När Megamind flyttade hem till mig la vi ner en hel del tid på träning. Det var vår, han var aningens efter för sin ålder då han endast hoppat enstaka hinder. Jag kände mig dock lugn och tränade en hel del hemma i skogen men också för tränare. Detta för att lägga en bra grund. Hoppade för Arnold och red dressyr för Lisa. Som ung var han lite mer som att rida en gammal hingst ibland, lite bekväm. Men ändå ambitiös och ville göra rätt för sig och det har jag hela tiden försökt ta fram. Glädje, framåtbjudning och hållbarhet har vart ledorden i hans träning.

I slutet på maj 2016 åkte vi iväg på hans första tävling. Jag tyckte att jag hade bra koll på honom på träning. Sedan så hade jag anmält till ny tävlingsplats; gör aldrig om det i en debut. Tyvärr hade banan inte de bästa förutsättningarna för tävlingsdebut. Dessutom var Megamind helt sjukt försiktig och hoppade skithögt. Stannade två gånger i första klassen och i andra var han rätt vild och hoppade fel hinder.. Dessutom hade vår lugna häst förvandlats till en tiger och gav Felix näsblod och var skithingstig. Där och då undrade vi ju lite hur det skulle utveckla sig.

Med styrka och tid så utvecklades han till det bättre och han blev betydligt piggare än tidigare. I Askersund på hans andra tävling fick han sin första rosett. Sedan drog jag iväg till Vreta, Megamind var med första delen fast utanför utbildningen - även om han ryckte in ibland. Dels som ridskolehäst men också på pulsmätningen. Han skulle gå långsamt för att han var yngst. Men de andra visade viss besvikelse för de snabbridande efter mitt första varv så jag red fort som sjutton och fick tydligen in ett banrekord därute på gullig fyraåring. Sedan betade han hemma under mina sista pluggveckor innan det var dags för kvalitet.

Där blev han klass 1. Hoppade jättefint 7,5-8 och fick fina lovord. Snarare att jag tror att annorlunda ridning från min sida gett högre gångartspoäng. Så kul grej att göra! Sedan hoppade han semifinalen i breeders på Strömsholm. Där var han tyvärr alldeles för spänd och fick såldes inga roliga poäng.

Pris fick han trots allt. Sedan så hade vi gjort en bra hoppsäsong och fyraåringar skall utbildas allsidigt... Jag kan dock ha svårt att motivera mig utan mål så dressyrstart fick bli nästa. Det kan vara det konstigaste jag gjort. Dressyrdebuterade gjorde jag alltså som 23-åring på unghäst. Vi undrade varför alla red fram till LC i typ en och en halv timme, kände mig sen hela tiden trots att det var så bra med starttid. Fattade inte hur det kunde kännas trångt med 5st på stor framridning. Så red jag programmet. Som jag inte övat mer än ett par veckor och tyckte att jag missade eller höll på att rida fel hela tiden. Kände att det fanns en hel del som kunde bli bättre. Lastade in och tänkte åka hem efter lite fika. Frågade Felix hur han trodde det gått och han visste inte heller. Så låg jag etta? Jaha. Då fick vi vänta 30minuter. Och hjälp vad man hoppas på att få fortsätta vara bäst då. Och det var han. Ganska bra debut för oss båda helt enkelt.

Träning inför femårssäsongen. Tog det ganska lugnt, med facit i hand hade jag behövt börja rida 120 tidigare för att ha haft chans på att kvala till Falsterbo. Samtidigt kanske det i långa loppet var bra att ta det lite i Megaminds takt och inte stressa. Han gjorde sina första 120 rundor fint. Jag var nog mer rostig och gav honom ibland lite luriga lägen på tävling. Youngsters var vår roligaste tävling - han hoppade fint hela veckan. Jag var också rätt vass, förutom sista dagen då jag red rätt platt. Värsta var nog första dagen när jag var 0.85 sekunder från pris.. Tröttsamt! Dock var min runda under dag 2 den bästa, hade fantastisk känsla men ett ned. Så dressyrtävlade vi även när han var fem år. LB, där han vann igen. Så kul! Och så LA där han inte fick pris - då blev vi snopna! Red dessutom fel i båda klasserna.. Jösses! Sedan så fick jag lite blodad tand och tävlade dressyr igen. Men då ville han visa upp lite mer än vad som krävdes för lätt klass så då blev det inget pris.. Men ändå, 50% vinster tycker jag är ett bra snitt för oss nybörjare :)

2017 började bra med tidig säsong. Första tävlingen i Katrineholm och så Kumla. Han var otroligt fräsch och kändes riktig på g. Just under detta året har hans teknik utvecklats mer än jag någonsin kunnat tro eller önska mig. Jag har också vart helt okej - förutom i Rappestad där jag hoppade fel hinder.. Skäms! Debuten i 130 var nervös men när jag väl red banan kändes det bra. Han blev lite försiktig i trekombinationen annars gick det fint. Sedan min andra 130 runda var härlig, även om han gjorde sin attitydmässigt sämsta framhoppning i hela livet. Sedan skadade han sig. Dressyrtraditionen för nog stå tillbaka i år även om han kanske skulle hinna vara igång till jul - för prio är att han blir frisk! Nästa år ska han få börja hoppa avd A dessutom! Det ska bli kul. Kanske ska sikta på 140 också... Men det är bra jäkla högt!

Det bästa med Megamind är just hans fantastiska temperament och höga ridbarhet. Det har utvecklat min ridning. Dessutom är det otroligt smidigt att kunna åka med honom själv överallt, låta orutinerade rida eller hantera honom utan problem. Han är en otroligt komplett häst och jag hoppas att vi får många fler härliga år till ihop. Dessutom har han alltid vart otroligt frisk och sund vilket är en bra egenskap för en tävlingshäst. Det är roligt att ha utbildat honom hit och det har vart en mycket tacksam uppgift! Jag skulle dock aldrig ha klarat det såhär bra utan all bra hjälp jag har fått på vägen. Mina tränare, Felix, min familj och mina vänner har gjort så mycket möjligt för mig. Och övriga kring mina hästar så som hovslagare, veterinär osv.

I år har vi dessutom badat lite, jag har ramlat av Megis för första gången & han har för första gången inte vart kärnfrisk. Jag är otroligt glad över att jag guidades till att köpa denna bruna intetsägande häst där för 2,5år sedan. Han har gjort vårt liv otroligt mycket rikare och levererar fortfarande mycket glädje varje dag!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I april 2014 förolyckades min fina häst, som också var min bästa kompis och framtidshopp. Det som är lite tråkigt med början på Megaminds och min resa är att den grundar sig i tragedi. För helt ärligt, så dog lite av min passion för hästar där och då. Jag förhåller mig nog lite annorlunda till hästarna och mitt hästintresse idag. Hur som helst, ingen häst dög och det hade nästan gått ett år. Elin försökte få mig att rycka upp mig och inse att även om hon ställde upp vartenda stora, ädla, kapabla fuxsto de hade så skulle det ändå inte vara samma sak.

Megamind, 3,5år introducerades på Loviseholm. Kommer ihåg när Linn tog in honom i ridhuset. Han var sådär lösdriftsaktigt biten, hårig, brun, ganska grov och framförallt valack. En ganska intetsägande häst. Jag red och nej, det var inget hallelujah-moment. Jag red igen, hoppade något litet hinder och fick väl lite bättre känsla för honom. Och de tjatade. Detta var min häst. Han var otroligt ridbar för sin ålder och efter tre ston på raken med kropparna lite emot sig så det behövde jag. Jag tog dit Lisa min tredje provridning. Det var hon, jag och mamma på hela bygget. När jag ställde honom på gången såg hon inte helt imponerad ut och när vi gick mot ridhuset kunde hon inte hålla sig och tyckte att han såg fruktansvärt tråkig ut. Sedan red vi. Och han sken upp. Han galopperar ju med bakbenen ett par decimeter. Jodå, honom ska vi ha! När bästa Lisa också tyckte det kunde det ju inte vara Elin och Linn bara som ville lura på mig djuret. Jaha. Fick väl köpa den då. För pengar jag inte hade. Dessutom hade jag länge vart svag för storasyster Champell som också är en otroligt fin och ridbar häst. Hon bodde på loviseholm under unghäståren och gick fantastiskt bra.

Till besiktningen var han klippt och betydligt snyggare. Henrik gillade honom också. Och så var han fruktansvärt snäll att ha med sig. Så, när han hade birkelandsfragment på röntgen blev det svårare. Men då hade han ändå fastnat lite hos mig under dagen. Han fick följa med hem. Han är en otroligt behaglig häst och jag har inte ångrat mig en dag faktiskt! Han utvecklas dessutom stadigt, är mer kapabel än jag kunnat hoppats på och blir bättre för varje dag. Jag också förresten, han är toppen för min utveckling. Dock så tror jag att den dagen jag känner att vi inte kan ta oss vidare så säljer jag. Just för att han är en så fantastisk häst som förtjänar fullt fokus och ger så otroligt mycket glädje!

Megamind på besiktning & Megaminds första natt hos oss. (Knoppade givetvis man vill ju veta hur fin hästen kan bli!)

Likes

Comments

​Imorse när jag gick upp så hade Tyra hittat ett läppstift hon gått loss på.. Sjukt kul att hon målat sig med det. När jag skrattandes tittade på henne gjorde hon dessutom high-ten! Jag vet inte hur länge jag försökt lära henne det men hon har vart totalt ointresserad. Lycka! Så har jag pluggat, vi sprang också i Karlslund och mosade lite i deras utegym. Tyra var den enda pigga på vägen hem.. Vi skulle ha lugn stalldag också men då fick vi minsann 3 pall spån levererat. Bra när vi ändå var träningsklädda iofs :) Imorgon har jag ett mördarseminarium.. Hjälp. Så borde sova men hur söt var inte Tyra när hon var liten? Naaaaw

Likes

Comments

Vilken underbar dag! Började med att utbilda mig i vårt nya kassasystem på Twilfit, blev även bjuden på supergott fika! Sedan uteritt i solskenet på Roma med härligt sällskap.

Miras tur sedan och nu har vi kommit in i en så rolig period med henne. När det fungerar med de unga hästarna och de börjar förstå systemet, det är utan tvekan bland det bästa jag vet! Lätt bättre än de flesta segrar jag haft. Vi tog oss igenom det lite stormiga, hon blir extremt frustrerad när hon inte är trygg och vet precis vad som ska hända, vad vi menar och så vidare. Då ställer hon sig rakt upp och vill inte fram. Men nu har vi ridit flera gånger helt utan eller med väldigt svaga tendenser till detta. Kul! Så har vi kunnat gå vidare med lite nya uppdrag. Jag har påbörjat lite självständig ridning utan att hon har en människa att följa. Och dagen till ära så premiärgalopperade vi också! Hon var jätteduktig, bara lite fundersam första gången men det handlade nog mest om att jag var lite opedagogisk! Jag tänkte att hon bara skulle galoppera typ 10språng, ifall hon skulle bli rädd för sig själv eller så. Men det tog hon mer som att hon gjort fel och kastade sig lite rakt upp istället. Men sedan fick hon galoppera nästan hela långsidan och då slappnade hon av bättre.

Som kloka Lotta sa en gång; "man provar inte ut egna uppfödningar, de är som de är". Och så är det ju, Mira blir ju som hon blir. Men hitintills har hon gett en bra ridkänsla. Kanske lite struttig galopp idag men första gången med lite spänning i sig så tror jag att det kommer att runda till sig lite i framtiden förhoppningsvis. Alltså jösses vad nördig jag är. Men jag tror att det är svårt att förstå HUR coolt det är att ha följt sin häst från hingstvalet, första andetaget, första stegen, första verkningen, borstningen, löshoppningen, lastningen, ridningen och förhoppningsvis i framtiden första hoppningen, träningen och första tävlingen. Det är en härlig känsla. Särskilt när det mesta trots allt har fallit väl ut än så länge!

Den andra premiären var minst lika härlig. Megaminds första skrittur. Alltså på tal om ridkänsla så har jag saknat att sitta upp på en så klok och ridbar häst. Jag försökte känna om det blivit någon egentlig försämring. (Hur man nu gör det eftersom det rimligen borde blivit sämre efter flera veckor och på en häst som musklat av sig helt..) Men känslan är som den ska trots allt. Han är lösgjord, pigg och glad.

Igår köpte vi foder, nu kör vi på RS Mustang. Känner mig helnöjd med detta! Kanske ska lägga upp hur vi fodrar vid tillfälle? Sedan hälsade vi på den gulligaste, han var god och glad som alltid. Och hade fina kompisar, inga tecken på slagsmål heller. Han är verkligen okomplicerad Notchback! Det var dock inte helt okomplicerat att få med honom på bild...


Likes

Comments

Megamind i Elvis-frisyr, jag hänger över Henriks axel och försöker mig på att förstå bilderna. Ultraljud på foster är mer min grej, både roligare och enklare!!! 

På tal om foster så betalade vi bravourbabyn nu. Tiotusen spänn gick 45dagars på. Alltså lyxfällan nästa... det är ju trots allt sista betalningen och förhoppningsvis får vi vår efterlängtade unge nästa år. Vi har trots allt haft två betäckningar i rad som av olika skäl inte resulterat i föl. Så nu är vi sugna! Nu lyssnar jag på kaliber som förberedelse till morgondagens seminarium. Perfekt form för mig, applåd läraren 😃 Annars har jag promenerat med prinsen, ridit Roma, gosat med gumman och bakat bullar. Bra pepp inför jobbhelg! Och så ska Mira få kuta lite, krävs lite energi för att vara snabbtänkt för att uppnå någon slags harmoni!

Likes

Comments

Soffhänger med varm choklad grädde och familj. Jag har haft en så bra dag! Började med skola sedan var mamma shoppingsugen. Blev bortskämd med bästa sällskapet, fina saker och mat. Så mysigt! Så hästfixade jag och Felix. Mira, Megis och Roma skötte sig så bra allihop. Sedan långpromenad med Tyra, alltså hon hittade dock ett rådjursskelett.. Hjälp! Jättebra dag, behövdes efter monstertentor :) som evig framåtsträvare så glömmer jag ibland att uppskatta allt jag har men idag har det vart omöjligt att missa 😀

Likes

Comments

Om en månad är det Eklunda open, då ska det vara träns och knoppat på löshoppningen. Så idag klippte jag Miras man, kändes lite hemskt. Men hon var söt även i knoppar, hon börjar bli så stor nu! Igår gjorde hon dessutom sitt bästa ridpass någonsin tror jag. Jätteroligt, tror vi kommer ha våra diskussioner framöver också men alltid härligt att bära med sig en fin känsla på vägen till perfekt samarbete. Och den är ju en bit i denna branschen och inte alltid möjligt om man inte matchar varandra. Med Mira tror jag dock att det kan vara lurigt med men med henne på rätt sida så är hon nog ganska oslagbar. Lite som sin mor fast 2.0 💓

Likes

Comments

Känns som en promenad i parken att åka och jobba nu! För jag har skickat in min tenta. Hur skönt är inte det? Wiho! Hoppas det går bra för Felix på sin också, hans började klockan åtta imorse, hua! Nu gäller det bara att vi blir godkända också men det blir ju ett problem först om några veckor. Så ni vet ju hur vi jobbar - lika bra att ta ut segern i förskott ;)

Likes

Comments

Nu har jag sovit ut lite :) Så dags att plugga en sväng igen. Även om det känns så långt från klart (det gör väl alltid det?) så tror jag ändå att jag kommer kunna sy ihop någonting bra till inlämningen nu! Att jag dessutom under veckan har jobbat klart med all bokföring som släpade är bara så jätteskönt! Så nu är även juli-september färdigt. Det kan faktiskt vara det tråkigaste med att ha ett eget företag. Som tur är så har jag toppenbra hjälp! Det kan man kalla lyxigt. Jag har också dragits med sjukdom under veckan, så att ha avklarat ett seminarium, jobbat klart på bokföring och dessutom skrivit nästan en hel tenta hitintills är skönt. Och däremellan fixat lite med hästarna, att hänga med dem känns som paus. Och så har Felix vart snäll och hjälpt mig. Jobbar fredag&lördag men sedan ska jag vara med fina vänner och försöka äta så mycket god mat jag bara kan :) 

Likes

Comments

Som rubriken lyder.. Typ när jag har mindre än två dagar på mig att skriva någonting som just nu känns helt ouppnåeligt. Dessutom har jag passat på att jobba varje dag denna vecka och så har jag ju lite hästar och så också ;) Smart! Men detta med nattplugg och gå all-in i sista minuten är ju tyvärr lite min grej. Förhoppningsvis så fungerar det även denna gång. Annars vet ni en som kommer gråta blod om ett tag.

Idag jobbade jag ju till 17 och sedan skulle vi iväg. Men där fälldes inga tårar, åtminstone inte av sorg för missat plugg eller så. Utan vi åkte till fina Eklunda som har en av mina favoritveterinärer som dräktighetsundersökte. Och fina Windy var ju visst dräktig. Så roligt! Och även om det blev lite knasigt i år så tänker jag minsann vara den som tar ut segern i förskott! Vi var förstås hungriga efter att ha sprungit in med Windy i transporten (mina lättlastade hästar for the win!) kastat in oss i bilen direkt när jag slutat jobba. Så vi firade med lite Max. Windy fick givetvis babymorötter att dela med sitt lilla barn. Så 2018 står det förhoppningsvis en frisk och fin Bravouravkomma på vår gård. Har jag egentligen skrivit att det är en sådan det blir? :) På min önskelista står givetvis frisk och sund. Men sedan kommer givetvis sto och sedan, hör och häpna, BRUN! Jag är verkligen ingen skimmeltjej och har aldrig vart. Dessutom har jag redan två fuxston varav det ena verkligen gör skäl för alla skrönor som finns om just dessa så omväxling skulle förnöja.

Nu ska jag fortsätta i demokratins tecken! Skulle helst bara vilja sova istället för att tyda dessa engelska böcker med ett språkbruk lika lättförståeligt som blindskrift. Helgen kommer att bli väl emottagen i vart fall! Och så tänker jag på min lilla stounge mellan varven så går det lite bättre :)

Likes

Comments