Äntligen lördag och det firar vi med att vakna upp i Spaniens officiella huvudstad; Madrid!

För alla som någonting befinner sig i Granada och önskar att bege sig norrut till Madrid kan jag varmt rekommendera att ta buss! Fantastiskt smidigt och med en betydligt högre standard på bussarna här jämfört med i Sverige kan man inte annat än njuta av vacker natur de 4,5 timmar som det tar att åka hit. Önskar man ej att titta ut finns det ett bra urval av filmer som man kan underhålla sig med.

Vad är då mitt första intryck av Madrid? Sanningen är den att jag kände mig direkt som hemma i denna underbara stad. Det har bara hänt mig en gång innan och det var första gången jag besökte London. Madrid känns som en bladning mellan London och Paris.

Återkommer i eftermiddag 

Ciao Ciao 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Strejken kom, ägde rum och innan man ens märkte av den var den över. Medan våra medstudenter stannade hemma i sängen där de "strejkade" passade vi på att uppleva hur det är att vara en strejkbrytare (omedvetna strejkbrytare)...

Till en början var livet enkelt som strejkbrytare, Elena disfrutade till max då ingen lärare syntes till på långa vägar..

Men alla goda ting har ett slut. Efter 35 minuters väntan beslutade vi oss för strunta i lektionen (företags skapande) och istället gå och köpa automatkakor (kakor som man köper i en automat). Mitt under köpprocessen dyker läraren upp och likt en vallhund som leder sina får, slussade han oss tillbaka in i klassrummet. Värt att tillägga är att han var på ett ovanligt bra humör som om det är vanligt att få vänta 35 minuter (vilket vi fick bekräftat att det faktiskt är). Trots att vi ställt in oss på att få äta kakor och njuta av en långrast överträdde lektionen alla våra förväntningar och var helt klart värd att gå på.

Dagen avslutades med en underbar lektion i social och politisk marknadsföring. På denna lektion var vi endast 5 personer som dök upp, det var riktigt mysigt och blev mer som ett seminarium än en lektion. Summa kardemumma kan jag konstatera att livet som strejkbrytare var ganska harmoniskt och fullt av oförutsägbara händelser.

Ciao Ciao

Likes

Comments

Nu blev ni allt nyfikna va?

Som student i Sverige blir man lite fundersam och undrar om student strejker ens äger rum i Sverige år 2015? Jag har inte hört talas om någon nyligen, men här i Spanien är det ett hett samtalsämne. Trots att jag vanligtvis inte sympatiserar med strejker kan jag i detta fall förstå dem. Sedan finanskrisen har deras villkor som studenter ständigt försämrats, med bland annat högre avgifter och sämre kvalité på utbildningen. Att man under en finanskris drar ner på något så fundamentalt för samhället är för mig en gåta. Utbildning är framtiden och utan det så kommer Spanien aldrig att återhämta sig.

Vad händer då i morgon? Det är det ingen här som kan svara på. Lärarna får ej uppmana till strejk och enligt den information som vi fått kommer lektionerna att äga rum så länge en student dyker upp. Den stora frågan är; vad gör man som Erasmusstudent? Självklart ska vi sympatisera med de spanska studenterna, men att skippa lektionen och få skit för det efteråt är inget som man önskar. Är lite av en rävsax som vi sitter i just nu. Vi får se vad som händer i morgon, återkommer med mer information.

I går bestämde jag och Victoria oss för att försöka få ett något mer hälsosamt liv här. Det innebär att försöka motionera lite mer än promenaden till skolan och att försöka äta chips och andra sötsaker endast på helgerna (och inte varje dag). Enligt läkarna här har jag tydligen fått för högt kolesterolvärde så är väl bra att göra något åt det i tid så att säga! Som tur är har de en runda här som kallas för kolesterolrundan, något som passar mig fint nu ;) Nedan ser ni lite bilder från rundan. 

Här om dagen fick jag även besök av ett husdjur på morgonkvisten. Föreställ er ett riktigt stort och läskigt kryp i form av en skorpion! Inte alls trevligt att ha i huset! Då jag gick till skolan efter Viktoria men långt före Sebastian var jag självklart tvungen att varna honom. Allt slutade med att "skorpionen" fick tillbringa dagen i ett glas för att sedan bli ihjälslagen med en broschyr om studentlivet i Göteborg.

Likes

Comments

År 1979 sjöng The Boomtown Rats om "I Don´t Like Mondays". Tänk att de kom fram till denna fantastiska sanning för hela 36 år sedan. I bland blir man allt bra förvånad över hur 70-talets revolterande ungdomar lyckades plantera små frön i samhället som idag växt till sig och blivit kunskapsfyllda träd.

Varför berättar jag detta för er, jo för att jag inte heller blir överexalterad av måndagar och speciellt inte idag. Efter en något tung måndag fylld av plugg och motgångar ser jag dock att morgondagens ljus börjar träda fram. Nu återstår bara minst 3 timmar till av plugg innan vi runt midnatt kan säga hej till John Blund. Sebastian är dock vår räddare i nöden en måndag som denna, han står just nu och lagar (som alltid) en gourmetmiddag till oss. Snart kommer vår Italienska vän Elena med vin och så börjar plugget.

Att denna måndag inte är den bästa i mitt liv kan jag dock ta efter en helt fantastik helg!

I fredags var vi på öppningen av en av våra spanska vänners nya bar här i Granada, vilket blev mycket lyckat. I lördags var vi på en välgörenhets gala hos vår Irländska vän Nicola.

Nu hinner jag inte skriva mer, ska duka bordet.

Här nere kommer dock lite bilder på välgörenhetsgalan.

Likes

Comments

Mörka moln skymmer solen här i Granada idag. Det har regnat under natten trots att det ryktades om kanonväder hela helgen. För min del gör det absolut ingenting, jag tycker att det är ganska skönt med lite regn på en söndag. Man får stanna inne och göra precis ingenting. Det är lite tråkigt dock att det kom just den här helgen då Viktorias familj är på besök.

I går kväll var jag och Sebastian ute med våra grannar och testade en spansk specialité "croquetas". Svensk som man är förväntade jag mig något med potatis, till min förvåning var det friterad bechamelsås med fyllning i. Det var gott men mastigt. Kvällen avslutades dock på Granadas bästa galsscafé: Los Italianos. Helt FANTASTISK glass! Det är helt klart ett måste om man kommer hit under sommarmånaderna. Tyvärr stänger det nu för säsongen.

Då jag ej hade med mig min mobil ut igår blev det tyvärr inga kort. Men däremot ska jag dela med mig av mitt fantastiska boende i den omtalade "skrubben". Nedan ser ni min lilla skrubb, där jag likt Harry Potter får leva på minimal yta. MEN jag klagar inte, det är faktiskt riktigt mysigt, även om det ej ser ut så det på bilderna.

I eftermiddag ska vi möjligtvis en sväng till en Irländskpub för att kolla Rugby, sen blir det ut och äta tapa med Viktorias föräldrar. I kväll blir det förhoppningsvis lite drinkar med eftersom att vi alla är lediga i morgon. Spanjorer har en fantastisk förmåga att hitta anledningar till att fira saker där ledighet är inkluderat på (i våra ögon) en helt vanlig vardag. Varje vecka är det något som ska firas. Om det inte är Jesus mamma så är det hans kusin eller syssling. Och om det inte är något kopplat till religion är det staden, maten eller något annat som bara måste firas. Detta festliga fenomen är något som jag verkligen tycker att vi ska anamma i Sverige. jag tror att vi skulle må bra av lite mer festligheter i vårt avlånga och kalla land.

I morgon är det dock Spaniens nationaldag som firas här, eller firas och firas. Av alla dagar som det är full fest så firar man tydligen inte denna dagen här i södra Spanien. Det är dagen innan de satsar på att gå ut efter som att man får njuta av en extra dag ledigt. Jag har frågat våra grannar om varför de firar sin nationaldag men till min stora förvåning så visste det faktiskt inte varför. Först tyckte jag det var lite konstigt, men å andra sidan är det kanske som i Sverige. Jag slutar aldrig förvånas över hur dåliga svenskar generellt är på den mest grundläggande delen av Sveriges historia. Det känns som att jag varje år får berätta för mina nära och kära om varför vi firar ( eller snarare är lediga) på den svenska nationaldagen. Om varför vi firar Gustav Adolfsdagen den 6 November med bakelser osv. Nej nog om detta, nu ska jag ta mig en siesta,

Ciao Ciao

Likes

Comments

!

Idag är det onsdag, det känns i hela kroppen men även i sinnet. Efter 3 intensiva lektioner i bland annat utrikeshandel och skapande av nya produkter (på spanska) är jag och min kropp helt slut. Nu återstår endast tre timmar av intensiv spanskakurs på språkskolan. Ni som tycker att denna dag är helt galen, ni har rätt.

Dock får man alltid vara med om en hel del roliga incidenter under fullspäckade dagar. Det är precis som att det händer mer konstiga saker när man har schemat fullt. Idag har jag bland annat lyckats med att skrämma alla herrar eller snarare unga pojkar inne på herrtoan när jag lite försiktigt tänkte kolla om de hade någon tvål. I Sverige brukar det inte vara några konstigheter, men här i Spanien verkade de inte alls vana med att se en ung kvinna inne på killtoan. Det slutade i alla fall med att oss alla fick sig ett gott skratt vilket jag bjuder på.

Utöver toa incidenten råkade jag även bilda en superkö till snaxsmaskinen då jag endast skulle köpa några stycken produkter till mig och Viktoria under svensk lunchtid. Som tidigare känt blir människor som tokiga när hungern slår till, det gäller även spanjorer. Killen bakom i röd t-shirt var nog så lagom trött på mig och mitt snaxsshoppande. 

Nu hinner jag inte skriva något mer innan min spanska kurs. 

Ciao Ciao

Likes

Comments

Hej alla underbara!

Efter flera veckors tystnad bestämde jag mig idag för att göra comeback på min blogg. Eller rättare sagt jag ska börja blogga mer frekvent igen. Någonting inom mig säger att man ej kan göra comeback utan att haft någon vidare karriär och jag kan inte direkt påstå att det har varit något stort mediepådrag kring min blogg under den korta period som jag var aktiv. Nog om allt detta babbel, jag har helt enkelt behövt dessa veckor för att acklimatisera mig här i Granada.

Vad har då hänt under en lång period av tystnad?

Jag har beslutat mig för att inte försöka göra någon form av sammanfattning av mina senaste veckor, då risken för ett rörigt och rent ut sagt tråkigt inlägg var övervägande. Jag anser att sammanfattningar av tidigare händelser ofta blir ett krampaktigt försök att återberätta något som varit kul i realtid men som inte får samma glans i tillexempel preteritum eller perfekt.

Efter att ha levt tätt inpå varandra i flera veckor börjar vi nu kännas som en liten familj här i Granada. Viktoria, Sebastian och jag, lite som de tre musketörerna eller kanske de tre små grisarna. Någon sa till mig en gång att alla goda ting är tre, må så vara sanningen.

Idag har vi bokat två nya resor! Som jag har längtat! Först ut blir Madrid i slutet av Oktober och sedan Barcelona i November.

Temperaturen här i staden har nu sänkts några grader och det känns i luften att vi går mot ett årstidsbyte, den spanska hösten är snart kommen. Hoppas den blir något lik den svenska hösten. Jag älskar verkligen hösten i Sverige och måste erkänna att den tillsammans med våren är starkt favoriserade av mig. Det är något speciellt med att något som under sommaren blommat så vackert dör, likasom när det efter en lång och kall vinter föds nytt liv igen.

Återkommer i morgon,

Ciao Ciao

Likes

Comments

Långt bort i horrisonten skymtas Sierra Nevada som för tillfället av sommarens värmebölja är utan snöklädda toppar. På vår terass gassar solen för fullt och bjuder på en 35 gradig värme. Själv ligger jag i solen men en pocketbok som är dränkt i solkräm. Huden börjar kännas lite krispig så ska bege mig ut på glassjakt. Hoppas ni har det bra hemma ;) 

Ciao Ciao

Likes

Comments

Idag är det den första september och även vår första dag i den nya lägenheten! Gårdagen var full av konstiga möten, udda upplevelser och nya bekantskaper. 

Det började bra med att vi flyttade in våra väskor och valde rum. Därefter skulle vi ner på stan för att införskaffa oss lite rekvisita till lägenheten. Men som vanligt här i Granada blir inget som man tänkt sig. När vi öppnade porten möttes vi av två äldre herrar i 60-års åldern som helt obesvärade hängde med en blå skinnsoffa på gatan. Svensk som man är försöker man obemärkt att smyga förbi, något som ej fungerar här i spanien. Efter ett längre samtal innehållande diverse gestikulationer (likt en barnprogramledare på SVT) insåg vi att den blåa soffan på gatan skulle in i vår lägenhet. Efter mycket slit och 1000 repor i både soffan och på väggarna stod den blåa skönheten en timma senare i vårt vardagsrum. Jag avundas spanjorernas envishet men önskar att de hade fått ta del av den svenska instinkten om att det ibland inte är värt besväret. 

När jag kom till Granada trodde jag att ingenting är gratis, men så fel jag haft. Ingenting är gratis utom vinglas! När vi sent på kvällen igår skulle fira in vår nya lägenhet med ett närproducerat vin insåg vi att vi inga vinglas hade. Vi gav oss ut på jakt, efter stora ögon och en skön inställning lyckades vi att få två vinglas av hovmästaren på finkrogen under vår lägenhet. Obeskrivligt tacksamma var vi för att vi tillslut fick vårt vin. 

Nu ska vi försöka hitta en DVD-film som är billigare är 160 kr vilket inte är så lätt som hemma. 

Ciao Ciao

Likes

Comments

God Morgon!

Igår kom det första regnet i Granada vilket var underbart! Boråsare som man är kändes det några minuter som hemma. Jag och Vicke hade tänkt att ta en shoppingrunda på stan för att köpa saker till nya lyan, men upptäckte snabbt att det var omöjligt. ALLT och då menar jag ALLT är stängt i Granda på söndagar. I ärlighetens namn tycker jag faktiskt att det är ganska skönt, varför ska allt vara tillgängligt 24/7? Som det känns nu är söndagar min nya favoritdag! 

Idag är det dagen D. Igår fick vi nycklarna till lägenheten och nu ska vi snart flytta in! 

Ciao Ciao

Likes

Comments