Header
View tracker

Det roliga är att jag inte direkt är något superfan av korvstroganoff, men vad gör man inte för sin sambo. Kan dock meddela att även jag tyckte detta blev gott.

Du behöver:
600-800 g falukorv (rekommenderar hög kötthalt)
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
3-4 dl sojamatgrädde
2-4 st rivna morötter
Salt, svartpeppar
Mjölkfritt margarin att steka i
Ev. lite senap och glutenfri soja

Gör såhär:
Skär korven och löken i önskade bitar, stek det sedan i det mjölkfria margarinet. Tillsätt därefter sojamatgrädden, krossade tomaterna och rivna morötter. Låt koka ihop. Smaka sedan av med salt, svartpeppar och eventuellt glutenfri soja och lite senap.

Serveras med ris. Här hemma blir det alltid jasminris.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Om smörkola är lätt skulle jag vilja påstå att ischoklad är minst lika lätt och det går även väldigt fort att göra. Gällande mjölkfri choklad finns det rischoklad i både vit och ljus. Den mörka chokladen kan dock vara lättare att få tag i och även något billigare - läs dock på baksidan för att vara helt säker.

Ca 45-50 st

Du behöver:
200 g mjölkfri choklad (använde Ica Selection 70%, 2st)
150 g kokosfett
Små aluminiumformar

Går att smaksätta med t.ex:
Rivet apelsinskal
Kokosflingor
Salta jordnötter
Lakritspulver
Saffran
Flingsalt

Gör såhär:
Dela chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Placera skålen över kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält. Tillsätt kokosfettet och rör tills även det smält. Om du önskar smaksättning kan du tillsätta det nu. Alternativt om man vill ha kokosflingor eller jordnötter går de lika bra att placera i formarna. Häll upp chokladen i de små formarna och låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Likes

Comments

View tracker

Det här är något som jag tycker är superenkelt men samtidigt är väldigt gott - smörkola! Den här är självklart mjölkfri (glutenfri är den redan från början).

Ca 50 st

Du behöver:
100 g mjölkfritt smör/margarin
2 dl sojavispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Att smaksätta kolan går att göra med t.ex:
2 msk kakao (chokladkola)
Rivet skal från 2 apelsiner (apelsinkola)
2 kardemummakärnor som stöts i mortel (kardemummakola)

Gör såhär:
Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull. Rör ner sojavispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock ca 15-30 minuter och rör om då och då. Gör kulprovet för att se om kolan är färdig (Dvs droppa lite av smeten i ett glas eller liknande med kallt vatten i. Om smeten stelnar och är formbar är kolan färdig). Önskar du smaksättning har du i den nu - låt kolan annars vara som den är. Häll upp kolan på en oljad plåt alt. i en form klädd med bakplåtspapper och svalna. Skär/klipp kolan i bitar och slå in i smörpapper om önskas. Förvaras i kylen.

Likes

Comments

Det har snart gått en månad sedan min KBT period tog slut. Något som är otroligt viktigt är att påminna mig om att det inte innebär att min kropp är "frisk" ännu trots det, utan jag måste verkligen sätta gränser för att orka.

Jag har fortfarande dagar då mitt huvud är kaos och jag känner mig utmattad i kroppen. Det fina är dock att dessa dagar är färre och det går hela tiden lite snabbare att känna sig bättre - jämfört med hur det var i början. Just nu blir det lite extra vila pga graviditetens små påfund.

Något jag upplever är att det här ibland kan vara lite knepigt för omgivningen att förstå eftersom jag utåt försöker hålla en god min, speciellt på jobbet. För någon vecka sedan fick jag dock känna på hur det blir om jag inte fullföljer när jag satt en gräns och inte håller fast vid att jag sagt nej. Jag tog på mig alldeles för mycket jobb vilket resulterade i hög stress och i mitt fall sammandragningar, samt en trötthet som höll i sig någon extra dag/ar. Måste bli snällare mot mig själv och lära mig att min kropp för tillfället inte klarar lika mycket som innan, men jag kommer kunna ta mig dit om jag låter den läka i sin takt. Så tackar jag nej till något betyder det automatiskt inte att jag inte vill göra det - utan bara att jag tyvärr inte har orken för det just nu och måste lyssna på min kropp. Ta det därför inte personligt.

Likes

Comments

Idag fick vi äntligen tända det första ljuset och vad passade inte bättre än att det började snöa för andra gången. Vi får väl se hur länge det får ligga kvar denna gång.

Förutom första advent är det även kattens dag. Vi har firat genom att åka iväg med nästan 10 kg torrfoder till det lokala katthemmet. Det verkar som att det fodret var anledningen till Esters kräkningar då hon nu inte kräkts sen det blev helt utbytt. Istället för att slänga så mycket mat känns det bättre att det förhoppningsvis kommer komma till nytta för andra katter som kanske inte har/haft det lika bra ställt som våra små. 

Nu ska jag göra precis som våra två ullbollar - vila. Sen är det dags att fortsätta städa här hemma.

Likes

Comments

Idag har vi spenderat en del av dagen tillsammans med min pappa och det blev lite shoppande. Vårt sovrum är ganska kalt då det är stora ytor. Hade 20% rabatt på Åhléns så vi införskaffade en dekorationsstege till sovrummet framför allt då min sambo kan hänga sina kläder där (han lägger de annars bara på byrån). Smälte in bra och matchar med knopparna på byrån. Hittade även ett nytt skohorn på 50% som definitivt inte kommer böja sig som vårt tidigare - bra köp helt enkelt.

Nu ska jag bädda ner mig med en film och lite gott att tugga på. Fortsatt trevlig helg!

Likes

Comments

Snart är det första advent och vad passar då bättre än att göra i ordning en ljusstake. Min gravidhjärna spelade mig ett spratt så var övertygad om att första advent var imorgon - men får snällt vänta till söndag. Valde att klä en helt vanlig silverljusstake i mossa samt pynta med lite rött och binda med brunt snöre.

Ska försöka ta mig ner i källaren lite senare och leta efter kartongen jag tror innehåller lite julsaker.

Likes

Comments

Imorgon är det fredag och det ska bli underbart skönt - det är även bara en månad kvar till julafton! Min pappa ska komma hit och hälsa på i helgen, vilket ska bli kul då vi inte setts på ett tag.

Annars då - vecka 27 (26+4) av graviditeten är snart slut och magen växer, vilket gör att det känns som jag kommer rulla fram i slutet. I övrigt har veckan bjudit på jobb, vila och influensaspruta. Det var i princip jag och alla pensionärer. Hann knappt kliva innanför dörrarna på vårdcentralen innan det var min tur, men aj vad det sved. Hade nästan glömt bort hur mycket det svider med vaccin. Sist jag tog var väl i grundskolan.

Det får bli lite sporadiska inlägg såhär då det just nu är en del fixande inför att jag går på ledighet från jobbet (bl.a försäkringskassan älskar pappersarbete trots att mycket går att göra digitalt), men det är också en hel del fixande inför julen. Ska försöka göra om en vanlig ljusstake imorgon till en adventsljusstake - får väl se hur den planen går.

Likes

Comments

Den här ugnspannkakan blir väldigt lik en innehållande gluten och mjölk. Jag brukar inte ha i fläsk/bacon men min sambo föredrar när den är mer mättande - därför fick det bli en fläskpannkaka. Om du inte önskar att ha bacon i, häll lite flytande margarin i ugnsformen innan du häller på pannkakssmeten.

4-6 portioner

Du behöver:
8 ägg
6 dl rismjöl (eller annat glutenfritt mjöl)
8 dl rismjölk
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt bacon
Lite salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200-220 grader (jag hade 200 med varmluft). Mät upp lite mer än hälften av mjölken i en bunke och vispa ner rismjöl, fiberhusk, bakpulver och salt. Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt därefter resterande mjölk under omrörning. Låt smeten vila i 10 minuter. Skiva baconet till önskad storlek och fördela i en ugnsform (använde en ca 20x30) och stek mitt i ugnen ca 5-10 minuter beroende på ugn. Häll därefter på pannkakssmeten och grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter.

Likes

Comments

Vilket betyder att imorgon går vi ner på tvåsiffrigt. Det går otroligt fort och tiden bara springer förbi. Har också räknat ut att det endast är 24 arbetsdagar kvar innan jag begärt semester ett par dagar innan jul och därefter kliver på graviditetspenning (fd havandeskapspenning). Ska bli otroligt skönt då jag känner hur kroppen börjar slitas mer och mer, trots att jag endast jobbar 25% och sjukskriven resterande tid.

Fick även information i förra veckan om influensavaccin (säsongsvaccin, dvs inte samma som det där svininfluensavaccinet) av barnmorskan. Det är gratis för alla riskgrupper och en av dessa är gravida. Har försökt läsa på en del då jag är livrädd för konstiga biverkningar, men har kommit fram till att säsongsvaccinet ska vara mer beprövat jämfört med det som gavs för svininfluensan. Ställer mig lite skeptiskt till om detta vaccin behövs, men då jag faktiskt träffar en del multisjuka äldre som även har dåligt immunförsvar vågar jag inte chansa - utan har bestämt mig för att ta det. Vågar inte riskera att bli supersjuk med hög feber och då påverka bebisen. Håller helt enkelt tummarna för att jag inte ska få en förkylning eller liknande på köpet i samband med sprutan!

Likes

Comments