Slutartid: 1 minut

När det var min tur att få fota med hålkamera så var det strålande solsken och därmed väldigt hårda kontraster i ljuset. Det gjorde att jag tvingades att fota i skugga, för att få en så bra exponerad bild som möjligt. Detta fotot togs utanför entrén vid caféet, vid containern nedanför konstgräsplanen. Vi valde att fota här eftersom att det var ett område med mest skugga som skulle ge bilden hyfsat mjuka kontraster. Eftersom att ljuset var såpass starkt så valde jag att inte ha en allt för lång slutar tid, så en minut fick räcka.

Jag tog en testbild på samma plats som på bilden ovanför men riktad ut mot fotbollsplanen vilken stod i solen. Jag använde mig utav slutartiden 35 sekunder, när jag sedan framkallade bilden i skolans mörkerrum så insåg jag att kontrasterna var allt för höga, det hade inte gått att få till mjuka kontraster eller att invertera bilden till det bättre. Så när jag nästa gång gick ut så placerade jag kameran riktad mot entrén, vilken låg i skugga. Jag ökade slutartiden från 35 sekunder till 1 minut eftersom att jag nu inte längre arbetade med samma ljus som innan och bilden ovanför blev resultatet. Idén med min bild var att försöka få till så mjuka kontraster som möjligt utan att den skulle bli allt för mörk.

Jag var ute och fotade två gånger, under samma dag. Först valde jag att ta en testbild och sedan den bild som jag har valt att publicera här. Att arbeta i mörkrummet var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Eftersom att framkallningen, stoppet samt att fixet redan var tillblandade så var det bara att börja framkalla bilderna. Att arbeta i mörkret var inte allt för svårt eftersom att man vande sig vid det lilla ljus som lysrören gav. 

I Photoshop så började med att beskära bort de veta ramarna som tillkom under den tid som vi skannade in bilderna i datorn. Efter det så valde jag först att invertera bilden så att det gick ifrån det negativa till det positiva, alltså från första bilden (överst) och den andra bilden (nederst). Efter det så valde jag att gå över med olika justeringslager i olika nivåer. I nivå 1 så valde jag att med hjälp utav ett mörkt justeringslager mörka ner de alldeles för ljusa partierna i bilden. I nivå 2 så valde jag att med hjälp utav ett ljust justeringslager ljusa upp de alldeles för mörka eller svarta partierna. När jaga arbetade med Photoshop så valde jag att använda mig utav en lätt redigering just eftersom att jag gärna ville behålla känslan utav att bilden togs med en hålkamera och inte med en riktig kamera.

Jag är nöjd med mitt arbete och när vi började att jobba med hålkamera så trodde jag aldrig att jag skulle lyckas få fram en såpass bra bild ur en plåtlåda, vilket jag faktiskt fick. Det svåra var att arbeta med ljuset eftersom att man inte kunde se hur bilderna faktiskt såg ut innan man framkallade dem i mörkerrummet. Det som jag inte är så speciellt nöjd med är att ett hårstrå kommit med på bilden, men det är någonting som är vanligt när man arbetar med hålkamera för första gången och när man är lite väl oförsiktig. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I denna uppgift så har jag valt att försöka berätta lite om hur det är att driva ett ungdomsföretag och hur stor variation det egentligen är på arbetet som vi utför. Ungdomsföretaget som jag har valt att fota är ett UF som jag själv är delaktig i och det heter Water for everyone UF.

Bild 1:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 5,0

ISO-tal: 400

Brännvidd: 38,0 mm

En stor del utav att driva företag sker digitalt, det kan var saker så som budgetering, marknadsföring eller att söka kontakt med olika företag för att leta samarbeten eller sponsorer.

Bild 2:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 6,3

ISO-tal: 100

Brännvidd: 24,0mm

Detta är hur vi i vanliga fall sitter och arbetar när vi arbetar med bokföring, budgetering och uppdatering på olika sociala medier samt vår webbshop.

Bild 3:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 4,5

ISO-tal: 100

Brännvidd: 30,0mm

Ofta så innebär vårt arbete mycket väntan, just här så väntade vi på en person som skulle hjälpa oss att printa ut de bilder som vi tidigare tagit i fotostudion. Affischerna användes senare i vår monter när vi ställde ut på Åhaga i Borås.

Bild 4:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 6,3 mm

ISO-tal: 100

Brännvidd: 40,0mm

Här är vår produkt, en falska med avtagbar fruktkolv, samt med vår logga på, som står för just att alla har lika rätt till rent vatten vilket är just det som vi arbetar för eftersom att hela vår vinst går till välgörande ändamål.

Bild 5:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 3,8

ISO-tal: 400

Brännvidd: 20,0mm

Detta är korridoren som håller till i när vi arbetar på skolan, ofta befinner vi oss i de grupprum som man kan se på den högra delen utav korridoren.


Bild 6:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 100

Brännvidd: 26,0mm

Att driva UF innebär inte bara möten, telefonsamtal eller arbete framför datorn utan man får även ta hjälp utav sin kreativitet när det kommer till att ta fram produkter men även för att kunna ta fram en bra, fin och intressant monter. På denna bil så håller VD:n i flretaget på att måla en lastpall, tanken med lastpallen är att den skall användas som en disk vid olika mässor.


Bild 7:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 100

Brännvidd: 18,0mm

Här har Emilia precis öppnat den vita färgburken för att gå över den redan grundmålade lastpallen men ännu ett lager vit färg.

Bild 8:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 100

Brännvidd: 20,0mm

Eftersom att jag och Lisa går i denna kurs, det vill säga fotografisk bild, så har vi lärt oss mycket om fotografering och redigering. Därför tog vi hjälp utav skolans fotoutrustning och de kunskaper som vi hittills fått med oss för att fota bilder på frukt.

Bild 9:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 100

Brännvidd: 30,

Eftersom att vi säljer en produkt med tanken att smaksätta vattnet för en fräsch och roligare återställning av vätskebalansen så är frukten en stor del utav vårt arbete. Därför har jag valt att fota just frukter.

Bild 10:

Teknisk redovisning:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 200

Brännvidd: 20,0

Att driva ett ungdomsföretag är roligt, det är roligt att budgetera, bokföra, ta fram produkter samt en affärsidé men även att få visa sin kreativitet när man ställer ut på olika mässor. Detta är en bild som är tagen på skolans UF-mässa, alltså vår allra första mässa, att driva uf innebär att man träffar nya människor, andra ungdomar som driver företag men även kunder.

Teknisk redovisning:

I denna uppgift så har jag valt att försöka berätta lite om hur det är att driva ett ungdomsföretag och hur stor variation det egentligen är på arbetet som vi utför. Ungdomsföretaget som jag har valt att fota är ett UF som jag själv är delaktig i och det heter Water for everyone UF. Jag har använt mig utav olika ljus, brännvidd samt bakgrunder då jag hela tiden fotat i olika sammanhang. Vissa bilder har jag fotat under de lektioner som vi arbetat med ungdomsföretagsamhet, andra gånger har jag fotat under mässor eller när vi har varit och inhandlat material till montern. Oftast har jag valt att fota med ISO-talet 100 då jag tycker att det är lättast att arbeta med när vi fotar inomhus, vilket jag oftast har gjort. Brännvidden varierar hela tiden mellan de olika bilderna och det beror på att jag ibland velat ta översiktsbilder och i vissa fall har jag valt att ta bilder med fokus på små detaljer. Jag föredrar att arbeta med kameran i manuellt läge, så att jag hela tiden kan fokusera bilden på det som jag vill att fokus ska ligga på, då jag lättare kan styra fokus och skärpedjup. Jag har valt att använda mig utav korta slutartider eftersom att jag då inte riskerar att få en suddig bild med tanke på at man inte kan hålla kameran stilla såpass länge utan stativ. När jag arbetade med mina bilder i Photoshop samt Camera Raw så valde jag att använda mig utav en lite kallare redigering, då jag gärna ville ha ljusa och hyfsat kalla bilder. De bilder som jag tagit i ekonomikorridoren samt i klassrummen var svåra att få till en bra kall ton på, så därför valde jag att inte lägga fokus på färgerna samt tonerna utan istället på fokus, skärpedjup och en bra översiktsbild.

Med detta reportage vill jag berätta hur det är att arbeta med ungföretagsamhet, ur stor variation det egentligen är på arbetsuppgifter, och hur det kan se ut på lektioner och i olika klassrum. Min röda tråd var hela tiden att få följa just mitt ungdomsföretag i vårt arbete samt presentera vår produkt, affärsidé och resa genom detta uf-år.  Jag tycker att jag lyckats helt okej, då jag har fått med lite utav alla de olika delarna samt arbetsuppgifterna som man kan komma att behöva utföra.

Likes

Comments


Bländarvärde: 32

ISO-tal: 3200

Brännvidd: 34,0 mm


Min idé med denna bild var att försöka få fram en lite mer dramatisk samt seriös bild med mörka inslag, det vill säga mörk bakgrund, mörka kläder och lite utav en kallare redigering. Eftersom att Carin hade en väldigt kall hårfärg under den tid som vi fotade så tyckte jag att denna fotidé passade bra att använda sig utav på just henne. Som sagt så vill jag förmedla en seriös och lite mer allvarlig känsla vilket jag tycker att jag har lyckats med. Jag valde att använda mig utav ganska så lite ljus, med det lilla ljus fokuserat på ena sidan utav ansiktet, för att få fram mjuka samt hårda skuggor. För att inte få allt för hårda skuggor så valde jag att använda mig utav en svag studiolampa på den högra sidan utav Carin.

Som jag tidigare nämnt så finner jag att en allvarlig samt seriös bild bör vara mörk med en del kalla toner, eftersom att jag finner ett allvar i det. Jag föredrar att redigera bilder i Camera Raw så jag höll mig till det programmet även i denna uppgift. När det var dags att redigera så valde jag att använda mig utav en hel del blå toner i min redigering samtidigt som jag balanserade upp det med en hel del rosa toner. Jag valde att redigera kontrasterna och ökade på dem för att få fram lite hårdare skuggor än vad jag redan hade. Skärpan var inget som jag behövde redigera utav jag tyckte att den lev såpass bra att jag inte behövde fixa till någonting gällande den biten.

I sin helhet så blev jag nöjd med bilden eftersom att jag enligt mitt tycke lyckades att få fram den känsla som jag var ute efter att få fram. Jag tycker att jag lyckats med redigeringen samt ljuset, det som jag i början inte var så speciellt nöjd med var att jag använde mig utav en svart bakgrund istället för en vit. Hade jag använt en ljus bakgrund så hade jag kunnat jobba mer med skuggor samt kontraster, men nu i efterhand så är jag nöjd med valet gällande bakgrund eftersom att det ändå blir såpass effektfullt och ännu mörkare än vad det hade varit med en vit bakgrund.


Likes

Comments

Bild 1:

Bländaröppning: 4,8

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 48,0 mm

ISO-tal: 1600

Denna bild togs i trappan över scenen i skolans café. Vi valde att fota här ljust för att få ett kallt ljus. Det kalla blå ljuset fick vi fram genom att fota med vitbalansen lysrör(kallt). Jag blev nöjd med färgen i bilden då det var just ett blått och kallt ljus som jag ville få fram. Det jag inte blev lika nöjd med är att bilen är mycket ¨brusig¨, det beror på ISO-talet som jag valde att använda. Bortsett från bruset man kan se i bilden så är jag nöjd med färgerna och kylan som man lätt ser.
Bild 2:

Bländaröppning: 4,8

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 48,0 mm

ISO-tal: 1600

I bild nummer två så valde jag till skillnad från bild ett, att försöka få fram ett varmt gult ljus. Bilden fotades i korridoren vid idrottshallarna. Jag är nöjd med det gula och varma ljus som jag fick fram. Jag valde att fota med vitbalansen glödlampa.

Varför jag valde att få fram en kall, blå bild och en varm, gul bild var främst för att se skillnaden mellan att fota på två helt olika sätt och med helt olika inställningar. Jag tycker att jag lyckats med att arbeta med inställningarna och ljusen på ett bra sätt och lyckats att få fram det som jag ville få fram.

Likes

Comments

Bild 1: Siluett i motljus

Bländaröppning: 7,1

Slutartid: 1/125

Brännvidd: 18,0 mm

ISO-tal: 100

Denna bilden fotades utanför idrotten, för att få en mörkare siluett så valde jag att ta fotot en aning nedifrån. När denna bilden togs så var det ett ganska så kallt ljus ute eftersom att dels var lite molnigt samt att det var frost ute, vilket bidrog till att bilden uppfattades kallare. När jag redigerade bilden i Camera raw så valde jag att försöka behålla den blå kalla himlen och istället försöka att få ett varmare gult ljus ifrån solen.

Jag tyckte att denna bilden var den bild som var lättast att ta just för att det enda man behövde var en mörk siluett mot en ljus bakgrund. Det var enkelt att få fram en siluett mot himlen om man fotade lite lätt underifrån och inte i jämnhöjd med personen.

Bild 2: Motljus med reflexskärm

Bländaröppning: 36,0

Slutartid: 1/30

Brännvidd: 50,0 mm

ISO-tal: 1600

Bilden fotades på samma plats som den över, men här är ljuset mycket varmare. När jag fotade denna bild ville jag ha fokus på Lisas ansikte och därför använde jag mig av brännvidd 50 mm och även en reflexskärm. Det som jag gillar med denna bilden är att jag tycker att jag lyckats med att fånga upp solens ljus med reflexskärmen på ett bra sätt. Jag tycker att man får en fin ¨gloria¨ runt Lisa men jag gillar att hennes ansikte blev upplyst av reflexskärmen.

Det svåraste med att ta just denna bild var att kunna fånga upp solljuset med reflexskärmen och att få ljuset i den riktning som man ville ha det. När man väl lyckats med det momentet skötte det mesta sig självt och det var inte längre lika svårt.

Bild 3: Sidoljus

Bländaröppning: 11,0

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 48,0 mm

ISO-tal: 800

Bilden togs på samma ställe som de över, ljuset i denna bild är mycket varmt eftersom att solen lyste på så pass bra. Åter igen ville jag ha mest fokus på Lisas ansikte och därför valde jag ljust brännvidden 48 mm, jag tycker att sidoljuset var så pass milt att man inte fick några hårda kontraster i ansiktet utan mjuka övergångar mellan mörkt och ljust. Jag hade velat ta en bild med håra kontraster just för att kunna jämföra men eftersom att ljuset inte var så starkt så fungerde det inte.

Detta var enligt mig en utav de enklaste bilderna som jag tog, man använde sig bara av kameran och det naturliga ljuset. Lisa fick ställa sig med sidan mot solen och då föll skuggorna naturligt och mjukt i hennes ansikte.

Bild 4: Inbyggd blixt

Bländaröppning: 13,0

Slutartid: 1/80

Brännvidd: 55,0 mm

ISO-tal: 400

Som på bild två och tre så valde jag att använda mig av en högre brännvidd för att kunna få ett bättre fokus på Olivias ansikte. Jag tyckte att det var svårt att få till en bra bild med inbyggd blixt då ansiktet på de som jag fotade ofta blev överexponerade och alldeles vita. Fick ändra om i inställningarna ett antal gånger och ändra intensiteten på den inbyggda blixten. Här använde jag mig utav en ganska svag blixt just för att undvika ett vitt och överexponerat ansikte.

Detta var den bild som var svårast att få till, det var helt nytt att arbeta med inbyggd blixt när det var ljust utomhus. De första bilderna blev alldeles för överexponerade och det tog ganska lång tid för mig att hitta rätt i inställningarna för att få till en bra bild.


Den bild jag blev mest nöjd med är nr 1 och den som jag skulle kunna ha gjort mycket bättre är bild 4.

Likes

Comments

(Bilden föreställer två händer tryckta mot en fönsterruta)

Jag valde att fota för den mänskliga rättigheten som står för att alla har rätt till frihet och liv. Bilden har ställts ut i skolans café under den rådande demokrativeckan i skolan där man uppmärksammar demokrati och mänskliga rättigheter. Jag valde att fota dessa händer som en symbol för att många berövas sin frihet och sina mänskliga rättigheter i allmänhet. Tanken bakom bilden är att personen som pressar sina händer mot fönsterrutan vill ut, ut till sin frihet och bort ifrån att vara instängd samt fängslad. Bilden togs i trappan mellan samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet, jag valde att göra bilden ganska mörk för just för att få bilden att se mer sorgsen ut. Jag har används mig av bländaröppning 5,0 samt slutartiden 1/250. 

Likes

Comments

Bild 1:

Bländaröppning: 7,1

Brännvidd: 18,0 mm

ISO-tal: 400

Slutartid: 1/30


Bild 2:

Bländaröppning: 7,1

Brännvidd: 35,0mm

ISO-tal: 400

Slutartid: 1/30

Bild 3:

Bländaröppning: 7,1

Brännvidd: 55,0 mm

ISO-tal: 400

Slutartid; 1/30


Jag har i min bildserie valt att fokusera på Lisas kamera tillsammans med hennes armband. Tanken var att komma närmre och närmre kameran. Jag valde att fota ute på ¨bryggan¨ vid bygg och el-programmet. Det ljusa utrymmet skulle ge bilderna ett kallare ljus, vilket jag gärna ville ha då jag tänkte att kontrasterna mellan den mörka tröjan och den kalla vita bakgrunden skulle bli fin. Jag använde mig av bländaröppning 7,1 och slutartid 1/30 när jag tog alla tre bilder, samma gällande ISO-talet. Brännvidden är dock inte densamma på alla tre bilder utan jag ändrade brännvidden eftersom att jag hela tiden ville komma närmre kameran.

Jag blev nöjd med bildserien, jag gillar ljuset och kontrasterna jag fick fram mellan den mörka tröjan och den kalla vita bakgrunden. Jag tycker att jag lyckats med att få fokus på kameran i sista bilden även om bilden kunde ha varit tagen på ett närmre avstånd. När man kollar på den sista bilden tycker jag att ögat dras till kameran och inte till något annat i bilden. Jag tyckte att uppgiften var hyfsat enkel och inte allt för svår, då vi hjälps åt med idéer och lämnar synpunkter på hur inställningarna ser ut och på hur man ska tänka gällande ljuset. Det som har varit svårast har varit att försöka hitta ett bra motiv att fota.

Likes

Comments

Bländaröppning: 4.8

ISO-tal: 100

Slutartid: 1/2000

Jag, Lisa och Carin bestämde oss för att arbeta utanför caféet. Dels för att det var mörkt utomhus och att de vita väggarna reflekterade det lilla ljus som fanns att arbeta med, men även för den stora ytan. Det dåliga ljuset resulterade i att bilden inte är såpass ljus som den borde vara, utan lite mer mörk. Uppgiften var absolut inte den svåraste, men inte heller den enklaste. Att frysa en rörelse var lättare än att fånga en rörelse, det kan bero på att vi ej fotade förbipasserande fordon utan istället varandra. 

 Jag använde mig av bländare 4.8 för att få in så mycket ljus i bilden som möjligt. Slutartiden jag använde mig av var 1/2000 och detta för att jag så enkelt som möjligt ska kunna frysa rörelsen eftersom att bilden knäpps av mycket snabbt vid denna slutartid. ISO-talet jag använde mig av var 100 och jag fotade i NEF-format för att lätt kunna redigera bilden i Photoshop.

Jag blev nöjd med rörelsen jag fryste och att jag fick en såpass bra skräpa. Jag tycker dock att bilden är lite väl mörk vilket mestadels beror på hur vädret var just när bilden togs. Det gick ej att åtgärda på ett bra sätt i Photoshop så detta fick duga. 

Likes

Comments

Bild 1: (Carin som går utanför skolans Stora Entré)

Bländaröppning: 16

ISO tal: 100

Slutartid: 1/20

Bild 2:(En förbipasserande bil, tagen utanför skolans busshållplats)

Bländaröppning: 14

ISO tal: 100

Slutartid: 1/25

Idag höll vi till utanför Stora Entrén samt vid skolans busshållplats. Vi arbetade en hel del med att försöka fånga förbipasserande bilar. Efter ungefär 15 minuter nöjde vi oss och började istället att fota varandra. 

Varför vi valde att fota där vi väl höll till på bild 1 berodde på den färgstarka bakgrunden (skolans gula tegelväggar). Det skulle bli mycket enklare att fånga Carin, som var helklädd i svart, på bild om man hade en ljus bakgrund. Jag använde mig utav slutartiden 1/20 för att få så bra fokus på Carin som möjligt. Den korta slutartiden passar perfekt när man just ska fånga rörelser på bild eftersom att bilden knäpps av snabbt vilket innebär att bilden blir mindre skakig. Det höga bländartalet innebär att bilden har ett långt skärpedjup. Ett långt skärpedjup passar perfekt till dessa bilder då man gärna vill ha med hela situationen.

Bild nummer 2 fotades vid stora vägen utanför skolan, denna bild var mycket svår att fota då många bilar kör alldeles för  fort för att vilja fastna bra på en bild. Här spelar självklart slutartiden en mycket stor roll. Ju kortare slutartid jag har desto lättare får jag fokus på en bil i rörelse. 

Jag blev mest nöjd med bild 1 eftersom att jag dels gillar både färgerna och idén bakom den mer än vad jag gillar bild nummer 2. Jag kan tycka att bild två är lite tråkig och grå samtidigt som bild ett är mer färgglad och händelserik. Bild 1 var mycket enklare att fota eftersom att rörelsen var långsammare än vad bilens var och därför anser jag att bild nummer 1 är bättre. 

Likes

Comments

Bild 1:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 200


Bild 2:

Bländaröppning: 5,6

ISO-tal: 200

Bild nummer ett har sitt fokus på växten som jag valt att fota, samtidigt som den ljusgula tegelväggen är oskarp och suddig. Jag använde mig av bländare 5,6 vilket innebär att kameran har en stor bländaröppning. Detta innebär att skärpedjupet blir kortare och därav blir tegelväggen gärna suddig och objektet närmst kameran i fokus, alltså växterna. 

Bild nummer två är fotad med samma bländaröppning men den har fokus på tegelväggen istället för det objekt som är närmast kameran. Eftersom att vi har lektioner på mornar kan bilderna bli lite väl mörka och det kan vara lite svårare att arbeta med kameran. När dessa bilder togs så var ljuset över förväntan och hyfsat lätt att arbeta med då solen stod på. Dessa två bilder är tagna utanför skolans café precis vid ingången. Vi fotade utomhus just för att få ett bättre ljus och bättre bilder men jag föredrar att arbeta med kameran ute.

Det som jag tyckt varit svårast var momentet där vi försökte att få fokus på båda objekten i bilderna, och det som jag tyckte var både enklast och roligast var att få fokus på det främre objektet. Att ha fokus på det främre objektet är något som jag föredrar då jag anser att bilden uppfattas mindre rörig än om man ar fokus på det objektet som är längre ifrån. Därför är jag mer nljd med bild nr 1, än med bild nr 2.


Likes

Comments