Header
View tracker

Ofta kan man läsa hur tjejer i slutet av graviditeten känner att "nu räcker det". Japp, jag är en av dem men jag har känt så till och från sen början. Det är dock inte tyngden, tröttheten eller ryggsmärta som får mig att känna så - för det kan jag leva med.

Tips! Är du känslig bör du sluta läsa här.

Det som gör känslan så stark hos mig är mina mag- och tarmproblem jag så gärna tjatar om. För dem som inte har det här problemet är det nog svårt att förstå hur detta påverkar vardagen. Det är som perioder eller skov som jag kallar det. Perioder kan komma när du känner dig ganska normal, men det är ändå viktigt att hålla hårt i kosten (dvs gluten- och mjölkfritt, inte för starkt, fett eller för mycket socker) för att inte riskera att reta kroppen. Det finns perioder när allt är som värst och då ligger man helst sängbunden, för då håller sig magen relativt lugnare men även för att man blir energilös av skoven.

Under graviditeten har jag haft tre extrema magkrampsattacker. Vi pratar inga "jag har lite magknip och måste springa på toa". Utan vi pratar magkramper så kraftiga att du önskar bli sövd, avlivad alternativt nerklubbad. Det enda som hjälper är ett par tabletter som jag endast får ta i akutlägen enligt läkaren på MVC under graviditeten. Dessa tabletter är annars det som får mig att överleva de jobbiga perioderna.

Det är inte lång tid kvar och många kan tycka att det bara är att bita ihop, men som sagt är det svårt för andra att förstå detta besvär. Jag tappar otroligt med energi av dessa skov (som tyvärr är oftare sen jag blev gravid). För hur ska man trycka ut en unge utan energi liksom? Det är också därför jag verkligen inte vill gå över tiden, vilket såklart ingen vill men jag anser att bebisen inte heller kan må bra av att jag får de här kramperna.

En läkare jag träffat på VC tycker att jag en tid efter förlossningen borde be om en ny utredning än den bristfälliga som gjordes i början på 2000-talet. Förhoppningsvis kanske en ny utredning kan ge mer svar på varför jag sedan 11-12 års ålder till och från haft mag- och tarmbesvär, i perioder så hemska att det enda som hjälpte var morfin. Tekniken har trots allt utvecklats och likaså kunskapen sen dess.

Under tiden får jag fortsätta mysa med bl.a denna herre som mer än gärna håller mig sällskap och även mycket vila pga energilöshet.

Likes

Comments

Jag har hittills inte lagt upp något recept på bröd här, vilket har en ganska naturlig förklaring. Jag har inte lyckats få till det. Att baka bröd med gluten är enligt mig mycket lättare att genomföra än det är med glutenfritt, men denna gång lyckades jag - även om de ser lite bleka ut blev de väldigt goda.

2 stycken

Du behöver:
3 1/2 dl Lailas gula mjölmix
1 dl Pofiber
3 tsk bakpulver
50 g mjölkfritt smör/margarin
2 ägg
1 dl vatten
En nypa salt
Ev. smaksätta med stötta kardemummakärnor, saffran, torkad frukt, nötter etc.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smör, äggen och vatten. Rör ihop till en deg - alternativt med degkrokar. Dela upp degen i två delar och lägg på bakplåtspapper. Platta ut till runda kakor med mjölade händer - ungefär 15 cm i diameter. Skär ett kryss över varje kaka och grädda sedan i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

Likes

Comments

Sigge illustrerar ganska fint hur vår dag ser ut, vårt mode idag är alltså sängläge och bara ta det lugnt. Har känt mig trött till och från de senaste veckorna, men med fem kuddar klarar jag att hitta relativt fungerande sätt att vila och sova på. Den här graviditeten har tyvärr fått mina redan existerande magproblem att tas till en helt ny nivå. Det gör att jag oftare har svårt att planera in saker att göra utan får ta dagarna som de kommer.

Annars - veckan hittills har varit lugn från aktiviteter. Förra veckan var mer hektisk med föreläsningar, barnmorskebesök och informationsmöte. Blev lite besviken på föreläsningen de hade på sjukhuset dock. Visst är det bra att veta hur bl.a rutinerna ser ut just på det sjukhuset, men att i 1,5 timma utan paus sitta ner i en aula fylld med kanske 250 andra personer, varav hälften gravida var ingen hit. Att sitta för länge i sträck ger tyvärr mig (och många andra gravida) ryggsmärta och sen dålig luft på det. Mycket av det som sades hade jag kunnat läsa på deras hemsida. Däremot var föreläsningen på mödravårdscentralen mycket mer intressant ur mitt perspektiv. Även om det var lite upprepningar kändes de 3,5 timmarna mycket kortare än de på sjukhuset.

Vi är nu i mitten av vecka 35. Känslan av nyfikenhet finns på hur bebisen ser ut och kommer vara, men samtidigt en lättare ångestkänsla över smärtan och hur det ska gå både under förlossningen men också efteråt. Jag försöker dock tänka på att de som arbetar vid förlossningen är experter och kan sin sak. Jag tror mycket av ångestkänslorna beror på att det som ska ske är utom min kontroll och inget jag direkt kan påverka. Det viktigaste är dock att inte slå bort ångesttankarna utan acceptera att de finns.

Likes

Comments

Vi går idag in i vecka 34 och denna helg har gått förvånansvärt fort. Igår var jag först ute på lunch med min fina sambo. Vi åt på ett nytt ställe i Haninge Centrum som är inspirerat av 50-talet, Rollers & Bowlers. Jag blev mest glad över att de hade glutenfritt hamburgerbröd och att dressingen var fri från mjölkprotein. Förutom resturang har de en hel del aktiviteter som bowling, rullskridskor, biljard, shuffle board och temabowling.


Väl hemma efter lunchen blev jag överraskad av att det var nära & kära här och att hela lägenheten var pyntad för babyshower. Min fina mormor var även med och hade bakat en del och till och med gjort hemmagjorda praliner för att dekorera bakelserna med.

Jag är otroligt tacksam över vilka fina människor vi har runt oss och för den tid de lagt ner på detta. Vi är verkligen tacksamma och glada för alla fina presenter som vi fått till lillen.

Denna vecka är fullproppad med bl.a besök hos barnmorskan och två föreläsningar. Kommer även bli en hel del vila då kroppen börjar kännas riktigt tung nu.

Likes

Comments

Det här med att kunna föreställa sig en graviditet är svårt och på riktigt - det är nästan en synd att försöka. Man får höra om vad andra gått igenom, positiva och negativa saker. Det spelar ingen roll att du hört allt detta för det är som med allt annat - först när du är i det kan förstå på riktigt. Jag har listat 12 saker som jag hittills märkt - vissa saker har man hört sen innan, medan andra kanske det inte pratas om lika frekvent.

1. Kommer mensen nu?
Varenda gång i början - trots att du plussat på stickan och kanske även varit på ultraljud, men börjar känna vad som liknas mensvärk. Det är svårt att vara så snabb till toaletten som då, lika övertygad varje gång om att mensen kommer.

2. Plötsligt känns urinblåsan som en ärtas storlek
Den här brukar man väl ofta höra - "jag måste kissa heeela tiden". Jag personligen brukade tänka "jaja, lite överdrivet kanske". I vanliga fall kan jag sova mig igenom en hel natt utan att behöva kliva upp. Däremot i samband med graviditeten blev plötsligt min blåsa tio gånger mindre (som det känns) och det här med att sova en hel natt utan att behöva kliva upp sisådär 50 är som bortblåst.

3. Ökad kostnad för skydd
Det spelar liksom ingen roll det här med knipövningar, speciellt inte i slutet av graviditeten. Hosta, nys, skratta eller som det känns ibland - gör ingenting och du har plötsligt kissat på dig. Klassikern är när du lyckats få på dig full mundering med vinterskor, halsduk, jacka etc - ska precis kliva utanför dörren och jaa, där kom det.

4. Du trodde du känt halsbrännans vrede innan
Finns inte så mycket mer att säga än att i princip allt vatten som intas är i form av mineralvatten, tabletter för halsbränna knapras regelbundet och hur viktigt det är att försöka äta regelbundet. För att tillägga illamåendet som kommer om du inte sköter detta. Tips! Skaffa skor som är lätta att ta på för varje gång du måste böja dig fram känns det som rena eldhärvan trycks upp i halsen.

5. Konsten att hitta en skön sovställning och lyckas ändra den
Det här känns ibland som ett rena projektet. Multitasking på hög nivå när du ska få med dig kudden mellan knäna, samtidigt som du ska vända dig - framtung som man är. Ligga på rygg längre än 5 minuter har knappt skett sedan i början av graviditeten.

6. Plötsligt är man besläktad med blodhunden och kan få utökade kräkreflexer
Dessa dofter du från ingenstans börjar känna - som att du kommit till en annan planet. Ibland ifrågasätter du om du blivit knäpp för ingen annan i rummet känner det. Nej, färdigköpta köttbullar luktar inte gott sen innan och de luktar inte godare när man är gravid. Sen för att inte tala om vad dessa lukter kan göra för dina kräkreflexer - jag har blivit skonad med att "endast" må illa och kräkas de första 11-12 veckorna.

7. Bada aldrig ensam (med olja)
Har du som jag ett badkar och känner att: "det är lite bökigt att behöva smörja in kroppen i efterhand - jag häller lite olja i vattnet istället, mysigt!". Kom då ihåg att 1. Ha inte i för mycket olja 2. Se till att någon är hemma OM du råkar tappa i liiite för mycket olja. 3. Om du behöver hjälp upp, använd en handduk eller liknande då din hud kommer vara svinhal att försöka greppa om. Jag lyckades mirakulöst ta mig runt på knä och ta mig upp - behövde en extra dusch efter det.

8. Du kan bli beroende
Ni kanske tänker mat, men nej - jag syftar på nässpray. Det här med nästäppa är inte att leka med. Sova dåligt gör man som det redan är, "så liiiite nässpray kan inte skada". Plötsligt har du dock svårt att klara dig utan i perioder - fy på mig!

9. Ifrågasättandet om det egentligen är en alien i magen
I början är det lite fladder, men när bebisen växer och det känns som alla - jag betonar ALLA inälvor byter plats med varandra vid rörelse undrar du om det verkligen är en liten gullig bebis eller en gigantisk 10 kg alien. Den där sparken eller slaget mot urinblåsan som ger en ilande smärta eller trycket mot lungorna och revbenen som gör att du har svårt att få luft. Ja, återigen - rebell eller en stor alien?

10. Redan mag- och tarmproblem?
Ja, för vissa blir det rena himmelriket att vara gravid - medan som för mig åt andra hållet. Mina skov är tio gånger oftare än vanligt och värre, mer detaljer än så behövs inte. Nämnde jag järntabletterna?

11. Torrschampo - alltid redo!
"Jag borde egentligen tvätta håret idag, äsch - en dag till med torrschampo så tvättar jag det imorgon istället".

12. Vighet som en vandrande pinne
Att raka benen, klippa tånaglarna eller fila fötterna kan plötsligt börja kännas som ett projekt. Tur det är vintersäsong - bra med extra skydd på benen.


Jag skulle troligen kunna rabbla upp fler saker som jag upplevt/upplever och vill förtydliga att jag inte är någon som helst expert utan kan endast utgå från mig själv. Vart vill jag då komma med detta? Förhoppningsvis förstår många att det inte är en dans på rosor att vara gravid, men jag vill även betona att allt inte bara är skit. Finns bra stunder också självklart. Mitt syfte är att ingen ska behöva känna sig ensam i tankar och känslor kring de negativa sidorna av en graviditet - eller skämmas för att man har det. Framför allt är man ingen dålig människa om man upplever många "negativa" delar i sin graviditet och det kommer heller inte göra en till en sämre förälder. Det har börjat bli vanligare att tala om det, men inte alls i samma utsträckning som antalet som oftast bara berättar om fina saker gällande graviditeter (vilket såklart också SKA finnas - för det skildrar verkligheten). Alla är individer och så även när det kommer till varje graviditet. Det viktigaste tycker jag är att ingen ska behöva känna sig konstig eller dålig, oavsett om det handlar om att man har svårt att identifiera sig med de positiva eller negativa delar som nämns på bl.a. nätet.


Likes

Comments

Du behöver:
Botten
1 pkt (150g) glutenfria havredigestivekex (Semper, innehåller glutenfria havregryn)
75 g smält mjölkfritt smör
Lite flingsalt

Smeten
2 pkt sojavispgrädde
1 vaniljstång
1 dl strösocker
3 gelatinblad
100 g mörk choklad (kan väljas bort)

Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Mixa/mortla digestivekexen, blanda med smält smör och tryck ut i en form. Ställ in i kylen. Skär itu och skrapa ur vaniljstången och lägg ner både frön och vaniljstången i en kastrull. Koka upp sojavispgrädde tillsammans med vaniljen och sockret, låt sedan sjuda en stund. Ta av från spisen, plocka ur vaniljstängerna och ha ner gelatinbladen. Rör runt och låt svalna lite. Vill du använda dig av chokladen häll då ca 3/4 av smeten över digestivebottnen - annars såklart all vaniljsmet. Önskar du använda chokladen har du bara ner den i resterande 1/4 och rör runt, klicka/häll sedan i formen.

Det går såklart att ha i mindre choklad om önskas då den blir ganska kraftig i smaken, men blir gott ihop med vaniljsmeten. Vill man ha annan smaksättning är det bara att byta ut.

Likes

Comments

Vi bestämde sen långt tillbaka att ett bärsele nästan är ett måste då vi bor sex trappor upp utan hiss och därmed ej kan få med vagnen till lägenheten. Idag var vi äntligen och hämtade ut det!

Jag har som med mycket annat letat information och tips om vad som kan tänkas vara ett bra bärsele - som både är ergonomisk för bärare och bebis. Efter att ha läst tips och råd från många som har bra kunskap om detta blev det tillslut en Ergobaby Adapt. Så nu hoppas vi att bebisen kommer gilla det - själv tycker jag det ser otroligt mjukt och mysigt ut.


Likes

Comments

Julen har varit hektisk. Först nu efter några dagars vila som det börjar kännas okej. Jag har som sagt påbörjat min ledighet nu - vilket ska spenderas med vila, förberedelser för liten och göra roliga saker.

I oktober la jag ut receptet på denna otroligt goda och mjölkfria potatisgratäng - som för övrigt även är vegansk. Däremot hann jag aldrig ta någon bild så här kommer det. Det är alltså ingen ost alls på den, även om man kanske kan tro det. Receptet hittar du HÄR.

Likes

Comments

Hade helt glömt bort att prova åkpåsen i vagnen - men det blev såklart toppen! Nu kommer lillen definitivt inte frysa om det blir som meteorologerna sagt "kallaste vintern på sex år". Ska dock klura ut hur den eventuellt kan fästas i sittdelen förutom att selen går att trä igenom. Den här sittdelen sitter nämligen ihop med suffletten i ryggen så fickan på baksidan av åkpåsen går tyvärr inte att fästa, men det löser vi på annat sätt.

Önskar annars en God Jul då det kommer vara rätt hektiskt de kommande dagarna.

Likes

Comments

Jag har redan idag vid två tillfällen hört någon kasta flera smällare i vårt bostadsområde. Jag är väl en av många "partypoopers" när det kommer till detta ämne - men på riktigt, kan folk bara sluta med detta? Dels för djurens skull, skaderisken men även ur miljösynpunkt.

Har sett kommentarer i olika trådar om "vänj ditt djur vid smällare/raketer istället" som svar på när människor berättar om hur extremt rädda deras djur är - så mycket ibland att vissa behöver lugnande. Hur lätt är detta är fixa när det börjar smälla helt plötsligt till och från under flera veckors tid? Ska man behöva isolera sig och låta djuren leva drogade i dagar/veckor för att någon ska ha lite "kul"? Det är inte BARA att vänja djur, punkt!

Jag kan själv berätta om hur mina djur reagerar till alla de som menar att "det är bara att vänja dina djur vid smällar/höga ljud". Vi har två katter som vuxit upp i samma miljö, på exakt samma förutsättningar, de har uppfostrats på liknande sätt, äter samma mat etc. Ändå är den ena oftast obrydd för plötsliga ljud medan den andra blir rädd. De är individer - precis som vi människor. Jag kan inte förklara för min katt att "det är ingen fara, det är bara någon som kastar smällare".

Varför "vänjer jag inte bara katten vid plötsliga ljud"? Mina djur utsätts dagligen för olika ljud, allt från dammsugare, tvättmaskin, till plötsligt skrammel från kastruller, etc. Det spelar ingen roll. Är det ett plötsligt hårt ljud springer han snabbare än blixten, trots att jag dagligen försökt få honom att förstå att det inte är någon fara.

Jag tänker inte bara på alla husdjur som har rädsla för detta utan även vilda djur och boskap. Ska de också "vänjas"? Det är trots allt en skyddsreflex som sätts igång. Hört talas om kamp- och flyktsystemet? Ur miljösynpunkt vet alla redan hur dåligt det är - utöver skiten de släpper ut lämnas också skräpet kvar på marken i de flesta fall.

Varför inte istället lägga pengar på något annat? Visst det är fint med fyrverkerier på nyårsafton vid tolvslaget, men om det nu är ett måste - låt kommunen sköta det och sluta som privatperson köpa. Försök att inte heller låta era barn och ungdomar hålla på med detta, trots att de tycker det är "coolt". För nej, det är inte coolt och speciellt inte om det sker en olycka - vilket det alldeles för ofta gör.

Likes

Comments