View tracker

Jul och andra högtider, Chia, Efterrätter och annat gott

Jag ska inte sticka under stol med att jag har en sådan där liten tävlingsdjävul inom mig som lätt går igång på en vettig utmaning. Så, när min coach frågade mig om jag inte kunde göra en Viktväktar-vänlig variant av Semmelchian som gjordes i Vardagspuls förra året, ja då kunde jag ju inte annat än att nappa! Chia-status till trots så kostade originalet 24 SP om jag räknade rätt, men jag lyckades skapa en göttig variant för 5. Jag måste faktiskt säga att jag är nöjd och att jag gillar't - och då är jag ändå inte en sådan där typ som gillar semlor. Ska sanningen fram kan jag inte minnas när jag åt en senast. Men den här Chia-varianten, ja den kommer jag äta igen; förmodligen innan den 28 februari och det säger ju en del!

Kardemummachia med vaniljigt kvargfluff och mandelsmul för fyra - 5 SP/pp

4 msk Chiafrön
4 msk Psylliumfrön
7,5-8 dl osötad mandeldryck
1/2-1 msk kardemummakärnor
1 tsk vaniljpulver

4 dl osötad vaniljkvarg (jag använde Lindahls)
typ 4 äggvitor (ta bort för smul)
1 tsk vaniljpulver

1 dl mandelmjöl
1 msk sötströ
1,5 msk äggvita
1/2 tsk vaniljpulver

Mortla önskad mängd kardemummakärnor (smaka av!) och blanda allt till Chiapuddingen. Låt stå i kylskåp över natten.

Ta bort äggvita till mandelsmulet och vispa resterande mängd vita hårt och vitt med elvisp såsom till en maräng. Tillsätt kvarg och vanilj, och vispa ytterligare. Vill du ha en ännu fluffigare vaniljfluff: vänd bara ner kvargen istället.

Blanda samman ingredienserna till mandelsmulet. Smula på bakplåtspapper och sätt in i ugnen (200 grader) tills det fått fin färg, cirka 5-7 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fördela Chiapuddingen i glas, toppa med kvargfluff, mandelsmul och lite mortlad kardemuma. Njut av en tokigt hälosam version av den hela semlan.

Likes

Comments

Middag, Recept, Soppa, Vegetariskt

Jag är fullt medveten om att detta inte är det första soppreceptet med morot som huvudperson som jag publicerar. Men vad säger man? Det var gott, värmande och gratis!

Morotssoppa med chili, ingefära och citron för en som är superhungrig eller två som mest bara vill äta och bli mätta - 0 SP

8 morötter, skalade och grovt slantade

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Röd chili efter styrka och smak

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

Färsk ingefära, 2-3 cm

1,5 msk citronsaft

Salt, svartpeppar


Fräs lök, vitlök och hackad chili i några minuter. Jag använder mig av Smör-och rapsoljespray från Arla, och tar så lite att jag inte räknar SP för det - använder du annat stekfett får du givetvis revidera! Släng i morötterna och låt den fräsa med någon minut. Häll över vatten och lägg ner buljongtärningarna. Låt allt koka tills motötterna är mjuka - sisådär i en 10-15 minuter. Mixa samman till en slät soppa, riv ner ingefära efter smak, addera citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Garnera med exempelvis kryddor, pumpakärnor (räkna SO!) eller chiliflakes. Eller allt. Go big or go home.



Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Recept

Visst har jag väl ändå redan tidigare erkänt att min mamma är ruskigt bra på att bjuda på mat? Senaste tillfället var, inte helt oväntat, i tisdags efter vägningen. Något mer oväntat, åtminstone för min del, var det faktum att hon frångick Viktväktar-recept-rutinen och bjöd på middag-hämtat-från-annat-håll. Denna veckan var det helt enkelt Mamma feat. ICA; och mums på det!

Kryddig, kaneldoftande (och grekisk!) gryta för fyra -9 SP/pp

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 kg högrev
400 gram krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 vaniljstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
Salt, svartpeppar
790 gram potatis

Skala lök och vitlök, hacka. Fräs det tärnade högrevet en liten stund och tillsätt sedan all lök. Tillsätt tomaterna efter någon minut, och addera vatten så att det täcker köttet. Tillsätt allt förutom salt, peppar och syltlök och låt koka under lock i cirka två timmar, eller tills dess att köttet är mört. Skumma av då och då.

Smaka av med salt och peppar, addera syltlöken. Servera med kokt potatis.

Likes

Comments

Middag, Recept, Fisk, fågel och mittemellan

Det här är faktiskt en rejäl Viktväktar-recept-stöld. Men jag erkänner åtminstone! Förutom att det var göttigt och saffran:igt så var det faktiskt ruskigt lätt att slänga ihop! Färdigt på fem skulle man nästan kunna säga - åtminstone om man ser till den faktiska arbetsinsatsen. Fint så!

Gyllene kyckling- och rispanna för fyra - 7 SP/pp

600 gram kycklingfilé
1 purjolök
250-300 gram champinjoner
2 tsk olivolja
1 pkt saffran
svartpeppar och salt
2,5 dl ris
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
persilja

Strimla purjolök och skär champinjoner och kycklingfilé i bitar. Dela inte kycklingen allt för smått - det är så trist när det blir torrt! Jag delade på tre, och det blev bra. Fräs allt ,i oljan, i en traktörpanna eller en ganska vid kastrull i någon minut. Rör ner saffran och krydda med salt och svartpeppar. Var lite försiktig med saltet; buljongen är ganska så salt i sig och det är alltid enklare att krydda än o-krydda!

Koka samtidigt upp vattnet med buljongtärningen och slå sedan på den varma vätskan i kokkärlet. Låt allt småkoka under lock. Receptet säger 20-25 minuter, men vi körde på 15 precis som rispaketet och det blev finfint! Se bara till att kycklingen blir färdiglagad och att riskornen inte är krispiga (eller sönderkokta). Eftersom vi kortade ner koktiden försvann inte all vätska, men vi tog av locket den sista stunden vilket gjorde susen. Och i ärlighetens namn gjorde det inte så mycket att det inte var helt torrt - tvärtom!

Smaka av med salt och peppar och piffa med persilja. NJUT!

Likes

Comments

Middag, Soppa, Vegetariskt

Jag Viktväktar varje tisdag. Även om jag är guldmedlem och på papper inte behöver vara där mer än var tionde vecka, så har jag ändå lovat mig att fortsätta gå dit; det ger mig så mycket - både motivation, disciplin och umgänge. Och så ger det mig något mentalt att faktiskt ta mig tiden och låta det vara viktigt; precis som jag anstränger mig för att låta annat viktigt ta plats i livet. Dessutom brukar jag och mamma ha efter-Viktis-dejt hos mig, där hon (eller pappa) har preppat matlådor. Vad som gömde sig i lådan igår? Härligheten nedan!

Pappa har ytterst noggrant noterat allt han stoppat i den goda soppan på grammet, vilket gör att jag faktiskt inte vet kvantiteterna. Jag håller helt enkelt tummarna för att du också äger en våg om du är sugen på att testa - eller att du helt enkelt freestylar!

Mumsig morotssoppa för en hungrig - 5 SP
45 gram schalottenlök
15 gram färsk ingefära
75 gram potatis
200 gram morötter
1/2 dl matlagningsvin
1/2 grönsaksbuljongtärning
Sisådär 2 dl vatten - beroende på hur tjock du önskar soppan
1,5 dl Milda Mat 4%
Saften av en halv apelsin
Färsk chili efter smak

Servera gärna med en klick av något krämigt, typ Matlagningsyoghurt (men glöm inte addera points!) och färsk koriander.

Likes

Comments

Fisk, fågel och mittemellan, Middag, Vegetariskt

Ibland tryter inspirationen lite, och det är då jag tackar högre makter för Internet - denna ljuvliga skapelse. Så var fallet igår - fast en "kyckling + soppa"-Googling åtgärdade problemet snabbt, lätt och kvickt. Jag lyckades snubbla över ett recept som lät gott, och där jag hade allt hemma; lyckan i det! Särskilt efter årets första arbetsdag. Och träningspass. Jag modifierade receptet något, och adderade morötter och en limepiffad kvargsås. Fint så!

Linsgryta för fyra - 5 SP/pp

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
hackad chili eller chiliflakes
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
2,5 dl torkade röda linser
1-1,5 liter hönsbuljong
1 burk krossade tomater
1/2-1 msk limesaft
1 tsk sötströ
2 ganska så stora morötter, grovrivna

Eventuellt: kyckling, om du inte vill hålla det veggo (2 SP) och en klick limepiffad kvargsås (1 SP)

Finhacka lök och vitlök. Spraya en kastrull med Arlas smör- och rapsoljespray (jag räknar inte SP på detta - det blir så yttepyttelite) och fräs löken tills mjuk tillsammans med chili, koriander och spiskummin. Häll i de krossade tomaterna och låt koka på hög värme i sisådär 5 minuter. Häll sedan i linserna, 1 liter av hönsbuljongen och sötströn. Låt koka på lägre värme i sisådär 15 minuter, tills linserna känns bra. När det är 5 minuter kvar; lägg i morötterna - vill du ha grytan lite lösare är det bara att tillsätta mer buljong. Smaka av med lime, salt och peppar.

Om du vill äta kyckling till soppan: krydda kycklingfiléerna med salt, stek dem så att de får färg och sätt sedan in dem i ugnen (175 grader) i sisådär en 15 minuter, tills de är helt genomlagad. Om du vill ha en klick limepiffad kvargsås till: blanda 2 dl naturell lättkvarg med lite limesaft, salt och svartpeppar.

Likes

Comments

Hälsoresan, Viktväktarna

Nytt år, nya löften. Kanske ny storlek i kläderna och nya siffror på vågen?

Jag inledde 2016 helt löftesfri, men med ett sorgset och frustrerat inre. Jag hade i stort sett slutat handla kläder eftersom att inget satt som det skulle - storlekarna blev större och större, och shoppingrundorna sorgligare och sorgligare. Jag hade slutat se mig själv i spegeln på riktigt - badhandduken låg och väntade precis bredvid duschen så att jag inte skulle råka möta spegelbilden.

Den 10 januari gick det inte längre, och jag låg som i spillror på hallgolvet och grät. Jag fick en blus i storlek 40 av min mamma. Storlek 40 hade jag inte haft på evigheter - det var knappt så att 44:orna passade längre. Och nej, jag anser inte att en människas värde sitter i en klädstorlek; däremot anser jag att alla är värda att må bra - och det gjorde inte jag. Och hur tragiskt det än låter, i en värld där kilonas vara eller icke vara är en het potatis, berodde det på min vikt. Den 11 januari skrev jag in mig på Viktväktarna, och nu sitter jag här med en rejäl viktresa i bagaget. Att jag gått ner sisådär 23 kilo och är en 38:a spelar mindre roll, för jag mår bra.



Har du också planer på att gå ner i vikt? Kanske för att orka gå långa promenader eller leka lite längre med barnen? Eller kanske för att kunna gå på en shoppingrunda du njuter av eller våga möta din spegelbild efter duschen? Jag är inte på något sätt allvetande, men här kommer lite av mina tankar-i-stunden om att viktresa.

- Du måste vilja. Alltså vilja på riktigt, från botten av ditt hjärta. Det är inte enkelt att viktresa; det handlar om att göra förändringar och om att förändras - och för att det ska hålla i långa loppet måste viljan vara innerlig. Jag är övertygad om att alla kan förändra sin situation så länge viljan finns; när allt kommer till kritan är den allt som behövs.

- Håll anledningen till varför du viktreser friskt i minnet. Den där känslan jag kände när jag låg trasig på golvet kommer jag nog aldrig att glömma, och den har räddat mig i mina vägskäl - och de har varit många. När man plockar fram anledningen blir valen sällan så svåra. Dessutom känns det inte som att man gör så många uppoffringar - perspektivet förändras liksom; känslan av välbefinnande blir större än känslan av frustration över allt som du måste välja bort.

- Berätta för någon: kanske en vän, en familjemedlem eller en arbetskollega - eller berätta för alla! Att jobba för att gå ner i vikt är inget att skämmas för (och såklart inte heller något du ska göra för någon annan än dig själv). Genom att berätta blir det lite mer verkligt och faktiskt enklare att hålla sig på rätt spår - andras förväntningar ska inte styra dina val, men deras medvetenhet kan vara både välbehövligt peppande och pushande! Dessutom blir det så ruskigt mycket enklare att förklara sina matval när människor vet varför du gör dem.

- Planera! Oavsett som du väljer att Viktväkta, GI:a, LCHF:a eller bara köra på sunt förnuft så är planering av kost och motion A och O. Det låter tråkigare än vad det är: särskilt när det ger utdelning! Dessutom så blir livet liksom enklare, och du slipper tänka, känna eller vilja så mycket i stunden.

- Motionera! All rörelse är bättre än den som inte blir av. Promenera, träna - en gång i veckan, fem gånger i veckan! Om inte för din vikt så för din hälsa - det är bra att röra på sig.

- Inspireras! Sociala medier är ju poppigt och festligt, men för mig har det varit mer än så. Genom Instagram har jag hittat inspiration till mat och rörelse, jag har fått pepp och peppat och jag har träffat vänner att dela både resan och livet med. Gemenskapen är faktiskt väldigt fin därinne bland bilder och filmer, och många gånger en räddare i nöden.

- Jobba för att ha lite jävlar anamma. Var fokuserad, dedikerad och engagerad - men glöm inte att leva! Ha kul!! En viktresa är ingen quickfix, utan något du gör för din egen skull i långa loppet. Det gör att du såklart måste leva ganska så uppstyrt ganska så ofta, men inte alltid. Var snäll mot dig själv, annars ökar risken att du trillar tillbaka rejält - snedsteg är okej, så länge du tar dig tillbaka. Med det sagt; det kommer inte alltid att vara kul och lätt - men sen när är livet sådant?!


Likes

Comments

Efterrätter och annat gott

Eller ja, Pannacottan i sig är ju faktiskt väldigt mycket en helylle vaniljvariant - det är toppingen som gör den exotisk och sådär härligt fräsch! Och ja; att kalla det Pannacotta är ju såklart fel - den innehåller varken grädde eller socker. Men som ViktVäktare är jag inte så knusslig med definitionerna, i min bok är desserten ruskigt pannacottig! Och god.

Pannacotta med exotisk topping för sju - 2 SP/pp

700 gram ProPud Vanilj
4 gelantinblad
2 krm Vaniljpulver

Sisådär 5 dl frusen mango
7 frusna passionspluppar (ICAs Smoothiebooster)
Eventuellt 1 gelantinblad

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Värm ProPud och vaniljpulver i en kastrull. Puddingen får inte koka, men ska bli sådär varm så att gelantinbladen kan smälta. Rör ner gelantinet i kastrullen, se till att allt löses upp. Häll upp i sju dessertglas/formar. Ställ i kyl i några timmar.

Om du vill ha en lite "stelare" spegel: lägg gelantinbladet i kallt vatten. Tina mangobitarna och passionsfrukten. Puréea till en slät sås. Häll över i en kastrull och värm. Rör ner gelantinbladet och fördela försiktigt puréen över pannacottorna. Ställ i kyl i några timmar tills härligheten stelnat. Det går såklart finfint att hoppa över gelantinet och bara piffa med purén!

Ett liknande recept, fast med annan topping hittar du här. Jag har även testat att göra Pannacottan med ProPud Choklad vilket blev toppen med lite rårörda hallon på toppen!

Likes

Comments

Jul och andra högtider, Vegetariskt

... som faktiskt funkar året om. Åtminstone om man är saffransälskare som jag, och i annat fall kan man mest bara byta ut dressingen; kanske mot någon balsamvinägerskreation? Receptet är inte eget hittepå, utan en modifiering av en skapelse jag snubblade över och mest bara kände hörde hemma på årets julbord. Tveklöst.

Grönkålssallad med apelsin, halloumi och saffransdressing - 25 SP för hela härligheten

200-300 gram grönkål
1/2 påse saffran
1 msk äppelcidervinäger
1/2 msk sötströ
1 msk olivolja
Salt
3 apelsiner
3 färska fikon
200 gram Halloumi
1/2 granatäpple

Blanda samman saffran, vinäger, sötströ och olivolja. Salta och låt stå så att sötströb börjar lösa sig.

Ansa och grovstrimla grönkålen. Koka upp vatten, salta och låt kålen blanchera i 30 sekunder. Häll av vattnet och kyl ner kålen i kallt vatten. Låt den rinna av och torka, gärna på en handduk.

Stek halloumin, klyfta fikonen, filéa apelsinerna och rensa ur granatäpplekärnorna. Blanda samman salladen och häll över dressingen vid servering. Halloumin är ju givetvis godast när den fortfarande är varm, men fungerar också rumstempererad!

Likes

Comments

Bananpannkakor, Efterrätter och annat gott

För en sådan som fyller år inklämt mellan jul och nyår har pannkakstårta aldrig varit ett stående födelsedagsinslag. Well, nu är det!

Bananpannkakstårta för en - 2 SP + fyllning

1 ägg
1 banan
1/2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
2 krm vaniljpulver

Fyllning: jag valde osötad kokoskvarg (1 SP) och CarbZones hallonsylt (1 SP). Det funkar såklart med skivad banan, annan kvarg, annan sylt eller vad man nu önskar!

Mixa ingredienserna till pannkakorna till en slät smet. Låt stå och dra tills järnet är lagom varmt. Stek pannakakor i önskad storlek. Nyfiken på hur jag gör mina pannkakor? Här kan du hitta en lagom nördig film!

Varva pannkakorna med ett lager sylt respektive ett lager kvarg. Ta inte för mycket, då halkar de bara rundor! Är du perfektionist precis som jag? Stick ner tre tandpetare - då håller de sig på plats och det är inga problem att servera dem på sängen till födelsedagsgrisen!

Likes

Comments