Header
Att leva med PTSD

Jag vet att jag måste gå i terapi, jag vet att jag måste arbetsträna, jag vet att jag måste äta regelbundet, jag vet att jag måste ut och träffa folk, jag vet att jag måste motionera, jag vet att jag måste städa. Jag vet.

Hur gärna jag än vill, så vill ibland varken kroppen eller sinnet. Jag känner mig utmattad, även om det för "normala" människor verkar som jag är jordens lataste människa. Jag känner mig så jävla trött, så jävla omotiverad, så jävla... Allt. Jag orkar inte förklara mig hela tiden, det räcker aldrig med att säga "jag mår dåligt" eller "jag orkar inte" utan att få miljontals följdfrågor. Jag orkar inte förklara för folk som ändå inte förstår, som ändå kommer fortsätta döma.

Att vareviga dag ha ett tryck på bröstet som bara ökar från det att du öppnar ögonen på morgonen, till det att du stänger dem på kvällen. Att vareviga dag vara torr i halsen, känna hjärtat slå i 25677 slag i sekunden, svettig om händerna, ha svårt att svälja, känna att kroppen darrar värre än ett asplöv. Att vareviga dag vara livrädd för att få flashbacks, för att bli påmind. Igen. Att vareviga dag undra "vad är det som kommer förstöra min dag idag?". Och kom inte med "du måste tänka positivt", för det funkar inte riktigt så.

Att aldrig kunna vara någonstans utan att vara på sin vakt. Att aldrig kunna gå utomhus och njuta av solsken eller frisk luft, för man känner sig ständigt iakttagen. Att aldrig kunna sätta sin fot utanför dörren utan att vara livrädd för vem man kanske kommer stöta på. Att aldrig kunna få "njuta för tillfället", för det enda man tänker på är om någon kollar, pekar, viskar, förföljer en. Man är rädd för att göra nåt fel, för att säga nåt fel, för att bara vara fel.Jag är trött.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Storytime

För ca tre år (tror jag det var) sen träffade jag en kille som tog mig med storm. Han var så snäll, så omtänksam, jag tyckte att hans insida var så fin så hans utsida blev fort det vackraste jag skådat. Jag blev helt förblindad, allt jag tänkte på var denna underbara människa som kommit in i mitt liv. Nu i efterhand blir jag så otroligt äcklad. Äcklad för allt han gjorde, och för att jag var så otroligt dum som inte såg nåt tidigare.

Vi inledde ett förhållande och min familj och vänner älskade honom, han va ju trevlig och snäll! Och framförallt behandlade han mig bra. Tiden gick (detta är sånt jag la märke till efteråt, eftersom you know, bllindhet) och han började bete sig lite konstigt. Det började med att han började kommentera min klädsel, jag fick inte gå ut i t.ex klänning eller ha urringning, för då var jag "för sexig". Och det var bara han som fick se mig så. Jag fick inte längre duscha själv, för han var rädd att jag skulle ta på mig själv då, och han ville vara den enda som gjorde det. Låste jag dörren efter mig i badrummet när jag duschade dröjde det inte länge förrän han låste upp dörren och dundrade in och drog bort duschdraperiet, för att kolla så jag inte "bröt mot reglerna". Måste även nämna att han "flyttade in av sig själv", ni vet när man flyttar lite saker då och då, sådär diskret? För det tänkte ju inte jag på just då, men vips! så hade jag tydligen en sambo. En sambo som kontrollerade varenda steg jag tog.

Månaderna gick och mina två f.d bästa vänner som jag umgicks med förut började märka av hur han egentligen var, vi pratade mycket om det och tyvärr märkte han också det så han började hata att jag träffade dem och försökte göra allt i sin makt för att stoppa det. Var jag hemma hos någon av dem kom han dit och ville ha hem mig, och vägrade gå förrän jag följde med. En gång gick det så långt så han nästan slog ner ett pizzabud... (Snabb sammanfattning: jag och mina vänner beställde mat, han ringde och frågade vart jag var, jag sa "jag är hemma om ca en timme, vi har beställt mat och vet inte när den kommer", timmen gick och vi hade fortfarande inte fått mat. Så när maten äntligen kommer var han tyvärr redan hos oss så han blev förbannad på detta stackars budet, men vi lyckades stoppa det.)

Han började isolera mig mer och mer, jag fick inte träffa mina vänner för dem var "dåliga" för mig. Jag kommer aldrig glömma en gång när jag och min syster var hemma hos mamma och hjälpte henne med något (vad minns jag inte), så ringer han mig och frågar vart fan jag håller hus? Jag svarar som det är, han blir skitsur och säger att du ska ju vara med mig? Vi käftar fram och tillbaka och han tycker att jag är en riktig häxa som inte är hos honom när han mår dåligt. Men jag står på mig, för jag hade inte träffat min familj på länge. Senare samma kväll skickar han bilder på mitt tangentbord och vardagsrumsbord, som han nu slagit sönder. "Se vad du fick mig aatt göra", "så går det". Jag blev faktiskt rädd, för jag vet att det hade kunnat vara jag som var sönderslagen istället.

Han hade tidigare visat tecken på aggressivitet och visst hade han tagit tag i mig, knuffat in mig i väggar, gett mig någon örfil då och då etc. Och jag är än idag så inåt helvetes tacksam för att jag tog mig ifrån det fanskapetlindrigt som jag gjorde. Det hade kunnat sluta riktigt jävla illa. Här är också en stor del till mina trust issues, folk är aldrig som man tror. Du kan lita på någon till 100%, och en dag bara flippar dem totalt och blir en helt annan person, en person du aldrig, inte ens i dina vildaste fantasier, hade kunnat tro att dem skulle bli. Alla har hemligheter, och folk blir bara bättre och bättre på att hålla dem hemliga.🌟

Snapchats snygg-filter räddar många selfies💘

Likes

Comments

Storytime

Jag minns när jag var 18 år och flyttade till Göteborg. Jag hade äntligen fått en plats på ett gymnasium med min dåvarande dröm-linje. Samma linje fanns dock i en stad knappt en timme ifrån min hemstad, men jag hade alltid velat bo i Göteborg. Härliga Göteborg. Jag tänkte, att nu får jag börja om, nu får jag vara vem jag vill. Jag tyckte att hela världen stod vid mina fötter.

Men det ändrades fort. Jag började skolan i en klass med massa tjejer, dem flesta va jättetrevliga och snälla men det var aldrig någon jag riktigt klickade med. I början skötte jag skolan som en dans och stormtrivdes. Men veckorna gick, jag började må sämre och sämre iochmed att det psykiska kom ikapp. För det funkar inte riktigt att bara fly. Demonerna följer efter dig vart du än går. Du måste ta tag i dem och bearbeta dem för att dem ska försvinna!

Jag fick mer och mer frånvaro i skolan, jag började känna mig som jordens mest ensamma människa. Jag kände inte en kotte i denna stora nya staden, att ingen visste vem jag var va egentligen det jag ville från början. Men när det hände så mådde jag bara sämre, jag försvann i storstan, jag blev osynlig. Ingen brydde sig riktigt, dem enda som gjorde det befann sig 25 mil bort.

Jag började isolera mig igen (ful vana jag har), när jag väl var ute så handlade i princip allt om alkohol och/eller droger. Jag hade en del riktigt bra tillfällen under denna period också, träffade en del guldkorn på vägen som jag än idag har kontakt med.❤

Efter ett halvår var jag så vilsen så jag ville bara hem. Hem till trygga Värmland, hem till mamma. Och så blev det. Jag lyckades prata in mig hos min dåvarande rektor så jag fick börja på samma linje, fast i Värmland. Men det höll inte länge, mitt inre var åt helvete och så trasigt så närvaron blev skyhög efter bara någon månad, och jag hoppade av kort efter.

Även om hela flytten inte blev alls som jag tänkte mig, så blev jag en erfarenhet rikare, och mycket starkare (även om det inte kändes som det då). Jag är tacksam för att jag faktiskt vågade ta steget, för hur många vågar flytta till en helt främmande stad, helt själv, där du inte känner någon? 🌟

18årig liten Moa... Smal var jag ju iallafall😁

Likes

Comments

Deeptalk

"Posttraumatiskt stressyndrom förkortas till PTSD efter engelskans posttraumatic stress disorder. Det kan drabba dig om du varit med om en svår händelse som inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av din integritet. "

Tänk dig att du en morgon vaknar i ett ryck, du har halvt panik och är kallsvettig. Du andas häftigt och kollar runtom dig för att se var du befinner dig. Du pustar ut när du förstår att det bara var en mardröm. En mardröm som häftat sig fast i din hjärna, som du själv återupplevde för många år sen, men som du återupplever igen och igen, varenda natt.

Du trycker i dig lugnande medel för att minska panikkänslan i kroppen samtidigt som du sysselsätter dig med något för att inte få en panikattack. Även när du är vaken förföljer den där händelsen dig, du kan inte fly från den vad du än gör. Det kommer alltid tillbaka, och lurar bakom varje hörn.

Tänk dig att du ser på tv, sitter vid datorn, läser en tidning. Och det enda du kan tänka och fokusera på är olika ord, fraser, bilder, röster, ljud, lukter, mat, djur, kläder (listan kan göras oändlig) som påminner om den där händelsen, som får paniken att kännas enorm igen. Vart du än kollar finns det alltid något som påminner och får hjärtat att börja slå i ultrafart medan händerna blir mer och mer svettiga.

Har du en bra dag kan du faktiskt "skaka av" dig det, det mesta iallafall. Men på en dålig dag bryter du ihop totalt och önskar att du aldrig varit född. För vad hade du gjort för att förtjäna något så hemskt?

Jag önskar inte ens detta till min värsta fiende. Man befinner sig i en mardröm som inte tycks ha ett slut, som bara spelas om och om igen. Är du vaken så spelas det som en film framför ögonen, även när du gör ditt bästa för att inte blunda.

Som ni ser ser jag fortfarande ut som ett hemlöst vrak oxh nej, jag är inte påverkad. Bara nyvaken!

Så tänk på detta nästa gång du ber nån med PTSD att "rycka upp sig" eller blir sur för att vi kanske inte orkar göra nåt speciellt någon dag. Vi gör så gott vi kan men vi har demoner i huvudet som arbetar dygnet runt, och sånt tar på krafterna.🌟

Likes

Comments

Deeptalk

För många år sen hade jag en vän jag gjorde verkligen allt med, som jag litade på till 110%, som jag gjorde allt för och som då gjorde allt för mig. Vi kallade varann för bästaste bästisar och vi berättade allt för varann, vartenda litet problem delade vi med varann, och löste dem tillsammans.

Men en utekväll för ungefär 4 år sen hände nåt, vi började bråka om nån liten skitsak och när jag ringde dagen efter och ville be om ursäkt klickade hon upptaget och skrev sen att hon inte ville ha kontakt nåt mer? "Nähä", tänkte jag och undrade vart fan jag gjort så fel så hon inte vill vara vänner längre (nu påstår jag såklart inte att jag var den perfekta bästavännen2.0). Men efter den dagen hade vi iallafall inte kontakt mer, jag "kämpade" inte emot särskilt hårt för let's be honest, det var hennes förlust (fortfarande inte bästavännen2.0 men en bra vän, det är jag).

Tiden gick vet inte exakt hur länge men vet att det var halloween iallafall, jag och en annan vän var på krogen då jag ser denna lilla föredetta bästa (trodde jag) vännen även kalla "J" (det passar ju så bra ihop😏), och vem ser jag mer om inte vår kära K? (Hon som ljög under förhör om min våldtäkt, minns ni?). Så J, som jag trodde va lojal in till döden bytte sida på två röda och blev alltså vän (bra vän/bästa vän, ingen aning) med K. Kan ni fatta det hugget i magen?

J var/är ändå helt medveten om exakt allt K gjort mot mig och hur jävla kasst jag mått pga det, men väljer ändå att göra så (inte konstigt att jag har trust issues). Det är nog faktiskt snäppet värre än vad K gjorde, för K förstår helt enkelt inte bättre, hon förstår inte än idag vad hon gjort fel.

Men å andra sidan, idag är jag jävligt glad att vi gick skilda vägar och att jag fick se vem hon verkligen var, för vem fan vill ha falska vänner?

Likes

Comments

There is only one original

Ni får ursäkta min inaktivitet, men är inne i en... "Nere-period" just nu, var ur balans hela förra veckan men jag är på bättringsväg!! Känns inte som om det är så stor idé att uppdatera bloggen nu heller, har inga nya bilder (har/ser sett ut som ett hemlöst vrak och det vill ni verkligen inte se), har inte gjort nånting (förutom arbetsträning igår men så jävla intressant är det inte) och ja...

Men en grej kom jag faktiskt och tänka på förut när jag duschade, en sak som hände för många år sen (exakt minns jag inte), nämligen det största sveket någon gjort mot mig. Och det skulle jag vilja dela med mig av, so stay tuned!


Pga bildbrist får ni en bild från en släktfest från förra året🌟

Likes

Comments

Deeptalk

Känner ni någonsin att ni skulle vilja vara nån annan, även om det kanske bara är för en minut? En minut då du slipper dina egna tankar, ditt eget tankesätt, dina egna demoner.

Jag tänker ofta vilken slags person jag skulle vara om jag inte hade varit med om allt jag gått igenom, hur jag hade varit utan mina.. Sjukdomar eller diagnoser eller vafan man ska kalla dom. Det var så jävla längesen jag levde utan ångest så jag minns inte hur det känns. Jag minns inte hur det känns att vakna en morgon och vara utvilad, pigg och alert, kunna gå igenom sina morgonrutiner och sen åka iväg på vad man nu gör under dagarna.

Det byttes drastiskt ut för mig för många, många år sen. Istället blev jag sömnlös, ångestfylld med regelbundna panikångestattacker med ett självskadebeteende. Mycket har ändrats sen dess, vilket min fina sambo påminde mig om igår när jag var nere. För bara 1 & 1/2 år sen gick jag i princip aldrig utanför dörren, jag vägrade gå till affären (vilket resulterade i att jag handlade en gång per halvår, med sällskap), jag hade fester minst 3-4 gånger i veckan och min vardag bestod i princip utav alkohol och droger.

Men nu, 1 & 1/2 år senare sitter jag är i en ny lägenhet, jag är sambo med min bästa vän och livs kärlek, jag arbetstränar och jag har nästan aldrig panikångest längre. Jag tar inga droger och det är nästan ett år sen jag skar mig senast. Det är framsteg. Jag är bara så fruktansvärt dålig på att komma ihåg vem jag är, och vem jag varit. Och framförallt se skillnad på dem, och inse att jag inte är samma person som förr.

Jag skulle aldrig kunna tagit mig hit utan min omgivning, nog för att jag gör arbetet själv men det är dom som får mig att orka, att fortsätta kämpa för att ta steg framåt. Jag har ofta haft inställningen "ett steg fram, två steg tillbaka", bara för att varje gång viljan kommit så har den kommit x1000 och då har jag trott att "jamen nu är jag frisk, nu kör vi ett heltidsjobb!!". Men det funkar ju inte riktigt så, ellerhur? Så jag kanske skötte det jobbet/praktiken en vecka eller två, sen störtade jag totalt. Gick tillbaka till min "trygga" vardag som då var hårt festande och tänkte "nahe, då kör jag detta ett tag till då".

Jag är så tacksam för min inre styrka, men speciellt för mina nära&kära som pushar mig när jag egentligen bara vill ge upp. Ni vet vilka ni är & ni är guld värda. Tack

Bilden har inget med texten att göra, den är från mars detta året, när jag och Sebastian hade en Göteborgsweekend och firande vår 1årsdag🌟

Likes

Comments

Moafasah tycker till om

En sak som stör mig nåt så inåt helvete, som jag blir lika förbannad på varenda jävla gång tanken kommer in i huvudet på mig. Personer, oftast män (BUHU var jag sexistisk nu!?) som.. Skadar andra människor, som våldtar andra människor som så jävla lätt blir accepterade i samhället (om dom nånsin ens blir utfrysta?) TILLOCHMED när de suttit i fängelset för det.

Skulle det vara en pedofil som kom ut ur fängelset och suttit av sitt straff skulle folk komma med högafflar och protesterat skiten ur sig, dom vill tamigfan inte ha sådana sluskar i deras kvarter. Men om det är en kille (som det vanligtvis är) som sitter inne för att ha våldtagit en annan som kommer ut, då är det nästan så folk välkomnar honom med öppna armar och tycker synd om honom!? Hur sjukt är inte det? Denna killen har alltså FÖRSTÖRT en annan människas liv.

När jag säger till folk att jag tycker att dessa människor inte ska få en andra chans, en chans till ett "normalt" liv, så säger de: "men, han har ju suttit av sitt straff", "han har väl lidit nog nu?", "han ångrar sig ju". Men alltså vafan, seriöst?

Tror ni den utsatte mår bättre när gärningsmannen suttit av sin tid? Tror ni hen mår bättre av att veta att gärningsmannen är ute på gatorna igen? Tror ni hen kan gå vidare och leva ett normalt liv igen? Nae. Man kan faktiskt inte komma över nåt sånt (enligt mina erfarenheter), utan endast lära sig att leva med det.

Varför gör vi gärningsmännen till offer? Varför är det så jävla synd om dom, när dom själv valt att våldföra sig på en annan människa? Nåt står ju inte alls rätt till i dennes hjärna så varför skulle han ändra på sig efter en tid i fängelset?

Nae, Sveriges rättsystem är ett jävla skämt. Jesus kristus, jag sitter här och skakar i skrivande stund bara för att jag blir så jävla förbannad. Och företag som anställer dessa scumbags som VET vad de är kapabla till... Don't even get me started.👊

Likes

Comments

Operation viktnedgång, Moafasah tipsar, There is only one original

Hej på er! Tyvärr blev det ingen arbetstränings för mig idag, har mensvärk från helvetet typ. Jag lyckades somna imorse och vaknade för typ en timme sen, tog en värktablett och ber till Gud att den ska funka🙏

När det är dags för lingonveckan för mig blir jag verkligen ett monster, ni vet hur tjejer blir i filmer? Så blir jag, om inte värre. PMS:en är åt helvete, mensvärken åt helvete, ALLT är åt helvete. När jag blir skitförbannad för ingenting så är choklad det enda som kan lugna ner mig. Några rutor marabou och allt är frid och fröjd igen😏

Jag får även konstiga cravings som jag bara MÅSTE ha annars tar det hus i helvetet, förstår ni vad Sebastian får stå ut med?😂 Som tur är är det bara en gång varannan månad, och jag får väl hoppas att det är värt det för honom, hahah.

Men nog om bloderier, idag ska jag va hundvakt åt min favoritråtta, tvinga Seb att gå till affären och köpa ett "onyttighets-lager" så jag överlever denna veckan, sen självdö tror jag? Låter som en bra plan.🌟

Som ni kanske redan förstått lägger jag "Operation Viktnedgång" på hyllan under denna veckan, vill inte ens veta vad lingonvecka + nyttig gör mig till för person. Det må förbli ett mysterium.

MEN jag slänger ändå in lite smaltips för er som faktiskt är mänskliga denna veckan, enjoy👋

Puttinuttbild som Meline Söderholm har tagit

Likes

Comments