Under hösten 2013 så har jag börjat att studera på högskolan till hälsopedagog. Märker av svårigheter med att koncentrera mig på lektionerna och att läsa kurslitteraturen var verkligen inte lätt, jag somnade varje gång. Jag sökte mig till studiestöd som fanns på skolan där jag fick hjälp med en app som hade nästan all kurslitteratur som jag behövde, så då kunde jag istället lyssna på böckerna och det fungerade mycket bättre för mig. Jag fick även hjälp med att en student i min klass fick betalt av skolan för att ta anteckningar till mig från lektionerna, då jag hade svårt för att lyssna och skriva samtidigt. Det är fortfarande något som jag har svårt med än idag.

Jag hade nu fått en ny läkare på vårdcentralen som hade skickat en remiss till "kompetenscentrum för långvarig smärta" och jag kommer dit i september 2013. Där får jag träffa ett tema av läkare, sjukgymnast, kurator, arbetsterapeut, psykolog och konsulterande smärtläkare. Jag berättar min smärtbakgrund och får berätta vad jag har provat för mediciner och även icke farmakologiska åtgärder. Jag får göra olika självskattnings tester och olika undersökningar. Som leder fram till ett utlåtande med vilka diagnosnummer jag hade:

° Långvarig smärta
° Långvarig spänningshuvudvärk
° Migrän
° Myalgi
Fick även till mig att jag hade kronisk trötthetssyndrom men inget som står i läkarutlåtandet.

I läkarutlåtandet fanns rekommendationer som ska tillbaka till min läkare och han får ta ställning till vad som ska provas.

Rekommendationerna blir bland annat stresshantering, mindfulness, KBT och att prova medicin som jag inte hade testat och skulle de inte hjälpa så rekommenderas remiss till neurolog för bedömning om botox. Tyvärr så hände inget av de rekommendationer som föreslogs då min läkare på vårdcentralen själv blev sjukskriven och det glömdes bort.

Men jag hade bestämt mig för att jag skulle klara studierna även om det fler gånger kändes som jag ville ge upp. Men med rätt hjälp från skolan/klasskompisarna och en väldigt stöttande familj så klarade jag skolan och jag tog examen i juni 2016. Hade även ordnat ett jobb som jag började på veckan efter examen, där jag fortfarande jobbar och trivs väldigt bra.

Känner ni igen er i något så skriv gärna till mig 

I nästa inlägg tänkte jag berätta om vad jag har provat som har hjälpt mig både mot huvudvärken och tillbaka från utmattningssyndromet.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag förstod nog inte riktigt att jag var sjuk och behövde min återhämtning när jag var sjukskriven, jag blev rastlös och började redan planera för nästa sak att göra. Så jag hade när jag var sjukskriven ansökt till att läsa på Komvux för att få behörighet till att söka in till högskolan senare.

Jag kom in och jag började att studera på Komvux i januari 2013 och läste 2 ämnen, så alltså halvtid. Jag var helt sjukskriven fram till skolan började den 15/1 för att senare vara sjukskriven på 50%. Men får reda på att man inte kan studera och vara sjukskriven samtidigt så jag valde att avbryta min sjukskrivning. Jag såg detta som min chans att komma vidare med mitt liv. Detta betyde även att jag inte fick någon inkomst, varken CSN eller sjukpenning, men jag ångrar inte mitt val.

Innan jag började studera så har jag alltid sagt att det är inget jag kommer att göra, då jag har haft svårt i skolan, men när jag blev sjuk så blev jag även motiverad till att studera. Jag ville studera till något som skulle hjälpa mig att må bättre och förhoppningsvis även kunna hjälpa andra människor. Jag klarade av att läsa på Komvux och tyckte till och med att det var roligt, jag kände att jag fick ny kraft. Jag började att träna och ta hand om min kropp igen, då jag äntligen hade tid och motivation till det. Jag fick en remiss för att prova på akupunktur, tyckte att det hjälpte dem första gångerna och att jag blev väldigt avslappnad, men effekten var tyvärr inte långvarig.

Under tiden som jag läste på Komvux så blev jag kallad till VPM (vuxenpsyk) och jag fick göra olika tester och de funderade på om jag har ADD, men inget som konstateras. Blev ingen mer uppföljning på VPM utan ska få en psykologkontakt istället men jag kommer faktiskt inte ihåg vad som hände med det.

Nästa inlägg kommer jag att skriva om när jag började studera på högskolan trots risk att drabbas av utmattningssyndrom igen.

Likes

Comments

Jag tänkte berätta hur det började för mig när jag drabbades av utmattningsdepression/utmattningsdeppression ("gick in i väggen"), finns många namn på denna sjukdom. Jag hade haft mycket spänningshuvudvärk sedan jag blev gravid 2009, värken har även suttit i ryggen, axlarna och nacken. Jag arbetade på ett stressigt jobb (Mcdonalds) som även innebar skiftjobb och pendling till arbetet, inget som underlättade min huvudvärk. Sökte mig många gånger till olika läkare och har bytt vårdcentral många gånger men fick alltid till svar att det var psykiskt och stressrelaterat, fick som tips att ändra på min livssituation. Får göra en datortomografi (DT) av huvudet och inget konstigt hittas. Börjar även äta antidepressiva tabletter (Sertralin)

2011 byter jag arbete till ett liknande arbete (Gekås restaurang) men slapp jobba nätter. Hade fortfarande väldigt mycket problem med min huvudvärk som har blivit kronisk huvudvärk då jag hade ont i stort sätt varje dag och även fått migrän. Jag fortsätter att söka hjälp hos läkare men får ingen hjälp.

I maj 2012 blev jag sjukskriven på halvtid i 3 veckor för att hinna återhämta mig och se om värken minskar. Under denna tiden märkte jag även av motstånd från vissa av mina kollegor, som inte förstod varför jag bara skulle jobba 4 timmar/dag för jag såg ju inte sjuk ut. Det är tyvärr konsekvenserna av en osynlig sjukdom, jag en sån person som inte visar utåt när jag mår dåligt och visar upp en glad fasad istället. Jag valde att berättade för de kollegor som jag stod nära och även för min chef att jag mådde dåligt, men jag såg ingen meningen med att jag skulle gå och "beklaga" mig hela tiden bara för att det inte syns på utsidan att jag mådde dåligt.

Sjukskrivningen tog slut men jag mådde inte bättre, sommaren kom och vi hade som mest att göra på arbetet. Jag har ingen sommarsemester då jag inte är fast anställd, jag får ansvaret för kallköket under sommaren, ett arbete som jag tyckte var väldigt roligt men också väldigt krävande. Jobbade ofta över så det var inte ovanligt att jag var 12 timmar på jobbet inklusive transport till och från jobbet som tog 45 min enkel resa.

Sommaren tog slut och det gjorde även min ork jag började må sämre och och får mer värk, yrsel, fick panikattacker och minnet blir sämre. Jag blir återigen sjukskriven på halvtid i 2 veckor för depression och migrän. Sjukskrivningen övergår senare till 100% då jag byter antidepressiva medicinen från sertralin till venlafaxin, mådde väldigt dåligt av biverkningarna och hade inte klarat att arbeta. När den nya medicine har stabiliserats efter 2 veckor gick jag upp i tid och arbeta 50% istället. Klarade inte att arbeta och sökte mig återigen till läkaren och blir denna gången sjukskriven för utmattningssyndrom i 2 1/2 månad och remiss till vuxenpsyk skickas.

I december 2012 bestämmer jag mig för att säga upp mig från jobbet då jag inser att jag aldrig kommer bli frisk eller må bättre om jag kommer tillbaka till den stressiga arbetsmiljön. Hade väldigt bra kontakt och hjälp från min chef och hon förstod min situation och ansåg samma sak.

Fortsättningen kommer i nästa inlägg. Tack för att ni orkade läsa ända till slutet, det har inte varit en lätt väg att gå.


Likes

Comments