View tracker

Recept, Baked oats, Gröt

Jag gillar Baked oats skarpt. Dels är det gröt (en gillar ju gröt), dels gränsar det lite till kakzonen och dels så känns det lite festligt att äta.

Tanken på Baked oats med pepparkakssmak föddes fram när jag dagdrömde om mjuk pepparkaka. Nu påstår jag inte att de två är jämförbara; receptet nedan är inte super "kakigt" och inte alls särskilt sött - men ändå: pepparkakskänslan finns där och det går ju inte att klaga på! Perfekt lunch eller mellanmål när julsuget är påtagligt.

Baked oats med pepparkaksvibes för en - 4 SP/pp
1 dl havregryn
1 mosad banan - gärna en ganska så mogen en!
1 tsk fiberhusk
1 tsk Chiafrön
1/2 tsk bakpulver
1,5-2 tsk Pepparkakskrydda
1/4 tsk vaniljpulver
Eventuellt lite kanel (smaka, smaka!)
1,5 dl vatten
1 äggvita
1/2-1 dl frusna lingon

Blanda allt utom äggvita och lingon. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner i havregrynssmeten. Rör därefter försiktigt ner lingonen och häll allt i en ugnsform. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Frukost, Chia, Recept

Att jag gillar Chiapudding är ju inget nytt direkt. Inte heller att jag gillar plommon. Eller att göra kompott på plommon. Så varför inte kombinera allt till en enda härlighet? Sagt och gjort; jag presenterar Plommonchian, eventuellt den godaste Chian jag någonsin trixat till!

Plommonchia deLux för en - 2 SP
En drös urkärnade och halverade plommon
Vatten
Kanelstång
Vaniljpulver

1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
100 gram saft från plommonkompotten
100 gram osötad vaniljkvarg
1/2- dl osötad mandeldryck

Koka plommonen med en skvätt vatten, en kanelstång och lite vaniljpulver tills plommonen är sådär härligt mjuka och göttiga, men inte totalt sönderkokta. Jag hade turen att ha sommarens skörd i frysen, så jag är inte säker på hur plommonen i säsong beter sig smakmässigt - men det är väl värt en chansning! Häll ner plommonkompotten i ett kärl tillsammans med kanelen och låt svalna i kyl. Jag gjorde min på morgonen och rörde ihop Chian på kvällskvisten.

Blanda frön, saft från den nedkylda plommonkompotten och kvarg. Ställ i kylskåp, gärna över natten. När det är dags för frukost spär du ut puddingen med mandeldryck till önskad konsistens. Servera med plommonhalvorna!

Likes

Comments

View tracker

Vegetariskt, Recept, Pasta

Mamma levererar mat varje tisdag, och ja; hon levererar. Varje tisdag! Häromdagen njöt vi av pastarullar i vegetarisk tappning. Mumma!

Cottage cheese Cannelloni för två - 10 SP/pp
2 dl färsk spenat
1/2 röd chili
4 soltorkade tomater
1-2 schalottenlökar beroende på storlek
4 dl keso 1,5%
160 g färska lasagneplattor
400 g krossade tomater
3 msk riven ost 17%
10 cashewnötter

Finhacka schalottenlök och chili, strimla de soltorkade tomaterna. Blanda samman med keso och grovt strimlad spenat. Krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen på pastaplattorna och rulla ihop dem. Häll de krossade tomaterna i en form och lägg rullarna över. Strö över ost och hackade nötter, gratinera i 225 grader i sisådär 20 minuter. Strö över hackad bladpersilja och njut!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Jag måste erkänna att jag har lite dåligt samvete för min inaktivitet här. Jag vill ju laga mat, blogga och inspirera mest bara hela tiden - men ibland kommer livet i vägen och det försöker jag landa i; insikten att man inte alltid kan göra precis allt man vill, utan att man ibland måste avgränsa sig för att orka i det långa loppet.

Något jag däremot velat göra i evigheter har varit att bjuda en drös underbara tjejkompisar på tjejgalej. Sagt och gjort (eller ja, middagen bokades i augusti. så värst dunderspontant var det inte): i lördags bjöd jag in till tjejmiddag, trerätters, vin och så hjärtvärmande umgänge att jag såhär på tisdagen fortfarande får ett leende på läpparna! Livet är allt bra gött ibland.

Förrätten blev en högst freestyle:ad pumpasoppa inspirerad av denna godingen och efterrätten blev tre sorters minipannacotta enligt detta recept; jag gjorde en version med ProPud Vanilj (rörde ner lite vaniljpulver) som toppades med limemarinerade blåbär, en med ProPud Choklad som toppades med hallon och en med ProPud Lussekatt (rörde ner riktig saffran!) som toppades med sötströade lingon. Jodå, hej och hå! Huvudrätten då? Jag bjöd på den här härligt höstiga högrevsgrytan - ett riktigt långdraget långkok!

Höstigt högrev för fyra - 12 SP/pp

2 dl rött matlagningsvin, gärna Zetas
1 dl rödvin eller portvin
2 vitlöksklyftor
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, klyftad
2 morötter, skalade och slantade
1 palsternacka, skalad och delad i bitar
700 gram högrev
3 dl viltbuljong
200 gram kantareller
50 gram ädelost
3 dl Milda Mat 4%
1 msk kinesisk soja
2 msk svart vinbärsgelé
Maizena
hackad persilja


Putsa högrevet och dela det i lagom stora grytbitar. Blanda vin, kött, vitlök, enbär, timjan, lök, morötter och palsternacka, och låt marinera över natten. Fiska upp köttbitarna och bryn dem i en gryta. Häll över marinaden, grönsakerna och buljongen. Om grytan tål ugnsvärme: sätt in grytan i 150 grader i 4-5 timmar, tills köttet är sådär härligt långlagat. Om den inte tål ugnsvärme är det såklart bara att låta den stå och puttra sådär härligt länge. Rensa kantarellerna och stek dem. Salta. Smula ner ädelost, Milda Mat, soja, kantareller och gelé i grytan - låt koka upp på spisplatta och red med önskad mängd Maizena. Smaka av med salt och svartpeppar! Servera med kokt potatis (ej inräknat) och hackad persilja. Dessutom ugnsbakade jag hela knippmorötter och bananschalottenlökar när grytan var uttagen ur ugnen, och tro mig; det blev finfint till!

Det blir en rejäl sats, och jag kan tänka mig att det räcker till än fler, så det är inte omöjligt att komma ner i SP för dig som är Viktväktare och tänker på sådant.

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept, Pasta

Vissa grejjer hör ju bara hösten till: irritationen vid det årliga konstaterandet att jag (som ihärdig cyklist) saknar regnställ, mysiga hemmakvällar och härligt vilda smaker! Kvällen bjöd, såsom tisdagarna ofta gör, på Viktväktarträff och mammas matkasse - som första novemberdagen till ära bjöd på en kycklingköttfärs med viltfeeling! Mumsfilibabba!

Vild kycklingköttfärs för fyra med höstfeeling - 6 SP/pp

500 gram kycklingfärs
2 hg kantareller
2 gula lökar
2 tsk olja
2 tsk vetemjöl
3 dl Milda Mat 4%
Vatten
1 tsk kinesisk soja
1/2 tsk balsamvinäger
1 tsk svartvinbärssaft
Typ 2 krm torkad timjan
1 tsk stötta enbär
1 köttbuljongtärning
Hackad färsk timjan

Borsta av och rensa svampen, och fräs den en stund. Hacka löken och fräs även den. Stek färsen och lägg ner svampen och löken. Strö över mjölet, häll ner alla ingredienser förutom färsk timjan och låt puttra samman. Mängden vatten styr du själv! Servera med någon göttig kolhydrat eller vad man nu är sugen på. Vi åt köttfärsen med spagetti, men det fungerar säkert fint även med ugnsrostad potatis - glöm inte att lägga till SP om du är en sådan där Viktväktande typ! Toppa med färsk timjan och njut av de svenska höstsmakerna.

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Idag är det lycka upphöjt till två som gäller: fiskelycka och restfestlycka! Och tur är väl det en regnig, mörk måndag mitt i livet - att lite fisk i en saffransdoftande härlighet kan avrunda dagen på ett fint sätt ändå. Det är de små sakerna i livet som ibland betyder mest.

Fiskgryta med saffranstouch för fyra - 3 SP/pp

500-625 gram torskrygg, tinad
2 fänkålsstånd
1 gul lök
2 pkt saffran
2 burkar konserverade körsbärstomater
2,5 dl Milda Mat 4%
2 fiskbuljongtärningar
3 lagerblad
2 msk citronsaft
1 kruka basilika

Potatis - addera points efter mängd!

Skiva fänkålen ganska så fint, och gör detsamma med löken. Fräs i 1 tsk olja tillsammans med saffran tills grönsakerna mjuknat. Addera tomater, Milda, buljongtärningar, lagerblad och citronsaft. Låt puttra i sisådär 10 minuter tills det kokat samman. Smaka av med salt och peppar. Dela varje torskrygg i tre bitar, lägg ner i grytan och låt puttra i ytterligare ungefär fyra minuter. Torr och överlagad torsk är trist, men den ska givetvis vara klar! Hacka basilikan och blanda ner i grytan. Servera gärna med kokt potatis!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Det är inte mycket action här inne just nu, ja, inte på Instagram heller för den delen; livet går i 190 och jag försöker lägga livspusslet. Men äter, det gör jag såklart - men det är inte alltid frysresterna som värms dokumenteras. Något som däremot dokumenterades var onsdagens aromatiska gryta som faktiskt lyckades tränga igenom alla mina förkylningshinder - och det säger ju inte lite! Fast med tanke på mängden kryddor i härligheten hade något annat kanske varit konstigt...

Indisk curry med kycklingfärs för fyra - 9 SP/pp

2 tsk rapsolja
2 kanelstänger
1/4 tsk hela kardemummakärnor
4 hela nejlikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
190 gram skalad och skivad potatis
500 gram kycklingfärs
2 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
Några droppar citronsaft
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kummin
1 tsk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver

2 dl okokt ris

Hetta upp oljan och lägg ner de hela kryddorna, potatis, löken och vitlöken. Låt fräsa en liten stund tills löken precis blir gyllengul (men inte bränd!). Tillsätt kycklingfärsen och bryn. Blanda ner tomatkross, tomatpuré, och de torkade, malda kryddorna. Låt puttra en stund och smaka av med salt och citronsaft. Låt koka, helst till potatisen kokt sönder en del (vilket reder grytan). Servera med kokt ris!



Likes

Comments

Recept, Efterrätter och annat gott

Jag älskar julen och jag älskar saffran! Och ja, precis som så många andra är jag svag för sötsaker, och ja, precis som så många andra tycker jag att skumtomtar, (russinfria) lussekatter och Paradis-choklad är sådant som bara är givet i juletid. Men detta året, när jag firar min första julmånad som Viktväktare, måste jag tänka om och tänka nytt - inte bara äta på rutin och för traditionens skull, utan tänka efter innan jag äter, välja med omsorg och njuta av varendaste liten tugga.

Även om man kan njuta av allt som en sådan där Viktväktande typ så finns det såklart begränsningar - jag kommer inte att göra sisådär tre lussekattsbak och värma en varje dag till kvällsfikan; inte för att någon Viktväktar-gud utesluter mig från det heliga förbundet, utan för att jag inte tycker det är värt det längre. Jag är värd mer än den kortsiktiga njutningen som jag betalar sisådär en femtedel av mitt dagsintag för. Och någonstans mitt i det konstaterandet blir jag ganska så tacksam över det faktum att jag får mina kreativa ryck - jag har nämligen experimenterat fram en kaka som kan komma att rädda mig från sötfällorna i december. Kakan är gul som guld, och guld värd för sötsuget, saffransbegäret och SP-budgeten. Fint så!


Saffranskaka för sex jultokiga - 2 SP/pp
300 gram Propud Saffran
1 paket saffran
3 msk Pofiber
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl sötströ
1/2-1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1/2 dl osötad mandelmjölk

Blanda samman alla ingredienserna och häll den gyllengula smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i 200 grader i sisådär 15-30 minuter beroende på formens storlek - min gick i 20.

Servera med lättvispad grädde till den icke-Viktväktande och en lyxig version av kvarg till den Viktväktande; piffa osötad vaniljkvarg med lite vaniljpulver och vatten och vispa sedan med elvisp - det blir inte superfluffigt, men ändå härligt! Lite rörda hallon eller tinade lingon gör sig finfint till!

Likes

Comments

Middag, Fisk, fågel och mittemellan, Recept, Pasta

För mig som Viktväktare är både lax och pasta lyxigt; så kombinationen kan ju inte vara annat än dubbellyxig? Och sådant gillar man ju!

Laxpastasås för tre - 7 SP/pp
300 gram laxfilé
1 purjolök
2-3 morötter
Zest från en citron
1 tsk margarin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl Milda Mat 4%
1,5 msk vitvinsvinäger
1 msk såsredning
1 knippe dill
Salt och svartpeppar

Skiva purjolöken tunnt och grovriv morötterna. Fräs med citronzest i lite margarin, utan att det får färg. Slå på vatten, vinäger och grädde och lägg i buljongtärningen. Låt koka upp och puttra i 5 minuter. Red av såsen och smaka av med salt och peppar. Rör ner hackad dill i såsen, och tärna sedan laxen i kuber. Lägg ner kuberna, dra av från plattan och låt stå med lock över i cirka 5 minuter, tills laxen är precis klar! Servera med önskad mängd pasta, men glöm inte addera poängen!

Likes

Comments

Middag, Recept, Vegetariskt

En kall och mörk kväll, en gryta - massvis av dofter! Precis som så många år förut konstaterar jag att min gjutjärnsgryta är säsongens motsvarighet till sommarens grill, och att dess värmande smakrika innehåll är precis lika livsviktigt i kylan som den fräscha, lätta sommarmaten är i värmen. Behöver jag ens nämna att jag är så nedrans nöjd över det faktum att jag råfyndade min Le Creuset-gryta i Dublin under min studietid för typ inga pengar alls? Eller att jag är evigt tacksam mot mina föräldrar som släpade hem (den tunga) härligheten efter ett besök?


En värmande veggogryta för fem - 3 SP/pp
2 gula lökar, klyftad
2 msk finhackad ingefära
1 finhackad röd chili
1 msk curry
1 tsk garam masala
1 tsk malen koriander
1/2 tsk spiskummin
Sisådär lite under ett kilo tärnade rotsaker (morot, rotselleri, palsternacka)
1/2 burk lätt kokosmjölk
1 burk konserverade körsbärstomater
1 burk krossade tomater
2-4 dl vatten
1 burk Cannelinibönor
1 dl blandade plockade örter (jag hade gräslök och dill)
Salt och svartpeppar

2 tärnade gulbetor
2 tärnade morötter
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk sötströ


Tärna morötter och gulbetor och koka tills de är "al dente". Häll av vattnet, blanda med sötströ som du blandat med vinägern tills det löst sig något. Låt svalna.

Fräs lök, ingefära, chili och de torkade kryddorna i en gryta. Addera de tärnade rotfrukterna och låt fräsa med i 5 minuter. Tillsätt kokosmjölk och tomater, låt småkoka under lock i cirka 30 minuter. Tillsätt eventuellt vatten, smaka av med salt och peppar och häll i de avrunna bönorna. Låt småkoka i ytterligare 15 minuter. Toppa grytan med örterna och servera med ris!

Likes

Comments