Sytt

För inte så länge sen byggde jag ihop en huvudgavel till sonens säng sen gick jag och funderade några veckor på var jag skulle få tag på en sängkappa som matchar och som kan täcka den inte så snygga hemmasnickrade underdelen av sängen där extra kudde och täcke förvaras.
Jag brukar säga att jag är så smart så jag ibland blir dum istället, haha. Jag kom alltså på den genialiska idén att jag ju hade massa tyg kvar av biten jag använde till huvudgaveln.

Först behövde jag fästa antihalk-tejp längs lång- och kortsidorna på underredet så att inte madrassbotten rör/flyttar på sig när sonens kompisar brottas o busar med varann på sängen.
Hittade en bra variant på IKEA, Patrull heter tejpen.

På nyårsdagen åkte tyg och sax fram. Det var en skön känsla att äntligen få sitta bakom symaskinen igen då jag inte haft tid för det ända sen vi flyttade in i den nya lägenheten för precis ett år sedan.

Denna modell jag sydde ihop är en rak och enkel variant med endast en infållning inåt vid hörnen för att skapa lite djup och en lite lyxigare känsla. Jag sydde också en bred fåll längst ner för att ge kappan lite mer karaktär.

Både sonen och jag är grymt nöjda med resultatet.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Styling

Allt material fanns hemma men tidigare köpt på IKEA.

- Svart plasthink.
- Lecakulor.
- Ljusslinga.
- Krukväxt.


- En påse vita dekorstenar, (fyndat på loppis).

Steg 1:
Hinken fylls med lecakulor och sedan placeras krukväxten och mellanrummen mellan krukan och hinken fylls med mer lecakulor för att komma upp i jämn nivå med jorden längst upp.

Tips: Om man inte har tillräckligt med dekorstenar för att täcka ytan ordentligt kan det vara bra fylla på med mer lecakulor för att på så vis skapa volym innan dekostenarna placeras.

Steg 2:
Placera ljusslingan runt själva krukväxten på lecakulorna samtidigt som slingans "sladd" täcks med de färgade stenarna så att bara lamporna sticker upp.

Likes

Comments

Re-design

Då det var dags att uppdatera min sons rum till något som ska försöka matcha hans coola tonårsperiod insåg jag rätt fort att kostnaderna skulle skena idag.

Jag tänkte att allt inte behövde vara nytt utan det skulle bli en blandning av något nytt, ett blocket-fynd och något egettillverkat.

Så med den budgeten jag hade och de möbler och verktyg som fanns kom jag på idén att såga itu ramen till sonens avlagda resårmadrass för att sedan skruva ihop den fast i ett annat mått som skulle lämpa sig för hans nya säng.


Resultatet ses på bilden nedan och steg-för-steg bilder längre ned.

Steg 1: Sprätta loss fodret som håller ihop hela madrassen. Här hade jag stor tur, madrassen hölls ihop med hjälp av kardborre så detta moment gick rätt fort.

Steg 2: Mäta önskad bredd på gaveln och märka med penna.

Innan jag kunde börja såga fick min son hjälpa mig skruva fast de brädor som hade blivit lite lösa och skruva loss de oönskade i mittsektionen av ramen.

Steg 3: Såga bort oönskade mittsektionen. Jag sågade bort mittdelen av långsidorna då jag ville ha identiskt rundade hörn längs med alla fyra hörn.

I mittdelen av ramen uppstod en lucka men det fixades lätt med en av de bortskruvade brädor som skruvades dit.

Steg 4: Slipa där det är nödvändigt efter sågningen så att de olika delarna passar ihop.

Steg 5: Skruva ihop de två ramdelarna. Jag använder de beslag jag har i min verktygslåda för att hålla min 0kr-budget för detta projekt och det går hur bra som helst. Jag lyckades skrapa ihop 4 beslag som jag skruvade på både ut/insida på bägge sidor av ramen där den är sågad. Ramen blev riktigt stabil och hållbar.

Steg 6: Häfta fast stoppningen runt ramens alla fyra sidor.

Min ursprungliga tanke var att sy det nya yttre fodret till huvudgaveln på det gamla men efter sågningen var jag så trött att jag bestämde mig för att häfta ihop det hela med klamrar istället

Mellan stoppningen och det fina ytterfodret lägger jag ytterligare ert lager, i detta fall ett tjockt quiltat täcke vi inte använder längre, detta i syfte att både göra det ännu mjukare och skapa volym men också för att inte typer skulle ligga direkt på skumgummistoppningen.

Steg 7: Äntligen är tyget på plats och dekorationsknappar sys på för att avsluta arbetet.

Likes

Comments

Återbruk

En lampskärm jag fyndat på loppis samt ett stretchigt svart spetsnattlinne jag fått i present men aldrig använt kombineras till en helt ny lampskärm som mer passar nya färgtemat i mitt rum.

Nattlinnet trädde jag helt enkelt över skärmstommen som en strumpa. Tur här att jag hade med stretchigt tyg att göra annars hade jag fått klippa ut de olika delarna för sig i enlighet med stommens form och sedan sytt ihop.
Slutligen syddes fållkanterna med efterstygn för att tyget skulle hållas på plats.

Bonus med det fina blommönstret på skärmen som reflekteras på väggarna i rummet.

Likes

Comments

Bakat

Är man en obotlig gör-det-självare så är det självklart att man bakar sina egna tårtor. Speciellt om som i detta fall sonen fyller 13 år den 13:e i 3:e månaden.
Många av ingredienserna hade jag redan hemma så det enda som köptes in var marsipan, grädde och hushållsfärg.

Slutnotan blev ca 3 gånger lägre än vad det hade kostat om jag hade beställt den men inte bara det. Är man petig vad gäller utseende och smak så är det lika bra att man gör saker och ting själv för då kan man inte skylla på annan om det blir en total katastrof och blir det bra kan man ensamt ta år sig äran ;)
Endan nackdelen med att baka egen specialdesignad tårta är tiden det tar. In this case ca 5h i sträck.

Våning 1 klar och klädd i vitt marsipan, våning 2 får ett lager sylt, vaniljkräm, bär och banan samt grädde.

Våning 2 skärs i en kvadrat som ska placeras precis i mitten på bottentårtan.

Dags för det pilliga jobbet med att färga marsipanet och stansa ut bokstäverna. Eftersom jag inte har någon sådan stansmaskin eller stansformar använde jag en istärningslåda i silicon som jag hade i mitt skåp, precis i passande storlek och form. Jag tryckte lite försiktigt med siliconformen och använde sedan en tidigare oanvänd och skarp kartongkniv för att skära ut bokstäverna.

Bomberna och kniven skars ut på frihand (ganska duktigt om jag får säga d själv) och killen med geväret kalkerades av skärmen på Ipaden med hjälp av bakplåtspappret.

Lite stänk av grön hushållsfärg här och skulle bidra med en actionfylld känsla tyckte jag så jag stänkte på för glatta livet. 

För att ge det hela en dramatisk och autentisk känsla var det verkligen en sprakandes utmärkt idé jag fick på slutet att peta in ett tomtebloss i gevärsmynningen och sedan tända på.

Likes

Comments

Stickat & Virkat

Min andra beställning någonsin.

Denna gång på en teddybjörn och en filt till en bebis som väntas januari månad.

Virkandet har gått undan och del för del sammanfogas teddybjörnen.

Vissa kvällar virkar jag i sängen, både skönt som avkoppling men också för att hinna leverera i tid. Inte lätt vara heltidsarbetande ibland. Man önskar dygnet hade fler timmar.

En liten rosett av sidenband sys på plats som en sista touch innan beställningen är redo att skickas iväg .

Likes

Comments

Återbruk

En strykbräda redo för tippen får en andra chans att återuppstå och fortsätta tjäna sitt syfte.

Att plocka bort alla stift är den tuffaste delen av jobbet men så fort det är avklarat går resten lekande lätt.

Precis som många andra redskap som sitter ihop med skruv kan träet nötas ur/stora spricker uppstå så att hela möbeln/redskapet blir ostabilt, skriven sitter liksom inte på sin plats, ett tips är då att flytta på placeringen av hålen (om möjligt) till en annan del av ytan som inte är skadad/sprucken eller använd metallrondeller för att stärka ihopsättandet ytterligare och därmed göra den mer stabil.

Med passande tyg ur högen av stuvbitar kläs strykbrädan i sin nya kostym och den är redo att inte bara strykas på utan även synas i nåt snyggt utvalt ställe, inte av någon speciell anledning men bara för att den kan det.

Likes

Comments

Efter att ha testat detta experiment och lyckats med galans kommer vi inte köpa mer chips i butiken framöver så mycket kan jag säga.

Så här kommer några enkla anvisningar på hur du också kan göra ditt egna chips hemma på ingen tid alls. Har du barn kan de dessutom delta i arbetet och känna sig stolta över hur de lyckats göra eget chips.

1. Tvätta och torka sedan potatisen från vatten.
2. Skiva tunna runda skivor med hjälp av en osthyvel.
3. Lägg skivorna på ett smort bakplåtspapper, jag använde i detta fall olivolja som ger en fyllig smak på chipsen.
4. Se till att inga skivor överlappar andra och salta sedan lätt. Här använder jag havssalt som jag mortlat lätt. Experimentera gärna med andra kryddor efter smak.
5. Placera bakplåtspappret med skivorna på micro-tallriken och kör på högsta effekt, mellan 4-9minuter. Tumregeln är ju lägre effekt din micro har ju längre tid. För mig blev det klart på 5 minuter.
6. Ta ut och låt svalna några minuter. Sedan, bon apetit 😉

Likes

Comments

En tom avlång lokal i byggnaden var tänkt att bli ett skolbibliotek och jag fick uppdraget att förverkliga denna idé

Det bästa av allt var att jag hade helt fria händer att inreda det efter eget huvud.

Känslan jag ville få fram i detta rum när man sitter och läser en bok eller är på väg att välja ut en bok var att man skulle känna sig på annan plats, som att man befann sig på en resa på en exotisk plats. Med lite pengar i budget och en hel del rekvisita i skolkällaren satte jag igång.


Vita runda IKEA plastklockor som redan fanns på skolan spraymålades svarta likaså väckarklockan som pryder fönsterbrädan.

Namn på några världsstäder skrevs ut i fet stil och klistrades på insidan av urtavlan.

Fotöljer som skulle slängas av en vän grabbade jag åt mig och såg till att klädseln tvättades. Det faktum att klädseln var lite urblekt och mattan lite sliten hjälpte ännu mer till att skapa känslan av att rummet alltid hade funnits där.

De böcker som gallrades ut återbrukades genom att de fick fylla ut de tomrum som uppstod mellan vissa hyllsektioner.

Andra böcker staplades ovanför hyllorna för att ge rummet en varmare känsla.

Att ha fått driva detta projekt och sedan fått  höra och uppleva elevernas reaktion när biblioteket invigdes vid terminstart var ovärderligt.

Det var många "wow" och "det här är nu mitt favoritställe på skolan". ​

Mission accomplished!

Likes

Comments

Ville unna mig lite blommor härom dagen men kom på att jag inte hade någon bra vas för de långa eucalyptuskvistarna jag ville köpa bland annat.
Tittade in på Åhlens och kunde snabbt konstatera att jag inte tänkte lägga ned så mycket pengar på en vas. Nyfiket promenerade jag vidare mot myrorna för att se vad de hade att erbjuda mig.
Hittade snabbt de varianter jag hade tänkt mig för 15:- resp 25:- per vas . Stolt och glad åkte jag hem med mina nya vaser som fick sig en omgång kromfärgad sprej. Inklusive kostnad för sprejflaskan kostade båda vaser ca 60% av vad vasen på Åhlens kostade. Kunde inte vara mer stolt och nöjd över resultatet.

Likes

Comments