View tracker

Som student lever man på en knaper budget och det är svårt att ibland få de att gå ihop. Särskilt under sommaren då man inte får några pengar och kanske inte får från sitt jobb förrän månaden efteråt. Jag är en person som gillar att shoppa och resa, men det är ibland svårt att göra när man lever som student. Tänkte iallafall tipsa om några av mina bästa tips som man kan göra för att spara pengar.

Sälj det du inte behöver. Rensa garderoben och sälj de kläder du inte använder. Har du andra saker du inte heller använder kan du ju sälja dem med. Onödigt att det bara ska ta plats med aldrig användas. Finns sidor på facebook där du kan lägga upp det du säljer gratis. Annars kan du lägga upp mot en lite avgift på tradera eller varför inte ställa ut på en loppis.

Gör en budget. Skriv ner vad du har för inkomst samt dina fast utgifter och vad du sen kommer lägga resten av pengarna på under månaden. Till exempel kategorier som mat, nöjen, shopping, spara och övrigt. Skriv ner det du spenderar under månaden och se hur du klarar budgeten. Använder du mindre någon månad på en kategori kan du spara de pengarna också eller lägga över det som extra nästa månad om du vill köpa något speciellt.

Släng inte maten. Mat som blir över behöver inte alltid slängar. Skarvar på grönsaker kan du spara och ha till en annan måltid eller varför inte koka fond på det. Samma med rester som blir över när du ätit, lägg de i matlådor och frys in. Du kan alltid göra någonting med maten och kanske till och med hitta nya maträtter. Glöm inte bort att lukta och eventuellt smaka av mat som du är osäker på om de går att äta. En produkt där bäst före datumet har gått ut, betyder inte att varan är dålig, den kan hålla i flera månader efter bäst före datumet är satt. Förvarar du bara dina varor rätt så håller de längre. Många blandar ihop bäst före med sista förbrukningsdag. Att ta vara på maten gör både gott för miljön och din plånbok.

Undvik avbetalning. När du köper en sak så undvik att ta det på avbetalning eller kredit och betala det direkt istället. Spara ihop pengar så att du har råd att lägga ut hela summan på en gång. Du sparar både pengar och slipper betala av något i flera månader/år som blir en fast kostnad. De månader som du har ont om pengar så får du en extra kostnad på grund av en avbetalning. På en mobil till exempel kan du ofta spara upp mot 2000 kr av att betala den direkt. Även om du lägger ut mycket pengar på en gång, så lönar det sig i slutändan.

Gör matlådor. Istället för att lägga mycket pengar på att äta ute, så gör matlådor att ta med till arbetet eller skolan. Man kan tänka att 70-80 kr inte är så mycket men äter du det 5 dagar i veckan så är du uppe i 400 kr i veckan som du faktiskt kunde lagt på något annat. Att göra matlådor är inte så dumt samtidigt som du också vet vad du får i dig om du ska tänka ut hälsosynpunkt.

Utnyttja det som är gratis. Det finns mycket saker som man kan få gratis som man inte tänker på.. Till exempel kan man läsa många tidningar på internet, vissa finns också som app till din telefon eller ipad. Istället för att lägga pengar på kokböcker kan du hitta de flesta recepten på internet eller liknade recept. På youtube kan du lyssna på mycket musik och behöver inte lägga pengar på spotify. Innan du köper en bok kan du kolla om den finns på biblioteket och istället låna den där. På biblioteket finns också tidningar att läsa. Träna hemma eller utomhus istället för att betala dyra pengar på ett gym. Utegym brukar ju också kommer mer och mer. Finns så mycket du kan undvika att lägga pengar på och faktiskt få endå..

Använd återbäringssidor. Innan jag handlar på nätet kollar jag alltid på sidan refunder om det har återbäring på den sidan och går igenom den. Refunder funkar så att om du går via den aktiveras din återbäring som gäller på den sidan och du får tillbaka en viss summa pengar som du sedan kan föra över direkt till ditt konto. Du får oftast en viss procent återbäring på det du handar och hur bra är inte de?Här kan du läsa mer om det och gå med. Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

​Shoppade lite nytt till garderoben i helgen. Blev mest svart men hittade en supersnygg tröja i orange som är en av vårens färger. Blev helt kär så en sån fick följa med mig hem. Snyggt med en färg som bryter av det svarta också. 

Likes

Comments

View tracker

Tog en frukost i sängen i morses framför frozen. Lite mys innan det var dags för spinning på friskis. Första gången jag körde spinning där men var bra och roligt. På cyklarna kunde man se hur lång man cyklat, kalorier man bränt, vilken takt osv. Så man kunde hålla koll lite själv under passet. Nu ska jag fixa mig snart för en utgång med tjejerna ikväll! 

Likes

Comments

​Var i kungsberget häromdagen och åkte skidor. Var i världens bästa skidväder men vi stod ut en stund iallafall. Blev några åk iallafall. Skidsäsongen för mig iår har inte varit det bästa men kul att man börjat åka igen iallafall och börjat få in rutinen igen, känns skönt! 

Likes

Comments

​idag är det fettisdagen, och tydligen pannkakans dag också. Jag fick med mig några semlebullar hem från mamma så jag bestämde mig för att prova den nya varianten på semla för iår, med nutella. Väldigt god tycker jag, passade mig bra i smaken som egentligen inte är ett jättefan av semla. Gillar inte mandelmassan så brukar oftast ta bort den eller köpa en vaniljseml.a. Men denna version av semla gillade jag starkt. Så ett tips att testa!

Likes

Comments

Gjorde våfflor i lördags till fika/lunch, såhär såg mina ut. Hade både sylt, hallon, banan, grädde, maränger & lite choklaknappar på. Lite för sött blev de, men åt man lite så va de gött!

Likes

Comments

i torsdags tog jag tåget ner till Alingsås för att överraska min syster som fyllde 20 år den 6e feb. det blev väldigt lyckat & hon blev både chockad och glad. Blev lite myskäk framför en film, vi såg "boy in a stripped pyamas", riktigt bra men hemsk film. Så har du inte sett den borde du se den.

I fredags åkte ja in till stan en snabbis för att fixa en present, sen handlade vi lite. Vid 6 mötte vi upp Lovisas killes familj på stures för att fira lovisa. det blev både bowling, käk & quiz. & dessutom vann vi quizet, så ett presentkort på 300 kr fick vi.

På lördagen gick vi upp & sjöng för Lovisa på morgonen och skålade med lite skumpa. Sen blev de frukost & sen innehöll dagen bakning, våfflor och chill, samt en go middag med familjen. Idag skulle de ha brunch för min syrra och fira henne. Jag kunde dock inte medverka,  då jag var tvungen att åka hemåt igen. Men haft det supermysigt iallafall, dock fick jag allergiska reaktioner, tror de är katten och de är ju mindre kul..djur är ju så mysiga.

Likes

Comments

Kände för att byta miljö för träningen då motivationen de sista inte varit på topp och jag inte trivdes på förra gymmet. Så provtränade på friskis och svettis häromdagen och det gymmet fick det bli. Hoppas att det kommer bli bra men just nu tror jag på det iallafall. Det har några pass som jag saknar också, tillexempel Indoor Walking.

Likes

Comments

Fick hem mitt diplom nu i veckan, så nu kan jag säga att jag är diplomerad massör. Gick utbildningen i höstas sen har jag haft praktik hemma på vänner och bekanta som fått massage av mig. Så nu kan jag jobba som massör, ska bli kul och också bra att ha som komplement till min utbildning som hälsopedagog som jag läser just nu på högskolan. Kommer nog ha det hemma nu vid sidan om studierna och sen får man se vad det blir när man har studerat klart. Så är man sugen på en massage är de bara att hojta till! :)


Likes

Comments