgona vilket är nästa helg så jag har fortfarande tid på mig!

Antingen så talar jag om det konstiga som verkar gå i släkten...eller så talar jag om det som är ännu konstigare och som också går i släkten. Men äsch, jag kan berätta om min nya tv-bänk istället! Jag hittade den på en second hand-affär här i Linköping, Återvinningen!


Titta på denna skönhet! Sen 60-tal eller möjligtvis tidigt 70 skulle jag gissa på och helt underbar! Jag kan knappt bärga mig till på lördag då jag får komma hem ifrån jobbet och se henne hemma! På tal om hemma-vi ska även hem till Nyköping på lördag. Vi ska till kyrkogården efter en middag med hela släkten. Hälsa på min farmor, om något så hade jag önskat att hon hade fått se Marcus. Träffa och "godkänna" honom. Men då jag kände henne så vet jag att hon skulle ha gjort det ändå. Jag hade bara önskat att de hade fått tala med varandra. Om för bara en gång. Äsch...jag är glad för det jag har och det jag har haft. Nåväl, skriver om festen i helgen imorgon!


Likes

Comments

Fick träffa Emma Pemma Lingonsylt idag direkt efter skolan, vi åt lunch på stan och sedan ba det av till hennes nya crib i Lambohov. Vi lyssnade på gamla skivor, ritade av varandra och skrattade precis som vi gjorde genom hela gymnasiet.


Försöker mig på det här med att älska sig själv också. Väldigt mycket...faktiskt och det går ju som det går, men det är inte lätt alla dagar. Idag är en sådan dag då det inte är lätt, jag skyller det på att jag har fått min mens. Marcus gör det lättare dock...jag blir bara så trött på att inte kunna älska mig för den jag är. Jag liksom väger mellan att älska mig precis som jag är då det är så här jag ser ut nu till att "Nej, är jag missnöjd med något så kan jag ändra det"...vet inte vad som händer med mig just nu...vi får se hur det går.


Likes

Comments

Har arbetat idag som ni säkert förstår av texten och det har väl vanligt trevligt. Idag fick jag återigen jobba med Ida vilket alltid är lika mysigt! Är väldigt glad med tjejerna som jag fått jobba med här i Linköping...speciellt nu när vi gör så många mysiga saker tillsammans! Var alltid lika rädd för att hamna på en arbetsplats där man bara fortsatte på tomma konversationer och sedan drog hem till sina riktiga vänner för att man vet att relationerna mellan kollegor inte är de samma som ens personliga relationer. Min mamma berättade liksom om hur hon bjöd sina vänninor ifrån jobbet till sitt bröllop för att de blev se bra vänner! Sedan började jag på Ur&Penn i Nyköping och där hade ju alla jättebra relationer så egentligen är det kanske inte så konstigt att man fick bra kontakter med tjejerna här heller men var och vareviga arbetsplats fungerar på sitt sätt så det kanske inte är så uppenbart alltjämt...

Men men, det jag ville berätta var att vi på jobbet ska iväg på myseftermiddag på sminkinspo-kväll! Det kommer bli vin, inspiration och shoppinnnng..! Mys på hög nivå! Annars så har jag lyckats få igång en IG till jobbet!


Sedan så fick jag träffa bruttan som flyttat från småstan till storstan! Emma bor ju här nu och då mina planer sket en stor jävla lök så kom hon som räddaren i nöden hela vägen från Lambohov till lilla mig inne i stan! Jag hade ju planer på att träffa Emma men vi (Marcus och jag) var tvugna att byta till vinterdäck så planerna ändrades till Fagersta men Marcus var tvungen att dra när jag var på jobbet så jag skulle dra till Nyköping för att träffa familjen istället eftersom jag redan raincheckat med Emma. Men det ville inte fungera så jag ringer Emma ändå och ser efter vad hon gör. Hon höll på att fixa sin garderob eftersom hon hade flyttat in idag...så hon tog bussen, vi sågs, gick hem till moi, åt nudlar och såg på Mean Girls. Nu sitter jag här med mjölksyra i benen och funderar över den här finurliga dagen...


​Välkommen till Linkan bruden.

Likes

Comments

Ligger just nu soffan efter att ha städat majoriteten av lägenheten...började klockan åtta idag och har känt mig lite nere sedan dess...att må dåligt är inget någon önskar och jag, om någon, börjar bli riktigt trött på det. Jag hatar hur det påverkar de jag älskar som mest. Men inget som jag inte lär klara av lär hända mig så jag lunkar på. Men det blir väl så ibland, antar jag... nu fick jag iallafall en liten attack så jag har hållit min hjärna upptagen med att städa lite i lägenheten...det behövdes ås något gott kom ur detta iallafall. Tog sedan en dusch och nu sitter jag i full Danisauriusmundering och gör absolut ingenting. Precis som det ska vara då...


Bäddade rent i sängen bland annat och denna gången fick det bli nygamla sängkläder från min barndom. Nostalgi!


​Och vardagsrummet då! Älskar vårt lilla hem!

Likes

Comments

Jag berättade ju i ett tidigare inlägg att jag fått igång min gamla dator. Med det kommer gamla minnen och jag fann dessa på datorn!


Bland annat denna bild ifrån februari! Jag och Marcus hade nästan varit tillsammans i två månader och jag var (och är) lika kär i honom som ni kan se att jag är på bilden...min myse och jag. Tror även att bilen är tagen i hans gamla lägenhet.

Nästa bild är om inte äldre så mycket, mycket äldre än så. Det var på tiden jag hade lugg så jag gick nog på tvåan i gymnasiet...


Jag hade precis fyllt 18, det var sommar och jag hade målat rummet vitt. Samma sommar var jag och tittade på Nils Dardel-utställningen på Moderna.


Året därpå när jag fyllde nitton så fick jag fira min födelsedag i Rom med min italienskaklass. Andra gången jag var där. Vi lekte Änglar och Demoner, blev lämnade mitt i Rom och spenderade hundratals kronor på gelato. Vi delade korridor med en dansk klass och knackade på hos dem på kvällarna bara för att senare springa iväg fnittrandes, hann till och med med fotboll.


Efter det så fick jag jobb direkt efter studenten...


Och året därpå åkte jag till Mexico för att fira bröllop och fastnade där i tre månader.


Och nu sitter jag här i min och Marcus lägenhet...vilket känns sjukt, men å andra sidan. Vem vet var vi står imorgon? Right? Allt är ju liksom möjligt.

Likes

Comments