Header

3 dagar vs 3 månader

2 veckor vs 2 månader

På riktigt, vad hände? Tiden sa poff och plötsligt har han gått från en liten halvblind farbror till att bli mer vaken, skratta och älska Babblarna.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Kokosolja fungerar till mycket: bl.a matlagning, bakning, hårinpackning och några droppar i badvattnet så slipper man smörja in sig efteråt. Det enda jag inte kan rekommendera det till är att ha som sminkborttagning eller tvätta ansiktet med = ger massa finnar. Kan såklart vara individuellt men rekommenderar hellre t.ex oliv- eller rapsolja till det (helt sjukt bra).

Vi använder kokosolja dagligen i sprayflaska, till vadå? Jo, till att spraya ner torra tvättlappar och använda vid blöjbyten. Här fungerar även t.ex oliv- eller rapsolja lika bra. Olja underlättar väldigt bra vid blöjbyte och smörjer samtidigt in huden. Har för tillfället Liberos tvättlappar när vi är på språng, men går lika bra att blöta ner vanliga torra tvättlappar och lägga i en plastpåse att ta med.

Likes

Comments

På endast tre ingredienser går det att göra en mjölkfri (och även vegansk) chokladmousse - som dessutom går snabbt att göra. Yes, det är sant!

Du behöver:
400 ml kokosmjölk
1 msk sötströ
1.5 msk kakao

Gör såhär:
Låt kokosmjölken stå över natten i kylskåpet. Detta gör att grädden separeras från vattnet. Sen är det bara att ta bort det översta lagret (grädden) och mixa ihop med sötströ tills du får en slät kräm. Därefter har du i kakao och mixar lite till. Det kokosvatten som blir över kan du spara och eventuellt ha i någon smoothie eller i en grytbas. Förvara i kylskåp eller servera direkt.

Ett tips om du inte har en mixer (eller inte vill väcka en bebis som äntligen lyckats somna hehe). Går det lika bra att använda en gaffel och mosa/vispa runt tills du är nöjd.

Likes

Comments

Jag skrev det här inlägget under graviditeten om att knyta band till någon som inte fötts än. Det tog mig runt två månader efter att Melvin kom att kunna känna hur de där banden mellan oss hade börjat växa. Nu blir de bara starkare för varje dag som går och på måndag blir han tre månader.

Jag minns vilket dåligt samvete jag hade när han föddes och de la honom på mitt bröst. Många pratar om vilken enorm och fantastisk känsla det är. Vet inte om det berodde på att jag var helt slut, men jag var totalt nollställd och kände inte de där känslorna som en våg av kärlek. Något jag däremot vet är att det går inte en dag utan att detta lilla liv får enormt mycket kärlek av sin omgivning inklusive från mig. Jag kan på riktigt inte sluta titta, pussa och krama honom. Som många brukar säga som har barn - det känns som hen alltid varit här och därför faller allt så pass naturligt på plats längs vägen.

En annan sak som jag tror alla föräldrar funderar över är uppfostran. Vi alla vill att våra barn ska bli den absolut bästa versionen av sig själv. Många saker gällande uppfostring känner jag att vi kommer ta längs vägen, däremot finns det ett par saker jag kommer hålla fast vid. En av de stora sakerna är vilka värderingar Melvin kommer omges av.

För mig ska Melvin ha ett öppet sinne och inte döma andra utifrån kön, etnicitet, sexuell läggning, etc. Därför håller jag även starkt vid att de som uttalar sig kränkande mot t.ex homosexuella eller med rasistiska åsikter inte har något i vår omgivning att göra. För mig ska Melvin möta varje individ på ett ödmjukt sätt oavsett hur personen ser ut eller vem den älskar. Det vore dessutom rätt ironiskt att någon med rasistiska värderingar/åsikter vill eller bör umgås med oss då varken Melvin, min sambo eller jag är 100% svenskar rent genetiskt. Och nej - det är ingen skillnad på invandring beroende på vilket land det sker ifrån. Skulle kunna skriva ett gigantiskt inlägg om det här, men väljer att sammanfatta det med att:

Melvin ska växa upp med värderingar och tankar om allas lika värde - inget annat. All kärlek är bra kärlek och hat föder hat. Det finns tillräckligt mycket hat i världen och mitt barn ska i alla fall inte behöva ha det i sin närmsta omgivning.

Likes

Comments

Det finns en del saker man kan tänka på när det kommer till att besöka nyblivna (eller ja till viss del även småbarns)föräldrar. Har läst en hel del listor på nätet och tänkte skriva en egen med inspiration från de redan existerade.

1. Gåvor
Detta är en oskriven regel tycker jag. Första gången du besöker en nyfödd har man med sig något. Det behöver inte vara mycket eller dyrt, utan mer som en gest.

Är du osäker på vilken storlek du ska välja om du vill köpa kläder? Ta storlek 62 eller 68 så har bebisen något längre fram. Oftast har man redan det som behövs i de mindre storlekarna. Är du däremot osäker på vad för typ av kläder föräldrarna vill klä sin bebis i (jag älskar t.ex Newbie från KappAhl och de flesta har någon favoritaffär) köp ett presentkort på den affär du vet föräldrarna gillar kläder ifrån.

Känner du däremot att du har tomt på idéer och inte vill köpa ett presentkort - fråga föräldrarna rätt ut om det är något som fattas. Det finns oftast både dyrare och billigare saker en bebis kan tänkas behöva. Bestäm sedan vad som är lagom för din budget. Bättre att något ges som kommer till användning än att det hamnar längst in i någon garderob.

2. Vänta inte på inbjudan
Du kan få vänta väldigt länge om du antar att du ska bli inbjuden. Lägg själv fram förslag på tid, men bli inte sur om tiden inte passar eller flyttas fram. Speciellt inte om du frågar samma dag eller någon dag innan. Framför allt första tiden är man oftast otroligt trött och seg, vilket innebär att man inte alltid orkar ha massa besök eller ens hålla reda på vem som redan varit och hälsat på.

3. Erbjud inte hjälp - gör det bara
Tycker du diskhögen ser stor ut? Fråga inte om du ska ta den, utan gör det bara om du har lust. De flesta du frågar säger troligen "nej tack, det behövs inte" av artighet.

4. Har de du besöker ätit?
Sker ditt besök lagom till lunch- eller middagstid? Erbjud att köpa med eller laga mat. Allt som underlättar vardagen är tacksamt.

5. Stanna inte för länge (om inte annat uttalas)
Hur mysigt det än må vara, stanna inte för länge. Då är det bättre att hälsa på kortare stunder, men kanske oftare om det passar. Detta fungerar såklart bättre för de som bor i närheten. Min familj bor ungefär 1,5 timme bort så där blir längden på besök lite längre.


Likes

Comments

Inte trodde jag för ett år sen att jag skulle skriva ett inlägg om nässugar, men här kommer det. Det finns olika typer av nässug, utöver dessa finns bl.a en elektrisk men då jag inte provat går det inte att göra något utlåtande om den. Utöver nässug använder vi koksaltlösning både innan för att underlätta att det följer med och sen efteråt för att skölja ner eventuella rester.

Det här är en av de allra enklaste nässugar som finns. Påminner mig mest om den där orangeaktiga sköljblåsan som använs till revaxör. För oss är denna totalt värdelös, gör noll nytta. Kanske vid något enstaka tillfälle kunnat få fram något, men då någon droppe koksaltlösning som mest.

Liknande som denna finns på Apotea för 45:-.

Den här nässugen från Otri-baby är tillskillnad från den ovan värd varenda krona. I startpaketet finns själva stommen till nässugen och två engångsfilter. Det går att köpa till 8-pack engångsfilter (själva toppen). Stommen är lätt att rengöra mellan användningarna och den har en hållbarhet på ca 2 år, datumet står på förpackningen.

På Apotea finns startpaketet för 89:- och engångsfilter för 49:-. Vet att det finns någon liknande som heter "Näsfrida" med engångsfilter, kan dock inte uttala mig då jag inte testat den men ser ut att likna Otri-baby.

Är du medlem i hyresgästföreningen? Då får man med koden hgf238 och sedan sitt medlemsnummer 7% på alla receptfria varor på Apotea. Och nej - jag får inte betalt för att skriva detta utan jag älskar Apotea för deras sjukt bra priser, fri frakt och snabba leveranser. Har man dessutom inte bråttom går det lika bra att beställa sina receptbelagda varor därifrån.

Likes

Comments

Jag har av någon anledning aldrig varit orolig över katternas reaktion på Melvin. Vet inte om det är för att jag känner dem så pass väl - hur deras personligheter och beteenden är. Tror de flesta med djur tycker att deras egna är speciella, men jag själv har då kanske stött på en annan katt i mitt liv med en lika stark personlighet som de här två har.

Ester är som den lilla primadonna hon är - håller sig på avstånd. Kan komma fram och lukta på lillis hand fot eller hand, men that's it. Hon ligger ofta några meter ifrån Melvin. Hennes favorit är fortfarande min sambo då hon älskar killar.

Sigge som är en kontaktsökande och lite needy katt älskar att vara nära Melvin. Han ligger som ni ser ovan oftast mindre än en meter bort. Melvin sover alltid i sitt babynest mellan oss i sängen om nätterna. När min sambo antingen gått till jobbet eller inte gått och lagt sig än tar Sigge hans plats.

Jag har provat att t.ex gå in i badrummet eller köket för att hämta något snabbt, men varken Sigge eller Ester har visat tendens att vilja lägga sig på honom. I början blev framför allt Sigge väldigt rädd för de plötsliga rörelserna Melvin ger ifrån sig, men numera bryr han sig inte utan ligger kvar och låter sig få en liten hand rätt i ansiktet.

Ska bli otroligt spännande och se hur det blir ju mer Melvin växer. Framför allt hur hans och Sigges relation kommer bli. Ester tror jag mer kommer finnas i bakgrunden och vaka tills han blir kanske några år. Det känns helt klart som Melvin har två livvakter redan nu. Kunde inte bett om bättre katter.

Likes

Comments

Det här är ingen pryl som egentligen är ett måste för småbarnsföräldrar - men det är rena lyxen när man gör minst 7 flaskor per dag.

Baby Brezza är som en kaffekokare för barn. Vattnet är i perfekt temperatur och det är bara att välja hur många ml vatten som ska användas och sen vips blandas vattnet med pulvret efter ett tryck på den gröna knappen. Otroligt smidigt - speciellt nattetid.

För tillfället har Jollyroom REA och bäst pris på 1759;-, men vet även att bl.a Pappaprylar och Babyhuset har - dock för 1999-2195:-.

Har man råd och är lite teknik- och prylgalen kan jag varmt rekommendera denna fantastiska maskin. Även min sambo är lyrisk - vilket lätt hade kunnat ge full pott men det som drar ner betyget är val av vattenmängd. Det finns i dagsläget 60, 120, 180, 240 och 300 ml att välja på. 120 ml är just nu Melvins standard, men på natten drar han ganska ofta 150 ml - vilket såklart inte finns. Hade därför önskat fler valmöjligheter gällande val av vattenmängd och därför blir betyget 4 av 5.

Likes

Comments

Blöjhinken Ubbi är en underbar sak - speciellt för oss som bor högst upp utan hiss och inte kan springa stup i kvarten för att slänga sopor (yes, det luktar sur filmjölk/mögelost från en sån liten gullig sak hehe). Vi fyller en hink om dagen, vilket passar oss perfekt att endast behöva slänga sopor en gång dagligen.

Ubbi finns i olika färger och tillhör en högre prisklass jämfört med andra blöjhinkar. Den ligger på allt från 719-995:-. Så varför då köpa Ubbi och inte en vanlig hink eller en billigare blöjhink?

1. Ubbi stänger ute lukten HELT och luktar endast när du öppnar den. Insidan är av metall och är lätt att torka av.

2. Ubbi tar vilka påsar som helst. De flesta andra blöjhinkar kräver specifika påsar (=extra kostnader som gör att du en dag ändå är uppe i Ubbis prisklass och även mer).

3. Den går att låsa för de som eventuellt har lite äldre barn som gärna pillar på allt.

4. Kanske inget superargument, men - den är snygg. Eller jo, det är ett bra argument.

Likes

Comments

Vi älskar dessa nötter här hemma och speciellt jag äter mycket nötter nu under föräldraledigheten då det är ett snabbt mellanmål.

Du behöver:
400g cashewnötter
3 msk flytande honung
Ca 2 msk sesamfrön (prova att röra om och se om du vill ha mer).

Smaksätt med t.ex chiliflakes för lite hetta.


Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt i en skål/burk. Bre ut på bakplåtspapper och in i ugnen tills de fått gyllene färg, rör om då och då. Håll dock koll då det går väldigt fort för dem att få färg.

Likes

Comments