Contains affiliate links Nötfritt, Äggfritt, Glutenfritt, Mjölkfritt

Nu var det ett tag sen jag sist skrev ett inlägg. Haft fullt upp med det mesta helt enkelt, men hoppas på att uppdateringen blir bättre nu när det börjar gå mot kyligare tider.

Gjorde iallafall denna otroligt goda chokladslush för ett bra tag sen, som dessutom är fri från ägg, nötter, gluten och som enkelt kan göras mjölkfri. Kanske lite fel årstid för en kall efterrätt, men slush är väl aldrig fel ändå?😉 Toppade den även med lite grädde och kakaopulver.

Ingredienser till ca 4 stycken:

4 msk strösocker
1 dl kakao
2 msk maizena
7 1/2 dl vatten
2 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde eller mjölkfritt ersättningsalternativ, min favorit gjord på havre
Lite kakaopulver till garnering

Gör såhär:

Blanda sockret, kakaon och majsenan i en kastrull. Rör sedan ned lite vatten i taget och låt det bli en klumpfri kräm. Skulle det behövas kan du öka mängden maizena, ifall den inte tjocknar. Sedan sätter du på värmen och låter den sjuda i ca 3 minuter, tills kakaon och sockret smält. Tillsätt vaniljsockret när det svalnat.
Häll över krämen i en skål eller bunke och ställ in i frysen i ca 30-45 minuter. Mixa sedan den frysta blandningen i matberedaren eller med hjälp av en stavmixer. Upprepa detta ett par gånger, ställ alltså in blandningen ytterligare en eller två gånger och mixa sedan på samma sätt.
Vispa sedan grädde, klicka ut ett par matskedar i botten av serveringsglaset och varva sedan med kakaoslushen. Toppa med grädde och pudra med lite kakaopulver.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links Nötfritt, Äggfritt

Dessa underbart goda solrossnitt är en egen variant av nötsnittar. Väldigt enkla att göra och smälter gott i munnen. Supergoda att äta även då dom är frusna 😉

Ingredienser:

300 g vetemjöl
2 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
250 g margarin
200 g solrosfrön
150 g mörk choklad

Gör såhär:

Grovhacka solrosfrön och choklad. Blanda alla ingredienser i matberedare och kör tills allt blandat sig. Tryck ut degen på bakplåtspapper i långpanna (ca. 30x40 cm). Sätt in plåten i mitten av ugnen på 175 grader i 20-25 min. Skär sedan i rutor eller trekanter medan kakan är varm. Blir ca. 40 rutor eller 80 trekanter.

Likes

Comments

Contains affiliate links Nötfritt

Här kommer ett recept på dessa supergoda red velvet cupcakes med glasyr gjord på färskost. Denna cupcake ska huvudsakligen ha en smak av choklad och någon slags frukt eller bär. Den ska också självklart ha en rödaktig färg. Just denna variant har en dessutom en väldigt frisk smak, då jag valde att blanda i lite syrlig filmjölk smaksatt med jordgubb.

Ingredienser till 15 - 18 st

Bottnen

75 g smör eller margarin

3 dl strösocker

4 ägg

ca 1/2 dl filmjölk, jag använde denna

2 dl mjölk

5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 3/4 msk vaniljsocker

1 tsk salt

2 tsk äppelcidervinäger

1 1/2 tsk bakpulver

2 msk röd karamellfärg


Glasyr

175 g färskost

50 g smör eller margarin

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl florsocker


Gör såhär:

Börja med att ställa ugnen på 175 grader och placera ut 15 - 18 normalstora muffinsformar, antingen på en vanlig ugnsplåt eller på en anpassad muffinsplåt.
Ta sedan fram en skål och vispa sockret och smöret poröst och tillsätt sedan äggen. Häll i karamellfärgen, mjölken och filmjölken och rör.
Blanda sedan ihop kakao, mjölet, vaniljsockret och saltet i en separat skål och häll sedan i smeten.
Bakpulvret och äppelcidervinäger ska också blandas i en separat skål. När detta börjar bubbla så ska även den ner i smeten.
Häll och fördela ut smeten i formarna. Jag fyllde mina till lite mer än hälften, så att även den lösa glasyren skulle få plats i formen. Ställ sedan in plåten i ca 20 minuter eller tills dem är torra inuti.

Använd en vanlig visp eller en elvisp till glasyren. Vispa ihop smöret, florsockret, vaniljsockret och färskosten till en jämn smet. Den ska bli ganska lös. När bottnarna svalnat kan du antingen spritsa eller klicka ut glasyren. Jag toppade mina med mörk choklad, men självklart kan man välja något annat, ex. bär eller strössel.

Likes

Comments

Contains affiliate links Nötfritt

Testade att göra denna otroligt goda vaniljglass med kakbitar för ett tag sen. Superenkel att göra och ett toppenalternativ för alla nötallergiker därute.


Ingredienser till ca 4 stycken:

4 dl vispgrädde

400ml kondenserad mjölk

4 chokladkakor

75 g mörk choklad

1/2 burk (ca 200ml) karamelliserad mjölk


Gör såhär:

Vispa grädden och den kondenserade mjölken till en fluffig, lätt smet. Jag valde Arlas. Man kan även tillsätta lite citronsaft (ca 2 tsk) för att få en syrlig och frisk smak.

Hacka chokladkakorna och chokladen, jag valde denna sort från Marabou, i grövre bitar. Blanda ner den karamelliserade mjölken, kakbitarna och chokladen i den fluffiga gräddsmeten.

Fördela sedan glassen i skålar som dem kan frysas i. Ställ in tills smeten stelnat helt.

Vid servering kan du ringla över lite mer karamelliserad mjölk och toppa med ytterligare några bitar choklad.


Likes

Comments

Contains affiliate links Mjölkfritt, Nötfritt, Äggfritt, Glutenfritt, Sockerfritt

Idag har jag bakat nyttiga chokladbollar som passar perfekt för dom flesta med olika matallergier.

Dessa goda bollar är fria från socker, nötter, mjölk, ägg och gluten.


Ingredienser till 10 st:


1/2 dl Sempers glutenfria havregryn

100 g dadlar utan kärnor (ej kanderade)

2 tsk kakao

2 tsk kaffe eller vatten

1 msk kokosolja

Kokosflingor till garnering


Gör så här:


Mixa dadlarna till en slät konsistens. Häll i övriga ingredienser och mixa ihop allt.

Rulla bollarna i kokos. Smidigt, lätt och gott!

Likes

Comments