Frukost, Recept, Bananpannkakor, Efterrätter och annat gott, Lunch

Den heliga Våffeldagen närmar sig med stormsteg och i vilka butiker man än vänder sig är det erbjudande på såväl Ekströms Frasvåfflor som vispgrädde och Bobs sylt. För mig blir det inga vanliga våfflor denna dag - jag är inte en fanatisk frasvåffelsfantast så det pointsen lägger jag på annat. Däremot kan det bli så att jag kör en piffad och pimpad våffelversion av mina bananpannkakor - mest för att allt våffelmönstrat faktiskt känns lite extra festligt, visst?

Jag skulle ljuga om jag sa att dessa blir frasiga - det blir de inte. Men goda, det blir dem!

Tre bananvåfflor - 3 SP

1 banan
1 ägg
ev. 1 äggvita
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1/2-1 dl osötad mandeldryck.

Förslag på annat piffigt att tillsätta:
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kanel + 1/2 rivet äpple
1 msk rå kakao
1 tsk Chiafrön

Mixa allt, undantaget mandeldrycken, slätt i matberedare. Låt stå och svälla i 5-10 minuter. Blanda ner mandeldrycken. Grädda i våffeljärn. Jag sprayade illa kvickt med Arlas Smör- och rapsoljespray och valde att inte räkna SP för detta. Är du supernitisk eller använder annat matfett: addera!

Jag serverade med osötad vaniljkvarg, bär och Carbzones hallonsylt - den får du 30 gram av för inga points alls!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Eller ja, kanske inte så annorlunda längre; Svennebanan-tacon har ju trots allt haft konkurrens ett tag nu. Men ändå: fisktacos är kanske inte det självklara valet en fredagkväll, men vet ni? Det borde det vara!

Tacosen kan såklart varieras i oändlighet, men när det var dags för lördagsknytis var det detta som fick följa med mig hemifrån. Eller ja, detta och fisk såklart - men den fastnade inte på bild.

Typ-Jonas Crambys okrämiga Coleslaw - 0 SP
1/2 huvud rödkål
1/4 rotselleri
1 silverlök
2 moröter
1 dl ättika 12%
1 msk äpplecidervinäger
2 msk sötströ
2 tsk salt
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 msk kumminfrön

Denna raring kräver lite tid. Eller ja, inte så mycket tid som planering kanske. Den är färdig i ett nafs, men måste stå och götta i sisådär 24 timmar. Inte svårt - bara viktigt att komma ihåg! Har du en mandolin: use it. Har du inte: var noggrann. Och önska dig en i julklapp. Strimla rödkålen superduperfint, finhacka löken och julienna rotselleri och morote. Blanda. Koka upp de andra ingredienserna tills sockret löst sig, häll över grönsakerna genom en sil. Sätt ett fat med en tyngd på och ställ i kylskåpet. Blanda runt lite då och då!


Picklad rödlök med stjärnanis - 0 SP
3 rödlökar
3 dl vatten
2 dl sötströ
1 dl ättika 12%
1 stjärnanis

Mandolina eller finstrimla rödlöken. Koka upp lagen, lägg ner stjärnanisen hel och låt svalna. Häll över rödlöken och låt den götta sig i kylskåp några timmar. Är du klok och effektiv löser du detta samtidigt som härligheten ovan, så får rödlöken rejält med tid att mysa.


Pico de Gallo - 0 SP
500 gram tomat
1 lime
1 silverlök eller rödlök
bladpersilja eller koriander
röd chili

Finhacka tomaterna. Finriv limeskalet och rulla limen för att sedan dela och pressa ur saften. Finhacka silverlök och röd chili (efter smak). Blanda allt med salt, peppar och hackad persilja (eller koriander!)


Mangosalsa - 0 SP
mango - jag tinade frusen eftersom den färska var trist
lime
rödlök
röd chili
koriander

Blanda mango med pressad lime, finhackad rödlök och chili. Hacka koriander och blanda ner tillsammans med salt och svartpeppar.


Srirachakvarg - SP beroende på kvargmängd
Naturell lättkvarg
Srirachasås
Salt

Blanda alles!


Lime- och korianderkvarg - SP beroende på kvargmängd
Naturell lättkvarg
Lime, skal och saft
Koriander

Blanda limesaft- och skal med kvarg och hackad koriander. Smaka av med salt och svartpeppar.


Amirs Kiwisås - 0 SP
4 Kiwi
1/2 kruka koriander
1 lime, skal och saft
tabasco

Skala kiwin och mixa med koriander, limesaft- och skal. Smaka av med något stänk Tabasco och salt.


Snabbmarinerad torskrygg - 1 SP/pp
1 tinad torskrygg per person (och GIVETVIS går det underbart att använda färsk torsk. Eller frusen torskfilé. Eller färsk torskrygg. Ja, ni hajjar!)
spiskummin
1 lime per 4-6 torskar (?!)
färsk koriander
salt

Dela torsken i lagom stora bitar. Pressa över limesaft. Blanda ner spiskummin och hackad koriander. Lått snabbmarinera i sisådär 20 minuter. Salta och stek snabbt som sjutton. Det gör inget om fisken går sönder - det är trots allt tacos vi ska göra. Och äta.

Likes

Comments

Chia, Frukost, Recept, Efterrätter och annat gott

Livets mest färglösa Chiafrukost är också en av de bästa, jag lovar! Vid gårdagens middag kan jag ha yppat min längtan efter att föräldraträdgården ska ge frukt. Och jag kan också ha betonat att jag ser SÅ mycket fram emot att dra upp späda rabarber ur det lummiga landet. Och då kan mamma ha gett mig en pillemarisk blick för att två minuter senare ge mig två små påsar infrysta rabarberbitar. Lyckan i det!

Igår kokade jag upp härligheten med lite sötströ och vaniljpulver och idag blandade jag ner det i min vaniljiga standardchia. Och så toppade jag rejält såklart. För att hemmagjord rabarberkompott på soliga minnen från förra året sitter extra bra en måndagsmorgon när livet känns lite grått och lite trött.

Rabarberchia till en sommarlängtande - 2 SP
1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
120 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osötad mandeldryck
1 krm vaniljpulver
valfri mängd rabarberkompott (se nedan)

Rabarberkompott för inget alls
Skär rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka upp med lite vatten under lock tillsammans med vaniljpulver och sötströ efter smak. Låt rabarbern mjukna till önskad konsistens. Kompotten är även ljuvlig till kvargen eller gröten!

Likes

Comments

Frukost, Recept, Smoothie

Jag flaggade ju för smoothiebomb! Detta är min gröna standardsmoothie som går att variera bäst man vill. Lite liknande Spirulinakreationen fast utan alger. Typ.

Grön och skön smoothie - 1 SP

grönkål
spenat
färsk ingefära - ungefär två centimeter
en banan
frusen ananas eller mango
citron- eller limesaft ein masse!
100 gram osötad vaniljkvarg
(upp till) en deciliter osötad mandeldryck alt. en skvätt vatten

eventuellt även:
Psylliumfrön (O SP)
20 gram frusen avokado (+1 SP)/35 gram (+2 SP)

Likes

Comments

Frukost, Recept, Smoothie

På samma sätt som det varit Chiatorka på bloggen så har det varit smoothiebrist här - vilket är trist, en gillar ju en bra smoothie. Därför tänkte jag smoothiebomba lite - watch out! Jag mäter sällan upp ingredienserna som inte kostar points, så precis som jag får du köra på känsla om du blir sugen att testa!

I denna gröna göttiga har jag använt mig av Spirulina. Spirulina är en alg som har massvis av bra hälsofördelar om man ska tro skriverierna på nätet. Jag tänker att de har rätt; något så grönt kan omöjligt vara annat än nyttigt.

Spirulinasmoothie - 1 SP

grönkål
spenat
en banan
en tesked Spirulinapulver
färsk ingefära - typ 2 centimeter
100 gram osötad vaniljkvarg
frusen ananas
en skvätt vatten alt. en deciliter osötad mandeldryck

Mixa, njut!

Likes

Comments

Chia, Frukost

Halleluljah, tack och pris säger jag och njuter av min chokladiga bananchia. För en banan-, choklad- och chiaälskare är det här ju ändå himmelriket på jorden. Typ.

Choklad- och bananchia - 2 SP/pp

1 msk Psylliumfrön
1 msk Chiafrön
1 krm vaniljpulver
1 msk Rå kakao
120 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osötad mandeldryck
1 banan

Blanda allt utom bananen och ställ i kylskåp över natten. Mosa bananen och blanda ner den på morgonkvisten. Spä eventuellt med vatten om du vill ha en lösare pudding. Servera med något gött. Som jordgubbar. Eller hallon. Eller blåbär. Tinat eller färskt, you pick!

Likes

Comments

Middag, Recept

Igår fick jag ett ryck och matlagade även om jag hade rester i kylskåpet. Eller ja, jag åt först resterna och sedan lagade jag mat för skojs skull. Fint så - det innebär nämligen att maten är preppad när jag trillar in efter spinningpasset som stundar efter arbetsdagen.

Fyra nyanser av brunt är ju inte superspexigt, så ikväll ska de små Falafelbiffarna ätas i ett vitkålsblad tillsammans med Baba Ganouschen och en färgsprakande mangosalsa. Håll tummarna för att det smakar precis så bra som jag tänker mig att det kan smaka!

Falafelbiffar för två - 4 SP/pp
230 gram avrunna kikärtor - jag använde ekologiska från Zeta
1 msk vetemjöl
1 tsk Sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad, mald koriander
massvis av bladpersilja
ev. 1 msk Pofiber

Finhacka lök och vitlök. Mixa allt förutom bladpersiljan till en smet - mixa inte för länge, du vill inte att den ska vara helt slät! En gillar ju lite textur allt som oftast. Finhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt och svartpeppar. Smeten ska vara ganska så torr - jag fick blanda ner lite pofiber för att inte få den allt för lös. Låt stå och vila i sisådär 10-15 minuter. Spraya ett stekjärn med Arlas Smör- och rapsolja och klicka ner små kluttar av smeten. Stek på medelhög värme tills de fått fin färg. Vill du anstränga dig lite mer än vad jag gjorde (Mästerkocken kallade och trots att jag äger en AppleTV så är det ju något fint över att se det "live".) kan du säkert få till mer av en boll-form.


Baba Ganousch - för så många du vill för inga points alls
1-1,5 aubergine beroende på storlek (jag använde tre pyttesmå)
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 tsk Sambal oelek
1/2 tsk spiskummin
citronsaft

Dela auberginen på längden och baka halvorna i ugnen i 175 grader. Det tar sisådär 30-45 minuter att få dem mjuka och göttiga. Dra av skalet och lägg ner i en mixer tillsammans med resterande ingredienser. Mixa auberginen slät och smaka av med salt och peppar.

Likes

Comments

Chia, Frukost, Recept

Håll i hatten - från Chiatorka (på bloggen då, i verkliga livet - för det finns ett sådant, äter jag ju den därena puddingen var och varannan dag) till Chiabomb! Typ. Imorse njöt jag av en variant inspirerad av morotskaka. Och en gillar ju morotskaka. 'Gott plus gott'-regeln ska inte förglömmas gott folk; inte heller utanför-box-tänkandet eller "steal with pride". Så, jag stal de göttigaste och nyttigaste ingredienserna från denna älskade kultkaka och åt dem till frukost istället. Inget konstigt alls!

Morotskakschia - 3 SP/pp

1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
100 gram osötad vaniljkvarg
120 gram osötad mandeldryck
kanel, malen
kardemummafrön, nystötta (för att det är så mycket godare då!)
vaniljpulver
1 lagom stor morot, finriven

Blanda allt i en skål och smaka av kryddningen. Jag tänker mig att lite finrivet apelsinskal också hade gjort sig finfint i! Låt vila i kylskåp över natten.

Blanda 120 gram osötad vaniljkvarg med vaniljpulver för att få den sådär extra vaniljig. Fast det beror ju på smak och märke - det är liksom inget måste. Och köper du Coops egen (magsiska!) lättkvarg skulle jag säga att du kan skippa att addera ytterligare med vanilj. Ta ut Chian ur kylen och blanda eventuellt ner lite vatten om den är för fast. Smaka av. Servera med den übervaniljiga kvargen.

Likes

Comments

Chia, Frukost, Recept, Lunch, Smoothie

Mitt Instaflöde svämmar över av Chiapuddingar medans det mest är middagsrecept som hittar hit till bloggis. Men ändring på det, basta - jag älskar ju mina puddingar! I söndags körde jag en vaniljig variant med en choklad- och blåbärssmoothie. Precis som jag så ofta gillar't: det bästa av två världar.

Chia med chokladig smoothie - 4 SP

1 msk Chiafrön
1 msk Psylliumfrön
2 krm vaniljpulver
120 gram osötad mandeldryck
120 gram osötad vaniljkvarg

1 banan - gärna semifrusen
1 dl frusna blåbär
2 msk Raw Cacao
1 dl osötad mandeldryck

Blanda samman Chiapuddingen på kvällskvisten och ta fram från kylen lagom tills det är dags för frukost. Du behöver eventuellt blanda ut med lite vatten, beroende på vilken konsistens du är på jakt efter.

Mixa samman smoothien - jag gillar min lite krämig och glassig när den serveras såhär. Vill du ha den lösare är det bara att experimentera!

Likes

Comments

Middag, Vegetariskt

Det här med att utmana sig själv är ju alltid lika spännande; ibland går det bra och ibland går det åt helvete. Men alltid lär man sig något. Igår utmanade jag mig själv med att göra Dumplings för första gången. Resultatet? Lite av en succé faktiskt; två tummar upp från gästen och mersmak för mig. Fint så.

Shittake- och champinjondumplings i mumsig buljong för två - 6 SP/pp

1 liter vatten
2 msk fisksås
2 msk japansk soja
2 msk kycklingfond
Massvis av limesaft
Riven ingefära
Hackad röd chili
Koriander

20 Wontonplattor (färdigköpta i Asiatisk affär)
Sisådär 200 gram Shiitakesvamp
200 gram champinjoner
2 morötter
2 salladslökar
1 msk sesamolja
Srirachasås
Soja
Röd chili
Finriven ingefära
Finriven vitlöksklyfta
Bladpersilja
Koriander
Salt, svartpeppar

2 Pak Choi
1/2 påse Sugar snaps
Koriander

1 tsk Sesamolja


Tina Wontonplattorna under handduk; det tar lite tid. Koka samman buljongen och låt småsjuda. Smaka av! Finfinhacka svamp och morötter. Finstrimla salladslök. Stek på medelvärme i sesamoljan tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med Srisacha, soja, chili, ingefära och vitlök. Hacka de färska kryddorna och blanda ner. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ta fram Wontonplattorna och lägg cirka 1-1,5 tsk fyllning på varje platta. Fukta kanten med vatten, vik dubbel och vecka så att dumplingen håller tätt. Det finns en drös videos på det härena Internetet! Lägg dem på tallrik under handduk tills alla är färdiga. Låt buljongen koka upp och lägg ner dumplingsen. Låt koka i sisådär två minuter och fiska upp dem. Lägg ner halverad Pak Choi och halverade Sugar Snaps. Låt koka den korta stunden tills dumplingsen är färdiga. Sätt ett stekjärn på hög temperatur och stek dumplingsen snabbt på ena sidan i sesamoljan. Servera degknytena med buljong och Pak Choi. Toppa med koriander och lite chili. Servera gärna med lite göttig dressing. Njut!

Göttig dressing - 2 SP/pp
3 msk soja
Typ 2 msk risvinäger (eller äppelcider/vittvins om det finns hemma)
1 msk färsk riven ingefära
Limesaft
2 msk Sweet chili, Less sugar
1 msk rostade Sesamfrön
Finhackad röd chili

Likes

Comments