Några dagar i Storhogna med dotter Katarina har gjort avtryck både i min själ och i min kropp. Det har varit så roligt med mycket träning, riktigt god mat, skratt, samtal och trötta mysstunder. Det är faktiskt både hälsosamt och stärkande i fjällen. Ett flöde av magic moments i fyra dagar!

Vi har åkt skidor i den vackraste av världar- fjällen! Sol på snö, det lite vinande ljudet av skidan och rytmiskt stavrasp i snön - ja då är jag nära himlen.

Vi har gått på pass som yoga och mental avslappning på hotellet. Jag fick förstärkt yoga- lust och började fantisera om Nia och/eller orientalisk danshelg i fjällmiljö. Undrar vad mina dansfröknar Annelie Lindberg Coach Angurvall och Signe Weiss addWeiss skulle säga om det.

Vi har njutit av välbefinnande-behandling och badat bastu och bubbel-pool.. En extra lyx är att det är separat bastu för damer och herrar, så jag kan bada naken. Upptäcker att det är bara jag som gör det och jag undrar när det blev omodernt att bada utan badkläder i dambastun.

Det är inte bara lättåkt hela tiden. Men att ta sig uppför backarna har en alldeles egen tillfredsställelse. Att åka längd en hel dag är som en rejäl helkropps-workout. Det känns i både ben och armar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är det snart dags att dra upp tältpinnarna efter fem veckor i las Palmas för denna gång och ta sikte på Sverige och Sundsvall. Vardagen är väldigt lätt att leva här och jag njuter av att tänka på några höjdpunkter från denna resa. På fredag 6/3 landar vi i Sverige igen.

Karnevalen Tusen och en natt blev en fullträff i upplevelser. Att få dela detta med våra bästisar som kom hit i två veckor, förstärkte verkligen denna upplevelse. En sån otrolig, ohejdad och flödande folkglädje med barn, unga och vuxna som roar sig tillsammans. Kroppar,sensualitet, humor, saga och folkfest grande i ett enda sammanhang under tre veckors aktiviteter.  Många män klär ut sig kvinnor. Nere tv är en ung man utklädd till Aladdins lampa.

Finsk Kareokee på Ankkuri bar blev en oväntad höjdpunkt tack vare bästis Pentti, som drog med oss dit 2 kvällar. Fullsatt, hög stämning, stort engagemang och det var så kul. Alla kan sjunga i Kareokke och blir bekräftade av publiken före, under och efter uppträdandet. Det blev en kick för mig. Jag vill gärna vara med i sångglädjen men vågade inte denna gång. På bilden Pentti Frölander på Ankkuri Bar på Las Canteras.

Yoga och motion Jag har tränat yoga 4 pass/vecka och nu är jag en nybörjare som börjar fatta lite, medveten okunskap-stadiet. Jag ska fortsätta med yoga i Sundsvall. Vi har gått långa promenader längs havet varje dag och det är lika fascinerande varje gång. Havet är alltid olika och mötet mellan hav och land förändras hela tiden. Bergsvandring blev verkligen ett ganska "jobbigt" minne.

God mat och dryck i olika former. Vi har ätit gott på många ställen här i stan och också lagat god mat hemma i vår lilla lägenhet. Det är billigare här än i Sverige att handla mat, frukt, grönsaker och vin i affären. Fisk, skaldjur, kyckling och kalkon är vanlig mat här.

Flanera på kvällen Sena eftermiddagar mellan dag och skymning har Hans och jag ofta flanerat i sakta mak genom stan ner till Catalinaparken. Känt på dofter och lyssnat på ljud, tittat på människor och reflekterat och njutit av dagen. I Catalina har det blivit

👈 Cafe Expresso till mig

👉 Irish Coffe till Hans
Frågor på det?

Kommer vi tillbaka hit? Ja!

Redan nästa resa? Nja vet inte - kan bli Cuba nästa gång. Salsa-skola, värme, rom, nya erfarenheter.

Likes

Comments

Ja det förstås. När jag var en girl visste jag inte att det fanns yoga. På 60-talet när jag var tonåring hemma i Birsta var Beatles mina idoler. De var i Indien och världen fick se bilder när de yogade med en mästare. Det var mycket främmande och konstigt med yoga då, men världen har ju blivit både mindre och större. Mindre genom att kunskap sprids blixtsnabbt överallt och större genom jag har lärt mig mer och värderar nya perspektiv. Nej - min ålder är ingen girl längre men inne i själen finns hon några rester av henne kvar..

Jag har velat prova yoga ganska länge. Känt behovet av att frigöra mer energi och lust, stärka sammanhanget och flödet mellan kropp och själ, bli starkare och smidigare, utmana mig själv att komma längre och få mer frihet. Jag har lyssnat på andra i min närhet och deras erfarenheter och blivit alltmer intresserad. Jag har  också provat en del yoga-rörelser i min favvo-aktiviteter NIA och orientalisk dans.

I höstas var jag och mina badkompisar på en spa-helg i Orbaden, där provade jag yoga med Annika Bohjort-Sköld och Life purpose garden. Utsikt över Orsjön, tystnad. Skönt. Kärleksfullt. Vackert. Berörande. Här i Las Palmas yogar jag fyra pass varje vecka. Det är Poweryoga på grundnivån. Det är något helt annat och det är spännande att olika sorts yoga är både lika och olika. Det finns flera olika sorters yoga att prova och välja bland.


Utsikt över Atlanten. Buller på gatan. Instruktioner på spanska. Får erfarenhet av att vara den som inte förstår språket och hur viktig de andra i gruppen är, jag kollar hur de gör och de ger mig en vink då och då.. Börjar förstå en och annan instruktion på spanska som tex tierra, inhalera,exhalare, bien, controlla, flexione, mucho bien och räkneorden från fem och ner till ett. Sammanhanget är verkligen viktigt för lärandet.


Jag får anstränga mig ordentligt. Det tar emot och det känns i kroppen. Det känns som att allt i kroppen är för litet när jag yogar trots att min hud numera är för stor på några ställen. Det tar emot och jag når liksom inte att sträcka ut så långt som jag vill. Och ändå...  upplever  jag ett underbart NU under yogapassen. Hela kroppen och hela själen är engagerad i samma uppgift, att utföra en rörelse. Tom fingertoppar och tår är med. Fullständig koncentration följd av gudomlig avslappning. . Jag har upplevt riktigt sköna after-yoga-stunder när både kropp och själ har sjungit tillsammans.  Min kropp har blivit starkare och smidigare. Efter en månads yoga så är jag stolt över att kunna lägga mina fötter bakom huvudet.

Yoga - ja, det blir mer yoga i Sundsvall!

Likes

Comments

Det blir några shoppping-turer här i LP. Det finns tre stora shopping-gallerior och massor av inhemska affärer. HM, Mark&Spencer, Guess, Massimodutti, Benetton, Zara och flera andra "stora" finns såklart. Ikea finns också en bit utanför city.

I Las Palmas handlar man kläder, skor, kosmetika och parfym billigare än i Sverige. Jag har tex. köpt T-shirts i bomull för ca 40 kr/st, Mexx 3/4 byxor 200 kr, chino-kjol 200 kr.

De spanska kvinnorna klär sig snyggt och medvetet ofta i höga klackar, jeans,stickat och figurnära. Jag instämmer i och citerar en FB -vän "En kvinnas behov av snygga skor följer ingen logik"

Det behövs både espresso-pauser och en del passion för att skumma av shopping-läget i stan.

Likes

Comments

Varje dag uppmärksammar jag sånt som jag känner tacksamhet för i vardagen i Las Palmas. Vi söker igen olika affärer, handlar, lagar mat och ordnar i vårt lilla kompakt living-hushåll och upptäcker att vi klarar oss bra med litet och enkelt. Vi äter också på lokal varje dag. Både hemma och på lokal kan vi äta och dricka gott, som vanligt frossar jag i grönsaker och frukt. Ibland går vi ut på kvällen och tar en kaffe på nåt ute-ställe och känner på folklivet på gatan.

Klimatet är varmt och en del dagar lyser solen från det stora blå ovan. Det är en stor förmån att kunna motionera både ute och inne. Jag går på yoga några pass i veckan. Varje dag har Hans och jag long-walk tillsammans längs Atlanten-havet.

Promenadvägen är en pärla som används av alla. Unga som springer, unga som är nykära och håller om varandra, hundar och deras husse/matte, fritidsfiskarna, elevgrupper med out-door-education, familjer som flanerar på söndagarna, surfarna, de med rollator och käpp. Vi går ca 1 mil varje dag och jag lyssnar ofta på ljudbok via Storytel.

Hans kollar på fåglar och hittar sorter som inte finns i Sverige, som denna gracila, vita silkeshäger. Inga problem med att vare sig sätta sig på huk eller kasta sig ned till liggande om det finns en fågelbild i siktet.

Havet är enormt fascinerande för mig. Kaos som landar i ordning varje gång, dånet när vågorna bryts mot land. Solnedgången över vattnet.Jag älskar ljudet, doften och vyerna av havet.

Respekten för havet är stor. Havet både ger och tar. Vi ser varje dag påminnelser om detta. Jag tycker havet är bäst när jag är på land. På många ställen i stan finns fina bronsstatyer och det var just här som jag fick känslan för statyer och utomhuskonst.

Och de där gamla husen som hänger på kanten av promenaden utöver havet lockar fantasin. De påminner mig om Fem-böckernas mystik och spänning. Jag fantiserar ibland vilka som bor där, hur husen är inuti och vilka berättelser husen har.

- Välsigna Nuet
- Ha Tillit Till Dig Själv
- Förvänta Dig Det Bästa

(sammanfattning av Huna, hawaiiansk filosofi, enligt Annika Undeborn)


Det blir en bra dag att omfamna varje dag.


Likes

Comments

Resan till Turkiet i höstas ägnade jag åt drömmen om orientalisk dans, magdans. Jag gick till en professionell dansskola och fick lektioner och jag fick "känna på" rysk pedagogik (work hard, work more, you can, do it again and again but nicer, beuatiful hands, beautful hands all the time PLEASE👯). Jag upplevde lusten att dansa och fick inspiration att fortsätt på hemmaplan. Jag anmälde mig till kurs hos Annelie Lindeberg, Coach Angervall i Härnösand. Jag vill göra större plats för dansen i mitt liv.

Denna resa till Las Palmas ägnar jag åt yoga på en yogastudio. Med en vidunderlig utsikt över Atlanten yogar jag i grupp fyra dagar/vecka med Sara och Alberto. Det är på spanska och engelska och kroppsspråket.
Jag är nybörjare på yogamattan och har ett tag önskat att prova. Just do it. Nu gör jag det! Övningarna ser så enkla ut men känns både här och där och några är helt omöjliga för mig - än så länge. Det ger skön känsla i kropp och själ. Ledarna är mycket vänliga, lätt på handen när de korrigerar, går runt och bryr sig om var och en och är mycket uppmuntrade och positiva. De utstrålar engagemang och det känns att de verkligen vill leda oss på vägen till kunskap.

Min självbild om min kropp och fysik har varit att jag inte är en sån som håller på med att träna, att jag hellre vilar mig i form. Tyvärr grundlagd under lång tid i skolan. Jag minns den stress som varje dag med gympa innebar och som jag inte kunde tala om med någon. Att bli vald sist i lagsport, att inte ta sig över hoppbocken, att vara rädd hela tiden, känslan av jag borde kunna redan innan jag börjar och att jag inte var sån som kunde.

Jag håller på att ändra min självbild för jag gillar faktiskt att träna och använda min kropp. Det finns så mycket roligt att göra och jag har mer att prova som ger min kropp och själ må-bra-känsla och lycka. Och det är så mycket mer i form av sund och hålbar livsstil. Numera gillar jag power-walking, långpromenader i naturen, att boxas med min sparringpartner Birgitta, gymma på Ego, bada spa med Badmästarna, dansa Nia med Signe Weiss, dansa orientaliskt med Annelie Lindeberg och åka skidor. Jag- rädda soffpotatisen- har nu en favvo-lista på fysiska aktiviteter som jag njuter av. Kanske yoga kommer upp på den också. Jag har tur som möter människor som bidrar att stärka min nya självbild genom att jag delar goda upplevelser med dem, får idéer och uppmuntran och tillfällen att prova.

Att hålla sig på mattan i Las Palmas är också symbolen för årets karneval med temat Tusen och en natt. Storyteller Scherazade på mattan med Alladins lampa. Det man önskar och drömmer om lockar och ger energi- så blir det! Att drömma och att drömma tillsammans med andra är styrka, kraft och handling. Go for it!

Likes

Comments

Förra veckan deltog jag i möte i den externa bedömaregruppen för På lika villkor. Det är ett arbete för jämställdhet i förskolor och skolor i Falun. Det innebär ett strukturerat program med utbildning, handlingsplan, ansökan och bedömning. Förskolan/skolan blir På-lika-villkor-märkt för ett år och får en fin skylt att sätta upp på, ny ansökan görs varje år. Ansökningarna om jämställdhetsmärkning, från förskolor och skolor görs gemensamt på enheten. Det ger både kraft och engagemang för att driva på arbetet. Det goda sprider sig och det är fler kommuner i Dalarna som har anslutit sig till På lika villkor. Grundare är Rita Liedholm, som arbetade som lärare i Falun och såg behovet. Hon utvecklade och drev igång arbetet med "På lika villkor" för 20 år sedan.

I den externa bedömaregruppen ingår jag, Rita Liedholm, Gertrud Åström, Torbjörn Messing, Lena Stoltz och Anna Dahlgren. Från Falun medverkar Jonathan Block, Anita Högberg och Kajsa Henriksson. Vi träffas alltid 2-3 dagar i oktober för att behandla ansökningar och en dag i januari/februari för att arbeta med uppföljning och förbättringsarbete.

I bedömare-gruppen blir varje möte också ett tillfälle att utveckla tänkandet. Vi lär oss mer genom de genus-frågeställningar som medarbetarna har upptäckt och beskrivit och hur man planerar att arbeta lösningsinriktat och systematiskt med dem. Det finns också massor av kompetens, humor och engagemang. Jag har denna gång lärt mig nya begrepp som pratplaner, projektdoping, projektträngsel, projektmoratorium och projektdöd. Den ingående diskussionen om vålds-pornografieringen som pågår och sprider sig bland framförallt små och unga pojkar, skakade om mig ordentligt. Är det så att pojkar i allt högre grad tittar på våldsporr på nätet? Och att det i motsvarande grad också påverkar hur flickor träder fram, tilltalar och blir tilltalade? Har kränkningar tagits till en ny nivå för både pojkar och flickor? Hur jobbar vi med jämställdhet på nätet? Hur skapar vi tillit som gör att barn kan lita på att vuxna skyddar dem? Friends-rapporten 2014 visar att var 5:e flicka i åk 8 upplevt sexuella trakasserier.

Kunskap, humor och engagemang är en oslagbar kombination för att göra skillnad med att lyfta tänkande och handling. Det finns i bedömargruppen. Struktur och uthållighet är andra goda kännetecken för På lika villkor.

.. och så en ny bok som jag rekommenderar alla i förskola och skola att läsa!

Mia Heikkilä är forskare och lektor i pedagogik vid Mälardalens högskola och har varit jämställdhetsexpert på Skolverket. Hon är en flitigt anlitad föreläsare inom genus- och jämställdhetsområdet.

Lärande och jämställdhet i förskola och skola

Lärande och jämställdhet i förskola och skola

av Mia Heikkilä

Boken handlar om att skapa lika möjligheter till lärande och kunskapsutveckling för varje individ, oavsett om man är född som flicka eller som pojke. Att på olika sätt främja jämställdhet är varje förskolas och skolas ansvar. För att arbeta med jämställdhet i förskolan och skolan, måste man börja med att se genus och utforska vilka mönster som finns i organisationen, i barngrupperna och i klassrummet.

Boken analyserar utifrån aktuell forskning och erfarenhet hur genus och jämställdhet fungerar i förskolan och skolan. Författaren beskriver hur man kan arbeta systematiskt och hållbart med jämställdhet i organisationen. Här får förskollärare och lärare också handfasta modeller för att i den egna undervisningen kunna skapa lika förutsättningar för alla barns och elevers kunskapsutveckling. Oavsett kön.
Den vänder sig till studenter på lärarutbildningar och till verksamma pedagoger, förskollärare och lärare men också till rektorer och förskolechefer. Text från www.adlibris.se.

Likes

Comments

Jag har varit på konferens i veckan. SIQ, Swedish Institute of Quality, har haft sin årliga konferens Bättre skola, denna gång i Sundsvall. SIQ stärker det systematiska kvalitetsarbetet i Sverige och fokuserar på HUR vi arbetar för att skapa en bättre skola och andra verksamheter. Det är härligt, ja nästan berusande, att få vara med i ett två-dagarsflöde med 400 andra, för en bättre skola i Sverige. Det fanns både barn, unga och vuxna som medverkade i programmet. Tack för enorm energi och glädje!


Jag lyssnade nyfiket på rektor Lena Lingman på Glada Hudikskolan. Det är en Bättre skola som också fått priset Svensk Kvalitet. Hon engagerar, leder och styr och tar konkret ställning för värdegrunden."Du ska inte tro att det bara är du som är någonting" är ett motto på skolan. Hon arbetar systematiskt med utmanande och utvecklande positiva frågor till sina medarbetare. Alla elever får under sin skoltid i gymnasiet en egen ledarskapsutbildning som omfattar 300-400 tim för att lära sig att leda sig själv. Glada Hudikskolan ska vara nr 1 i Motivation, 1M!

Handling, att använda den mänskliga variationen i arbetet i skolan och skapa en trygg kultur för alla är viktiga ledstjärnor. Hon ser det som en framgångsfaktor att hon och hennes kollega inte var skolfolk när de startade sin skola, de var tvungna att plugga in och erövra förståelsen med avsikten, värdegrunden och skolans styrdokument. Frågan om varför det var en framgångsfaktor skaver fortfarande i mig.

En höjdpunkt var förstås när Lucksta förskolor fick ta emot utmärkelsen Bättre skola 2014. Glädje och stolthet lyfter själen! Ett föredöme och kunskapskälla i kundbemötande och kundorientering, systematiska processer som utvärderas kontinuerligt, resultaten och en stabil värdegrund. Barnen är i fokus och är medskapande. "Vi behandlar alla barn olika" eftersom var och en är unik med sina egna behov, är en utgångspunkt i arbetet. Ja, det är den mänskliga variationen i kundperspektivet.

Det som gjort utmärkelsen möjlig är ledarens och medarbetarnas glädjeglitter, drömmar och fantasi i arbetet. Då blir det en Bättre skola. Hur tänder man denna glitterglädje?

I minglet hamnade jag i en grupp med några andra och vi började fantisera och drömma om lärande i en bättre skola i framtiden. Engagerat ledarskap, stödja variation, leva sina värden och Appreciative Inquiry (AI) uppskattande utfrågning är några nycklar till att tända medarbetares glitterglädje! Att stärka varje människa i skolan -barn, elev, personal och ledare - skapar hållbarhet genom människan som självgenererar ännu mer kraft. Skolan är otroligt bra för att det är så många människor där som kan samskapa med sin energi och lust. Den positiva psykologin med en tydlig struktur leder till en bättre skola som ökar motivationen. Vi vill tänka och verka tillsammans för att få vara i den bästa av världar! Tänk på Martin Luther King-rörelsen som genom alla år sedan 1963 drivits av den gemensamma drömmen sedan I have a dream- talet. Det vill vi ska hända, vill vi också vara med och skapa och då gör vi det. Det blir en bättre skola!

Man kan också fråga förskolechef Ann-Catrine Bjurestam hur man tänder glitterglädje hos medarbetarna. Hon gör det!

Likes

Comments

Jag har fått några riktigt goda tecken i skyn den senaste tiden. Hintar om framtiden, symboliska tecken. Jag gillar.

För ett år (dec 2013) sedan slutade jag mitt jobb på Sundsvalls kommun med avtalspension, efter 39 år i kommunens tjänst. Det var stort för mig att få ett jobb i Sundsvalls kommun då, jag var stolt och kände mig utvald och väldigt välkommen. Arbetslivet har förändrats mycket, Sundsvalls kommun har förändrats mycket och jag har fått uppleva och lära mig mycket under åren. Jag har mött många människor i både socialtjänsten och skolan i arbetet med att skapa det goda livet i Sundsvall. Det är först efteråt som man vet vad som blir bestående minnen men många är de. Det är både resultaten, möjligheter och lärande,magic moments, dancing team, berörande möten, otaliga omorganisationer, sanna dialoger och stunder jag helst vill glömma. Jag har också fått många kamrater i arbetet som också är mina vänner för livet. Vänner är en av de viktiga och genuina tillgångarna som stärker livet på alla sätt. Att dela drömmar, fantasier, frågor, sorg och skratt med andra tar mig till nya höjder. (foto av hackspettarna pappa och barn, i Örsviken: Hans Gälldin)

I veckan var jag inbjuden till chefen för att hämta min pensions-tavla (se nedan). Jag valde ut den för över ett år sedan och jag tvekade mellan tre olika fågelmotiv. Fåglar fascinerar och engagerar. De glädjer oss människor, lever och överlever hos oss, är intensiva och kunniga i sin familjebildning och en del flyttar mellan kontinenter. Det blev den här tavlan för den starka symboliken att lyfta vingarna och tro att de bär för både landa på rätt sätt och att resa på nytt. Det var roligt att träffa min tavla igen efter ett år och jag kände att den var riktigt mitt-i-prick. Jag tycker om att tänka att vingarna bär både för att landa och flyga på nya resor, uppdrag och upplevelser. (konstnären heter Sivert Jonsson)

Inpsirationscitat på FB från Stig Wiklund den 16 januari. "Det är först då fågeln kastar sig ut i fria rymden som han känner att han har vingar." Eileen Caddy

Jag gör en snöängel för att kolla den fria rymden och inser att the limit is in the sky. Nu vill jag känna på mina vingar och min beautful question för detta är Vilket underbart landskap ska jag upptäcka nu och vad ska jag göra där?

Likes

Comments

Idag är det tulpanens dag och jag fick en jättefin bukett med tulpaner och blåbärsris av min syster. Jag blev så glad. Hon kom hit och åt lunch. Vi hängav och njöt oss åt en speciell njutning idag- vi åt stekt lever all inclusive baconkross, tärnade rödbetor, kapris och lingon!

Det tre vise männen, Caspar, Melchior och Balthasar, följde med mig hem från min förra resa till Las Palmas. Där kommer de till barnen med julgåvor under Trettondagshelgen. De kommer på en stege genom fönstret. I den bibliska historien fick de vise männen ett uppdrag att följa en stjärna på himlen för att komma fram till Jesus, Josef och Maria i krubban. De fann fram och i glädje gav de barnet dyrbara och opraktiska gåvor som de hade med sig (våra julklappar).

Hos mig har de funnit en annan glädjekälla - den vackra tulpanbuketten som förebådar våren. Tulpanen ger hopp om att våren ska komma snart. Det är ett underbart budskap när det är kallt och massor med snö ute. 

Likes

Comments