Finns få saker här i livet som jag tycker om så mycket som sushi! Skulle kunna äta det varje dag om jag hade råd och ville dö av kvicksilverförgiftning haha! Funderar på att pröva att laga det själv, men inte vågat testa än, så om någon går och håller på något grymt sushirecept, please share!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments


Blir så fruktansvärt less på mig själv ibland att jag nästan skulle kunna smälla till mig... Det finns så otroligt mycket jag vill kunna göra här i livet, saker som de flesta andra tar för givet säkert, men som för mig är näst intill ogenomförbart.

Sitter nu här ännu en gång hemma och har gjort mig fin och klar för att träffa en kompis, för att göra någonting ut över mitt vanliga vardags-isolering-schema i det trygga lilla hemmet, men kommer såklart ingenstans. Det är som att jag inte ens kan förmå mig själv att öppna ytterdörren, bara för att då har jag ju tagit ett beslut om att testa.

Min hjärna är så jävla insnöad på den ena försiktighetsåtgärden efter den andra, att jag missar allt det där som faktiskt innebär att leva livet. Rädslan för att få en ångestattack eller kramp eller vad vet jag, är på något sätt ändå alltid större än känslan av att vilja, våga och att sluta gå miste om allt hela tiden. Fråga mig inte hur eller varför det är så, för jag vill verkligen, jag vill så mycket att det nästan gör ont, så varför räcker inte det då? 

Har inte gett upp helt än, så vi får väl se om jag tar mig utanför ytterdörren idag, men fan att det alltid ska vara en sån jävla kamp...  

Likes

Comments


Är det någonting jag har fått dras med under största delen av mitt liv, så är det olika former för smärta från diverse delar av kroppen. Efter ett tag så "vänjer" man sig nästan med att ha ont, eller ja man blir bättre på att hantera den helt enkelt.

De senaste månaderna har jag haft konstant mensvärk, (japp jag kommer prata om mens, så är ni väldigt känsliga behöver ni inte läsa vidare) oavbrutet utan uppehåll, både under, innan och efter mensen. Jag fick rådet av en gynekolog att äta ihop mina p-piller-kartor för att på så sätt undvika blödningen och samtidigt hålla slemhinnan nere. Efter nästan ett halvår med ständiga smärtor fick jag tillslut inse att den här metoden nog ändå inte var något för mig, då jag faktiskt mådde bättre innan då jag hade mens varje månad.

Efter att ha haft mens en gång nu, så vill smärtan fortfarande inte ge sig. Det känns seriöst som att det hänger en liten arg överviktig gubbe runtom min midja som drar neråt i ryggen. Samtidigt har jag lyckats dra på mig en falsk ischias som strålar genom rumpan och ner i höger ben, ingen fin kombo!

Hur som helst så lär man sig att hantera smärtan, och kommer upp med små tips och trix som kan underlätta för en i vardagen. Några av de tipsen tänkte jag dela med mig av här!

  • Meditera/hypnos-Att meditera eller att lyssna på hypnos är något som verkligen hjälper mig när jag har ont. Fungerar på allt från migrän till ibs, så ge det en chans! Det tar lite tid att komma in i det och det krävs ett enormt tålamod, något jag verkligen inte har, men om jag kan lära mig så kan ni också! Länkar till en jag brukar använda mig av på Youtube, den finns tyvärr bara på engelska, men funkar för all sorts smärta och inte bara migrän- Hypnos/meditation
  • Känn efter-Det här hör egentligen ihop med meditation, men tänkte nämna det ändå för att det är så bra! Med att känna efter menar jag att man verkligen fokuserar på smärtan, hur känns den? Är den molande eller stickande? Är den konstant eller kommer den i vågor? Genom att lägga all fokus på smärtan och verkligen känna den för vad den är, så går det faktiskt att göra den mer diffus genom möta smärtan.
  • Spikmatta & spikkudde- Mina absolut bästa vänner när jag har mensvärk eller ont i musklerna. De här är dock inte för alla eftersom vissa upplever att det gör mer ont än det faktiskt hjälper. För mig hjälper det dock att få ett lätt tryck över hela smärtområdet, det blir som en sorts massage samtidigt som de små spikarna stimulerar blodcirkulation och får musklerna att slappna av. (Ni kan va lugna, det går inte hål på huden!) Spikmatta Grön spikkudde för akupressur och avslappning
  • Stretchning-Något jag gör konstant just nu, för annars skulle nog inte ens kunna lämna toan.! Va?, tänker ni nu, stretchning har väl ingenting med ens toalettvanor att göra?, men jo det har den faktiskt. I mitt fall är det nämligen min svullna livmoder som trycker på tarmen, så ibland går det att avbryta ett diarréanfall genom att stretcha ut och få livmodern att slappna av. Min favoritövning heter "supta vajrasana", eller på svenska "vilande hjälte", instruktioner till den här! Mot ischias är duvan grym!
  • Värme: Alla bör äga ett värmebälte! Fungerar från allt från ont i magen till spända muskler och mensvärk. Själv har jag anskaffat mig ett bälte med körsbärskärnor, som går att ha på sig även när man går runt, som jag fullkomligt älskar! Här hittar du det!
  • Massageboll: Väldigt bra punktmassage att ha bakom rygg eller rumpa upp emot en vägg. Loumet Trigger Ball, 95 mm
  • Choklad: För att choklad hjälper mot allt!


Likes

Comments


Många som frågat och undrat vad det egentligen krävs rent konkret för att man ska hamna på psyket och hur jag hamnade där den här gången, haha jag vet, suger att behöva skriva "den här gången", men så är det.

Tänkte att jag skulle dra den allmänna biten först och nämna lite olika tillstånd och situationer som kan leda till att man behöver inläggas. Inga större konstigheter där egentligen, utan det kan vara allt från deppression, ångest, självmordsförsök till att man inte kan hantera en kraftig sorg eller ta hand om sig själv som man borde helt enkelt.

Alla som ligger inlagda på psyket har sin egen historia och variant på tillstånd, där det självklart alltid är lite olika beroende på patienten, vi är ju olika människor och inte stöpta i samma form såklart.

Det är skillnad på att vara tvångsinlagd och att själv ha "checkat" in, vilket ni säkert förstår. Om man mår väldigt väldigt dåligt, kanske t.o.m vill ta sitt eget liv dåligt, är det inte alltid att man själv inser att man behöver hjälp. Då blir man oftast tvångsinlagd, och kan även behöva s.k "vak" om man också har ett självskadebeteende. Problemet som uppstått nu med att två avdelningar slagits ihop, är att de med tvångsinläggning och frivillig inläggning, plötsligt hamnar på samma avdelning där de med vak kräver största delen av personalens uppmärksamhet. På den lite "friare" avdelningen för självincheckade patienter finns det även tillgång till pennor, headset och annat tänkbart material man kan skada sig själv eller andra med, vilket inte gör det så speciellt tryggt för vare sig de som är där av egen fri vilja eller inte.

Anledningen till att jag hamnade på Säter den här gången, var att jag fick en extrem panikattack på akuten i Falun efter att de gett mig en medicin mot illamående intravenöst i armen. Jag blev tvungen att uppsöka akuten eftersom jag med en veckas mellanrum, igen reagerat allergiskt på min medicin, vilket urartade sig i att jag kräktes, mådde illa, hade en puls på 150 och blev dehydrerad. Tidigare när jag var på akuten i Ludvika veckan tidigare, hade jag fått vänta 8h på ambulans, och blivit behandlad riktigt dåligt av kvälsspersonalen, så den här gången åkte vi direkt till Falun istället (en timme bort). I Ludvika hade de i samband med att de gav mig medicin mot illamåendet, även gett mig en hel del sprutor med stesolid (ett kraftigt beroendeframkallande lugnande preparat), så när jag sen fick medicin mot illamåendet i Falun, reagerade min kropp med att ge mig de absolut värsta ftänkbara abstinenserna.

Det är få gånger i mitt liv jag mått så pass dåligt, och kommer ihåg att det enda jag kunde tänka på var, hur jag så snabbt som möjligt kunde få i mig något som tog bort den där förfärliga känslan. Det sista jag minns är att jag springer och springer, jag måste bort, måste fly undan känslan av dödsångest och extremt illamående. Tillslut ligger jag avsvimmad på golvet och vaknar av att jag bara skriker rätt ut under tiden som några sjuksköterskor håller ner mig. Inte lite så pinsamt heller vill jag lova när jag väl "blev mig själv igen", men försöker påminna mig själv om att det inte är mitt fel. Min kropp reagerade som vilken som helst annan hade gjort med extrema abstinenser och panik. Det finns nog en anledning till att rehab är en så stor grej liksom, om folk bara hade kunnat sluta knarka så hade de ju inte ens behövts, och jag hade ämdå bara fått i mig den här medicinen tidigare vid ett enda tillfälle, starka grejer det där... 

Hur som helst så blev jag väl omhändertagen på psyket sen, och fick trappa ur det där jäkla rävgiftet som jag numera kallar min gamla medicin för. Så där har ni det i korta drag! Allting slutade ju faktiskt helt okej, och jag fick en hel del fina nya bekantskaper med mig hem och samtidigt en påminnelse om att det finns en hel del människor där ute som lider av samma skit som jag! Nu är det bara att hålla tummarna för den nya medicinen, som jag faktiskt redan märkt av en hel del positiva egenskaper med! 


Likes

Comments

Guacamole

1 halv röd paprika
1 tomat
2 mogna avokadon
1 halv pressad citron
1 tsk tabasco
1 krossad klyfta vitlök
Salt & peppar

Mixa paprika, tomat och avokado i en bländare tills önskad konsistens är uppnådd. Tillsätt den krossade vitlöken. Blanda i tabascon och den pressade citronen. Avsluta med salt och peppar. (För lenare konsistens kan man blanda i lite gräddfil)

Fullkomligt älskar guacamole och efter att ha testat lite olika varianter, så har denna helt klart blivit min absoluta favorit! 👌🏼

Likes

Comments


Idag var jag och Nanna på våran allra första Nosework-tävling! Det var inte en sån där seriös tävling, utan mer som en sorts träning för att se hur det går till på de riktiga sen.

Vi klarade 3/4 moment och Nanna var superduktig! Hon ÄLSKAR verkligen nosework! Räcker att jag tar fram påsen med träningsgrejerna hemma, så blir hon alldeles till sig av iver.

Får se om det blir några "riktiga" tävlingar sen framöver vi kan delta i. Kunde verkligen inte bry mig mindre om tävlingsresultat och sånt, men tycker det är riktigt roligt att se hur lycklig Nanna blir när hon får göra rätt, och hur taggad hon blir på en gång, det smittar liksom av sig. Om hon vinner skiter jag fullkomligt i, så länge vi har kul! Har sett ägare förut på utställningar och sånt som skällt ut hundarna efteråt om de inte har presterat bra, och sånna människor får jag seriöst spontant lust att skjuta lite...

Här kör vi bara med köttbullar och korv efteråt, vare sig det gick bra eller inte! 

Likes

Comments


Ingen riktig fredag utan lite godis eller hur? Och lite pizza? Och lite chips? Och lite läsk? Ska det vara så är det lika bra att köra fullt ut! Är en redigt fet person på insidan vill jag lova! 😅

Likes

Comments


Alla som känner mig vet att jag fullkomligt älskar mat! Jag tycker mycket om att laga den också, så tänkte därför att jag skulle börja dela med mig av några av mina bästa recept i bloggen lite då och då.
Blir verkligen en salig blandning i den här bloggen, ångest, musik och nu mat?! Haha ja men varför inte? Min musik följer aldrig någon riktig röd tråd, så tycker inte min blogg behöver göra det till 100% heller!

Här kommer första middagstipset, I give you-

Laxpasta

1 paket kallrökt lax ca.200g

3dl gröna ärtor

2st mogna avokadon

5dl pasta

2st tomater

1 röd paprika

Sås 👇🏼

3dl gräddfil eller créme fraiche

Några dillkvistar

1 msk ketchup eller mangoraja

1 halv citron/lime

Salt & peppar

Koka upp pastan i lättsaltat vatten och skölj sedan med kallvatten när den är klar.

Hacka tomaterna, paprikan och avokadon och blanda blanda med ärtorna och pastan.

Skär laxen i jämna fyrkanter och blanda med resten av grönsakerna.

Sås

Pressa citronen och blanda med créme fraichen eller gräddfilen (beror på vilken konsistens du vill ha). Häll i ketchupen eller mangorajan och avsluta med dillen. Salta och peppra efter behov. 

Servera såsen till pastan eller iblandad.

Klart på max 20 min, enkelt och gott!


Likes

Comments


Lekte lite modell i min fina vinterjacka härom dagen! Så himla mysigt verkligen att få krypa in i den stora pälsfodrade kapuschongen! Den är såklart gjord i fuskpäls, måste bara tilläggas , för finns väl inget så vidrigt och inhumant som just pälsindustrin. Jag köper endast päls på second hand eller tradera, där det redan sålts en gång. På så sätt hjälper/stöttar jag i alla fall inte de som livnär sig på att sälja päls, så vill du absolut ha äkta päls, undvik att köpa direkt av pälsförsäljarna/nytt alltså!

Tyvärr är det ju väldigt påfrestande för miljön att framställa fuskpäls också, men man lär ju börja någonstans känner jag! Det finns dock ekomärkt fuskpäls, som jag hoppas att flera företag anammar snart! Den vanliga fuskpälsen behandlas bl.a med en hel del giftiga färgämnen och kemikalier, samtidigt som de oftast innehåller akryl och polyester som är oljebaserade. På så sätt bidrar man indirekt till växthuseffekten, men som sagt, hellre det än djurplågeri, känner jag, så får man väl ta miljötänket ett steg i taget.


Likes

Comments


Otroligt skönt att få vara hemma igen måste jag säga! Åk till ett ställe där du inte får bestämma när eller vad du ska äta, när du ska bli väckt eller när du ska gå ut för den delen, så kan jag lova dig att man definitivt uppskattar det till max när man kan allt det där igen hemma!

Har aldrig tyckt om att vara ensam, men när man är på en avdelning där man i princip aldrig får vara i fred, så är det helt underbart att kunna stänga sin egen dörr utan att bli störd.

Att vara hemma är samtidigt svårt eftersom man nu själv är herre över alla rutiner, när medicinerna ska tas, vilken lunch man ska laga, om hunden ska ut och gå o.s.v.
När man är inlagd är allt det där redan bestämt, vilket också ger en en trygghet när någon annan fixar allt det där åt en. Det känns lite som att ha tagit studenten och helt plötsligt blivit utkastad i den stora världen där man ska vara "vuxen" på riktigt. Du har inte sommarlov längre, man är nu s.k arbetslös! Hatar det ordet, arbetslös, låter som att man på något sätt är misslyckad för att man inte har ett jobb. Föredrar arbetssökande, låter trevligare på något vis.

Har förutom min extrema mensvärk från endometriosen och lite illamående, inte haft några större missöden. Ångesten har knappt varit befintlig, så känner mig väldigt positiv till den nya medicinen.

Det enda jag är lite besviken över är att jag inte tog mig iväg till Falun på "International Street market". Kom dock fram till att jag i princip inte tål någonting de säljer p.g.a magen och att jag inte kan sätta mig och stretcha på gatan när det gör för ont hehe, men kommer väl fler gånger!


(Hittade på min fina hatt som jag köpte på H&M för några år sen, perfekt nu till hösten! )

Likes

Comments