Efterrätter och annat gott, Frukost, Recept

Jag ska vara ärlig: det här är inte en typisk, söt granola. Den innehåller inget socker, inte heller massvis av söt frukt. Men den är god. Crunchy. Göttig till både fil, yoghurt och kvarg. Den ger textur och smak - och det gillar man ju!

Banan- och chokladgranola för 7 SP

1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 stor, mosad banan - gärna rejält mogen så att den är söt och god
2-3 krm vaniljpulver
1 msk rå kakao
2-3 msk Psylliumfrön

Blanda allt och sprid ut i lagom stora "granolaklumpar" på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugn, 150-175 grader i sisådär 40 minuter. Ta ut när den känns knaprig och låt svalna. Mumma!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Recept

Låt dig inte luras av bilden; jag kan så gott som lova att du hinner styra upp denna skapelse innan du ringt pizzerian och hämtat den varma kartongen. Snabbmat helt enkelt. Hälsosam, god och vettig sådan. Så är tiden knapp och hungern påtaglig? Testa vettja! Såklart krävs lite planering: se till att torsken är tinad om du inte jobbar med en färsk, härlig bit: annars hinner du trycka i dig mer än en pizza.

Torskrygg med blomkålsmos och rödbetsfräs för två - 3 SP/pp

2 bitar torskrygg
en bit färsk pepparrot
1 blomkålshuvud
Citronzest från 1/2 citron
150 gram Philadelphia Lightest
4 salladslökar
4 färdigkokta rödbetor
1-2 msk kapris

Koka upp saltat vatten och dela blomkålen i buketter. Koka buketterna snabbt - de behöver bara någon minut. Mosa blomkålen, blanda ner Philadelphia och salta/peppra. Blanda ner citronzestet.

Dela rödbetorna i fyra delar och fräs lite snabbt i en stekpanna. Skiva salladslöken grovt och vänd i rödbetorna tillsammans med kaprisen.

Salta och peppra torskryggen och stek den snabbt på båda sidorna. Torsken behöver bara någon minut - det finns få saker som är så tråkiga som överstekt fisk. Toppa torsken med finriven pepparrot.

Likes

Comments

Frukost, Bananpannkakor

Inte helt sällan läser man ju högt för sig själv i huvudet. Lägger på lite dialekt. Varierar språk. Eller? Well, oavsett är det mycket roligare att tänka poppyseed än vallmo. Ja, säga också för den delen. Tyvärr har jag lite svårt för engelskans särskrivningar, så i ren protest sammanskriver jag "bananapancakes" lite revulotionärt. Risken finns såklart att jag inte är välkommen in iNew York nästa vecka (de kan ju vara lite kräsna), men det känns nästintill värt.

Citron och vallmo är en av mina favoritkombinationer när det kommer till bakverk - så varför inte unna sig det i ett något nyttigare format till frukosten? Livslyx!

Bananpannkakor med citron och vallmo - 2 SP

1 banan
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
3-4 tsk citronsaft
1-1,5 tsk fiberhusk
blå vallmofrön efter smak

Mixa allt utom vallmon till en slät smet. Blanda ner de små blå fröna och låt stå tills stekjärnet blivit lagom varmt. Stek med omsorg och tålamod i Arlas smör- och rapsoljespray. Det krävs lite tid och finess, men den har jag försökt fånga här om du är nyfiken.

Likes

Comments

Recept, Såser och röror

Jag har tidigare bloggat en gul hummus smaksatt med saffran, och idag slår jag till på en röd smaksatt med rödbeta. En kan ju fråga sig när det dags för en vanlig variant. Den som lever får se!

Rödbetshummusen funkar finfint både som sås eller röra till en måltid, men också som topping på en skiva ljuvligt danskt rådbröd piffat med färskost. Exempelvis.

Rödbetshummus - 4 SP för hela härligheten!

2 färdigkokta rödbetor
1 vitlöksklyfta
2 krm spiskummin
2-3 tsk citronsaft (smaka av)
1 liten förpackning kikärtor (115 g från Zeta)
flingsalt

Mixa allt till en slät härlighet. Njut. Easy peasy chickpea (hehe) helt enkelt!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag

Att det är roligt att testa ny mat tror jag att de flesta håller med om, även om man kanske inte alltid tycker att det är så roligt att laga den. Jag är en av dem som älskar att både laga och testa, men med det sagt behöver man ibland bara hålla sig till ett säkert kort. Lite så kände jag igår när det var dags att bjuda hem på söndagsmiddag. Och jag menar - det kan ju inte bli fel med en klassiskt ugnsstekt kyckling på menyn. Safety first helt enkelt!

Citron- och rosmarinspäckad kyckling, rostade och dressade rotfrukter och syrlig skysås för fyra - 4 SP/pp

1 hel kyckling
2 citroner
1 kruka rosmarin
Arlas smör- och rapsoljespray
morötter
palsternackor
ev. delikatesspotatis (uppdatera såfall SP!)
vitlöksklyftor
flingsalt
1 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 knippe bladpersilja
2,5 dl Milda mat 4%
2 dl vatten
kycklingfond

Hacka 2-3 kvistar rosmarin ganska så fint. Lyft försiktigt på skinnet ovanför bröstfiléerna och försök få mellan lite rosmarin. Strö resten ovanför och klappa in den i skinnet tillsammans med flingsalt. Dela den ena citronen på hälften och pressa lite av saften ovanpå - kasta inte: resten ska användas till dressingen! Dela den andra halvan ytterligare en gång och pressa i citronsaft i skrovet. Lägg in citronbitarna tillsammans med 2-3 rosmarinkvistar. Skiva den andra citronen i skivor och lägg dem tätt tillsammans i botten av en ugnform. Placera kycklingen ovanpå citronskivorna och spraya lätt med matfettssprayen. Sätt in kycklingen i ugnen, 200 grader i cirka 1-1 1/4 timme beroende på storlek.

Dela rotfrukterna i lagom stora bitar och lägg på en ugnsplåt. Strö över flingsalt, lägg ner 3 rosmarinkvistar och hela vitlöksklyftor (med skal!). Spraya snabbt med matfettssprayen och blanda runt. Sätt in i ugnen när det är 40 minuter kvar på kycklingen.

Mixa olja, vinäger, bladpersilja, salt och resten av saften från den nästintill-överblivna citronhalvan till en dressing. Ställ åt sidan tills rotfrukterna är färdiga.

Ta ut kycklingen ur ugnen och lyft ur den och citronskivorna ur formen. Sätt formen på en spisplatta och deglacera bottnen med vatten. Häll i lagom med kycklingfond och matgrädden. Sila eventuellt såsen om du känner för det. Låt småputtra någon minut.

Ta ut rofrukterna ur ugnen och dressa dem i dressingen. Servera med kyckling och skysås. En av gästerna gav sig på att äta citronskivorna som legat i bottnen; enligt utsago skulle de vara riktigt göttiga!


Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept, Pasta

Alla har väl ett eget köttfärsåsrecept. Ett recept man gör om och om igen, med stolthet. Ingen annans köttfärs är lika god som ens egen. Typ. Eller, jag ska erkänna: min kompis Felicias slår allt och allas, men det är en annan femma.

Häromdagen kokade jag ihop en härlighet innehållandes både morötter och röda linser - det är fiberrikt, drygar ut köttmängden och smakar mumma. Och allt det därena gillar man ju! Måtten nedan är ytterst ungefärliga - när det kommer till en köttfärs får man lite smaka av under tidens gång - smakerna förändras och man får helt enkelt lita på sin magkänsla.

Köttfärssås för sju - 3 SP/pp

5 hg nötfärs 5%
1 gul lök
2 grovt rivna morötter
sisådär 1/2 dl tomatpuré
3/4 dl röda linser, torkade
1 burk krossade tomater
1 burk hela konserverade cocktailtomater
1 dl Chilisås
2 dl matlagningsvin, rött
kalvfond
torkad oregano, timjan och chiliflakes
Salt, svartpeppar

Spraya ett kokkärl med Arlas smör- och rapsoljespray. Hacka löken och fräs en stund - den ska inte få färg, men mjukna. Addera rivna morötter och kött. Krydda med salt, peppar, oregano och timjan. Låt det hela få lite färg, blanda ner tomatpurén och fräs ytterligare. Blanda sedan ner de konserverade tomaterna, matlagningsvinet och Chilisås. Spä ut med lite vatten och tillsätt kalvfond. Låt puttra. Koka de röda linserna och tillsätt dem när de är färdiga och avrunna. Låt småkoka ett bra tag - jag hade tid och lät den stå på plattan i fem härliga timmar. Smaka av under tiden. Tillsätt mer vatten. Eller vin. Eller tomatpuré. Ja, du förstår. Ät med något gott, jag körde på spagetti. Mumma!

Likes

Comments

Frukost, Gröt

 Gröten (4 SP) har lite av en 'Why choose, when you can have both'-feeling och innehåller 1 dl havregryn, lika mycket osötad mandeldryck, 40 gram osötad kvarg, 1 tsk Chiafrön, 1 tsk Psylliumfrön och 1 krm vaniljpulver. Vid detta laget har det förmodligen framgått att jag gillar min Chiapudding. Big time. Men, ibland kan det vara härligt att variera sig men ändå förbereda kvällen innan. För det är ju guld en vardag, det är sedan gammalt. När variationsbegäret kickar in blandar jag ihop en Overnight oats - lite dyrare i points om man räknar sådana, men fortfarande en billig och god frukost. Fint så!

Overnight oats - 4 SP

1 dl havregryn
1 dl osötad mandeldryck
40 gram osötad kvarg
1 tsk Chiafrön
1 tsk Psylliumfrön
1-2 krm vaniljpulver

Blanda, ställ i kyl över natten - njut på morgonkvisten!

Likes

Comments

Frukost, Baked oats, Efterrätter och annat gott, Gröt

Nuförtiden är det ju dagar för allt. Kanelbullens dag är ju sedan gammalt, men de nya, poppiga dyker upp allt oftare; så till den milda grad att de är svåra att hålla reda på. För ett tag sedan var det Morotskakans dag vilket jag helt missade - men det hindrade mig inte från att rättfärdiga att göra Baked oats Morotskakestyle lite i efterhand. Morotskaka går ju trots allt alltid hem.

Baked oats/Morotskaka för en - 4 SP

1 mosad banan
1 deciliter havregryn
1 riven morot
salt
vaniljpulver
kanel
mortlad kardemumma
1/2 tsk bakpulver
120 gram osötad mandeldryck
1 äggvita

Blanda samman allt utom äggvitan - den ska istället först vispas fast och fluffig; inte superstyv och marängig. Vänd ner den i resten av härligheten. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.

Just ja; den mortlade kardemumman: mald fungerar såklart också, men jag har en förkärlek för att köpa hela kärnor och mortla dem när de ska användas - jag tycker smaken är ofantligt mycket godare och kardemummigare.

Likes

Comments

Frukost, Recept, Chia

Med tanke på att jag äter Chiapudding sisådär fem dagar i veckan var det ju faktiskt ett bra tag sedan det dök upp ett recept. Men nu gott folk, nu kommer här ännu ett som kvalar in i Chia-arkivet. Fint så!

Varför Chia kan man fråga sig? Chiafrön innehåller massvis av kostfiber som är bra för matsmältningen, mängder av Kalcium, tokmycket Vitamin C och en hel drös med Omega 3. De där små, till synes tråkiga fröna är inte så tråkiga trots allt!

Chokladchia med jordgubbsfluff - 2 SP

1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
120 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osockrad mandeldryck
1 krm vaniljpulver
1 msk rå kakao

1 banan
1 drös frusna jordgubbar

Blanda samman allt till Chiapuddingen på kvällskvisten och låt vila i kylen. Rör runt på morgonen och späd ut med en skvätt vatten för en göttigare konsistens. Mixa bananen med jordgubbarna till ett slätt fluff - min mixer är inte helt kompis med genomfrusna jordgubbar så jag fick köra dem en yttepytterunda i micron.

Förresten! Planen var ett hallonfluff, men tydligen hade någon i hushållet tagit de sista och inte köpt en ny påse. Och ja, jag lever ensam. Suck. Men, jordgubbar fungerade finfint det också - men ta det som finns hemma helt enkelt!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Ofta när jag lagar mat har jag en plan på vad jag är sugen på, men ibland så kan det ju faktiskt vara så att man mest bara snubblar över råvaror som känns magiska. Så var fallet i söndags. Jag passerade en förpackning Pak Choi som skrek mitt namn, och vad finns det då att göra annat än att lägga den i korgen?

Att Pak Choi är supergott i Asiatisk mat är ju sen gammalt, likaså att det gör sig finfint till lax. Jag lyckades haffa lite annat grönt till pangpris och vips så var månadsmiddagen ett faktum! Och just ja: att man behöver någon form av sås till en måltid är ju ett faktum, så en sådan fick också laboreras fram. Fint blev det vill jag lova!

Det är ett riktigt snabbmatsrecept, men det är många spisplattor igång samtidigt. Det som vinns i matlagningstid förloras i disktid helt enkelt.

Sesampanerad lax med massa grönt för två - 8 SP/pp

280 g lax
1 msk Sesamfrön

2 Pak Choi-huvuden

1 förpackning färska Haricots Verts
1 grön paprika
2 tsk Sesamolja
1 vitlöksklyfta

1,5 dl soja
Sisådär 1/2 röd hackad chili (beroende på styrka)
2 cm hackad ingefära
1 msk sötströ
1/2-1 tsk Maizena för mörka såser

Koka upp soja, chili, ingefära och sötströ. Låt reducera ner till sisådär hälften. Häll ner Maizena och låt koka upp en stund. Sila och ställ reduktionen åt sidan.

Koka upp vatten i en kastrull och dela Pak Choien. Ånga i sil/durkslag med lock ovanpå en stund, tills kålen är lagom mjuk.

Hetta upp en stekpanna. Strimla paprikan och ansa Haricots Verten. Stek på hög värme i sesamoljan en kort stund, så att bönorna behåller sitt motstånd, men paprikan mjukar. Blanda ner finhackad vitlök mot slutet, och låt steka med en stund. Åker den ner från början blir den bränd, bitter och besk.

Hetta upp en stekpanna och spraya lite med Arlas Smör- och rapsolja. Låt pannan bli riktigt varm. Lägg laxens ena sida i en tallrik med sesamfrön så att sidan täcks. Salta. Stek laxen på relativt hög värme en kort stund innan du vänder sida och steker ytterligare. Det ska se ut som att den har en lite rosa kärna från sidan - låt den vila en liten stund vid sidan av spisplattan, så blir den lagom att äta.

Servera allt tillsammans och hacka gärna över lite röd chili. Min lax är sesampanerad, jag lovar! Men den opanerade sidan blev så vacker i färgen att det mest bara blev den som förevigades på bild. Sån är jag.

Likes

Comments