I helgen plockade jag fram min lilla "hinderpark". Planen var att löshoppa hästarna och eftersom Lillan aldrig har hoppat tidigare, vad jag vet, så tänkte jag att Gadd och Lillan skulle få hoppa tillsammans. Ja vi kan ju sammanfatta det såhär, det blev ingen succé direkt.. haha! Gadd tyckte det var skitkul och höll ett bra tempo. Lillan var inte lika imponerad, hon var inte var ett dugg fundersam över bommarna för sånna har hon ju sett förut, däremot så höll hon inte riktigt samma tempo som Gadd. Eftersom Lillan alltid ska springa först så blev det lite problem... Lillan lunkade på i sitt tempo medan Gadd låg i arslet på henne, vilket också gjorde att han inte såg hinderna så bra. Det blev för det mesta plockepinn av alltihop, trots att "hinderna" var typ 30 cm höga. Dessutom blev Lillan trött rätt snabbt och orkade inte lyfta på fötterna efter ett tag. Gadd fick hoppa några språng själv när Lillan vilade och han hoppade fint. Jag har ju inte löshoppat honom sen han gick omkull (!!) för drygt ett år sen. Då var han riktigt osmidig och hade svårt att reglera kroppen, men nu verkade det gå lättare. Jag kommer fortsätta löshoppa båda två, men var för sig i fortsättningen.

Idag så stod det dressyr på schemat. Jag var lagomt inspirerad idag så hade ingen egentlig plan för passet. La fram några travbommar som jag både skrittade och travade över i uppvärmningen. Gadd kändes först lite stel, men efter några varv över bommarna så blev han riktigt fin! Snacka om att få mycket gratis av bommarna. Jag kunde bara fokusera på min sits och träna på att vara stabil, så skötte Gadd resten. Efter det jobbade jag en hel del galopp på volt och fyrkanten och även en del förvänd galopp. Gadd tyckte den förvända var jobbig idag, men precis som sist så kändes han mycket mjukare efter den förvända. Jobbade även en del motställd när han inte riktigt orkade hålla den förvända längre. Jag tyckte vi fick till en riktigt fin galopp idag och jag är supernöjd med Gadden överlag idag.

Sen var det Lillans tur att bli ompysslad och motionerad. Hon var väldigt pigg idag och drog på bra i paddocken. Jag stretchade bogarna på henne innan passet och jag tyckte att hon såg mycket luftigare ut i traven idag. Även hon fick springa över lite bommar. Tvättade även svansen och bakbenen på henne. Så skönt! Svansen har jag kunnat tvätta i en hink under vintern, men det var så skönt att kunna tvätta av benen ordentligt också nu när det går att duscha utomhus.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Delar med mig av två bilder för att avsluta dagen med en positiv känsla. Det är ungefär ett år mellan bilderna, eller typ 11 månader och 2 veckor. Även om det bara är bilder så ser jag stor skillnad på hans steg och hållning, det gillar jag!

Likes

Comments

Usch vad jag tycker att det är jobbigt med häst ibland. Jag har haft otrolig tur med Gadd och har haft ytterst få problem med honom under de 7 år vi har hållit ihop. Det var först förra våren som det började komma lite problem, då framförallt med stelhet och tjocka bakben. Eftersom det kom så plötsligt så trodde jag att det bara skulle vara tillfälligt, men där hade jag fel. Hela det senaste året har gått åt till att hålla Gadds åldrande kropp i så bra skick som det bara går, och nu tycker jag att han rör sig bättre än han gjort på flera år. Något som dock alltid kommer att finnas kvar som ett påminnelse om förra våren är de permanenta, hårda "svullnader" han har på delar av båda bakbenen. Det är inget som ska påverka honom enligt vet, men de kommer alltid att finnas där.

Dessutom så har jag tvingats inse att han fallit ur de senaste veckorna... han som alltid har varit så lättfödd och enkel i fodret bygger inte kroppen på samma sätt längre. Samtidigt så är han som sagt finare i gångarterna och bättre i ridningen än någonsin, men hull och ridbarhet behöver ju nödvändigtvis inte höra ihop. Pälsbytet tog hårdare på honom i år än tidigare år tydligen. Han får ju redan så mycket hö han kan äta och lucern utöver det, men jag får nog öka på lucernet så rättar det förhoppningsvis till sig. Så länge han rör sig bra och är glad så ska jag försöka att inte bli allt för orolig.

En lycklig, men något tunn, Gadd

Likes

Comments

Den senaste veckan har det blivit bra med ridning. Paddocken börjar återhämta sig efter en riktigt tuff vår. Som jag skrev i förra inlägget så är det här nog den värsta våren hittills i paddock-väg. Tjälen vill inte släppa taget vilket resulterar i väldigt djup lera. Men som sagt, nu börjar den återhämta sig så nästan hela paddocken är ridbar igen.

I slutet på förra veckan blev det två pass i paddocken. Då var det ungefär 60% av paddocken som var ridbar. Ena långsidan och kortsidan var för blöt för att rida på så jag fick hålla mig på den torra delen. Gadd var på långsamt humör båda dagarna (inte så konstigt med tanke på att han inte är så mycket riden de senaste veckorna och därav något stel) men med tanke på utrymmet så gjorde det inget med två pass i undertempo. Så det blev fokus på lite mer stryke-övningar. Jag kunde träna på att sitta (stilla) i traven också, det är ju betydligt lättare när det går lite långsammare. Jag är riktigt nöjd med båda passen. Hittade en trevlig ridkänsla och Gadd kändes positiv trots att den bjudning han haft den senaste tiden lyste lite med sin frånvaro.

I söndags blev det en fantastiskt härlig långtur tillsammans med Gadds favvo-sällskap, Brella! Då var det långsamma tempot helt bortblåst kan jag lova! Vi var ute nästan 2,5 timme på massa fina stigar där Gadd fick se sig för och lyfta på hovarna. Han fick också släppa loss i en lycklig galopp några gånger och han såg så glad ut med sin rufsiga pannlugg och spetsade öron. Han var rätt mör i kroppen när vi kom hem, men väldigt glad. Måndagen blev därför lugn med avsutten träning och på tisdagen blev det vila.

Idag blev det ett dressyrpass i paddocken igen och idag var det bara en liten bit av ena hörnet som var för mjuk för att rida på så jag hade plats att hålla lite högre tempo. Dagens fokus låg på avslappning och lösgjordhet. Han kändes lite stel i början, kan tänka mig att det fanns lite träningsvärk kvar sen söndagen. Men när han började lossna så var han riktigt fin. Red lite förvänd galopp i båda varven och det kändes som att han kunde slappna av mer i den rättvända galoppen efter det. Så kul att kunna börja med lite "riktigt" galopparbete!

Nu känns det som att vi är på G igen efter några lugnare veckor och efter den här tråkiga vintern. Äntligen har jag tillgång till bra underlag varje dag och kan planera träningen som jag vill istället för att anpassa mig efter vädret. Nu ska bara resten av vinterpälsen bort så är vi redo för sommaren.

Likes

Comments

Gårdagens päls-skörd!

En viss motivationsbrist har infunnit sig igen. Det är blött och dåligt underlag överallt. Paddocken är nog sämre än den någonsin varit på våren förut. Jag vill inte gärna rida på asfalten heller eftersom att hästarna har brodden kvar. Jaja, det får helt enkelt bli en lite lugnare period nu. Det reder väl upp sig snart med underlaget.

Likes

Comments

Jag har haft många inlägg i huvudet som jag tänkt skriva de senaste två veckorna. Men när jag loggat in på bloggen och öppnat ett tomt blad så har jag inte fått ner ett enda ord. Jag har vetat vad jag velat skriva om, men har liksom inte lyckats formulera mig på nått bra sätt. Jag kan inte direkt säga att jag har någon direkt inspiration till att skriva i denna stund heller, men jag tänkte göra ett försök iallafall.

För två veckor sen var det Marc-träning. Känslan inför träningen var som jag skrev väldigt bra och hoppfull. Träningen var nog den bästa hittills, fast å andra sidan tycker jag alltid att alla träningar är den bästa någonsin, haha! Jag hade på mig sporrar för första gången på träning och det kändes som att jag fick väldigt bra hjälp av dom. Gadd blir gärna lite spänd när vi åker iväg på träning och kan vara lite svår att få med sig, så min tanke var att använda sporrarna till att få honom att böja sig mer i sidorna och därigenom ha lättare att slappna av. Och jag tyckte faktiskt att det funkade riktigt bra. Allt som att så är jag riktigt nöjd med den träningen iallafall. Jag fick för första gången sitta ner i traven och det var betydligt jobbigare än jag vill erkänna..! Jag har haft "nedsittningsförbud" tills Gadd börjat slappna av och jobba bättre med kroppen. Men den här gången fick jag lov att sitta ner, i typ 4 varv. Jag var helt slut efteråt haha!! Tänkte kanske klippa ihop en liten film från träningen, vi får se. Den som är nyfiken kan kika in på min Instagram, där finns det en liten snutt från träningen.

Veckan efter träningarna brukar jag alltid ta det väldigt lugnt. Jag lärde mig den hårda vägen när jag började träna för Marc att det inte är lönt att försöka träna veckan efter träning. Gadd brukar var rätt mör i kroppen och han behöver tid på sig för att återhämta sig. Jag tänkte därför ta en tur i skogen med graman som hjälp nån dag efter träningen. Innan årsskiftet så testade jag att rida Gadd med graman ett par gånger (Gud förbjude) för att se om vi kunde få till lite stadigare övergångar. Jag trodde faktiskt att Gadd skulle säga ifrån när han hade gramanen på sig, men hans reaktion var helt tvärt om! Alla "problem" löste sig direkt. Det kändes som att jag hade gett honom ett facit och han förstod precis vad det var jag bad om. Han verkade också tycka att det var trevligt med en stabil hand att ta stöd på. Sen efter det så har det inte blivit nån ridning med graman, för jag har inte tyckt att jag har behövts. Så när jag tog på gramanen inför skogsturen härom veckan hade jag förväntat mig samma reaktion från Gadd. Men den här gången sa han tydligt ifrån att han inte ville ha den. Så det blev en betydligt kortare tur än planerat. För så blir det om Gadd inte gillar nått. Då går han hem! Lite sådär som en tjurig ponny haha. Fast jag tycker att det är rätt bra att han talar om vad han gillar och inte. Det blir så mycket enklare för mig då. Så nu blir det ingen mer ridning med gramanen för Gadd.

Lite annat som är nytt är att Gadd är vaccinerad och redo för eventuell tävling. Det blev ju ingen tävling förra året som jag planerat, kanske blir det debut i år istället. Men jag kommer inte åka iväg förrän jag känner att vi är redo.

Med Lillan går det bra. Hon är rätt pigg nu och uppskattar att få rejsa i paddocken som är helt framtinad nu. Hon har dock varit lite svullen i sitt juver ett tag, så Gunnar kommer på onsdag och kikar på det. Annars är planen med henne nu att hon får förbli en aktiv sällskapshäst. Jag har ju haft lite tankar på att rida henne, men jag har också haft känslan att det inte är rätt tid att sitta upp nu. Kanske nån gång i framtiden, men inte nu. Det känns som att hon behöver en längre paus från ryttare på ryggen. Jag tycker att hon har utvecklats jättemycket i kroppen när hon har fått vila från ryttare. Två saker framförallt har förbättrats enormt. Den ena är att hon har mycket lättare att böja halsen. När hon kom kunde jag knappt böja halsen på henne från marken. Även om jag lockade med morot så hade hon väldigt svårt att böja sig. Nu går det lätt som en plätt utan att jag har tränat på det. Hon har bara fått vara ifred. Det andra är att hon har mycket lättare för galoppen. Att hästarna får springa lösa i paddocken är en ganska stor del av min träning. Framförallt de dagar när orken, motivationen eller tiden inte finna för ett ridpass. I början när Lillan fick springa lös så blev det mest slängtrav eller en långsida i rus-galopp. Balanserad galopp fanns inte. Hon hade även mycket svårt för galoppen under ryttare. Hur den är under ryttare nu vet jag såklart inte, men hon kam galoppera många varv i en balanserad galopp nu i ett lugnt tempo. Det är inte heller något vi tränat på utan har kommit efter hennes "vila". Oavsett hur framtiden ser ut för oss så har den här vilan från ryttare gjort henne väldigt gott. Det är så kul att se hur hon utvecklas i sin kropp!

Det blev ett ganska långt inlägg ändå.. Nu är planen att köra igång med träningen igen efter två ganska lugna veckor. Vi får se hur det blir med bloggningen dock, haha.

Likes

Comments

Precis som jag trodde att det skulle bli isgata och oridbart i paddocken så slog vårvädret till och isen smälte bort! Så nu är det barmark i nästan hela paddocken. Dessutom så är den inte lerig heller eftersom tjälen inte släppt än, så underlaget är faktiskt väldigt bra.

Tack vare detta kunde jag rida ett pass med Gadd och hålla två lektioner utan att behöva oroa mig för underlaget.

Det är ju också nånting nytt, jag har fått två elever som anförtrott sig åt mig. Det känns jätteroligt, spännande och samtidigt lite nervöst. Jag har ju aldrig hållit lektioner på det sättet förut. Hittills har vi haft två lektionstillfällen och det har gått jättebra. Det ska bli superkul att få följa dessa fina ekipage genom deras utveckling.

För min egen del laddar jag inför Marc-träning på lördag. Jag ser verkligen fram emot den här träningen. Det känns som att det har hänt en del sen sist så det ska bli kul att höra vad Marc har att säga. På senaste passet i paddocken kändes Gadd riktigt fin men det kändes samtidigt som att det var nånting i kroppen som störde honom galoppen. Han var liksom "isär" i kroppen och kunde inte riktigt samla sig längre stunder som han brukar. Jag gjorde en liten korrigering av bäckenet idag så förhoppningsvis är det bättre imorgon. Om inte annat så brukar Marc vara en fena på att hjälpa till att lösa sånna problem.

Likes

Comments

Oj vad mycket som har hänt de senaste veckorna! Jag har hittat pusselbit efter pusselbit i ridningen och vilken skillnad det har gjort. Dessutom känns det som att jag har fått en helt annan förståelse för ridningen överhuvudtaget. Det känns som att poletten äntligen har trillat ner. I februari tog jag en trip tur och retur till Köpenhamn och de nästan 20 timmar som var på resande fot spenderades med att inspireras och studera häst. När jag kom hem igen hade jag många nya verktyg att prova. Jag är förvånad själv att utvecklingen har gått så fort sen jag testade dessa nya övningar och metoder. På bara ett par dagar så hände massor. Jag är riktigt tacksam över att ha hittat den här inspirationskällan som har gett mig allt det här, det har verkligen gett mig möjlighet att ta ridningen till "nästa nivå". Jag är också tacksam över vädret som (fram tills nu) har erbjudit ett fint underlag att träna på när jag har varit som mest inspirerad. Nu ser jag fram emot allt som våren har att bjuda på.

Likes

Comments

Januari har inte varit en toppmånad för mig direkt. Långdragen förkylning, infektion och antibiotika har påverkat energin kraftigt och fokus har mest legat på att bara överleva dagarna. Jag har varit jättetrött och gått runt som i en dimma vissa dagar. Inget utöver det som måste göras har gjorts. Den största delen av hästarnas motion under januari har bestått av att de fått springa löst i paddocken. Det är tur att Gadd har Vera så att han får komma ut i skogen emellanåt också.

Det enda roliga som hände under januari var Marc-träningen där Gadd än en gång briljerade och visade upp sin bästa galopp hittills. Ungefär 2 veckor innan träningen så hade vi en liten form-topp. Han var riktigt fin att rida, men eftersom att jag inte orkade rida ordentligt efter det så stelnade han ihop i bakdelen och var därför lite spänd i början av träningen för Marc. Men det tog inte lång tid innan vi hittade tillbaka till känslan jag hade 2 veckor innan.

Nu när jag har orkat rida lite mer seriöst igen så har fokus legat på att hitta ett ännu bättre flow i gångarterna och hitta ännu mer lösgjordhet och avslappning, framförallt i övergångarna. Igår hade vi ett utav de kanske fulaste passen någonsin, men det som gjort mest nytta på länge. Gadd kändes fin när jag satt upp, men jag saknade det där lilla extra. Han var avslappnad, men inte 100% utan kanske 70-80% vilket är väl så bra, men jag kände att det kunde bli mycket bättre. Jag böjde och hade mig men det blev inte speciellt mycket bättre, han hade fortfarande det där lilla motståndet kvar. Så jag tänkte träna lite ryggning, det brukar vara bra när han är stel i bakdelen, men det gick inte alls! Han drog upp huvudet och rörde sig inte en millimeter, det spelade ingen roll vad jag gjorde. Och när nånting inte funkar, då får man testa ett annat tillvägagångssätt, så jag hoppade av och jobbade för hand ett tag. När jag hade backat honom och gjort några övergångar avsuttet så hoppade jag upp igen och hade en helt ny häst. Jag behövde bara krama tyglarna för att han skulle göra en fin ryggning med bibehållen form. Även övergångarna var mycket bättre.

Det var länge sen jag tränade avsuttet på det sättet, men det kommer nog bli fler inslag av den typen av träning när Gadd är lite stel som han var igår. Det är ju så mycket enklare att flytta honom med kroppen och se hur han rör sig om jag går bredvid.

Här är en liten filmsnutt från Marc-träningen för två veckor sen.

Likes

Comments