Header

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Tisdagsmagi levererad av mamma: fina fisken för nästan inga points alls! Fräscht, gott och enkelt - kan det bli bättre?

Asiatisk torskrygg med melon- och mangosalsa för fyra - 5 SP/pp

2-3 msk japansk soja
1 bit färsk ingefära
1-2 vitlöksklyftor
4 bitar torskrygg
ris (120x4 gram kokt)

2 färska mango (eller tinad frusen)
1 Galiamelon
3-4 salladslökar
1 röd chili
1 kruka koriander
1 lime
flingsalt och svartpeppar

Marinera torskryggen i soja, riven ingefära och pressad vitlök. Låt marinera en stund, gärna en timme eller mer. Hacka mango, melon, salladslök och chili till salsan, och blanda med lime och koriander. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp fisken ur marinaden och tillaga i ugn (180 grader) i sisådär 20 minuter, tills innertemperaturen är 53-56 grader. Servera fisken med ris och salsa. Och eventuellt lite grillad sparris; om suget efter svenska primörer blir helt okontrollerbart.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt

​Någonstans fick jag ett tokryck i slutet av förra veckans sjukstuga; jag ville laga mat, jag ville laga veggo och jag ville göra det enkelt. Det fick bli en kombination av skafferi- och kylskåpsfynd - och tänk vad lyckat det blev om man får säga det själv?

Ugnsbakad aubergine med mustig ajvar- och tomatsås, ugnsrostad paprika och quinoa för två - 4 SP/pp

1 gigantisk aubergine eller 2 mindre
2 dl kokt quinoa
1-2 röda paprikor
1 burk krossad tomat
1 dl stark ajvar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 gram Apetina 3%
ev. torkad oregano
ev. chiliflakes

Halvera auberginen och skåra köttet i ett fyrkantigt mönster. Spraya snabbt med Arlas Smör- och rapsoljespray och strö över flingsalt. Dela paprikan och lägg tillsammans med auberginen på en plåt. Låt baka i ugnen på 200 grader i sisådär 30-45 minuter beroende på storlek; aubergineköttet ska bli mjukt.

Hacka den gula löken och fräs en stund i kastrull; den ska inte få färg. Riv ner vitlöksklyftan och häll ner de krossade tomaterna. Salta, peppra och smaka eventuellt av med lite torkad oregano och chiliflakes. Låt puttra tills grönsakerna är klara.

Ta ut grönsakerna ur ugnen och gröp ur köttet ur auberginen. Se till att skalet hålls intakt. Grovhacka aubergineköttet och den grillade paprikan, och blanda ner tillsammans med den kokta quinoan i tomatsåsen. Smaka av. Fyll aubergineskalen med tomatröran och toppa med Apetina-osten. Gratinera halvorna i 225 grader, i sisådär 10-15 minuter.

Likes

Comments

Middag, Fisk, fågel och mittemellan, Soppa

Men ojoj - två sopprecept på raken? Nog för att jag gillar soppa, men det här hör till ovanligheterna. Men lite så är väl livet: plötsligt så händer det.

Jag älskar fisksoppa; gul och gräddig, röd och tomatig eller en kombination - you name it, I eat it. Mums!

Fisksoppa med saffran för tre - 7 SP/pp
Tre torskryggsfiléer (450 gram)
180 gram laxfilé
150 gram kräftstjärtar
1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
2 morötter
1/2 msk olivolja
1/2 tsk torkad fänkål
1 fänkålshuvud
3 msk hummerfond
5 dl vatten
2,5 dl vitt matlagningsvin
2,5 Milda Mat 4%
1 pkt saffran
2 msk tomatpuré
Salt, svartpeppar
Ev. Chiliflakes

Strimla purjolöken, hacka morötterna och fänkålen. Fräs i oljan tillsammans med de torkade fänkålsfröna och tomatpuré. Tillsätt fond, vatten, vin, grädde och saffran. Låt sjuda i sisådär 10 minuter, tills dess att grönsakerna är lagom spänstiga. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner fisken som du delat i bitar (1 ryggfilé i tre, laxen i tre) och låt sjuda i tre- fyra minuter tills den precis är klar. Tillsätt kräftstjärtarna precis vid servering.

Likes

Comments

Middag, Recept, Fisk, fågel och mittemellan, Soppa

Säga vad man vill, men ibland behöver livet bara en härligt värmande soppa. Svårare än så är det inte.

Ingefärskryddad kycklingssoppa för fyra - 9 SP/pp
600 gram kycklingfilé
1 knippe/förpackning salladslök
1-2 msk grön currypasta
1 msk riven färsk ingefära (ev. mer - smaka av!)
4-6 dl kycklingbuljong
4 dl kokosmjölk, lätt
100 gram äggnudlar, okokta
2 Pal Choi
Ev. Färsk bladspenat

Strimla kycklingen i bitar och strimla salladslöken. Salta och fräs den väldigt snabbt i teflonjärn (använder du matfett - glöm inte räkna till!) och tillsätt därefter currypasta, ingefära, buljong och kokosmjölk. Låt puttra ett tag tills dess att kycklingen nästan är färdig. Hacka Pak Choien grovt och lägg ner tillsammans med äggnudlarna, låt koka i 2-3 minuter tills dess att allt är klart. Blanda ev. ner lite bladspenat på slutet.

Likes

Comments

Lunch, Middag, Recept, Vegetariskt, Såser och röror

Jag vill minnas att jag redan innan lagt upp en sådan här röd, skön härlighet. Eller ja, inte precis en identisk - den här slängde jag nämligen ihop utan vare sig recept eller instruktion, den blev mest bara ett resultat av ett hem som behövdes rensas ut på lite mat. Jag har verkligen fastnat för hummus på sistone - det är ju så gott till så mycket.

Rödbetshummus - 6 SP för hela tjofräset

en stor förkokt rödbeta eller två små
en liten tetra kikärtor (115 gram avrunna)
1 msk tahini
1-2 msk citronsaft (smaka, smaka)
1 vitlöksklyfta
ev. lite vatten
ev. lite chili
ev. typ 1 tsk spiskummin

Mixa allt till en härligt krämig hummus. Ät till något gott; jag vräkte i mig hälften till en matvetesallad med ugnsrostade grönsaker. Mumma!

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt

Jag ska erkänna att jag sällan äter ost nuförtiden, om det inte är Mjukost 4% eller Philadelphia 3%. Och jag ska också erkänna att jag älskar ost - men inte tillräckligt för att prioritera det så ofta. Men ibland händer det att jag lyckas göra plats för härligheten, om inte i frukostbudgeten så i middagsbudgeten; och så blev det igår. Låt mig bjuda på en vegetarisk gryta kryddad med hemmamixad Garam Masala, kikärtor, halloumi och massa annat gott. Proteinpackad veggo när det är som bäst. Typ.

Garam Masala - 0 SP
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 krm malen kryddnejlika

Blanda alla kryddorna. Vill du hellre köra färdig kryddmix? Gör't, men glöm inte att uppdatera poängen i receptet nedan!


Gryta med halloumi, kikärtor och spenat och blomkålsris för fyra - 8 SP/pp

Kryddmixen ovan, alternativt en färdig från Santa Maria
1 stor zucchini
200 gram halloumi
240 gram avrunna kikärtor (min poängberäkning baserar sig på Urtekrams)
2,5 dl Milda mat 4%
2-3 dl vatten
200 gram färsk spenat

1 ganska så stort blomkålshuvud
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin

Skiva halloumin i 12 skivor och stek i ett torrt stekjärn tills den fått fin färg. Lägg på en tallrik vid sidan av. Stek kikärtorna och zucchinin i kryddorna någon minut och häll sedan över grädde och vatten. Blanda ner spenaten och låt allt koka samman i 10-15 minuter.

Riv blomkålen grovt, alternativt gör riset i blender som jag. Magi! Finhacka löken och stek i lite Smör- och rapsoljespray tills den mjuknar. Riv ner en vitlöksklyfta och krydda med spiskummin. Blanda ner blomkålen precis innan servering så att den blir varm. Ät tillsammans med grytan och kanske lite....

Morotssallad med lime och senapsfrön - 0 SP
Grovriv morötter. Blanda ner bruna senapsfrön, lime och persilja. Klart!

Likes

Comments

Contains affiliate links Middag, Recept, Vegetariskt

De senaste månaderna har min förkärlek till veggo växt. Eller vad skriver jag? Den har plötsligt dykt upp! Från att alltid ätit kött kör jag nu köttfritt flera dagar i veckan; och ofta ganska så omedvetet - för att jag är sugen. Och det känns faktiskt ruskigt bra måste jag säga - både för kroppen och för ens ansvarskänsla gentemot omvärlden. Men framför allt för lilla smaksinnet och magen. Mums!

Zucchininudlar med krämig sås och marinerad svamp för en hungrig - 11 SP

1 zucchini
svamp - jag hade 250 gram-isch skogschampinjoner
1/2 dl (typ 30 gram) Cashewnötter - naturella
1/2 dl (typ 30 gram) torr, soltorkade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk olja - jag använde kallpressad basilikaolja (magisk!)
1/2 - 3/4 dl vatten
1 msk citronsaft (typ 1/2 citron)
1 vitlöksklyfta
lite färsk chili
två nävar skuren grönkål
salt, svartpeppar
bladpersilja

Tärna svampen och stek i torr teflonpanna med salt tills den fått fin färg. Blanda 1 tsk olja med 1 msk vinäger och blanda ner svampen. Låt marinera en stund, min svamp stod i cirkus en kvart.

Mixa Cashewnötter, soltorkade tomater, lite chili, vitlök och citronsaft. Spä med vatten efter hand tills du får en krämig, ganska slå slät lagom tjock såsröra (nytt ord!). Smaka av med salt och peppar.

Gör nudlar av zucchinin, eventuellt med en sådan här piffig. Jag har en - och jag älskar den djupt. Nästan lika mycket som min blender och min mandolin - och det säger en del vill jag lova. Fräs grönkålen supersnabbt i 1 tsk olja - den ska liksom inte bli mjukmjuk utan bara förlora lite av sin krispighet. Blanda ner zucchininudlarna och rör runt i sisådär 1 minut - de ska bara bli varma, inte börja släppa vätska och mjukna allt för mycket; tuggmotstånd är både bra och gott. Ta järnet från plattan och rör ner såsen i nudlarna. Servera med svamp och hackad bladpersilja.

Likes

Comments

Recept, Efterrätter och annat gott

Att jag inte gjort mig någon flaska überhälsosam ingefärsshot tidigare är faktiskt ett under för mig. Tanken har funnits, men att från det gå till handling har bara inte blivit. Men NU, nu jäklar hände det; jag fick mig ett husfru-ryck precis innan påskledigheten tog slut och saftade och syltade in i det sista. Eller ja, nu blev det varken saft eller sylt - men shot och kompott, och det måste väl ändå kvala in som ett lite mer tidsenligt uttryck?

Hälsoshot - 0 SP

300 gram färsk ingefära
1 liter vatten
2 citroner
ev. 1-2 tsk gurkmeja

Riv den sköljda ingefäran grovt på rivjärn. Var lat och strunta i att skala - det blir bra ändå! Värm upp med vatten till 60 grader och låt stå på spisplattan i 30 minuter. Låter du det koka (alltså bli varmare) kan den bli rivigare, men massvis av bra grejjer försvinner. Ställ åt sidan och låt svalna - jag lät den stå i en timme. Sila av och pressa ut det sista vattnet ur ingefäran.

Halvera citronerna och pressa ur saften. Blanda med ingefärsvätskan och tillsätt eventuellt gurkmeja (som också är sådär superbra för kroppen - men var försiktig; det färgar av sig som sjutton!). Häll upp på rena flaskor. Ta dig en shot varje morgon och känn dig som människa.


Kompott
Rabarberkompotten fick jag frågor på på Instagram, men tyvärr har jag inte riktigt något recept. Här finns en gammal rabarbervariant och här en plommonvariant. Principen är enkel:

- Tärna/skiva frukt (rabarber/päron/äpple/plommon/rabarber + jordgubb) i inte allt för små bitar och värm tillsammans med en liten skvätt vatten i kastrull (under lock) tills frukten fått en härligt kompottig konsistens. Det ska inte stormkoka; låg- till mellanvärme blir bäst.
- Smaksätt med något du gillar och som funkar med frukten du valt (vaniljpulver/citron/mortlade kardemummakärnor/kanel - kombinera flera, vettja!)
- Söta om du tycker det är lite surt - jag brukar använda sötströ och då blir kompotten 0 SP. Väljer du socker eller annan sötning får du beräkna SP på det; om du är en sådan där ViktVäktande typ alltså.

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt, Lunch

Precis som alla andra högtider e.VV. (efter ViktVäktarna) var påskens buffébord lite mer nytänkande och lite mer grönt. Mamma hade styrt upp en liten kycklinghärlighet och jag tog med mig en härlig sallad! I ärlighetens namn hade den nog funkat ensam också - kanske med någon god röra eller så. Färgglad och matig veggo när det är som bäst!

Matvetesallad för två till tre - 7 SP

1 dl okokt matvete
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter
1/2 kålrabbi
3 gulbetor
bladpersilja
1 påse babyspenat (65 gram)
rivet skal av 1/2 citron
2-3 msk citronsaft
1/2 msk paprikapulver, mitt var rökt
Arlas smör- och rapsoljespray
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka matvetet enligt förpackningen tillsammans med buljongen. Skala och tärna rotfrukterna i 1x1 cm stora tärningar. Lägg på en plåt, spraya med oljesprayen och strö över flingsalt. Låt gå i ugnen tills de fått lite färg och blivit lagom mjuka - de får gärna ha lite härligt tuggmotstånd (sisådär 15-20 minuter).

Hacka persilja och spenat grovt. Blanda ner citronsaft- och skal i det avsvalnade matvetet tillsammans med paprikapulver. Blanda sedan samman med persiljan, spenaten och rotfrukterna. Servera kall eller ljummen! Ska den ätas kall: vänta att blanda ner persilja och spenat tills även rotfrukterna kallnat, det håller sig fräschare så.

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt, Lunch

Det här med vad som egentligen är omelett, frittata och tortilla ska jag villigt erkänna är lite oklart för en lekman som mig. Jag inbillade mig att jag åt frittata eftersom härligheten tillagades i ugn men egentligen spelar det ju mindre roll: det är en god äggrätt som funkar ypperligt både till lunch och middag!

Vegetarisk frittata för en - 8 SP

3 ägg
1/2 dl vatten
1 styck/cirka 100 gram potatis
1/2 stor rödlök eller 1 liten
1 liten zucchini
1 knippe sparris
salt, svartpeppar
bladpersilja

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna potatisen i 1x1 cm stora tärningar, halvera zucchini och rödlök och skär i lagom tjocka skivor. Fräs i stekjärn, snabbt sprayat med Arlas Smör- och rapsolja. Salta, låt grönsakerna få lite färg och bli mjuka. Bryt av det yttersta, träiga på sparrisen. Skär av knopparna och lägg dem åt sidan, resten delar du i lagom stora bitar. Släng ner dem i grönsaksfräset och låt gå med en liten stund.

Vispa upp äggen med vatten. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt eventuellt med någon annan krydda, jag kryddade upp med Chiliflakes. Häll äggen över grönsakerna och sätt in järnet i ugnen i sisådär 10-12 minuter tills frittatan är färdiggräddad. Observera att ugns-momentet bara fungerar om du har ett handtag av järn; plast och trä går bort. Kör då färdigt härligheten på spisplattan - förmodligen på lite lägre temperatur så att den hinner stanna innan den bränns. Toppa med snabbt förvällda sparrisknoppar och bladpersilja.

Likes

Comments