Måndag, 17 Oktober 2016

Hejsan alla läsande!

Dagarna har runnit ut som sand mellan fingertopparna. Nu är det hela en vecka, och några dagar sedan Laos blev kollad utav Kajsa, och det har bara resulterat sig positivt. Han har hittills endast vilat tre dagar sedan vi satte igång på ny kula, och där emellan har vi arbetat häcken av oss.

Laos fick även idag en vilodag då han gått hårt flera dagar i sträck. Det är väldigt mycket fokus på att få in rätt träning för att bygga rätt muskler. Mycket energi från mig går ut på att försöka hålla mig kvar i sadeln då Laos har väldigt, väldigt stora och svåra steg att finna sig bekväm i. Trots att jag ägt honom i något år så är vi ännu inte färdigslipade som ekipage, vilket jag tror att vi riktigt aldrig kommer bli heller.

Jag tillsammans med mamma har i några dagars tid kollat runt vart det är möjligt att rida för min dressyrtränare framöver. Många planer som förhoppningsvis snart faller ihop som pusselbitar.

This is our revival.

Kram Moa

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Questions and Answers

Q: Kul att det gick bra! 😊 Hur gick det efter du hade equiterapeut sist? Gjorde ni inte ett speciellt träningsschema så han skulle bygga muskler? 😊 Varför ska han äta mineraler för unghästar och korn? / Alice

A: Bra frågor Alice! Självklart ska jag försöka förklara allt så detaljerat och enkelt som möjligt. :)

Förra gången Kajsa kollade igenom Laos så hade han en låsning i ryggen, närmare korset. Det fixade hon på några minuter, men jag fick därefter en träningsplan som jag skulle följa just för att han behövde bygga muskler. Under den perioden stod Laos under vila mer än vad jag föredrar, så anledningen bakom låsningen var att han helt enkelt var otränad.

Som sagt fick vi ett speciellt träningsupplägg gjort för just oss, då Laos är av rasen Arabisktfullblod - med andra ord en distans häst som man i princip aldrig kan jobba trött.

Träningsupplägget;

Dag 1: Långdistans utomhus, galopp i fokus, 2 timmar.

Dag 2: Långdistans utomhus med galopp i fokus, klättra i backar och sandtag, 1 timme.

Dag 3: Dressyr på äng, 45 min - 1 timma.

Dag fyra: Vila.

Repeat.

Som man märker så är detta upplägg anpassat för just utesäsong, de vill säga sommaren när det är bra väder och skogsvägarna kan nyttjas till max. Programmet är även endast gjort för då han har fri tillgång till gröngräs dygnet runt, vilket han inte längre har. Men planen gick vägen så länge det varade. Laos är en häst som trivs bäst utanför fyra väggar vilket jag försöker utnyttja och uppfylla så ofta som möjligt.

Just nu skulle jag nog säga att innesäsongen står på glänt då vi varken har uteridbana eller lysen under den mörkare delen utav året. Så nu har vi återigen grävt fram tänkarhatten och träningsplanen inför vintern är under progress. Hittills har vi kommit så långt som att jag nu ska satsa på att rida för privattränare och även komma oss ut på nya ställen så ofta som möjligt. Vi behöver mera kontraster.

Om vi ska hoppa över till Laos foder så är det faktiskt ganska simpelt. Första kuren utav mineraler kommer som sagt vara unghäst-mineraler eller för brunstiga ston; endast för att han ska få i sig precis allt hans kropp behöver och lite till. Efter första kuren är slut, vilket tar någon månad, så kommer han få vanliga mängder med mineraler igen.

Vi har bestämt att göra som vi gör endast för att han inte alls ätit något foder under tiden de gick på bete under sommaren, och därför behöver han få i sig allt det nödvändiga nu istället. Man kan säga att han tar igen allt han missat under sommaren. Extra mineraler behövs även under perioder då hästen byter päls, behöver starkare hovar m.m.

Kornkross används flitigt till de hästar som har en tendens att bli heta utav havre, vilket stämmer in på Laos. Vi ger också det för att han ska hålla hullet bättre då han är en magrare häst rent generellt.

Hoppas du fick svar på allt!

Kram Moa

Likes

Comments

Laos ''undersökning'';

Anledningen till varför jag valde att höra av mig till Kajsa angående Laos är för att han under en kortare tid känts oren i vänster bog. Inte halt, inte svullen, inga täcken på smärta, utan det har känts mera som att han bara varit stel. Mycket riktigt så hade Laos någonting i bogen som Kajsa hittade och behandlade / bröt till rätta. Vi tror det har att göra med att Laos precis fått en ny hagkompis och att de där efter haft lite för roligt i hagen, då jag gång på gång funnit min häst bärandes på grimman runt endast halsen. Men som vanligt kollade ändå Kajsa igenom hela Laos, vilket i sig är en trygghet för både mig och min häst.

Vi kom också fram till vad Laos ska äta för exakt foder; kornkross, vetekli, lucerne, mineraler för unghäst och någon olja de få gånger Laos behöver bli mera vaksam (vilket inte händer allt för ofta.). En annan sak vi kom fram till är att han i övrigt ser otroligt fin ut i kroppen, men måste bygga mera muskler och röra på sig, inte bara med ryttare på ryggen utan även med hjälp utav tömmkörning, löshoppning och frihetsdressyr. Med andra ord får vi redan idag börja träna hårt för att uppfylla alla de satta kraven.

Nu hoppas vi bara på att Laos visar förbättring. Håll tummarna. 😉

Kram Moa

  • Filed under: Laos

Likes

Comments

Equierapi och P&J

Som jag nämnde i föregående inlägg så ska Laos kollas igenom utav hans equiterapeut Kajsa, och redan så tidigt som ikväll! Jag hoppas och ber om att vi hinner återställas och komma in i rutin igen innan lördag, då jag suktat på en P&J. Ifall inte min plan går vägen så har vi andra mål och planer vi därefter kommer rikta in oss på. Jag tar inte Laos för givet, men jag tror att vi har all tid i världen på oss att hinna ikapp det vi missat detta år.

Laos är min krigare, min käraste och dyrbaraste ägodel som jag korsat & dyrbaraste ägodel jag någonsin kommer korsa väg med. Han kommer för evigt att vara extra speciell, typ så som de säger att ens första kärlek ska vara.


Kram Moa

  • Filed under: Laos

Likes

Comments

Life update

Den 28 September begav jag mig ner mot Stockholm för att få se min idol den 29:de; Justin. Min önskan gick äntligen i uppfyllelse efter flertal år utav beundran. Jag hade verkligen the time of my life i Tele2 arenan, längst fram i GC med tusentals andra människor bakom axeln. Lyckligaste tjejen i världen. Såhär i efterhand lider min kropp utav den fantastiska upplevelsen, det vill säga att jag har spräckt tre revben utav vad jag är nog kapabel till att bedöma själv. Med mig hem fick jag inte bara massor utav kläder och skönhetsprodukter, utan släpade även med mig en rejäl förkylning denna gång. Typiskt.

På grund utav dagsformen så står vi över denna dagens hoppträning, vilket känns riktigt surt. Laos ska vila fram till torsdag då vi hoppas på att Kajsa (Laos equiterapeut) kommer förbi och kollar igenom honom. Våra ridpass under senaste tiden har inte känts 100%;iga, så vi hoppas på att Kajsa kan använda sin magi och korrigera något som står fel till.

Vi hörs imorgon igen, men tills dess - Ha en fantastisk dag!

Kram Moa

Likes

Comments

Framtida planering:

Kortfattat och odetaljerat.

Jag & Laos har under stunden 2 st privattränare som vi både hoppar och rider dressyr för regelbundet. Vi har hittat en person för varenda gren som vi klickar med, vilket för oss är lika viktigt att ha som kortet innanför ärmen.

Jag har tidigare prövat rida / ridit för andra otroligt duktiga ryttare och instruktörer, men som jag utav olika anledningar inte rider för längre / endast något pass per år. Man har exempelvis inte alltid möjligheterna till att träna för människor som är bosatt söderut, har fullt schema eller för de tränare som helt enkelt inte kan hjälpa oss igenom detta kapitel utav våran utveckling. Men jag är annars en väldigt öppen människa för förslag och vill gärna prova alla de möjliga. Självklart tycker jag att det aldrig är bra då man snöar in sig på de mest ''uppenbara'' valen, då man kan missa andra stora möjligheter under rullande stund.

Just nu måste jag medge att kalendern ligger blank på bordet. Jag har varken inga större mål eller tävlingar som vi arbetar för att uppnå, då fokuset har legat på mitt egna mående under sommaren. Men nu när vi äntligen känner oss redo för att börja svettas igen så kommer vi satsa på att checka av så många privatträningar som vi hinner med under denna höst / vinter.

Vi vill, som de allra flesta ekipage, kunna tävla och visa resultat; Därför ska vi nu lägga energi på träningen i höst, P&J's / P&R's denna vinter, en veckas dressyrläger nästa sommar och sedan tävla hela nästa tävlingssäsong.

Planerna mina börjar mer och mer likna händelser för varenda dag som passerar. Nästa tävlingssäsong är det förhoppningsvis våran tur att glänsa bland alla andra hästekipage ute på banan. Let's do this. ▶⏩

​Kram Moa

  • Filed under: Laos

Likes

Comments

Om oss;

Moa Eriksson heter tjejen bakom skärmen som bollar tankar, delar med sig utav sin vardag och driver denna häst / livsstilsblogg. Född 2000, vilket betyder att jag 16 år ung och pluggar första året på gymnasium. Det mesta utav min lediga tid spenderar jag i stallet, där även min alldeles egna häst står uppstallad. Tillsammans har vi nu tagit oss igenom hela 2 år som ekipage, och planen är att fortsätta våran resa långt framöver.

Laos är en valack, även han född år 2000. Ett arabiskt fullblod som har nerverna utanpå kroppen och har hjärtat på rätt ställe. Mycket personlighet i en (ca) 163 cm hög kropp. Det är en väluppfostrad Dansk herre, men trots det är han ingen barnvänlig häst då energin ibland är utom kontroll. Tillsammans är vi lite utav ett allroundekipage, provar och kör på det mesta.

Här kommer jag dela med mig utav våra med- och motgångar. Hoppas du stannar!

​Kram Moa

  • Filed under: Om Mig

Likes

Comments