DEN ÄR HÄÄR!

Hösten alltså. Löven är gula, orangea och ligger på marken. Som dom ska göra. Skogen doftar extra mycket, och allt doftar extra mycket. På ett helt annat sätt än våren. Våren är på ett sätt lite hysterisk, med pollenallergi, damm och gyttjiga vägar. Hösten är så stillsam, doftar lite.. sömnig.

Jag var hemma i Jakobstad över helgen, där var hösten längre kommen än här i Åbo (därav all höstiver). Oj vad jag njöt. Jag och mamma promenerade i "moffas skog". Samma skog som vi promenerat i så många gånger förut. "Snart kommer vi till trädet", "snart kommer vi till yoghurtburken", "minns du när brunnen fanns här ännu?". Sen har vi med kalla tår och näsor tänt ljus, krupit upp i soffan för att se på film och äta jätte mycket godis. Hann också bränna av med cykeln till min söta lilla fammo för att dricka en tekopp. Det som är skönt med min lilla söta fammo är att man behöver inte ha så mycket att säga, för det är ytterst svårt att hinna få en syl i vädret när hon sätter igång med att babbla. Men jag gillar det. Jag själv är ju en pratkvarn och tror det är nyttigt att jag nångång bara får lyssna och nicka.

Förutom skogspromenader och filmmys så måste man hinna med varma kanelbullar när det är höst. Befinner ni er i Jakobstadstrakten så är det ett måste att besöka skorpan och äta världens bästa kanelbullar. Bullen med extra allt liksom. Dessutom är Skorpan extra mysigt en ruskig höstdag med stearinljusen och trägolven. Mamma berömde Skorpan för att dom alltid har tänt stearinljusen på varje bord och att "inget är så ångestladdat som ett otänt stearinljus". Det ligger något i det.


​Hösten är också ett fenomen att iaktta i huvudstaden och i Åbo.

Likes

Comments

Under de senaste två veckorna i Åbo har jag hittat underbara fynd, som jag gärna vill dela med mig av. Jag brukar inte vara den som hittar något på loppisar eller reor. Jag är en sån som köper med lappen på och för fullpris eftersom jag tycker allt på rea endera är otroligt fult, för stort/litet eller smutsigt. På loppisar får jag huvudvärk och blir illamående.
Men ha-haaa! Roko e kvinno som int kan änder se!

Låt mig presentera:

1. VäskaN

Detta är väskaN som jag letat efter i sju år! För 5€!! Och jag skulle ha varit villig att betala 30€. Jag hittade den i 80's/90's avdelningen vid loppiset UFF som finns på lite olika ställen i Finland. Helt sjukt snygg och det rymms oändligt med prylar i den. Lite som Hermiones väska.

2. Smyckena i trä

Jag har så länge sökt efter snygga träsmycken, speciellt örhängen. Men det finns inga coola/enkla smycken i trä vid vanliga butiker såsom gina, H&M eller glitter. De finns i vissa hipstriga butiker men där kostar ett par örhängen 40€(!). Helt sjukt för två träbollar med en fastlimmad pigg. Men så hittade jag butiken Woobs&fellows i Åbo, inne i Forum. Där hittade jag ett bord med träsmycken för 50%. Fick supersnygga örhängen och ett armband för 13€. Resten var inte så farligt dyrt heller. Sen var inpaketeringen av smyckena ett stort plus. Tygpåsar och mysiga lådor.

Likes

Comments

Hejhopp!

Jag är en liten rackare jag. Sitter just nu på bussen påväg till Helsingfors igen. Skulle egentligen ha åkt iväg först 3 timmar senare men eftersom jag studerar i ett humanistiskt virrvarr så slutade vi myyyycket tidigare än planerat och jag hade då ingen lust att vänta i 3 timmar förrän avfärden. Jag ringde bussbolaget och frågade om jag fick boka om biljetten. Det gick inte för sig. Så jag rusade iväg till den tidigare bussen, såg jätte söt och uppgiven ut och frågade om jag fick åka med bussen som for 15:20 istället för 18:20. Busschauffören såg lite trött ut och suckade eftersom jag redan hade lagt in min väska i bagageluckan, under alla andras väskor. Sen sa han "leta vaa tå". Bara att på finska.
Efter det blev jag jätte emotionell och kände mig fylld av kärlek till omvärlden och bestämde mig för att lyssna på Roxettes "It must have been love". Fem gånger blev det. Men det är faktiskt en av de vackraste låtar som skrivits.
Mitt motionerade går att ifrågasätta eftersom jag i princip bara ätit, studerat och kollat "New Girl" de senaste två dagarna. Men jag insåg också att jag måste handla riktig mat och att jag inte bara kan leva på gröt och surskorpor. Så jag gick in till Lidl, och kom ut med bananer, oliver, torkade dadlar och riskakor. YAY MIG!
Nästa vecka ska ja motionera som en best och vara en boss i köket. Kanske.

Likes

Comments

​Morgen!

En sak som gör mig lycklig precis varendaste morgon ​är min gröt. Jag kan längta efter den redan när jag går och lägger mig på kvällarna och jag ser till att hela kastrullen blir urskrapad. Skulle jag gå på restaurang och det fanns ett grötalternativ finns det nog en chans att jag skulle gå på det. Massor av kanel, linfrön, solrosfrön, lite jordnötssmör och blåbär om man råkar ha det. Prova! Det är ett vinnande koncept! Sen kan man lägga till valfri bok eller tidskrift så har du en perfekt morgon. 

Igår hade jag en av mina ack så länga skoldagar då jag slutade redan 12. Bestämde mig för att studera i parken, vilket slutade med att jag låg och sov in public. För mig själv. Men jag hade hakat fast alla värdesaker runt mina lemmar så jag skulle vakna om någon kom o försökte nappa min väska eller något. 

På kvällen gav jag mig ut på den där horror-lenkkin. En horror-lenkki är den där första lenkkin efter en allt för lång paus då man i.o.f.s. påminns om hur skönt det är att springa, men också flåsar och pustar och frågar "var det såhär jäkla tungt?". 

Mot nya äventyr!

Likes

Comments

Glad måndag!

​Jag är (typ) laddad för en ny skolvecka efter en helg i Helsingfors. Pendlandet mellan Åbo och huvudstaden, som kommer som en följd av distansförhållandet, har börjat igen, vilket känns helt okej. Skönt att bryta av lite emellan och så får man chansen att uppleva och utforska de två orterna samtidigt. Dock rörde vi oss inte så farligt vitt och brett under helgen utan höll oss mest runt Majstranden och (som vanligt) försett oss med massa god mat. 

Fast sen har vi varit på två längre utflykter till fots och jag fick se helt nya sidor av Helsingfors. Områdena nära Arabia är super vackra med sjöar, gamla hus och slingrande stigar genom vassen och in i skogen. Det där med vass och skog var ju roligt så länge det var någotsånär ljust ute, men INTE när det blir mörkt. Mörkt blir det om man sitter för länge vid destinationen och njuter av sin picknick. Men vi blev inte i alla fall knivmördade av någon som hoppade ut ur vassen och hem kom vi. 

Lördagen bjöd på hemmafest på österbottniskt vis i en liten trevlig tvåa vid Majstranden. De va som ett litet Nykarleby mitt i Helsingfors kan man säga. Jag tycker det borde finnas ett litet Nykarleby vart man än beger sig. En plats där man får högklassig underhållning och där man kan slappna av lite grann. 

Nu är morgongröten uppäten och jag skall bege mig mot akademin! 

Likes

Comments

Oj Åbo...

Jag har haft en riktigt kanonbra start på läsåret och Åbo känns inte alls lika främmande som förra året. Förra året var ett totalt kaos av hemlängtan och oro. Nu känns allting lite vackrare, lite roligare och lite mer spännande!

Sedan jag kom hit i lördags har jag inte haft en lugn(eller tråkig) stund. Jag har hunnit med två IKEA-besök och vid det sista glömde vi vår underbara nya wc-roskis. Och som jag har ringt och frågat om dom hittat vår roskis och om vi kanske kunde få tillbaka den. Nej det gick inte för sig, den är för evigt förlorad osv. Men jag har hunnit med en massa studentjippon och soliga stunder vid ån eller i parker. Halaren har burits flitigt två dagar och vi har även ätit plättar i två dagar. För sånt får man ju göra om man är en studerande. Och så har jag ju studerat också! Det får man ju inte glömma!

Nu ska jag hoppa på bussen till huvudstaden och se vad för skoj som bjuds ut där!


Likes

Comments

Sista dagen i Jeppis före flytten söderut, spenderas i Vasa. Som tyskavikarie. Klagar inte. Här lyser solen, kaffet är gott och eleverna är roliga. Kommer att sakna Vasa enormt. Har stortrivts här de senaste veckorna och skulle hemskt gärna stanna för evigt. Dock är trafikljusen här sämre än i Jeppis. Men det är ju auf Wiedersehen, för här ska ju göras flera lärarpraktiker.

Imorgon börjar nya äventyr i Åbo och hela familjen roadtrippar ner med mig. Underbara familj.


Likes

Comments

Hejsan

Här i Finlands soligaste stad fortsätter jag med att njuta av det tillfälliga bytet av studieort. Mer än halva praktiken har gått och jag har kastats in i lärarens vardag. Nu vet jag att det är ett helt jäkla pusslande och planerande för att få till en lyckad lektion, elevernas koncentration försvinner genast när de känner doften av att "läraren" är vilsen. Jag vet att eleverna kanske inte alltid tycker att läraren och dennes lektion är så otroligt intressanta och roliga som läraren önskade från början. Och jag vet att det är i klassrummet bland elever som jag skall jobba, där hör jag hemma, det är min roll.

Vardagen här i Vasa är förbaskat trevlig, visade det sig. Jag får chansen till att leva lite annorlunda under ett par veckors tid. Jag har t.ex. funnit en ny vän! Vi förenades genom passionen till nonsenssnack, godsaker och netflix. Här finns en underbar promenadslinga längs vattnet som lockar ut en på utflykter (de gångerna inte netflix n' chill lockar mer). Här finns utrymme för att gå omkring och fundera för sig själv och tid för att läsa Vi på Saltkråkan med en rykande kopp kaffe i handen. Min mor kom också på en snabbvisit i måndags och, åh, så mycket glädje en mor kan sprida i hennes dotter bara av att göra så.

Vi på Saltkråkan är för övrigt en mycket härlig läsupplevelse när man är exempelvis tjugo. Det kryllar av levnadsvisdom och högklassig humor. Det är en bok som har något fint att ge åt varje åldersgrupp. Läs den.


Streetart vid Juthbacka, Nykarleby. 

Likes

Comments

Tisdag. Veckans sämsta dag. Det värsta tänkbara är att du råkar ha en dålig dag på veckans sämsta dag.

Jag hade en dålig dag på veckans sämsta dag.

Saker som kan förvärra veckans sämsta dag: 1. smutsigt hår 2. en katt som har gnagt i alla ens lemmar mellan 04:00 och 06:00 3. usla pommes 4. en allt för lång skoldag 5. framtidsgrubbel.

Men skoldagen tog slut, håret tvättades, katten blev ganska trevlig, ny mat fanns att få och framtiden är långt borta.

Har dessutom hunnit med ett café-besök och ätit mitt livs godaste popcorn. Så kanske det inte var så pjåkigt ändå.

Och jag stötte på lite knytt-poesi som på något sätt gick rakt in:

"Och knyttet tog av skorna och han suckade och sa: hur kan det kännas sorgesamt fast allting är så bra? Men vem ska trösta knyttet med att säga: lilla vän, vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?"

Jag tror nog knyttet bara hade en dålig tisdag. Trösten kom på onsdag eller eventuellt torsdag.

OCH KOM NU IHÅG ATT ALLTID LE MED ÖGONEN OCKSÅ. Det påstods vara jätte vackert i något tjejmagasin som jag läste 2007.

Likes

Comments

HALLI HALLO

Jag har nu inlett mitt andra universitetsår, men inte i Åbo utan Vasa. Och tre veckor för tidigt för den delen, vilket jag inte alls tyckte var roligt imorse när Mathias lämnade av mig vid busstationen. Nej "hellri döööden", som ett barn på mitt sommarbete brukar säga.

När bussen kom fram till Finlands soligaste stad, så regnade det och vinden blåste håret bakochfram. En yrvaken Moa orienterade sig fram i busvädret och hittade fram till mitt boende efter all möda.

Humöret blev genast bättre när intron och föreläsningarna satte igång. Det visade sig vara ett lagom stort gäng blivande ämneslärare, ivriga att påbörja lärarpraktiken. Lärarna verkade lagom snälla.

Att jag lever som en drottning därtill försämrade ju inte heller humöret! Jag bor hos min kompis Elli och hennes katt Nelson. Hon förser mig med underbar kost, mjuka väldoftande lakan, lyxiga handdukar och netflix. OCH HON HAR EN RADIO I SIN DUSCH! Jag trodde aldrig att den dagen skulle komma då jag stör och duschar till Metallicas "Nothing else matters". Men banne mig det har jag nu gjort!

Här trivs jag bra! 

Likes

Comments