Vanlig dag

Hej!
Kort inlägg idag och försenat men så blir det ibland.

Denna vecka är faktiskt inte varit så rolig. Saker har hänt som jag inte ville skulle hända men så blir det. Fysiskt dåligt, psykiskt e det bättre än fysiskt. Sovit 10 h i natt men var lika trött när jag vakna som när jag gick och la mig kvällen innan. Börjar bli jobbigt, gå runt as trött och tro att man ska somna vilken minut som helst. Sur på vissa myndigheter b.la. Sur är kanske inte rätt ord utan mer jävligt irriterad. Varit på möten denna vecka. 1 var bra men de andra va bara bläää, är inte kul när den man pratar med börjar hånskratta åt en när man pratar allvarliga saker.

Är bara trött på allt just nu men laddar ändå såklart om för ny vecka. Städat rummet idag, bäddad nytt i sängen, duschat och nu ligger jag med in smörjd kropp och ligger på torkning haha. Ska snart föna håret. Sen bara krypa ner under täcket och bara mysa.

Glöm inte att kolla in mig på instagram!

Hästig: Ameliaahlgren

Ohästig: Ameliaaahlgren

Vi hörs imorgon i stället!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Vanlig dag

Igår blev det tyvärr inget bloggande. Men det ända viktiga som hände igår var att jag tömkörde Hanna. Hon bråkade en del i vänster varvet men efter att vi diskuterat klar det så gick hon på fint.

Idag så började jag med att gå upp 5:40 då en viss person ringde. Pratade ca 30 min. Gick upp och fixade lite saker samt åt. Ut till hästarna ca 8 när frosten hade försvunnit. Släppa ut hästarna och kaninerna. Sedan gick jag in och tog det mer lugnt. Fixade saker som behöver fixas. Fortsatte med en skoluppgift. Jag har inte haft energin idag, varit glad med låg. Blev till skolan på ett möte. Sedan så handlade jag och mamma. Ut till stallet. Ronja hade fixat lite så jag fixade resten.

Hämtade in Hanna. På med tömkörningsutrustning och sedan jobba jobba jobba. Hon gick 5 min uppvärmning och sedan 15 min arbete i bara höger varv. Imorgon går hon likadant i bara vänster varv. Hon får jobba 6 min i hög form och 9 min i låg form i skritt+trav, hög form endast skritt. Hon jobbar på så sjukt fint, formar sig, bygger muskler och trampar under sig och verkligen jobbar! Koll med resultat. Nästa vecka blir det lite test ridning. Ska bli kul!

Kort snabbt inlägg men hoppas ni blir nöjda ändå!

Likes

Comments

Vanlig dag

Hej igen!

En dag till avklarad. Äntligen fick jag sova hela natten utan att vakna. Så skönt och var mer utvilad men ändå trött och seg. Det var bara att gå upp och ge hästarna frukost vid 7:00 och äta frukost sen släppa ut dom vid 8:00. Sen blev det lite allt möjligt innan vi åkte till Mamma´s konditori. HAHA de första jag gjorde där var att ta 2 mackor, 1 ägg, 1 wienerbröd och en festis haha. Jag var så sugen på det och det var såååååå gott. Efter det hämtade vi en grej och sen drog till hööks. Där köpte vi 1 Ekol skinn och läder balsam så jag ska kunna smörja mina ridskor och sedan använda dom, B-vitamin och Lucernpellets. Allt gick på 437:-. Åkte hem och då planerade jag lite för Ronja´s träning i framtiden och läste lite i en hästbok då jag funderade på några saker. Jag gick sedan ut till stallet och fixade med Hannas box runt 13:20. Sedan hämtade jag in henne och borstade henne. Som vanligt hade hon lerinpackning på ryggen, rumpan, benen och magen. Men det gör inget, hon är häst. Sedan på med tömkörnings utrustningen som är: Tömkörningsgjord, tömmar, träns och benskydd. Sedan ut på ridbanan i 30 min tillsammans med uppvärmning & avskrittning. Hon var super duktig och hon jobbar på jätte bra. Efter det fick hon gå ut i hagen igen. Ronja kom och hon fixade resterande i stallet samt att hon red lite på Pajaz idag barbacka. Jag vek ihop täckena och la dom snyggt i skåpet. Inga täcken nu på dom så istället för att hänga över gallret i foderboxen kunde dom lika gärna vikas och läggas ned. Putsade lädergrimmorna också. Sen gav jag Ronja en teoriuppgift som hon ska ha gjort tills på fredag.

Kort idag men ni får kolla på bilderna och hoppas ni blir nöjda ändå så hörs vi imorgon istället! Ha det braa :-D

Likes

Comments

Vanlig dag

Tisdagen avklarad!

Dagen började 6:45 på morgonen. Seeeeeegt kan jag säga. Efter ca 30-40 min var jag nere vi frukostbordet. Innan dess låg jag bara och mös i sängen. Vid 8 blev hästarna och 3 kaniner utsläppta. Men vilket blåst det var på morgonen och det höll sig hela dagen. Jag gick sedan in till mitt rum igen och bara tog det lugnt. Sedan 10:00 åkte vi till BVC med lillasyster för kontroll. Efter det var vi till 2 olika lekplatser lite snabbt men det var så blåsigt. Hem och åt mat. Sedan låg jag och för det mesta bara satt och läste lite för framtiden kan man säga.

Kl 13:10 gick jag ut till stallet. Ronja skulle komma så jag fixade Hanna´s box helt. Hämtade hö till kvällsmat, frukost och till dagen där på. Sedan hämtade jag in Hanna. Jag började med att fixa hovarna då hon gått i 3 veckor nu. Sen borstade jag av henne. Jag hade tänkt motionera men aldrig att det skulle gå gick ju inte att andas ute. Jag var tvungen att hitta på något annat istället så det fick bli massage. Hon tyckte att det var riktigt skönt verkade det som. Mycket gäspningar och halv sovning som ni ser på bilderna nedan. HAHA ja det var ju bra det. När jag var klar med det så gick jag och sprutade lite pälsglans samt borstade på några ställen för det behövdes för pälsen var lite konstigt. Då kom Ronja och hämtade lite saker och sen åkte hon av olika anledningar. Jag orkade inte göra mer så det fick snälla föräldrar fixa hihi. Släppte iallafall ut Hanna efter att jag oljat hennes hovar så dom ska stå emot all lera och fukt för att motverka strålröta för tillfället.

Men efter stallet blev det bara lite mat och chillande. NU ska jag kolla runt på vårskor och planera lite samt läsa lite. En sak jag måste berätta som jag tyckte var sjukt obehagligt på ett sätt. Jag sökte runt på vad dagliga järnbehovet är och det var 15 milligram. Jag har först järntabletter ( 2 per dag 100 milligram per tablett) och en annan tablett ( 2 per dag 200 milligram per tablett). Jag äter alltså 600 milligram per dag när dagliga behovet för mig är 15 miligram? Snacka om brist och inte får jag för mycket järn för får inga såna symtom. Men iallafall jag äter 40 gånger så mycket järn som dagliga behovet. Det tyckte jag var lite obehagligt på ett sätt.


Ja jag ska ta och mysa ner mig i sängen och kolla på skor. Hoppas ni haft en bra början på veckan så hörs vi imorgon :-D

Likes

Comments

Vanlig dag

Dagen idag alltså..

Vaknar 6.30 och all energi var verkligen borta. Tvingade mig upp för frukost. Efter det så hade jag tänkt att fixa hästarna innan ett möte 10:00 men riktigt så blev det ju inte. Jag orkade inte så jag låg i sängen, satte timer och halv sov en stund för ville verkligen sova och aldrig vakna mer. Hade sån ångesten som bara tyngde ner mig så man verkligen inte orka nått. Ca 8:40 iallafall så gick jag och duscha. Efter det hade jag egentligen tänkt att platta mitt hår och sminka mig som vanligt men jag orkade inte så fönade bara. Sedan blev det iväg till mötet. Jag hade sån ångest där och hade känt redan sen morgonen hur sårbar jag skulle vara den här dagen. Jag började iallafall nästa gråta i väntrummet, inte för att det var något direkt jobbigt möte utan bara av all ångest. När mötet var klart så gick vi till biblioteket. Jag letade efter böcker som handlade om panikångest eller om psykologi. Jag hittade en som heter "Tänk om jag är sjuk" som jag tänkte läsa. Ska bli kul och se om man kan lära sig nått nytt om ångest. Vi åkte hem efter det och jag mer tog det väldigt lugnt fram till 14:30 för då gick jag ut till stallet.

I stallet gjorde jag allt som finns att göra. Tog efter det in Hanna och borstade rent henne. På med benskydd och lädergrimma sedan släppte jag henne lös och hon fick springa. Ronja kom då och hon mockade Freja´s hage. Sedan fixade vi ponnyerna när Hanna var klar och dom fick också springa av sig. Blev inte mycket spring men ändå. När dom var klara så fick dom gå in i sin box och även dom andra hästarna. Sedan kaninerna och efter det så fixade jag mat och vatten till dom. Även så hästarna har imorgon i lådorna i hagen samt fyllde på massa vatten.

Ja, inte mycket spännande idag. Men jag har börjat ta alla mina vitamin tabletter igen och va piggare jag känner mig. Jag pausade med några tabletter ett tag under en tid jag mådde väldigt illa. Har svårt att svälja tabletter och det kunde bli så då att jag spydde bara för att jag skulle svälja en liten tablett det blev inte så kul.

Nu tar jag per dag:

2 st Eye Q (omega 3)

2 st MittVal Kvinna

2 st utskrivna järntabletter

1 st B12

1 st B vitamin och folsyra

2 st c - vitamin tillsammans med järntabletterna ibland brustabletter och ibland vanligt tablett

1 st Av mina p-piller haha


Detta ovan är det bestämda jag tar sen kan jag öka ibland men aldrig sänka.


Nu iallafall så ligger jag i sängen och bara myser med tända ljus och hoppas på en mycket bättre dag imorgon. Hoppas ni haft en bra kväll iallafall så hörs vi imorgon, kram!


Likes

Comments

Vanlig dag

Pang på!

Igår började dagen 6.15 ca med att gå upp och ge hästarna frukost. Sedan fixa frukost till mig själv. Ut ca 7:20 och släppa ut hästarna och kaninhanarna. Vid ca 7:40 så började jag med stallet. Mockade, fyllde på strö, fixade hö, vatten kraftfoder, frukost och lunch. Hästarna fick bara vara igår för jag hade ingen fysisk ork till att direkt göra något. Inte mycket mer hände under dagen.


Idag gick jag ut kanske 8.40 för att fixa stallet. Precis som igår men jag fyllde inte på något strö. Mamma och jag tog sedan en körtur i skogen med Pajaz. Han var jätte duktig och vi körde säkert 5 km. Han börjar bli smalare nu vilket är bra då han är lite för rund om magen. Men det går framåt och det är skönt att han kommer i form så pass tidigt. Han går relativt hårt men han kommer få ha kondition framför allt denna vecka tänker jag. Sedan 1 vecka med massa styrka bara. Pajaz tappar lätt styrkan i galoppen. Han har bra med styrka i höger varv men vänster klarar han 1/2 volt varv och mer ska han ju klara. Som längst tror jag att jag körde 2 mil med honom förra sommaren och tänker att jag minst ska dubbla det dvs köra 4 mil. Vi är på god väg kan jag säga. Lite lycklig nu om vi säger så :-D

En sak till jag är väldigt glad över är att jag vågade utmana mig när det gäller panikångesten. Jag fick mess från några kompisar som var ute och åkte med A-traktor och moppebil som fråga om dom fick komma förbi Sa först att dom inte skulle komma för fick lite panik för att få en panikattack och även känningar. Men dom skicka bara " här nu" och då blev det lite mer panik. Det knacka på dörren och jag hängde med ut och prata med dom. Dom fråga om jag inte skulle åka med vilket jag då sa ja till. Fick åka med min väldigt nära vän som körde moppebilen. Vi åkte en tur och jäklar vilket skön känsla när all panik bara släppte. Ännu mer när dom släppte av mig hemma sen. Känslan av att klara något som man vart rädd för. Jag har varit så instängd hemma p.g.a panikångesten eller ja rädslan av att få en panikattack men jag försöker bara tänka att det är normala känslor som kommer vid fel tillfälle, dom är inte farliga och jag är trygg. Så glad jag var resten av kvällen.

Jag tycker att veckan varit bra. Jobbigt fysiskt har det för inte haft någon ork alls i helgen men det rullar på framåt ändå känner jag. Nu är det jobbigt men om det är som förut så kommer det släppa bara jag kämpar emot orkeslösheten!

Men just nu idag söndag kväll så mår jag faktiskt inte så bra fysiskt. Väldigt dålig idag faktiskt. Började deppa lite nu på kvällen men lite bättre nu. Snart ska jag sova och imorgon börjar en ny vecka, tagga! Hoppas ni haft en bra vecka och att ni fortsätter att hänga med nästa vecka, kram <3

Likes

Comments

Mina Åsikter, Mina åsikter - ridsporten

Jag ser väldigt mycket när jag pysslar med hästar, När jag är hos andra, när jag är ute i skogen och bilder på instagram samt facebook. Jag ser mycket oborstade hästar. Då kanske ni tänker inte så konstigt om dom står i hagen eller i stallgången och inte blivit borstade än. Men då ska ni veta att det är inte det jag pratar om utan jag pratar om oborstade hästar i träning eller slarvigt borstade i träning. Jag gillar inte att se hur det finns lera kvar på hästen. Jag gillar inte tanken på att det finns lera under magen som sadelgjorden gnuggar på, smuts under schabraket som ger hästen skav eller framme vid huvudet. Där sitter du och rider eller kör för att du vill de samtidigt som hästen får ont och skav samt att päls gnuggats/skrapats bort för att du misskötte dig. Du har ett ansvar som ägare, fodervärd, medryttare eller ridskoleryttare att ge hästen den vård den behöver. Hästens hälsa kommer före din vilja.

Man ska ge hästen sin dagliga vård, det är vårat ansvar för skötts inte det så misskötts djuren. Man är skyldig att t.ex mocka rent boxen och ge mat samt vatten. Utöver det så ska man borsta rent hästen ordentligt. Då är man klar med vården. Men att göra en daglig visitation är det inte många som gör. Jag kollar alltid igenom hela hästen innan den går i träning. Om hästen har normal puls, andning, normala slemhinnor, ej ömmar när jag trycker lätt någonstans och ej är varm i benen så får hästen gå i träning. Skulle den ha ömma muskler t.ex så går hästen på promenad och efter det massage sen får man kolla nästa dag igen och håller det i sig då lägger jag upp rehab träning. Vad som är själva rehabträningen och hur jag lägger upp det kan jag skriva om i ett annat inlägg ni får i så fall gärna kommentera så jag vet. Om hästen visar onormalt på flera tester så brukar jag ta febern innan jag går vidare. Det kan bli så att man ringer och frågar veterinär eller andra alternativ.

Många hästar ser jag just oborstade och jag tycker inte det är schysst mot dom. Det brister väldigt mycket i många djurägares ansvar. Nej, jag säger inte att jag är perfekt för det finns ingen som är perfekt. Men det är så mycket bättre att göra något 100% än halvdant vad man än gör. T.ex nu med att inte borsta hästen ordentligt. Det syns inte idag, inte imorgon, inte i övermorgon men en dag får det konsekvenser. Det är ett oskyldigt djur vi håller på med. Däremot nått jag tycker är okej är att inte borsta från knäna och neråt om man ej ska ha benskydd eller lindor och att man ska ut i lera och skit. Då skippar jag det men helst borstar eller sköljer jag av den delen efter träningen.

Detta är mina åsikter om ämnet. Jag tycker att tränar man en skitig häst med utrustning så är det misskötsel av hästen. Då är det väldigt oschysst mot hästen. Man är antagligen lat och borstar halvdant bara för att man inte orkar. Just det man tar sin egna vilja före hästens hälsa. Det gör många och då gäller det mer än detta med borstningen. Det kommer i framtiden. Jag vill ha en ren och fräsch hästen och jag vill att den lever sitt liv så naturligt som möjligt. Tack för mig!


Likes

Comments

Vanlig dag

Hoppas du som läser har haft en bra dag idag, själv har jag faktiskt inte haft sån bra dag.

Dagen börja imorse med att jag mådde riktigt illa. Fick ringa mamma för kunde inte gå så hon fick komma upp med yoghurt till mig. Efter att jag legat så ett tag så bestämde jag mig för att gå upp och äta mer än bara lite yoghurt. Jag åt gröt som vanligt. Sedan runt 8:20 gick jag ut och fixade hela stallet. Jag började med att släppa ut hästarna och våra kaninhanar vi har. Tror inte jag sagt det men vi hade en stallkanin sedan tidigare. Köpte 2 små kaninungar, 2 honor alltså. En dag råkade hanen smita till honorna (sommaren/hösten 2016) ja och vad tror ni. En dag låg det 5 kaninungar i buren haha. Vi fick då 3 hanar och 2 honor. Vi har sålt 2 hanar. Nu har vi alltså våran första kaninhane, 2 honor som vi köpte och 2 honor som blev en oplanerad egen uppfödning. Ja nog om kaniner. Jag började mocka alla boxar och för varje box jag kom till så tog jag ut och ställde upp vattenhinken vid vattenstället. Efter att jag var klar med skit jobbet så mockade jag 2 kaninburar då våra hanar fick byta burar. Sen fixade jag deras uteburar med ren halm i innedelen och en pinne dom kan gnaga på samt hö och vatten. La även in ren halm i deras ny mockade burar i stallet. Fixade pinnar till honorna också, la in lite halm och hö. Alla kaniner delar på en box. Alla kaninhonor bor på golvet och hanarna i varsin bur som är stående och inte är på marken. Jag fixade sedan hö och vatten men innan jag ställde in vattenhinkarna så sopade jag hela stallet. Fixade kraftfodret och sedan frukosten. Hämtade hö som ska i hölådorna inför nästa dag. Sen massa extra saker, kan skriva om allt en annan dag. Tog sedan in Pajaz och skötte han samt motionera ute i blåsten. När jag var klar med honom så gick jag in.

Jag låg i sängen från ca 11:30-15:30. Jag mådde så sjukt dåligt fysiskt. Min kropp är så trött men inte jag. Det blir deprimerande att vilja mycket men sen ha ett stopp. Men jag gör så mycket jag orkar ändå men det är jobbigt. Man orkar inte sova, inte gå, inte ligga i sängen och orkar inte gå ett steg till är känslorna. Men jag låg och åt en vitlöksklyfta i sängen. Det ska ju vara bra mot immunförsvar b.la och jag har sjukt dåligt immunförsvar. Sjuk hela tiden i b.la förkylningar. Jag sjöng iallafall en hel del. Tränade för det mesta på "Believer - Imagine dragons". Älskar låten verkligen och vill kunna sjunga den. Kan fram till refrängen men många svåra ord som ska sjungas snabbt, gäller att va snabb. Efter att ha spelat och tränat på den om och om igen så gick jag ner till familjen i köket. Sen helt plötsligt så satt man i bilen påväg till IKEA haha. Vi handlade lite rumsinredning till syrrans nyrenoverade rum. Jag köpte även 2 till kuddar till min säng. Har 2 kuddar men vill ha fler så 2 likadana kuddar blev det och sen 2 vanliga neutrala örngott och såklart 2 doftljus i vanilj haha alltid ska jag ha ljus. Tycker det är sjukt mysigt att sitta och kolla på t.ex film och tända ljus. När vi kom hem så blev det lite mat och att ta in alla djuren. Jag började att bygga ihop inredningen till syrran, 2 barnstolar, 1 barnbord och 1 hylla. Fortsätter imorgon tänkte jag. Blir en liknade dag imorgon tror jag eller är tanken iallafall. Nu så väntar jag på att Let´s dance ska börja, som gammal tävlingsdansare så tycker jag de e lite kul att kolla. Men efter det så ska jag kolla på parneviks som var i tisdags för jag missade det. Men under tiden ska jag vaxa mina ben för er som vill veta det. Nej det gör inte ont och vaxar mig hellre än att raka benen. Kanske fixa naglarna också vi får se!


Ha en bra kväll nu och glöm inte att läsa special inlägget som kommer 8:00 imorgon bitti, det är viktigt enligt mig!

Likes

Comments

Vanlig dag

Dagen började 6:30 med att jag gick ut och släppte ut hästarna. Sen åt jag min standard frukost och sedan upp på rummet. Sen gick jag och mer eller mindre låg i sängen lyssna på musik och skrev med vänner till 9:30.. Då började jag plugga. Jag skrev en idrottsuppgift om stress eller jag började på den och försökte skriva så bra svar som möjligt. Sen blev det lite mat. Efter det så sjöng jag. För er som inte vet det så hemma tränar jag min röst kan man säga. Jag älskar att sjunga men det är så mycket övning och jobb bakom en bra röst. Sedan iallafall var jag ute i stallet. Mockade Hanna´s box, fyllde på vatten och hö. Sedan tog jag in Pajaz och borstade honom. På med träns och sedan longering ute i blåsten. Han galopperade faktiskt mer än vad jag trodde att han skulle göra. Han var duktigt. Sedan ut med han i hagen och in med Hanna för att borsta rent henne. Så lerig hon var men inte jätte. Sedan gick jag in 16. Brukar vara ute 15-18 men blev inte så idag. Nu chillar jag bara och snackar lite ed vänner. Kort inlägg men hoppas ni får en bra kväll!

Likes

Comments

Vanlig dag

Hej alla!
Hoppas ni haft en riktigt bra dag :-)

Nu sitter jag här igen och ska skriva om min dag. Dagen börja med att kliva upp, släppa ut hästar och fixa frukost. Sen hände det en sak eller snarare jag läste en sak igår kväll som fick mig att börja gråta jag grät ca 1 h i sträck sen lugnade jag ner mig. Jag satte mig och mailade personen som jag fått detta ifrån. Sen somnade jag med kläder och allt på igår runt 23, samt att jag vaknat mycket och varit vaken väldigt mycket under natten. Jag är rädd ärligt men detta jag läste. Ni kommer få reda på det i framtiden men inte just nu för vill få reda på mer info innan. Iallafall jag tog verkligen en chill dag. La mig i sängen och bara kollade på hovbilder och fixade till det. Min mobil är ärligt full av hovar haha så dax att rensa. Ska även fortsätta rensa och fixa nu ikväll tror jag och radera saker på telefonen. Efter att jag vilat mm så var jag till skolan Ca 13-15 med mamma. Vi handlade lite efteråt och åkte hem. Vi åt lite godsaker och jag tog sedan på mig kläder och gick ut. Började med att mocka och fixade boxen. Tog in Hanna och borstade rent henne. Ut på ridbanan i stormen och träna lydnad en kort stund väldigt kort faktiskt men alltid något. Ronja hade med kompis så dom gjorde sitt och jag mitt. Sedna fick jag ställa ut frukost, fixa kaninerna och sopa rent stallgången innan jag gick in efter att Ronja åkt. Efter jag gått in så har jag iprincip inte ätit nån har ingen matlust och mår illa. Har ont i huvudet också men säkert bara för att jag sovit skit dåligt i natt.

Nu ska jag bara snacka med vänner och kolla igenom mobilen. Kanske lite serie och musik men mest bara mysa i sängen. Igår så var set skit tufft att göra saker men jag kämpade mig igenom gårdagen och idag var set bättre men kroppen orkar inte och tar emot. Inte orkat träna men veckan är inte slut en. Skulle verkligen vilja gå på promenader mer men i den här blåsten går det verkligen inte, aldrig. Sen börjar jag verkligen tappa tålamodet på människor. Åå alltså vad jag fått sett idag men även andra dagar det gör så ont i mig. Man ger chans på chans, man vill se de bra hos människor men 1 chans till sen skiter jag i det. Det där var oklart ni får gissa men jag vill aldrig behöva se det jag sätt idag igen.. :-( Just det försöker ni nå mig på Facebook eller messenger så har jag raderat apparna osv och kommer vara därifrån ett tag så länge jag känner att jag vill. Behöver lite space..

Ni får ha en fortsatt bra kväll iallafall och njuta av någon bild på Hanna, Kram
🙌🏼

Likes

Comments