• originaltitel: -
 • förlag: Piratförlaget
 • serie: -
 • antal sidor: 194 st

Handling: "Man hör hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.

Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre." (citerat från bokens baksida)

Kommentar: Den här boken handlar alltså om en kvinna vars man är otrogen och helt plötsligt vill skilja sig, hur man tar sig igenom det och försöker bli hel trots att det knappt går. Jag själv är bara nitton år gammal och har aldrig varit med om en skilsmässa, men ändå så finns det så mycket i den här boken som jag kan relatera till och den går på något sätt rakt in i mitt hjärta. Jag valde att läsa den här boken från första början för att det var den kortaste boken jag hade i bokhyllan och den verkade inte så bra, så jag ville få den utläst fort. Men alltså wow. Jag sträckläste den igårkväll och är som sagt helt kär i den.

Boken är så fruktansvärd samtidigt som den är så himla fin, den bjuder också på en gnutta humor och dessutom gav den mig en liten tankeställare. För huvudpersonen i boken åker iväg och är stugvärd mitt ute i ingenstans, där vardagens lyx inte existerar och Martina Haag skriver om det på ett sådant sätt så att jag själv också vill flytta dit. Sitta mitt i skogen och äta frukost i tystnaden, utan mobiltelefon eller annat som pockar på ens uppmärksamhet. Man får en tankeställare om vad som egentligen är värdefullt i livet och det kändes fint på något sätt.

Det enda som jag kan tycka var lite sämre i boken är slutet. Det kändes lite förvirrat samtidigt som jag förstår det (ni som läst vet nog vad jag menar) - men det är iallafall en av de saker som drar ner boken från att få fullpott i betyg. Det andra som drar ner den från fullpott är att någon "skräckhistoria" berättas för huvudpersonen och sen tar den plats på olika sätt i boken, onödig plats enligt mig. För boken hade fungerat perfekt utan den.

Som avslutning på min recension så vill jag bara tacka Martina Haag. Tacka för en sån fin bok. Tacka för att hon har skrivit den och låter oss ta del av allt det fruktansvärda men samtidigt fina. Och ni som läser den här recensionen - leta upp den här boken så fort ni kan och läs den!

Betyg: 4,5/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Månpocket
 • serie: Jana Berzelius #2
 • antal sidor: 341 st

Handling: "Ett X2000-tåg står stilla på Norrköpings centralstation i den kalla vinternatten. Ombord har en ung kvinna hittats död. Hennes fingrar är blodiga och från munnen droppar ett vitt skum. Det visar sig att kvinnan på tåget inte har rest ensam. Med sig hade hon en väninna som nu är spårlöst försvunnen. Vilka är kvinnorna? Och vad har hänt dem?

Ett märkligt fall måste lösas och Jana Berzelius kopplas in som åklagare. Men det dröjer inte länge förrän fallet blir mer personligt än hon har tänkt sig. Återigen ställs hon öga mot öga med sitt dunkla förflutna. När kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander får upp ett spår förstår Jana att misstankarna riktas mot en person i hennes absoluta närhet. En man hon helst vill glömma, en man som vet för mycket om henne. För att skydda sitt förflutna måste hon hitta den misstänkte innan polisen gör det." (kopierat från bokus)

Kommentar: Den här boken hade ett mer jämnt tempo om man jämför med den föregående tycker jag, den var inte alls lika seg i starten utan allting flöt på redan från första sidan. Men ofta så tycker jag att del två i en serie är bättre än första boken. Man vet hur författaren skriver och man känner redan alla karaktärer.

Någonting som jag gillar med Emelie Schepps böcker är för det första dom korta kapitlen, det håller igång spänningen och man vill läsa mer. För det andra så gillar jag det väldigt enkla språket! Det enda negativa med den här boken var att även den här var lite väl osannolik, men samtidigt kan man se det som att den är väldigt kreativ istället. Hur som helst, jag rekommenderar den!

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: Märkta för livet

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Månpocket
 • serie: Jana Berzelius #1
 • antal sidor: 340 st

Handling: "En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.

Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig." (kopierat från bokus)

Kommentar: Till en början, ungefär dom första 100 sidorna, så tyckte jag inte att den här boken var så värst. Det var väldigt många olika namn och karaktärer som man skulle hålla koll på och det förvirrade mig ganska mycket. Handlingen kändes också lite seg till en början, men när man hade kommit en bra bit in i boken så vände verkligen allting och boken blev superspännande!

Innan jag började läsa boken fick jag höra av många att dom tyckte bokens handling var osannolik och att dom störde sig lite på det. Jag kan faktiskt hålla med till viss del - bokens handling kanske inte är så trovärdig på vissa ställen men jag gillar ändå bokens helhet såhär i efterhand. Man måste bara orka kämpa sig igenom dom sega sidorna i början.

Allt som allt så är den iallafall helt klart läsvärd och jag kan rekommendera den!

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Pocketförlaget
 • serie: Martin Benner-deckare #2
 • antal sidor: 389 st

Handling: "Var är Mio? Vad hände egentligen på Mios dagis den där sista dagen? Mot sin vilja har Martin Benner dragits in i jakten på den försvunne fyraåringen. Så länge barnet är borta, kommer inte den hänsynslösa maffiaorganisationen att lämna honom i fred. Desperat följer Martin upp de få spår som finns.

Men Mios försvinnande är inte Martins enda problem. Han måste också bringa klarhet i vem som försöker sätta dit honom för mord som han inte begått. Han blir allt mer paranoid för var dag som går. Vem kan följa honom så nära utan att själv bli synlig?

Jakten på sanningen ställer honom inför ett ohyggligt dilemma: Kan han rädda både Mio och sig själv? Eller krävs ytterligare offer för att Martin Benner ska få ro?" (citerat från bokus)

Kommentar: 'Mios blues' är som ni antagligen redan vet del 2 av 2 i Martin Benner serien av Kristina Ohlsson. Den första delen föll mig inte riktigt i smaken men den här boken var betydligt bättre, som jag trodde. Först och främst tror jag att jag gillade den här boken mer för att man visste att allting skulle få ett slut, man skulle få reda på hur allting hängde ihop. Jag gillade även del två bättre för att man på sätt och vis "känner" karaktärerna redan och man kan lägga fokus på handlingen lite mer.

Språket var även enkelt och händelseförloppet flöt på bättre i den här boken enligt min mening. Dessutom gillade jag hur boken slutade eftersom jag inte lyckats lista ut hur allting hängde ihop. Summa summarum: bra bok som jag kan rekommendera!

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer, Davidsstjärnor och Lotus Blues.

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Pocketförlaget
 • serie: Martin Benner-deckare #1
 • antal sidor: 434

Handling: "Dagen då all går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död.

Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse - och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio.

Martin Benner har det mesta. Karriär, kvinnor, ett litet barn. Men han har också svagheter. Framför allt är han svag för utmaningar. Och han gör en fasansfull felbedömning i jakten på sanningen. Snabbt förvandlas han från advokat till bricka i ett spel med så höga insatser att han till sist står inför den mest mardrömslika av situationer." (citerat från bokens baksida)

Kommentar: Jag hade hört ganska gott om den här boken innan jag påbörjade den och hade därför ganska höga förväntningar. Tidigare har jag även läst Kristina Ohlsson serie om Fredrika Bergman som jag gillade väldigt mycket, så jag antog att en här serien skulle vara minst lika bra. Men tyvärr så tyckte jag att den här boken blev himla långdragen. Man läste och väntade och väntade men det kändes som allting stod stilla på något sätt, inget revolutionerande hände.

Om man bortser att boken var ganska stillastående så var den helt okej. Karaktärerna var bra och språket flöt på. Men det fanns en liten sak till i boken som jag retade mig lite på och det var förhållandet mellan huvudkaraktären Martin Benner och en tjej i boken vid namn Lucy. Deras förhållande var väldigt annorlunda och ibland ville man bara slita tag i dom båda två och säga ett sanningens ord.

Men kort och gott var boken helt okej, jag tror dock att mycket mer kommer hända i del två. Så den tänker jag hugga in på direkt.

Betyg: 3,5/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer och Davidsstjärnor.

Likes

Comments

 • Namn: Theréze Ingmarson.
 • Ålder: Född 1976.
 • Bor: Åskloster (utanför Varberg).
 • Familj: Man och dotter, tre katter och fyra kaniner.
 • Jobb: Författare som extraknäcker som fältvaktmästare.
 • Intressen: Utevistelse i skog och mark, fotografering, familjen, våra husdjur och att dricka kaffe med något gott till.

Fotograf: Mikael Nordström

-Vem är Thereze Ingmarson?

En blivande 40-åring, som har jobbat och utbildat sig inom detaljhandel och ekonomi. Att rida, spela i rockband och leva friluftsliv har följt mig sen liten. Jag följer mitt hjärta och uppnår så många mål i livet som jag bara kan. Just nu är hus och familj det viktigaste.

-När man har läst din bok och även följt dig på instagram ett tag så får man känslan av att du är en lugn person med en nära kontakt till både djur och natur. Stämmer den bilden?

Jag trivs bäst i hemmets lugna vrå eller bland djur och natur utan större påverkan från andra människor. Partyliv och stora folksamlingar är inte riktigt min grej. Kan tro att familjen tycker att jag är lite väl folkskygg ibland. Bästa sättet att få ut mig är att locka med en tur ut i skogen.

-Din sämsta respektive bästa egenskap?

Den som är sämst för mig själv är min svaghet för sötsaker. Sämst för min omgivning är att jag gärna vill ha saker på mitt sätt. En bra egenskap är nog den att jag inte är rädd för att ge mig på nya projekt.

-Har du någon förebild? (Ex en annan författare)

En förebild är författaren Nora Roberts för hennes produktivitet och härligt avkopplande kärleksromaner.

-Vem är din favoritförfattare?

Återigen Nora Roberts för att jag gillar hennes miljöer, känslorna hon förmedlar och för att mina förväntningar uppfylls.

-Vart och vad läser du helst?

När jag väl fastnat i en bok läser jag den överallt, i soffan, sängen, vid köksbordet, skrivbordet eller i badrummet. Gärna i bilen om någon annan kör. Helst läser jag kärleksromaner.

-Vilken bok är din favoritbok?

En bok som betyder extra mycket för mig är ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” av Linda Olsson därför att den målar upp fantastiska miljöer som jag bara älskar och känslor som berör mig djupt.

-Vad läser du just nu?

Månskensstranden av Nora Roberts.

-Vad är det bästa respektive sämsta med att vara en författare?

Det bästa med författandet är att jag får utlopp för mina känslor. Det sämsta är att jag känner ett ständigt behov av att prestera (fast det gör jag jämnt, oavsett jobb).

-Jag följer ju dig på instagram och ser att du ofta lägger upp väldigt fina bilder på djur och natur. Skriver du som bäst ute i det fria eller är du mer en person som skriver inomhus och är i naturen den övriga tiden?

Naturen och djuren är min avkoppling, inspiration och ständiga längtan. Skriver gör jag bäst i en lugn och mörk vrå. Det händer att jag sätter på mig hörselskydd om grannens hund skäller mycket. Små barnafötter eller makens slammer i köket stör däremot inte.

-Om du var tvungen att välja, aldrig mer få skriva eller aldrig mer få läsa, vad hade du då valt?

Jag hade klarat mig från att skriva, sorgen efter pappa väger nästan ingenting längre. Däremot skulle nog min hjärna skrumpna ihop till en svart liten murkla om jag inte fick berika mig med andras skrivna ord.

-Kan du beskriva din bok i korta drag? (för någon som inte läst den)

”Flugfiskarens dotter” är första boken om Sophie. Hennes pappa har gått bort och hon bestämmer sig för att förverkliga hans dröm om att bygga en timmerstuga djup inne i Älvdalens skogar. Där träffar hon sommarlovsvännen Christer. Detta väcker känslor till liv samtidigt som Sophies före detta ställer till det rejält för henne.

-Är din bok baserad på egna erfarenheter eller är allting påhittat? Finns karaktärerna på riktigt?

Min ryggsäck för erfarenheter är stor och kappsäcken för fantasi och påhitt ännu större. Här finns att ta av. Karaktärer och personligheter plockar jag gärna från min omgivning och kryddar med en stor dos fantasi.

-Kan du berätta lite kortfattat om hur det gick till när din bok ’Flugfiskarens dotter’ skrevs?

Jag kom in på Skrivarakademins ettåriga skrivarlinje 2012. Utbildningen bestod av olika block (roman, gestaltning, novell, radioteater, deckare m.m) och jag utnyttjade varje block till att skriva ett kapitel till manuset som jag redan på förväg hade ett litet hum om vad det skulle handla om. När eget arbete blev aktuellt hade jag kommit en bra bit på väg och med skrivcoachen Sören Bondesons hjälp skrev jag klart mitt grundmanus under utbildningen.

-Vad inspirerade dig till att börja skriva? Har du alltid skrivit?

Det som fick mig att börja skriva var att jag längtade bort till en mer bekymmersfri tillvaro efter att min pappa dog. Jag fick lust att skriva om platsen som jag längtade efter. Ville se om jag kunde. Hade aldrig skrivit innan. Det var som sagt Skrivarakademin som gav mig verktygen 2012/2013.

-För mig så är din bok riktig mysläsning. Man vill krypa ner under en filt med en kopp te i handen och en sprakande brasa i bakgrunden. Samtidigt som vissa delar i den får en att vakna till. Vad symboliserar boken för dig?

Min första bok blev en möjlighet för mig att vända sorgen efter pappa till något fint. Fick mig att ta vara på minnen och gå vidare. När jag tänker på min bok eller tittar på bokomslaget ser jag en bok att vila sig i.

-Jag gillade din första bok väldigt mycket och är givetvis sugen på del två! Hur går det med den och när kommer man kunna få sätta tänderna i den?

”Över frusen älv”, andra boken om Sophie, kommer efter sommaren. Senast i mitten av september. Den har, till skillnad från somriga ”Flugfiskarens dotter”, ett mer vintrigt tema.

-Vad är ditt bästa tips för någon som vill påbörja en författarkarriär eller i alla fall skriva en bok?

Om du vill skriva en bok och redan kan skriva så gå en kurs i att komma igång. Träffa likasinnade och skaffa dig bollplank. Om du, som i mitt fall, vill skriva men inte vet hur man gör så gå en kurs (eller flera) om att lära sig skriva. Skrivarakademins ettåriga skrivarlinje är studiemedelsberättigad och på distans.

-Vad skulle du ta med dig till en öde ö? (du får inte välja ett färdmedel därifrån)

En yxa, ett fiskespö och en kaffepanna.

-Om du fick träffa vem du ville, död eller levande, vem skulle du vilja träffa då?

Ibland saknar jag mina tre bröder så in i bänken. Det spelar inte så stor roll vem av dem men mer tid tillsammans vore fint.

-Om du hade tre önskningar, vad skulle du önska dig? (du får inte välja oändligt med önskningar)

Att det goda vann över det onda – alltid. Att Moder Jord härdar ut för att finnas kvar för många generationer framåt. Att kunna få äta obehindrat med choklad.

Likes

Comments