Hej, snart är det Fettisdag!
Semla kan vara en utav det godaste bakelserna man kan äta, speciellt när dem är hemmagjorda.
Det är egentligen inte så speciellt svårt att baka semlor som man kan tro,
så bojkotta "mataffärs-semlorna" och gör egna istället.
Dem vi gjorde är ganska så mycket mindre än dom man köper i affären pågrund av att de är mastigare
och vi tycker faktist att det räcker med lite mindre.
Detta recept ger ca 20 semlor beroende på storleken (vi fick till 22 st).

Ingredienser:

Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Mandelmassa:
300g sötmandel
4-5 bittermandlar
3 3/4 dl florsocker
1 1/2 äggvita

Gör så här:

Vetedeg:
Mortla kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarmt (37 grader).
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Lägg upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar (ca 20 st).
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.

Mandelmassa:
Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper.
Mixa dem mycket fint i matberedare.
Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa.
Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.
(Tips! Vill du ha en grövre mandelmassa skippa att skålla några mandlar eller alla för för mer smak och mer färg eller mixa mandlarna mindre.)

När bullarna är kalla och mandel massan är klar.
Skär av topparna på bullarna (och gröp ut inuti om du vill, men vi gör inte det)
Rör ut mandelmassa med en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket.
Pudra med florsocker.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej & god fortsättning!
Detta är ett SUPER gott fiskrecept, på en fisksoppa vilket är en smakupplevelse.
Vi har använt oss till mestadels av torsk men också lax, eftersom att det var de vi hade hemma och tycker är gott,
men du kan kombinera med vilken fisk du tycker är god.
Servera med en krämig vitlöks aioli.
Detta recept ger ca 5-6 portioner.

Ingredienser:

Soppa:
1-2 Vitlöksklyftor
1 Chili (beroende hur stark den är)
1 Fänkål (färsk)
2 Morötter
75g Sockerärter
1/2 Purjolök
400g Torsk
150g Lax
1/2g Saffran
1 msk Timjan
2 tsk Paprikapulver
2 liter Fiskbuljong (två tärningar)
1 dl Vitt vin
2 dl Grädde
Salt och peppar

Aioli:
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 äggulor
2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
Salt

Gör så här:

Soppa:
Fin hacka chili och vitlök och fräs i lite olivolja.
Tillsätt saffran, timjan, paprikapulver, fin strimlade fänkål, morot och purjolök låt de fräsa med i några minuter.
Slå över vitt vin och buljongen.
Låt soppan småputtra till morötterna är nästan mjuka på svag värme.
Tillsätt grädden och låt den puttra med till morötterna är mjuka.
Lägg i fisken och de finstrimlad sockerärterna och puttra några minuter till.
Smaka av med peppar och salt.
Sen är den klar att avnjuta.

Aioli:
Se till att ingredienserna är rumsvarma.
Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
(Tips: använd stavmixer.)
Smaksätt med pressad vitlök och salt.

Likes

Comments

Hej!
Nu sitter vi och är på väg till Vemdalsfjällen för att fira nyår och åka slalom om vädret är bra.
Hoppas ni hade en trevlig jul med era närmaste, de hade vi med god mat och härliga människor.
Här kommer ett tips på en nyårsdessert, som är väldigt krämig och smakar mycket gott.
Detta recept ger ca 12 bitar.


Ingredienser:
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestivekex (lite mer, ca 225g)
30-50g smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300g phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk + lite ovispad grädde

Gör så här:
1. Gör botten först. Banka eller mixa digestiven till smulor.
Tips! Lägg kexen i en påse och banka med en brödkavel.
Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter ca 25 cm i diameter.
Om du vill kan du krycka upp lite på kanterna så det blir en tjockare kant.
Ställ den svalt medan du börja med själva cheesecaken.

2. Hacka daimen smått och ta fram 3 olika skålar, dela äggula och äggvita i 2 olika skålar.
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna.
Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar i den tredje skålen.
Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa äggvitorna till ett hårt skum,
så att man ska kunna ha skålen upp och ner utan att det ramlar ut.
Sedan vänd ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller liknande.
Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

3. Ta fram kakan en ca 15 minuter innan servering, häll över den karamelliserade mjölken över kakan,
skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en lite grädde, servera!

Likes

Comments

Hej & God Jul
Till det sista julgodis receptet för i år bjuder vi på denna fantastiskt goda kola.
Med härliga smaker från både kardemumma och choklad.
(Man kan byta ut sirapen och den flytande glykosen mot 2 dl glykos sirap.)
Detta recept ger ca 25-45 bitar beroende på hur stora man skär.

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 ¾ dl muscovadorörsocker
2 msk flytande glykos
1 dl ljussirap
1 nypa flingsalt
1 tsk hela kardemummakärnor (mortlade)
2 msk kakao av god kvalitet
100g mörk choklad (70%)
100g mjukt smör

Gör så här:
Koka grädde, muscovadorörsocker, flytande glykos, sirap, flingsalt och nystötta kardemummakärnor till 116 grader i en tjockbottnad kastrull
(rör så lite som möjligt).
Klä en liten form med kant (cirka 10 x 20 cm) med bakplåtspapper.
När temperaturen har nått 116 grader, ta av från värmen, tillsätt choklad och kakao på en gång och vispa ut I smeten.
Tillsätt de mjuka smöret i flera omgångar.
Häll blandningen i formen.
Låt svalna och stelna i kylen.
Skär i bitar och linda in kolan i papper om du vill (man måste inte).

Likes

Comments

Hej & God Jul
Detta är mina (Melinas) favorit kakor på jul.
Krispiga, välsmakande saffransskorpor kan väll inte vara annat än gott?
Man kan såklart skippa mandlarna om man inte gillar det.
Detta recept ger ca 35 skorpor.

Ingrediens:
100g smör
2 påsar saffran (1g)
2 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
50-75g sötmandlar (grovhackade)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret med saffranet, häll över det i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Vänd även ner grovhackade mandlar.
Dela degen i 3 och forma längder, lägg dem på en bakplåtspappers klädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut längderna och sänk ugnen till 125 grader.
Skär de varma längderna antingen snett eller rakt med en sågtandad kniv (brödkniv), ca 1 cm tjocka.
Torka skorporna i mitten av ugnen ca 15 minuter.



Likes

Comments

Hej & God Jul!
Detta är ett jätte gott recept på pepparkakatryfflar, mums!
Den fylliga choklad smaken framhävs ännu mer av havssaltet och tillsammans med det lite krispiga pepparkakssmulorna bildat det magi.
Detta recept ger ca 25 tryfflar.
I bakrunden ser ni Melinas (till vänster) och Celicias (till höger) pepparkakshus.

Ingredienser:
25g smör
200g mörk choklad (70%)
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk glögg
10 pepparkakor (små)
2 krm pepparkakskrydda
En nypa flingsalt

Gör så här:
Skär smöret i små kuber och låt det bli rumstempererat.
Hacka chokladen i småbitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden.
Häll grädden över chokladen och rör ihop tills det blir en smet.
Tillsätt glöggen och vänd i smöret.
Krydda med pepparkakskryddan och en nypa flingsalt.
Häll upp i en form och låt stelna i kylskåp.
Ta fram smeten i tid så att den för stå ett tag om den är väldigt hård.
Mortla pepparkakorna till smulor. Tips! Lägg pepparkakorna i en plastpåse och sedan i morten för att det inte ska hamna överallt.
Forma kulor av tryffelsmeten.
Rulla dem i pepparkakssmulor och förvara i kylskåp eller frys.




Likes

Comments

Hej & God Jul!
Detta är ett recept för någon som vill ha en liten utmaning i julbakningen.
Man gör denna godbit i tre omgångar, och dom blir jätte goda.
Detta recept ger ca 40 små beskriver.

Ingredienser:
200g mandelmassa (grovriven)
1 äggvita

1/2 dl färskpressad apelsin juice (ca 1-2 apelsiner)
1/2g saffran (en påse)
250g smör (rumsvarmt)
1 1/4 dl florsocker

150g Mörk choklad (70%)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Grovriv mandelmassa och vispa snabbt ihop det med äggvitan, med elvisp till en slätsmet.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut ca 40 bottnar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills dem fått lite färg. Låt svalan.
2. Pressa 1-2 apelsiner och blanda det med saffran. Låt stå i 30 minuter (helst).
Vispa rumsvarmt smör och florsocker, fluffigt med elvisp.
Tillsätt saffransjuicen, och fortsätt vispa det till en slät kräm.
Bred smörkrämen på bottnarna så det blir en topp. (Tips! Använd en Lilleman)
Låt stelna i kylen i ca 1 timme.
3. Smält eller temperera mörkchoklad.
Dopp biskvierna så det täcker smörkrämen.


Likes

Comments

Hej & God Jul!
Detta är årets variant på revbenspjäll som blev super goda.
Med fräscha smaker från bland annat ingefära och apelsin.
Detta recept är på ungefär 1,5 kg revbenspjäll.

Ingredienser:
1500g färska huggna revbenspjäll
1st morot
1 st gullök
En bit purjolök (ca 10cm)
1st röd chili
En bit ingefära (ca 3cm)
3-4 dadlar
1/2 apelsin (skal)
1 msk soja
2 msk kalvfond
1-2 dl vatten
Salt & peppar
Smör till stekning

Gör så här:
Skala moroten och dela i 2-3 bitar.
Skala och dela gullöken i 4 bitar.
Skölj purjon och dela i två delar, dela även chilin och skala ingefäran och skär i mindre bitar.
Skär upp revbenen i mindre bitar och bryn dem i smör, och krydda med salt och peppar.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt det småputtra i ca 1-2 timmar tills de är möra och goda.

Likes

Comments

Hej & God Jul!
Detta är ett super gott och enkelt julgodis recept.
Jätte gott med balansen mellan surt och söt.
Vi valde att göra dem i pappersformar så att kanterna släppt från formen så man får en formfri chokladbit.
Detta recept ger ca 40 ischoklad.

Ingredienser:
200g vit choklad
200g kokosfett
2 st lime (saft från 1 och skal från 2)

Smält kokosfett över i ett vattenbad och rör ner finhackad choklad i de varma kokosfett.
Tillsätt saften från en lime.
Fördela saften jämt i formar. (Tips! Använd en tillbringare för att underlätta)
När dem stelnat, finriv skalet från 2 lime över ischokladen.
Förvara dem kalt och ät dem gärna kyld.

Likes

Comments

Hej & God Jul!
Jätte goda lingontryfflar med stark mörkchoklad smak och goda syrliga lingon, som Celicia min lillasyster har gjort. (Med lite hjälp)
Detta recept ger ca 25 tryfflar.

Ingredienser:
200g mörk choklad (70%)
2 msk smör
1 dl frysta lingon (tinade)
1 msk crème fraiche
1 dl florsocker

Garnering:
1/2 dl kakao
2 tsk mald kanel

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg den samt smör i en skål över ett vattenbad och smält, under omrörning.
Mosa de tinade lingons lätt med en gaffel.
Blanda ner dem i chokladen tillsammans med crème fraichen och florsockret.
Låt smeten stelna i kylskåp.

Blanda kakao och kanel på en talrik.
Ta fram smeten och låt stå ett tag i rumstemperatur om den är för hård.
Forma bollar av chokladsmeten och rulla dem i kakaoblandningen.
Förvara tryfflarna kalt och njut.


Likes

Comments