Header

Vill Melvin ha på sig en klänning eller en kjol när han blir lite större kommer han få ha det. Jag tror inte jorden kommer gå under eller automatiskt bestämma hans sexuella läggning som vissa verkar tro. Det spelar för övrigt inte någon roll om han kommer gilla flickor eller pojkar. Kommer älska honom lika mycket oavsett. Melvin kommer alltid var Melvin, vem han än älskar.

Detsamma gäller färger som kan anses "flickiga", t.ex rosa. Han är ett barn och för honom är klänning och kjol klädesplagg, precis som byxor och t-shirt. Rosa är för honom som vilken annan färg som helst. OM inte hans omgivning kommer börja intala honom att klänning, kjol och rosa bara är för flickor. Detsamma gällande leksaker. Vill Melvin leka med en docka eller/och bil, fritt fram. Leksaker ska inte heller vara könsindelade - för det är just leksaker och inget annat.

"Vad ska andra tycka och tänka om han leker med dockor eller har klänning?". Ja, låt dem tycka och tänka vad dem vill. Folk har lika mycket åsikter bakom ryggen om människor som anses smälta in i samhället.

Väljer Melvin att inte leka med dockor, aldrig vilja bära rosa eller ha klänning/kjol ska det inte bero på att hans omgivning intalat honom att det endast är för flickor. Utan för att han SJÄLV valt det.

De kläder jag i dagsläget klär Melvin i kan anses typiskt "pojkiga", men det är för att jag inte är superförtjust i volanger etc. Det vi haft och har till Melvin skulle jag kunna använda även om han varit av motsatt kön. Det beror nog mest för att jag personligen gillar svart, vitt, blått, grönt, grått och liknande. Hittar jag däremot ett klädesplagg i någon annan färg som jag gillar skulle jag köpa det. Den dagen Melvin börjar bli mer medveten och kan välja själv kommer han få göra det, fram tills dess väljer jag vad jag tycker är fint. Däremot kommer jag aldrig låsa Melvin att endast få titta på pojkavdelningen.

I slutändan handlar det om att ge mitt barn valmöjligheter och inte begränsa dem. Att inte intala mitt barn med att han inte kan göra något för att det är "bara flickor som har/gör det".

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Först nu kan jag på riktigt förstå hur mycket min familj faktiskt gjort och gör för mig. Ordet tack är inte i närheten av tillräckligt.

Jag står min familj otroligt nära och är väldigt glad över det då även Melvin får ta del av det numera. Oavsett hur, var och när vet jag att dem kommer ställa upp - inte bara för mig utan nu även för oss.

Vi må bo en bit ifrån varandra, men det spelar ingen roll då familjen alltid kommer komma först - alltid. Finns absolut inget viktigare och jag väljer dem över allt annat. Tack vare dem vet jag exakt hur jag vill att Melvin ska känna.

Likes

Comments

ICA Maxi måste ha hört eller läst om hur mycket jag älskar dessa från iChoc. För idag när jag går längs chokladhyllan dyker de plötsligt upp vid nyhetsskyltarna. De konkurrerar faktiskt med apoteas 24:- då ICA säljer de för 22:-.

Förutom dessa två finns originalet, mandel/apelsin, vitchoklad och choco cookie (den är dock ej glutenfri). Alla kan innehålla spår av andra nötter än angivet, mjölk och gluten.

Likes

Comments

TIPS!
Innan jag hittade dessa kunde jag sakna att kunna åka till närmsta affär när chokladsuget slog till. Har dock insett att dessa finns på tre av de närmsta stora matbutikerna där jag bor. Dvs Ica Maxi, Coop Forum och Willys. Priset ligger runt 28-29:-/st. Ganska saftigt pris om man är van att se priserna på vanlig choklad, men blir man sugen är det lätt värt. Chokladen är trots allt även bl.a ekologisk och inte bara vegansk.

Tål du inte nötter eller soja fungerar de dock ej, inte heller om det inte funkar med "kan finnas spår av mjölk".

Brukar annars också beställa choklad från apotea för 24:-/st, dock är de 20 gram mindre än de ovan men finns i fler smaker. Här hemma föredrar vi de två här under.

Likes

Comments

"Det är inte cancer än, så oroa dig inte". Gissa vilka ord man automatiskt registrerar. Har genomgått en konisering under narkos, dvs en bit av livmodertappen tas bort där cellförändringarna finns och skickas iväg på analys. Det är lätt att tro man är en av få om att genomgå det här, men nej - rätt vanligt.

Jag gjorde detta under narkos som varade under ca 10-15 minuter och sen var det klart. Gick hem inom en timme från att jag vaknade och hade fått i mig något att äta och dricka. Såhär ett par timmar senare har värktabletterna börjat avta lite och det är som en molande mensvärk. Blöder inte mycket och hoppas det förblir så.

Man kan tycka mycket om svensk sjukvård, men hur bra är det inte att vi faktiskt erbjuds cellprovtagning? Finns många som tycker det är obehagligt och väljer därför att inte gå. Lova att göra det, skit inte i det. Cellprovtagningen går på några sekunder och de topsar bara lite snabbt - hinner knappt reagera och jag har aldrig upplevt att det gör ont. Då har jag dessutom tagit vävnadsprover tidigare där de "knipsar av en bit" utan bedövning, vilket jag inte heller tyckte gjorde ont. Cellprovtagning är en helt fantastisk försäkring för att försöka upptäcka förändringar innan de hunnit utvecklas till cancer. Så när du blir kallad, gå!

Likes

Comments

3 dagar vs 3 månader

2 veckor vs 2 månader

På riktigt, vad hände? Tiden sa poff och plötsligt har han gått från en liten halvblind farbror till att bli mer vaken, skratta och älska Babblarna.

Likes

Comments

Kokosolja fungerar till mycket: bl.a matlagning, bakning, hårinpackning och några droppar i badvattnet så slipper man smörja in sig efteråt. Det enda jag inte kan rekommendera det till är att ha som sminkborttagning eller tvätta ansiktet med = ger massa finnar. Kan såklart vara individuellt men rekommenderar hellre t.ex oliv- eller rapsolja till det (helt sjukt bra).

Vi använder kokosolja dagligen i sprayflaska, till vadå? Jo, till att spraya ner torra tvättlappar och använda vid blöjbyten. Här fungerar även t.ex oliv- eller rapsolja lika bra. Olja underlättar väldigt bra vid blöjbyte och smörjer samtidigt in huden. Har för tillfället Liberos tvättlappar när vi är på språng, men går lika bra att blöta ner vanliga torra tvättlappar och lägga i en plastpåse att ta med.

Likes

Comments

På endast tre ingredienser går det att göra en mjölkfri (och även vegansk) chokladmousse - som dessutom går snabbt att göra. Yes, det är sant!

Du behöver:
400 ml kokosmjölk
1 msk sötströ
1.5 msk kakao

Gör såhär:
Låt kokosmjölken stå över natten i kylskåpet. Detta gör att grädden separeras från vattnet. Sen är det bara att ta bort det översta lagret (grädden) och mixa ihop med sötströ tills du får en slät kräm. Därefter har du i kakao och mixar lite till. Det kokosvatten som blir över kan du spara och eventuellt ha i någon smoothie eller i en grytbas. Förvara i kylskåp eller servera direkt.

Ett tips om du inte har en mixer (eller inte vill väcka en bebis som äntligen lyckats somna hehe). Går det lika bra att använda en gaffel och mosa/vispa runt tills du är nöjd.

Likes

Comments

Jag skrev det här inlägget under graviditeten om att knyta band till någon som inte fötts än. Det tog mig runt två månader efter att Melvin kom att kunna känna hur de där banden mellan oss hade börjat växa. Nu blir de bara starkare för varje dag som går och på måndag blir han tre månader.

Jag minns vilket dåligt samvete jag hade när han föddes och de la honom på mitt bröst. Många pratar om vilken enorm och fantastisk känsla det är. Vet inte om det berodde på att jag var helt slut, men jag var totalt nollställd och kände inte de där känslorna som en våg av kärlek. Något jag däremot vet är att det går inte en dag utan att detta lilla liv får enormt mycket kärlek av sin omgivning inklusive från mig. Jag kan på riktigt inte sluta titta, pussa och krama honom. Som många brukar säga som har barn - det känns som hen alltid varit här och därför faller allt så pass naturligt på plats längs vägen.

En annan sak som jag tror alla föräldrar funderar över är uppfostran. Vi alla vill att våra barn ska bli den absolut bästa versionen av sig själv. Många saker gällande uppfostring känner jag att vi kommer ta längs vägen, däremot finns det ett par saker jag kommer hålla fast vid. En av de stora sakerna är vilka värderingar Melvin kommer omges av.

För mig ska Melvin ha ett öppet sinne och inte döma andra utifrån kön, etnicitet, sexuell läggning, etc. Därför håller jag även starkt vid att de som uttalar sig kränkande mot t.ex homosexuella eller med rasistiska åsikter inte har något i vår omgivning att göra. För mig ska Melvin möta varje individ på ett ödmjukt sätt oavsett hur personen ser ut eller vem den älskar. Det vore dessutom rätt ironiskt att någon med rasistiska värderingar/åsikter vill eller bör umgås med oss då varken Melvin, min sambo eller jag är 100% svenskar rent genetiskt. Och nej - det är ingen skillnad på invandring beroende på vilket land det sker ifrån. Skulle kunna skriva ett gigantiskt inlägg om det här, men väljer att sammanfatta det med att:

Melvin ska växa upp med värderingar och tankar om allas lika värde - inget annat. All kärlek är bra kärlek och hat föder hat. Det finns tillräckligt mycket hat i världen och mitt barn ska i alla fall inte behöva ha det i sin närmsta omgivning.

Likes

Comments

Det finns en del saker man kan tänka på när det kommer till att besöka nyblivna (eller ja till viss del även småbarns)föräldrar. Har läst en hel del listor på nätet och tänkte skriva en egen med inspiration från de redan existerade.

1. Gåvor
Detta är en oskriven regel tycker jag. Första gången du besöker en nyfödd har man med sig något. Det behöver inte vara mycket eller dyrt, utan mer som en gest.

Är du osäker på vilken storlek du ska välja om du vill köpa kläder? Ta storlek 62 eller 68 så har bebisen något längre fram. Oftast har man redan det som behövs i de mindre storlekarna. Är du däremot osäker på vad för typ av kläder föräldrarna vill klä sin bebis i (jag älskar t.ex Newbie från KappAhl och de flesta har någon favoritaffär) köp ett presentkort på den affär du vet föräldrarna gillar kläder ifrån.

Känner du däremot att du har tomt på idéer och inte vill köpa ett presentkort - fråga föräldrarna rätt ut om det är något som fattas. Det finns oftast både dyrare och billigare saker en bebis kan tänkas behöva. Bestäm sedan vad som är lagom för din budget. Bättre att något ges som kommer till användning än att det hamnar längst in i någon garderob.

2. Vänta inte på inbjudan
Du kan få vänta väldigt länge om du antar att du ska bli inbjuden. Lägg själv fram förslag på tid, men bli inte sur om tiden inte passar eller flyttas fram. Speciellt inte om du frågar samma dag eller någon dag innan. Framför allt första tiden är man oftast otroligt trött och seg, vilket innebär att man inte alltid orkar ha massa besök eller ens hålla reda på vem som redan varit och hälsat på.

3. Erbjud inte hjälp - gör det bara
Tycker du diskhögen ser stor ut? Fråga inte om du ska ta den, utan gör det bara om du har lust. De flesta du frågar säger troligen "nej tack, det behövs inte" av artighet.

4. Har de du besöker ätit?
Sker ditt besök lagom till lunch- eller middagstid? Erbjud att köpa med eller laga mat. Allt som underlättar vardagen är tacksamt.

5. Stanna inte för länge (om inte annat uttalas)
Hur mysigt det än må vara, stanna inte för länge. Då är det bättre att hälsa på kortare stunder, men kanske oftare om det passar. Detta fungerar såklart bättre för de som bor i närheten. Min familj bor ungefär 1,5 timme bort så där blir längden på besök lite längre.


Likes

Comments