View tracker

INGREDIENSER 4 portioner

4 st laxfiléer
Citron
Dill
Salt
Peppar

Sås:
Créme fraich
Röd lök
Dill
Citron
Salt

---------------------------------------------------

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg dom fyra laxfiléerna på fyra stycken foliebitar, ta ganska mycket folie så att man kan stänga in fisken.
3. Salta och peppra. Lägg sedan på dill, ta mycket dill så att det täcker hela laxen.
4. Skär citronen och lägg på.
5. Stäng in fisken i folien, se till så att det är helt tätt så att inte saften rinner ut. ​
6. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter. Det beror på hur tjock laxen är. Men jag brukar alltid ha inne den i 30 minuter för att vara säker.

Sås:
Hacka löken i små bitar. Blanda ner den i crème fraichen, kläm ur saft ur en citron och lägg i dill. Glöm inte salta. Här får man smaka av tills man är nöjd med smaken, det är svårt att säga hur mycket det ska vara utav allt.

Servera med potatis och morötter till.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

INGREDIENSER 6 portioner

150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl lätt crème fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas

TILL SERVERING
Vaniljglass
lättvispad grädde
Vaniljsås


GÖR SÅ HÄR
-------------------------------------------------------

1. Sätt ugnen på 175C
2. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
3. Rör ihop ägget, lättcréme fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas. 
4. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. 
5. Till servering: Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

Likes

Comments

View tracker

INGREDIENSER
4 portioner

500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör & rapsolja
1 huvud romansallad
1/2 kruka rucola
200 g körsbärstomater
4 skivor lufttorkad skinka
8 skivor formbröd

Senapssmör:
2 msk smör & rapsolja
1 tsk dijonsenap

Sås:
2 dl gräddfil
1 st pressad vitlöksklyfta
1 msk finhackad gul lök
2 msk hackad gräslök
1 krm salt
1 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
________________________

Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå i kylen ca 30 min. Pensla kycklingen med smör & rapsolja. Salta och peppra. Rör ihop senapssmöret. Dela tomaterna i halvor och salladen i bitar. Grilla skinkskivorna bara på en sida i ca 1 min. Låt svalna på hushållspapper. Grilla kycklingen över glöd 5-7 min på varje sida. Grilla brödet ca 1 min på varje sida.

Skär kycklingen i skivor och skinkan i strimlor. Lägg 4 bröd, sallad och tomater på portionstallrikar. Lägg på kycklingen och klicka på senapssmöret, strö över skinkan. Dela brödet som är kvar och klicka över såsen.

--------------------------------------------
Jag la till gurka, majs och fetaost till min club sandwich. Och hoppade över senapssmöret. Det var gott utan det.

Jag grillade inte den här gången, utan jag stekte kycklingen tills den hade fått fin färg. Sen la jag in den i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Jag tycker att kycklingen blir saftigare då.

Likes

Comments

​Bakpulver ​är en blandning av bikarbonat, syra och stärkelse. När bakpulvret blandas med vätska bildas koldioxid, vilket ger bakverket luftig konsistens. Bakpulver används bland annat i mjuka kakor och muffins, scones och så kallade hastbullar. 

​Bikarbonat ​tillverkas av natriumbikarbonat och är ett jäsmedel som används för att det bakade ska bli luftigt. Till skillnad från bakpulver innehåller bikarbonaten ingen syra, vilket innebär att det man ska baka behöver innehålla något syrligt för att det ska kunna jäsa upp, till exempel filmjölk, gräddfil eller lingonsylt. Bikarbonat används i småkakor och vissa mjuka kakor, till exempel mjuk pepparkaka. 1/2 tsk bikarbonat motsvarar 1 tsk bakpulver. 

​Choklad ​som lämpar sig för desserter och bakning har en kakaohalt på mellan 64% och 72%. Förutom kakaobönans naturliga beståndsdelar innehåller mörk choklad strösocker och eventuellt vanilj och sojalecitin. Mörk choklad ska innehålla minst 35% kakaomassa. Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver men innehåller inte kakaopulver eller kakaomassa. Vit choklad är mycket värmekänslig på grund av den stora mängden kakaosmör. Det som förr kallades blockchoklad anses enligt EU inte längre få heta choklad på grund av den inte har tillräckligt hög chokladhalt. Nuförtiden får det bara heta block. Block saknar kakaosmör och innehåller istället vegetabiliskt fett.

​Gelatin ​finns i både blad- och pulverform och används för att göra mousser, fromager med mera stabilare. Gelatinbladen läggs i vatten ca 5 minuter innan man smälter det, oftast med lite vätska, på spisen eller i mikrovågsugn. Förr kramade man ur bladen, nuförtiden tar man i stället med lite av vattnet som bladen har legat i vid smältningen. Gelatinpulver blandas med vatten, enligt anvisning på förpackningen, och får svälla ca 5 minuter innan det smälts varmt i vattenbad. 

​Glykos ​är en färglös och sirapsliknande produkt tillverkad av socker. Den används i karameller och annat sockergodis för att förhindra att godiset sockrar sig. I chokladtryfflar används den för att ge en smidigare konsistens. I glass ger den bättre konsistens, blir mindre isig och gör att glassen inte smälter så snabbt.

​Hjorthornssalt ​används som jäsmedel när man vill ha spröda drömmar eller luftiga kubbar. Salter utvinns ur bland annat ammoniakvätekarbonat, och därför ska man öppna ugnsluckan försiktigt vid gräddningen eftersom att det kan finnas ammoniakluft kvar, vilket sticker ordentligt i näsan. 1/2 tsk hjorthornssalt motsvarar 1 tsk bakpulver. 

​Hushållsaromer ​används för att ge desserter, glass med mera smak. Det finns till exempel bittermandelarom, citronarom och pepparmyntsarom. Arom har mindre smak än smaksatta oljor. 

​Hushållsfärger, färgpasta ​finns i många olika färger och används droppvis för att färga marsipan, krämer, grädde med mera. 

Lakritspulver, -granulat med mera. Lakritsgranulat är ett pulver gjort på kokt, bearbetad och torkad lakrits. Pulvret kan ha olika färg, smak och styrka och heter antagligen lakritsextrakt eller lakritspulver beroende på fabrikat. Det är lätt att förväxla granulatet med lakritsrotspulver, som är gjort på lakritsrötter och är svagare i smaken och ljusare i färgen. En genväg till att smaksätta med lakrits är att tillsätta välkrossade eller malda turkiska pepparkarameller.

Mandelmjöl är gjort av sötmandel som skållats, malts och torkats. Det går att göra själv men är praktiskt att köpa färdigt. Mandelmjöl används bland annat i macarons.  

Marsipan är en massa som framställs av strösocker och sötmandel som valsas samman. Det som skiljer marsipan från mandelmassan är att marsipan innehåller mer socker. Mandelmassa måste innehålla minst 50% mandel för att få heta mandelmassa. Underskrids den mandelmängden kallas den till exempel bakmassa eller figurmassa. 

Mjöl som används till kakor och bullar är oftast gjord på vete. Undantag är skrädmjöl av havre och rågsikt, mjölsorter som används i vissa småkakor. I bullar används med fördel vetemjöl special, där det extra proteinet hjälper till att göra bullarna luftigare och lättare. 

Nötter av olika slag är vanligt i bakning och till desserter. Vanligtvis är det hasselnötskärnor som används. I de flesta fall används naturella nötter, men ibland vill man ha brytningen av salt och sött, och då förekommer det även salta, rostade nötter.

Socker utvinns ur sockerbetor eller sockerrör. Det finns en mängd olika slags socker som används på olika sätt. Vissa sockerarter går bra att ersätta med andra, medans andra har speciella egenskaper att de inte är utbytbara, till exempel ljust och mörkt muscovadosocker, vars smak skiljer sig väsentligt från vanligt strösocker. 

Sugarpaste, sockerpasta tillverkas av bland annat socker, sirap och glycerol och används till tårtgarnering. Pastan smakar mest sött, men tårtorna blir vackert vita eftersom pastan är lättkavlad täcker tårtorna väl.

Vanilj finns som hel stång, i socker och som syntetiskt framställda vanillinet. Vaniljstången klyvs på längden och fröna skrapas ut. Det är mycket smak i stången, så släng inte bort den. Torka och mixa med strösocker. I vaniljsocker blandas vaniljfröna med florsocker.  

Ägg kan skilja sig mycket åt storleksmässigt, från små ägg som väger ca 50 g till stora ägg som väger ca 75 g. Mjuka kakor vinner på att stora ägg används eftersom att de då blir luftigare. I mördeg är det bäst att använda medelstora ägg, annars kan degen bli för lös.   


Likes

Comments