Herre min skapare tänker jag och klappar mig själv på axeln; TVÅ inlägg på en vecka. Kryss i taket säger jag och segerdansar. Typ som jag gjorde när jag insåg att den här göttigheten, inspirerad av Foodpharmacy, skulle ta nolltid att göra. Fint så en trött kväll när man bara vill umgås med en vän!

Kelpnudelsallad med ugnsbakad lax för två och en matlåda - 10 SP/pp

600 gram laxfilé
Kinesisk soja
Sesamfrön

1 frp Sjögräs/Kelpnudlar
Massvis av tärnad mango
1 påse Sugarsnaps eller sockerärtor
2 salladslökar
Färsk finriven ingefära
1 msk sesamolja
1/2-1 msk limesaft
Sisådär 1 msk japansk soja
1/2-1 msk fisksås
Färsk koriander

Pensla fisken med soja och strö över sesamfrön. Tillaga i 150 grader i sisådär 25-30 minuter tills laxen är alldeles lagom tillagad och fortfarande har en liten kärna.

Om du vill: koka snabbt upp Kelpnudlarna för att mjuka upp dem. Strimla salladslök och dela Sugarsnapsen. Blanda ingefäran med de andra flytande dressingingredienserna. Smaka av! Mer soja? Lime? Fisksås? Jag gick på känsla på allt utom oljan. Blanda dressingen med nudlarna, löken, ärtorna, mangon och rejält med koriander. Servera nudelsalladen med laxen! Fira fräscha smaker och nästintill noll jobb.

Gillar

Kommentarer

Okej, jag kan ju erkänna att jag har lite småångest över min bloggfrånvaro. Men. Livet är som det är och i ärlighetens namn har kanske nytänkandet inte varit på topp under sommaren. Men nu så: I'm back in business och kreativiteten kliar under skinnet. Bästa känslan!

Pulled chicken för sex - 3 SP/pp

1 kg kycklingfiléer
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1/2-1 röd chili
4 msk/80 gram BBQ-sås (jag använde en från Hellmans)
1 msk sötströ
1-2 tsk Worcestershiresås
2 msk tomatpuré
1 dl japansk soja
5 dl vatten
1-2 tsk Liquid smoke
2 tsk paprikapulver, rökt
Salt, svartpeppar

Skiva löken tunnt och svetta i oljan tillsammans med vitlöken tills mjuk i en ugnsfast gryta. Hacka chili och tillsätt tillsammans med övriga ingredienser (förutom kycklingen!). Låt vätskan koka upp och smaka av. Lägg ner kycklingen och låt mysa i ugnen i 150 grader i 2,5 timme.

Ta upp kycklingfiléerna och dra isär köttet med två gafflar. Blanda ner så mycket av vätskan och löken du önskar. Servera med något gött, typ Guacamole, Pico de Gallo, mangosalsa, picklad lök, rostad majssalsa, tortillabröd och sallad. Typ.

Gillar

Kommentarer

Tisdagsmagi levererad av mamma: fina fisken för nästan inga points alls! Fräscht, gott och enkelt - kan det bli bättre?

Asiatisk torskrygg med melon- och mangosalsa för fyra - 5 SP/pp

2-3 msk japansk soja
1 bit färsk ingefära
1-2 vitlöksklyftor
4 bitar torskrygg
ris (120x4 gram kokt)

2 färska mango (eller tinad frusen)
1 Galiamelon
3-4 salladslökar
1 röd chili
1 kruka koriander
1 lime
flingsalt och svartpeppar

Marinera torskryggen i soja, riven ingefära och pressad vitlök. Låt marinera en stund, gärna en timme eller mer. Hacka mango, melon, salladslök och chili till salsan, och blanda med lime och koriander. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp fisken ur marinaden och tillaga i ugn (180 grader) i sisådär 20 minuter, tills innertemperaturen är 53-56 grader. Servera fisken med ris och salsa. Och eventuellt lite grillad sparris; om suget efter svenska primörer blir helt okontrollerbart.

Gillar

Kommentarer