Jag skriver även krönika i vårt lokala tidning som heter Magazinet i Växjö med omnejd.
Att skriva krönika gör att jag ytterligare kan komma ut med det viktiga som den psykiska ohälsan och om mobbning. Men också det som jag tidigare har skrivit att inte bara prata utan att agera också för att våra barn och ungdomar ska må bättre.

Kram Lisa

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag kan inget annat än att älska att bo på landet när man vakna till detta.

Hur vackert som helst, eller hur?

Jag satt i går på föräldramöte och funderade på hur många sådana möten jag egentligen har suttit på! Jag kom fram att jag har suttit på 36 föräldramöten under de åren som jag har haft barnen i skolan. Då har jag tre barn...

Rasmus 14, William, 11 och Nellie 8 år

Under 9 år har jag suttit på möten och då inte bara föräldramöten utan andra möten på skolan och då inte som mamma utan som krigar-mamman. Oj så många möten, möten som jag själv har bett om, möten som jag har berättat vad som skall göras och vad som skall anpassas osv. De mötena har jag inte räknat och tänker inte göra heller men jag kommer att sitta på möten efter möten så länge som jag behöver.

Jag är samtidigt väldigt glad över dessa mötena för de har gjort att de mår bra i dag eller iaf bättre för tänk om jag hade suttit och varit den mamma som trott att allt ansvar ligger på skolan? För det största ansvaret ligger hos mig, hos oss som förälder!

Mina barn skulle jag kunna skriva om hur mycket som helst men risken är att mina följare hade minskat drastiskt och blivit uttråkade, hahaha...men en sak kan jag säga det är tre stora ligister, tre söta ligister. Rasmus är så himla glad och retar mig väldigt ofta att han är längre än mig, mycket längre också. Jag är 166cm och han är 172...hur ska detta sluta?

Ha en fin dag

Kram Lisa


Likes

Comments

Jag håller just nu på att skriva på min bok som jag visserligen har skrivit på ett bra tag, men som jag då och då får den extra energin till att skriva på. Det är svårt att skriva om sitt liv och det man har varit med om. Men det är ännu svårare att skriva för att veta att andra ska läsa den. En blandning av rädsla , nervositet men samtidigt en lättnad att äntligen kunna få skriva av sig. Boken blir lite so en dagbok fast skriven i nutid. Jag har alltid haft lättare att skriva än att prata (även om jag prata mer än gärna) och även om jag som föreläsare kan stå och berätta för andra hur mitt liv har varit och hur jag har tagit mig hit där jag är i dag så är det ändå skönt att få skriva.

Jag har ännu tyvärr inte lyckats med att länka över min gamla blogg hit vilket är synd för där skrev jag väldigt mycket om det jag har varit med om (nackdelen med att flytta sin blogg) men den förra heter mobbningnejtack.blogg.se så läs gärna mer där tills jag har lyckats få hit den.


Vad ska denna boken handla om då? Och varför ska man då läsa den?

Många har säkert hört flera som har berättat om sin utsatta tid som mobbad och hört andra prata om sin psykiska ohälsa, precis som ni kommer att få läsa i min bok. Men i min bok kommer ni att få följa mig och min bästa kompis som sedan blev min värsta fiende och som utsatte mig för mobbning under tre års tid. Där jag fick ta emot sparkar, slag och knuffar dagligen och där jag blev så misshandlad att jag lever i dag med en kronisk ryggskada. Mitt liv innan jag viste vad en psykisk ohälsa var, min uppstart till mitt företag, Mobbning - Nej tack och varför jag startade den! Min sons utsatthet som mobbad i 6 års tid pga hans stamning. Hur det är att vara HSP-förälder. Hur jag som tre barns mamma lever i vardagen med en psykisk ohälsa där ångesten finns där dagligen men som jag besegra men också där panikångesten kommer på besök ibland. Hur får jag den vardagen att gå ihop?

Detta och mycket annat kommer ni att få läsa om i min bok. Men jag skriver inte bara självbiografi utan även barnböcker dock inga publicerade eller tryckta ännu men inom 2018 hoppas jag att min första barnbok skall tryckas :-)Hoppas att ni får en toppen dag och glöm inte att vara rädda om varandra men också njuta av dagen - den kommer inte i repris


Kram Lisa

Likes

Comments

När ångesten tränger på så märkas alltid som bäst är när jag har barnen runt omkring mig. Denna helgen är det Karl-Oskar festivalen här i Växjö och det kunde vi givetvis inte missa. Så här kommer lite bilder från gårdagen och i dag.

Det var även Rix FM festivalen i går som vi var och kollade på. Många bra artister!

Gårdagen avslutades givetvis med glass och våffla med Nutella.

I dag var vi på Karl-Oskar Ung där aktiviteterna var bl.a FIFA-turnering som mina pojkar givetvis var med på. En dag blandad med sol, regn och blåst men vi är alla hel nöjda. Barnen fick klättra på klättervägg, fick ståplats till Lakers och spela lite fotboll.

Nu sitter jag med ett glas vin medan barnen slappa och glo på tv.

Kram Lisa

Likes

Comments

Att så fort som man går förbi en löpesedel så kan man i stort sätt varje dag läsa om hur man ska gå ner i vikt på si och så kort tid. Ät detta så får du smal rumpa, motionera så här så försvinner magen osv. Öppnar jag Facebook eller Instagram så finns det där också. Tv-reklamerna visar det nästan hela tiden.

Varför denna hets över att man måste vara smal för att man ska må bra? Är det inte det viktigaste att må bra bara? På konton på Instagram ser jag smala tjejer som skulle inte synas bakom en synål med uppblåsta bröst - och jag tänker direkt vilken värld visar vi våra barn och då vill jag poängtera detta...alla ska få se ut som man vill det är inte det jag menar. Det jag menar är att bara man mår bra över det ideal man har och att man inte gör sig till för andra för då är det fel, då är det ett skevt ideal vi ge.

Jag har själv varit utsatt för ätstörningar och kan fortfarande ibland har svårt för mat, och när jag läser dessa löpsedlar och ser reklam över det tänkta idealet som vi ge våra barn, vrider det sig i magen på mig. Jag har själv en dotter som är 8 år och när hon säger hur fin hon tycker jag är och hur mycket hon älskar mig trots mascara under ögonen, klädd i slitna pyjamasbyxor och urtvättad t-shirt med håret som inte varit tvättad på fyra dagar uppsatt i en slarvig knut, då blir jag alldeles varm i mitt hjärta. Jag vill lära min dotter att så länge som hon tycker det är fint, hon mår bra över det, att hon själv vill och att hon trivs själv med sitt ideal utan att störas av allt hets runt omkring.

Och glöm inte, du är dina barns förebild!


Kram Lisa

Likes

Comments

Då är det snart dags för alla barnen att sätta sig is kolbänken igen efter sommarlovet som kanske inte erbjudit några större värmeböljor men förhoppningsvis har man ändå kanske kunnat badat och ätit mycket glass, det ar jag i alla fall... ja förutom det där med att bada. Nu för tiden, på gamla dá, har jag blivit en liten badkruka så jag står hellre vid kanten och titta på när barnen bada, men glass har det blivit för det blir man aldrig för gammal för. För många barn är skolan en plats för lek och glädje, där många barn faktiskt längtar tillbaka till skolan för att träffa sina kompisar och sina lärare igen.

Men tyvärr finns det de barn som ser skolan som en mardröm - en otrygg plats! Dessa barn går säkert just nu med en stor klump i magen och vill verkligen inte tillbaka men är tvungna. Många utav dessa barn harockså fått utstå ett lov med fortsatt mobbning i from av näthat - för tyvärr så tar inte mobbningen sommarlov.


Barn som blir utsatta för mobbning löper stor risk att drabbas av en konsekvens antingen ett självskadebeteende, ätstörning, ångest, depression och/eller självmordstankar. Barn som inte får den tryggheten i skolan får det svårt att uppnå betygen och skolarbetet blir då lidande. Dessa barn har då svårt att kunna uppnå sina drömmar om vad de engång drömde om att vilja bli när de blir stora - inte alls omöjligt men det försvårar det.

Hur ska vi då kunna hjälpa dessa barn? Jag har råd jag alltid ge och som jag kommer att fortsätta att ge och tjata om, råd som är så viktiga inte bara för våra barn utan för alla som vi stöter på - barn som vuxna!


Lyssna på ditt barn

som vuxen har man nästan alltid en förmåga att prata och predika vilket många gånger är bra men ibland behöver man bara lyssna!

Uttrycka sina egna känslor och tankar

oavsett vilka känslor som ditt barn visar dig så måste de får göra det. Barn kan ha svårt med känslor och därför kan de visa dem på olika sätt. Vissa gråter, andra blir arga och irriterade men vissa kanske inte visa någonting.

Vad vill barnet?

givetvis mitt i all frustation tar man fram stridsyxan och är redo för att kriga innan man ens har pratat med sitt barn om vad de vill göra åt situationen. Barn är otroligt kloka och kan faktiskt komma på egna lösningar medan andra barn absolut inte vill att man ska göra något - då får man prata om hur viktigt det är att något görs för att ingen ska behöva må dåligt i skolan osv.

Varför pratar inte mitt barn med mig?

Nej alla barn pratar inte DIREKT och de berättar sällan vad som har hänt - de känner SKAM och SKULD över det som har hänt. Därför är det viktigt när du pratar med ditt barn att tala om hur viktigt det är att man berättar och prata om det. Att det kanske vore skönt att få prata med någon annan än sina föräldrar - kurator, någon släktning, vän! Att du vill hjälpa ditt barn - de vet den redan, så det barnet behöver veta är att oavsett när barnet är redo att prata med dig så har du tiden att lyssna.

TIDEN!

Har du alltid tid för dina barn? Det kanske låter som en otroligt konstigt och till och med korkad fråga, klart man har tid till sina barn, eller? Och vad menar jag då med tid? Nej det är inte tiden att leka eller gå till lekparken. Det är inte tiden att köra barnet till aktiviteterna som jag menar. Vi lever trots allt i ett samhälle där vi stressa för mycket - alldeles för mycket - vilket leder till att tiden inte räcker till och hur prioritera du den? Som jag skrev som första punkt att lyssna på barnet när har man tiden till det? De fem minuterna det tar att köra till deras träning? Eller vid god natt sagan? Eller när? Nej, detta handlar om den tiden som ditt barn väljer att prata med dig - inte när du har tid. Barn ska inte behöva sätta upp sig på väntelista tills du är färdig. Det kan vara när man promenera, laga mat, ska åka och handla, ut och cykla. Oftast kan det vara skönt för barnet att prata i en lugn miljö och en naturlig plats och därför kan ju en promenad vara ett bra alternativ.

Ja som sagt så börjar skolan nästa vecka så se till att hjälpa barnet att de få en härlig start på den nya terminen. Tar inte på dig krigarutrystningen direkt - utan vänta på vad barnet vill. Själv ska jag på möte på skolan ang mitt barn i dag och har givetvis pratat med han om detta möte, jag har följt alla dessa punkterna själv.

Kram Lisa

Likes

Comments

Ensamhet....hur underbar och efterlängtad en ensamhet kan vara. Då man kan i lugn och ro andas, lägga sig i ett varm bad och rå om sig själv lite extra eller då man kan lägga sig i soffan och somna när man vill.

Jo jag kan längta efter just sen ensamheten och även njuta av den när den kommer
men...

...oftast hatar jag ensamheten!
Det är då jag kan få en enorm ångest av alla måsten jag känner att jag måste göra och hinna med när man väl är ensam. Kan nästan bli stressad!
Men då i min ensamhet orkar jag ingenting och då känner jag mig lat och oduglig.

I min ensamhet blir jag extra orolig och kan få dåligt samvete för att jag inte gör någonting.

Det är då i min ensamhet som jag önskar att jag hade någon vän att ringa till!
Eller en vän som säger "vill du komma till mig?"
Men nej ingen och kanske är det som är just jobbigast att vara ensam utan vänner.

Jag vet att jag är en person som söker mycket bekräftelse och kanske är det de som skrämmer i väg personer runt omkring mig.


Ensamhet - jag hatar den!

Kram Lisa

Likes

Comments

Hej!

Ja det finns de dagar som jag kan må bra och där ångesten är nästan helt borta. Och de dagar är när jag är med mina barn och gör saker tillsammans med dem som i går.

Jag vägra nämligen att min psykiska ohälsa ska sätta käppar i hjulet för att vara med barnen och inte ha kul.
Så här kommer lite bilder...

Vi startade dagen med att ta bilen till Svenska Tantens trädgårdscafe för att njuta av både fint väder och hembakade kakor, paj och smörgåsar mm. Mums så gott detta va!

Höga på socker åkte vi till en jättefin badstrand i Växjö, Evedal där barnen badade, hoppa från hopptorn och leka i hoppborg.
Wow vilket väder.

På kvällen flyttade en av ungarna till mormor och vi andra begav oss till bilbingot där vi hade bestämt oss för att ta hem storkovan men tråkigt nog ropade de ut fel nummer hela tiden (hahaha)

Så som sagt en helt fantastisk dag hade vi alla och i dag är det en ny dag. Undrar vad som händer i dag?

Kram Lisa

Likes

Comments

Jag har länge levt med en smärta men som jag har bitit ihop och gömt mig bakom en mask för att ingen ska se hur ont det gör.

Länge har jag också levt med ångest som även där masken har kommit fram.

Efter dessa åren orkade jag inte längre gömma mig och därför prata jag öppet om den. Jag visar att det går att leva med en psykisk ohälsa samtidigt som man har jobb, familj och utbildning. Även om det finns de dagar som det gör så ont så känna det bättre att andra vet än att tiga och låtsas som om allt är bra.
Efter dagar med min familj där att vara social är ett måste mot andra människor tar det på krafterna vilket gör att man är så trött flera dagar efteråt.

Det är inget jag har valt eller något jag vill.
Låt mig vara trött! Och låt mig vila!

Men jag lider så med mina barn att jag ska må så här. Men de vet! De vet när jag har ont och de vet när jag måste ligga ner och vila för jag är trött i både huvudet och i kroppen.

Kram Lisa

Likes

Comments

Som världen tandläkare reklam..."jag är inte bara egen företagare utan driver också en podd" 😁
Men faktum är att jag driver KRAMpodden där jag tillsammans med min kompis spelat in runt 20 st där 9 har kommit ut och se andra är på G

KRAMpodden handla om att prata om den psykiska ohälsan och mobbning. Att sprida mer kunskap om det och få alla att acceptera den psykiska ohälsan. Vi har bjudit in gäster för de olika avsnitten som prata om sin egna psykiska ohälsa och hur de jobbar med den och hur se lever med den.

Podden är en portal där man ska kunna få lyssna och känna att man dela känner igen sig i det ämne man prata om men att också känna att ok kan de så kan jag! Att det finns hopp om att kunna må bra och få hjälp. Att det är ok att må dåligt.
Acceptansen!
Respekten!
Tryggheten!

Så välkomna in och lyssna och följa @krampodden och på min hemsida kan du lyssna på de avsnitten som ligger ute nu Mobbningnejtack.se men det finns också att lyssna på SoundCloud och iTunes/podcast

Kram Lisa
❤️

Likes

Comments