Header

Contains affiliate links Middag, Recept, Vegetariskt

De senaste månaderna har min förkärlek till veggo växt. Eller vad skriver jag? Den har plötsligt dykt upp! Från att alltid ätit kött kör jag nu köttfritt flera dagar i veckan; och ofta ganska så omedvetet - för att jag är sugen. Och det känns faktiskt ruskigt bra måste jag säga - både för kroppen och för ens ansvarskänsla gentemot omvärlden. Men framför allt för lilla smaksinnet och magen. Mums!

Zucchininudlar med krämig sås och marinerad svamp för en hungrig - 11 SP

1 zucchini
svamp - jag hade 250 gram-isch skogschampinjoner
1/2 dl (typ 30 gram) Cashewnötter - naturella
1/2 dl (typ 30 gram) torr, soltorkade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk olja - jag använde kallpressad basilikaolja (magisk!)
1/2 - 3/4 dl vatten
1 msk citronsaft (typ 1/2 citron)
1 vitlöksklyfta
lite färsk chili
två nävar skuren grönkål
salt, svartpeppar
bladpersilja

Tärna svampen och stek i torr teflonpanna med salt tills den fått fin färg. Blanda 1 tsk olja med 1 msk vinäger och blanda ner svampen. Låt marinera en stund, min svamp stod i cirkus en kvart.

Mixa Cashewnötter, soltorkade tomater, lite chili, vitlök och citronsaft. Spä med vatten efter hand tills du får en krämig, ganska slå slät lagom tjock såsröra (nytt ord!). Smaka av med salt och peppar.

Gör nudlar av zucchinin, eventuellt med en sådan här piffig. Jag har en - och jag älskar den djupt. Nästan lika mycket som min blender och min mandolin - och det säger en del vill jag lova. Fräs grönkålen supersnabbt i 1 tsk olja - den ska liksom inte bli mjukmjuk utan bara förlora lite av sin krispighet. Blanda ner zucchininudlarna och rör runt i sisådär 1 minut - de ska bara bli varma, inte börja släppa vätska och mjukna allt för mycket; tuggmotstånd är både bra och gott. Ta järnet från plattan och rör ner såsen i nudlarna. Servera med svamp och hackad bladpersilja.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Recept, Efterrätter och annat gott

Att jag inte gjort mig någon flaska überhälsosam ingefärsshot tidigare är faktiskt ett under för mig. Tanken har funnits, men att från det gå till handling har bara inte blivit. Men NU, nu jäklar hände det; jag fick mig ett husfru-ryck precis innan påskledigheten tog slut och saftade och syltade in i det sista. Eller ja, nu blev det varken saft eller sylt - men shot och kompott, och det måste väl ändå kvala in som ett lite mer tidsenligt uttryck?

Hälsoshot - 0 SP

300 gram färsk ingefära
1 liter vatten
2 citroner
ev. 1-2 tsk gurkmeja

Riv den sköljda ingefäran grovt på rivjärn. Var lat och strunta i att skala - det blir bra ändå! Värm upp med vatten till 60 grader och låt stå på spisplattan i 30 minuter. Låter du det koka (alltså bli varmare) kan den bli rivigare, men massvis av bra grejjer försvinner. Ställ åt sidan och låt svalna - jag lät den stå i en timme. Sila av och pressa ut det sista vattnet ur ingefäran.

Halvera citronerna och pressa ur saften. Blanda med ingefärsvätskan och tillsätt eventuellt gurkmeja (som också är sådär superbra för kroppen - men var försiktig; det färgar av sig som sjutton!). Häll upp på rena flaskor. Ta dig en shot varje morgon och känn dig som människa.


Kompott
Rabarberkompotten fick jag frågor på på Instagram, men tyvärr har jag inte riktigt något recept. Här finns en gammal rabarbervariant och här en plommonvariant. Principen är enkel:

- Tärna/skiva frukt (rabarber/päron/äpple/plommon/rabarber + jordgubb) i inte allt för små bitar och värm tillsammans med en liten skvätt vatten i kastrull (under lock) tills frukten fått en härligt kompottig konsistens. Det ska inte stormkoka; låg- till mellanvärme blir bäst.
- Smaksätt med något du gillar och som funkar med frukten du valt (vaniljpulver/citron/mortlade kardemummakärnor/kanel - kombinera flera, vettja!)
- Söta om du tycker det är lite surt - jag brukar använda sötströ och då blir kompotten 0 SP. Väljer du socker eller annan sötning får du beräkna SP på det; om du är en sådan där ViktVäktande typ alltså.

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt, Lunch

Precis som alla andra högtider e.VV. (efter ViktVäktarna) var påskens buffébord lite mer nytänkande och lite mer grönt. Mamma hade styrt upp en liten kycklinghärlighet och jag tog med mig en härlig sallad! I ärlighetens namn hade den nog funkat ensam också - kanske med någon god röra eller så. Färgglad och matig veggo när det är som bäst!

Matvetesallad för två till tre - 7 SP

1 dl okokt matvete
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter
1/2 kålrabbi
3 gulbetor
bladpersilja
1 påse babyspenat (65 gram)
rivet skal av 1/2 citron
2-3 msk citronsaft
1/2 msk paprikapulver, mitt var rökt
Arlas smör- och rapsoljespray
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka matvetet enligt förpackningen tillsammans med buljongen. Skala och tärna rotfrukterna i 1x1 cm stora tärningar. Lägg på en plåt, spraya med oljesprayen och strö över flingsalt. Låt gå i ugnen tills de fått lite färg och blivit lagom mjuka - de får gärna ha lite härligt tuggmotstånd (sisådär 15-20 minuter).

Hacka persilja och spenat grovt. Blanda ner citronsaft- och skal i det avsvalnade matvetet tillsammans med paprikapulver. Blanda sedan samman med persiljan, spenaten och rotfrukterna. Servera kall eller ljummen! Ska den ätas kall: vänta att blanda ner persilja och spenat tills även rotfrukterna kallnat, det håller sig fräschare så.

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt, Lunch

Det här med vad som egentligen är omelett, frittata och tortilla ska jag villigt erkänna är lite oklart för en lekman som mig. Jag inbillade mig att jag åt frittata eftersom härligheten tillagades i ugn men egentligen spelar det ju mindre roll: det är en god äggrätt som funkar ypperligt både till lunch och middag!

Vegetarisk frittata för en - 8 SP

3 ägg
1/2 dl vatten
1 styck/cirka 100 gram potatis
1/2 stor rödlök eller 1 liten
1 liten zucchini
1 knippe sparris
salt, svartpeppar
bladpersilja

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna potatisen i 1x1 cm stora tärningar, halvera zucchini och rödlök och skär i lagom tjocka skivor. Fräs i stekjärn, snabbt sprayat med Arlas Smör- och rapsolja. Salta, låt grönsakerna få lite färg och bli mjuka. Bryt av det yttersta, träiga på sparrisen. Skär av knopparna och lägg dem åt sidan, resten delar du i lagom stora bitar. Släng ner dem i grönsaksfräset och låt gå med en liten stund.

Vispa upp äggen med vatten. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt eventuellt med någon annan krydda, jag kryddade upp med Chiliflakes. Häll äggen över grönsakerna och sätt in järnet i ugnen i sisådär 10-12 minuter tills frittatan är färdiggräddad. Observera att ugns-momentet bara fungerar om du har ett handtag av järn; plast och trä går bort. Kör då färdigt härligheten på spisplattan - förmodligen på lite lägre temperatur så att den hinner stanna innan den bränns. Toppa med snabbt förvällda sparrisknoppar och bladpersilja.

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt

Åh, all denna inspiration man snubblar över på 'the world wide web'. Och ÅH vad jag älskar mat!

Broccoli- och blomkålsfalafel - 40 göttiga bollar för 1 SP/styck (för sisådär 6-8 personer)

250-300 gram broccoli
1 blomkålshuvud
3 dl kikärtsmjöl
2 msk fiberhusk
2 ägg
4-5 tsk spiskummin
2-3 tsk chilipulver
2 tsk torkad timjan
1-2 tsk torkad, mald koriander
en drös riven färsk ingefära
salt

Riv broccoli och blomkål på ett rivjärn, eller gör som jag och finhacka i blendern (magiskt!). Blanda alla ingredienserna till en tjock smet, och låt vila i sisådär 5 minuter. Stek i teflonjärn med yttepytte av Arlas Smör- och rapsolja. Jag serverade med en härlig sallad gjord på krispsallad, morötter, polkabetor, jordgubbar och granatäpplekärnor. Och så med hummusen och tzatzikin du hittar nedanför. Och fetaost. Topp!

Äpple- och rädistzatziki för sex - 6 SP
1 grönt äpple
1 knippe rädisor
1 vitlöksklyfta
500 gram naturell lättkvarg
salt, svartpeppar

Julienna/grovriv äpplet och rädisorna. Blanda med kvargen. Finriv vitlöksklyftan, blanda ner och smaka av med salt och svartpeppar.

Tahinispetsad hummus - 10 SP
230 gram kikärtor, avrunna
1 citron, saft (smaka av!)
1 msk Tahini
chilipulver
salt

Mixa allt till en slät röra. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.

Likes

Comments

Chia, Frukost, Overnight quinoa, Smoothie

Visst är det väl ändå härligt när man hittar ett grundkoncept som man gillar - och som går att variera i oändlighet? Vid detta laget har ni kanske redan förstått att min kärlek till Overnight quinoa är påtaglig. Men, precis som med Chia och andra göttigheter, så går det ju att variera i oändlighet! Imorse fick härligheten en exotisk touch. Precis som sig bör en fredag mitt i livet.

Overnight quinoa - 5 SP
1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
1 dl kokt quinoa
120 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osötad mandeldryck
vaniljpulver

Blanda allt och låt stå och götta i kylskåp över natten. Spä eventuellt ut med vatten till önskad konsistens.

Exotisk smoothie - 1 SP
frusen mango
frusen ananas
frusna passionsfruktspluppar från ICA (Smoothiebooster)
frusna havtorn
en banan
120 gram osötad vaniljkvarg
lime
vatten till du får önskad konsistens

När det kommer till smoothien har jag dålig koll på måtten - jag mest bara slänger i lite frukt. Hitta de mängder som funkar bäst för dig!

Likes

Comments

Chia, Frukost, Overnight quinoa

Ja, vid detta laget har ni kanske förstått att jag är fast i någon form av quinoaträsk? Men det är ju så bra: det går att koka upp ein masse så det finns redo i kylskåpet, det smakar gott, mättar bra och sedan (som om restren inte vore nog!) innehåller det massvis av nyttigheter; det är ett av de mest antioxidantrika livsmedlen vi har, det har hög proteinhalt och det är fiberrikt. Rena rama superfröet! Häromdagen bloggade jag en övernatten-variant med banan - idag blir det äpplekaka.

Overnight quinoa med äpplekaksvibes för en - 5 SP

1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
120 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osötad mandeldryck
1 dl kokt quinoa (jag använde vit)
kanel
vaniljpulver
1 äpple

Blanda allt utom äpplet i en skål och låt stå i kylskåp över natten. Riv äpplet och blanda ner när det vankas frukost.

Likes

Comments

Middag, Vegetariskt

Proteinpackad veggo när det är som bäst. För det visste ni va; att quinoa är proteinpackat för att vara ett litetlitet frö? Och sådant gillas ju när man äter vegetariskt - alla små näringsämnen måste ju ner i lilla kroppen trots allt!

Detta recept är inspirerat av ett recept jag snubblade över, och ändringarna är få. Men så blir det ibland, när inspirationen man kommer över bara är tok för bra för att alternera i oändlighet.

Ugnsbakad aubergine med citronquinoa och Tahinikvarg för två - 8 SP/pp
2 stora aubergine, eller tre små
1 dl okokt vit quinoa
1-2 tsk harissa
citronzest från en citron
citronsaft från sisådär 1,5 citron (cirka 1 dl vätska)
2 tsk paprikapulver (mitt var rökt, men allt funkar)
bladpersilja ein masse
1 grönt äpple
75 gram Apetina 10%
granatäpplekärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Halvera auberginen och pensla med ett tunt lager harissa. Alltså tunt - den där chilipastan är tokstark. Spraya snabbt med Arlas smör- och rapsolja. Strö över havssalt och kör ett varv med svartpepparkvarnen. Skåra ett fyrkantsmönster med kniv, sisådär en centimeter djupt. Sätt in i ugnen i 20 minuter - tag sedan ut plåten, vänd på auberginen (skalsidan uppåt) och baka i ytterligare 15-20 minuter.

Koka quinoan enligt förpackningen. Tärna äpplet ganska så smått och hacka persiljan. Gröp ur auberginen när den är klar, men var försiktig - du vill behålla skalet helt. Grovhacka aubergineköttet och blanda med quinoa, paprikapulver, citronskal- och zest, tärnat äpple och massvis av bladpersilja. Smaka av med salt och peppar. Fördela quinoablandningen i skalet och sätt in i ugnen i tio minuter. Ta ut och strössla över fetaosten, låt sedan gå ytterligare 5-10 minuter. Servera med persilja och granatäpplekärnor på toppen, och med Tahinidressing bredvid.

Tahinidressing
1 msk Tahinipasta
1/4 dl kokande vatten
1 dl naturell lättkvarg
1/2 finriven vitlöksklyfta
2 msk citronjuice
flingsalt, svartpeppar
cayennepeppar

Mixa det heta vattnet med Tahinipastan till en slät blandning. Riv ner vitlöken och blanda ner kvarg och citronjuice. Smaka av med salt, svart- och cayennepeppar.

Likes

Comments

Chia, Frukost, Overnight quinoa

Okej gott folk, jag kan ha en ny favoritfrukost. Eller ja, åtminstone en som platsar bland mina andra favoriter (läs: dinkel- och havregrynsgröt, Chiapudding, Overnight oats, bananpannkakor och smoothies - gah, en älskar ju frukost!). Overnight quinoa. Låt oss analysera: allt som går att preppa kvällen innan (Overnight) får fem av fem poäng och allt som är toknyttigt och gott (superfröet quinoa) får fem av fem. Ja, det kan ju knappast gå fel, det förstår ju vem som helst!

Receptmängden som dyker upp när man Googlar Overnight quinoa är inte fullt lika diger som Overnight Oats - men inspirationen finns att hämta. Dock tänker jag, då och då åtminstone, att det faktiskt är helt okej att återanvända fungerande koncept - och bara twista till dem lite. Safety first helt enkelt. Så fick det bli denna gången, och det gick utmärkt vill jag lova. Låt mig introducera min klassiska Chiapudding - med quinoa.

Overnight quinoa med banan för en - 5 SP

1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
120 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osötad mandeldryck
1 dl kokt quinoa (jag använde vit)
vaniljpulver​
1/2-1 banan

Blanda allt utom bananen i en skål och låt stå i kylskåp över natten. Mosa bananen och blanda ner i härligheten när det vankas frukost. Servera gärna med bär eller frukt!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Det här känns ju som ett riktigt helylle recept; protein, sås och kolhydrater - check, check, check. Dock blir det nästan lite spexigt eftersom retro-syltlöken möter den ack så trendiga (och nyttiga!) gurkmejan; festligt va? Nu är ju (ViktVäktar-)skapelsen mer snäll och safe än spexig och festlig - men framförallt är den faktiskt god sådär en kväll mitt i veckan. Och det är ju inte illa!

Gul gryta med kyckling och andra härligheter för fyra - 9 SP/pp

550 gram kycklingfilé
1 tsk flytande margarin
3 morötter
200 gram champinjoner
1 msk vetemjöl
1 hönbuljongtärning
2 dl kokande vatten
1/2 tsk dragon, torkad
1/2-1 tsk timjan, torkad
1/2 tsk citronpeppar
1 dl avrunnen syltlök
1/2 tsk gurkmeja
1 frp sockerärtor
1 dl Mellanmjölk
2 dl Milda Mat 4%
2 dl okokt ris

Strimla kycklingfiléerna och fräs bitarna i margarin. Krya med salt och citronpeppar. Häll över i en skål. Fräs skivad morot och delade champinjoner, blanda ner kycklingen. Pudra över vetemjöl och smula över buljongtärningen. Spär med vatten, rör om och låt koka upp. Krydda med dragon, timjan, citronpeppar och gurkmeja. Tillsätt grädde och mjölk. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt mer kryddor om det behövs! Rör ner syltlök och sockerärtor, låt koka ytterligare en minut. Servera med kokt ris och en sallad. Piffa gärna med färsk timjan, det är gott!

Likes

Comments