Bild 1:

Bländaröppning: 4,8

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 48,0 mm

ISO-tal: 1600

Denna bild togs i trappan över scenen i skolans café. Vi valde att fota här ljust för att få ett kallt ljus. Det kalla blå ljuset fick vi fram genom att fota med vitbalansen lysrör(kallt). Jag blev nöjd med färgen i bilden då det var just ett blått och kallt ljus som jag ville få fram. Det jag inte blev lika nöjd med är att bilen är mycket ¨brusig¨, det beror på ISO-talet som jag valde att använda. Bortsett från bruset man kan se i bilden så är jag nöjd med färgerna och kylan som man lätt ser.
Bild 2:

Bländaröppning: 4,8

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 48,0 mm

ISO-tal: 1600

I bild nummer två så valde jag till skillnad från bild ett, att försöka få fram ett varmt gult ljus. Bilden fotades i korridoren vid idrottshallarna. Jag är nöjd med det gula och varma ljus som jag fick fram. Jag valde att fota med vitbalansen glödlampa.

Varför jag valde att få fram en kall, blå bild och en varm, gul bild var främst för att se skillnaden mellan att fota på två helt olika sätt och med helt olika inställningar. Jag tycker att jag lyckats med att arbeta med inställningarna och ljusen på ett bra sätt och lyckats att få fram det som jag ville få fram.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Bild 1: Siluett i motljus

Bländaröppning: 7,1

Slutartid: 1/125

Brännvidd: 18,0 mm

ISO-tal: 100

Denna bilden fotades utanför idrotten, för att få en mörkare siluett så valde jag att ta fotot en aning nedifrån. När denna bilden togs så var det ett ganska så kallt ljus ute eftersom att dels var lite molnigt samt att det var frost ute, vilket bidrog till att bilden uppfattades kallare. När jag redigerade bilden i Camera raw så valde jag att försöka behålla den blå kalla himlen och istället försöka att få ett varmare gult ljus ifrån solen.

Jag tyckte att denna bilden var den bild som var lättast att ta just för att det enda man behövde var en mörk siluett mot en ljus bakgrund. Det var enkelt att få fram en siluett mot himlen om man fotade lite lätt underifrån och inte i jämnhöjd med personen.

Bild 2: Motljus med reflexskärm

Bländaröppning: 36,0

Slutartid: 1/30

Brännvidd: 50,0 mm

ISO-tal: 1600

Bilden fotades på samma plats som den över, men här är ljuset mycket varmare. När jag fotade denna bild ville jag ha fokus på Lisas ansikte och därför använde jag mig av brännvidd 50 mm och även en reflexskärm. Det som jag gillar med denna bilden är att jag tycker att jag lyckats med att fånga upp solens ljus med reflexskärmen på ett bra sätt. Jag tycker att man får en fin ¨gloria¨ runt Lisa men jag gillar att hennes ansikte blev upplyst av reflexskärmen.

Det svåraste med att ta just denna bild var att kunna fånga upp solljuset med reflexskärmen och att få ljuset i den riktning som man ville ha det. När man väl lyckats med det momentet skötte det mesta sig självt och det var inte längre lika svårt.

Bild 3: Sidoljus

Bländaröppning: 11,0

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 48,0 mm

ISO-tal: 800

Bilden togs på samma ställe som de över, ljuset i denna bild är mycket varmt eftersom att solen lyste på så pass bra. Åter igen ville jag ha mest fokus på Lisas ansikte och därför valde jag ljust brännvidden 48 mm, jag tycker att sidoljuset var så pass milt att man inte fick några hårda kontraster i ansiktet utan mjuka övergångar mellan mörkt och ljust. Jag hade velat ta en bild med håra kontraster just för att kunna jämföra men eftersom att ljuset inte var så starkt så fungerde det inte.

Detta var enligt mig en utav de enklaste bilderna som jag tog, man använde sig bara av kameran och det naturliga ljuset. Lisa fick ställa sig med sidan mot solen och då föll skuggorna naturligt och mjukt i hennes ansikte.

Bild 4: Inbyggd blixt

Bländaröppning: 13,0

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 55,0 mm

ISO-tal: 400

Som på bild två och tre så valde jag att använda mig av en högre brännvidd för att kunna få ett bättre fokus på Olivias ansikte. Jag tyckte att det var svårt att få till en bra bild med inbyggd blixt då ansiktet på de som jag fotade ofta blev överexponerade och alldeles vita. Fick ändra om i inställningarna ett antal gånger och ändra intensiteten på den inbyggda blixten. Här använde jag mig utav en ganska svag blixt just för att undvika ett vitt och överexponerat ansikte.

Detta var den bild som var svårast att få till, det var helt nytt att arbeta med inbyggd blixt när det var ljust utomhus. De första bilderna blev alldeles för överexponerade och det tog ganska lång tid för mig att hitta rätt i inställningarna för att få till en bra bild.


Den bild jag blev mest nöjd med är nr 1 och den som jag skulle kunna ha gjort mycket bättre är bild 4.

Likes

Comments

(Bilden föreställer två händer tryckta mot en fönsterruta)

Jag valde att fota för den mänskliga rättigheten som står för att alla har rätt till frihet och liv. Bilden har ställts ut i skolans café under den rådande demokrativeckan i skolan där man uppmärksammar demokrati och mänskliga rättigheter. Jag valde att fota dessa händer som en symbol för att många berövas sin frihet och sina mänskliga rättigheter i allmänhet. Tanken bakom bilden är att personen som pressar sina händer mot fönsterrutan vill ut, ut till sin frihet och bort ifrån att vara instängd samt fängslad. Bilden togs i trappan mellan samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet, jag valde att göra bilden ganska mörk för just för att få bilden att se mer sorgsen ut. Jag har används mig av bländaröppning 5,0 samt slutartiden 1/250. 

Likes

Comments

Bild 1:

Bländaröppning: 7,1

Brännvidd: 18,0 mm

ISO-tal: 400

Slutartid: 1/30


Bild 2:

Bländaröppning: 7,1

Brännvidd: 35,0mm

ISO-tal: 400

Slutartid: 1/30

Bild 3:

Bländaröppning: 7,1

Brännvidd: 55,0 mm

ISO-tal: 400

Slutartid; 1/30


Jag har i min bildserie valt att fokusera på Lisas kamera tillsammans med hennes armband. Tanken var att komma närmre och närmre kameran. Jag valde att fota ute på ¨bryggan¨ vid bygg och el-programmet. Det ljusa utrymmet skulle ge bilderna ett kallare ljus, vilket jag gärna ville ha då jag tänkte att kontrasterna mellan den mörka tröjan och den kalla vita bakgrunden skulle bli fin. Jag använde mig av bländaröppning 7,1 och slutartid 1/30 när jag tog alla tre bilder, samma gällande ISO-talet. Brännvidden är dock inte densamma på alla tre bilder utan jag ändrade brännvidden eftersom att jag hela tiden ville komma närmre kameran.

Jag blev nöjd med bildserien, jag gillar ljuset och kontrasterna jag fick fram mellan den mörka tröjan och den kalla vita bakgrunden. Jag tycker att jag lyckats med att få fokus på kameran i sista bilden även om bilden kunde ha varit tagen på ett närmre avstånd. När man kollar på den sista bilden tycker jag att ögat dras till kameran och inte till något annat i bilden. Jag tyckte att uppgiften var hyfsat enkel och inte allt för svår, då vi hjälps åt med idéer och lämnar synpunkter på hur inställningarna ser ut och på hur man ska tänka gällande ljuset. Det som har varit svårast har varit att försöka hitta ett bra motiv att fota.

Likes

Comments

Bländaröppning: 4.8

ISO-tal: 100

Slutartid: 1/2000

Jag, Lisa och Carin bestämde oss för att arbeta utanför caféet. Dels för att det var mörkt utomhus och att de vita väggarna reflekterade det lilla ljus som fanns att arbeta med, men även för den stora ytan. Det dåliga ljuset resulterade i att bilden inte är såpass ljus som den borde vara, utan lite mer mörk. Uppgiften var absolut inte den svåraste, men inte heller den enklaste. Att frysa en rörelse var lättare än att fånga en rörelse, det kan bero på att vi ej fotade förbipasserande fordon utan istället varandra. 

 Jag använde mig av bländare 4.8 för att få in så mycket ljus i bilden som möjligt. Slutartiden jag använde mig av var 1/2000 och detta för att jag så enkelt som möjligt ska kunna frysa rörelsen eftersom att bilden knäpps av mycket snabbt vid denna slutartid. ISO-talet jag använde mig av var 100 och jag fotade i NEF-format för att lätt kunna redigera bilden i Photoshop.

Jag blev nöjd med rörelsen jag fryste och att jag fick en såpass bra skräpa. Jag tycker dock att bilden är lite väl mörk vilket mestadels beror på hur vädret var just när bilden togs. Det gick ej att åtgärda på ett bra sätt i Photoshop så detta fick duga. 

Likes

Comments

Bild 1: (Carin som går utanför skolans Stora Entré)

Bländaröppning: 16

ISO tal: 100

Slutartid: 1/20

Bild 2:(En förbipasserande bil, tagen utanför skolans busshållplats)

Bländaröppning: 14

ISO tal: 100

Slutartid: 1/25

Idag höll vi till utanför Stora Entrén samt vid skolans busshållplats. Vi arbetade en hel del med att försöka fånga förbipasserande bilar. Efter ungefär 15 minuter nöjde vi oss och började istället att fota varandra. 

Varför vi valde att fota där vi väl höll till på bild 1 berodde på den färgstarka bakgrunden (skolans gula tegelväggar). Det skulle bli mycket enklare att fånga Carin, som var helklädd i svart, på bild om man hade en ljus bakgrund. Jag använde mig utav slutartiden 1/20 för att få så bra fokus på Carin som möjligt. Den korta slutartiden passar perfekt när man just ska fånga rörelser på bild eftersom att bilden knäpps av snabbt vilket innebär att bilden blir mindre skakig. Det höga bländartalet innebär att bilden har ett långt skärpedjup. Ett långt skärpedjup passar perfekt till dessa bilder då man gärna vill ha med hela situationen.

Bild nummer 2 fotades vid stora vägen utanför skolan, denna bild var mycket svår att fota då många bilar kör alldeles för  fort för att vilja fastna bra på en bild. Här spelar självklart slutartiden en mycket stor roll. Ju kortare slutartid jag har desto lättare får jag fokus på en bil i rörelse. 

Jag blev mest nöjd med bild 1 eftersom att jag dels gillar både färgerna och idén bakom den mer än vad jag gillar bild nummer 2. Jag kan tycka att bild två är lite tråkig och grå samtidigt som bild ett är mer färgglad och händelserik. Bild 1 var mycket enklare att fota eftersom att rörelsen var långsammare än vad bilens var och därför anser jag att bild nummer 1 är bättre. 

Likes

Comments

Bild 1:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 200


Bild 2:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 200

Bild nummer ett har sitt fokus på växten som jag valt att fota, samtidigt som den ljusgula tegelväggen är oskarp och suddig. Jag använde mig av bländare 5,6 vilket innebär att kameran har en stor bländaröppning. Detta innebär att skärpedjupet blir kortare och därav blir tegelväggen gärna suddig och objektet närmst kameran i fokus, alltså växterna. 

Bild nummer två är fotad med samma bländaröppning men den har fokus på tegelväggen istället för det objekt som är närmast kameran. Eftersom att vi har lektioner på mornar kan bilderna bli lite väl mörka och det kan vara lite svårare att arbeta med kameran. När dessa bilder togs så var ljuset över förväntan och hyfsat lätt att arbeta med då solen stod på. Dessa två bilder är tagna utanför skolans café precis vid ingången. Vi fotade utomhus just för att få ett bättre ljus och bättre bilder men jag föredrar att arbeta med kameran ute.

Det som jag tyckt varit svårast var momentet där vi försökte att få fokus på båda objekten i bilderna, och det som jag tyckte var både enklast och roligast var att få fokus på det främre objektet. Att ha fokus på det främre objektet är något som jag föredrar då jag anser att bilden uppfattas mindre rörig än om man ar fokus på det objektet som är längre ifrån. Därför är jag mer nljd med bild nr 1, än med bild nr 2.


Likes

Comments

​Hej!

Jag går mitt andra år på marks gymnasieskola och jag läser ekonomi med inriktning ekonomi. I  år läser jag fotografisk bild 1. och som första uppgift ska vi starta en blogg. Denna blogg kommer att innehålla olika bilder och andra uppgifter som ska lämnas in. I början kommer vi främst att arbeta mer med teknik, hur kamerorna fungerar och om olika tekniker. Kursen ska bli mycket intressant och jag hoppas att jag får lära mig mer. 

Likes

Comments