Header

Jag har av någon anledning aldrig varit orolig över katternas reaktion på Melvin. Vet inte om det är för att jag känner dem så pass väl - hur deras personligheter och beteenden är. Tror de flesta med djur tycker att deras egna är speciella, men jag själv har då kanske stött på en annan katt i mitt liv med en lika stark personlighet som de här två har.

Ester är som den lilla primadonna hon är - håller sig på avstånd. Kan komma fram och lukta på lillis hand fot eller hand, men that's it. Hon ligger ofta några meter ifrån Melvin. Hennes favorit är fortfarande min sambo då hon älskar killar.

Sigge som är en kontaktsökande och lite needy katt älskar att vara nära Melvin. Han ligger som ni ser ovan oftast mindre än en meter bort. Melvin sover alltid i sitt babynest mellan oss i sängen om nätterna. När min sambo antingen gått till jobbet eller inte gått och lagt sig än tar Sigge hans plats.

Jag har provat att t.ex gå in i badrummet eller köket för att hämta något snabbt, men varken Sigge eller Ester har visat tendens att vilja lägga sig på honom. I början blev framför allt Sigge väldigt rädd för de plötsliga rörelserna Melvin ger ifrån sig, men numera bryr han sig inte utan ligger kvar och låter sig få en liten hand rätt i ansiktet.

Ska bli otroligt spännande och se hur det blir ju mer Melvin växer. Framför allt hur hans och Sigges relation kommer bli. Ester tror jag mer kommer finnas i bakgrunden och vaka tills han blir kanske några år. Det känns helt klart som Melvin har två livvakter redan nu. Kunde inte bett om bättre katter.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det här är ingen pryl som egentligen är ett måste för småbarnsföräldrar - men det är rena lyxen när man gör minst 7 flaskor per dag.

Baby Brezza är som en kaffekokare för barn. Vattnet är i perfekt temperatur och det är bara att välja hur många ml vatten som ska användas och sen vips blandas vattnet med pulvret efter ett tryck på den gröna knappen. Otroligt smidigt - speciellt nattetid.

För tillfället har Jollyroom REA och bäst pris på 1759;-, men vet även att bl.a Pappaprylar och Babyhuset har - dock för 1999-2195:-.

Har man råd och är lite teknik- och prylgalen kan jag varmt rekommendera denna fantastiska maskin. Även min sambo är lyrisk - vilket lätt hade kunnat ge full pott men det som drar ner betyget är val av vattenmängd. Det finns i dagsläget 60, 120, 180, 240 och 300 ml att välja på. 120 ml är just nu Melvins standard, men på natten drar han ganska ofta 150 ml - vilket såklart inte finns. Hade därför önskat fler valmöjligheter gällande val av vattenmängd och därför blir betyget 4 av 5.

Likes

Comments

Blöjhinken Ubbi är en underbar sak - speciellt för oss som bor högst upp utan hiss och inte kan springa stup i kvarten för att slänga sopor (yes, det luktar sur filmjölk/mögelost från en sån liten gullig sak hehe). Vi fyller en hink om dagen, vilket passar oss perfekt att endast behöva slänga sopor en gång dagligen.

Ubbi finns i olika färger och tillhör en högre prisklass jämfört med andra blöjhinkar. Den ligger på allt från 719-995:-. Så varför då köpa Ubbi och inte en vanlig hink eller en billigare blöjhink?

1. Ubbi stänger ute lukten HELT och luktar endast när du öppnar den. Insidan är av metall och är lätt att torka av.

2. Ubbi tar vilka påsar som helst. De flesta andra blöjhinkar kräver specifika påsar (=extra kostnader som gör att du en dag ändå är uppe i Ubbis prisklass och även mer).

3. Den går att låsa för de som eventuellt har lite äldre barn som gärna pillar på allt.

4. Kanske inget superargument, men - den är snygg. Eller jo, det är ett bra argument.

Likes

Comments

Vi älskar dessa nötter här hemma och speciellt jag äter mycket nötter nu under föräldraledigheten då det är ett snabbt mellanmål.

Du behöver:
400g cashewnötter
3 msk flytande honung
Ca 2 msk sesamfrön (prova att röra om och se om du vill ha mer).

Smaksätt med t.ex chiliflakes för lite hetta.


Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt i en skål/burk. Bre ut på bakplåtspapper och in i ugnen tills de fått gyllene färg, rör om då och då. Håll dock koll då det går väldigt fort för dem att få färg.

Likes

Comments

I samband med att jag behövde följa upp med prover på min sköldkörtel valde jag även att starta en utredning av mina mag- och tarmproblem. Mina problem har funnits sedan jag var runt 12 år och har eskalerat desto äldre jag blivit. Under graviditeten blev det ännu värre som jag skrivit om tidigare. Nu efteråt har det lugnat sig något vilket känns typiskt när man väl söker hjälp - men hellre att få veta vad det är.

Proverna som tagits har inte visat på något avvikande, därav blev min diagnos - IBS (irritabel bowel syndrome). Vilket innebär att nervtrådarna i min tarm är extra känsliga och därmed skapar en rubbning i tarmfunktionen. Det finns som sagt inget botemedel eller operation som fixar detta, utan jag får göra som jag hittills gjort - kommit fram till vad jag behöver utesluta matväg (gluten, mjölkprotein, stark mat, för mycket socker, för mycket fet mat och för mycket lök eller kål, etc). När det gäller att lindra symtom får jag fortsätta med det jag självmedicinerat mig med i alla år - dvs loperamid (imodium, dimor etc). Utöver detta har jag på recept fått Vi-siblin (finns även receptfritt) som är en typ av fiber som stöttar i att försöka hålla en normal tarmfunktion. Hittills har det fungerat rätt bra under de två veckor jag testat. Utöver detta finns inget mer att göra än att få komma till dietist om önskas - men känner inget behov av detta då jag har rätt bra koll på vad jag kan och inte kan äta.

Summan av kardemumman: Jag lider inte av något farligt och det är skönt att veta - men IBS ska inte underskattas med tanke på hur extremt dåligt jag mår när den är som värst.

Varför väljer jag att skriva om detta? För uppmärksamhet? Skryta med att ha en diagnos? Nej, verkligen inte (hade jag fått välja hade jag inte ens haft dessa problem). Jag skriver om det här då det inte är många som pratar om just mag- och tarmproblem. För dem som har problem i detta område vet vilket helvete livet kan bli - hur ens vardag påverkas till det sämre. Jag isolerade mig t.ex mycket innan jag hittade tabletter som hjälpte. Det kan vara en liten tröst i allt helvete att veta att man inte är ensam. För kanske finns det någon där ute som sitter med samma problem och googlar runt. Många gånger när man googlar symtom dyker ofta cancer, chrons sjukdom eller ulcerös kolit upp som diagnoser. Man läser om operationer och stomipåsar. Därför kan det vara bra att även läsa om andras berättelser om mag- och tarmproblematik. Detta just för att kanske inte känna sig sådär jävla ensam som man ibland kan göra. Jag skulle vilja säga: våga prata mer om mag- och tarmproblem - för de är nog vanligare än vad vi tror. Bajs är najs!

Likes

Comments

Rik på fibrer, omega-3 och proteiner. Supersmidigt som mellanmål eller som jag gör - äter till frukost.

1 portion alternativt 2 små
Du behöver:
3 msk chiafrön
2 dl vätska (mandeldryck, sojadryck, kokosdryck etc.)

Jag använder 75% mandeldryck (osötad) och 25% sojadryck med vaniljsmak. Har jag endast mandeldryck brukar jag tillsätta lite vaniljsocker. Går även bra att använda de drycker som har chokladsmak, t.ex kokoschokladdrycken.

Gör såhär:
Blanda vätska med chiafrön i en skål, tillsätt eventuellt vaniljsocker eller annan smaksättning och rör om. Ställ i kylen, rör om då och då. Låt stå några timmar men helst över natten. Toppa med frukt, kokosflingor, nötter eller liknande.

Likes

Comments

Idag har det gått en hel månad sedan den här lilla grodan kom till oss. Tiden har verkligen sprungit iväg. Känns som han alltid varit här. Trots att jag spenderar i princip 24 timmar av dygnet med honom börjar jag se utveckling och hur han ändras.

Igår var det läkarbesök på BVC för kontroll. Allt såg bra ut och kurvorna följs. Lillis är egentligen fel smeknamn då han ligger över medellinjen längdmässigt. 57 cm lång och 4660 gram ren kärlek. Äter som en häst och lämnar blöjor man inte trodde kunde komma från en sån liten människa.

Så hur känns det en månad efter förlossningen?
Fysiskt är min kropp nästan tillbaka där den var innan. Magen är som den är, men har nu påbörjat en utredning och fått en tillfällig diagnos i väntan på att utesluta annat. Psykiskt sett har jag fortfarande samma känsla av att jag inte vill genomgå ytterligare en vaginal förlossning.

Bästa inköpen hittills för oss (se bl.a bilder nedan)
Babysittern använder vi dagligen för att Melvin ska kunna vara med t.ex när vi lagar mat, hänger tvätt etc. Bärselen är toppen när man behöver göra saker här hemma, men han vill vara nära. Filtar i olika tjocklekar är att rekommendera. Nattlampa har även varit bra att ha i sängen när man behöver gå upp på natten. Trodde aldrig jag skulle säga det men - blöjhink har varit guld för oss, vilket vi köpte efter Melvin kom. Sen ett tips är att bunkra upp med "kräkisar" (tvättlappar) från IKEA.

Ergobaby Adapt Grå / Babybjörn Babysitter Mesh Silver

KRAMA Tvättlapp / Ubbi Blöjhink Grå

Likes

Comments

Dagen har bjudit på snöregn. Lillis sover som en stock i vagnen och även efteråt när han fått vara ute - så fick bli en promenad ändå. Tror vi fått en utomhusbebis som älskar frisk luft, näst efter mat då.

Igår var vi hos BVC och att lägga till ersättningen har verkligen gett resultat. På bara sex dagar har han ökat 490 gram i vikt och 2 cm på längden. Jag har därmed inte bara inbillat mig att han blivit tyngre.

På söndag blir han fyra veckor och i nästa vecka väntas läkarbesök på BVC. Tiden går rätt fort ändå och det går redan att se hur stor han blivit sen han föddes. Fortsätter det såhär kommer min föräldraledighet vara slut på ett ögonblick!

Likes

Comments

Under graviditeten får man frågan "vill du amma?". Jag svarade "ja, jag vill prova". Inte visste jag då hur otillräcklig jag skulle känna mig när vi vid ett besök på BVC blir ordinerade att komplettera med ersättning redan vid 2,5 veckors ålder för att lillis står still i vikt. Han gick upp hela 190 gram vid förra vägningen på BVC, men nu kvar på sina 3900 gram. Mår nog mest dåligt när jag tänker tanken "har han svultit i en hel vecka?". Även om han ätit och jag hört hur han svalt.

Det här med amning är ett lite känsligt ämne. Jag upplever att det finns ett tryck på hur bra det är att amma och hur mycket bättre det är än ersättning. Helt ärligt. Redan efter första flaskan har jag en mer nöjd unge. Jag blev plötsligt även på bättre humör och har lite mer energi. Amma gör han fortfarande delvis, men blir mer som en mysig stund då han inte direkt blir mätt på det. Det är win-win med ett nöjt barn och en mamma som orkar mer. Ändå får jag lite dåligt samvete och är nog mest rädd för hur sköterskan på BVC ska bemöta/döma mig vid återbesöket när jag kommer säga att jag inte vill trappa ner på ersättningen, som hon sa. Jag är verkligen inte ensam om det här, men ändå känns det tabu på något sätt. Sen till dem som får amningen att fungera helt - underbart, jag menar det verkligen. Till dem som ammar under lång tid - stor eloge!

Däremot som för alla är huvudsaken att mitt barn och jag mår bra. Ingen behöver dömande kommentarer kring hur ens barn får mat. Ber man däremot om råd är det en annan femma. Känns som det här ämnet ligger lite i samma liga som att ingen har rätt att kommentera ens kropp eller utan tillåtelse ta på den - varken innan, under eller efter en graviditet. Ändå sker det och jag vet aldrig om vi kommer kunna komma ifrån det - tyvärr.

Likes

Comments

Vi brummade i snöyret till vårdcentralen där jag skulle göra uppföljning av min sköldkörtel med prover. Vi fick dock vända hem igen då ingen remiss vid labbet fanns trots instruktioner från MVC att jag skulle gå dit två veckor efter förlossningen. Visade sig att jag var tvungen att ringa VC för detta, vilket ingen informerat om. Nåväl. Tid är nu bokad och remiss skickad (även om VC inte höll med - när vården är som bäst). Melvin var genomsnäll och sov sig igenom hela promenaden och även inne i väntrummet trots skrikande unge.

Vi har även första ensamma dagen här hemma efter Sebastians 10 lediga dagar. Har hittills gått super - trots att det känns som lillis valt sina timmar på dygnet att lämna flest bajsblöjor hehe.

Likes

Comments