Header

Varje dag bedrövas miljontals människor på grund av förorenat vatten, undernäring, dålig ekonomi, dålig hälso och sjukvård och ingen tillgång till utbildning. Är det så vi vill att vårt samhälle ska se ut? Medans alla dessa människor lever i ett förödande samhälle lever vi i västvärlden i överflöd av tillgångar. Men är det bara det materiella som räknas in?

För det första lever vi i västvärlden i överflöd. Vi konsumerar mer än vi behöver,köper nyaste tekniken och mycket av det vi konsumerar är inte nödvändigt. Vi är egoistiska varelser och vill alltid ha det nyaste tex iPhone. Medan en sex åring i Sverige sitter och spelar på sin mobil finns det miljontals barn där ute som inte ens äger ett hus, har råd med mat för dagen och lever ensamma på grund av flykt från landet eller förlorat sin familj. Jag inspirerades av programmet en resa för livet där fyra kändisar fick åka ner och se hur sos barnbyar arbetar. Men det som fastnade var när Eagle-eye var på en kyrkogård där människor bodde och sa “ dessa människor lever i lyx om man jämnför med vad jag sätt innan”. Där fick man sig en tankeställare. Medan jag sitter i mitt hus och klagar över att jag inte har några kläder eller en dator tycker de som lever på en kyrkogård att de lever i lyx. Vi måste börja tänka om.

För det andra lever U-länder kanske i lyx om vi ser till det emotionella. I västvärlden lever vi i ett så otroligt vrickat samhälle. Människor går in i väggen på grund av stress, föräldrar hinner inte ta hand om sin familj på grund av för mycket jobb och människor dör i anorexia pågrund av vårt sjuka samhälle. Tänk att miljontals människor dör på grund av svält för att det inte finns någon tillgång till mat. Samtidigt som vi i västvärlden har överflöd av mat och svälter ihjäl oss. Människorna som lever fattigt och inte har stora tillgångar i det materiella sammanhanget lever i lyx om vi bara ser det emotionella. Självklart är det ett förödande liv dem lever med de har varandra, de tar hand om varandra,ger kärlek till varandra och där har vi något att ta lära ifrån. Vi måste tänka mer på varandra och ta hand om varandra. Annars kommer vårt samhälle bara att gå utför.

För det tredje lever vi i helt olika världar om man jämnför de barnen som bodde på en kyrkogård där det är smutsigt och den ända tekniska pryl det ärver är en fläkt med barnen i Sverige som sitter med sina ipads 24/7. Kan man se att de som lever på kyrkogården ändå glada ut och lever tillsammans medans barnen med sina telefoner ser ledsna och ensamma ut. Vi lever alltså i två helt olika världar. Precis det man har märkt på barnhemmet hur glada det är varje dag även om de Inte har några materiella ting. Vi I-länder lever i överflöd på de materiella men är ganska fattiga på det emotionella. Medan U-länderna inte har någon tillgång alls på de materiella men har hyfsad tillgång på det emotionella.

Avslutningsvis vill jag säga att vi måste börja tänka på hela jordens befolkning och jobba tillsammans. Vi måste sluta vara så egoistiska och börja ta hand om varandra. Mitt mål med livet har alltid varit att hjälpa människor som har det dåligt ställt att få ett bättre liv. Alla måste tänka om och alla måste hjälpa till. Fattigdom är något vi måste kämpa mot tillsammans.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 0 readers

Likes

Comments

08:00 ringer väcka klockan, vi stiger upp, tar på oss arbetskläder och går ut och äter frukost som serveras. Man får oftast ägg och toast men det är mumsigt!

09:00 Går vi upp till daladalan som vi åker med till barnhemmet. Man får gratis "afrikansk massage" varje morgon som Matt en av Australienarna sa. Vi hoppar av vid machumba och är oftast vid barnhemmet runt 09:50.

10:00 Är det "cikle" där alla barnen står i en ring och sjunger sånger innan lektionen börjar! Låtar som i love Jesus, chilli popo, butterfly etc man börjar lära sig en del sånger nu!

11:00 då är det den första rasten! Barnen brukar springa runt och leka. Vi sitter ofta och myser med dem på en liten trapp, älskar rasten

12:00 startar den andra lektionen och den brukar jag hålla i. Mina barn i klassen är ca 3-4 år så de dem gör varje dag är räkna 1-10 eller alfabetet så beroende på vad lektionen innan var har jag det andra ämnet. Det är alltså lektion på engelska.

13:00 är det sista rasten då får det även lunch, oftast majsgröt men ibland ris. Först måste alla tvätta händerna sedan får det gå och ta mat. Efter det borstar alla tänderna och vi diskar. I slutat har man också en "cikle" innan alla säger tack för idag!

14:00 är dagen oftast slut! Då tar vi daladalan hem igen.

  • 32 readers

Likes

Comments

Nu har vi varit på denna paradis Ö i en vecka och jag kan säga att det varit fantastikt! Men nu är jag redo att åka tillbaka till de fantastiska barnen som jag saknar något otroligt. Deras glädje, energi och kärlek! Jag har känt att jag längtat hem lite och är redo för Sverige men något jag aldrig kommer att vara redo för är att lämna barnen... Jag kommer inte klara av att säga hej då, det blir alldeles för jobbigt. Att inte få sitta och krama om dem hela dagen eller sjunga sånger och busa. Det kommer att kännas konstigt! Men om ca 3 veckor har vi varit här nere i två månader och vårt äventyr kommer att ta slut. Men jag kommer att ta med mig mycket här ifrån, saker jag lärt mig, uppskattning, kärlek, barnen! Men jag känner mig inte riktigt redo än!
Vi har våran insamling också och vi har redan fått in den del bidrag och det ska bli så roligt att få se barnens glädje i detta!
Vi tänker fixa allt sista veckan på barnhemmet och då kommer jag att uppdatera med massa bilder.

  • 41 readers

Likes

Comments

Likes

Comments

Tid? Vad är egentligen tid? Alltid har vi någon tid vi ska passa. En vanlig fråga är hur mycket klockan är? Även om tid inte är något man ser så tickar den på i en fruktansvärd fart. Jag känner att jag står på en och samma plats och livet bara springer förbi! Jag hinner inte med! Det är som att jag inte riktigt är med i tidens gång och inte riktigt förstår vad som händer, allting går så otroligt snabbt och jag blickar tillbaka och känner att jag missat halva delen. Jag pratade med mamma i somras om detta med tid, hon sa att "tiden kommer alltid att gå snabbt och springa förbi" men det är något du får lära dig att leva med. Men hur ser egentligen tiden ut? Är den rak? Spiralformad? Rund? Kommer det som hänt att hända igen eller är det som är gjort passé? När slutar tiden? När börjar tiden? Det vet vi inte. Vi vet egentligen ingenting om tid, mer än att vi måste passa den. Förhålla oss till den. Är det inte skrämmande? Att vi inte har någon som helst makt över det som har en så absolut makt över oss?

Detta är något jag kommit att tänka på här nere då tiden gått så snabbt! Idag har jag och ingrid varit här nere i Tanzania i 5 av 8 veckor, helt sinnesjukt! Efter denna veckan på Zanzibar är det endast 2,5 vecka kvar på barnhemmet. Det känns så himla tråkigt! Jag längtar hem och hade nog inte velat stanna längre men jag hade kunnat stanna hos barnen i all evighet! Men som sagt tiden finns alltid där och tickar på och det är inget man kan påverka. Det ända man kan göra är att försöka leva i nuet och ta vara på ögonblick och upplevelser!

  • 60 readers

Likes

Comments

Nu har vi äntligen kommit till rätt boende och de senaste två dagarna har vi bara njutit av den fantastiska stranden och Zanzibar!
Vi bor numera i en hydda på övervåningen med en liten balkong och ett rum med en säng. Det är delad toa och dusch på området men vi verkar vara de ända som bor här!

I går fick vi åka på ett litet äventyr till Stone Town då vi inte hade tillräckligt med pengar, men vem visste att det inte fanns en atm på paradis ställen? Det blev i alla fall 2 timmar bilresa bara för att stanna i mindre en 5 min och ta ut pengar. Men nu behöver vi i alla fall inte sova på stranden och svälta!

Efter en heldag på standen gjorde vi oss i ordning för middag och hittade ett ställe kallat Mamma Mia. På vägen dit fick vi sällskap av två masajer som bara anslöt där vi gick på stranden, mycket udda? Man har märkt att en del pratar med en bara för att få ut något av en, som att åka på dykning eller kolla i deras affärer. Det gör att man alltid blir på sin vakt och inte är så intresserad av att socialisera sig.

Men vi kom i alla fall fram till restaurangen fick ett bord på stranden och beställde in en fantastiskt god avocado burgare! Det lär nog bli ett återbesök där!

Vi njuter av ett soligt Zanzibar med fantastiskt vatten och god mat!

  • 71 readers

Likes

Comments

Båten gick super, det gungade lite med det gick snabbt! Problemet där var bara vi inte hade fått tag på han vi skulle bo med i Nungwi. Vi övervägde att stanna ett tag i Stone town eller hitta en buss/taxi som tog oss till Nungwi där vi skulle fråga runt efter Peter. Det blev de andra alternativet! Vi hittade en taxi som skulle ta oss till Nungwi beach för 10 dollar var vilket var super. Det tog ca 1,5 timmar. När vi var i närheten fick vi även reda på att det inte finns en atm i Nungwi, vi hade ingen aning om det och vi hade inte så mycket pengar kvar... (Ett problem vi fortfarande ska lösa)


Väl framme kommer vi till ett surfing ställe där vi frågar om någon känner en Peter. Vi visar hans nummer och vad vi har skrivit för att de kanske ska förstå vart det ligger. Men ingen vet. Vad ska vi göra nu? Vi kommer fram till att vi får hitta ett annat ställe för natten eftersom vi inte bara kan gå runt och vänta på att han ska höra av sig, för han kanske inte gör det?

Först gick vi till ett ställe där vi lyckades få ner priset bra, men detta rum hade inga glasfönster utan bara tyg vilket kändes osäkert.. Vi såg sedan ett mitt emot där det bodde en del turister så vi kollade det med, självklart skulle han ha mycket mer för det... Då fanns det bara ett till att kolla på som skulle vara billigt enligt lokalaren som visade oss vägen. När vi kom fram kändes de bra men han skulle också ha ett mycket högre pris. Då bestämde vi oss för att ta de andra hotellet som kostade liite mer men det låg precis på stranden! Man ville bara slänga av sig alla kläder och hoppa i vattnet då de va så himla varmt!

Vi gick direkt och la oss på stranden efter allt åkande och farande. De är fantastiskt här! Finkornig vit sand och helt turkost vatten! Mitt upp i solandet ringer Ingrids telefon, det är Peter. Han säger att hans telefon har varit död idag och att han haft problem och ber om ursäkt och tänker hämta oss. Ett problem är bara att vi redan betalat för vårt rum, vilket vi berättar. Men han envisas ändå att komma. Tillslut kommer han och han ber så mycket om ursäkt, vi berättar igen att vi redan betalt och bestämmer att han hämtar oss i morgon i stället, så bor vi med honom resten av veckan! Hoppas det blir bra nu!

Vi tog sedan en tidig middag på stranden och la oss i tid för att ta igen den sömnen vi förlorat under de senaste dagarna! Idag ska vi bara njuta hela dagen av solen och den vackra stranden!

Hakuna Matata

Likes

Comments

Efter gårdagens långa resa på väg mot Zanzibar bestämde vi oss i går kväll att vi ska flyga hem.
Det var en lång tolv timmars buss men halvfungerande AIR condition... Vi hade fått en bra taxi chaufför från hotellet i Dar es salaam där vi skulle övernatta en natt men han kom aldrig. Han hade missförstått, precis som vanligt med taxi och vi fick helt enkelt ta en annan. Så klart så tänkte han lura oss... Vi hoppade in i taxin och bad honom köra till Ferry terminal för att köpa biljetter till Zanzibar. Han ger oss en lapp där de "bestämda" priserna för taxi stod, 50 dollar skulle han ha! De var 4 gånger så mycket som båten kostade! Jag tänkte aldrig i livet!

Vi började att förhandla och sa 30 dollar vilket fortfarande var för mycket, men ändå helt okej! Vi lyckades tillslut för han sa att jag ger ett bra pris så att vi skulle ringa han i morgon! När vi hade betalat trodde vi att vi skulle få hans kort men han körde iväg fort som fasen och man kände sig totalt lurad...

Väl i receptionen möts vi av en mycket trevlig kvinna, jag frågar henne om vad taxin skulle kostat hon sa 20 000tzs alltså 10 dollar vi blev så blåsta! När vi tillslut kom in på vårt rum efter en god middag somnade vi som stockar.

Nu sitter vi på båten på väg till Zanzibar och hoppas på en dag med nya möjligheter

Likes

Comments

Nu när man har varit här nere halva tiden har man slagits av verkligheten de lever i. Man har börjat tänka mer på barnens situationer och insett att de lever ett mycket annorlunda liv än mitt hemma i Sverige. Men oavsätt deras tillgångar så är barnen så fantastiskt glada varje dag! De klagar inte, gråter inte utan de leker på dagarna som att inget var annorlunda. Men när dagen är slut kan jag inte stoppa mig själv från att slås av tanken, vem ska de gå hem till? har det sin familj? Släkt? Eller någon alls? Och det gör lika ont varje gång.

Man skäms lite när man mår dåligt, för hur dåligt kan man egentligen må om man ser till barnen? Ingrid kom till mig och hade hemlängtan och kände sig som en dålig människa. Hon sa "vad är egentligen hemlängtan i jämnförelse med barnes situation". Der fick mig att tänka. Man känner att det är fel att gråta, tycka synd eller klaga på saker då man är så otroligt lyckligt lottad.
Bara för att jag har pengar och är utbildad är jag någon som de ser upp till och det känns så fel!

Vad behöver man pengar till egentligen tänker jag? Jag har fått frågan så många gånger här nere, vill du bli rik? Och jag blir chockad varje gång, vadå rik? Det viktigaste för mig är en familj som mår bra och är friska, tak över huvudet och mat på bordet. Men eftersom de lever i sån fattigdom är det väl självklart att deras värld kretsar kring pengar. Det får en än en gång att inse att man är så himla lyckligt lottad. Att man inte behöver tänka på det.

Det kommer alltid att finnas orättvisor i världen, vissa kommer leva sämre än andra. Att jag är född i Sverige är inget jag ska må dåligt över eller att jag har det bra, precis som att de inte är dras fel att de föddes här i Tanzania. Jag säger alltid att kan man göra en skillnad varför gör man inte det! Det var där mitt driv kom till att åka ner hit och använda mina förutsättningar på rätt sätt. Istället för att sitta och må dåligt över mina privilegier, bidrar jag med det jag kan!

  • 104 readers

Likes

Comments