Imoron har vi sovit en vecka pÄ övrevÄningen, Minea i eget rum och vi i rummet brevid. Var först lite tveksam att flytta henne sÄhÀr tidigt, men var absolut en bra lösning. Hon har börjat sova lugnare och lÀngre nÀtter, som inatt t.ex sov hon frÄn kl.21-5.30 i streck!! Vanligtvis brukar hon Àta Ätminstone en gÄng under natten, sÄ dÀrför vakna jag istÀllet 5 gÄnger i panik om varför hon inte vaknat :D
Visst var det mysigt att sova i samma rum och lyssna pÄ hennes snusande(hon har alltid sovit i egen sÀng),men varför dra ut pÄ nÄnting som ger oss alla bÀttre sömn och energi!? Eller som gör det bara svÄrare att Àndra pÄ destu Àldre hon blir. Vi mÄr alla mycket bÀttre sÄhÀr :)

Det var kort och gott för denna gĂ„ng! Nu lite kaffe och gröt i magen, sĂ„ ut pĂ„ lĂ€nk 👍

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En tid sen sist..
Sjukhus resorna har tagit över vÄrt liv, men nu Àntligen kan vi se ljus i tunneln. Mineas humör har blivit sÄ mycket bÀttre, vi kan njuta av vardagen tillsammans.
IgÄr pÄ lÀkar kontrollen frÄgade lÀkaren om hon Àr vÄrt första barn, hon sa man mÀrker vi ger Minea mycket av vÄr tid och uppmÀrksamhet dÄ hon tar sÄ bra kontakt och pratar högt och glatt. Alltid vet man inte om man gjort rÀtt eller fel, men de kÀndes bra att höra just dÄ! Man har ofta varit trött och utmattad med allt spring pÄ kontroller, inte haft krafter att vara pÄ gott humör, sÄ ibland behöver man fÄ höra att man gjort nÄt rÀtt.
Minea nÀrmar sig 4mÄnader, smÄningom börjar vi ha hennes rum i ordning sÄ hon fÄr flytta in och vi i rummet brevid. Tror vi alla sover bÀttre pÄ det sÀttet, förutom hundarna som fÄr klara sig sjÀlva pÄ nedre vÄningen :D

Äntligen har jag Ă„terupptagit trĂ€ningen, kĂ€nde att jag mĂ„ste komma i form igen, mĂ„r sĂ„ mycket bĂ€ttre dĂ„. Var inte sĂ„ lĂ€tt som jag trodde, kroppen har nog tagit mycket stryk av graviditeten. Foglossningarna smyger sig pĂ„ under kvĂ€llarna och höften lĂ„ser sig pĂ„ nĂ€tterna, samt den ytterst otĂ€cka ischias nerven som gör det svĂ„rt pĂ„ alla sĂ€tt. Men fan den som ger sig!
AnmÀlde mig till Fitmama trÀningen, just för att veta vad Àr rÀtt sÀtt att göra efter en förlossning. Det svÄraste (och mest störande) kommer vara att fÄ magen i skick, men kan andra sÄ kan Àven jag :)
Viktigt att röra pÄ sig dagligen men Àven Àta rÀtt, dom 2 sakerna gÄr hand i hand.

Det var kort och gott för denna gÄng!

Likes

Comments

VĂ„r vardag bestĂ„r till 60% att hĂ„lla Minea i famnen sĂ„ hon ska vara nöjd och 40% av att mata henne. Hon vill Ă€n sĂ„lĂ€nge inte vara för sig sjĂ€lv, omgivningen intresserar henne för högst 10min och sedan vill hon tillbaka i famnen. Hon Ă€ter som en hĂ€st, hela tiden, sĂ„ vi har inga problem med att gĂ„ upp i vikt (nĂ„gondera av oss 😅)

Att vara mamma Ă€r nog de bĂ€sta som finns, men visst finns det mycket som varit jobbigt ocksĂ„. För mig som alltid vill ha huset stĂ€digt, sĂ„ har det varit svĂ„rt att inse att det inte lyckas lĂ€ngre. Eller att inte ha möjlighet att sysselsĂ€tta mig med nĂ„t dĂ„ jag kĂ€nner för. Dom gĂ„ngerna man fĂ„r henne att sova ute i vagnen lĂ€ngre Ă€n en halv timme, sĂ„ vill man helst kasta sig pĂ„ soffan. Klagar absolut inte pĂ„ min roll som mamma, har bara fĂ„tt lĂ€ra mig att anpassa mig efter nĂ„gon annans behov. Men att gĂ„ pĂ„ lĂ€nk Ă€r nĂ„nting jag behöver för att mĂ„ bra, och det kan jag göra tillsammans med henne ❀

Snart blir hon redan 3mÄnader, utvecklas för varje dag och mÄnga nya egenskaper dyker upp. För nÄgra dagar sedan hittade hon sina hÀnder och fötter och idag rulla hon sig nÀstan pÄ mage, Àr helt otroligt hur mycket hÀnder pÄ sÄ kort tid :)
SmÄningom fÄr man börja inreda hennes rum pÄ övrevÄningen, fast det kan rÀcka lÀnge tills jag klarar av att sova i rummet bredvid :D

Konstatera idag igen hur otroligt lycklig man fÄr vara, har allting jag behöver och tacksam för det!

Denna bild för att de inte alltid Ă€r bara skratt och glĂ€dje, men Ă€ndĂ„ det bĂ€sta som finns 💖

Likes

Comments

Den vanligaste frÄgan man fÄr Àr "hur sover hon om nÀtterna" med en aning hÄnfull ton. Men varje gÄng har jag fÄtt svara med glad ton tillbaka, att vi sover hur bra som helst om nÀtterna.
Under dagarna blir det mindre sovit eftersom magproblemen vĂ€cker henne :/ Men igĂ„r somna hon klockan 21.00, vakna kl.5.00 och kl.7.00 för att Ă€ta, och sover fortfarande. Visst kommer det komma skeden dĂ„ vi vakar, det hör vĂ€l till. För ett Ă„r sen skulle jag ha gjort vad som helst för att fĂ„ vakna 10gĂ„nger om nĂ€tterna till skrik, sĂ„ jag Ă€r bara tacksam för detta lilla matvrak vi fĂ„tt ❀

Likes

Comments

Nu börjar Loppan nog vara vĂ€l undersökt. TvĂ„ gĂ„nger i veckan till barnpolikliniken och idag var det rĂ„dgivningslĂ€kare. Äntligen börjar vi ha allt under kontroll, vikten Ă€r redan upp till 4935gr och 55,5cm lĂ„ng. I fredag skall vi Ă€nnu pĂ„ kontroll till borgĂ„ och se att bilirubinet sjunker.
För övrigt mÄr hon bra trots lite magont, sÄ nu försöker vi hitta en lösning pÄ detta sÄ vi skulle fÄ en glad och nöjd tös. NÀtterna gÄr som tur utan problem, hon sover frÄn 22-7 med tvÄ matningar, sÄ inget att klaga pÄ.

Fick Àntligen bokat prÀst till dopet som hÄlls den 30.7 i vÄrt hem, gudförÀldrarna blev som vi hoppades och namnet har vi Àntligen bestÀmt, sÄ nu borde nÀstan allt vara klappat och klart :) Lite projekt Ànnu pÄ hÀlft!

Som rubriken sĂ€ger, vi fĂ„r vara tacksamma för allt. Älskar detta skede i mitt liv, eget hus pĂ„ landet var jag fĂ„r vara hemma och uppfostra vĂ„rt efterlĂ€ngtade barn. För 1Ă„r sedan var detta bara en dröm, sĂ„ mycket kan hĂ€nda pĂ„ en sĂ„ kort tid.

DĂ€rför skall man ta vara pĂ„ varenda en stund och inte klaga och vara missnöjd 💖

Likes

Comments

En mÄnad har gÄtt sen vÄrt liv blev fullstÀndigt, dÄ vÄr prinsessa kom till vÀrlden. Den första veckan gick Ät att stabilisera vÄra kÀnslor, jag grÀt för allt, varje litet gnÀll hon hade gick rakt in i hjÀrtat och tÄrana flöda. Det Àr otroligt hur mycket man kan Àlska nÄgon som funnits hÀr sÄ kort tid, som om jag alltid kÀnt henne och vetat hur hon kommer se ut.

Enda vi fÄtt kÀmpa med Àr hennes vikt, hon gick ner för mycket ibörjan. Hade vÀckning med 3h mellanrum pÄ nÀtterna och mata henne med "vÄld", kÀndes vÀldigt avigt att mata nÄn som inte Àr hungrig. Vikten börja smÄningom stiga och loppan börja sjÀlv vakna pÄ nÀtterna efter 1vecka.

IgÄr var vi pÄ 1mÄn granskningen var vi tog upp vÄr oro dÄ hon fortfarande har lite gula ögonvitor. Vi fick remiss till bilirubin blodprov och gick via labben, dÀr jag hamna lyssna pÄ mitt barn skrika för livet i 15min, var de vÀrsta!

Idag ringde rÄdgivningen om resultatet, vilket visade sig fortfarande vara 212. SÄ pÄ mÄnda skall vi till BorgÄ sjukhus pÄ vidare undersökning, om hon behöver behandling. Inte blev det nÄgo lÀttare fast hon Àr pÄ utsidan av magen.

Trots allt detta kan man vara tacksam, Loppan Ă€r en nöjd baby som sover om nĂ€tterna med 2 matningar. Hon Ă€r helt perfekt och jag Ă€lskar att vara hennes mamma 💖

Nu Àr vÄrt liv fullstÀndigt, vi har allt vi behöver och kan int vara lyckligare.

Likes

Comments

En förlossning Àr inget man kan förbereda sig pÄ, Ätminstone inte som förstföderska, men jag hade bestÀmt mig att jag Äker dit utan större önskemÄl eller tankar. Visste att jag kommer vara i goda hÀnder bland professionell personal.

Tisdagen den 30.5 kl.8.00 befann vi oss pÄ Kvinnokliniken i stan för igÄngsÀttning. Vi fick ett varmt vÀlkomnande med en rundvandring pÄ avdelningen. En trevlig sköterska kom och börja med att ta en hjÀrtljudskurva pÄ lilla loppan. Allting var bra och sen var det bara att vÀnta pÄ lÀkaren som skulle komma i nÄgot skede. Första steget var ballongmetoden, som skulle stimulera livmodermunnen sÄ att sammandragningarna satte igÄng. Efter ingreppet var det bara att Äka hem och vÀnta pÄ under, eller komma tillbaka efter 24h. TÀnkte att med min tur sÄ kommer de inte att hÀnda nÄt, men smÄningom börja vÀrkarna smyga pÄ, och 4h senare sÄ kom ballongen ut. Jag var överlycklig för att kroppen hade börjat samarbeta direkt. Ringde Kvinnis om fortsÀttning, och det var bara att Äka tillbaka till stan.
Kl.20 var vi dÀr och eftersom allting stannat upp efter ballongen kommit ut, sÄ fick jag en cytotec tablett som skulle fÄ vÀrkarna tillbaka. Inget större hÀnde under den kvÀllen/natten, sÄ sambon fick köra hem tillbaka och jag fick vÀnta pÄ lÀkare till följande morgon, dÄ jag skulle fÄ en större dos medicin.


Följande dag fick man bara ligga och vÀnta pÄ att lÀkaren skulle komma och göra sin undersökning, var fÀrdigt instÀlld pÄ att de kommer ta flera dygn dÄ allt stannade upp. Men till min förvÄning fick man höra lÀkaren sÀga "wow det har hÀnt massor under natten". Kl.13 fick vi flytta oss till förlossningssalen dÀr jag sattes i dropp och fick oksitocin som gjorde susen. SmÄningom börja jag fÄ smÀrtsamma vÀrkar, dosen höjdes mer o mer och smÄningom mÄste jag fÄ smÀrtlindring. Till en början klara jag mig med lustgas, var upp och gick och anvÀnde olika slags metoder för att slappna av. VÀrkarna blev vÀrre och jag klara inte av att vara i nÄgon stÀllning, sÄ en lÀkare kallades till rummet sÄ jag kunde fÄ spinalbedövning. Var inte sÄ lÀtt att ligga stilla dÄ katetern skulle sÀttas tillika som man fick grymma sammandragningar. Ganska snabbt börja den inverka och jag kunde vila en stund för att sedan orka med slutspurten.

Kl.20 gjordes en sista undersökning och var helt öppen och loppans huvud var riktigt lĂ„gt. Barnmorskan höjde en sista gĂ„ng pĂ„ dosen och gav Ă€nnu epiduralbedövning och ca. kl.20.25 var det dags att börja krysta. Kom snabbt underfunn med hur jag skulle krysta. Kunde aldrig förestĂ€lla mig den smĂ€rta man hade, hur mycket ljud man fĂ„r ur sig nĂ€r det gĂ€ller. Krystningsskedet tog nĂ€stan 1h, och efter mĂ„nga klipp var hon Ă€ntligen ute kl.21.21. Fick min underbara baby pĂ„ magen och det första jag hade sagt var "hej Ă€lskling". Var nĂ„nting sĂ„ magiskt att röra vid sitt nyfödda barn, mitt helt egna jag burit i mĂ„nga mĂ„nader. Jag var lycklig ❀

Plötsligt var rummet fullt med barnmorskor, orden jag hörde upprepas var "skrik nu, nu skulle du nog mÄsta börja skrika". Jag tittade pÄ min baby som försökte skrika men fick inte lungorna att samarbeta, sÄ hon blev bortförd till den neonatala avdelning. Jag blev förstörd bÄde av rÀdsla och att jag sÄg hurdan panik den nyblivna pappan fick. Tiden kÀndes som en evighet tills en barnmorska kom och söka pappan upp till neoavd. dÀr han skulle fÄ se babyn och fÄ prata ut om varför hon hamna dit.

Jag förlorade 1,6l blod sÄ hamna ligga i dropp 2h efter förlossningen. Vi blev serverade ett fint kvÀllsmÄl och fick umgÄs pÄ tumis och prata om vÄra kÀnslor. Efter att jag samlat krafter och duschat blev jag uppkörd i rullstol för att titta pÄ loppan. DÀr lÄg hon fridfullt och sov trots en massa sladdar och maskiner, mitt hjÀrta fick ro dÄ jag visste hon var i goda hÀnder.

Blev förd tillbaka till min avdelning, och hemskt nog sÄ mÄste sambon Äka hem till natten. Det var sÄ hemskt, fick ha varken babyn eller han med mig, sÄ det blev en natt fylld med tÄrar.

Följande morgon vÀntade jag bara pÄ att sambon skulle komma tillbaka sÄ vi kunde gÄ och se pÄ vÄr tös. Vilken glÀdje dÄ man kom in i hennes rum och sÄg att hon andades sjÀlvstÀndigt. Sköterskan berÀttade att hon efter 5h ÄterhÀmtat sig sÄ dom kunde ta bort slangen frÄn nÀsan. Hennes blodsocker mÀttes med 3h mellanrum, och de kunde snabbt minska pÄ sockermedicinen eftersom vÀrden hölls bra. Till kvÀllen fick vi Àntligen henne med oss, kÀndes underbart att Àntligen fÄ börja ta sitt ansvar som förÀldrar. Amningen strulade sig frÄn första början, eftersom hon direkt börja fÄ frÄn flaska pÄ avdelningen. Men huvudsaken var att hon fick nÀring pÄ ett eller annat sÀtt.

PÄ lördagen visade det sig att hon var i skick för hemfÀrd, vilken lyckodag. DÄ vi gick genom korridorerna sÄ konstaterade vi hur mÄnga gÄnger vi gÄtt genom dem med sorg och besvikelse, men denna dag var full med glÀdje och kÀrlek. Vi kunde Àntligen sÀga farvÀl till det förflutna och Äka hem med vÄrt egna lilla mirakel <3

Vi Àlskar dig Loppan, du Àr vÄr dyrbaraste gÄva <3

Likes

Comments

Dvs. de hĂ€ftigare sammandragningarna. HĂ€rtills har jag bara kĂ€nt av att magen hĂ„rdnar men inte gör ont, men idag blev de inte oklart. Har under hela dagen haft mer el mindre ont, loppans rörelser börjar kĂ€nnas mindre bekvĂ€mt och vissa gĂ„nger vill benen gĂ„ under en. KĂ€mpade mig igenom butiken som en Ă„ldring, skĂ€mdes dĂ„ jag svor högt nĂ€r de tog som vĂ€rst. FĂ„r bara se om kroppen nu tĂ€nkt sĂ€tta igĂ„ng av sig sjĂ€lv eller om vi slipper pĂ„ igĂ„ngsĂ€ttning. Har som tur en vĂ€ldigt omtĂ€nksam och duktig sambo, utan han skulle inget fungera, speciellt nu dĂ„ man int kan göra sĂ„ mycket sjĂ€lv 🙏

Imoron Àr det igen lÀkarkontroll i BorgÄ var de görs ultra och kollar hur mycket hon vuxit pÄ en vecka, pÄ basen av det ges ett datum till Kvinnokliniken för "the real deal". FastÀn de inte gick att göra nÄgon fostervattens punktering senast, sÄ Àr hon nu ÀndÄ fÀrdig att klara sig pÄ utsidan dÄ vi nu redan Àr i vecka 37+2.
Har vĂ€ldigt blandade kĂ€nslor just nu, för övrigt mycket kĂ€nslig, men tillika som jag vill ha henne i mina armar sĂ„ vill jag inte bli av med magen. Den har haft en sĂ„ stor betydelse, har symboliserat lycka och kĂ€rlek 💕
Men hoppas jag kommer ha tur att fÄ gÄ igenom det pÄnytt Ànnu.

Nu vÀntar vi bara pÄ morgondagen dÄ vi Àr lite klokare igen :)

Likes

Comments

Idag uppmÀrksammar man de barnlösa, som ofrivilligt Àr det eller helt av eget val.
Oberoende av vilket, sÄ har ingen rÀtt att frÄga "varför har du inte barn?"! Fick den frÄgan alltför mÄnga gÄnger, varje gÄng som en kniv i hjÀrtat och man fick inget ljud ur sig. Varför folk anser sig ha rÀtt att frÄga, Àr antagligen för att dom inte förstÄr hur stor tyngd den frÄgan kan ha.

"Lapsia ei vain ”tehdĂ€â€. NiistĂ€ haaveillaan ja niitĂ€ toivotaan, moni pari vuosien ja vuosien ajan"

LÀste nyss ett blogginlÀgg om vilka rÄd och tips folk ger i situationer som denna, dÀr nÄgon har jobbigt att fÄ barn.

‱ lönar sig att gĂ„ och sova tillika med sin karl
‱ mĂ„st vi komma och visa hur man gör dom barnen
‱ nog lyckas det bara ni slutar försöka och inte stressar
‱ Ă„k pĂ„ semester, dĂ„ lyckas det!
‱ vĂ„ra bekanta lyckades nĂ€r dom....
‱ ni Ă€r Ă€nnu unga, ni hinner nog (den VÄRSTA)
‱ se efter vĂ„ra barn en dag sĂ„ tappar ni nog intresset!?
‱ gĂ„ pĂ„ behandling, dĂ„ lyckas det!
‱ ni kan ju alltid adoptera (folk tycks inte veta vilken process det Ă€r )
‱ ta fosterbarn
‱ skaffa hund, det Ă€r lite som barn

👇👇

https://blogit.kaksplus.fi/ylipyykkivuorten/2017/05/11/2769/

MÀrker inte folk hur dumt det lÄter, nÀr man kÀmpar att fÄ barn sÄ finns det inget, absolut INGET som kan ta den drömmen ifrÄn en! Inget som kan lindra smÀrtan.
SÄ istÀllet för att sÀga en massa olÀmpligheter, sÄ lyssna istÀllet! Hoppas detta pratas mer öppet om och folk fÄr det stöd dom behöver, önskar jag hade varit modig och tagit upp om det tidigare.

Idag kan vi som tur sĂ€ga att vi slapp ur den kĂ€mpiga karusellen och har inte lĂ€nge kvar tills vĂ„rt lilla mirakel Ă€r hĂ€r ❀

Likes

Comments

Vappen kom och gick, var som vilken annan ledig dag som helst. Vi lĂ„g hemma och slöa bĂ„de sambon och jag, kollade film efter film och mumsa gott. Skulle nog inte orkat eller haft nĂ„gon lust att göra nĂ„t heller, sĂ„ var nöjd â˜ș

Förra veckan hade jag igen ett rĂ„dgivnings besök, inget extra med det besöket, kunde vara nöjd att hemoglobinet stigit 👍 Denna vecka kommer jag fĂ„ hembesök av familjearbetaren, och sen följande vecka blir det igen kontroll pĂ„ BorgĂ„ sjukhus.
KĂ€nns nog nu att tiden börjar rulla pĂ„ med fart, fick tvĂ€ttat de sista babyklĂ€derna och sjukis vĂ€skan Ă€r packad, för man vet aldrig nĂ€r det blir dags 😊
Mitt mĂ„ende Ă€r överlag det samma, vĂ€ldigt tungt att andas och kĂ€nns ibland som om jag skulle bli utan luft och svimma. Men idag hade jag energi att vara ute pĂ„ gĂ„rden och greja lite, med mĂ„nga pauser mellan varven 😊

Slog mig idag att man nu kan sĂ€ga att nĂ€sta mĂ„nad har vi loppan hĂ€r med oss. Hennes rörelser Ă€r nu vĂ€ldigt starka och man kan ibland kĂ€nna en fot sticka ut, skall njuta av allt den sista tiden. Kan int fortfarande riktit fatta att detta verkligen Ă€r sant och att jag fĂ„r vara med om nĂ„t jag vĂ€ntat pĂ„ sĂ„lĂ€nge, fĂ€ller ofta en tĂ„r av glĂ€dje, snart fĂ„r jag Ă€ntligen bli mamma 💕

Likes

Comments