Följande inlägg är mitt försök till att få min vardag att låta riktigt spännande och exotisk. Tänkte göra några inlägg om min vardag, så varför inte börja med idag Måndag!

Väckarklockan ringer 07:00, på med skoluniformen och ner till köket. Frukost består varje dag av havregrynsgröt och idag scrambled eggs. Jag packar även ner min lunch och på dagens meny stod det dubbelmacka med humus, ett äpple och morotsstavar. Roger är redan ute på bondgården medan Bells, Gabbie och Julie fortfarande sover (privilegierna med att vara hemskolad). 07:45 kommer Julie för att skjuta mig de ca 5 minuterna till skolbussstoppet (i sommar kommer jag kunna cykla dit men är ganska opraktiskt just nu i kjolen och är även ganska kallt på morgonen).

Första tio minuterna samlas vi i "formclasses" vilket är din hemklass. Dagens "notises" läses upp (vilka även inkluderar vem eller vilka som har fått kvarsittning) och sedan iväg till lektionerna. Här är mitt schema för denna terminen:

Vanligtvis tar jag skolbussen hem igen efter skolan men idag stannade jag i Winton med Georgia. Vi gick runt och shoppade i de få butiker Winton erbjuder. Beställde en hoddie med skolans namn på och är väldigt taggad på att få den! Man märker att det är en liten stad då Georgia hälsar på de flesta, man ser klasskamrater i kassorna och passerar två av sina lärare. Vi lekte även femåringar och klättrade runt inuti en stor häck.

Middag eller som de kallar det här "Tea" bestående av korvar, hashbrowns, bacon och bönor. En stunds TV tittande och sedan kom Julie och tjejerna som varit på konståkning respektive balroom dancing, och hämtade mig.

09:51 sätter mitt alarm för imorgon, drar för gardinerna och hoppar ner i min bekväma men knakiga säng.

Godnatt och kram från en sol som nu går upp hos er

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Klockan ringde 05:00 hemma hos Georgia (kompis från skolan) där jag sovit över lör-sön. Vilket är sent jämfört med hur tidigt jag skulle behövt gå upp om jag var hemma. Två minuters promenad till skolan där vi i två minibussar tog oss upp till coronet peek. 2,5 timmars resa inkluderat stopp för att sätta på snökedjor då det började bli "riktigt mycket snö och farligt".

Mitt uppe i molnen, en kort dags skidåkning och en "måste skidlektion". Jag var inte inställd på en toppendag direkt.
Men de där molnen, som i början av dagen förstörde den makalösa utsikten, hade under natten fört med sig två decimeter underbar nysnö!!! Och då timmarna gick bestämde de sig för att försvinna och släppa fram lite sol. Den obligatoriska skidlektionen blev istället för långa minuter i barnbacken, en givande privatlektion (då jag var den enda snowboard åkaren med erfarenhet). Säsongare Kat från USA tog mig runt i skidsystemet och visade de bästa offpist-ställena. Snön var sagolikt fluffig och lunchrasten minimal. Slutsats: mina benmuskler är rätt nedbrutna just nu.

Kram från en lycklig tjej som gärna skulle åka skidor varje dag

Likes

Comments

Tre veckor och tre saker jag lärt mig:

1. Hur man får vänner
Önskar att det var lika lätt som när man gick på dagis och kunde bli bästa vänner eftersom båda hade rosa tröjor. Nehdu, livet ska inte vara enkelt. Men en del i denna komplicerade process kallad vänskap är i alla fall mat. Dela med dig av din mat och säg alltid ja när någon bjuder dig på något. Tror mitt gymnasiearbete ska handla om detta för är otroligt hur mycket närmare man kommer en person genom att bjuda på choklad.

2. Att följa strömmen
"Gör din egen grej! Gå emot strömmen!" Vi hör dessa uppmaningar hela tiden. Ibland e det dock bra att observera vad andra gör och tanken kanske slår dig att det är så man ska göra. Eller så är du lika smart som Moa och går helt ensam rätt över skolbuss-parkeringen till din buss medan alla anda använder gångbanorna på sidorna.

3. Ta sig utanför boxen
Här om dagen var vi i kyrkan och lysande på en inspelad predikan av Bill Wilson. Kristen eller inte, gå in på youtube och titta på någon av hans predikningar. Lovar det är värt din tid. Han pratade om att "get out of the box". Jag tog ett stort kliv utanför min box då jag signerade pappret som bekräftade mitt utbytesår. Men problemet är att när man kämpat sig igenom den där hårda boxväggen och känner sig lyckad med livet. Då bygger man en ny box utanför den gamla. Hur omotiverande det än låter kommer det ALLTID byggas nya boxar runt omkring dig. Jag tog steget och åkte till andra sidan jordklotet, sen var det engelskan, mitt självförtroende och alla mina andra rädslor. Jag har många boxar jag fortfarande sitter instängd i. Så varför inte ta och kämpa sig igenom några till, se hur det ser ut på andra sidan och leva lite friare?

Påtal om ingenting så kommer här lite bilder från bondgården. Just nu är det kalv-tid och en till sak jag lärt mig är hur svårt det är att lära kalvar dricka från napp.

Kram från en som saknar er enormt

​PS. https://m.youtube.com/results?q=bill%20wilson&sm=1

Likes

Comments

Känner mig som en bebis. Tror det är vid någon ålder då barn endas kan säga 10% av vad de egentligen förstår. Frustrerande när man inte kan formulera sig som man vill och utrycka sina åsikter/känslor. Har märkt att mitt ordförråd och språkkunskaper är ganska begränsade.

Men så kommer små stunder av lycka. Glimtar av hopp, en dag kanske detta kan kännas som hemma. Lördagkväll med en kopp varm choklad framför tvn tillsammans med familjen. Söndagmorgon i kyrkan då "I believe in god our father..." börjar spelas i högtalarna. När man får känna att man är en del av någonting. Skulle nog inte säga att jag är lycklig här än. Men nöjd med tillvaron iallafall.

Har nu gått en vecka av skola. Varje morgon tar jag på mig en mycket vacker, modern och perfekt passande skoluniform. Packar min lunch, som oftast består av gårdagens rester, och blir körd till platsen där den 50min långa skolbussresan börjar. Denna terminen har jag valt att studera: English, food and hospitality, PE, math with statistics, biology och drama. Nivån på alla ämnen är ganska låg och jag har gjort det förut men väldigt många nya ord. Skolan brukar ta emot utbytesstudenter och just nu är vi fyra stycken. Så ibland känner jag mig som "just another exchange student" och varken lärare eller elever intresserar sig för att lära känna mig. Men det fungerar okej och umgås mycket med Chiara(Italien) och Sofie(Danmark), två andra utbytesstudenter.

Jag satt ensam på skolbussen, men nästan alla satt på egna säten så kändes helt okej.

Kram från andra sidan jordklotet

PS. Har fått uppleva bästa känslan i världen: När man hittar den tandkräm man använder hemma i en butik utomlands!

Likes

Comments

Saker att göra på flygplatser:
1. Vända på boken och försöka läsa upp och ner.
2. Titta på flygbiljetten och försäkra dig om att du är vid rätt gate.
3. Sitta i konstiga ställningar och se hur många som sneglar på en när de går förbi.
4. Gå in i alla affärer och jämföra pris på mat.
5. Äta mat.
6. Uppdatera Instagram utan resultat.

Du kan även gå på små promenader genom och utanför flygplatsen. Detta är dock lite mer komplicerat och endast för professionella flygplats-tidsfördrivare. Du måste nämligen först och främst ta reda på om det är höger eller vänstertrafik i det land du befinner dig i. Utan att jag märker det håller jag alltid till höger när jag möter någon, detta leder tyvärr endas till pinsamma kollisioner då nya Zeeland har vänstertrafik. Trafikreglerna gäller både vid personmöten och i trafiken. Sån tur är har jag än så läge inte blivit påkörd av någon bil, trodde aldrig att det skulle vara så här svårt att komma ihåg att titta åt höger när man går över en gata.

Flygplatsen hjälpte dock till med detta

Efter miljontals timmar av ingenting pga inställda flyg osv hände sedan helt plötsligt allting. Möter familjen på flygplatsen, åker DIREKT till kyrkan och träffar massa nya namn som jag inte kommer ihåg. Rogers (pappans) födelsedag, nytt hus och nytt rum. Dagen efter åkte vi till skolan för att välja kurser och fixa pappersarbete. Har nästan inte haft tid för att stanna och tänka efter vad som egentligen händer? Har nog inte riktigt förstått att jag ska leva här i ett helt år.

Jag bor på en mjölkgård mitt ute på landet. Jätte mysigt envåninghus förutom ett enda rum på övervåningen där jag bor. Det är stort och lite avsides vilket är väldigt skönt. Jag har även två sängar? Antar att de ibland tar hand om två utbytesstudenter samtidigt eller nåt. Familejn består av Roger, Julie och deras fem barn där dock bara Bells (14) och Gabbie (16) bor hemma.

Imorgon är första dagen i skolan. Klockan 07:55 kommer det stå en skolbuss redo att ta mig den 50min långs resan. Känns som en high school film och jag ställer mig den stora frågan - vem ska jag sitta bredvid?

Kram från mitt nya hus

Likes

Comments

Efter att nu ha spenderat fyra dagar i såkallad vinter (mer som svensk sommar) flyger jag mot sydligare breddgrader. Detta landet har verkligen imponerat på mig från början och önskar alla ni var med och fick uppleva hur fantastiskt annorlunda det är!

Kram från en nervös tjej som snart ska träffa personer hon ska dela badrum med i ett år

Likes

Comments

Har nu landat i Aucklad! Vilket i dagens samhälle endas kan bevisas med hjälp av snapchat-filtret, så letande efter wi-fi var det första punkten på dagsordningen för oss ungdomar. Flygresan bestod till mesta del av film, sömn, mat och även någon gråtande bebis. Träffade två svenska tjejer (Nora och Maja) på Arlanda som jag sedan åkte tillsammans med ner till nya Zeeland. Ankomsten 04:30 följdes upp av väntande på 20 till utbytesstudenter som skulle landa 10:20. Vilket dock bara resulterade i att jag fick lära känna de nio fantastiska människorna som åkte på vårt plan ännu bättre.

Nu vill jag att du tar ett paus i ditt läsande och försöker förklara på engelska hur man spelar svensk brännboll.
Inser ni hur dumt och konstigt det låter? Diskussionerna gick vilda när fyra svenskar försökte förklara reglerna i "burn-ball". Nora från Umeå blev eld och lågor när stockholmaren, göteborgaren och småländaren skrattade åt umeås väldigt "stora och välkända" bränbolls-VM som tydligen anårdnas varje vår på fälten i Umeå. Har även diskuteras danskt skolsystem, argentinska hästsporter och spelats det norska kortspelet ruslebiff.

Tänk dig en stor fish and chips efter tio timmar utan mat, klockan fyra på morgonen (svensk tid) på en sandstrand med grönklädda kullar bakom dig. Även fast jag just nu håller på att gå in i koma av trötthet var det en otroligt härlig första dag på välkomstlägret med alla utbytesstudenter.

Kram från andra sidan jordklotet

Likes

Comments

Nej, jag har inte packat klart. Nej, jag har inte sovit inatt. Nej, jag är defenitivt inte redo att åka till andra sidan jordklotet. Men emellan allt detta är jag extremt taggad!!!

Jag kan med lättnad skriva att jag äntligen fått mitt visum!! Och samma dag kom även flygbiljetterna!
Söndag 13:20 - Sitter jag (förhoppningsvis) färdigpackad och redo på ett plan som först flyger mig till Stockholm. Där ska jag bland folkmyllret hitta två andra utbytesstudenter som också ska till nya Zeeland.
17:55 - Planet avgår från terminal fem och tar mig på sex timmar ner till Qatar som ligger gränsande till Saudiarabien.
18:15 - Springer antagligen runt på en okänd flygplats och försöker hitta rätt gate med googleöversätt på arabiska i högsta hugg.
03:01 - Två timmar senare och med 16 timmars stillasittande framför mig. Planet tar mig hela vägen till Auckland, nya Zeeland.

Sammanlagt ca 28 timmars resa som antagligen kommer innehålla mycket nervositet och förväntan.

Det är nu det spännande börjar. Med jetlag, stor packning och stel kropp ska vi utbytesstudenter ta oss upp på en vulkan? STS (organisationen jag åker med) ordnar ett välkomstläger i tre dagar med sightseeing i Aukland. En chans att vänja sig vid språket, miljön och kulturen innan vi skickas iväg till våra värdfamiljer. Första dagen ska vi bestiga en vulkan och sen blir det lite museum och statsbesök. Tror nog ändå det kommer bli väldigt kul.

Jag har försökt lägga mina förväntningar för detta året så lågt som möjligt. Helst skulle jag vilja placera dem under mattan på nedervåningen bara för att inte bli besviken när jag kommer dit. Dock är det ganska svårt att inte drömma om ett fantastiskt utbytesår med vänner för livet, en perfekt utbildning och massor av äventyr. Men som sagt det är nog viktigt att se skillnad på drömmar och verkligheten. Jag kommer gråta. Jag kommer skratta. Jag kommer hamna i obekväma situationer. Detta året kommer antagligen innehålla allt.

Så nu säger jag ett sista hejdå till allt och alla här hemma i Sverige. Kommer sakna er enormt!
Kram en sista gång från denna sidan jordklotet.

Likes

Comments


Tydligen kan man ha resfeber en hel månad innan man åker. Något som varit så avlägset sedan jag bestämde mig för att åka i november -16 är plötsligt inte något som bara ligger o väntar långt in i framtiden. Med massa tankar i huvudet på kvällarna är det svårt att somna och jag kan inte föreställa mig hur jag kommer må dagen innan flyget går. Natten kommer iallafall inte innehålla sömn, det är jag säker på.

Äntligen har jag fått börja ansöka om visum! Igår kom mailet med infon om visumansökan från organisationen jag åker med. Jag tycker att jag hade all rätt att vara orolig med tanke på hur sent infon kom. Och även all rätt att fortfarande vara lite nervös då det ska ta ca 20dagar för visumet att komma efter att jag skickat in alla underskrifter och svaren på alla miljoner dumma frågor. Är du kriminell? Är du psykiskt sjuk? Kommer du kunna finansiera dig? Nej. Nej. Vi hoppas det. Vad händer om jag inte hinner få mitt visum innan avresan?

För er som inte hört det än (vilket inte kan vara många med tanke på hur många gånger om dagen jag säger "16 juli" och "Winton, det ligger på södra ön") så kan jag berätta att jag ska bo på en mjölkgård med 440kor en bit utanför staden Winton på södra ön. Jag vet inte hur mycket min värdfamilj tycker det är ok att jag publicerar om dem så det kommer senare. Jag kommer resa ifrån Sverige den 16juli och ja jag e sjukt taggad!!!

Nu har du läst igenom nästan hela mitt första inlägg. Jag varnar dig, jag läser inga bloggar och har ingen koll på hur detta fungerar. Men jag, den okvalificerade bloggaren, hoppas vi kan ta oss igenom detta året tillsammans. Mina inlägg kommer framförallt vara riktade till alla ni släktingar och vänner, men du som bara är intresserad av hur det är att vara på utbytesår eller NZ är såklart mer än välkommen!

Kram från än så länge denna sidan av jordklotet

Likes

Comments