Header

... ja, da veit du at barnet er 8-9 måneder.

I hvertfall er det slik her! Det er ikke ofte jeg har kommet med oppdateringer om barna, men nå føler jeg det er på tide å dele litt om den minste her i huset.

Jakob har nå rukket å bli 8,5 måned, og er en aktiv og våken gutt. Han prøver å komme seg framover, og står med knærne under seg, men har ikke helt knekket krabbekoden ennå. Men han ruller seg alle eier og kan spinne rundt, så han kommer og fram dit han.I tillegg til å reagere på ordene " mamma", "pappa", "Jakob", og "nei", er det tydelig at han kjenner igjen barnesanger. Vi synger utrolig mye med han alle sammen, og bare vi nynner på "ro, ro ro din båt" sitter han og gynger.

Han er verdens blideste lille gutt, smiler så og si alltid, og elsker å ha øyekontakt med oss. Han er så sjeldent sutrete og gråter at vi hører ikke sutring daglig en gang! Alltid blid og tålmodig. Han har lært seg å vinke og er blitt kjempeflink til å plukke opp ting, noe han synes er veldig spennende!

Etter mange måneder der han sovet 0 timer og 0 minutter i løpet av dagen, har han de siste par månedene begynt å sove 2 timer om dagen. Han er en stor gutt som begynte med størrelse 1 år i klær for lenge siden... Han har god matlyst, men foreløpig er det mest morsmelk på menyen. Han får likevel 1 porsjon grøt om dagen, av og til litt smoothie og får smake litt på middagen vår innimellom.

​Overskrifta er noe Simon stadig sa da Miriam Elise var 8-9 måneder, og akkurat slik er Jakob også. Aktiv, nysgjerrig, og har ikke tid til å ligge stille. Helt perfekt med andre ord!

Min lille, store stolthet! 8,5 måned, blid, fornøyd og glad i musikk og leik.
Jeg er så glad i deg <3

Følg gjerne med på bloggens facebookside Monicas liv

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

  • 231 lesere

Likes

Comments

jepp, det stemmer! Denne kaken steikes faktisk i tomme hermetikkbokser!

Jeg fikk ei bakebok for sikkert 10-15 år siden med tittelen sjokolade. Over 250 sider fylt med deilige sjokoladeoppskrifter. Blant disse oppskriftene fant jeg nettopp sjokoladekubbe, sjokoladekake stekt i hermetikkbokser. Kaka blir veldig stilig, rund og sylinderforma (selv om det ikke synes helt på bildet over)

Resultatet ble meget vellykka, og kaka forsvant fort, så her skal dere også få oppskriften.

Til to hermetikkbokser:

125 g romtemperert smør, 125 g sukker, 2 egg, 100 g mel, 1 ts bakepulver, 25 g kakaopulver, 2-3 ss melk.

Da jeg ikke har laget oppskrifta selv, men har henta den fra ei kokebok, legger jeg ved bilde av boka da kanskje noen flere også ønsker denne!
Jeg har laga kaka allergivennlig, og har derfor brukt margarin uten soya/melk, Semper fin mix og rismelk.

Start med å smøre to hermetikkbokser. Jeg har brukt to store, tomme maisbokser som jeg har hatt formfett og deretter lagt matpapir i for å unngå at kaka skal henge fast. Jeg kunne godt ha valgt større bokser, da kaka hevet seg over kanten på boksene.

Pisk sammen smør og sukker til den blir en luftig smørkrem. Rør inn ett og ett egg. Sikt inn mel, kakaopulver og bakepulver, og vend det inn i blandingen. Vend til slutt inn melka. Røra blir ganske tjukk, så for letthets skyld, kan du ha røra i ei sprøytepose før den fordeles på de to hermetikkboksene. Steik kakene på 180*c i ca 40 minutter.

Til sjokoladekremen trenger du:
75 g kokesjokolade, 2 ss melk, 100 g smør, 200g melis.

Det blir mer krem enn du trenger, jeg fikk noen spiseskjeer med krem til overs.

Pisk smør og melis sammen. Varm opp melka og smelt sjokoladen i den varme melka. Ha sjokolademelka i smørkremen og pisk minst 5 minutter til det blir en luftig smørkrem.

Når kaka er ferdig stekt, la dem hvile i minst 5 minutter før de tas ut av forma. Del kaka i 3 eller 4 deler og fordel krem mellom lagene og rundt kaka. Til pynt har jeg raspa litt kokesjokolade og strødd over.

Mmmmm

Følg gjerne bloggens facebookside Monicas Liv for flere oppskrifter!

Likes

Comments

Siden det nærmer seg vår og sommer, er vi i gang med å dyrke og ordne klart til å plante. I år tester vi noen nye grønnsaker, og som vanlig får Miriam Elise være med i alle steg på veien fra frø til spiselig grønnsak. Hun er med å planter frøa i jorda, vanner, steller, ordner, venter og så får hun høste inn alt vi dyrker. Hun kan like gjerne lære først som sist hvor vi får maten fra!

For en ukes tid siden planta jeg og Miriam en del frø. I år sår vi nemlig paprika, erter, gulrot, hvitløk, squash, chili, sukkererter og reddiker. Foreløpig står de inne, i mini-veksthus og melkekartonger, emn etter hvert som det blir varmere i været, skal en del av disse flyttes ut.

Sjekk røttene på den erta! Den har stått i en plastkopp med bomull og vann i en måneds tid. Nå er den plantet over i jord. Bildet av miniveksthuset ( uten lokket) er tatt samme dag som vi planta, og under ser dere hvrdan det så ut etter ei ukes tid! Det vokser fort!

Og jeg bare ELSKER dette bildet av Miriam:

Pleier du å dyrke grønnsaker selv? Hvilke?

  • 456 lesere

Likes

Comments

Ahh, de siste dagene har det vært så deilige temperaturer og fint vær at vårfølelsen har kommet! Det er så godt å finne fram vårjakker og joggesko, og se snøen smelte og de første vårblomstene titte frem!

Når det blir lysere lenger ut på kvelden får vi mye mer tid ute sammen, og i går heiv vi oss rundt 17.30 for å fiske!

Vi er jo så heldige å ha fiskevann bare 500 meter fra huset, så alle fire reiste ned til elva. Det var lite vann i elva, men det var mest for å reise ut sammen vi tok turen. Miriam ønska så veldig å fiske nemlig, så hjemme brukes en hver snor eller stang som fiskestang, så det var gøy å få prøve ekte fiskestang.

Vi kosa oss så ute i går, og når sola strålte i dag også, bestemte vi oss for å ta middagen ute. Bålpanna fikk til 25 årsdagen for et års tid siden har vært brukt utrolig mye, og i dag var intet unntak. I solsteika satt vi og grilla masse godt, med stekte marshmallows til dessert og utelek.

Deilig med vår!

Hva er din favorittårstid?

  • 569 lesere

Likes

Comments

Ny oppskrift på cupcakes klar!
For noen uker siden kom jeg over en ny oppskrift på cupcakes, med redusert kokosmelk i både bunn og topping. Denne måtte testes ut da jeg og Miriam skulle på et besøk, og etter antallet cupcakes som ble spist, ble de veldig gode! Selv de to treåringene (som vanligvis bare slikker av toppingen...) åt to hele hver!

Aller først må du redusere en boks med kokosmelk. Jeg har brukt vanlig kokosmelk (ikke light). Denne skal kokes opp før den bare skal stå å småkoke.. Rør av og til. Det er 400ml i en full boks ( både kokosmelka og den tjukke kremen skal i kjelen), og denne skal koke til det er 200ml igjen. Det tar ca 30 minutter. Denne skal avkjøles, så den kan godt lages dagen før muffinsene bakes. Den reduserte melka er veldig god og søt på smak, ikke like intens som rein kokosmelk.

Så til cupcakesen. Jeg fikk 15 muffins av denne porsjona.

90 g smør, 150 g sukker, 2 egg (små/mellomstore), 125 g mel, 1 ts bakepulver, 1 krm vaniljefrø (1/2 vaniljestang), 150 ml redusert kokosmelk

Bland det tørre sammen i en egen bolle/skål

Pisk smør og sukker sammen. Tilsett ett og ett egg og pisk godt mellom hvert egg. Ha i vaniljefrøa. Tilsett så halvparten av melblandinga. Pisk inn den reduserte kokosmelka og ha til slutt i resten av melblandinga. Røra blir ganske tjukk, så for letthets skyld kan du ha den i ei sprøytepose. Fordel papirformer i et steikebrett og ha røra i 3/4 fulle. (Har du ikke muffinsbrett setter du papirformer på et steikebrett og fyller dem halvfulle). Steik i 15-18 minutter på 180*C.

Til frostingen trenger du:

112 g smør, 180-200 g melis, 50ml redusert kokosmelk, 1 krm vaniljefrø (1/2 vaniljestang)

misk alle ingrediensene til en jevn glasur. Denne frostingen er ganske mektig, og da selve cupcakes også er mektig av seg, kan den friskes opp ved å ha i skall fra 1/2 lime eller sitron. Det smaker godt sammen med kokos.

Ha frostingen i en sprøytepose og lag fin topping. For å få rosemønster som jeg har laget her, kan du se oppskriften på ROSE CUPCAKES .

Eller smør på et tynt lag med frosting, og dypp den i kokosmasse. Til pynt har jeg brukt blomster laga av marshmallowfondant.

Som nevnt, disse gikk ned på høykant hos treåringene som spiste den, og som vanligvis bare spiser av toppingen. Mektige, men veldig gode!

Følg gjerne bloggens facebookside Monicas liv for flere oppskrifter

Likes

Comments

For ei uke siden ble jeg og Miriam invitert med på skirenn av en kollega av meg. Først så tenkte jeg det ville være galskap, Miriam hadde jo kun prøvd å gå på ski to ganger før, men så fant jeg rett og slett t at vi skulle prøve. Vi heiv oss rundt, og i flere minusgrader og et intenst snøvær kjørte vi opp til Kroken. Her var det ganske mange barn (til være så "dårlig" vær), og Miriam og ei til var de eneste 3åringene i rennet.

Miriam var i hundre over å skulle gå runda, og det beste av alt var å få tallet sitt ( 3, siden ho er 3 år) på drakta. Som sagt hadde Miriam kun prøvd ski to ganger før, så jeg hadde ikke de helt store forventningene. De yngste i rennet (Miriam + ei til) fikk starte først, og etter lang tid, med meg ved siden av og mye skryt og motivasjon, kom vi oss i mål helt til sist. Da stod resten av foreldrene og heia ho fram, og det var stas!

Jeg er så imponert over den jenta! Nesten akkurat fylt 3 år og kun hatt ski på beina to ganger før, og så fullfører ho et helt barnerenn! Og når man har vært så flink på ski, da må man selvfølgelig få vaffel til kveldsmat!

​Når begynte dine barn å gå på ski?

  • 764 lesere

Likes

Comments

Mat engasjerer og mat inspirerer. Men likevel ender vi ofte med å spise det samme til middag om og om igjen. jeg elsker å lage mat, og følger flere matsider på facebook, matblogger og har flere matapper jeg er innom og sjekker. Det er moro å prøve noe nytt, og siden maten her lages uten melk/soya/gluten/nøtter lages så og si alt fra bunnen.
Her er en ukesmeny på ei typisk uke hos oss. Kanskje det kan inspirere nettopp deg?

I dag har jeg og Simon laga opp 180 vårruller til å fryse ned og ha til middag seinere! Bilder er tatt, så om det er noen interesse for det, deler jeg gjerne oppskrifta.

Gryter som kan lages i storporsjoner og deretter deles opp og puttes i fryseren er superkjekt. Lapskaus er en favoritt hos alle 4, og er veldig enkelt når den er laget opp på forhånd og bare skal varmes opp. Til stor glede for alle, viste Simons utvidede allergiprøver i høst at han tåler fisk igjen, etter 7 år uten! Så nå tar vi igjen det med å spise fisk 2-3 ganger i uka. Laks er min favorittmat, helst sammen med ovnsbakte rotgrønnsaker og maiskolber som her. Paprikakylling, eller kyllingform, er kyllingfileter i "juksesaus" fra Toro (bretagne) som helles over og gratineres i ovnen med ost, paprka og løksrimler. Kjempegodt!

I tillegg til to "vanlige" fiskemåltider, spiser vi gjerne et fiskemåltid med behandla fisk, som for eksempel fiskepinner. Det er veldig lettvint da de finnes å få kjøpt ferdig også som glutenfrie. Raspa gulrøtter er Miriams favorittgrønnsak, så ofte er det potetene som ligger igjen! Og som hos mange andre, fredagstaco må til. Så og si hver uke spiser vi taco, fylt med masse deilige grønnsaker.

Jeg er så heldig at jeg har en mann som er både glad i å lage mat og som er veldig flink til å lage mat. og disse fantastisk gode kyllingnuggesene er det Simon som pleier å lage. Med pommes frites og salat er det skikkelig lørdagskos. Søndag er ofte kjøttmiddag, og her var det oksesteik og poteter og wok.

Hva er dine beste middagstips?

Likes

Comments

I helgja var jo jeg i 30årslag, og siden Simon skulle jobbe, kombinerte vi barnevakt og besøk til mine foreldre. Vi dro opp tidlig lørdag morgen, og ble til søndag kveld for å få mest mulig tid sammen. Det hadde snødd en del, så dagene ble tilbragt ute for alle 5.

Mamma og pappas hage ligger mot et jorde med fine småbakker, så både ski og akebrett ble brukt. Det var Miriams andre eller tredje gang på ski, og ho var så flink!

Full fart nedover jordet med Moffen!

Ekstra stor stas var det den kvelden, da Miriam fikk bake sin helt egen pizza og få være ekstra lenge oppe. Noe ekstra skal det jo være hos besteforeldrene!

Jakob er alltid blid, og storkosa seg i dressen sin i vogna. Veldig stas å se storesøster leike i snøen, han ler så av henne.

Rundt om i skogen nær mitt (og pappas) barndomshjem, er det store, hule trær. Pappa klatra inn og lata som om treet ropa på Miriam, og nysgjerrig som ho er skulle også Miriam inn i treet.

​Følg meg gjerne på bloggens facebookside Monicas liv , og på IG: @monicabj92

  • 1216 lesere

Likes

Comments

Er det noe min svoger og svigerinne kan, så er det å stelle i stand fest! Enten det er barnevelsignelse, bursdag eller andre ting, det er alltid godt gjennomført. Helgas fest var intet unntak!

Min svoger Magnus fylte hele 30 år, og men litt småpanikk for å bli gammel, stelte de i stand 30årslag med temaet "Fest på gamlehjemmet - 80år ++ ".

Jeg har ikke ledd så mye på en kveld noen gang tror jeg. Vi var alle utkledd som gamlinger, den ene verre enn den andre. Det var ruller i håret, lange skjørt, parykker, blomstrete bluser, venefloner, bukseseler, tørker på hodet og store briller. Da ei hadde lånt med seg en rullator og kom kjørende inn med den knakk vi sammen. Men han som vant "beste utkledning" hadde virkelig tatt den ett steg lenger enn oss andre. Med gammaldags ullgenser, oksygenslange i nesa og hår han hadde barbert med unntatt av litt på toppen som ble lagt i hentesveis var den prisen vel fortjent. Det var flere enn meg som måtte tørke tårer i latterkrampe da!

Min svigerinne Rebekka sier at ho liker å gjøre det enkelt, men tro meg, det ligger mye planlegging bak en så gjjenomført fest med en slik pynting og ordning! Vi fikk utlevert hvert vårt pilleglass (godis) som måtte tas før maten, og Magnus fleipa i vei om at vi skulle spise ungsdomsretten tapa-s.

Var jeg ikke vakkert kledd? Jeg ruller ofte opp håret før jeg skal ut, men pleier jo egentlig å ta ut igjen rullene først...

Med leiker der vi lo så vi grein, gamle videoer og bilder av Magnus, og "menighetsmusikken" med gitar og trekkspill på scenen, hadde vi en super fest alle vi ca 30 som var der. Det var mange gode skuespillere blant gjestene, så tørre vitser om eldre mennesker ble fortalt hele kvelden. Vi var fler med helt vondt i kjeven av all latteren.
Nå har ikke jeg vært i 30årslag, men det skal noe til å toppe denne her - utkledningsparty er alltid gøy!

Og jeg fikk æren av å lage Magnus` 30års kake. Med interesse for jakt måtte det bli skogskake med rådyr ( i mangel på elg og fugl, plastdinosaur gjorde lissom ikke susen...) og bilskilt med 30.

Takk til Magnus og Rebekka for en kjempefest!

  • 1399 lesere

Likes

Comments

Jeg deler stadig bilder av kaker og bakst i ulike sosiale medier. Det skjer ofte at jeg får spørsmål om fremgangsmåte og oppskrifter, så i dag skal jeg dele oppskrifta på min favorittsjokoladekake (den jeg lager oftest når jeg pynter kaker) og fremgangsmåten på hvordan man lager en dekorativ rosekake.
Og slapp av - den er mye enklere å lage enn det kan se ut til!

Til en høy kake i 25 cm springform trenger du:

3 egg, 4,5 dl sukker, 200 g smelta smør, 2 ts bakepulver, 3 ss kakao, 6 dl mel, 2,25 dl melk

Originaloppskrifta er egentlig dobbelt så stor og passer til en stor langpanne.

Pisk stiv eggedosis. Bland det tørre sammen. Smelt smøret. ha det tørre om smelta smør/melk vekselvis i eggedosisen og bland til det har blitt en jevn deig.

Smør to springformer. Jeg pleier å spraye formene med formfett, for deretter å feste fast mellomleggspapir langs kanten. Det er for at kaka skal heve med siden, slik at kaka ikke blir en "vulkan". Steik kaka i ca 30 minutter på 180*. La kaka stå minst 10 minutter før du tar den ut av forma. Den må så avkjøle seg helt før den kan deles og fylles. Begge bunnene deles og dynkes. Jeg har her brukt bringebærsaft (safta fra moste bringebær), men her kan du bruke det du liker best. Når kaka skal fylles med sjokoladekrem, kan melk/sjokolademelk/kaffe være godt å dynke med.

​edit:​ Så at jeg hadde glemt å legge inn oppskrifta på sjokoladekremen. jeg glemte også å ta bilder underveis, men her er ingrediensene til å pynte denne kaka:
225 g (romtemperert) smør, 5 ss sterk (varm) kaffe, 4 ts vaniljesukker, 3 store ss kakao, ca 750 g melis. Pisk alt til en luftig sjokoladesmørkrem.

Legg så ønsket mengde krem mellom hver av lagene. Gjenta til hele kaka er fylt, og smør et tynt lag med sjokoladekrem utenpå.

For å lage roser, trenger du en sprøytepose med Wilton tip 1M. Fyll sprøyteposen med sjokoladekrem, og holden i 90 graders vinkel mot kaka. Sprøyteposen skal holdes rett opp og ned mens rosen sprøytes fra innerst til ytterst. En mer detaljert forklaring har jeg skrevet om i rosecupcakes . Gjør dette rundt hele kaka slik t alt blir dekket som på bildet. Denne kaken var til et 60årslag, så det var ikke ønsket med sukkerperler, så derfor har jeg raspet kokesjokolade og drysset over som dekor.

Enkel å lage, fin å se på, god å spise!

Er det ønskelig med flere slike oppskrifter med fremgangsmåte?

Følg gjerne bloggens facebookside Monicas liv for flere oppskrifter.

Likes

Comments