Saken är den att jag kan inte hjälpa mig själv, jag kan inte acceptera detta jag är liksom lite utav vad jag känner om mig själv en irriterande tonåring som inte bryr sig. Folk säger att du kanske ska ta de lite mer på allvar du ska nog inte göra de där eller du borde nog börja träna igen. Folk som faktiskt säger detta behöver inte finns i mitt liv för du vet inte ett skit om detta, jag har både diabetes utan att jag har valt detta och jag har även väldigt mycket andra problem med min kropp så om jag hade kunnat träna 12 h om dagen varje dag så hade jag gjort de och även om de hade sagt att träning tar bort diabetes typ 1 då hade jag dragit mig själv till träningen och köttat upp varenda ben i kropp för jag säger bara detta är ett helvete mina vänner.

Jag kan berätta för er att för någon vecka sen var jag på sjukhuset som en vanlig kontroll, men jag kan säga att jag gick hem med tårar som sprutade överallt för den information jag fick var bara negativ. För de första fick jag veta mitt värde på mitt hba1c som jag kan vara ärlig med att det ligger på 130 och om ni inte vet vad de är sök upp de. Efter detta satte vi oss ner och min sköterska la sin hand på mitt ben och sa "moa detta är inte alls bra, du kommer att bli betydligt sjukare" jag kan säga att jag inte vill bli sjukare och jag vill inte ha ännu ett år åt helvete, vi fortsatte att prata då hon kom inte på levnadsår osv hon sa då "om de ska vara så här i fortsättningen så förkortas ditt liv med 20-25 år" när hon sa detta så sprutade tårarna mitt framför en annan person, jag fick panik och ont i bröstet. I denna stunden kände jag bara varför är de så jävla orättvist att leva, varför ska alla få vara normala utom jag? jag har aldrig någonsin skadat någon annan eller förstört för någon, men ändå ska jag få detta. Det kanske kommer en dag då jag förlorar min syn eller att mina organ lägger av. Jag vet inte hur vi som får stå ut med detta ska göra så ni förstår att detta är en sjukdom som är lika farlig som cancer för varje år insjuknar de 900 barn med diabetes typ 1, 1-3 barn dör varje dag av detta och 5 barn varje dag får detta och jag kan säga att om man inte gillar sprutor så kommer du nästan ta kol på dig själv i början men för mig hade jag en bra inställning men de vände också för mig. Idag lever jag med ett blodsocker på 20 i snitt och jag vill säga till mig själv att skärp dig Moa du måste sjunka, de är som att de vänder i mitt huvud och jag ser positivt av detta värde men ingen normal människa gör de med skämt och sido hehe. Jag tar inte emot hjälpen som folk erbjuder men jag vill inte ha hjälp av folk som inte har detta eller är läkare för jag känner bara irritation av dem om dem skulle säga fel. Jag vet att jag borde vara tacksam för det men jag kan inte de för folk kan inte och om ni säger saker som är fel är de bara jobbigt. Jag känner kanske själv att jag är på väg in i en period som jag var innan för samtidigt nu så har min rygg och allt börjat spöka med mig, de är liksom som att de är vintern som de alltid är den sämsta tiden för mig. Men nu måste jag verkligen ta detta på allvar och jag måste acceptera detta helt och även all hjälp för nu kommer jag att acceptera er för innan detta året är slut ska jag ha ett blodsockervärde på snitt 12 då mitt hba1c kommer att sjunka betydligt och om jag har för höga krav på mig själv kommer jag balla ur totalt.

Jag skriver inte detta för att jag vill att ni ska på något vis tycka synd om utan jag vill bara dela med mig av att jag kan nu acceptera er hjälp och om jag på något vis verkar dålig eller något sådant så ska ni veta att jag nu kommer att leva lite mer av den typen som lever sjuk, jag kommer att ta all hjälp jag behöver och verkligen nå mitt mål. Jag vill också dela med mig av hur läget ligger och att de kan vara en lite känsligare period för mig framåt.

Om ni på något vis kände något av de ni läste och vill och känner för att hjälpa till med denna forskning för att få oss att må bra och slippa detta helvete för att få fram ett botemedel för nästa generation så får ni gärna leta upp typ 1.barndiabetesfonden.se och följa detta där och även donera så som vi hjälper andra verksamheter.

OBS! imorgon tisdag den 14 november är det även diabetesdagen då dem sänder en diabetes gala på tv3 för allra första gången för att uppmuntra folk av vad dem ska göra så vad jag tycker är att ni sätter er vid tv:n eller något annat för att kolla på detta imorgon kväll. Det är inte bara för att hjälpa mig utan för att hjälpa alla i landet och slippa att folk dör varje dag !

Jag vill heller inte ha någon kommentar om detta och heller inte frågan om hur jag mår osv för ni vet <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej! de är jag , ja jag Moa om ni nu kommer ihåg mig om ni nu inte har glömt mig för ni skäms över mig, En sak som ni faktiskt borde veta är ju att de livet jag lever är ju inget roligt eller lätt liv. De finns folk som inte vill ha något med mig och göra bara för att jag har en sjukdom. Jag tycker ju inte att man kan döma någon efter en sjukdom jag kan liksom inte hjälpa att jag har diabetes de är inget jag har valt. Folk äcklar sig på att man tar en spruta vafan är de liksom! ni som faktiskt inte tycker om de , kolla inte ingen tvingar er och säg inget för en dag kanske även du drabbas av detta ! ska jag då sitta och äckla mig på dig för att du inte kan leva utan dina sprutor? nej jag tänkte väl de. Alla vi kämpar för våra liv för en dag kanske vi inte finns kvar längre på grund av att våra njurar eller något i våra kroppar har lagt av att fungera, jag vill heller inte leva ett liv utan att faktiskt kunna se något och de är de som vår sjukdom är väldigt farlig för. Jag vill kunna se vad jag har framför mig, jag vill kunna se de jag älskar, jag vill kunna se de allra viktigaste i mitt liv men de kanske jag inte får för att jag har extremt dåliga värden för att jag inte orkar ta hand om mig själv. Detta är något jag verkligen inte vill leva med men jag har inget val med andra ord just nu hatar jag mitt liv inget blir riktigt bra. Denna sjukdomen har blivit lika allvarlig som cancer då barn drabbas av detta alldeles för tidigt och förkortar våra liv med 11 år på grund av att det inte finns tillräckligt med pengar för att kunna skapa fram tillräckligt med forskning för att få fram ett botemedel precis som de finns för andra sjukdomar men diabetes finns de inte ett dugg för. Jag skäms för att jag har detta , jag går runt varje dag och tänker på hur folk ser på mig, jag tror att folk ser ner på mig bara för detta jag tror att ingen kan någonsin älska mig för att dem ska tycka att de är pinsamt att leva med någon som behöver ta sprutor varje gång jag behöver äta och för att jag måste hålla jämna mellanrum mellan mina måltider, Folk säger att dem inte skäms men innerst inne kanske dem faktiskt gör de jag vet ju inte. Mitt liv går ut på att ta sprutor nästan hela tiden och rättare sagt de går ut på att vara sjuk för de är jag och de kommer jag aldrig undan. Jag är trött på att sticka mig 15000 gånger varje dag, jag är trött på att ta sprutor varje dag, jag är trött på att inte kunna äta när jag vill eller vad jag vill utan att ta en spruta bara för att kunna äta eller dricka något. Folk som säger "de är väl inte så farligt, de är liksom inte dödligt" jo lille vän som sagt vi minskar våra liv med 11 år de vill inte jag så snälla om ni inte har en aning om vad detta handlar om så bara var tysta för alla är trötta på era uttalande, de är detta som gör så att vi inte an tycka om oss själva på samma sätt som er andra. Så snälla hjälp mig hjälp oss för att få oss friska hjälp oss med forskning tack <3

Likes

Comments

Idag har väl dagen inte varit jättebra, mitt blodsocker har verkligen inte velat vara vän med mig de har inte varit speciellt sammarbetsvilligt. Det var bra när jag vakande men sen när jag väl skulle äta så blev de kaos, de är därför jag inte vill äta eller något för jag vet bara jag rör något litet försvinner mitt blodsocker hur högt som helst så de tar hela dagen att få ner. Även idag har jag varit ganska irriterad även igår för jag fick sådana frågor som ingen diabetiker vill höra... först satte jag mig ner och skulle faktiskt äta en kaka,,, ibland blir även jag sugen, men iallafall så får jag den jobbigaste frågan "kan du verkligen äta de där" jag kan äta precis vad jag vill bara jag tar insulinet så de räcker , jag är faktiskt inte allergisk mot socker och de jag äter har du inte med och göra.. och även får jag höra "jag förstår inte hur du klarar och sticka dig jag hade aldrig klarat mig" men nu är de så att du inte behöver sticka dig och du har inte diabetes så prata då inte om de för jag bryr mig inte om du klarar och sticka dig eller inte. Den värsta frågan av alla är nog faktiskt "tur att du bara har diabetes och inte cancer" jag har svårt att säga emot då för jag vet att cancer är jobbigt men diabetes är nästan lika jobbigt , detta är en livshotande sjukdom och om de inte sköts så kan jag dö när jag är 30 detta påverkar så många organ så dem till slut inte orkar jobba längre och som de ser ut just nu är de inte speciellt ljust för mig men de jobbas på de. Folk har även svårt att skilja på typ 1 och typ 2 när folk frågar mig vilken som är vilken så förklarar jag ju men efter de så frågar dem vilken jag har och då tycker jag att de är uppenbart för jag tycker iallafall inte att jag är över 80 eller mega tjock. De jobbigaste med denna sjukdomen är väl att vi måste tänka varje gång vi äter på hur mycket kolhydrater vi har på tallriken och hur mycket insulin som jag ska kompensera med denna maten. För att jag ska må bättre och få rätt på min kropp och behandling så har jag ganska mycket nålar över min kropp och ovanpå de får jag medicin mot min skada och av denna medicin blir jag illamående och mår riktigt dåligt av så jag börjar spy. De är inget roligt och spy för om vi gör de höjs vårt blodsocker och vi får något som kallas för ketoner i blodet och de är livshotande, om vi får för mycket kan vi dö och de vill vi ju inte än iallfall. Jag kan erkänna att jag är rädd för vad som kommer att hända ,jag är rädd för hur min framtid kommer att se ut. 

Likes

Comments

Hej .... Mitt namn är Moa Apel och jag lever livet med typ 1 diabetes.

När jag var 12 år fick jag diagnosen.... jag låg på soffan där hemma och hade somnat en stund efter ett tag väcker min mamma mig och frågar hur länge jag hade sovit, om jag drack mycket, har du rasat i vikt osv. När min mamma var färdig med dessa frågorna svarade jag JA de har jag. Vi skulle då köra till min handbollsträning som var i Lödde då min mamma ringer ett samtal till en vän och frågar om vi får komma inom och ta ett blodsocker på mig!! Ja de är väl klart säger hon då, vi kör dit och jag får ta ett blodsocker JO de visar high (36mmol) jag visste inte riktigt vad detta menades med så jag satt där medans min mamma blev ledsen och nervös.. men efter en stund åker vi där ifrån och jag frågar om vi ska åka till min träning men nej de skulle vi ju inte för vi skulle direkt till sjukhuset. När vi kommer fram förstår jag fortfarande inte vad jag gjorde där men sen när de va min tur att få hjälp så sa dem du har DIABETES då blev jag lite rädd för jag visste att diabetiker skulle ta massa sprutor hela tiden! jag sa till mamma "Vad ska hända nu?" men vi visste inte riktigt vad som skulle hända. Efter 2 h i ett väntrum klockan 11 på kvällen med dropp och slangar över hela mig så kommer läkaren in och tar med mig till en annan våning "här ska du få vara några nätter" jag tyckte de var ganska häftigt att jag skulle få sova på ett sjukhus för de hade jag aldrig gjort innan. men vi gick in på vårt rum och jag fick lite mat då dem kommer in med massa sprutor, då blev jag väldigt nervös men sen när dem hade gett mig dem så tyckte jag inte de var så farligt. Under den tiden på sjukhuset så var de ändå ganska roligt de fanns andra barn jag kunde leka med och läsa läxor med osv. Jag var på sjukhuset i fem dagar för jag hade lite problem med att ställas in men sen till slut hittade jag rätt doser. detta gick hur bra som helst tills jag blev 15 den jobbigaste åldern... mitt HBA1C började stiga hela tiden och jag brydde mig inte lika mycket om min diabetes och de blev bara värre och värre men sen fick jag ändå ganska rätt på de och jag har alltid varit rädd för min vikt och så och insulinet har inte hjälpt för de. Jag skulle börja gymnasiet då jag flyttade till Tingsryd för en ny miljö och så och då hade jag ett HBA1C på 113....Jag fick genast hjälp och alla brydde sig men jag själv brydde mig inte jag testade på de mesta vad man kunde göra som en diabetiker med både mat och annat men jag fick ju bevisat på att vi diabetiker inte kan göra allt och de är just detta som är svårt. Efter ett tag brydde jag mig mer och mitt HBA1C började sjunka och de var ju bra bara de att då slutade jag ta blodsocker och insulin och allt som behövdes för att jag blev utsatt för en skada fysiskt som jag mådde dåligt av... Jag fick sluta spela handboll och de var något jag älskade att göra allt som var sport älskade jag. Men när jag fick så pass ont att jag inte kunde röra mig längre tänkte jag att de inte var lönt att försöka mer... jag sket i allt jag slutade röra på mig , jag slutade äta , jag slutade må bra detta har pågått ett år och jag har fått hjälp nu, dem har undersökt allt på mig men inget syns på något av de dem har gjort. Allt blev ganska dåligt när jag slutade träna, för vi speciellt diabetiker behöver röra på sig för att få ett stabilt socker. Jag orkar heller inte med skolan för jag mår både psykiskt och fysiskt dåligt och de finns ingen ork till något och jag har fått hjälp och alla erbjuder sig men jag är ingen person som gillar att be om hjälp eller visar känslor utan jag håller de för mig själv och istället sätter mig i ett hörn när jag är ensam och gråter. Jag har fortfarande problem med smärta och mitt socker men vi alla jobbar på de och även fast jag inte vill ha någon hjälp med allt så har jag ändå blivit tvingad men jag är tacksam över att jag har fått hjälp redan nu så de inte går över till den andra gränsen då de blir mycket svårare att må bra. Idag ligger mitt HBA1c på 103 och de ska gå ner och efter denna månaden är slut ska jag ha normalt värde men frågan är bara om jag kommer orka detta? Jag vill ju bli över 30 år och leva friskt som alla andra gör.... de är nu jag vill säga att allt kommer bli hur bra som helst men de vet jag inte än.Vi måste ta emot all hjälp vi får för ingen klarar denna sjukdomen utan hjälp.


Likes

Comments