Moks liv, Tankar, citat & motivation, Tips

Hej!
Somliga har lätt för att somna medan andra är som jag och kan fundera över livet och döden i timtal innan John Blund strör sand i ens ögon. Jag vet inte vad den skillnaden beror på. Kanske är det någon sorts disciplin över tankegångarna i huvudet, kanske är det hur stabil man är psykiskt, kanske är det hur frisk man är. Jag har verkligen ingen aning.
Något jag på senare tid börjat göra när jag ska somna är att jag försöker (notera att detta inte är vetenskapligt eller ens i närheten av objektivt) samla hela min hjärnaktivitet i någon sorts suddigt, glödande klot. Det sätter jag mig in i och i det vandrar jag då genom det otydliga tankeuniversum som min hjärna består av. Det är mörkt, mörkare än något annat jag sett, med ljusglimtar av idéer och känslor som bländar mer än den starkaste sol.
På detta vis far jag väldigt flyktigt genom alla mina djupa frågor och dilemman och huvudet kittlar lite av ansträngningen, som samtidigt kräver att jag slappnar av helt och hållet. Jag måste släppa alla mina tankar för att kunna hamna i klotet. Processen är ganska meditativ, och fungerar nästan varje gång.
Sov gott!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Moks liv, Tankar, citat & motivation, Tips, Utlandet

Pirret i magen när den heltäckande mattan under ens svullna fötter nästan hoppar upp mot fotsulorna då landningsstället fälls ut. Det förväntansfulla sorlet och alla hjärtskärande barnskrik när planets flyghöjd minskar och lufttrycket ökar. Det höga plinget och den knastrande högtalarrösten som meddelar tid och temperatur på platsen där man precis landat.

Redan på Arlanda brukar overklighetskänslan ta sig i uttryck och hålla i sig hela vägen till slutdestinationen. Och jag blir alltid lika lycklig, nästan euforisk, när insikten långsamt smyger sig på senare. Jag är utomlands. Jag reser. Jag är fri. Varje gång jag är någon annanstans än hemma känner jag så som fåglar måste känna första gången de får luft under sina vingar. Jag kan göra vad som helst, ta mig vart som helst, vara vem som helst. Det finns inga gränser för mina möjligheter när jag är på vift. Eller så känns det iallafall. Så fort jag inte är i samma rutiner med samma människor, språk och/eller omgivning, känns det som om taket för min kapacitet försvinner. The sky is the limit och nothing can stop me, för att tala i klyschor som jag ju tycker om att göra.

Jag vet inte om det här resefenomenet är något som alla upplever, men för er skull hoppas jag det. Jag undrar om inte detta är så nära magi man någonsin kan komma.

Likes

Comments

Moks liv, Utlandet, Höst

Hej!
Trots att fingrarna nästar trillar av när jag försöker knappa mig fram på tangentbordet så har jag inte tröttnat på hösten än. Bitande vindar tar tag i mina bara händer nu på väg hem från träningen men ändå har jag förtröstan. Om två veckor är jag nämligen med laget på Malta!! Där är bitande vindar istället havsbrisar och om något händer med mina fingrar så är det förmodligen att de blir skrynkliga som russin av alla bad.
Hoppas att ni också har någon härlig hägring som kan hålla ert humör uppe under dessa gråa veckor<3

Likes

Comments

Höst, Moks liv

Happy halloween!

Igår kväll bjöds det på kakfingrar, kakmonster och monstermingel när Olivia höll årets första halloweenfest! Eftersom jag inte är hemma under riktiga halloween så är jag väldigt glad att jag fick fira det ändå, och på bästa tänkbara sätt till och med! Det var bra drag hela kvällen och alla hade satsat på sina outfits. Personligen tycker jag att det är jätteroligt när alla vågar bjuda till även om resultatet inte är det mest smickrande. Snygghet var dock ändå inte en bristvara på dansgolvet, tänk vad lite dimmat ljus och stark bas kan göra med självförtroendet...

Hoppas ni får en fortsatt trevlig söndag, själv ska jag plugga fysik till provet som äger rum om två dagar, superroligt, verkligen, helt fantastiskt kul.

Likes

Comments

Höst, Moks liv, Tankar, citat & motivation, Utlandet

(bilden är från Cannes och egentligen helt irrelevant för de som inte bara läser bloggen för bilderna)

Ett lyxproblem för mig är att min kropp inte bestämt sig för om jag är en morgonmänniska eller inte. Jag har ett fruktansvärt morgonhumör (och utseende), men när skolan är igång kan jag sällan sova till senare än nio, ofta vaknar jag snarare mellan sju och åtta på helgen- oavsett när jag somnade kvällen innan. En fördel med denna biologiska väckarklocka är att jag går på fler av helgträningarna som börjar 9. En annan fördel är att jag praktiskt taget har lägenheten för mig själv i ett par timmar. Men det bästa är att jag får se Stockholms skelett. 

Till skillnad från New York är Stockholm en stad som sover. När man ger sig ut på Fleminggatan klockan åtta en lördagsmorgon ser man skalet av en storstad. Det är som om folkvimlet etsat sig in i betongen, man ser spöken av myllrande massor skynda sig över intrampade tuggummin och känner cigarrettstank som fäst sig i husväggarna likt gravyr. Men egentligen är trottoarerna skrämmande tomma. Man möter hemlösa i deras vardagsrum, ungdomar som skamset snubblar hemåt i gårdagens utstyrsel, stressade kostymklädda arbetare som klamrar sig fast vid sina blänkande portföljer på väg till jobbet. Man möter blickar med ett samförstånd som man sällan stöter på hos främlingar i vår grönskande stad. Alla utmattade men med hopp om att dagen fortfarande kan ta sig och bli något bra. 

Så när vet man att man inte bor i New York? Jo, när man kan skala av staden dess besmyckning i form av människor och levande aura och ändå bli överväldigad av de spillror av en metropol som möter en. När man kan vakna innan staden vaknar.

Likes

Comments

Höst, Tips, Mat

Varmt, mjukt skum med smak av kardemumma och kanel smälter i munnen och den svaga beskan av kaffe mildras av den milt nödiga mandeldrycken till en behaglig blandning av skarpt och svagt.

Alpros osötade mandeldryck må vara det godaste jag druckit. Ärligt, ni borde prova den- den är sjukt god bara som den är och dessutom är den supernyttig med kalcium, vitaminer och nyttiga fetter. Blandad med (koffeinfritt) kaffe, kardemumma och kanel håller den mig levande nu när det är mörkt, kallt och dystert ute. Jag är inte bitter, jag saknar bara sommaren. Sommaren, med dess lena vindar som omfamnade våra gyllene kroppar. Sommaren, som var evighetslång men tog slut på ett ögonblick. Sommaren, som nu är en avlägsen hägring, en framtida utopi, som gör vintern outhärdlig och uthärdlig på samma gång.

Receptet på mitt kaffe är:

1,5 dl snabbkaffe (koffeinfritt)

2-3 dl varm mandeldryck, skummad med mjölkskummare

Kanel och kardemumma efter behag 

Ev. något sött t ex sötströ/vaniljsocker

Ev vaniljessence

Blanda alla ingredienser och njut<3

Likes

Comments

Moks liv, Skola, Tankar, citat & motivation, Tips

Förra inlägget kändes så relevant nu inför sista veckorna innan höstlovet (som vi alla vet innebär massiva läxhögar) så jag tänkte fortsätta med pluggtips i lite mer kort och koncis form. De flesta har ni nog hört någon variant av tidigare men några kanske kan hjälpa er lite till. Detta är vad som fungerar bäst för mig:

  • sätt undan en lång stund för pluggandet. Jag kommer inte in i min "pluggzon" på fem minuter, utan min bästa koncentration har jag kanske 40 minuter in i en pluggsession. Den kan sedan vara upp till två, tre timmar om jag blir intresserad av ämnet jag jobbar med, så korta pluggstunder blir bara en stressfaktor.
  • sätt rimliga mål för passet. Bli inte arg och besviken på dig själv för att du inte förstod hela mattekapitlet på tio minuter. Om du vet att du är trött eller har svårt för ämnet du ska plugga, sätt en låg förväntansnivå på dig själv. Tröskeln att börja plugga blir mycket lägre när man känner att målet är överkomligt, och dessutom blir man lite stolt varje gång man lyckas.
  • säg inte "bara ett avsnitt till". Alla har vi gjort det, men tittar du på serier och känner mitt i avsnittet det där hugget av ångest som påminner om läxan, stäng av datorn direkt och sätt igång medan du fortfarande har motivation (även om den motivationen är stress snarare än en lovande karriär).
  • hitta ett inlärningssätt som fungerar för dig och din hjärna, och fortsätt med det. Jag jobbar gärna med att rita upp samband med färger och mindmaps/pilar. När jag ska lära mig grammatik eller glosor använder jag https://quizlet.com eller skriver, för hand, i tabeller.
  • ta en rast! Om du inte kommer in i ett flow, bestäm en tidpunkt eller ett sid/uppgiftsnummer då du ska ta en paus. Inte tidigare, inte senare. Precis då du bestämt, då blir det en motivator att bli klar snabbare och du håller fokus bättre.
  • under rasten: fyll på med energi. Ät en mandarin, gå ett varv runt kvarteret eller ta en powernap. Försök göra något helt annat, aktivera en helt annan del av hjärnan i kanske 10-20 minuter (prova att plugga något helt annat om du har knappt om tid, t ex svenskuppsats resp. matematik). Försök att inte sitta och gnaska på något under tiden du pluggar då det kan distrahera ganska rejält.
  • lägg undan mobilen! Eller sätt den på flygplansläge så du inte blir suktad att vända på den och se alla notiser. Oavsett ska vibration och ljud vara av (vet att ni hört detta förut, men det är verkligen effektivt). Om du väntar spänt på en snap från din crush, bestäm att din belöning när du t ex klarat fem svåra uppgifter är att få titta om denne svarat. (se sista punkten)
  • schemalägg plugget som jag beskrev i förra inlägget
  • belöna dig själv! Sätt t ex undan kvällen till serier om du kan plugga på eftermiddagen. Chokladsug? Avsluta pluggpasset med en chokladbit eller två (eller tio)<3

Likes

Comments

Moks liv, Skola, Tankar, citat & motivation, Tips

​Godkväll alla läsare, hoppas att ni haft en bra veckostart. Det hade jag iallafall då mitt blockschema utformat sig så att jag hela hösten är ledig på måndagar. Mina skolveckor är fyra dagar, mina helger är tre. Efter en lugn frukost kom iallafall ångesten ikapp så jag tittade genom min "pluggpostit". Det är en postit-lapp jag har på datorn där jag skriver hur jag ska plugga varje dag ungefär en vecka framöver. Det hjälper mig både att komma igång och att se någon slags struktur i vad jag har kvar att göra. Rekommenderas!!! Det är mindre viktigt att det är en postit på datorn, det som fungerar för mig (och gissningsvis fler där ute) är att på något sätt schemalägga det man har att göra. Annars skenar tiden lätt iväg och så är det söndag med en vecka av prov och inlämningar som man helt plötsligt inte har en chans att få A på framför en... Tidigare har jag ritat upp scheman över mina veckodagar och gett olika dagar olika ämnen att plugga. Man kan såklart bara gå in på typ Schoolity och kolla vad man har att plugga vartefter men jag tror på att skaffa lite överblick över de 1-2 kommande veckorna. 

Apropå A och betyg så är bokstaven på pappret en stor motivator för mig när det gäller plugget. Jag vet att alla inte har samma driv/vilja/behov av att uppnå högsta betyget och det har jag full respekt för, men oavsett målsättning så tvivlar jag på att lite struktur och planering kan skada. Ytterligare en anledning till varför jag snöat in mig så mycket på betyg är att jag inte har en susning om vad jag vill syssla med "när jag blir stor". För att använda alla studievägledares och välvilliga föräldrars favoritklyscha: jag vill hålla alla dörrar öppna. Mitt bästa tips när det gäller skolan är att ni gör detsamma. 

Likes

Comments

Moks liv, Tankar, citat & motivation

Vad är en vän? Nationalencyklopedin säger: person som (viss) annan person känner väl samt hyser tillgivenhet för och tillit till. Urban dictionary säger: people who are aware of how retarded you are and still manage to be seen in public with you. Men finns det en fast definition för vänskap? Är alla era relationer och vänner likadana? Inte mina. 

Idag var jag på middag hos en vän jag träffar väldigt sällan. Den jag känt längst av de vänner jag har idag, den enda som jag aldrig tvivlat på kommer finnas i mitt liv ett år från idag. En person som är olik mig på många sätt men som speglar min bästa sida. Jag har aldrig behövt känna skam för den Vilma jag blir av hennes sällskap. Hon har aldrig tvingat mig att göra något jag inte vill, säga något jag inte tycker eller vara någon jag inte är. När vi lärde känna varandra sågs vi i en bassäng varje söndagmorgon. Ett år senare träffades vi i simmössor på träningarna efter skolan. Efter tre års vänskap tvingades vi bo på varsin sida av jorden i tolv månader. Idag lever vi helt olika men exakt likadana liv och ses ungefär en gång i halvåret. De mötena känns alltid lika bra som de gjorde när vi var nio år gamla och det kittlade i magen när vi dykte från bassängkanten. I någon annans ögon kanske hon skulle vara en bekant. I mina ögon är hon en vän. 

Likes

Comments

Moks liv, Tankar, citat & motivation, Tips, Utlandet

Det enklaste valet kommer alltid vara att ge upp. Det enda valet som alltid och undantagslöst kommer finnas att göra är att ge upp. Det svåraste beslutet du någonsin kommer ta är att inte ge upp.
Jag är inte samma person idag som jag var på bilden. Fotot föreställer en blyg tioåring som var så rädd för utmaningar att hon mådde illa och grät när hon skulle prova att simträna i "den snabbare banan". En tioåring som inom ett år skulle komma att sluta med alla sina fritidsintressen för att hon bara såg sina misslyckanden. För varje två steg framåt i livet halkar man ett steg bakåt och hon såg bara steget bakåt.
Tioåringen på bilden var halvvägs igenom ett år i Sydafrika. Hon inledde varje dag med ett bottenlöst hål i magen och avslutade den i tårar. Tioåringen på bilden ville inget hellre än att vara tillbaka i sin comfort zone, hemma i svenska, trygga Stockholm, med näsan i sina svenska böcker.
Jag försöker inte säga att jag kom hem från det året som den människa jag är idag. Tvärtom blir jag en ny människa varje dag.
Vi alla blir en ny människa varje dag. Våra beslut formar den vi är när solen går ner. Våra hinder och hur vi tar oss över dem formar hur våra liv kommer se ut när solen går upp. Att ge upp är ett aktivt beslut och speglar vem du väljer att vara. Vem du väljer att spendera varje vaken sekund som.
Den svåraste vägen leder inte säkert till det bästa livet, men det svåraste beslutet ger dig makten över vem du är och ditt liv. Beslutet att inte ge upp är mer än ett val, det är ett maktredskap.

Likes

Comments