View tracker

Hej, allesammans!
Nu har det ÄNTLIGEN blivit jul, jag älskar julen.
Det är så himla mysigt och så får man baka massa julgodis och julkakor.
Men vi håller nu på att renovera vårt kök så det har inte hunnit blivit något julbak ännu.
Men jag lovar att det kommer komma ut några julgodsaker recept senare iallafall.
Nu tillsvidare får ni detta fantastisk goda morotskaks recept som bokstavligen är to die for!

Ingredienser:
Morotskaka:
4 ägg
3 dl socker
1 dl muskovado socker
4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
2 dl matolja
6 dl rårivna morötter (grovt)

Glasyr:
100g Philadelphiaost
60g mjukt smör
3,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal från en halv lime

Gör så här:
Morotskakan:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smöra och bröa eller lägga smörpapper i en långpanna.
(Tips! Smöra hela långpannan och klipp ut en passande bit för botten av pannan och bröa resterande kanterna.)
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa sedan ner dem i blandningen.
Rör sedan i morötterna och oljan tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen på 150 grader i 45-60 minuter.
Låt svalna.

Glasyr:
Vispa med elvisp (för snabbast, bästa och fluffigast resultat) ihop Philadelphiaost, rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker, till en jämn glasyr.
Finriv sedan i skalet från ca en halv lime, och blanda ihop glasyren.

Efter att kakan svalnat rejält stryk på glasyren i ett jämt lager.
Ställ in i kylen ett tag, ta sedan ut kakan och skär bitar av den i önskad storlek.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Godkväll!
Starta morgonen med en god och krispig hemmagjord müsli.
Super lätt att bara blanda ihop och stoppa in i ugnen, och lämnar efter sig en fantastisk doft i köket.
Man kan självklart kombinera receptet med olika torkade frukter, fröer och nötter, m.m.

Ingredienser:
Bas:
6 dl havregryn
2 dl rågflingor
1 dl linfrön
2 dl sötmandel (GROV hackad)
1-2 dl kokos-chips
½ dl kanel
2 msk kardemumma
1 ½-2 dl vatten
4-5 msk olja
3-4 msk honung

Smaksättning:
2-3 dl kokos-chips
2 dl russin

Torkad mango
Torkad banan
Torkade äppelskivor

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda samman havregryn, rågflingor, linfrö, sötmandel, kokos-chipsen, kanel & kardemumma i en skål.
Ta en ny skål och blanda ihop vatten, olja & honung.
Rör ut vätskan i den torra blandningen och se till att det inte blir för stora klumpar.
Slå upp blandningen på en djup ugnsplåt.
Sätt in plåten i ugnen och ställ klockan på ca 5 minuter, när det gått 5 minuter ta ut plåten och rör om.
Upprepa processen till det har "torkat" men bränn inte det är inte gott!
Det tar ca 20-30 min.
Låt det svalna innan du tillsätter smaksättningen.

Likes

Comments

View tracker

Hej, vilken underbar tårta!
Denna moussetårtan är super god, passar perfekt till kalas eller som dessert efter helgmiddagen.
Detta recept ger ca 12 bitar.

Ingredienser:

Browniebotten:
150g mörk choklad
100g Smör (mjukt)
2½ dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl


Blåbärsmousse:

6 gelatinblad
250g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde


Gör så här:
Browniebotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant,
ca 24 cm i diameter.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ihop smör och socker och rör sedan ner äggen ett i taget och tillsätt chokladen.
Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och vispa till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Låt kakan kallna i formen.

Blåbärsmousse:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min.
Mixa blåbären till en fin puré.
Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull.
Rör ner dem i äggsmeten blanda sedan ner gräddfilen.
Vispa grädden och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen på den kalla kakan.
Låt stå i kyl ca 5 tim.
Ta kakan ur formen och garnera med blåbär eller något annat om du vill.

Likes

Comments

Heej!
Ett nytt bröd recept, men denna gång med morötter och havre som gör brödet saftigt och härligt. MUMS!
Detta recept ger 2 limpor.

Ingredienser:
25 g jäst
3 ½ dl mjölk (fingervarm)
1 ½ tsk salt
25g smör (rumsvarmt)
2 msk ljus sirap
1–2 morötter (fin rivna)
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke med mjölk.
Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn och blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt (lite i taget) och blanda ihop allt till en smidig deg.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar och forma limpor av dem.
Skär några snitt i dem med en vass kniv och lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, klädda med bakplåtspapper.
Strö över lite rågsikt.
Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min.
Känn med en provsticka när bröden är klara.
Låt dem svalna i formarna, och njut av det nybakat bröden och dess lukt.

Likes

Comments


Hej, här är ett till recept på glasstillbehör!
Att göra egen chokladsås går på 10 minuter och är överlägset mycket godare än köpt på tub.
Det kräver varken mycket tid eller pengar, så varför inte testa.
Vi vill också påpeka att detta otroligt goda recept kommer från vår gamla granne, så tack för att du delade med dig av receptet.
Detta recept ger ca 5-6 portioner (i den storleken som är på bilden).

Ingredienser:
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl mjölk
4 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
50g smör

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull.
Låt smöret smälter och se till att alla
ingredienser blandas ihop.
Låt koka i 6-7 minuter och vispa i såsen ganska ofta.
Å nu är det bara att servera med vaniljglass t.ex.

Likes

Comments

Hej, detta är de godaste marängerna jag har ätit, och såå lätt!
Hur gott är det inte med hemmagjorda maränger? Och med citron i blir de oslagbara.
Ät dem bara som dom är eller toppa glassen med dem.
Visst, dem står länga inne i ugnen men dem är så lätta att göra, ni måste testa!
Men tänk på att bunken måste vara helt ren från fetter och annat och att det inte får finnas ett minsta spår efter äggula för då blir inte äggvitan lika flugig som den ska bli.
Detta recept ger 30-50 maränger beroende hur stor dom är, av den storlek vi valde blev det närmare 50st.

Ingredienser:
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron juice
Rivet citronskal från en halv liten citron (ekologisk)

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda äggvitor, 1/3 av sockret, citron juice i en bunke.

Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna, blanda sedan ner resten av sockret, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng (så att man kan vända bunken upp och ner utan att smeten åker ut. Blanda ner rivet citronskal.

Spritsa ut marängerna med en sprits i önskad storlek på bakplåtspapper.
Spritsa inte ut marängerna för tätt för de sväller en aning.

Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger.

Likes

Comments

Hej, nu börjar skolan starta men innan skolstarten baka bröd och frys in så att du har veckorna framöver!
Att äta hembakt bröd på morgonen innan skola och jobb gör att man blir lite extra taggad med massor av fiber och omega-3 från linfrön.
Att jämföra "påsbröd" (alltså det men köper i affären) med hemabaktbröd går inte det är sån skillnad på både smak och att hemmagjort är oftast mycket nyttigare.

Detta recept ger två goda limpor.

Ingredienser:

50g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
4 msk rapsolja
1 dl linfrön
4 dl grovt rågmjöl (rågsikt fungerar också)
2 dl grahamsmjöl
ca 7-8 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i fingervarm mjölk.
Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.
Tillsätt linfrön krossade eller hela.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Dela degarna i två och forma dem till två limpor som passar i formarna, och skär raka snitt i dem. Lägg degarna i limpformar, ca 1 ½ liter, med bakplåtspapper.

Pensla limporna med vatten och strö över lite rågmjöl.
Sätt ugnen på 250 grader och låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min.

Grädda bröden längst ner i ugnen i 30–35 min.
Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet.
Låt limporna svalna i formen.

Likes

Comments

Hej, det var länge sen!
Imorgon drar vi iväg på vår årliga husvagnssemester vi kommer bland annat besöka Örebro och vara på Sveriges största vattenland (som vi har förstått) Gustavsvik.
Vi kan tyvärr inte vara ute längre än 10 dagar för när vi kommer hem så kommer det släckt upp till oss från Varberg men det blir ju också kul.
Men nu ska vi hålla oss åt ämnet och varför inte baka några fantastiskt goda cupcakes till morgonkaffet i den härliga sommaren?
För vem kan motstå en saftig muffin med en krämig frosting gjord på färska hallon?
Vi tycker att en frosting lätt kan bli väldigt söt men detta recept är riktigt bra enligt oss.
Detta recept ger ca 15 cupecakes.

Ingredienser:
Muffin:
100g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vanliljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100g hackad mörkchoklad

Frosting:
150g Philadelphiaost
90g rumstempererat smör
4-4,5 dl florsocker
2 msk kakao
1/2 dl färska hallon (funkar också med upptingade frysta hallon)

Gör så här:
Muffin:
Sätt på ugnen på 200 grader och ställ upp 15st muffinsformar på en plåt.
Smält smör och låt svalna och vispa medan ägg och socker pösigt.
Tillsätt sedan det torra ingredienserna som du blandat ihop i en separat skål.
Blanda till sist i de smälta smöret och sedan den hackade chokladen. Fördela smeten i formar och fyll max 3/4 av formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter och lått dina muffins svalna.

Frosting:
Fördela de rumstempererade smöret, Philadelphiaosten och florsockret i en bunke och vispa med elvisp för att frostingen ska bli fluffig och undvika klumpar.
När frostingen blivit fluffig dela upp den i två och tillsätt kakao i ena delen och hallon i den andra.
Häll i de två frostingarna i en spritts på varsin sida.
Sprittas sedan ut frostingen på det svala muffinsen.

Likes

Comments

Hej, detta är ett supergott vegetariskt alternativ!
Denna lasagne är super god, kräver inte mycket tid och är dessutom vegetarisk.
Vi är otroligt dåliga på att äta vegetariskt men denna rätt blev snabbt en stor favorit.
Om du tvekar när det gäller vegetariskt så testa den här rätten för du kommer garanterat tycka om den om du gillar "vanlig" lasagne.
Detta recept ger ungefär 4 portioner.

Ingredienser:
200g färska lasagneplattor

Tomatsås:
1 stor schalottenlök eller 1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
1 msk olivolja (till stekning)
500g krossade tomater
1 tsk strösocker

Crème fraiche sås:
1 zucchini
4 dl crème fraiche
1 dl riven parmesan
1/2 tsk kanel
1 tsk chilipulver
Salt & peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Tomatsås:
Hacka upp lök och vitlök och fräs i olja.
Tillsätt krossade tomater 10 minuter.

Crème fraiche sås:
Skär zucchini i grova bitar och låt koka ihop med crème fraiche i minst 5 minuter.
Rör ner parmesan och tillsätt salt, peppar, chilipulver och kanel.

Bred ut lite tomatsås i botten av en ungsfastform och varva sedan lasagne plattorna, tomatsås och crème fraiche sås. Spara lite av crème fraiche såsen utan zucchini och bred över.
Toppa med riven parmesan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Servera med rucola och andra grönsaker.

Likes

Comments

Hej!
Glass är inte de en utav det godaste efterrätterna? Det är iallafall väldigt gott.
Men man ska ju inte äta det varje dag som man kanske vill för att det är så onyttigt.
Men något de säger att man ska äta varje dag är frukt, så varför inte göra en mjukglass av banan och lite annat gott!
Vi kommer ge er 2 väldigt goda recept på banan-mjukglass man man kan experimentera själv och hitta andra olika frukter, bär eller smaker som blir gott i.
Varje recept är för ca 2 bananer.

Blåbär & hallon banan-glass
Ingredienser:
2 bananer (frusna)
2-3 msk mjölk (kan behövas mindre eller mer)
1/2 dl blåbär (frusna)
1/2 dl hallon (frusna)

Gör så här:
Frys upp skivade och väl mogna bananer i några timmar tills det blivit genomfrusna.
När du ska till med att göra glassen ta ut bananerna får frysen och låt tina i några minuter.
Häll i bananerna och mjölk i en matberedare eller en stark mixer och mixa några minuter tills det liknar mjukglass.
Ibland behöver man stanna matberedaren och röra om så att det inte fastnar så mycket på kanterna.
Tillsätt hallon och blåbär och mixa igen tills du fått en slät glass eller så har du kvar lite biter av bären om du föredrar de.
Lägg upp i skålar och servera.


Choklad banan-glass
Ingredienser:
2 bananer (frusna)
2-3 msk mjölk (kan behövas mindre eller mer)
Ca 1-2 tsk kakao (mängd efter smak)

Gör så här:
Frys upp skivade och väl mogna bananer i några timmar tills det blivit genomfrusna.
När du ska till med att göra glassen ta ut bananerna får frysen och låt tina i några minuter.
Häll i bananerna och mjölk i en matberedare eller en stark mixer och mixa några minuter tills det liknar mjukglass.
Ibland behöver man stanna matberedaren och röra om så att det inte fastnar så mycket på kanterna.
Tillsätt kakao tills du får en jämn glass.
Lägg upp i skålar och servera.

Tips!
Om du vill ha en lite mer sobre liknande glass så frys i glassen igen i nån timme och låt den Tina några minuter innan den ska ätas.

Likes

Comments