View tracker

 • serie: Jordbunden
 • antal delar i serien: 10 st
 • uppläsare: Eva Röse

Handling: "15-årig flicka spårlöst försvunnen i Kisa. När det falska mediet Tilia Eldh ser en bild av den försvunna Frida Lysholm i tidningen får hon en känsla av att bli strypt och svimmar av. Vad i helvete var det som hände, undrar Tilia förbryllat. Hon är så van vid att fejka syner, men det hon såg nu var på riktigt.

Tilias snygge morbror Aron är traktens polischef och den som leder spaningsarbetet efter flickan. När han hör av sig och ber om Tilias hjälp vill hon helst tacka nej, men kommer inte på någon bra ursäkt. Snart kommer de båda att undra vad de dragits in .Ingen hade kunnat förbereda sig på vad som komma skulle. Det verkar som om ondskan har vaknat i Kisa." (citerat från Storytel)

Kommentar: 'Jordbunden' är alltså en serie uppdelad i 10 delar, där varje del är cirka en timme. Perfekt när man inte vill ha något som känns för mastigt!

Jag blev själv tipsad om serien av en följare på instagram (stort tack för det!!) och jag fastnade direkt. Bara det att det är Eva Röse som är uppläsare gör halva grejen tycker jag, hon är fantastiskt duktig. Själva serien i sig var väldigt händelserik, spännande, påhittig och välgjord. Jag gillade hela händelseförloppet och alla karaktärer kändes väldigt levande.

Så söker ni något att lyssna på som verkligen är uppslukande och spännande så rekommenderar jag verkligen den här serien. När man har lyssnat på ett avsnitt och det tar slut så bara måste man lyssna på nästa för att det är så spännande! (jag lyssnade slut på serien på två dar, hehe...)

Betyg: 5/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Som ni vet så var jag väldigt skeptiskt till det här med ljudböcker till en början. Jag ville ha en "verklig" bok som jag kunde läsa själv. Men eftersom jag jobbar som truckförare för tillfället och kan lyssna på poddar/musik/ljudböcker 40 timmar i veckan samtidigt som jag utför mitt jobb (lyx va!) så var jag villig att trots allt ge ljudböcker en chans för ett tag sen.

Till en början var det lite krångligt att lyssna på böcker med många karaktärer och en rörig handling samtidigt som man jobbade - Men! Nu har jag hittat rätt sorts böcker att lyssna på - lite "enklare" böcker med färre karaktärer, alltså inga kluriga deckare. Och nu är jag fast - tiden kan verkligen rulla på fort när man får rätt sorts bok i öronen. Dock tror jag inte att jag skulle lyssna på ljudböcker om jag inte hade det jobbet jag har, för fysiska böcker kommer alltid vara min nummer ett. Hur är ni? gillar ni ljudböcker?


Likes

Comments

View tracker

 • originaltitel: -
 • serie: -
 • bokens längd: 8 h & 20 min
 • uppläsare: Malin Sävstam

Handling: "Omslaget till Malin Sävstams bok "När livet stannar" visar ett silversmycke hon fick av sina vänner när hon varit med om det värsta någon kan tänka sig - hon hade förlorat sin man och sina två yngsta barn i flodvågskatastrofen. På ett hjärta av silver som symboliserar mannen Mats vilar tre små silverbrickor med barnens namn ingraverade. Axel är sonen som överlevde tillsammans med Malin och boken är en berättelse om deras sorg och deras väg tillbaka till viljan att leva.

Det är en upprörande och sorglig bok, skriven av en kvinna som fram till annandag jul 2004 hade levt vad hon själv kallar ett "prinsessliv". Också efter katastrofen är hon på många sätt priviligierad - hon har ett stort och resursstarkt nätverk av släktingar och vänner som sluter upp omkring henne på ett makalöst sätt. Den professionella hjälpen hon får är också oerhört betydelsefull, framför allt den som prästen Louise Linder ger under oräkneliga timmar av tröst, stöd och samvaro.

Men ändå. Ändå är Malin Sävstam en bräcklig människa som själv måste bestämma sig för att gå vidare i livet.

"Hur ska vi orka möta allt som är välbekant och som varit en del av vårt gamla liv? Hur ska vi klara alla möten med dem som kände oss när vi fortfarande levde?" tänker hon en vecka efter katastrofen. Två år senare kan hon allt oftare uppskatta den andra chans hon fått i livet genom att överleva.

Hur det gick till, hur hon och sonen genomlevde de två första åren efter katastrofen berättar hon i en ärlig, blottläggande och bitvis väldigt vacker text. Läsaren står bredvid henne och får på ett mycket ovanligt sätt verkligen vara med i sorgens alla stadier." (citerat från bokus)

Kommentar: "När livet stannar" är en väldigt berörande bok som får en att sätta perspektiv på livet. Den skildrar hur man överlever det värsta tänkbara på ett väldigt fint men sorgligt vis.

Jag tyckte att boken var väldigt rörande men lite för utsvävande ibland. Jag förstår givetvis att Sävstam velat få med mycket, men vissa delar blir lite ointressanta för läsaren.

Dock vill jag tillägga att jag är väldigt imponerad över hur stark denna kvinna är. Hon har överlevt, kämpat vidare och dessutom klarat av att dela med sig av sin verklighet till alla. Det är stort.

Betyg: 3/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • serie: -
 • bokens längd: 3 h & 40 min
 • uppläsare: Therese Lindgren

Handling: "Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över", säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt? (kopierat från bokus)

Kommentar: Vilken bok! Innan hade jag inte sån bra koll på vem Therese Lindgren var (förutom att jag sett vissa av hennes youtubeklipp), men nu känns det verkligen som man fått se flera djupa sidor hos henne och "lärt känna" henne bättre.

Jag älskar att hon valt att läsa in boken själv, då hennes röst passar perfekt för det. Så behaglig att lyssna på. Jag gillar även hur hon varvar fakta med personliga upplevelser och på så sätt ger boken en bra struktur.

Jag tror det här är en viktig bok för många, speciellt för unga tjejer som på ett eller annat sätt känner igen sig i den psykiska ohälsan. Men den är även läsvärd för andra för att få en djupare insikt kring ohälsa och hur man kan hjälpa andra.

Betyg: 5/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • originaltitel: -
 • förlag: Ponto Pocket
 • serie: Emma Sköld #2
 • antal sidor: 358 st

Handling: "Stockholm Marathon har hittills klarat sig från dödsfall, men när startskottet går för det 35:e maratonloppet genom tiderna ställs allt på ända. Det är den första juni men det är kallare än på julafton. Precis utanför Stadion faller en man ihop och förs till ett sjukvårdstält, men hans liv går inte att rädda. Kriminalpolisen Emma Sköld är ledig den här dagen och finns på plats för att heja på sin syster Josefin som springer. När Emma är vid Rålambshovsparken har en livlös kvinna precis upptäckts vid vattnet och Emma rycker in. Det är ingen tvekan om att kvinnan bragts om livet. Finns det en mördare bland löparna? Och när i sådana fall dyker nästa offer upp?" (citerat från bokus)

Kommentar: Det här är alltså del två i serien om Emma Sköld och nu känns det verkligen som Sofie Sarenbrant är på hugget! Första boken 'Vila i frid' tyckte jag var helt okej men den här boken var väldigt bra. Handlingen var mer verklighetstrogen, man har lärt känna karaktärerna bättre, språket var bra och enkelt, kapitlen var lagom långa och lämnade en spänd på fortsättningen varje gång. Dessutom gillade jag bokens upplösning då man inte lyckats lista ut den till hundra procent.

Jag är helt klart sugen på att läsa del tre!

Betyg: 4/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: Vecka 36 , Istället för dig & Vila i frid

Likes

Comments

 • originaltitel: Damaged
 • serie: -
 • bokens längd: 9 h & 47 min
 • uppläsare: Angela Kovács

Handling:"En djupt rörande berättelse om hur en fosterförälders stora tålamod och kärlek fann nyckeln till en liten flickas mörkaste och mest smärtsamma hemligheter.

Cathy Glass hade varit fostermamma till femtio barn under loppet av tjugo år när hon välkomnade åttaåriga Jodie till sitt hem. Inget tidigare barn hade varit så trassligt som Jodie, vars våldsamma och aggressiva sätt skrämt iväg fem fosterfamiljer på fyra månader.

När Cathy tog emot Jodie visste hon inte vad som låg bakom Jodies chockerande beteende. Hon skär sig själv, slåss och gömmer sig bakom flera olika personligheter som hon har gett olika namn. Allt eftersom Cathy kommer Jodie närmre lär sig den lilla flickan att hon kan lita på Cathy och anförtro sin fruktansvärda historia till henne." (citerat från bokus)

Kommentar: 'Skadad' av Cathy Glass är väldigt annorlunda mot de böcker som jag brukar läsa/lyssna på. Handlingen var väldigt svår att ta till sig pågrund av den hemskhet den skildrar, men samtidigt var den väldigt intressant.

Dock tyckte jag att boken var lite väl långdragen, det kändes ofta som man stod på samma ställe och trampade. Men språket var bra och Angela Kovács gjorde ett helt okej jobb som uppläsare, men det var någonting som fattades för att boken skulle fastna hos mig.

Betyg: 3/5

Böcker som jag har läst tidigare av samma författare: -

Likes

Comments

 • Ålder: 52 år
 • Bor: Bålsta
 • Familj: Gift med 5 barn och 3 barnbarn
 • Jobb: Författare - egen företagare
 • Intressen: Familjen, skriva, läsa, umgås med vänner.

-Vem är Anne-Lie Högberg? En ung 52 åring som strävat i motvind många gånger i mitt liv. Men ser ALLTID ljust på saker och älskar förändringar.

-Hur ser du på att vara en författare, fördelar/nackdelar? Jag älskar mitt yrke. Det är hårt slit. I många olika faser. Men jag tycker om dem alla. Den största nackdelen är ju att jag (ännu!) inte kan försörja mig på det. Men fördelarna är många. Jag styr över min egen tid, över min egen fantasi och utvecklas något otroligt mycket. Både yrkesmässigt och socialt.

-Har du någon förebild? (Ex en annan författare). Författaren som inspirerat mig mest skrivmässigt är Anna Fredriksson. Hennes böcker sätter sig rakt in i mitt hjärta. Hon skriver historier om enkla, vanliga människor. Precis som jag själv vill skriva. En annan författare som inspirerar mig också enormt mycket är ju Emelie Schepp. Hon är en stor förebild i hur hon började sin karriär som författare som egenutgivare och nu är vald som årets deckarförfattare. Hela hennes författarresa är en bok i sig.

-Vart och vad läser du helst? Jag älskar att läsa i bilen, om vi åker långt. Är det en bra bok, försvinner jag ur tid och rum. Jag läser nästan uteslutande svenska författare. Helst relationsromaner men också deckare.

Har du alltid skrivit? Nej, jag har inte skrivit alls tidigare. Bara brev :) Under många år hade jag brevvänner från bland annat USA, Syd Korea, Solna och Gotland, så det blev väldigt många brev där ett tag.

-Vad inspirerade dig till att börja skriva? Tiden. Jag fick så mycket tid över. Mina fem barn hade vuxit till sig och tankar på att göra något mer än att bara ta hand om hus och hem började spira i mig.

-Var skriver du som bäst? Jag skriver absolut bäst när jag är hemifrån, kanske en skrivdag, skrivhelg eller till och med skrivarvecka med likasinnande. Oftast blir det ju mycket prat, men jag får mer fokus då ändå. Jag sitter ju oftast hemma och skriver till vardags. Men då får jag tvinga mig själv mer. Så att jag inte smiter ner i tvättstugan, eller tar en date med dammsugaren.

-Kan du berätta lite kortfattat om dina två böcker ’Det kommer aldrig mer vara du’ och ’Väck mig när det är över’? 'Det kommer aldrig mer vara du' är min första roman som kom för precis tre år sedan. Boken handlar om Agnes som på midsommarnatten för höra av sin man att han älskar Lisa. Hennes bästa väninna. Övergiven och med krossat hjärta ska hon ta hand om jobb, barn - och sig själv. Hon tvingas också inse att väninnan inte bara fått Oscar utan även blivit styvmamma till hennes barn. 'Det kommer aldrig mer vara du' är en relationsroman om att gå stark ur motgångar. Och att skillnaden mellan motvind och medvind kan bero på åt vilket håll man står.

'Väck mig när det är över' är den fristående uppföljaren. Där vi får följa Anges i hennes nya liv med sin nya man. Och hur hon när hon är som lyckligast hittar en knöl i bröstet. Men hon slår bort de skrämmande tankarna på att det skulle kunna vara cancer och säger inget till sin man Tobias. Hon har fullt upp med att hantera konflikterna mellan tonåringarna i den nybildade familjen som tar all hennes energi. Till råga på allt så rasar visionen om en perfekt jul när hon inser att hennes syster Cissi bär på en fruktansvärd hemlighet.

Hur ”föddes” iden om böckerna? Jag var iväg på en spontan skrivhelg, den första som jag varit på. Och där föddes iden. Innan hade jag hört Veronica Maggios låt "Satan i gatan" och då rusade tankarna i väg och jag "såg" början, mitten och slutet av min första bok. Texten som jag gick i gång på var:

"Du kan gråta mitt på gatan

men jag glömmer aldrig bort vad du gjort

Du får passa dig som satan

för jag glömmer aldrig bort vart du bor

men jag glömmer aldrig bort vad du gjort

nej jag glömmer aldrig bort vad du gjort

nej, nej

jag glömmer aldrig bort vad du gjort"

Hur gick det till när du skrev dem? Jag skrev egentligen hela grovmanuset under det året jag gick en ettårig distanskurs på skrivarakademin. Jag gick den kursen på heltid och hade möjlighet att skriva kapitel och scener och få feedback från lärare och andra elever.

-Vad symboliserar böckerna för dig? Mina böcker betyder jättemycket för mig. Jag har lyckats genomföra projekt som jag aldrig trodde jag skulle ha gjort för några år sedan. Jag är så stolt över dem och nu sedan "Väck mig när det är över" kom har jag översvämmats av jättefina recensioner. Mina gamla läsare älskar den och jag har fått jättemånga nya läsare också. Så många som har hört av sig och känt igen sig och fått tröst av utifrån båda böckerna på olika sätt.

-Är dina böcker baserad på egna erfarenheter eller är allting påhittat? Mina böcker är till en viss del självupplevda. Bland annat skilsmässan i första boken och bröstcancern i andra. Bara tre veckor efter jag släppte första boken drabbades jag av cancer. Två veckor efter diagnosen opererades jag och sedan följde ett tufft halvår med cellgifter och strålning. Sedan tog det ännu ett halvår lite mer för den tunga återhämtningen. När det sen var dags att skriva bok två, kändes det självklart att Agnes skulle drabbas av cancer.

Men karaktärerna är påhittade och finns ej på riktigt. Däremot ville jag "gräva" ur min egen erfarenhet, miljö och mina upplevelser, därför blir det ganska mycket som liknar mitt egna liv.

-Jag gillade dina böcker och undrar givetvis om du funderar kring en tredje bok? Och om du gör det – när kommer man kunna få läsa den? Jag har faktiskt börjat på den tredje och avslutande delen om Agnes. Jag har en ide som gör att jag knyter i hop säcken så att säga. Och knåpar på den nu. Med bland annat synopsis och röd tråd.

Jag hoppas att den kan vara ute till våren 2018, men det beror på hur det går.

-Vad är ditt bästa tips för någon som vill påbörja en författarkarriär eller i alla fall skriva en bok? Det första jag skulle säga är att läsa mycket! Det har inspirerat mig. Läs i den genren som som du själv funderar på att skriva. sedan tycker jag man skall gå skrivarkurser. Det är enormt utvecklande, lärorikt och framför allt roligt! Till sist skall man sätta sig ner och skriva. Och att inte ge upp!

Likes

Comments