Året som gått

" Hej vänner och god förmiddag! Hoppas ni mår bra. Jag har i mellandagarna känt mig hängig och min rosacea har blossat upp ordentligt. Jag h…"

Vuxentandställning & käkoperation

" Hej vänner! Nu har det gått ganska så exakt ett halvår sedan jag skrev och det har hänt en hel del sen dess. Till att börja med har jag bö…"

Fallet om Kevin

" Bildkälla: SVT Arg. Upprörd. Frustrerad. Bara några av dom känslor jag kan sätta ord på efter att ha sett på SVT's Dokumentär inifrån: Fal…"

Hej vänner och god förmiddag! Hoppas ni mår bra. Jag har i mellandagarna känt mig hängig och min rosacea har blossat upp ordentligt. Jag har lyckats hålla det i schack med noggrann tvätt och min kräm men nu var det dags. Jag har tänkt att det är för att det även går en inflammation i kroppen (rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som gör att huden i ansiktet blir inflammerad) och jag tänker att det kan vara något sånt. Gissar vem som vaknar upp idag kraftigt förkyld och känner sig otroligt varm? Jag. Så mitt nyårsfirande blir hemma med familjen. Det känns väldigt bra. Skulle firat nyår på en nyårsfest annars men fester är inte riktigt min grej. Det blir en lugn kväll med massa gott istället. Helt min stil.

Jag tänkte uppdatera er lite kring mitt år. Om ni vill läsa mitt inlägg om mål för 2017 kan ni klicka HÄR.
Jag har mått hyffsat bra i år och det känns bra att kunna säga det. Början av året var värst men när jag ser tillbaka och ser den större bilden så är jag väldigt nöjd över vad jag åstadkommit. I april tog jag körkort vilket var ett av mina mål. I juli firade jag mina 20 år med min familj. Det blev inget stort firande men jag har lärt mig att göra saker för min skull, och inte för andras. Fester är inte min grej som jag skrev tidigare. En annan grej som jag insett har med mitt välmående att göra är att jag har oplanerat och omedvetet tagit en paus från att lägga upp bilder på min instagram. Lustigt nog är min senaste bild från en dag då jag mådde skitdåligt och det är vad min caption på bilden beskriver. Jag känner inget bekräftelsebehov av andra och med det känner jag inget behov av att ladda upp bilder. Jag mår inte bra av att jämföra mig med andra. Och jag kunde inte bry mig mindre om den perfekta selfien eller den perfekta gruppbilden. Och jag kunde inte bry mig mindre om alla semesterbilder som visar den perfekta resan. Alla dessa bilder har ett filter. Ett filter jag inte känner ett behov av att ha.

I augusti kom jag in på högskolan, efter att ha stått på reservplats 27. Vilken chock det var, men en välkommen sådan. Mitt förstahandsval dessutom.

Detta året har jag varit mer hälsosam, och ätit mer vegetariskt. Jag äter väldigt lite rött kött och jag föredrar mer grönt än innan.

Jag har sökt hjälp för min ångest och nedstämdhet och får hjälp för det.

Nu ser jag fram emot 2018 och vad 2018 kommer att erbjuda. Min käkoperation kommer garanterat att hända. Planerat nu till våren redan och jag är stolt över mig själv som lyckats orka gå igenom denna processen.

Dessa saker har jag som mål att uppnå 2018:

1. Undvika sötsaker så gott det går.
2. Läsa en sommarkurs samt sommarjobba.
3. Besegra min diagnotiserade sociala fobi och klara min planerade kbt-behandling.
4. Skaffa fler vänner.
5. Gå på spa (julklapp till mamma så detta kommer hända).
6. Unna mig en resa.
7. Gå på bio själv.

Vad har ni för mål? Hoppas ni får en bra nyårsafton!

Kram/M

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej vänner! Nu har det gått ganska så exakt ett halvår sedan jag skrev och det har hänt en hel del sen dess. Till att börja med har jag börjat plugga vilket jag är något sjukt stolt över. Det är så givande och så roligt. Dock har jag inte hittat några direkta vänner än, utan man pratar med alla möjliga i princip, iaf för mig. Men till våren börjar alla kurser enligt inriktningarna så då får jag se samma människor hela tiden. Då blir det ändring på det.

Varför har jag valt den rubriken på inlägget? Jo, jag tänker skriva om min resa lite grann. Något jag inte förstått förrens jag faktiskt påbörjade resan är hur känslosamt det faktiskt är. Jo, det låter konstigt! Jag vet. Vilket resa? Och hur sjutton kan en vuxentandställning och en käkoperation väcka känslor? Det kan jag förklara.

Jag fick förfrågan om jag ville göra en käkoperation i oktober 2015. Två år sedan. TVÅ ÅR sedan?! Just där och då var jag så förvirrad. Vilket underbett? Jag vågade inte säga något högt. Hur kunde jag inte sett det? Där och då syntes faktiskt inte mitt underbett så tydligt.. Tänderna var så raka och på så rätt plats dom kunde bli. Det enda underbettsrelaterade (som jag inte visste var pga mitt underbett) var att mina tänder på överkäken inte riktigt nådde fram till tänderna i underkäken. Men jag trodde att man bara hade det så. Andra hade ju tänderna där nere bakom dom där uppe. Jag tänkte helt enkelt att alla hade det olika och att det skulle synas mycket mer att jag hade bettfel. Men med tiden fick jag reda på att ett perfekt och normalt fungerande bett innebar att framtänderna där uppe var liite framför framtänderna där nere, vilket jag inte hade. Då förstod jag vilket bettfel jag hade. Men ett bettfel kan man inte se enbart på tänderna. Dina käkar kan växa olika snabbt under kroppens tillväxt. Vissa bettfel kan rättas till med enbart tandställning som barn. Och hösten 2015 när jag var 18 år gammal hade jag fortfarande bettfel trots alla tandställnngar jag har haft. Jag skojar inte när jag säger att jag förmodligen haft varenda tandställning som är möjlig att ha.. Vad var mitt problem då? Jo, inte bara bettfel. Mitt bettfel var på grund av mina käkar. Käkfel helt enkelt.. Något som enbart syns med röntgen. Underbett (nedre framtänder längre fram), överbett (övre framtänder längre fram), öppet bett (baktänderna slår emot/skadar varandra medan framtäderna inte möts), ''crooked bite''(hittar ingen bra förklaring men tror att det är när tänderna inte möter rätt tand), ''gummy smile''(tandsköttet syns mycket mer pga tjockare och längre överkäke).. Alla något som i vuxen ålder beror på käkfel. Jag vågar inte säga helt om min överkäke slutade växa eller om underkäken har växt för mycket. Men mitt ansikte ser ganska intryckt ut och det är planerat att överkäken ska flyttas framåt. Jag kan ju tycka att man flyttar fram den käken som växt för lite. Dock så kan man ha riktig otur och ha båda problemen. Det är inte ovanligt att göra en dubbel käkoperation. Jag är tacksam över att min överkäke ska flyttas, då nerverna i nederkäken kan se och vara väldigt olika. Det finns helt enkelt en större risk att nerverna skadas permanent då risken att skära en nerv mitt itu är större. (vad jag hört och fått förklarat).Risken finns att få permanent känselbortfall oavsett vilket käke man flyttar men risken är väldigt liten, oavsett vilket käke du opererar, dock större risk i nedre käken vad jag förstått det som. Oavsett var kommer man inte ha någon känsel tillfälligt då käken/käkarna trots allt lossnats från skallen och sitter ihop med skruvar. Människokroppen är FANTASTISK. Det tar ca 6 veckor för kroppen att täcka igen ''hålen'' med ben igen. Syftar på överkäken. Det blir ju ett mellanrum som skruvarna håller fast käken med. (bifogar bild nedan. KÄLLA)

Jag var hos min specialisttandläkare (odontlogen) för några veckor sedan och då satte dom på ''surgical hooks''. När han bad tandsköterskan att hämta dom ville jag skrika av lycka. Jag har läst på allt som känns möjligt att läsa på om operationen och vad det innebär så jag visste precis vad det var. Surgical hooks är de som man fäster på tandställningen och som man med hjälp av gummiband efter operationen håller fast och fixerar bettet med medan benen läker. Det närmar sig. Innan den gången hade jag tagit avtryck två gånger för att se resultaten hittills, vilket jag också visste var ett framsteg. Men surgical hooks var ren lycka att höra. I december ska jag ta avtryck med dessa och några veckor efter det ska jag träffa min specialisttandläkare igen för att se hur det ser ut. Jag vet att det är finjusteringar kvar. Han sa och har sagt det sedan början att han vill göra så mycket det bara går innan och att han vill att det ska se så bra ut som möjligt och det är något jag är så otroligt tacksam för. Det finns väl säkert dom som enbart gör det mest nödvändiga? Varför jag har surgical hooks på redan nu vet jag inte, men de första dagarna var ren smärta just för att de river upp insidan av läppen så min GISSNING är att jag ska vänja mig vid dom, precis som man är tvungen att göra med tandställning. Ni som vet, ni vet. Tänderna ömmar nåt så fruktansvärt och man får äta mat man kan dricka de första dagarna i samband med en hel del värktabletter..

Käkoperationen rättar till käkfel som man ''lider '' av mycket mer än man kanske tror. Jag minns tex. inte när jag senast kunde bita igenom en macka utan att dra med allt pålägg. Jag minns inte när jag senast kunde bita i ett äpple utan att en massa saliv skulle rinna ner från min mun. Något jag har läst och sett videos om från andra som gjort samma operation som jag ska göra är att även andningen kommer bli bättre. Överkäken som inte växt helt som den ska trycker tydligen mot luftvägarna i näsan, vilket jag tycker låter ganska logiskt. Kolla bara på bilden nedan. Detta skulle möjligen förklara varför jag haft sömnapné sedan jag var liten. Sömnapné innebär korta andningsuppehåll när du sover. Jag hade främst de problemen när jag var liten. Snarkning och trötthet är tecken som man ska ta på allvar. Om du har andningsuppehåll när du sover, försämras kvalitén drastiskt då kroppen behöver syre för att återhämta sig. Jag snarkar fortfarande, men det kan också bero på mina trånga luftgångar i näsan (överkäken tro?) och jag vaknar vissa nätter i ren panik, som om att jag hållit andan och äntligen får andas igen. Jag får inte tillräckligt med syre genom näsan för jag sover nämligen med munnen öppen. När jag pratar blir jag snabbt andfådd. När jag dricker nånting känns det som om jag håller andan. Min gissning är att min mun behövs för att få tillräckligt med syre och om jag då gör något annat, försämras andningen. Jag har märkt att jag kan andas med enbart näsan om jag tar djupa andetag.

Till näsgångarna då då.. Jag har alltid blivit täppt väldigt lätt och det är för att näsgångarna svullnar upp, förmodligen pga någon sorts dammallergi. Detta har jag märkt när jag snyter mig, och det inte kommer något. Jag vaknar väldigt ofta upp täppt och det vet jag inte varför, men när man är täppt får man automatiskt en reflex som säger att man ska ''dra in'', eller hur? Kanske bara jag.. Men i vilket fall, så brukar jag ta en bomullstuss i vardera näsborre, så att allt eventuellt snor skulle fångas upp av det utan att jag drar in. Det hjälper otroligt och svullnaden lägger sig. Svullnaden skulle aldrig lägga sig om jag drog in varenda gång jag är täppt.

Slutligen.. Utseendet. Det går ju aldrig att säga helt vad som kan ändras men utifrån andras före och efter bilder, framförallt människor som haft liknande bettfel, så kommer näsan och kinderna förändras. Möjligtvis att mina något ''down turned eyes'' ändras något.. Mina kinder är ganska så stora, speciellt när jag ler. Min käklinje och mina käkben kommer bli mer definerade men det är inte så konstigt, och jag tror nog baserat på andras bilder att mitt ansikte kommer se tunnare/smalare ut. Min näsa kommer ganska garanterat att ändras, och med det kommer mina näsgångar bli utvidgade. Inte så konstigt, då överkäken sitter under näsan.

Summerat kan jag inte vara tacksam nog för att jag har möjlighet att göra operationen. Man kan bara göra denna operationen om ens specialisttandläkare rekommenderat den och frågat om man vill göra den. Detta är ett ''corrective jaw surgery'' vilket innebär att den är medicinskt nödvändig. Den förbättrar livskvalitén. Det finns fördomar om att den skulle vara kosmetiskt, och kosmetisk är den om du inte behöver den men gör den för utseendets skull. Då får man göra den på en klinik som utför kosmetiska operationer och det täcks inte av den allmänna försäkringen vi har här i Sverige. Eftersom operationen är i samband med tandställning så ingår denna operationen i tandvården. Jag behöver alltså inte betala något för detta eftersom jag är under 21 år. Det enda jag betalar för är de dygnen jag ligger inne på sjukhus. Vi i Sverige har det väldigt bra! Operationen är ganska dyr i andra länder och pga att operationen ses som kosmetisk pga okunskap finns det tillfällen då försäkringsbolag säger nej och inte täcker den tyvärr..

Jag är framförallt glad att jag tackade ja och inte tackade nej pga okunskap och rädsla. Jag tror definitivt att det är ett stort plus att jag opererats förut då jag vet vad jag kan förvänta mig angående rutiner före och efter men detta är den största operationen jag kommer gå igenom. Detta blir min sjätte operation.

Nu när jag närmar mig slutet av början så är mitt underbett mer synligt än någonsin då det har flyttats efter hur mina käkar kommer se ut sen. Det resulterar i ganska mycket smärta då det gör väldigt ont att slappna av då det känns som om jag ska ''tappa hakan'' men det gör även ont att spänna käkarna som jag har gjort omedvetet sen jag var åtta år då jag fick höra att jag såg sur ut, aka resting bitch face. (!) Jag har väl haft en antydan av ett underbett sen dess men det har synts mer i tonåren..Min huvudvärk som jag haft sen jag var åtta kan vi slå vad om att det är pga detta. När jag fick frågan om jag ville göra detta lärde jag mig att slappna av. I samband med det försvann min huvudvärk som ingen läkare kunnat ge svar på varför.. Men det lär jag inte få veta.

Hur som haver.. Mitt utseende och mitt självförtroende kommer ändras och det kan vara så att människor jag känner som inte träffar mig så ofta och/eller inte vet om att jag ska opereras inte känner igen mig. Det fick jag höra i samband med frågan om jag ville göra den! Så allt som allt är det känsloladdat och kommer vara både ett slut på ett kapitel men början på resten av mitt liv. Jag kan knappt vänta. I'm so excited, I just can't hide it..

(studentbilden nedan är efter några månader med tandställning, den större skillnaden hade precis börjat synas..)


#jawsurgery #underbite #käkoperation #underbett #käkfel #correctivejawsurgery


Likes

Comments

Bildkälla: SVT

Arg. Upprörd. Frustrerad. Bara några av dom känslor jag kan sätta ord på efter att ha sett på SVT's Dokumentär inifrån: Fallet Kevin. Hur kunde det gå till såhär? Jag tycker så synd om killarna som i nästan 19 år behövt leva med en lögn.. såhär ska inte en förundersökning gå till!

16 augusti 1998 hittades 4-åriga Kevins kropp vid vattnen i kyrkviken vid Arvika. Två pojkar, 5 & 7 år gamla blev huvudmisstänkta och erkände sedan mordet, enligt polisen. På grund av deras ålder gick inte fallet till domstol och därmed var förundersökningen sekretessbelagd. Nu kommer de inspelade banden på förhören ut och i dom hör man att polisen pressar fram historier. Förhöret där killarna ska ha erkänt finns inte filmat. Nu får uttredningen stor kritik för att inte ha utrett rätt, struntat i pojkarnas starka alibi och för att de flesta förhören skedde utan advokat, föräldrar och för att ha pågått i flera timmar.

Likes

Comments

Idag är jag så himla trött. Jag skojar inte! Allting känns tungt. Klarade inte av att jobba men resten av veckan fylls nog med pass. Vad gör man när ångesten tar över helt och gör att man inte klarar något men samtidigt ha saker att göra så man slipper tänka?

Det var helt enkelt bara den tanken jag har att komma med idag. Kanske kan skriva ett inlägg senare, om jag mår bättre och har nåt att skriva.

Kram / M

Likes

Comments

I sommar ska jag definitivt gå på ett bröllop och kaanske gå på ett annat. Min kusin gifter sig först och efter det ska en av mina kompisar säga Ja. Ganska sjukt att jag är i den åldern då mina kompisar gifter sig. Flera av mina vänner är dessutom förlovade.

Jag ser framförallt fram emot min kusins bröllop (såklart) då jag och min familj även ska gå på bröllopsfesten.
Och redan för några veckor sedan hittade jag drömklänningen. Jag bär sällan klänning så när jag hittat en jag gillar så är det DEN klänningen, haha.

Nedan kan ni se hur den ser ut. Visst är den snygg? Bilden (och klänningen) är tagen från H&M.

Likes

Comments

Hej vänner! Nu var det ett tag sen. Det närmar sig sommar och bara det att det är ljust ute får mig att må bättre. Så vad har hänt sen senast? Egentligen ingenting alls.. inget värt att nämna direkt. Det enda som har hänt (och som jag är extremt glad över) är att jag den 6 april klarade mitt teoriprov med 61/65 rätt (?!) och den 10 april hade jag uppkörningen. Jag klarade den på första försöket! Det som gjorde det extra kul var att mina föräldrar inte hade en aning om det.

Så det är det som har hänt. Nu är det ur vägen. Som skrivet i ett tidigare inlägg var målet att ha det klart i April vilket jag höll. Jag har inte fått mycket jobb det senaste så bilen har stått på uppfarten ganska länge med jämna mellanrum. Så det har ännu inte sjunkit in helt (?). Det enda som är en tydligt märkbar skillnad är att jag ser mitt körkort i mitt mobilfodral och att en stor klump ångest lämnat min kropp. Jag känner mig friare

Idag ska jag inte göra något särskilt. Imorgon blir det att gå upp tidigt och se om jag får nåt jobb. Det är det absolut bästa och värsta med att vara vikarie. Jag kan gå upp kl 6 i väntan på ingenting och då har jag hela dagen framför mig. En hatkänsla alltså. Även det är ett ångestmoment. Jag gillar att få jobberbjudanden dagen innan så jag kan förbereda mig mentalt..

Kram på er.
Kram / M

Likes

Comments

Hej vänner! Sitter just nu i bilen och väntar på mamma. Hon skulle handla lite grejer och då passar jag på att köra hit. Får ta alla tillfällen! Älskar min bil. Vet inte om jag skrivit det innan men jag köpte en automatbil i november för att kunna köra hemma. Manuellt är så överskattat ;).

Imorgon fyller min lillebror 16 (!) år och vi ska iväg under dagen på lite ärenden. Vi passar även på att åka till Ebba, där vi ska fira H.

Hoppas ni får en bra eftermiddag! Kram/ M

Ganska givet att ha en sån på nycklarna, eller ? 😝

Likes

Comments

.. är youtube! Det var inget jag tittade på tidigare regelbundet. Men nu är jag fast och följer flera youtubers, både svenska och nationella. Tänkte lista dom nedan för er som vill veta. Jag listar dom i den ordningen jag började följa dom. Tryck på namnen för att komma direkt dit.

1. NikkiPhillippi /ThePhilippis : Började kolla på henne mest på grund av att jag dels fastnade för materialet (livsstil) men också för att redigeringen var så bra och rolig. Det är roligt att kolla på någonting folk har lagt ner tid på.

2. Nikkietutorials: Ingen kan väl ha missat henne? Visste vem hon var långt innan men började kolla på hennes videos förra året då jag blev mer intresserad för smink.

3. LakiDoris: Väldigt mycket humor, men även vloggar. Älskar hennes typ av humor.

4. Thomas Sekelius: Livsstil/humor/vloggar/smink i princip. Jag tycker han är jättekul att kolla på.

5. Olivia Jade: Livsstil och smink för det mesta. Gillar hur äkta hennes kanal är.

6. Felicia Aveklew: Vloggar, livsstil och smink. En av mina favoriter, minst sagt. Började kolla på henne för bara någon månad sedan men är redan fast.Likes

Comments

I'm baack! Jag har valt att börja blogga igen, när jag har tid och inspiration. Tänkte börja med att dela med mig av det jag vill uppnå 2017. 2016 har varit ett jobbigt år för mig. Jag har mått psykiskt dåligt, varit trött, arg & ledsen över typ allt och inte tyckt allt det vanliga varit roligt. Det enda positiva med 2016 var studenten. SÅKLART var det otroligt kul!

Jag vet inte varför riktigt men visst känns det som om 2017 är DET året? Den känslan jag har inför 2017 alltså.. Aldrig haft den innan. Det känns otroligt bra, och jag litar på min magkänsla. Den har alltid haft rätt innan. Plus att det är nyttigt att ha en positiv inställning för nya saker. Då blir det genast enklare.

Här kommer listan:

1. Ta körkort. Detta kommer jag givetvis uppfylla. Vore ganska sorgligt om det inte blev så. Jag kämpar just nu och mitt mål är att det ska vara klart till April.

2. Testa nya maträtter. Även äta mer vegetariskt.

3. Fira min 20:e födelsedag. Det kanske låter självklart för er men vill verkligen FIRA den dagen. Det ska vara stort att bli 20.

4. Börja plugga igen. Ser fram emot att börja plugga igen. Kollar runt som en tok på olika universitet och inser hur det skulle vara skönt att flytta hemifrån. Men universitetet hemma är förstahand då jag vill slippa ta så mycket lån. Det skulle ju trots allt vara allra bäst att stanna hemma.

Likes

Comments

Hej vänner! Idag var jag otroligt trött när larmet gick, men det var bara att gå upp. Hade körlektion vid kl 09.00. Gick jättebra! Så halkbanan är bokad 💪🏻
Imorgon har jag även fått jobb! 08-14, helt lagom på en förskola.

Hoppas ni har haft en bra dag!
Kram/ M

Likes

Comments